Skotská Premier League - souhrn 3. kola

29.08.2009, 18:03, aktualizováno 30.08.2009, 18:00
Komentáře a souhrny
Rangers neměli problémy s Hamiltonem a jsou i nadále v čele tabulky. Bodově se na svého rivala po výhře na hřišti Hibernianu dotáhl Celtic. Dunde porazilo Falkirk, St. Mirren překvapil v Kilmarnocku, remízy se zrodily v duelech Aberdeenu s MOtherwellem a St. Johnstonu proti Hearts...

Rangers FC - Hamilton Academical 4:1

29.08.2009 16:00

Góly: 19. Steven Whittaker, 27. Kris Boyd, 54. Kris Boyd, 67. Steven Whittaker - 87. Mark McLaughlin

Rangers pokračují na začátku sezóny v dobré formě a s Hamiltonem si poradili vcelku lehce 4:1. Po dvou gólech u vítězů zaznamenali Steven Whittaker a Kris Boyd, za hosty pouze snižoval McLaughlin.

Favorit zápasu se otěží ujal už od prvních minut a střelu Davise musel vyrážet brankář Černý. Poté se už hráči Rangers prosadili. Whittaker si naběhl do pokutového území a přesnou střelou překonal českého gólmana. O minutu později mohl zvýšit McCulloch, ale zaváhal a Canning míč vykopl do bezpečí.

Rangers zdvojnásobili vedení po centru Papace, který se dostal na zadní tyči k Boydovi, jenž se nemýlil. Domácí i do druhé půle vstoupili skvěle, Bougherra se však prosadit nedokázal. Hamilton po faulu na Rubialese zahrával volný kop, Lyleovu ránu ale McGregor dokázal vyrazit. Accies začali zlobit a McGregor musel vyrážet také nebezpečný centr McArthura.

Po 65 minutách ale bylo jasné, kdo získá tři body. Davis dostal balón a nalezl Naismithe, ten míč posunul Boydovi, jenž neměl problémy poslat ho do prázdné brány. Druhý gól zaznamenal po přečíslení obrany i Whittaker, který s pomocí Davise zvýšil na 4:0. Hamilton už výsledek jen zkorigoval, když se hlavou prosadil McLaughlin.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - St. Mirren FC 1:2

29.08.2009 16:00

Góly: 4. Conor Sammon - 48. Stephen McGinn, 69. Stephen McGinn

Kilmarnock nedokázal ve třetím duelu proti papírově slabšímu soupeři uhrát ani bod a klesl tak do druhé poloviny tabulky na osmé místo. Přitom jeho jízda byla odstartována perfektně, kdy už ve 4. minutě šel do vedení, ovšem těsně po pauze inkasoval a rozdílovou branku jim vsítil stejný hráč v polovině druhého dějství.

St. Mirren tak získal v sezóně první velmi cenné vítězství a posunul se na sedmou příčku. Přitom pro hosty začal duel opravdu katastrofálně a museli spolknout velmi hořkou pilulku. Na hřišti se hráči ještě nestihli ani zorientovat a gólman Gallacher vytahoval balón ze sítě. Po přihrávce Davida Fernandeze totiž vypálil těsně za hranicí vápna Conor Sammon a trefil se ke spokojenosti všech přesně do vzdálenější šibenice - 1:0.

Od tohoto gólu se domácí uklidnili a snažili se soustředit hlavně na defenzívu. Ovšem v útoku nestrádail, po dravém průniku Fernandeze na levé straně musel perfektně zasahovat Gallacher, o něco později Gavin Skelton přihrával na Sammona, kterému chyběl před volnou klecí k balónu krok. Hosté se probudili až po více jak půl hodině, kdy Combeho prověřil dalekonosnou ránou Billy Mehmet, zkušený brankář ale dokázal pohodlně nízkou střelu zkrotit.

Ke konci půle nedokázali využít brejk dva na jednoho Sammon s Mehdi Taouilem a proto přišel na druhé straně trest. Dorman přihrál po změně stran skrz vápno na volného Stephena McGina a ten z voleje uklidil pravačkou do horního rohu - 1:1. O něco později se snažil domácím navrátit vedení hlavou Pascali, avšak včas byl připraven Gallacher, následně vyslal tvrdou střelu Sammon, jenže o několik centimetrů minul.

Rozhodující moment se urodil v 69. minutě, když po přihrávce aktivního Dormana pálil Tim Clancy a dorážku k bližší tyči umístil přesně hrdina McGinn. Kilmarnock mohl srovnat po rohovém kopu Brysona, na který si naskočil Frazer Wright, avšak na poslední chvíli přispěchal s blokem Michael Higdon. I když domácí přidali na obrátkách a v závěru měli ohromný tlak, branku se jim vstřelit nepodařilo, největší možnost spálil v poslední desetiminutovce Jack Ross.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Motherwell FC 0:0

29.08.2009 16:00

Góly: -

Diváci na Pittodrie se nikterak záživného utkání nedočkali, zápas mezi Aberdeenem a Motherwellem snad nemohl skončit jinak, než bezbrankovou remízou. Oba týmy si šance vypracovaly, ale branku ani jeden z celků nevstřelil.

Aberdeenu mohl už po třech minutách hry zajistit vedení Kerr, jenž si naběhl na centr Mulgrewa, mířil však mimo bránu. Do šance se na druhé straně dostal Murphy, brankář Langfield ovšem dokázal včas zasáhnout. V 18. minutě nepochopitelně zahodil gólovou šanci nový hráč Motherwellu Jutkiewicz, který po centru Hammella mířil hlavou vedle.

Po O'Brienově rohu měl velkou příležitost Sutton, ale ani on nedokázal hlavičkovat do brány. Krátce po startu druhé půle poslal zajímavý centr O'Brien, Sutton ale neměl střelecké štěstí a míč letěl mimo. Dalekonosnou ránou zkusil gólmana překvapit Foster, míč se ale pouze otřel o tyč. Poté měli šance Forbes a Sutton, oba ale v zakončení selhali.

Dvacet minut před koncem utkání střílel Mulgrew, bohužel pro Aberdeen neškodně. Další hlavičku Jutkiewicze si pohlídal Langfield. Konec zápasu byl sice z obou stran aktivnější, ale bez větších gólových příležitostí.

Více informací k zápasu

Dundee United - Falkirk FC 2:1

29.08.2009 16:00

Góly: 49. Danny Cadamarteri, 56. David Goodwillie - 75. Kjartan Finnbogason

Dundee United potvrdilo roli favorita, dostalo se na prozatímní druhé místo a jako jediné může konkurovat glasgowským rivalům. Falkirk ani ve třetím duelu v řadě nebodoval a nachází se na předposledním místě tabulky, horší už je pouze Hamilton. Domácí utkání zcela ovládli po pauze, po bezbrankovém poločase skórovali dvakrát během deseti minut a ani zlepšený výkon hostů v dalších minutách už k bodům nevedl.

Úvodní dějství zavánělo nudou a diváci toho opravdu příliš neviděli, avšak po pauze se s brankami roztrhl pytel. Začalo se hrát velmi opatrně a první vážnější akce byla k vidění po necelé čtvrthodině hry, po přihrávce Goodwilliho pálil ale jen do Olejnika Cadamarteri. Hosté odpověděli divokou ranou O'Briena, z hranice vápna však prostor mezi třemi tyčemi netrefil i díky teči obránce Webstera.

Dundee bylo rozhodně do této chvíle aktivnější a v 35. minutě mohlo jít do vedení. Swansonovu dělovku vyrazil Olejnik a šanci měl Goodwillie, k němu ovšem přispěchal za pět minut dvanáct Finnigan a zabránil mu ve skórování. Na konci půle to zkoušel ještě po přímém kopu Swansona Scott Robertson, branku ale přestřelil. Dvě minuty po pauze hosté zahrozili, po přihrávce Scotta Arfielda šel do brejku Ryan Flynn, jenže ten v tváří tvář Weaverovi neproměnil.

Skóre se proto měnilo o další dvě minuty později na druhé straně. Přízemní ránu Goodwillieho sice dokázal Brian McLean zablokovat, s dorážkou si již ale poradil Cadamarteri. Domácí definitivně uklidnil za sedm minut Swanson, který na bližší tyči uvolnil Goodwillieho a ten bez problémů tradičně zakončil. Falkirk od této chvíle neměl co ztratit, byl aktivnější a United se spíše bránili.

Ve velké možnosti nejprve selhal po dlouhém nákopu Olejnika Thomas Scobbie, jenž nedokázal překonat již ležícího Nickyho Weavera. Čtvrthodiny před koncem dokázal Falkirk snížit, do středu vápna uvolnil Finnigan Finnbogasona a ten měl přesnou mušku - 2:1. Sedm minut před koncem to dobře zkoušel na druhé straně střelec vedoucí trefy Cadamarteri, perfektní zákrok ale vytáhl Olejnik. Hosté si žádný závěrečný tlak nevypracovali a ohrozili branku Dundee jen po ráně Marcety, tři body už i tak připadly celkem zaslouženě Dundee.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Celtic FC 0:1

30.08.2009 13:30

Góly: 41. Georgios Samaras

Celtic se v čele tabulky dotáhl na vedoucí Rangers po velmi šťastné výhře na hřišti Hibernianu. V prvním poločase sice soupeře mírně přehrál, nicméně v tom druhém musel poděkovat hlavně brankáři Arturu Borucovi, který předvedl několik famózních zákroků. Utkání ovlivnilo přísné vyloučení hostujícího forvarda Aidina McGeadyho, který se musel po druhé žluté pakovat do kabin.

Hosté byli v prvním poločase o něco lepším mančaftem, avšak za celý poločas byla k vidění jen jedna vážnější akce, kterou Celtic využil. Domácí útočili hlavně z brejků, Boruce ovšem nijak vážně neohrozili. Po deseti minutách hry založil krásnou akci Samaras, tu ale zakončil McGeady ze středu pokutového území střelou nad. Hosté se pak natlačili do pokutového území Hibs a na Stacka pálili N'Guemo a McDonald, síť se ale nerozvlnila.

Na druhé straně prověřili Boruce Rankin a Riordan, polský brankář ale nepříliš nebezpečné střely zkrotil v náručí. Osm minut před koncem mohl přijít k brance jak slepý k houslím bek Caldwell, po rohovém kopu totiž podskočil domácí Hanlon, ovšem překvapený Caldwell z bezprostřední blízkosti přestřelil. Ve 41. minutě už ovšem Celtic skóroval. Po centru zprava od Hinkela si naběhl na bližší tyč Samaras, kterého neuhlídal Bamba a řecký forvard bez problémů zavěsil. Svůj první start v základní jedenáctce parádně oslavil a ukázal tak kouči Mowbrayovi, že by měl dostávat více příležitostí.

Do druhého dějství vlétli jako uragán domácí a po pěti minutách hry mohlo být srovnáno. Avšak prudká rána zprava od Riordana letěla nad. Následnou akci zakončil hlavou kapitán Hogg jen do boční sítě. Tentokrát z brejků hrozili hosté, po přihrávce Foxe chyběl Samarasovi na zadní tyči krok. Po čtvrthodině hry prošel na druhé straně dlouhý přímý kop přes dva hráče Celticu až na Bambu, tomu ale zakončení nesedlo a střílel vedle.

Plány zelenobílých na klidný průběh přerušilo velmi přísné vyloučení McGeadyho po hodině hry. McGeady byl sice v jednom ze soubojů faulován, rozhodčí mu ale ukázal druhou žlutou za simulování, a tak musel pádit do sprch. V 65. minutě diváci viděli nejkrásnější moment zápasu. Přenádhernou ránu z 25 metrů vyslal Wotherspoon, jenomže fantastický zákrok předvedl Boruc, který konečky prstů vyrazil na tyčku a stav se tak neměnil.

Hibs na chvíli polevili a drtivý tlak vytáhli v poslední čtvrthodině. Z úhlu pálil Stokes pouze do nohou Loovense, po následném rohovém kopu vypálil nebezpečně Riordan a i nyní musel skvěle boxovat Boruc. Za malý moment to zkoušel z hranice vápna Nish, k vyrovnání chyběly centimetry. Hibs ale také měli okénka v obraně a Celtic se mohl uklidnit definitivně. Po přihrávce střídajícího Caddise mířil dobře Killen, brankář Stack ovšem brilantně vyrazil.

V poslední minutě se osamocen 30 metrů řítil na domácí branku Samaras, místo přihrávky na lépe postaveného spoluhráče ovšem volil střelu a Stack dobrým vyběhnutím jeho pokus zlikvidoval. V závěru ještě musel zasahovat po centru Wotherspoona a rohovém kopu Boruc, tři body už ale glasgowským zůstaly. V příštím kole se budou Hibs prát v Hamiltonu, Celtic doma přivítá Dundee United.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Heart of Midlothian 2:2

30.08.2009 16:00

Góly: 23. Murray Davidson, 90. Martin Hardie - 59. José Gonçalves, 86. David Obua

Až v nastavení ukradl Martin Hardie tři body Heart of Midlothian a svému St. Johnstonu naopak zajistil remízu 2:2. Utkání bylo napínavé až do posledních minut, jasně aktivnějším týmem však byl po celý zápas St. Johnstone.

Hearts do zápasu navzdory bodové nule v tabulce nenastoupili nikterak aktivně a nováček měl v prvních deseti minutách jasnou převahu. Davidson mířil ovšem po přihrávce Mackaye mimo bránu a dobré zakončení nepředvedl ani Deuchar. Deuchar o pár minut později vytvořil další příležitost pro Davidsona, ale ten se do brány v dobré pozici netrefil.

Ve 23. minutě se však tentýž hráč nemýlil, využil přesné přihrávky Mackaye a Balogh na jeho střelu nedosáhl. Zdvojnásobit vedení mohl Samuel, ale gólman Hearts jeho ránu vyrazil. První větší příležitost Hearts vytvořil chytrou přihrávkou Obua, Gary Glen ale svojí střelou bránu nenašel. Výsledek nezměnil v nastavení první půle ani Morais, jenž mířil mimo bránu.

Deset minut po startu druhého poločasu upadl po kontraktu s gólmanem Mainem v pokutovém území Nadé, rozhodčí ale penaltu neuznal a hráč obdržel za protesty žlutou kartu. Hearts však přesto o pár minut později srovnali stav, když se po volném kopu Thomsona prosadil před bránou Goncalves, 1:1.

Další góly padaly až v posledních minutách hry. Nejprve vyrazil střelu Witteveena gólman Main, Obua však stál na správném místě a míč posunul do odkryté brány. St. Johnstone se však nehodlal vzdát a z volného kopu srovnal na konečných 2:2 Hardie.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC330010:39
2.Celtic FC33009:39
3.Dundee United32104:17
4.Hibernian FC32015:36
5.Motherwell FC31205:35
6.Aberdeen FC31114:34
7.St. Mirren FC31113:34
8.Kilmarnock FC31025:53
9.St. Johnstone FC30216:92
10.Heart of Midlothian30123:61
11.Falkirk FC30033:90
12.Hamilton Academical30031:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
sosna

Celtic zas vyhaluzil 3 body....vidím že o SPL je velkej zájem...

Reagovat
smazaný uživatel

abys tady nebyl sam

Reagovat
sosna

dík

Reagovat
smazaný uživatel

Alebo minule Rangers z penalty v 90. min...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele