Slavia Praha, hrdá historie, nadějná přítomnost (1)

10.05.2008, 11:06
Fejetony
Nový stadión se neotvírá každým dnem. Dokonce snad ani ne jednou za rok se objeví na mapě fotbalové současnosti další svatostánek, chrám jeho veličenstva fotbalu. 7. května 2008 se dočkala Slavia Praha. Ale nejen ona se může radovat. Myslím si, že důvod ke spokojenosti musí mít každý, kdo fotbalu u nás fandí.

Dovolte mi, abych v tento pro Slavii, ale také pro český fotbal, tak důležitý okamžik, napsal ve čtyřech pokračováních něco o starověku, středověku, novověku a současnosti tohoto klubu. A zároveň vyzývám píšící příznivce Sparty, Baníku, Brna a dalších česko-moravsko-slezských klubů, aby napsali něco podobného o těch, kterým fandí oni. Založme si takový archiv kamarádství. Samozřejmě, že budeme stále "nepřátelé na život a na smrt"! Ale budeme mít něco společného. A jelikož Slovensko bylo součástí naší minulosti, a pro mnohé z nás je i její přítomností, přivítáme jistě zajímavé čtení z Bratislavy, Žiliny, Trnavy, Trenčína, Košic, Prešova...

Tak to začalo

Dějiny klubu se začaly psát 2. listopadu 1892. Tento den byl totiž založen Akademický cyklistický odbor Slavia (ACOS), který se stal součástí již existujícího pražského vlasteneckého spolku Literární a řečnická Slavia. Uvědomme si, že naše vlast byla součástí Rakousko - uherska, Vídeň nám chtěla poroučet ve všem, potlačovala naši rodnou řeč, vzdělání, atd. Také proto bylo velice důležité každé takové nově vznikající hnutí, ať se jednalo o spolky umělecké, jako v případě Slavie, tak dělnické a tělocvičné, jako tomu bylo například u věčného rivala, Sparty. Z cyklistů se postupně stali fotbalisté a stejně jako Sparta považují za výchozí bod své historie rok 1893. Do míče začali předchůdci dnešní Slavie kopat nejdříve na cvičišti Klubu velocipedistů Blesk a později v prostoru cyklistické dráhy na žižkovské Ohradě.

Oficiálně byla Slavia založena 31. května 1895. Na podzim předchozího roku totiž c.k. úřady rozpustily původní Slavii. Ta jim byla trnem v oku pro propagací svého slovanství, češství a zabavily jí veškerý majetek. Fotbalový odbor sice vznikl až 21. ledna 1896, ale to již slávisti vesele proháněli mičudu hezkých pár měsíců.

Toto je nejstarší český sportovní dres!

Přesně 25. března 1896 nastoupili slávisté Na Císařské louce k prvnímu zápasu turnaje, který měl docela zajímavý název: Národní zápasy mužstev kopaný míč cvičících! Všech 11 hráčů, tedy včetně brankáře, mělo červenobíle svisle půlené košile, s rukávy v opačných barvách a s červenou pěticípou hvězdou v bílém poli na levé straně hrudi. Ta hvězda, na rozdíl od později komunisty hojně užívané, měla jeden cíp směrem dolů. Tak tomu bylo před 102 lety, tak tomu bude po věky věků! Prvním soupeřem byl tým AC Praha a Slavia vyhrála 5:0.

O čtyři dny později došlo k události, která poznamenala historii dvou nejslavnějších klubů u nás. V prvním utkání narazila Slavia na Spartu! A narazila doslova a do písmena, prohrála 0:1. A teď začnou příznivci Sparty rejpat, popichovat a smát se. Podle tehdejších, velice zajímavých a úsměvných pravidel, museli gól uznat oba kapitáni. No a ten slávistický, Karel Freja, prohlásil, že podle něj gól nebyl! A tak rozhodčí Josef Rössler - Ořovský neměl na vybranou a po skončení utkání do protokolu, byl vůbec nějaký? napsal, že výsledek je 0:0! Dovedete si to představit dnes? To by asi všechna utkání končila nerozhodně! Turnaj vyhráli studenti gymnázia hrající pod názvem CFK Kickers, porazili Slavii 2:1. A z tohoto souboje známe první sestavu. Nikdo si již na tato jména nepamatuje, ale je slušností si je dnes, po 112 letech, připomenout: Semanský - Hlavnička; Strádal - Nedvěd; Benetka; Štěpán - Moučka; Zahrádka; Freja; Heuschneider; Pressler. Rozestavení? 2 – 3 – 5!

Ještě dvě události z tohoto roku stojí za zaznamenání. Slavia hrála 14. května znovu s AC Praha a poprvé na letenské pláni, která se na dalších více než 50 let stala jejím domovem. Měla hrát také se Spartou, ale někdo na hráče žaloval, že prý "holdují hře, která vede k zhrubnutí mládeže a odvádí ji od studia"! A tak páni profesoři gymnázií si na nešťastné mladíky počíhali hned za lajnou a odvedli je do školních škamen. Po generace se traduje, že žalobníčci pocházeli z řad předchůdců dnešních Sivoků a Řepků... Sice se to nikdy neprokázalo, ale pravděpodobně toho dne začala ona "neláska" mezi Slavii a Spartou.

Slavia a dlouho nic

Dlouhá léta neměla Slavia konkurenci. Všechny své soupeře porážela rozdílem třídy a to mnohdy nastoupila rezerva nebo dokonce třetí tým. Domácí mistrovství vyhrávala jedno za druhým. Dalším historickým dnem se stala neděle 8. ledna 1899. Jako první český tým nastoupila k mezinárodnímu utkání. Soupeřem byl výběr Berlína a gól nepadl. Koncem března se na Letné představili studenti z Oxford University, z kolébky kopané, Anglie. Slavia podle očekávání podlehla 0:3, ale to byl na tehdejší dobu a poměr sil velice dobrý výsledek. Jen na pár týdnů Sparta vystrnadila Slavii z českého trůnu. Koncem roku 1904 se nějak sešívaní rozhádali, fenomenální střelec Jan Košek a několik dalších přešli přes tramvajové koleje a oblékli dres konkurence. Ale dlouho to nevydrželi a kajícně se vrátili. Slavia nekralovala pouze české kotlině, byla v té době nejlepším týmem rakousko-uherské monarchie. Strůjcem tohoto úspěchu byl první profesionální trenér a ještě k tomu zahraniční! Jmenoval se John William Maden a byl ze Skotska. Přezdívali mu Dědek (podobnost čistě náhodná!) a poslouchali ho na slovo! Přečtěte si slova pana Ferdinanda Scheinosta, velikého sparťana a funkcionáře tohoto klubu: "Nejslavnější mužstva Evropy, amatérská i profesionální, utrpěla v Praze debakly. Porážka profesionálů ze Southamptonu byla senzací! Hráči Slavie byli doma miláčky mas a jejich start v cizině velkou událostí". Zápasy se Spartou? Balzám na dnes tolik zkoušenou slávistickou duši! V listopadu 1907 9:1, Bělka dal 5 gólů. Více než 3 roky byly všechny vztahy na bodu mrazu, až pak se znovu Sparta Slavii postavila. Za nepřetržitého deště a v moři bláta to tentokráte skončilo "jen" 5:1.

Ale síla Sparty rostla a další zápas byl očekáván s napětím a jistou nervozitou. Poslední březnovou neděli roku 1911 se schylovalo k senzaci. Sparťani bojovali jako lvi a v poločase nečekaně prohrávali jen 2:3. Z kabin se ovšem vrátila jiná Slavia, přezutá do nových kopaček, které tolik na mokrém povrchu neklouzaly. Konečný výsledek? 9:2 pro červenobílé.

Deset mistrů Evropy

FIFA rozhodla a česká část Rakousko - uherska zmizela z mapy členských zemí. A také angličtí amatéři již nebyli zastoupeni. Francie s touto diskriminací nesouhlasila a z FIFA vystoupila. Všichni postižení pak založili vlastní federaci, UIAFA, a v květnu 1911 sehráli Mistrovství Evropy. Smějte se a bavte se, ale Francouzi a ostrovní amatéři byli pořádně silní soupeři. Naši se však nezalekli, první porazili 4:1 a ty druhé 2:1. V sestavě bylo 10 hráčů Slavie. Zdálo se, že pánování Slavie je zde jednou provždy. Ale začalo se blýskat na časy...

Konec nadvlády

Září 1911, Slavia - Sparta 3:1 a to se hrálo jen 2 x 15 minut. Ale 1. října stejného roku bylo všechno jinak. Sparta poprvé v řádném utkání Slavii porazila. Také 3:1... Slavia prohrává na jaře roku 1912 s žižkovskou Viktorkou 2:3 a pak nastoupí 3x proti Spartě. Výsledky? 0:4, 1:1 a 0:2! Česku, stále ještě součásti monarchie, začíná vládnout triumvirát. Slavia, Sparta a Viktorka Žižkov. Sparta vyhrává první řádné Mistrovství země (1912), za rok to druhé zase Slavia, když ve finále poráží Moravskou Slavii Brno 2:0. V letech 1913 a 1914 Slavia 2x prohrává ve finále Poháru dobročinnosti s Viktorii (0:2 a 0:1). Začíná 1. světová válka a na fotbal tak nějak není čas ani chuť. Mistrovství roku 1914 se ani nezačne, o rok později se hraje jen Přebor Prahy, Slavia ve skupině poráží Spartu 5:1, ve finále pak SK Smichov 14:0, ale nemá to žádnou úroveň. Za obě "S" nastoupili jen dva fotbalisté z předválečného základu. Ostatní stříleli z jiných zbraní...

A zde se rozloučíme se starověkem. V letech 1918 - 1939, tedy v době od konce jedné do začátku druhé války, Slavia žila nejdříve ve stínu nezapomenutelné Železné Sparty, aby pak získala 6 titulů za 7 let. Ve finále MS 1934 hrálo za reprezentaci 8 hráčů Slavie, která se postupně stala korunním princem Středoevropského poháru. A pak přisel Pepi Bican! Slavia vystoupila na vrchol, získala 4 tituly v řadě, ale byly to ony okupační...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (104)

Přidat komentář
MiraM

Je to tak, Slavia je nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný!!! I jako "neslávista" chválím a těším se na pokračování.

Reagovat
fantomas

krása Alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Co dodat,jak ke clanku,tak ke komentatum.

Reagovat
Logan

SLAVIA!! Alegre nice

Reagovat
smazaný uživatel

SLAVIA navždy v mém srdci.

Reagovat
smazaný uživatel

Viléme, poklona vandertome! nástup

Reagovat
smazaný uživatel

dnes jaksi nemám naladu na špičkování

Reagovat
smazaný uživatel

hmmm, bohužel jsme dva....

Reagovat
alegre

Kluci, nebrečte a přejte nám to!

Reagovat
smazaný uživatel

nejde o fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

tak to tě lituju dvakrát tolik poněvadž ještě k tomu fotbal, ať se ti stalo cokoli, bůh s tebou a s náma...

Reagovat
smazaný uživatel

Alegre, jsi borec!

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz me bylo asi 12 let tak jsem si cetl knizku o vzniku fotbalu u nas. A bylo to presne takove krasne cteni jakym je tento clanek.

Jsem fanouskem pravdy- jsme vlastne vyhrali MS 1938 !!

Reagovat
alegre

Díky Petros

Reagovat
smazaný uživatel

nadějná přítomnost dneškem začíná

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek no. Jinak já si už delší dobu myslím, že náš fotbal potřebuje aby klub jako sparta byl průměrný nebo rovný dalším pěti šesti týmům (Baník, Brno, Olomouc, Teplice, Slavie, Liberec, Bolka) Když budou mít tyhle týmy možnost a ekonomickou sílu hrát o titul bude to lepší pro náš fotbal. Pumpovat a protlačovat spartu je blbost. Doby kdy stačilo spartě oslabit výkupem ostatní a pak shrábnout titul jsou naštěstí pryč. Český fotbal jde nahoru, odcházet do zahraničí se dá i z jiných klubů, minimálně vždy dva tři týmy poslední léta hrají hezčí fotbal než sparta. Proto říkám, čím slabší sparta, tím silnější šeský fotbal. V tomhle je slibná budoucnost. (I když se to rudochům nebude líbit je to prostě fakt)

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia Slavia Slavia !!!! Mistr Mistr !!!!! Huraaaaaaaaaa !!!

Reagovat
alegre

Přátelé, kamarádi. Slávisti!

Přiznám se, že jsem také již přestával věřit. Ale i tak jsem, jako vždy, strávil dnes víc než 2 hodiny u online. Střídavě jsem ho přepínal vypínal, křičel radostí, nadával. Jinou možnost nemám, do Prahy se nedostanu každým dnem, jsem 11 tisíc km daleko. Samozřejmě, že bych Slavii neopustil nikdy, NIKDY! Ztrátu formy, špatné výkony a výsledky, to vše jsem protrpěl, a nějaké ty žaludeční vředy jsem získal. Ale pořád jsem kombinoval, vymýšlel, jak se k tomu titulu dokopeme. Díky našim zlepšeným výkonům, ale také horším Sparty, chuti do hry Brna a Ostavy, to začíná vycházet. Hodně slávistů žije mimo Prahu, mimo republiku. Myslím si, že trpíme o trošku víc než vy, kteří to máte na stadión pár kroků. Ale všichni dnes musíme držet palce, věřit, fandit. Snad se opravdu dočkáme jednoho z nejslavnějších roků v historii naší milované Slavie! Nový stadión, třetí za těch 115 let, první start v LM, titul po 12 letech. A tak vás tedy prosím, jděte příští týden do Edenu nebo na Strahov, žeňte ty naše sešívané dresy za titulem, slavte za nás za všechny! Ať žije SLAVIE!

Reagovat
smazaný uživatel

Se divim, ze jeste nemas zabukovanej let na Eden (Strahov).

Reagovat
alegre

Ja to psal, manzelka leti 15. kvetna a ja musim hlidat kseft... Ale bude brecet, slavit... na dalku!!!

Reagovat
fantomas

napiš adresu, pošlu ti fotku

Reagovat
smazaný uživatel

Manzelka taky fandi Slavii?

Reagovat
alegre

Ano, fandi Slavii a máme tady v Hondurasu OPS! Je nás sedm. Adresa: guhohon@yahoo.com

Reagovat
smazaný uživatel

Ty to mas fakt dobre vymakany, mit manzelku, ktera fandi stejnymu klubu, je snem snad skoro kazdyho chlapa. Smekam!

Reagovat
smazaný uživatel

moc pekny at zije Slavie

Reagovat
božský John

Sice sem jablonecak ale tu vyhru vam nechame snad:)

Reagovat
alegre

Jste v suchu, tak se snad moc nebudete snažit, co?

Reagovat
božský John

No snad to tak bude..jen doufám ,že se bude hrát v Edenu

Reagovat
rufus

No Peltův Jablonec je "odkladiště" sparťanů. Jablonec bude rozhodně těžší soupeř, než byl loni pro Spartu Most. Sice nepočítám s tim, že by Jablonec vyhrál, ale na Slavii se mu poměrně dařilo, takže možná to bude drama až do konce. Btw. může hrát Necid? A jestli může, tak otázka je jestli vůbec bude, to by bylo zajímavý, kdyby třeba náhodou Necid dal jedinej gól zápasu..

Reagovat
božský John

Necvka nemuze...ted jsme spis odkladiste slavistu...napr: Necid,Valenta,Elias a Zabojnik a Adam

Reagovat
smazaný uživatel

ale jo, lepší aby jsme vám to nechali v tom nejleppšim období a vy byste si to všechno vychutnali a šmitec, než abyste to měli rozdrobený na víc let, příští sezona = rezerovanej titul Sparta blahopřeju...

Reagovat
smazaný uživatel

My věrní zůstanem!

Reagovat
smazaný uživatel

Vilíme, moc pěkně napsaný. A skvělej nápad. Snad se připojí další fanoušci. SKS forever

Reagovat
fantomas

Jirka Fišara by mohl napsat o Sparte, co ty na to Alegre

Reagovat
smazaný uživatel

spíš se zeptej Jirky Fišary, a ne alegreho

Reagovat
fantomas

já se ptám Alegreho, jestli by se mu to libilo

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je snad jedno kdo, úspěch by byl aby se k tomu někdo přihlásil, diť on sám "nás" vybízí

Reagovat
alegre

Ano, líbilo!

Reagovat
fantomas

Reagovat
alegre

Fantomas, to je bomba, co?

Reagovat
fantomas

no fantazie, už se těšim do Edenu, až to oslavime (doufám)...ale bomba je i ten tvuj článek, moc chválím, zase sem se neco poučného dozvedel

Reagovat
smazaný uživatel

hola hola hola, strahov na vás volá!

Reagovat
smazaný uživatel

spis na vas jeste poznate co je to hrat na strahove

Reagovat
božský John

treba prohra s Libercem....

Reagovat
smazaný uživatel

jako jsme se tam radovali loni tak se budem radovat letos

Reagovat
alegre

Napsal jsem 4 pokracovani. Az pojedu do Ceska, asi v zari, tak ti dam vedet a spolecne to oslavime! napis mi na guhohon@yahooo.com Manzelka mi kamarady povoluje kamaradky ne

Reagovat
alegre

Memito - 09.05., 22:21

Zápas Tip Kurs Výsledek Status

CESF1: Sparta - Ostrava 2 5.70 1:2 Vyhodnocujeme

10.05.2008, 15:00

CESF1: Mladá Boleslav - Slavia 2 2.50 0:2 Vyhodnocujeme

10.05.2008, 15:00

Založen: 10.05.2008, 05:00

ID tiketu: 07117403

Status: Nevyhodnocený

Aktuální celkový kurs: 14,25

Vsazená částka: 2000

Případná výhra:: Kč 28 500,00

Reagovat
fantomas

ty jo, pěkné...a to to bylo přitom podle srdce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Frajer.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale blejt budeš na Letný, ne že něco najdem v Edenu!

Reagovat
fantomas

jistě napišu

Reagovat
alegre

Ale to srdce je sešívané!!!

Reagovat
fantomas

no jak jinak

Reagovat
božský John

Jesli si ty kamaradky nevybojujes..tak se u me mrtvej Alegre:D

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

¨sice jsem fanousek slavie ale myslim si ze to skonci 1:1 a sparta opet vyhraje nicmene doufam ze se to nestane!

Reagovat
fantomas

i tak bychom měli titul

Reagovat
smazaný uživatel

to je na vzajemny zapas?

Reagovat
fantomas

jj

Reagovat
smazaný uživatel

uff tak to musi byt nase

Reagovat
fantomas
Reagovat
smazaný uživatel

nádhera ale jestli nam to mimozemstani zakriknou

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

tvořitel je teda borec....

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Bílek ve Spartě skončil, finále sezóny odkoučuje Chovanec. Nehodí se to, tojo akorát informace je informace

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je dobra zprava pro vsechny slavisty a ligovou spicku vubec nejhorsi trener v historii ceske reprezentace se vraci k trenovani,verme ze se Sparta udrzi v lize

Reagovat
božský John

Reagovat
fantomas

to ani poslední kolo neodkoučuje Bilek? nakonec

Reagovat
alegre

Neměl mít blbé kecy...

Reagovat
božský John

A budou toho Pepu mit nastalo nebo bude koncepcne trenovat Spartu tejden?

Reagovat
smazaný uživatel

prej nastalo

Reagovat
fantomas

to víš že ne, přivedou na křeslo nakou hvězdu...třeba stálici Jardu Hřebíka

Reagovat
smazaný uživatel

na teletextu pisou nastalo a to sou zaruceny informace

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

sám řekl že na dvě utkání.... po sezoně Straka nástup!

Reagovat
fantomas

Hřebíííííííííííííííííííííííík (do rakve) !!!!

Reagovat
smazaný uživatel

i jako hřebík, i jako člověk, i ten hřebík je cennější.....

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

no to sem na to zvedavej,hlavne at zustane Kretinsky pac to je rakovina a mor Sparty

Reagovat
smazaný uživatel

Pochybuji.

Reagovat
smazaný uživatel

neverite?.....verte !!!

Reagovat
alegre

tejden bude stacit..., pak se vrati do kancelare nebo mista dedka k repre...

Reagovat
fantomas

Nestraš.

Reagovat
alegre

bububu, bububu, Sparta dostala na

Reagovat
fantomas

mimochodem, co takle odpovedet na mail

Reagovat
alegre

nic jsem nedostal, jina kbych jiz davno odpovedel.

Reagovat
fantomas

guhohon@yahoo.com ne?

Reagovat
alegre

ano, ale nic neprislo

Reagovat
fantomas

fíha...posílám znovu to víš ta dálka

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, než se to přenese přes ten voceán, rozumíš

Reagovat
fantomas

přesně tak

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

a ještě do takový problematický země jako Honduras, to nepustěj přes hranice

Reagovat
alegre

Honduras neni problematický, tady je to jak na dovolené plné blahobytu... Jen to kazí těch 4 tisíce vražd, 60% chudoby, 52% nezaměstnanosti... Ale holky tady jsou

Reagovat
smazaný uživatel

tak jseš teda člověk štěstěny zavražděnej zatim nejsi, chudej taky ne, nezaměstnanej taky ne a ženu máš gratuluju no jo co by jsme čekali od čecha

Reagovat
alegre

A slávisty k tomu!

Reagovat
satan_666

pěknej sešívanej článek hned du na druhou část hlavně příští týden budu slavit!!!

Reagovat
irik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele