Skotská Premier League - souhrn 33. kola

18.04.2009, 15:45, aktualizováno 19.04.2009, 17:06
Komentáře a souhrny
Celtic doma porazil Aberdeen 2:0 a stále drží náskok před Rangers, kteří uspěli v Hibernianu. St. Mirren vyhrál v Motherwellu, zbývající zápasy skončily nerozhodně. Góly padaly již jen v Invernessu, další dvě klání skončila bez branek.

Motherwell FC - St. Mirren FC 0:2

18.04.2009 13:30

Góly: 77. Steven Thomson, 87. Andy Dorman

Motherwell nezvládl roli favorita a doma podlehl St. Mirrenu 0:2. Hostující tým dostal do vedení Steven Thomson, tři minuty před koncem pojistil tři body Andy Dorman.

Well vstupovali do dnešního utkání aktivně, v prvních deseti minutách si ale žádnou brankovou příležitost nevytvořili, spíše jen tak oťukávali svého soupeře. Zato ve druhé desetiminutovce si vytvořili velký tlak, který vrcholil šancemi Clarksona, Klimpla a Suttona, ani jeden však síť Howardovy brány nerozvlnil.

Ve 26. minutě vypálil zpoza hranice velkého vápna domácí záložník James O'Brien, Mark Howard se ovšem ani tentokrát nachytat nenechal. Když se blížil konec prvního dějství, vystrčil růžky i St. Mirren, útočník Craig Dargo ale balon za záda brankáře Graemeho Smitha nepropasíroval.

Sedm minut po zahájení druhé půle zkoušel štěstí z velké dálky domácí Stephen Hughes, jeho pokus však cíl nenašel. Hráči Motherwellu věděli, jak moc je tento zápas důležitý a dál se hnali za vítězstvím, v 68. minutě se dvakrát propracoval do koncovky John Sutton, ani jednou však úspěšný nebyl.

V poslední dvacetiminutovce, když se měl domácí celek nadechnout k závěrečnému náporu, přišel jako blesk z čistého nebe gól do sítě Mohterwellu. V 77. minutě napřáhl ze šesti metrů k smrtící ráně Steven Thomson a překvapivě poslal St. Mirren do vedení.

V tuto chvíli se Motherwellu šance na postup do horní poloviny tabulky velmi vzdálila. Tři minuty před koncem zápasu však bylo po už po veškerých nadějích, když Saints přibili další hřebík do rakve domácích. Po přihrávce Thomsona se prosadil Andy Dorman.

Motherwell důležitý zápas o horní polovinu tabulky nezvládl. Pro tým Marka McGhee tak tato sezona neskončila podle předpokladů, zvlášť když loni skončil Motherwell na třetím místě. St. Mirren dnes udělal obrovský krok k záchraně ve skotské Premier League.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Heart of Midlothian 0:0

18.04.2009 16:00

Góly: -

Falkirk dokázal na vlastním hřišti oloupit o body Heart of Midlothian a stále má tak šanci na záchranu v lize. Brankových příležitostí bylo k vidění jen velice málo a podle očekávání tak zápas skončil bez gólů.

První větší šanci měl Driver, jeho hlavička však byla zblokována mimo bránu. Tentýž hráč měl ve dvanácté minutě hry další příležitost, když ho krásnou přihrávkou našel Aguiar, Driver ale nepochopitelně mířil vedle. Chvíli poté zahrával Aguiar nebezpečný volný kop do pokutového území, obrana ale zasáhla a míč dostala do bezpečí.

Poté, co byli McCann a Neilson ošetřeni po srážce hlavami, našel Driver Obuu, jehož hlavičku musel vyrážet Mallo mimo bránu. Příležitost měl i Aguiar, jeho rána ale bránu nenašla. Domácí vstoupili do druhé půle lépe a Kello musel zasahovat po pokusu Higdona.

Falkirk se musel znovu bránit po akci, kterou svojí přihrávkou započal Wallace, Driver však mířil jen do rukou gólmana Malla. Na druhé straně zaváhal po centru O'Briena brankář Kello, hrozbu se ale nakonec podařilo zažehnat. Utkání nakonec skončilo nerozhodně bez branek.

Více informací k zápasu

Dundee United - Kilmarnock FC 0:0

18.04.2009 16:00

Góly: -

Kilmarnock udělal další rázný krok k záchraně v nejvyšší skotské soutěži, když dokázal uhrát bezbrankovou remízu na hřiště Dundee United.

Dundee United bojují o evropské poháry a Kilmarnock o záchranu, přesto se diváci na Tannadice příliš záživného utkání nedočkali, o čemž svědčí i bezgólové skóre. Jednu z mála větších příležitostí měl v prvním poločase Bryson, gólman Zaluska ale dobře zasáhl. Hosté požadovali krátce před koncem první půle pokutový kop, rozhodčí však faul na Skeltona neuznal.

United byli po přestávce aktivnějším týmem a připravenost gólmana Combea vyzkoušel Caddis. Na druhé straně se do šance dostal záložník Mehdi Taouil, ani on však neměl střelecké štěstí. Domácí tým byl v zápase favoritem, svoji sílu ale dnes neukázal a navíc přišel v posledních minutách o vyloučeného Dixona, jenž fauloval Invincibileho. K volnému kopu se postavil Garry Hay, příležitost však nevyužil a oba týmy se musely spokojit s bodem.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Hamilton Academical 1:1

18.04.2009 16:00

Góly: 88. Brian Kerr - 17. James Gibson

Remízou 1:1 skončilo utkání mezi sestupem ohroženými týmy Invernessem a Hamltonem. Po čtvrthodině hry poslal hostující Accies do vedení James Gibson. Dvě minuty před koncem zápasu zajistil Invernessu alespoň bod Guy Kerr.

Hamilton se chtěl už dnes přiblížit k záchraně ve skotské Premier League,a tak se do utkání vrhl ve velkém stylu, když v sedmnácté minutě James Gibson propálil brankáře domácích Essona.Napilno měl gólman Invernessu také o deset minut později. Přímý kop Gibsona nepříjemně tečoval na hranici velkého vápna Richie Foran. Esson se však zaskočit nenechal.

Těsně před odchodem do kabin mohli Caley srovnat Hamiltonem krok zásluhou Filipeho Moraise, ten však při pokusu přehodit brankáře Tomáše Černého překopl i bránu. V 63. minutě se neujala ani hlavička Dougie Imrieho, jenž se do koncovky propracoval po centru Moraise. Štěstí při Hamiltonu stálo i o chvíli později, když hlavičku Iana Blacka zastavilo břevno.

Když už to vypadalo, že si Hamilton odveze z Caledonian Stadium všechny body, přišel centr Forana, který našel volného Guye Kerra, jenž střelou z voleje zajistil Invernessu bod. Po zisku bodu se Hamilton propadl na desátou příčku, Inverness zůstal jedenáctý.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Aberdeen FC 2:0

18.04.2009 16:00

Góly: 43. Jan Vennegoor of Hesselink, 55. Scott McDonald

Celtic díky výhře 2:0 nad Aberdeenem vede nejvyšší skotskou ligu nyní o čtyři body před Rangers, kteří mají zápas k dobru. Těsně před koncem první půle dostal favorita do vedení Vennegoor of Hesselink a definitivní tečku za utkáním udělal v pětapadesáté minutě McDonald.

Aberdeen šel do utkání s cílem získat body a vytvořit tím tlak na třetí Hearts. Celtic se naopak vítězstvím chtěl udržet na příčce první. Už po čtyřech minutách hry našel Hinkel centrem Nakamuru, japonský záložník ale mířil vedle. O méně než pět minut později dostal na hranici pokutového území míč Vennegoor of Hesselink, jeho střela ale postrádala razanci a Langfield ji lapil.

Do další šance se také dostal holandský útočník, tentokrát po dlouhém míči od McGreadyho, akci ale gólově nezakončil. Na druhé straně se ke střele dostal Young, gólman Boruc však dokázal míč vytěsnit. Krásná individuální akce se poté podařila McDonaldovi, který prošel obranou Celtiku, jeho střelu ale vyrazil Boruc a Caldwell míč dostal do bezpečí.

Další velkou příležitost Celtiku měl McDonald, australský útočník se ovšem z malé vzdálenosti nedokázal trefit do brány. Gól padl až po rohovém kopu Nakamury, který prodloužil Loovens a Vennegoor of Hesselink dostal míč do sítě. Po přestávce měl první střelu Aluko, Boruc zasahovat nemusel.

Poté přišly velké šance domácích. Tu první ještě Langfield McDonaldovi chytil, po třiceti sekundách měl ale útočník Celtiku další příležitost a tentokrát se nemýlil- 2:0. Deset minut před koncem zápasu mohl snížit vedení Celticu Aluko, jeho rána z okraje pokutového území ale nenadělala Borucovi větších problémů.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Rangers FC 2:3

19.04.2009 15:00

Góly: 34. Steven Fletcher, 84. John Rankin - 2. Steven Whittaker, 53. Andrius Velička, 73. Maurice Edu

V krásném odpoledni viděli diváci na Easter Road velice zajímavý zápas, který okořenilo pět gólů. Rangers byli ale lepším týmem a po dnešní výhře 3:2 nad Hibernianem mají stále velkou šanci na ligový titul.

Sestavu Rangers neposílila v zápase dvojice Barry Ferguson-Allan McGregor, která může po dvou týdnech trestu znovu hrát zápasy. Rangers tak vsadili na rozehranost jiných fotbalistů, což se jim vyplatilo. Hned ve druhé minutě hry se pokusil míč dostat do bezpečí Hogg, ale nepovedlo se a Whittaker usměrnil balón do sítě Hibs.

Domácí tým proto musel začít hrát aktivně už od prvních minut a střela Riordana šla jen těsně vedle brány. Rangers mohli vedení zdvojnásobit, Edu ale nedokázal zakončit svoji šanci. Chvíli po půlhodině hry dokázali domácí vyrovnat, trefil se Fletcher.

Hibs se dokonce mohli ujmout vedení, Nishovu střelu však chytil gólman Alexander. Rangers se ve druhé půli znovu dařilo, Whittaker našel Veličku, na jehož střelu nedokázal Szamotulski zareagovat, 1:2. Boyd mohl o pár minut později vstřelit svůj stý gól za Rangers, polský gólman byl ale připraven.

Alexander musel znovu zasahovat po střele Riordana a pár minut na to hosté své vedení ještě zvýšili, když se z malé vzdálenosti prosadil Edu. V 84. minutě domácí snížili už jen na rozdíl jednoho gólu, po dalekonosné střele Rankina, více toho už však nestihli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC33228375:3074
2.Rangers FC33227468:2673
3.Heart of Midlothian33159937:3454
4.Dundee United331213843:4049
5.Aberdeen FC331391136:3348
6.Hibernian FC3310121138:4142
7.Motherwell FC331181436:4441
8.Kilmarnock FC33971731:4334
9.St. Mirren FC338101528:4434
10.Hamilton Academical331041926:4734
11.Inverness Caledonian33951932:5232
12.Falkirk FC336101732:4828

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele