Skotská Premier League souhrn - 16. kolo

08.12.2007, 18:06, aktualizováno 08.12.2007, 18:06
Komentáře a souhrny
Celtic opět zaváhal a podruhé za sebou jen remizoval 1:1, tentokrát s předposledním St. Mirren. Toho můžou využít Rangers, kteří se v případě zítřejší výhry nad Gretnou posunou do čela tabulky. Nedařilo se ani Hibernians, ti museli třetí pozici v tabulce přepustit Motherwellu.

Aberdeen FC - Kilmarnock FC 2:1

08.12.2007 16:00

Góly: 63. Barry Nicholson (pen.), 75. Lee Miller - 27. David Fernández

I přesto, že Kilmarnock po první půlce na Pittodrie Stadionu vedl, nakonec si z Aberdeenu neodvezl ani bod. Domácí výsledek dvěma trefami otočili a zvítězili 2:1. Hosty dostal do vedení David Fernandez, ale v druhé půli z penalty vyrovnal Barry Nicholson a tři body pro Aberdeen zajistil Lee Miller.

Ve sedmadvacáté minutě nepohlídala obrana domácích Davida Fernandeze, který po pěkném centru Jamese Fowlera poslal ze šesti metrů hlavou míč do brány a otevřel skóre. Následně se na druhé straně hřiště do zakončení dostal po rohu Barryho Nicholsona domácí útočník Lee Miller. Ten však v koncovce selhal. Po kombinaci Michaela Harta a Dereka Younga se ke střele dostal druhý domácí útočník Chris Maguire, jeho pokus šel však vedle.

V druhé půli zaplatil Kilmarnock na to, že hráli přiliž defenzivně a v 63. obdržel vyrovnávací branku. Jamie Hamill v pokutovém území zfauloval Millera a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. Odpovědnost na sebe vzal Barry Nicholson a vyrovnal na 1:1. Aberdeen si nakonec odnesl všechny tři body. Patnáct minut před koncem Young posadil balon na hlavu Millera, který nedal brankáři Combeovi žádnou šanci.

Aberdeen zůstává stále na šesté pozici ale ziskem těchto tří bodů stáhl náskok Dundee a Hibernianu. Kilmarnock se propadl na desátou příčku.

Více informací k zápasu

Celtic FC - St. Mirren FC 1:1

08.12.2007 16:00

Góly: 85. Derek Riordan - 74. Stephen McGinn

Velké překvapení se dnes zrodilo v Glasgow na Celtic Parku. Celtic uhrál se St. Mirrenem pouze remízu 1:1. Do vedení se nečekaně dostali hosté, když se v 74. minutě prosadil Stephen McGinn. O jedenáct minut později zachránil domácí od potupné prohry Derek Riordan.

Jako první se do šance dostal Celtic. Střelu Paula Hartleyho ale brankář hostí Chris Smith kryl. Následná dorážka Aidena McGeadyho byla vyražena na roh. Pak Smith schoval do svých rukavic i centr Garyho Caldwella. Celtic jen stěží nacházel cestu k zakončení. Poté se však do ojedinělého protiútoku dostal hostující hráč Mark Corcoran. Jeho střelu ale zblokoval Steven Presley. Těsně před odchodem do kabin vybojoval Celtic přímý kop a McGeady střelou, která přeletěla zeď, trefil pouze boční síť.

Do druhé půle vykročil Celtic velmi aktivně a byl blízko vstřelení branky, když po Hartleyho přímém kopu hlavičkoval do tyče Jiří Jarošík. Brankář Smith byl v tu chvíli naprosto bezmocný. Pak se do brankové příležitosti dostali výjimečně hosté. Mark Corcoran však na domácího gólmana Marka Browna nevyzrál. Šokující moment přišel v 74. minutě. Střelu Billyho Mehmeta brankář Brown vyrazil přímo na kopačky McGinna a ten už měl před sebou pouze prázdnou branku a překvapivě poslal do vedení hosty ze St. Mirrenu.

Pět minut před koncem zařídili náhradníci Celticu alespoň bod pro tento skotský velkoklub. Evander Sno nacentroval na Riordana a ten poslal míč do sítě.

Celtic si touto remízou, která byla už jeho druhá v řadě, zkomplikoval cestu za obhajobou titulu. Protože jestli zítra porazí Glasgow Rangers Gretnu, posunou se na první příčku právě oni.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Dundee United 3:0

08.12.2007 16:00

Góly: 5. Pedro Moutinho, 41. Graham Barrett, 66. Michael Higdon

Falkirk si poté, co rozdrtil St. Mirren 5:1, poradil i s Dundee United, nad kterým zvítězil hladce 3:0. O góly se postarali Moutinho, Barrett a Higdon.

Domácí utkání začali velmi aktivní hrou a hned v páté minutě ze svého prvního útoku vstřelili branku. Obrana United zapomněla na Pedra Moutinha, který si naběhl na dlouhý centr Darrena Barra a poslal míč mezi nohama brankáře Grzegorza Szamotulskiho do brány. Falkirk mohl potom zvýšit své vedení, ale Barr stál při střele na Szamotulskiho v ofsajdu. Dundee pak začalo hrát mnohem důrazněji a do brankové příležitosti se dostal Sean Dillon. Roh Barryho Robsona zakončil hlavou těsně nad břevno. Čtyři minuty před koncem první půle Falkirk zdvojnásobil své vedení. Přízemní centr Michaela Higdona našel Grahama Barretta, jenž střelou k bližší tyči zvýšil vedení domácích na 2:0. Dvoubrankový náskok ovšem Falkirku nestačil. V 65. minutě se po nádherném centru Barretta hlavičkou prosadil Michael Higdon. A kdyby Scott Arfield nemířil těsně vedle Szamotulskiho branky, mohl zápas pro United dopadnout ještě hůř.

Pro domácí je to už druhý vítězný zápas za sebou, ve kterém si dokázali bez problému poradit ze soupeřem. Vypadá to, že se ve Falkirku začíná blýskat na lepší časy.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Motherwell FC 1:2

08.12.2007 16:00

Góly: 12. Andrew Driver - 53. Chris Porter, 67. Marius Žaliūkas (vl.)

Motherwell dokázal dvěma brankami otočit nepříznivý stav a odváží si ze hřiště Hearts tři body za vítězství 2:1. Domácí vedli už od dvanácté minuty gólem Drivera, dva góly ve druhém poločase ale zajistily výhru hostů. V 53. minutě nejprve vyrovnal Porter a v 67. minutě hry si po vlastním gólu Zaliukase zajistil Motherwell vedení, které už do konce zápasu nepustil.

Hearts nastoupili do zápasu už se třetím brankářem z posledních čtyř zápasů. Do brány se postavil Eduardas Kurskis, Basso který udělal velkou chybu proti Celticu, zůstal jen na lavičce. Post brankáře byl jen jednou z pěti změn, které v sestavě oproti minulému utkání proběhly. V sestavě se objevil uzdravený Stewart a do zápasu vyběhli i Velicka, Jonsson a Mikoliunas. V první šanci se ocitl McCormack, branku ale nevstřelil. Gól ale vzápětí padl na druhé straně. Ve 12. minutě střílel z pravé strany Velicka, v pokutovém území míč dorazil do brány Andrew Driver a zajistil domácím vedení 1:0. Šanci na vyrovnání měl následně McCormack, mířil ale vedle brány. Domácí se mohli dostat už do dvougólového vedení po střele Velicky, Smith ale gólu zabránil skvělým zákrokem. McCormack byl hodně blízko vyrovnání chvíli před poločasem, jeho volný kop ale proletěl jen těsně vedle tyče a domácí tak šli do šaten s jednogólovým vedením.

V 52. minutě McCormack rozehrál rohový kop, míč se přes Hughese a Clarksona dostal až k Porterovi, který už měl lehkou pozici a vyrovnal na 1:1. Po hodině hry měl příležitost vrátit domácím vedení Nade, neproměnil a vzápětí přišel trest v podobě druhého gólu Motherwellu. K míči se dostal McCormack a jeho pokus nešťastně zblokoval do vlastní sítě Zaliukas. Jonsson mohl z další příležitosti vyrovnat, trefil ale jen tyč Smithovi brány. Hearts se snažili o vyrovnání. Když ale chvíli před koncem mířil Stewart z volného kopu jen nad bránu a gól nevstřelil ani Ivaskevicius, bylo jasné že Motherwell si odveze tři body za vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Hibernian FC 2:0

08.12.2007 16:00

Góly: 42. Marius Niculae, 78. Marius Niculae

Inverness si v dnešním utkání pohodlně došel pro vítězství nad Hibernianem. Domácí vstřelili vedoucí gól těsně před poločasem, kdy se trefil Niculae. V 78. minutě si Niculae připsal druhý gól a stanovil tak výsledek zápasu na 2:0.

První šanci zápasu si připsal v deváté minutě hráč Hibernianu Donaldson, jeho střelu ale zblokoval před svým gólmanem Ian Black. Následný rohový kop k bližší tyči ale lapil do svých rukavic brankář Fraser. Další příležitost hostů se zrodila až ve 20. minutě, Moraisovu střelu přes pokutové území domácích ale nikdo netečoval. Na druhé straně měl po přihrávce McBaina velkou příležitost Russell Duncan, trestuhodně ale svou šanci zahodil a mířil daleko mimo bránu. Ve 25. minutě mohl zajistit vedení Hibs útočník Fletcher, Fraser ale míč vyrazil. O pár sekund později mohl z protiútoku skórovat John Rankin, Ma-Kalambay ale míč vyrazil na roh. Poté se musel gólman Hibs znovu protáhnout po přízemní střele Niculaeho. Ve 42. minutě se diváci konečně dočkali gólu. Rankin skvěle přihrál do běhu Niculaemu, rumunský útočník přeloboval brankáře a vstřelil svoji první branku v dresu Invernessu.

V 55. minutě měl šanci vyrovnat Donaldson, střela z jeho pravačky ale mířila vedle. Chvíli poté zkusil zdálky překvapit gólmana Ma-Kalambaye Rankin, to se mu povedlo, ale střela skončila jen na tyči. O vyrovnání se následně pokusil Brian Kerr, jeho přízemní střela ale Frasera neohrozila. V 71. minutě měl po rychlém protiútoku Invernessu šanci Black, střela ale mířila nad bránu. V 78. minutě přišel druhý gól utkání. Do obrovské šance se dostal Niculae, jeho první střelu ještě dokázal odrazit Hobbs, napodruhé už se ale nemýlil a střelou do prázdné brány zpečetil Niculae výsledek zápasu na 2:0. Hibernian stále bojoval, branku se mu ale už vstřelit nepodařilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Celtic FC15103239:1333
2.Rangers FC14101335:1231
3.Motherwell FC1692521:1629
4.Hibernian Edinburgh1675424:2026
5.Dundee United1682621:1826
6.Aberdeen FC1673624:2424
7.Hearts of Midlothian1655626:2720
8.Inverness Caledonian Thistle1661919:2819
9.Falkirk FC1553726:2918
10.Kilmarnock FC1644816:2316
11.St. Mirren FC1543810:2615
12.Gretna FC15121210:355
Zbývající zápasy
09.12. 17:00Gretna FC - Rangers FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sleduju postupy Gretny ze snad čtvrté ligy až do první. Ještě ve druhé lize byli suverénní...

Reagovat
smazaný uživatel

suverenni teda urcite ne postoupily hodne tesne pred St. Johenstone meli asi o bod vic...

Reagovat
smazaný uživatel

máš pravdu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele