Slavia se s Baníkem Ostrava dohodla na přestupu Sora

21.01.2022, 12:59
Aktuality
Yira Sor přestupuje z Baníku Ostrava do Slavie Praha. Jednadvacetiletý nigerijský křídelník se v Edenu dohodl na smlouvě do konce roku 2026 a kromě finanční kompenzace putuje opačným směrem na půlroční hostování s opcí Ubong Ekpai...

Celým jménem Yira Collins Sor dorazil do Ostravy na začátku minulého roku z nigerijského 36 Lion FC a od začátku na sebe upoutal pozornost rychlostními předpoklady.

Výrazněji se však talentovaný křídelník prosadil až na podzim, kdy sice převážně nastupoval až z lavičky, přesto se třikrát zapsal mezi střelce a dalších pět gólů připravil.

"Yiru Sora sledujeme od začátku působení v České republice a jsme přesvědčeni, že má obrovský potenciál a zároveň je vhodným typem hráče pro náš fotbal. Věříme, že tento přestup bude úspěšný," řekl k nové akvizici slávistický sportovní ředitel Jiří Bílek.

"Je to hráč, kterého jsme sledovali po celou dobu jeho působení v Česku. Třetí nebo čtvrtý zápas v lize hrál na Slavii proti nám a tam s ním proběhl první kontakt. S Peterem Olayinkou jsme ho tam společně odchytili. Víme, že to je typ křídelního hráče, který je nejrychlejší z rychlých. Je mimořádně rychlostně i běžecky vybavený, klasické křídlo. Navíc se umí orientovat ve zhuštěném prostoru, má body a dokáže se dostat z těžkých situací. Je v Evropě rok, bude s ním ještě samozřejmě práce, ale má velice zajímavý potenciál. Jsme rádi, že se to podařilo udělat, protože jsme o něj dlouho usilovali. Jsme rádi, že je u nás, vidíme v něm velký potenciál do našeho systému," uvedl slávistický trenér Jindřich Trpišovský, k jehož týmu se Sor připojí příští týden po návratu ze soustředění v Portugalsku.

Nigerijský mládežnický reprezentant se v Edenu potká s krajanem Peterem Olayinkou, jenž momentálně reprezentuje Nigérii na Africkém poháru národů. "Slavia je můj vysněný tým, vždycky se mi líbilo, jakým stylem hraje. Je to klub s velkými úspěchy a historií. Je tu spousta skvělých hráčů, splnil se mi sen. Samozřejmě jedním z důvodů, proč jsem si Slavii vybral a proč jsem tak rád, že jsem tady, je Peter Olayinka. Mít příležitost hrát po boku takového kamaráda a mentora mi dělá radost. Těším se, až společně jednou nastoupíme," prohlásil Sor.

"Jednání to byla opravdu nesmírně složitá a tvrdá, ale stejně tak se dá říct, že i korektní. Měli jsme jasně vymezené pole našich zájmů, ze kterých jsme nebyli ochotni ustupovat, a ty se nakonec povedlo vyjednat a prosadit," řekl sportovní ředitel Baníku Alois Grussmann.

Baník nechtěl jeden z objevů letošního ročníku FORTUNA:LIGY uvolnit a snažil se ho udržet, nakonec ale k transferu svolil. "Dlouhodobě platí, že Baník není nucen hráče prodávat za každou cenu. Neměli jsme to v žádném případě nastaveno tak, že ho prodáme prvnímu zájemci a první nabídce. Opakovaně jsme jich několik odmítli a vzhledem k jeho potenciálu jsme už dříve vyvíjeli aktivitu směrem k jeho setrvání v Baníku, případně podepsání nové smlouvy. Hráč však projevoval zájem odejít a pak už bylo smysluplnější nastavit si cenovou politiku jeho případného prodeje, než naléhat na jeho setrvání," vysvětlil ostravský funkcionář.

Místo Sora přichází do Ostravy na půlroční hostování 26letý křídelník Ubong Ekpai, jenž do Slavie zamířil v létě jako volný hráč, předtím ale v Česku prošel Liberec, Zlín, Plzeň a České Budějovice. "Je to hráč v ideálním fotbalovém věku, navíc už aklimatizovaný v českém prostředí a jsme přesvědčeni, že rozšíří naši variabilitu v ofenzivě," věří Grussmann.

Autor: Jiří Vojík / slavia.cz, fcb.cz

Komentáře (630)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele