Son Heung-min a strašák jménem vojenská služba

22.09.2015, 09:36
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Když Tottenham závěrem přestupového okna zčistajasna udělal ze Son Heung-mina nejdražšího asijského fotbalistu historie, nadzvedlo se málokteré obočí. Jde přece o křídelníka prověřeného Ligou mistrů a trojnásobného autora alespoň 10 gólů v jedné bundesligové sezoně. Přesto se nad daným obchodem vznáší mohutný vykřičník: vyhlídka proklínané vojenské služby...

Možná jsem jen vyrůstal ve specifickém prostředí nebo jsem sám moc velká měkkota, každopádně věty jako "vojna by tě naučila" či "tahle mladá generace je moc pohodlná" nejsou ničím, co bych z úst svých (pra)dědečků v životě neslyšel.

V českých končinách branná povinnost nefunguje od konce roku 2004, čili jsem se jí vyhnul ještě s několikaletou rezervou. A veskrze totéž platí pro mé vrstevníky zpoza východních hranic; na Slovensku se s týmž krokem vytasili jen o rok později.

Evropa jako celek je v tomhle směru obecně benevolentní. Mezi 32 zeměmi s povinnou vojenskou službou s dobou trvání delší než 18 měsíců nacházíme jen jednoho zástupce starého kontinentu: Kypr.

Jakmile však zabrousíme do Asie, zejména kvůli složitějším mezinárodním vztahům uvnitř různorodého kontinentu již dostáváme podstatně pestřejší paletu forem branné povinnosti.

Podobný předěl jako v ČR registrovali třeba v Libanonu nebo Iráku, kde byla konskripce zavržena kuriózně zrovna roku 2003, kdy se země stala terčem ozbrojené invaze.

Předtím odvedenci tvořili drtivou většinu Hussainovy armády. Odpustky si mohly dovolit pouze nejvyšší vrstvy a i ti nejvzdělanější si museli vystačit akorát se zkrácenou dobou služby z tří let na polovinu.

Younis Mahmoud, největší irácká fotbalová legenda moderní éry, si tím pádem v letech 1997 až 2000 odsloužil plnou dávku; teprve potom započal svou pouť za titulem nejužitečnějšího hráče a střelce zlatého gólu na Asijském poháru 2007.

Podobný systém, odvislý od výše dosaženého vzdělání jednotlivce, dodnes funguje také ve Spojených arabských emirátech. Kdo vychodil alespoň střední školu, toho čeká ihned po 18. narozeninách devět měsíců drsné průpravy; to zběhlí studenti (tvořící většinu tamější mládeže) se mohou těšit rovnou na dva plné roky.

O poznání přímočařejší jsou potom na východě Asie. Japonci si na armádu příliš nepotrpí a zavedení branné povinnosti vlastně nepřímo vylučuje i samotná ústava. Severní Korea se v otázce délky služby pyšní celosvětovým primátem, přičemž z takového závazku neomlouvá ani ženské pokolení. A jen o něco shovívavější je potom Korea Jižní.

Také tam dříve měli pravidlo vázající se na vzdělání; konkrétně takové, jež v podstatě říkalo, že pokud jsi nenavštěvoval ani střední školu, jsi pro armádu příliš hloupý. V tuhle chvíli už každopádně platí, že naprosto všichni zdraví Jihokorejci si musí před dovršením třicítky odkroutit téměř dva roky na cvičišti.

Aktuálně platný řád byl víceméně zformulován již v 70. letech minulého století vojenským diktátorem Park Chung-hee. Výjimek z běžné praxe přitom najdete jen pramálo; a jedna z těch hlavních je navíc lehce absurdní.

Běžný občan totiž může k omluvence přijít prostě tak, že si nechá udělat permanentní tetování. S ním podle všeho do armády nesmíte a nějaká ta mastná pokuta či pobyt ve vězení vám má vše dosyta vynahradit.

Pro profesionální sportovce jako Son Heung-min ale takové ozdoby těla nepřipadají v úvahu - 'tatérny' jsou v zemi technicky nelegální a přežívají v utajení, vesměs jako vlajková loď jihokorejského podsvětí.

Proto již zmíněný Park Chung-hee vytipoval dvě sportovní události, které jsou natolik prestižní, že vám mohou přinést dvojnásobnou radost: z vojenské služby vás omluví jakákoliv olympijská medaile, případně zlato z Asijských her.

A přesně takhle se z branné povinnosti nedávno vyvlékala velká část jihokorejských legionářů-fotbalistů.

Na bronzových Olympijských hrách 2012 k odpustce přišli Ki Sung-yueng (Swansea), Ji Dong-won, Koo Ja-cheol (oba Augsburg) a Kim Bo-kyung (bez angažmá, dříve VB). Na Asijských hrách 2014 zase obránci Park Joo-ho (Dortmund) a Kim Jin-su (Hoffenheim). Son Heung-min v obou případech nebyl přítomen, přičemž účast v Londýně mu zatrhl až klub.

U obou akcí je přitom klíčové, že jsou sportovní, nikoliv čistě fotbalové. Ano, v minulosti tu byla jedna hromadná 'amnestie', ovšem euforie, jakou generovala semifinálová účast na mistrovství světa 2002, ta je svým způsobem neopakovatelná. Hrálo se koneckonců doma a obměkčit prezidenta tím pádem nedalo tolik práce.

Že ale jinak významné úspěchy na ryze fotbalových turnajích k žádným nárazovým vlnám omluvenek nepovedou, to se potvrdilo roku 2010 a opětovně i letos.

První osmifinále MS na neasijské půdě už nemělo tak silnou emoční hodnotu jako předešlý úspěch ze světového šampionátu; navíc veškeré nadšení jako na zavolanou zchladil torpédový útok na jihokorejskou loď Cheonan.

Tragická smrt 46 námořníků tenkrát všem důrazně připomněla, že Severní Korea stále představuje hrozbu, kvůli níž se drsný drill v zasněžených horách ordinovat zkrátka vyplatí. A to bez úlev.

Před letošním finále Asijského poháru - pro Jižní Koreu prvním takovým od roku 1988 - se potom stejné diskuze rozjely nanovo a znovu se ocitly na bodu mrazu dříve, než bys řekl Son. Vláda patrně o udělení výjimky v případě celkového triumfu (k němuž nakonec stejně nedošlo) ani pořádně neuvažovala, ačkoliv veřejnost by jí zrovna byla spíš opatrně nakloněná:


Zde je na druhou stranu potřeba vzít v potaz, že zmíněný průzkum proběhl na serveru Naver, kde se zpravidla schází mladší generace a nezřídka i členové diaspory, pro něž otázka branné povinnosti nepředstavuje tak posvátnou záležitost jako třeba pro významnou část (starších) jihokorejských rezidentů.

O jak velké společenské tabu jde, to ostatně perfektním způsobem dokumentuje opatrnost vybraných fotbalových osobností. Jakmile jednou na takové téma došla řeč během interview s toho času záložníkem Cardiffu Kim Bo-kyungem, tlumočník promptně zasáhl tak, aby se sám fotbalista ani nedostal ke slovu.

Jindy, když správce předního blogu o jihokorejské kopané Roy Ghim k dané otázce zabrousil během rozhovoru s mluvčím svazu Cha Young-ilem, dotyčný funkcionář se ihned naježil, vehementně odmítal, že by fotbalová asociace kdy naléhala na státní autority ve věci potenciálního zproštění účastníků MS 2010, a následně trval na tom, aby se takové "citlivé téma" ve výsledné podobě článku vůbec nevyskytovalo.

Kriticky debatovat o vojenské službě a její (ne)potřebnosti s ohledem na aktivní sportovce, to se v Jižní Koreji zkrátka nenosí.

Situaci samo sebou ze všeho nejvíc komplikuje nevyzpytatelný a záhadně zbrojící soused na severu, čemuž se ani nelze pořádně divit, ovšem přesto je nasnadě se tázat, zdali nejsou Jihokorejci v tomto směru až příliš úzkoprsí.

Navíc, osobnosti jako Son Heung-min sice pro svou vlast vždy odvedou daleko záslužnější práci na fotbalovém kolbišti než na tom vojenském, nicméně argument jisté rovnosti před zákonem jednoduše pořád disponuje ohromnou a rozhodující silou.

A tak zatímco počet japonských fotbalistů v Evropě v posledních cca pěti letech utěšeně roste, rodná krajina průkopníků typu Cha Bum-kuna a Park Ji-sunga má dnes na starém kontinentě oproti Zemi vycházejícího slunce zhruba poloviční vliv. A brzy by mohla přijít i o svou nejzářivější hvězdu...

Hlavně nedopadnout jako Park

Že Son Heung-min představuje nejváženější jihokorejský export, o tom v tuhle chvíli nemůže být nejmenších pochyb. Bavíme se o beze zbytku rozdílovém forvardovi v nejlepších letech, o něhož dle hráčova agenta v létě usilovaly i tak věhlasné celky jako Bayern nebo Liverpool (sám Son prý upřednostnil Spurs pro lákavou vidinu spolupráce s trenérem Pochettinem).

Konkrétně pro Spurs jde navíc o zvláště vítanou injekci entuziasmu, nevyzpytatelnosti a nefalšovaných ambicí. Son Heung-min vypadá být upřímně nadšený z toho, že vůbec v první řadě dostal šanci v Londýně působit, a jeho permanentní úsměv se zatím ukazuje být navýsost účinným lékem na trudomyslnost, jež momentálně převládá v táboře fanoušků Tottenhamu.

Zároveň je Son učiněným protipólem nedávného kohoutího evergreenu, kdy se ofenzíva Tottenhamu chová možná až příliš alibisticky (on se naopak nebojí leccos zkazit, je přímočarý), a tak existuje vpravdě slušný předpoklad, že 23letý Jihokorejec ve finále bude mít na hru Spurs podobně blahodárný vliv jako loni Alexis na projev konkurenčního Arsenalu.

Při zvážení všech těchto bodů a vrchem také skutečnosti, že Son dříve žádnou z pěti sezon v Německu nenačínal s takovou grácií jako tuhle (kdy vsítil tři góly v úvodních třech soutěžních duelech), opravdu není složité nabýt dojmu, že si 'Sonaldo' klidně může Premier League co nevidět dočista podmanit.

O to depresivnější je pak ale pohled na následující náčrt nejbližší Sonovy budoucnosti:

obrázek


Jak vidno, rodák z Gangwonu má v tomto momentě dosti svázané ruce. Angažmá v jednom z vojenských klubů by snad nemělo připadat v úvahu, neboť se rovná klinické smrti - jak se celá jihokorejská fotbalová veřejnost již jednou přesvědčila.

Ofenzivní záložník Lee Keun-ho ještě před třemi lety vše ničil na cestě za triumfem v kontinentální Lize mistrů i oceněním Asijského hráče roku. Byl doslova nezastavitelný a vysněný přestup do Evropy se tehdy jevil být vcelku logickým krokem.

Bohužel, pro tehdy 28letého hráče už nebylo příliš zbytí: mohl ještě dva roky čekat, místo toho se ale neprodleně rozhodl připojit k Sangju Sangmu a nastoupit cestu nevyhnutelné kariérní stagnace při podstupování výcviku v armádě. Dnes je z něho relativní troska - nesmírně limitovaný útočník, který nezářil ani v Kataru a stěží vůbec připomíná své někdejší já.

Pokud tedy Son Heung-min plánuje nerušeně pokračovat ve své kariéře profesionálního fotbalisty, má před sebou v nejbližší době přesně dvě regulérní příležitosti, jak takového privilegia dosáhnout. Na olympiádu do Ria, stejně jako na Asijské hry 2018, se přitom kvalifikuje pouze jako jeden ze tří starších hráčů na výjimku, ale to bude asi ten nejmenší problém.

Objev předloňského MS do 20 let, Ryu Seung-woo z Leverkusenu, sice ke své smůle zmeškal zlaté Asijské hry, za to však mohla jeho mizivá herní praxe, což u Sona docela určitě nehrozí. Jeho nenarukování je v zájmu celé Jižní Koreji, a proto si jeho opomenutí v nominaci nelze dost dobře představit.

Ta pravá potíž tak bude daleko spíše spočívat v nutnosti uhrát na daných akcích nějaký cenný kov. Oba osvobozující úspěchy z let 2012 a 2014 totiž byly rovněž úspěchy bezprecedentními; na LOH se Jižní Korea nikdy dříve nedostala přes čtvrtfinále a na Asijských hrách pro ni při daném formátu (od roku 1992) představoval maximum jenom hrubě nedostatečný bronz.

Pakliže tedy tohle mají být jediné Sonovy dveře ke kýžené výjimce, potom jde bez přehánění o poněkud černé vyhlídky na jejich včasné otevření. Spíše než tlačit to přes kolektiv by na to tedy jeden možná raději šel individuálně; i zde ale narážíme na jistá úskalí.

Známým osobnostem se v Jižní Koreji tradičně nedostává žádného zacházení v rukavičkách, o čemž svědčí i tento dlouhý seznam armádou prověřených celebrit. A své o tom ví rovněž Park Chu-young, neslavná Wengerova akvizice ze srpna 2011.

Účastník dvou mistrovství světa se k Arsenalu připojil s tím, že se nejpozději po konci sezony 2012/13 bude muset uchýlit zpět do své domoviny a odškrtnout si úkol každého dalšího jihokorejského smrtelníka. K tomu by nakonec nikdy dojít nemuselo, neboť Park v létě 2012 nechyběl na olympiádě v Londýně - již tou dobou však zpátky v Jižní Koreji platil za obyčejného vlastizrádce.

Už v březnu 2012 totiž Parkův agent odhalil mezeru v jihokorejských zákonech a zajistil svému klientovi speciální vízum, které ho na příštích 10 let deklarovalo monackým rezidentem. Parkovi tím zajistil odklad branné povinnosti o celou dekádu.

Jak ukazují čerstvá data, taková klička není ničím neobvyklým. Přesně tímhle způsobem tuto nepříjemnou povinnost ročně oddálí v průměru až 5 856 Jihokorejců s trvalým bydlištěm v zahraničí. Jenže k tomu dochází mimo dosah reflektorů, to Parkův zvláštní status neomylně zvěstoval jinačí drama...

Na krk autora 24 reprezentačních branek se rázem v Jižní Koreji vypisovaly tučné finanční odměny. Vzhledem k tomu, že sám útočník zprvu odmítal svůj čin řádně osvětlit, nebyl v rámci veřejného lynče pozván ani na červnové kvalifikační zápasy.

Za Parka se tehdy uprostřed vřavy sice stavěly i takové legendy jako Cha Bum-kun nebo Lee Yong-pyo, to však nikomu nebylo nic platné. Prvně jmenovaný autor 98 bundesligových branek se dokonce za svůj postoj musel později veřejně omlouvat.

Zřejmě ne náhodou šla potom Parkova kariéra kompletně do kytek. Na olympiádu se kvůli charakteru monackého víza nemohl připravovat doma s ostatními, nýbrž tak činil izolován v sousedním Japonsku, a aby té potupy nebylo málo, tak se letos na jaře po trapné anabázi v Arsenalu Park se staženým ocasem vrátil do Seoulu.

Pravda, Park Chu-young ještě nedopadl tak špatně jako rapper MC Mong, jehož kariéra byla v mžiku pohřbena nařčením z podvodného odstranění zubů ve snaze vyhnout se vojenské službě, avšak s ohledem na Parkův nesporný potenciál jde stále o politováníhodný osud...




Cílem šéfů jihokorejské kopané by nyní bezesporu mělo být zamezit opakování takových odstrašujících případů. Nemusíte hnedka nutně rušit brannou povinnost a rozbíjet tak samotné základy egalitářské společnosti, abyste zároveň umožnili rozlet vašim nejtalentovanějším krajanům.

Užitečným východiskem tady je, že Sonův um se normálně nezpochybňuje. Třebaže i on nachází své kritiky (zpravidla cílící na jeho zálibu ve střelbě z nepřipravených pozic a leckdy přehnanou potřebu strhnout kolektiv na vlastní pěst), drtivá většina jihokorejské fotbalové obce se bez problémů shodne na tom, že pokud někomu udělit výjimku, pak právě okamžitému miláčkovi tribun White Hart Lane.

A světe div se, alespoň nějaká naděje na takové řešení přeci jen existuje. V tomhle bodě sice zatím nejde o nic moc víc než jen vágní spekulace, nicméně to nám teď musí stačit: podle serveru SportalKorea je v jednání možnost odložit výkon vojenské služby pro ročníky 1996 a mladší.

Takový tah by se patrně neobešel bez inspirace; k obdobnému kompromisu se již dříve odhodlal Izrael, tedy stát s ještě většími starostmi se sousedy, než jaké má Jižní Korea.

Jak Royi Ghimovi v rozhovoru potvrdil mluvčí izraelské fotbalové asociace (IFA) Michal Grundland, vůbec nikdo teď v Izraeli nemá nárok na kompletní výjimku. Vedení armády však našlo s IFA společnou řeč aspoň v takové míře, že spolu každoročně sestavují seznam hráčů, kteří jsou prohlášeni za 'vynikající služebníky' a mohou se tak plně soustředit na kopanou.

Vojenská služba se jim potom de facto dávkuje. Kdykoliv jen trochu mohou, během letních pauz či až po ukončení aktivních kariér - právě tehdy si dotyční odbývají brannou povinnost. Dohodu tohoto ražení přitom nejenže s potěšením kvitují sami fotbalisté, ale neprotestuje ani širá veřejnost.

Následovat takový model, to by teď dávalo maximální smysl i pro Jižní Koreu.

V první řadě by to znamenalo ochranu vysoce ceněné naděje jménem Lee Sung-woo; teprve 17letého produktu La Masie, nedávno povýšeného do barcelonského béčka. A zároveň by to otevíralo cestu také k ad hoc omilostnění o něco staršího Son Heung-mina...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (400)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Podle mne je vojenská služba naprosto v pořádku. A přijde mi super, že to v hodně zemích hrozí všem bez rozdílu sociálního postavení nebo výdělku, třeba v Korey nebo Izraeli. Někde jsem četl, že ani Miss Izrael nemá volno a musí si to odkroutit

Přijde mi to naprosto v pořádku, pravidla mají platit pro všechny stejně. A moc se mi nelíbí ani ty výjimky za medaile.

U nás to bylo tak nějak všelijak, po revoluci se to všemožným celebritám pod různými záminkami odpoéuštělo, což si myslím taky dobře nebylo. Za komančů šlo x hvězd bez pardonu, někdo do Dukly a někomu se vytvořila pozice na míru, aby mohl trénovat dál ještě líp, než mimo vojnu (jako jeden můj rodinný příslušník).

Šílený je, že se mluvilo o nějakém vyplacení (to nevím v jaké teď je fázi a snad to nebude platit nikdy nikde) a i když to fantomas napsal moc pěkně, osobně nevidím jedinný rozumný důvod, proč by Son tu výjimku dostat měl.

Reagovat
fantomas

Mně se nejvíc líbí to izraelský nastavení. Ideální kompromis.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo, taky mi to přijde fajn. Tam se mi navíc líbí, že to platí i pro ženský.

Pamatuju rozhovor s tou misskou (jméno jsem opravdu zapomněl), kde jsem si myslel, že to má nějakým způsobem lehčí a využívají ji jen pro marketing (což dělají) a ona odpověděla, že má dril uplně stejnej jako ostatní a pro PR ji využívají nad plán.

Reagovat
Mass

Mně se nelíbí, neplatí totiž pro ortodoxní židy..

Reagovat
fantomas

Pokud vim, tak jo. Ten sef FA to aspon rikal, ze i ultraortodoxni Zidi v soucasnosti narukujou.

Reagovat
PlackaSKS

když jsi ortodoxní, tak na vojnu nemusíš.

Reagovat
fantomas

Na přelomu roku 2013/14 platilo toto: "Talking with Israeli FA spokesperson Michal Grundland, she confirmed that nobody gets exempted - even the reluctant ultra-orthodox are now scheduled to serve."

Jestli se na tom něco změnilo, to nevim...

Reagovat
PlackaSKS

přítelkyně byla v izraeli před měsícem a prý ortodoxní na vojnu nemusí... ještě se jí zeptám

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak, zmenili zakon, a ted musi narukovat i ultražidi

Reagovat
PlackaSKS

takže i jako slávista bych měl smůlu? pche...

Reagovat
PlackaSKS

jako slávista to musim vědět, ne...

Reagovat
checitto

Reagovat
Spalovač šancí

Zajímavé. Akorát ten literární styl "co věta, to odstavec" nějak nemusím.

Asi se má jednat o takový opak Hrabala, který naopak celý román má jenom jednu větu

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak docela překvápko, čekal bych, že takhle dlouhý článek o hráči Tottenhamu tu bude až o vyhoření Kanea

Reagovat
fantomas

To by akorát tak pasovalo do naší antitottenhamský kampaně

Reagovat
smazaný uživatel

Je dobře, že se tam týká vojenská služba i všech bez ohledu na postavení či ekonomickou situaci

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně tomu nevěřím. Podle mě rozmazlení synové boháčů se ZVS vyhnou všude na světě. Sám jsem to zažil na odvodu, když tam jeden milionářský synek přišel asi dvě hodiny po čase, kdy jsme se tam měli povinně dostavit s jakýmsi chlapíkem v obleku (buď to byl jeho právník nebo osobní lékař), zaklepali na zadní dveře odvodové místnosti, určené pro personál, vyžádaly si šéfa odvodové komise, asi deset minut společně vesele kecali, mladý pak byl bez lékařské prohlídky uznán neschopným základní vojenské služby, podali si ruce a šli pryč - záležitost uzavřená... a takhle nějak to podle mě díky všemocným penězům funguje všude na světě

Reagovat
PP

já byl u odvodu s Rachůnkem.. Chlap už v 18ti jak stodola, šel první na řadu i když jsme tam byli všichni na P, dostal modrou aniž by se vysvlekl a šel..

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tohle jsem zažil se zmíněným zbohatlickým synkem. My jsme tam postávali v trenýrkách, doktor nám za závěsem zíral do zadku, pouštěli nám video o riziku nákazy pohlavními chorobami a on to vybavil za 10 minut, aniž by si svlékl bundu

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna jsem si říkal, kam ten Park zmizel. Útočník na PL to nikdy nebyl, ale takový ústup ze slávy si nezasloužil.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný počtení, díky. (Názor mám nevyhraněnej, tak to přejdu..)

Reagovat
lucius6

Povinna vojenska sluzba nema ve vyspelem svete co delat. Jedna se o pouze o dalsi druh otroctvi obcanu a upevnovani moci statu prave nad jeho obyvateli.

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas. To samé platí i pro daně.

Reagovat
smazaný uživatel

lol?

Reagovat
arsavin

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych rád poprosil o vysvětlení. Srovnání zbytečnosti daní a vojenské služby.

Reagovat
Thab

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Heretic

Reagovat
F.Torres

odborník promluvil

Reagovat
smazaný uživatel

Dane jsou nutnosti, ale nektere by se mely zrusit nebo omezit.

Reagovat
smazaný uživatel

Říkáš, že Jižní Korea a Izrael jsou méně vyspělé státy, než my?

Navíc bez kontextu je to hrozně jednoduché sluníčkově odsoudit, ale člověk, co má za zadkem Severní Koreu, Palestinu, islámské radikály apod. Prostě musí uvažovat jinak, než středoevropan z teplíčka svého bezpečného domova...

Reagovat
Arbiter

Stát, který má za zadkem Severní Koreu, si vybuduje profesionální armádu a má klid.

Reagovat
smazaný uživatel

Oh Boy, Arbiterovo zjednodušené vidění světa, samozřejmě profi armádu mají a ne malou.

Reagovat
Arbiter

Je to přežitek, který omezuje na svobodě lidí, kteří se mohou nějakým způsobem ty dané dva roky rozvíjet. Dva roky života není rozhodně málo.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč ses rozhodl ignorovat fakt, že sousedí se Severní Koreou? Udržování stálé profesionální armády, která by v případě otevřeného konflikltu obstála, by Koreu zrujnovalo do pár let.

Reagovat
Arbiter

Za 1) v případě otevřeného útoku SK na JK by se celý svět buď tento atak ignoroval nebo by se připojil na stranu JK;

Za 2) než by dorazily posily (které jsou mimochodem stále v docela dobrém dosahu, viz častá cvičení USA s JK), se JK v klidu ubrání s tou armádou, kterou má. Nebo si myslíš, že by najednou mobilizovali všechny lidí?

Reagovat
smazaný uživatel

1) Tohle je tak hloupý argument, že prostě silná armáda není potřeba, protože by svět pomohl, že ani nevím jak na to reagovat.

2) Opět pokračování hloupého argumentu o pomoci zvenčí, kterýkoliv vojenský vůdce by na toto spoléhal, nemá na svém místě co dělat.

Reagovat
Arbiter

1) Nikde nepopírám, že by Korea potřebovala silnou armádu, dokonce předpokládám, že silnou armádu má a nijak díky tomu nekrachuje

2) Jsou tu nějaké mezinárodní smlouvy, na které se státy spoléhají (viz třeba NATO), USA s JK takovou smlouvu má...

Reagovat
smazaný uživatel

Jen vul by se spolehal na Ameriku, ktera kam vleze tam trava sto let neroste. Viz Irak a Lybie

Reagovat
Busby babes

jj, v Korei maji s USA velmi spatne zkusenosti.

Reagovat
smazaný uživatel

No docela i jo. Rozhodně to není tak černobílé, jak by se mohlo zdát.

Reagovat
smazaný uživatel

1) Kdybys vzal čistě jejich profi armádu a zrušil základáky, tak má S. Kora 12x víc mužů ve zbrani, aby byli vzhledem k lepší vojenské technice alespoň trochu konkurence schopní, měli by mít, alespoň polovinu mužů ve zbrani, než co je schopná postavit Korea, dokážeš si představit, co by to znamenalo, udržovat stálou armádu 6x větší, než teď:? Ta země je prakticky neustále ve válce, byl by to tální nesmysl to takhle překopávat, tu zemi by to položilo z hlediska ekonomiky i bezpečnosti.

2) Myslíš ty mezinárodní smlouvy, co ochránili Ukrajinu před Ruskem? Nás přeh Hitlerem apod? Nejsou to srovnatelné případy ve všech aspektech, ale v tomhle na pomoc zvenčí prostě spoléhat nejde, takový Izrael by s podobnou logikou skončil velice rychle...

Reagovat
Arbiter

ad 1) armáda v KLDR = 1.1 miliónů, armáda v JM = 600 tis. mužů. Opravdu 12x?

ad 2) žádné mezinárodní smlouvy na takové úrovni, na jaké jsou smlouvy mezi Jižní Koreou a USA, Ukrajina neměla, zjisti si prosím, jakým způsobem funguje jihokorejská armáda a pak se můžem nějak bavit. Do té doby ahoj...

Reagovat
smazaný uživatel

1) LOL vážně? Takže kdybys zrušil v J.K. vojnu, automaticky čekáš, že Severní udělá totéž?

2) Co si mám kurva zjišťovat? Evidentně to vím víc než ty. Hlavně že ty jo napíšu, že to není uplně stejné a ty mi tím argumentuješ, že to není stejně,

Reagovat
Arbiter

Lol, ty si myslíš, že kdyby KLDR zautočila na JK, tak by zaútočila se všemi lidmi včetně rezervistů? Za prvé je to téměř nepravděpodobné a za druhé je to strategicky nevýhodné, ti rezervisté by padali jeden za druhým.

U těch smluv tu napíšeš, že to není srovnatelné ve všech aspektech, jenže ono to není srovnatelné téměř žádném aspektu, korejskou armádu by vedl americký čtyřhvězdičkový generál, což je podstatný rozdíl oproti jiným smlouvám o pomoci. To je jako kdybys říkal, že ČR potřebuje armádu, protože kdyby došlo k napadení, NATO by rozhodně nepomohlo, což je absolutní nesmysl. A přesto je to pořád jen smlouva...

Reagovat
Busby babes

vzdej to, nema to cenu. usetris si nervy. nedej boze, kdybys mu zacal vysvetlovat jakej vliv v dane oblasti ma Cina. Protoze pokud by SK zautocila na JK, tak Cina s velkou pravdepodobnosti zrusi veskery vyvoz jidla a pulka armady SK do mesice chcipne hlady...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

nechapu cemu se tlemis, kdyz Cina je tam nejdulezitejsim hracem.

Reagovat
smazaný uživatel

jo jo přesně tomu no

Reagovat
Busby babes

a neni snad?

Reagovat
smazaný uživatel

je

Reagovat
Mada

Reagovat
patas92

Ty si vážně blbý jak daleko vidíš. USA a Evropa má s JK takové obchodní vazby, že by při jakémkoliv sebemenším náznaku nějakého útoku udělali se Severní Koreou rychlý proces, bez ohledu na to, jaký počet armáda J.Koreji má. Stejně tak by nejspíš čelili invazi Číny ze severu, kteří by si určitě nechtěli rozesrat rostoucí ekonomiku nějakým konfliktem a následným přílivem miliónů uprchlíků.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
smazaný uživatel

Ne ne, samozřejmě bez rezervistů, ti by jenom čekali za hranicema ve stanech až se to vyhraje. Na tohle asi nemá smysl moc rozumně reagovat. Právě v očekávání velkých ztrát se odjakživa do prvních vln posílali velké počty nejnižšího možného ranku vojáků. Ať už to byl Napoleon, Hitler nebo klidně USA ve VIetnamu a Iráku.

2) Takže ty mi argumentuješ tím, že používám nepřesná srovnání, byť to sám vypíchnu, že jsou nepřesná a sám uděláš totéž? Korea je členem NATO od kdy?

Reagovat
Arbiter

Korea není členem NATO, ale jejích bilaterální smlouva s USA se smlouvě států v NATO neskutečně blíží, takže to nemůžeš jen mávnutím ruky zavrhnout...

Reagovat
mesyas

bože, ten Masopst je takovej dement, se divím, že na něj reaguješ...

Reagovat
kubys

Předpokládám, že i Švýcaři jsou zosobněním státu bez svobody...

Reagovat
Arbiter

Tam aspoň mají možnost pracovat v sociálních službách Ale podle mého je to jednoznačně přežitek, který by neměl patřit do svobodné demokratické země. Jenže to je zase utopie a jsem jen rád, že to já mám tak, jak to mám...

Reagovat
smazaný uživatel

Takže by to Švýcaři měli zrušit komplet, rezervisty i tudíž armádu a doufat, že se k nim nikdo nedostane?

Reagovat
Arbiter

Proč je tu buď a nebo? Můžou mít armádu, můžou mít záložáky, kteří by se hlásili dobrovolně

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobrý, založit obranu na dobrovolných záložácích, ty nevíš, jak to ve Švýcarsku funguje, viď?

Reagovat
Arbiter

Vím jen to, že jsou tam milice a rezervisté, nevím, na jakém principu to funguje. Pokud ale ty milice jsou de facto armádou a hlásí se dobrovolně, je tvůj příspěvek ohledně toho kompletního zrušení rezervistů (a tím i armády) absolutně nesmyslný, protože je nesmyslný ten závěr...

Reagovat
smazaný uživatel

Až na to, že tam to má k dobrovolnosti opravdu daleko.

Reagovat
kubys

A taky musíš platit speciální daň na bunkry, případně si vybudovat bunkr sám atd. Ono v každé společnosti se vždycky musíš vzdát části svých osobních svobod pro fungování společnosti. A pokud těmto národům nevadí vojenská služba, tak nevidím důvod je označovat za "nevyspělé".

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arbiter

Já ty národy neoznačuju za nevyspělé, jen považuju tuto věc za přežitek. Ale samozřejmě souhlasím s tím, že pokud je ten celý národ s daným systémem spokojen, je to jejích věc. Mi osobně by se to nelíbilo a jak už jsem psal, jsem rád, že to mám tak, jak mám

Reagovat
kubys

Já nevím, ale já bych třeba doma chtěl povinně mít pušku jak ve Švajcu. I když je fakt, že tam si to vybavení musíš koupit sám.

Reagovat
Arbiter

Mám kamaráda, který měl rád zbraně, koupil si dokonce mosina. Hodně si liboval ve zbraních, jenže pak nastoupil k policii a teď říká, že ty zbraně chce prodat, že ho už to vůbec nebere jako předtím Třeba by tě potkalo to samé, kdybys něco takového měl doma...

Reagovat
smazaný uživatel

Takže kvůli vlastnímu pokrytectví a srabáctví bys doporučoval ostatní zemím se účinně nebránit? A označovat to za přežitek v dnešním světě je vrchol zaslepení růžovými brýlemi.

Reagovat
Arbiter

A pak, že já jsem tendenční Jaké pokrytectví, prosím tebe? A že jsem srab? Já jsem pacifista...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Talker

To je zas píčovina, nezlob se na mě.

Severní korea má 1,3 milionu vojáků. Kdybys chtěl vybudovat profesionální armádu, která by nebyla okamžitě smetena, tak by musela mít několik stovek tisíc členů. Což udělá šílené částky.

A v případě války by prostě stejně museli nasadit rezervy, které se musí budovat (právě díky povinné vojenské službě).

Reagovat
Arbiter

s křížkem po funuse, Talkere. Viz výše...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně severní Korea má neskutečně přísnou základní službu a ti rezervisti jsou schopní naskočit prakticky hned.... A je jich 7 milionů.

Reagovat
Arbiter

Vidím, že jsi tou službou prošel. Vždyť by jím došlo palivo, než by vůbec dojeli k hranicím s JK. Nehledě na to, že technicky je na tom JK podstatně lépe než KLDR a byla by to jatka...

Reagovat
smazaný uživatel

počtem protivníka nesmeteš. i přes veškerý technický pokrok stále platí, že přes dobře naplánovanou a vedenou obranu ve složitém terénu postupuje i nejlépe vybavená, vycvičená armáda s výraznou početní převahu velmi pomalu. V Koreji jsou všude hory, na pobřeží velká města, což je pro postup velmi složitý terén, kvalitativní převaha v technologiích je na jihu, co se týče výcviku, tak těžko říct. I když je vymletí mozku, v čemž Sever exceluje, u vojáka důležité, pro výkon armády v poli jsou milionkrát důležitější schopnost improvizace a samostatné zvládání úkolů jak od řadových vojáků tak po velení. A tady bych věřil víc jihu.

Reagovat
TopinB

To říkej Němcům v Rusku za druhé světové

Reagovat
Talker

To je sice pravda, ale ve chvíli, kdy je přesila desetinásobná (a severní Korea by byla schopná mobilizovat klidně 4 miliony vojáků. Navíc mají množstevní přesilu i v počtu techniky na zemi.

Takže ano, technicky kvalitativní armáda by je zpomalila, výrazně, ale tak výraznou převahu by prostě nebyli schopní zadržet.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale byli. Jih má stíhačky, které sestřelí to severokorejské muzeum letectví dřív, než je severokorejští piloti vůbec budou schopni zaměřit. A pak je ti početní převaha na zemi k ničemu, když není krytá ze vzduchu (nějaký dokument jsem kdysi viděl).

Reagovat
smazaný uživatel

mobilizovat je jedna věc, vybavit výzbrojí a udržovat delší dobu v boji je věc druhá. Moderní válka představuje extrémní zátěž na průlmysl jakékoliv země a čím víc vojáků, tím víc toho potřebují. 4 miliony lidí jsou hezký ale kolik z nich bude mít náboje? A na jak dlouho?

vem si za příklad druhou světovou, Sověti a Britové se udrželi jen díky podpoře z USA, Němci i přes celou okupovanou Evropu neměli dostatek absolutně ničeho, díky průmyslové slabosti Reichu byl Wehrmacht nejméně motorizován a základní vozidlo pro transport mělo 1 koňskou sílu(rozuměj jeden kůň), vojáci chodili pěšky jako za Napoleona.

navíc na mé tezi to nic nemění. Proti kvalitní obraně v těžkém terénu, který je v Koreji ti nepomůže přesila ani když máš k dobru absolutní vzdušnou převahu, přečti si něco o kampaních spojenců v Itálii 43-45, kde to bylo ve prospěch spojenců až 5:1 s totální leteckou převahou. Naprosto katastrofální ztráty a všechny bitvy prohrané měl i Vietcong ve Vietnamu, že to USA nezvládli v politické rovině, je věc druhá. Pokud je pro tebe čtení složité, tak si stáhni seriál od HBO Pacifik, USMC byla snad nejlepší jednotkou spojenců za války, kdykoliv při boji o ostrovy měli k dispozici podpůrnou palbu z bitevních lodí, (až 12 děl ráže přes 35cm, leteckou nadvládu, dokonalé zásobování a stejně stačilo jedno dobré postavení s kulometem a ztráty rostly do neúnosných mezí, např. Tarawa(přečti si anglickou wiki a uviíš, co dokáže obrana na ostrově, kde je jen písek a palmy), Saipan, Pelelieu nebo Iwo Jima.

A co se týče Wehrmachtu v Rusku, tak nejde o nic jiného než blud. Němci měli lepší důstojnictvo a z důvodu dřívější idustrializace i lepší kádry k technickým druhům vojska jako letectvo a obrněná technika pro potřeby masové války, i tak se jim ale od roku 42 Rudá armáda v boji vyrovnala, co se týče kvality zbraní to bylo celou dobu na vážkách, kdy něco měli lepší jedni a něco druzí.

Reagovat
Uwe háže buly

Dneska sou ti pěšáci s nějakou pozemní technikou k víceméně ničemu, kdyby byl takovej konflikt, tak se bude rozhodovat jinde, stíhačky, rakety, chemie a podobný věci. Pro KLDR by to sice výhoda byla, ta převaha, ale ne až taková, aby díky tomu vyhráli.

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem na vojně byl a tvrdím, že z hlediska vypěstování si disciplíny, morálky či smyslu pro plnění povinností to pro mladé kluky nebyla špatná věc

Reagovat
Arbiter

čím to, že i přes to žije v ČR spousta morálně zkažených lidí, co si neumí plnit své povinnosti?

Reagovat
smazaný uživatel

Srsly?

Reagovat
Arbiter

Jestli si myslíš, že ti výcvik na vojně vytvoří morální hodnoty a povede tě k plnění tvých povinnosti, tak jsi naivka Třeba služba na čáře, ta z tebe musela udělat morálně zodpovědného člověka, to ti povím...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem naivka, ale vím od spousty lidí, že to takhle může, nikoliv musí fungovat, cítíš tam ten rozdíl a proč je tvůj pokus o argumentaci, že to nepomůže všem totální nesmysl?

Reagovat
Arbiter

Super, omezíš svobodu všem, abys vychoval nějaké zanedbatelné procento lidí k lepšímu životu (z nichž určité procento by ty spořádané lidí vychoval život tak jako tak)...

Reagovat
smazaný uživatel

Co prosím? Ty jsi opravdu mimo viď? Tohle nikdy nemá a neměl být smysl vojny, ale její vedlejší důsledek. Vojna neexistuje za tímhle účelem, tak tím tak nemůžeš argumentovat.

Reagovat
frankiefcb

Jenže v poslední době se argumentuje proč zavést vojnu tím, že z vojny vylezou pořádní chlapi, což je podle mého pitomost a to se Ti snaží arbiter říci. Daleko účinnější je mít kvalitní kvalifikovanou armádu a popřípadě jednou za čas pro vybrané záložáky udělat cvičení.

Reagovat
Arbiter

prostě a jednoduše, negativa výrazně převyšují pozitiva a dá se to řešit jinak...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem si například z vojny přinesl mnoho zážitků, poznal jsem tam pár výborných chlapců a dnes s odstupem času na ZVS vzpomínám rád, ale kdyby mi někdo tehdy jako mladému klukovi nabídl možnost, že narukovat nemusím, neváhal bych ani sekundu... těžko se mi tam šlo, měl jsem doma přítelkyni, po škole se mi podařilo najít si slibné zaměstnání a tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně argumentuje se tím, že je to přínos, ne primární účel, jak se Arbiter snaží nenápadně podsunout...

Reagovat
Arbiter

Já někde píšu, že je to primární účel? Ten přínos oproti tomu, co tomu obětuješ, je strašně zanedbatelný.

Mimochodem, jaký je ten hlavní účel, který by měl ospravedlnit omezení svobody na dva roky?

Reagovat
smazaný uživatel

Z toho co píšeš a proti čemu argumentuješ to jednoznačně vyplývá. Nebo argumentuješ někde proti primárnímu účelu vojny pro jednotlivce? Nevšiml jsem si.

Mimochodem, jaký je ten hlavní účel, který by měl ospravedlnit omezení svobody na dva roky?

Na takhle tnedenční otázku ti reagovat nebudu, to si zkoušej na někoho jiného, sorry.

Reagovat
Arbiter

To není tendenční otázka, tak to prostě stojí. Ty přicházíš o dra roky, z nějakého důvodu, který musí být setsakra ospravedlnitelný. A já takové ospravedlnění jednoduše nevidím...

Reagovat
smazaný uživatel

Zeptej se netendenčně bez podsouvání odpovědi a odpovím ti.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
Arbiter

V tom případě by ta výchova neměla ani být argumentem, který by měl být pro vojenskou službu, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Co to zkoušíš?

Reagovat
Arbiter

no ty tu něco zkoušíš a ani neumíš argumentovat

Reagovat
lucius6

Reagovat
smazaný uživatel

Zlého a zkaženého člověka nenapraví ani ZVS, ať by trvala třeba i 5 let ale určité procento frajerů, kteří narukovali s nosem zdviženým nahoru a do civilu odcházeli jako docela fajn kluci existovalo.

Reagovat
Arbiter

Je otázka, jestli by se nezměnili sami od sebe jakmile by šli hned do pracovního procesu, kde by je život naučil. Nemyslím si, že ten přínos je tak velký. Navíc kolik lidí taková vojenská služba zlomila a udělala z nich trosky (díky obrovské míře šikany)...

Reagovat
smazaný uživatel

No to je pravda, znám i takového, který byl před válkou úplně v pohodě kluk, zažil tam však nějaké strašné svinstvo o kterém nikdy nechtěl detailně vyprávět, z vojny se vrátil jako úplně jiný člověk, časem začal být stále více nesnesitelný a dnes je to cvok, pobírající invalidní důchod kvůli hlavě. Právě ta ZVS to v něm vyvolala nebo možná jen nastartovala, to je prostě druhá strana mince

Reagovat
mayday

Reagovat
frankiefcb

To, co ty říkáš Tě má naučit především rodina. Stát, vojna, škola by tohle neměla suplovat. Bohužel v dnešní době, kdy se rozpadá skoro každá rodina je to skoro nemožné. Ale nemyslím si, že řešením je vojna.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajisté, znal jsem ale pár kluků, kteří pocházeli z neúplných nebo nefungujících rodin, vychovávala je prakticky ulice a právě válka jim trochu seříznula hřebínek. Nebýt jí, polovina z nich by podle mě časem skončila v kriminále nebo na ulici jako bezdomovci

Reagovat
F.Torres

to sice ano, ale i tak to je naprosto zbytečná věc

Reagovat
Swarley

a zase jich ale na druhou stranu bylo hodně, co se naučili se vším akorát tak vydrbávat...spousta ti taky zase řekne, že to byla buzerace vedená nekompetentními lidmi...

já myslím, že to je kus od kusu...někomu to samozřejmě může pomoci, jak třeba píšeš, ten kdo měl krok do kriminálu najednou zjistil nějaké základy, získal určitou disciplínu a kolikrát i u vojáků zůstal...na druhou stranu jsi měl dost lidí, kteří byli dobře a slušně vychovaní a na vojně si prožili peklo...fakt se to nedá nějak plošně říct, že vojna ti zajistí morálku a disciplínu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
Heretic

Reagovat
smazaný uživatel

tyjo nevim jestli je to jenom muj dojem, ale tyhle clanky se nedaj cist. je to strasne prekombinovany, plny vseljakejch podivnejch formulaci a a nekonecnejch souveti,

co chtel autor rict napriklad nasledujici vetou jsem nepobral vubec:

"Možná jsem jen vyrůstal ve specifickém prostředí nebo jsem sám moc velká měkkota, každopádně věty jako "vojna by tě naučila" či "tahle mladá generace je moc pohodlná" nejsou ničím, co bych z úst svých (pra)dědečků v životě neslyšel."

a tohle jsou ty priklady tech prekombinovanych vet, resp. podivnych formulaci:

"Son Heung-min vypadá být upřímně nadšený z toho, že vůbec v první řadě dostal šanci v Londýně působit, a jeho permanentní úsměv se zatím ukazuje být navýsost účinným lékem na trudomyslnost, jež momentálně převládá v táboře fanoušků Tottenhamu."

"Dnes je z něho relativní troska - nesmírně limitovaný útočník,..."

nemyslim to nijak zle, jenom takovej clanek musi dat spoustu prace a prijde mi skoda, ze kvuli stylistickym chybam je - minimalne pro me - prakticky necitelnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo někdy je to těžké na pochopení. Na druhou stranu třeba mě to nutí si danou pasáž přečíst znovu a přemýšlet nad tím, což není k zahození.

Reagovat
smazaný uživatel

simple solution: Nečti je

Reagovat
smazaný uživatel

lol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

On je primárně nečitelnej kvůli těm rozkouskovaným odstavcům. Z toho normální mozek poskládat koherentní smysl textu nemůže. A ta násilná defragmentace následně zvýrazňuje tebou uváděné nepřesnosti a nejasnosti stylistického charakteru.

Reagovat
fantomas

Tak to abych byl rad za svuj nenormalne vykonnej mozek.

Reagovat
Spalovač šancí

Nikoliv výkonný, ale jinak orientovaný

Reagovat
fantomas

No, což furt neznamená, že bys ho ty měl nějak "normálnější". Já články s podobnýma odstavcema na internetu čtu neustále a nemám problém s jejich, jak ty řikáš, spojovánim do celku.

Reagovat
Spalovač šancí

Asi mají lepší stylistiku.

Teď vážně. Mozek je "graficky" nastavený na to, že odstavec znamená samostatnou myšlenku. Pokud odstavec má jednu, max. dvě věty, tak si mozek vizuální vjem vyloží tak, že se jedná o hodně oddělených informací, které se zpracovávají odlišně než souvislý text.

Pochopitelně trénováním (čtením obdobně "formátovaných" článků můžeš takto nastavený mozek oblbnout. Ale když se k tomu přidají ne zcela jasné formulace, tak holt u některých jedinců může dojít k tomu, že takový článek mozek jako ucelený text nezpracuje. Je to úplně stejné, jako kdybys celý článek napsal CAPS LOCKEM. Samozřejmě že to číst půjde, ale s obtížemi.

Reagovat
fantomas

Sorry, ale to mi absolutně nepřijde srovnatelný. Já se zas třeba ztrácim v Puskasových knižních odstavcích na půl A4, ale co je zajímavý, tak to nikam a nikomu necpu. Prostě je buď nečtu, anebo si je čtu s obtížemi. Každej má svuj styl, já mám tenhle.

Reagovat
Spalovač šancí

Však jsem to psal výše - jsi skoro opak Hrabala, ten má naopak celou knížku jenom jednu větu. Otázkou ovšem je, zda do běžných článků tahat umělecký styl psaní.

...

Jinak polovina A4 (při normostraně) je naopak na horní hranici únosnosti.

PS: Ten problém se zpracováním textu samozřejmě vyniká na netu, kde není klasický formát knihy, ale rolující stránka. Navíc každý web má jinou šířku textu, jinou podkladovou barvu. Když se k tomu přidá široká nabídka různých fontů, atd., nelze se divit, že čtenáři mají problém se zpracováním textu (což ostatně přiznáváš i ty).

Zatímco u knižních publikací standardního formátu (A4, A5, B5) máme vyzkoušeno, jaký grafický vzhled textu funguje a jaký ne, na netu je nutno optimalizovat pro každou danou stránku. A to nebude úplně jednoduchá věc. Neberte to osobně. Ale to, že tobě vyhovuje nějaký styl psaní a vypadá dobře např. ve Wordu, ještě nemusí znamenat, že se z pohledu čtenářského zpracování hodí na každý typ webu. A obráceně.

Reagovat
smazaný uživatel

S tým máš naozaj pravdu, že ľudský mozog vníma odstavec ako jednu myšlienku. Takýto vážný argument by nemal nechať bokom ani Tomáš

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Ten slovosled je občas dost šílenej.

Reagovat
Bakary3

To souhlasim.. Tyhle fantomasovy clanky mam rad, je v nich spoustu novych informaci a casto reaguji na neco, o cem se skoro nemluvi... ale myslim, ze bez ty omacky by ten clanek mohl byt o dost kratsi a zejmena srozumitelnejsi, takhle clovek za chvili nevi, co bylo puvodni myslenkou a to hlavni stejne zanikne.

A dalsi vec, vyrazy jako "mistrovstvi GENEROVALO nadseni", vagni, atd. (jen co me ted napadlo) ... nektery vyrazy nekdo ani nepochopi, ale hlavne v tom ani neshledavam nic krasnyho teda, to vubec..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nemohu to přečíst = stylistické chyby

Reagovat
Bakary3

Son .. VYPADA BYT uprimne nadseny... ze vubec V PRVNI RADE dostal sanci, a jeho usmev.. (ta druha rada?)

Ty chyby tam jsou taky, fantomas se to snazi psat az moc kvetnate a "ucene", a pak to dopadne tak, ze to je opravdu tezko citelny..

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to být je tam navíc, to je pravda, to bije do očí, ale zase bych z toho nedělal takovou vědu.

Reagovat
Arbiter

Je to normální slovní obrat, nic špatného ani do oči bijícího.

Reagovat
fantomas

"Son vypadá upřímně nadšený" mi zní třeba mnohem hůř.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi je to o pohledu jednotlivého člověka no, mně se to zdá třeba divné, ale evidentně někomu zase ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Beru tvůj názor, ale sloveso být se takhle používat nemá, navíc v téhle větě je navíc

Reagovat
Arbiter

to slovo se tak používá, třeba klasický slovní obrat "vypadá být vyděšený"...

Reagovat
smazaný uživatel

Podle čeho se tak používat nemá?

Reagovat
smazaný uživatel

To sloveso se nemá nadužívat, stejně jako sloveso mít, to učí už na základní škole. Přeci když mohu napsat vypadá upřímně nadšený, tak tam nebudu dávat úplně zbytečně navíc sloveso být, když význam té věty nezměním a naopak jí tím zkostrbatím.

Reagovat
fantomas

Že zrovna sloveso být by se nemělo nadužívat, to slyšim prvně.

Reagovat
smazaný uživatel

Pelta JE předseda. JE pod vlivem Berbra, který JE bývalý agent StB a JE spolčený s velkou částí bývalých rozhodčích, takže JE jeho vliv velký. JE to taky bývalý rozhodčí, JE sprostý a s Damkovou JSOU manželé.

Tohle je to nadužívání, o kterém psal.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nekritizuju tím autora, spíš se zastávám těch lidí, co tu psali, že jim to vadí, protože to skutečně může.

Reagovat
smazaný uživatel

Má ho tam jen dvakrát, což na tak dlouhou větu rozhodně neznamená nadužívání.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím v kontextu nadužívání v momentech, kdy to není potřeba. Tady není jediný důvod, aby tam to být dával. Ale že bych z téhle debaty byl zase tak odvázaný, že bych to musel obhajovat do roztrhání těla, to fakt ne. Evidentně je dost lidí, kterým to vadí a stejně tak i dost, kterým naopak ne.

Reagovat
smazaný uživatel

???

"Son Heung-min vypadá být upřímně nadšený z toho,..."

nechci se zapojovat do nejakyho dohadovani, ale tohle mi neda. ne, to fakt neni normalni slovni obrat! rekl bych, ze to ma co delat s anglickym (he) seems to be..., podobnej pripad jako oblibeny "mejte hezky den" atd., ale jsem pevne presvedcenej, ze to spravne vazne neni

Reagovat
smazaný uživatel

"ale jsem pevne presvedcenej"

To bude asi ten problém.

Reagovat
smazaný uživatel

co bude asi ten problem? jsem presvedcenej o necem, zaroven se ale nebudu tvarit jako ze se nemuzu plest.

Reagovat
smazaný uživatel

No to bys po tomto příspěvku fakt neměl.

Reagovat
smazaný uživatel

hele o co ti jde? jestli mi chces neco rict, tak prosim, jestli myslis, ze v necem nemam pravdu, tak sem s tim. pokud ale tyhle narazky pochybnejch kvalit a radoby vtipny komentare jsou fakt vsechno, co mi chces sdelit, tak jima muzes klidne oblazovat nekoho jinyho

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vždyť už jsem ti to napsal zcela jasně. Prostě jsi přesvědčený o své pravdě a jinou nepřijmeš. Přijdeš tady, osočuješ z chyb někoho, kdo je nedělá, a pak napíšeš větu, kde nejsi schopen správně použít interpunkci a ani tak základní věc, jako jsou velká písmena na začátku věty. Že se ti to blbě četlo neznamená, že tam je chyba nebo nenormální slovní obrat.

Reagovat
smazaný uživatel

co to meles prosimte? tohle uz se tu resilo tisickrat, je rozdil mezi clankem a komentarem a je logicky, ze na clanek jsou kladeny vyssi naroky, omg.a nikoho neosocuju, jenom se snazim poukazat na chyby (a evidentne nejsem jedinej, kdo si to mysli).pokud podle tebe nezapadaji do kategorie stylistickych, tak si je nazyvej jak chces, to slovickareni je fakt picovina naprosta.

a kdyz jsem byl mladsi, tak jsem taky psaval ruzny veci (i kdyz zdaleka ne tak fundovane jako fantomas), tak i z ty pozice mi proste prijde normalni na neco upozornit.napsal jsem to nejvic slusne. tak nevim co se tady do ome opiras s nejakyma pitomostma, zvlast, kdyz se te to vubec netyka a normalni debaty (kde bys napriklad oponoval (za pouziti argumentu, ne smajliku ) nazoru, s kterym nesouhlasis) nejsi asi schopnej.

omg fakt, ze ti to za to stoji

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybys nevnímal má slova jako pitomosti, ale trochu se nad nimi zamyslel, tak by ti možná došlo, že nemůže jít o kategorie chyb, když tam žádné nejsou. Nevím tedy, o jakém slovíčkaření blábolíš. Zadruhé jsi na diskuzním fóru, kde lidé diskutují a navzájem na sebe reagují. Nikde jsem nepsal, že nemůžeš na nic upozornit, ale ty jsi to udělal zaprvé na špatném místě, zadruhé stylem, kdy sám nejsi schopen napsat jediný komentář gramaticky správně a ještě si pomáháš evidentními fauly. Reakce holt budou následovat, omg fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se spíše zdá, že ty jsi přesvědčený o své pravdě a nepřijímáš tu druhou, za níž jen tu stojí spousta lidí. Neříká nic nesprávného. Použít se to z článku dá, ale každý o češtinu se zabývající člověk by to "být" vyškrtl.

Reagovat
smazaný uživatel

Když se o tu češtinu tak zajímáš, víš, co to jsou argumentační klamy?

Reagovat
smazaný uživatel

Hele nevím, hledat to nebudu. Kdybych to slovo měl rozebrat na tvých příspěvcích, tak ty argumentuješ pořád dokola tím samým, nicméně ani jednou si nereagoval na to, co tu suplik nebo já řešíme, tudíž se nás vlastně snažíš lidově řečeno osrat nějakou omáčkou. Tudíž nás klameš a nedržíš se vůbec tématu. Nemám nic proti autorovi, je to výborný odborník, napsal super článek a vážím si ho. Rozebírám tu jednu větu, která je gramaticky správně, ale stylisticky by to takhle většina lidí prostě nenapsala, stejně jako nikdo neříká vypadá být vyděšený, jak tu někdo psal výše. To je prostě nějaká anglikanismus, kdy tam přidáváme sloveso být, akorát že v češtině se to tak nedělá.

A znovu říkám, nereaguješ na téma, snažíš se nás shazovat odvedením na jiný problém. A děláš to tak v každém příspěvku. Suplik nikde fantomase neosočil, jen řekl svůj názor a ty ho tu stavíš do nějaké role kritika, co píše komentáře s chybami. Mimochodem tím znovu jenom odvádíš diskusi někam jinam.

Reagovat
smazaný uživatel

Zakončím to tím, co mi podsouval suplik:

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem ano, nikde nezpochybňuji, že by to mohli někteří lidé použít jinak, ostatně v tom je čeština jedinečná. Ale šlo mi jen o to, že tam nejsou CHYBY, což ostatně píšeš i sám.

Reagovat
smazaný uživatel

O chybě tu nikdo nemluvil, pouze, že existuje lepší varianta, jak to napsat.

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu se zeptat, jakým způsobem se o češtinu zajímáš ty?

Reagovat
fantomas

By mě zajímalo, kdo posuzuje, co je v tomhle případě "lepší".

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybych byl autorem článku a tolik lidí by nezávisle na sobě psalo, že se to dejme tomu nedá číst (osobně to netvrdím, pouze je to někdy překombinované), tak bych se nad tím alespoň zamyslel. Třeba na tom něco je. Nic víc, nic míň, žádná tragédie o pár slovíčkách.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani po třech pokusech jsem nedokázal sesumírovat nějakou kloudnou odpověď, takže musím uznat, že tenhle blábol fakt nemám sílu rozebírat, promiň.

Reagovat
j_mrazik

Není lepší "se zdá být upřímně nadšený"?

Reagovat
j_mrazik

Nebo to celkově hodit do vedlejší věty. Tohle je takovej anglikanismus nebo jak se tomu nadává.

Reagovat
fantomas

No takle, ta věta se dá napsat třeba na tři způsoby. Já upřednostnil jeden, ty bys upřednostnil druhej. To je asi tak celý.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
j_mrazik

Já jenom říkám... nehádám se, jenom nabízím variantu.

Reagovat
Mada

Reagovat
fantomas

Ja si rikal, ze cim to, ze sem v jeho prikladech nenasel stylistickou chybu.

Reagovat
Bakary3

Tak jestli ti to vypada byt prijde stylisticky krasny (gramaticky mozna), ta prvni rada taky... a to je jen jedna veta.

Jinak si myslim,ze narazel hlavne na silenou prekombinovanost vet,kdy ctenari po chvili unika hlavni myslenka.

Porad rikas, jak na konstruktivni kritiku rad zareagujes, ale tahle tvoje reakce zni asi jako "ja si rikal,ze je to debil, zase jsem bezchybnej".

Tvoji praci tu vsichni ocenujou,ale kdyz maj vecnou pripominku, chovas se jak fakan, s tebou je to fakt marny.

Reagovat
fantomas

"V první řadě" míněno jako anglický "in the first place", prostě taková menší elipsa, znamenající, že je rád za to absolutní minimum, za to, že je v Londýně a čutá tam do balonu za peníze. Nikdy bych neřek, že s tim někdo bude mít problém.

A sorry, ale já tvou kritiku nepovažuju za věcnou. Vypích si tady šíleně moc vět, z nichž v podstatě všechny sou ale navzdory tvýmu přesvědčení stylisticky i gramaticky v pořádku, jen se ti prostě jako čtenáři nelíbí. Což se může samozřejmě stát, mě to stejně tak může mrzet, ale to je asi tak jediný, co s tim můžu dělat no.

Reagovat
Bakary3

A za co ma byt rad v druhy rade, ze mu dali sluzebni auto? Mne to proste tady prijde uplne zbytecny, je to treba z aj, ale kdyz to napises, ctenar logicky ocekava, co dal.. ale zbytecny pitvat kazdou vetu..

Jinak ja to nepsal a vety tam byly vypichly 3.

Myslim,ze nikdo nema problem s nejakou tou stylistickou chybkou (ktera navic muze byt subjektivni, jako "vypada byt" a "v prvni rade", ale spis s tou prekombinovanosti vet. Za me osobne to je jediny, co mi na tvych clancich "vadi", plus tedy premira cizich vyrazu

Reagovat
fantomas

Njn, a zároveň to je tak nějak jádro mýho psaní, takže se nemůžeš divit, že se bránim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

V tomhle docela souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Son sa zatiaľ ukazuje ako skvelá posila, presne takého hráča Tottenham potreboval. Ideálna zostava: Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Davies - Dier, Mason - Lamela, Eriksen, Son - Kane....už len kam postaviť Alliho, ten hrá taktiež výborne

Reagovat
smazaný uživatel

Chadliho máš kde? Hraje výborně a ty s ním nepočítáš?

Reagovat
smazaný uživatel

Chadli je totálne z formy a pôsobí unavene. Lamela si svojimi výkonmi zaslúži základ proti Manchestru City

Reagovat
Recik

Ideální v práci ke kávě. Skvělé čtení Tome. Ta myšlenka s ročníky 96 a méně má nějaký význam vlastně? Kromě krytí toho wonderkida z Barcelony to Sonovi úplně nepomůže, ne?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Poslední věta.

Reagovat
smazaný uživatel

Přezdívka.

Reagovat
Recik

No, vždyť právě, pokud to nezvýší na 92, tak Son má v tomto smůlu, že jo. Tím pádem tam to ad hoc, nedává smysl.

Reagovat
fantomas

Ja si ani nemyslim, ze by to delali kvuli Leemu, to je 98, ma na vsechno cas, spis to tak zrovna vychazi. Ja ho jen zminil, pac se to nabizelo, ale je k tomu dlouha cesta stejne, k Sonovi jeste delsi.

Reagovat
smazaný uživatel

V Koreji jsem studoval a z těch dob mám i dost přátel a musím říct, že branná povinnost je tam skutečně brána i díky naprosto odlišné mentalitě úplně jinak než v našich končinách. Neslyšel jsem tam jediného člověka remcat, že musí do armády, naopak to berou jako velkou čest.

Reagovat
smazaný uživatel

Oni to takhle mají i se vzděláním, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Môžem sa opýtať aký si mal dôvod/y študovať v Kórei?

Reagovat
smazaný uživatel

Byl jsem tam na jeden semestr v rámci grantu MŠMT a zkrátka to byla nejlepší varianta v poměru exotika/cena. Když už jsem věděl, že chci odjet na pár měsíců do zahraničí, tak jsem chtěl co nejdále, protože po Evropě se můžu projet prakticky kdykoliv, a díky stipendiím od ministrerstva/tamní univerity a faktu, že jsem měla ubytování zcela zdarma, mi to vyšlo jako nejlepší varianta. A vůbec toho nelituji.

Reagovat
r.mrazik

pekny

Reagovat
fantomas

To je super no, kámoš tam zrovna takhle taky odjel, a ten se navíc zajímá o korejský vztahy, tamější politiku...

Reagovat
TopinB

To je hodně dobrý, to závidím

Reagovat
smazaný uživatel

Fíha, vďaka za vysvetlenie. A aké krajiny boli ešte cenovo najprijateľnejšie? Dajme tomu mimo Európu.

Reagovat
Posledni Kovboj

co jsem tak slysel a cetl, tak tam je to studium celkem drsnota, ne?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ale to nejde s námi srovnávat. Pokud se nepletu, tak na 38 rovnoběžce mír uzavřen není, jedná se jen o příměří a z toho důvodu musí mít Jižní Korea tak ohromnou armádu a povinnou vojenskou službu. Podobné je to s Izraelem, který se tak snaží alespoň trochu vyrovnat nevýhody mapy a tvrdých čísel. Nic z toho v ČR není.

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

My respect sir

Reagovat
Riviera Kid

Fantomasi, kolik ti je? Ja měl za to, že si nějaký ostrileny pardal.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle hlasu v podcastu ani ne 30.

Reagovat
Usty

ale chová se na 16

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Na Silvestra 24.

Reagovat
Riviera Kid

Tak to jo.

Reagovat
C-M@ster

Můžeš si dobírat Wilshera, že seš starší

Reagovat
fantomas

Reagovat
Mrvinho
Reagovat
fantomas

Ano

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
hyper01

Reagovat
Infi

Reagovat
db18

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Letos je SIlvestr na vánoce?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Ještěže jsem kripl a na vojnu nemusím.

Reagovat
Znalec

Závidím ti, že jsi kriplem

Reagovat
Uwe háže buly

Mě by naštěstí náš lidově demokratický lid zbraň do ruky taky nesvěřil

Reagovat
Arbiter

"A tak zatímco počet japonských fotbalistů v Evropě v posledních cca pěti letech utěšeně roste, rodná krajina průkopníků typu Cha Bum-kuna a Park Ji-sunga má dnes na starém kontinentě oproti Zemi vycházejícího slunce zhruba přesně poloviční vliv¨"

Tak zhruba nebo přesně

Reagovat
smazaný uživatel

Našli jste v článku chybu? Můžete nám ji oznámit.

Reagovat
Arbiter

nevím, jestli je to chyba

Reagovat
smazaný uživatel

Našli jste něco v článku a nevíte jestli je to chyba? Přesto nám to můžete oznámit.

Reagovat
Arbiter

odkdy jsi správce EF?

Reagovat
fantomas

Zhruba. Na začátku sezony 2014/15 to bylo 8:17. Teďka mají Japonci navíc Muta a Kawashima s Kim Bo-kyungem si hledají angažmá na obou stranách, takže pokud se nemýlim, tak to JPN ještě navýšilo ten náskok.

Reagovat
Arbiter

Apropo, co vlastně Sonovi hrozí za to, že odmítne nastoupit do služby?

Jo a fantíku, vysvětli mi prosím, jak jsi myslel tuto větu: "Pro profesionální sportovce jako Son Heung-min ale takové ozdoby těla nepřipadají v úvahu..."

Reagovat
fantomas

Tipuju, že mu seberou občanství nebo zakážou vstup do země, žádný srandy.

No kdyby si nechal udělat tetování on jako celebrita, tak ho doma rozcupujou jako psa. Hůř než Parka nejspíš.

Reagovat
Arbiter

Občanství ti myslím neseberou nikde na světě, ale asi kdyby jel do země, šel by bručet. A taky by mě zajímalo, jestli je těžké získat v UK trvalý pobyt...

Reagovat
fantomas

Právěže zrovna v UK mám pocit je. Ve Francii to bude snazší. Třeba to, co udělal Park, si u Sona nedovedu představit teď, nikdy sem to neviděl.

Reagovat
Arbiter

Já to právě beru ze svého pohledu, mám tu trvalý pobyt a tím pádem nemusím do RF na vojnu Až se divím, že to tak nedělá více lidí z Koreje...

Reagovat
fantomas

Tak cca 6 000 chlapů ročně, to mi nepřijde uplně málo. Neznám jejich diasporu přesně, ale když si odečteš děcka a ženský a uvážíš, že to je jen za 12 měsíců, tak to může bejt slušný procento.

Reagovat
r.mrazik

nemeli by pravo ho normalne zavrit?

Reagovat
fantomas

To asi určitě měli, ale pochybuju, že by ho měli na cizim území. Leda kdyby se chtěl vrátit.

Reagovat
r.mrazik

to je fakt...

ale mohli by pozadat dany stat o vydani...pravo by na to meli a britanie by nejspis souhlasila...

a amici by o tom natocili za par let film

Reagovat
fantomas

Reagovat
r.mrazik

uz ted toci Steven špilberg o tom predani ruskeho agenta...

takze by zmenil latku jen trochu

Reagovat
Arbiter

Parka taky nezavřeli, ne?

Reagovat
fantomas

Park nakonec dostal výjimku skrz LOH. Navíc Park neudělal nic nelegálního, jen využil skuliny.

Reagovat
smazaný uživatel

Nějak se mi to nedaří najít podrobněji, nevíš jak je to tam s posunem? Táta chodil na vojnu se čtyřicátníkem, už nevím z jakého důvodu. Zrovna takhle u profi sportovců by to bylo ideální...

Reagovat
fantomas

No zajímavý je (a je to v tom odkazu na "čerstvý data"), že jakmile překročíš věk 37 let, tak už seš na vojnu formálně starej a nevzali by tě. Takže pokud o rezidenční vízum požádáš ve 28, seš vlastně v suchu. U Parka se tohle řešilo právě, že se jí timhle oddalovánim snaží vyhnout kompletně, a on se dušoval, že to teda ne, že by si ji ve finále prostě splnil stůj co stůj.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky, tehle odkaz jsem přehlédnul. 37 je docela dost, v klidu by to mohli profi sportovcům posunout o takových 5 let a zrušit pardon za zásluhy.

Reagovat
fenixLFC

maximalne keby vstupil na ich podu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Riviera Kid
Reagovat
Heretic

Reagovat
smazaný uživatel

Doprial by som aspon dvojrocnu vojensku sluzbu Costovi, aby sa trosku naucil spravat sedlak jeden

Reagovat
Talker

Fantíku, mohl bys to zkrátit do jednoho odstavce o délce standartního tweetu? Díky

Reagovat
minoLFC

Povinná vojenská služba dnes? viac ako 18 mesiacov? Tak jedine s výplatou.

Reagovat
hefy

Uuuu, zakázaný kéry.

Reagovat
frankiefcb

a teď si představ, že by byl Franc prezident a jel na návštěvu do Koree.

Reagovat
hefy

By ho asi vnímali jak ňákýho křováckýho šamana z kmenu.

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně aspon nějaký normální zákaz. Na ty "kriminálníky" (nejen) v česku už se nedá dívat...

Reagovat
Arbiter

Reagovat
hefy

Reagovat
Spalovač šancí

Já bych na ty fotbalisty nebyl tak přísnej. Jediným kriminálkem (možná) bude Limba

Reagovat
Spalovač šancí

A vyjde-li to, tak ještě Latka

Reagovat
db18

Pospěch, Fenin, Bednář, Řepka...

Reagovat
db18

...a nesmíme vlastně zapomenout na hráče zapletené do ovlivňování zápasů.

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Uwe háže buly

neskutečně trapný sou

Reagovat
PP

Jediná věc, která se Tvrdíkovi v čele nějaké funkce povedla..

Reagovat
r.mrazik

ze si neobstara "modrou"....treba na krivy zada...

jinak je skoda,ze po komancich u nas ma armada a vlastne i chlupaty takovou povest...

nejaka kratsi vojenska sluzba (treba 6 mesicu) by vubec nebyla marna...

Reagovat
smazaný uživatel

Jakou měla pověst za komančů ? Obranu proti narušitelům hranic

Reagovat
r.mrazik

povest ztracenych dvou let spolu s buzeraci a flakanim...a tim,ze to vedou kreteni...

jasne...mame skvely maly utvary a podobne...ale nerekl bych,ze by se to vnimani nejak vice zlepsilo

a u policajtu uz vubec ne...

Reagovat
Busby babes

hehe, jenze ono to tak bylo za komancu i pak.

Reagovat
r.mrazik

jojo...bohuzel

Reagovat
smazaný uživatel

Taky sem pro povinnou na sest mesicu. Clovek se leccos nauci a nektery pseudochlapy aspon zmuznej.

Reagovat
Heretic

fízli mají pověst, jakou si zaslouží

Reagovat
r.mrazik
Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

pokud by to probihalo jinak, nez jak to probihalo za komancu, tak proc ne. Jinak je to jen ztrata casu pro valnou vetsinu ucastniku. Pokud se clovek nedostal k nejakemu zajimavemu utvaru (letiste, specialove), tak to byly zabity dva roky, kde ses nenaucil vubec nic, jen zazil neustalou buzeraci od gum.. Vetsina zakladaku nikdy ani nevystrelila ze zbrane a kdyz uz tak jen parkrat... Naboje jsou drahy.

Reagovat
r.mrazik

to souhlas...nebylo to delany dobre...clovek zacal kourit,chlastat a prvni rok protrpel kvuli buzeraci...

a dva roky byly silene dlouha doba...

ja tenkrat mel jit tusim na rok a pul,kdyz jsem byl na odvodu...nastesti to zrusilli,kdyz jsem byl na vejsce...

Reagovat
Busby babes

ja tomu taky tesne unikl, ale vim co vypraveli kamaradi no.

Reagovat
Spalovač šancí

Já nevím. Čím jsem starší, tím méně jsem přesvědčen, že by to k něčemu bylo. Kdyby přišlo na plné nasazení ve válce, ve které jsou potřeba automatismy, tak bys musel být v nějakém zápřahu permanentně (alespoň měsíc ročně). Jinak to význam nemá a pak je to holt jenom o adrenalínu:)

...

Jinak osobně z toho výcviku bych nic neměl. Nosím brýle, bez nich bych střílet nemohl, s nima je to zase na ptáka ohledně běhání, přemisťování se, helmy, atd. Kontaktní čočky nesnáším. Takže i kdyby to bylo bez buzerace, což by se dalo v pohodě zařídit, tak bych to stejně považoval za ztrátu času.

Reagovat
r.mrazik

cenu to samozrejme ma...kdyz ted postavis nekoho k samopalu,tak neudela nic...s tim vycvikem by clovek mel aspon predstavu...

ale jak pisu dole...je to o prioritach statu a beru ze dnesni doba je u nas nastavena jinak

ale s vice penezma by to mohlo byt uplne jinde a uvidi se postupem casu...treba ted jde videt,ze i vlastni dobra armada je potreba a neda se zcela spolehat na NATO a podobne...

Reagovat
smazaný uživatel

ale byla. Vojna na 6 měsíců znamená, že armáda musí mužský/ženský/celý populační ročník živit, šatit a ubytovávat, což je v situaci, kdy si profíci kupují vybavení na výcvik za svoje hodně dobrý vtip (pro info, vojna se nezrušila z morálních ale finančních důvodů). Navíc aby výcvik takové masy byl k něčemu, potřebuješ na to zkušené instruktory, kteří nejsou, dále musí mít ti lidé motivaci k výcviku, protože bez motivace je ten výcvik zbytečný, naučíš je tak stlát postele. Aby se naučili střílet? a kdo bude platit tu munici? Ukrajina má brannou povinnost a jaký je její dopad může každý vidět.

Reagovat
r.mrazik

tak jasne...je to o prioritach statu a jeho financovani...

s prachama by to bylo "o necem"...

to,ze v dnesni dobe jsou priority jinde souhlas...

a zakladni automatismy,prikazy,strelbu se za 6 mesicu naucis...vsak to by se naucil i nas pes

ukrajinu bych sem moc nemotal...

Reagovat
smazaný uživatel

já bych byl skeptický. i když sem výše napsal, že je důležitá iniciativa, tak v první řadě musíš do těch lidí dostat dril, aby když jim velitel řekne skoč do ohně, tak tam skočili (je jedno, že vedle tebe tvůj bratr kňučí jako prase a lezou mu vnitřnosti, tvou starostí je, jak splnit zadaný úkol, protože když ho nesplníš, zemřou další), a dostat do nich fyzičku potřebnou pro působení v armádě (je hezký, že dáš 150 v benchi ale když s plnou polní po 5 kilácích funíš jak sentinel tak je to blbý). A na tyhle věci ti padne většina, ke zbrani se dostaneš možná poslední měsíc.

Reagovat
r.mrazik

to beru

ale zas musis vzit,k cemu by tech 6 mesicu melo slouzit...

k nabrani fyzicky? to tezko,kdyz nevis,kdy ten clovek zas bude potreba...

melo by to byt o znalostech,pokynech,trochu taktice a ovladani zbrani...

behani 6 mesicu je k nicemu,kdyz pak budes 15 let sedet za kompem a psat na EF...

jde o to,aby ti lidi pouzitelni pri znovupovolani a aby meli znalosti a umeli trochu s tou flintou zachazet...fyzicka je pak druhotna,pred kulkou neuteces

Reagovat
r.mrazik

takove PL OT: na http://www.manchestereveningnews.co.uk/ vychazi uryvky v nove Fergieho knizky...

nechtel prej platit za Aguera ( ), nastesti nekoupil Maria a resi tam i Pogbu...a jo...Moyes nebyl prvni volba,ani druha...ani treti...

Reagovat
Arbiter

"It became apparent that Jose Mourinho had given his word to Roman Abramovich that he would return to Chelsea, and that Carlo Ancelotti would succeed him at Real Madrid."

Toliko k tomu, že Mou chtěl do ManU a brečel, když se dozvěděl, že koučovat bude Moyes...

Reagovat
r.mrazik

o tom breceni nic nevim

Reagovat
Arbiter

to psal jeden pisálek, že když Mou zjistil, že ho SAF nevybral, tak začal brečet. A přitom podle toho, co se píše v tom článku, to vypadá spíš na to, že Mou byl opravdu jedním z mála, kdo o odchodu SAFa věděl a SAF byl zase jedním z mála, kdo věděl, že se Mou vrací do CFC...

Reagovat
r.mrazik

ahaa...to me nejak minulo...

Reagovat
iamek

Co rikal na Pogbu?

Reagovat
wild

toho Kloppa je strasna skoda, ze to takto tesne o rok nevyslo..to mohol byt idealny a dlhodoby nastupca SAFa

Reagovat
iamek

Jsem zvedav na dalsi staci Kloppa. Vubec mu neverim.

Reagovat
Busby babes

po vyplate objednavam.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
iamek

Snad to vyjde v CR :-)

Reagovat
Usty

to teď bude vydávat novou knížku každý dva roky?

Reagovat
fantomas

Někdo to tu psal minule myslim, že tu druhou knížku měl v plánu od samýho začátku a i to avizoval.

Reagovat
Busby babes

tak pokud bude mit porad co psat a bude to zajimave, tak me to vadit nebude.

Reagovat
r.mrazik

jsem zvedav,jestli tam bude neco noveho nez co napsal v minule knizce...

treba pujde i vic do hloubky..

zkusim objednat a s moji hodne prumernou anglictinou precist

Reagovat
Counter

Když jsem to psal po přestupu, slítly se na mě slepice, jak kdyby měly opravdové zobáky (-.-)

Reagovat
Spalovač šancí

Jemu 23 let, tak 5 let ve Spurs dát může, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhou stranu, ty jsi určitě nedodal, že je to rozdílový forvard, který si může brzy PL dočista podmanit.

Reagovat
smazaný uživatel

Všeobecně mi přišlo, že tu byl koncensus, že takový Firmino bude lepší...

Reagovat
smazaný uživatel

Fans Liverpoolu toho napovídají...

Reagovat
smazaný uživatel

tak mám pocit, že i od němčourů...

Reagovat
cristiano.K.

trudomyslný owny pls...........

btw:hodně lidí ten přestup chválilo včetně,srovnání s Firminem si nepamatuji

Reagovat
smazaný uživatel

koncensus? Já si fakt nemůžu poslední dobou pomoct, ale příjde mi, že na sílu používáš cizojazyčný výrazy, ačkoliv je teda moc neovládáš...

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím za prominutí, že jsem to napsal blbě, určitě musí být hrozná psychická újma.

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje si na chytrého strašně a je s tím otravný.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Reagovat
Mada

Reagovat
Mastný Chobot

hm, koncensus je zaujímavé spojenie dvoch slov

Reagovat
Mastný Chobot

refresh

Reagovat
smazaný uživatel

wo ha ha ha, přepsal jsem se v jednom písmu....

Reagovat
Mastný Chobot

viem, všimol som si to, preto reagujem.

Reagovat
smazaný uživatel

A pak jsi se celej zpocenej probral co?

Reagovat
fantomas

Cos psal?

Reagovat
smazaný uživatel

Google vyhledávání se mě sem přivedl.. Jsem South Korean..

Son Heung-min photo.. racial discrimination?

Reagovat
smazaný uživatel

녕하십니까 Could you be more specific, why racial discrimination?

Reagovat
smazaný uživatel

안녕하십니까?(0).. Nebudu říkat nic víc.. Udělej si svůj úsudek,

Reagovat
smazaný uživatel

Please explain it, now i am curious. There is absolutely nothing racist about this article or photo of him, which is taken from official Spurs page. Maybe your translation wasnt 100% correct? There is word "strašák" which could be translated as bogey in english, however it wasnt used about about Son, but mandatory military service. Which could be explained like Son is or Tottenham is affraid of that, its bogey to them, not Son is bogey.

Reagovat
Posledni Kovboj

spousta chybejicich clenu, tri apostrofy, jedno velky pismeno, jeden slovni obrat blbe a jeden castecne blbe, jinak dobry.

Reagovat
Posledni Kovboj

jo, tak dve velky pismena

Reagovat
smazaný uživatel

나는 필립 (13) 을 알고 , 그는 허브를 것이다.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Mulťákový Masopust a jeho loutky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fajdax

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
kubys

Nediv se, však pod ruskou sekci chodil frajer, co tam psal azbukou.

Reagovat
kubys

Nebo jestli se divíš té diskriminaci, tak to mám stejně.

Reagovat
fantomas

Jj

Reagovat
Mastný Chobot

카니발을주세요

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Ak by Son dostal vynimku,spustilo by to retazovu reakciu?Inak je docela na nic,ze ak si hraca z Juznej Korei vyberie zahranicny klub v mladom veku,casom mu ten hrac aj tak odide na vojnu.Mozno ze ten novy navrh prejde a cez leto budu mat vycvik.

V Izraeli myslim mala vynimku jedna skupina ludi a to studenti vysokych skol,v Izraeli ich kazdy pozna ako rotodoxnych zidov.Ti mali dlhorocnu vynimku a na vojnu nechodili kvoli Talovho zakonu.To sa ale v roku 2013 zmenilo a v juli 2016 uz aj oni musi ist.Standartne trva vojna pre muzov v Izraeli 36 mesiacov,oni budu mat 32,zeny maju 24-28 mesiacov.V Izraeli je zaujima este jedna vec-zmyslanie zien.Tam je to zrejme v tomto poradi-vojna,skola,kariera,deti.Cize uplne ine ako je bezne inde v europe.Ak je zena v armade,dviha sa jej spolocensky statut velmi vysoko,su respektovane a o vstup do armady maju sami zaujem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

jinak....mohl by dostat ted v poharu sanci mlady Gribbin...ten kluk je sikula jak svin

Reagovat
Kang & Kodos

Teda, chudák MC Mong

Reagovat
Infernoqt

Už jste viděli Mourkovo vyjádření ohledně derby a Costovi?

http://vod.aka.oss1.performgroup.com/ePlayer2/20150919/sylpv49n3gix1sj08h15twbkk_1800000.mp4

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lifted

Taková blbá otázka? Proč nepožádaj o občanství někde jinde?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vyhnout se tomu není problém, problém je vyhnout se tomu a nebýt doma v JK za vyvrhela.

Reagovat
smazaný uživatel

Nějakej výcuc z článku na jeden odstavec by nebyl?

Reagovat
smazaný uživatel

Je třeba Sona vysekat z branné povinnosti, a to tak, aby mu byl zároveň co nejmíň poškozen obraz doma v Koreji. v úvahu přichází například vízum v Monaku, kérka ( ) nebo medaile z OH/Asijských her.

Reagovat
fantomas

Jeden Hrabaluv nebo fantomasuv odstavec?

Reagovat
smazaný uživatel

to mám jen tyhle dvě možnosti? Tak novinářský perex by byl ideál

Reagovat
Posledni Kovboj

na internetu se tomu rika tl;dr

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud bude Son zářit, nečeká snad nikdo, že nastoupí na vojnu. Nějaká klička se najde. Při vší úctě k tomu arsenalskému zázraku, Son je jinde a může být ještě dál. Pak mu případně za ten samý čin (monacké vízum a odklad) můžou ti samí Korejci tleskat.

Minimálně do příštích Asijských her to nemá cenu řešit, ale fantík potřeboval ukázat svůj přehled, tak teda

Tou dobou už Son taky nemusí nikoho zajímat a bude po problému. Nebo může kopat v jiném klubu...třeba v Monaku .

Reagovat
Jardin

Tím arsenálským zázrakem myslíš Park Chu Yonga nebo jak se jmenoval? Nebo Kanea? Ještě mě napadá Miyaichi, ale víc fakt netuším.

Reagovat
Jardin

už vím

Reagovat
fantomas

Jj, je to vlastne brnkacka. Tak teda

Reagovat
Mada

Reagovat
FUnk

vsak tou dobou uz bude v realu.....

Reagovat
milan78

po půlce už mě to přestalo bavit číst.., přitom by stačilo jedno tetování, kterých se na anglických trávnících hemží mraky...

Reagovat
smazaný uživatel

Anketa: Byl nekdo ze zdejsich uzivatelu na vojne ? ja bych dostal modrou knizku kdyby prislo na nejhorsi

Reagovat
božský John

Ja mel tri a pul roku vojnu s jednou holkou, takze jakoby jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hyper01

Reagovat
r.mrazik

jen odveden...

Reagovat
smazaný uživatel

Levy

Reagovat
smazaný uživatel

Btw, nikdy bych neveril, ze to udelam, ale za dnesek musim dat - Fico

Reagovat
Milan.B

??

Reagovat
r.mrazik

jinak Polaci se ukazali historicky klasicky...

Reagovat
smazaný uživatel

Jan Zahradil

2 hod ·

Moc bych se nepohoršoval nad "zradou" Polska. Tahle polská vláda ví, že za pár týdnů končí, protože parlamentní volby koncem října vyhraje Kaczynski a ten je po osmi letech vymete. Tak proč se neudělat v Berlíně a v Bruselu na poslední chvíli hezkej? Třeba některý z nich pak vyplave v aparátu Evropské komise, jiný u spolustraníka Tuska v Evropské radě, další dostane fleka v Nadaci Konrada Adenauera (CDU) a někdo zas v Nadaci Wilfrieda Martense (EPP) - jako svého času Miki Dzurinda. Je to lidský.

To je i muj nazor na polske hlasovani.

Reagovat
r.mrazik

Hah...tak to je slusny...ale tak proc ne,je potreba myslet dopredu

Reagovat
olis

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bobis21

všichni kromě Fica

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nedá se to číst

Reagovat
db18

Reagovat
cink

Ja jsem u odvodu rekl ze chci klukostřeleckemu pluku, ale že nepohrdnu ani samopalem a že ty imperialistické kapitalistické vepře vystrilim do jednoho. Psal se rok 99 , pán pochopil a poslal mě k psychiatrovi, ten mě taky pochopil....

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem chtěl k námořní pěchotě armády ČR a uvedl jsem si to i do dotazníku brance.. moc vtipné jim to ale nepřipadalo

Reagovat
smazaný uživatel

Plány revanšistů zhatí naši vepři boubelatí!

Reagovat
smazaný uživatel

nevim proc to tak v te Koreji hroti, vsak kdyby to udelali, ze bym musel az od 35 let, coz vetsinou je pro hrace v poli konec kariery, tak by se vlk nazral, ma koza zustala cela

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele