Skotská Premier League - preview 2. kola

21.08.2010, 08:41
Previews
Jenom dva zápasy jsou v sobotu na programu skotské Premier League. Hamilton přivítá Hearts, St. Johnstone se střetne s Aberdeenem...
Hamilton Academical - Heart of Midlothian  (sobota 13:00)
Hamilton je v tomto ročníku považován za jednoho z hlavních aspirantů na pád do nižší soutěže a první utkání na půdě Aberdeenu to jenom potvrdilo. I když je pravdou, že Accies měli i trochu smůlu. Nyní si chtějí v domácím prostředí napravit reputaci, avšak nic lehkého je rozhodně nečeká. Hearts totiž konečně chtějí bojovat o Evropské poháry a body s outsidery budou na konci ročníku zcela jistě potřebovat.

Hamilton hned v prvním kole utržil debakl od Aberdeenu, prohru 0:4 určitě nečekal. Ovšem proti němu se kopaly tři penalty, což SPL dlouhá léta nepamatuje. Proti Srdcím z Edinburghu se mu na vlastním stánku velmi daří, o čemž svědčí dvě minulé výhry. Hamilton loni zdolal protivníka 2:1, rok předtím si s ním dokonce poradil v poměru 2:0. I hosté mají z prvního kola co napravovat, ani oni totiž nevstoupili do ligového ročníku nijak slavně.

Hned na úvod pouze remizovali s loňským nováčkem ze St. Johnstone 1:1 a to se do plánů ambiciózního celku v žádném případě nehodí. Přitom šli ještě před koncem půle do vedení, následně ale opět selhali v závěrečné minutě a v druhé půli na dobrou obranu soupeře vyzrát nedokázali. Domácí výběr sužují v poslední době četná zranění. Zdravotní stav se už sice zlepšil u útočníka Alexe Neila, nicméně ten stále není připraven do utkání zasáhnout.

Stále stejná situace k tomu panuje u tria Mark McLaughlin - David Elebert - James Gibson, všichni tři do duelu v žádném případě nezasáhnou. "Myslím si, že Hearts budou hrát velmi tvrdý fotbal, který nám může dělat problémy. Pokud bude dostávat skvělé míče jejich nová posila Kevin Kyle, půjde těžko celé Hearts zastavit," má ze sobotního duelu velké obavy trenér Billy Reid. Nicméně ani Hearts nevyběhnou na hřiště v úplně kompletní sestavě.

Po karetním trestu se sice do kádru vrátí Ismael Bouzid, jenže ještě jeden duel si stále budou odpykávat Ryan Stevenson a Eggert Jonsson. Kvůli zraněním nejsou k dispozici Andrew Driver, Gary Glen a David Obua. "Důležité je, abychom nedovolovali soupeři lehko se dostat do našeho pokutového území. S finální přihrávkou totiž soupeř většinou problém nemá. Určitě nikdy nic nevzdáváme, jsme Hamilton Accies a budeme o SPL bojovat, co nám síly stačí," vyhlásil Reid bojovně.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Aberdeen by rád navázal na úspěch z předchozího kola, takové štěstí ho už ale asi nepotká. Vysokou výhru nad Hamiltonem totiž podpořily tři proměněné penalty jednoho muže a to se určitě nepoštěstí každý den. Navíc hosté už loni nebyli žádní nazdárci a nakonec v tabulce předčili mnohem slavnější výběry, jako třeba právě Aberdeen. Proto se s nimi v každém případě musí počítat. A v domácím prostředí byl rodinný klub vždycky hodně silný.

St. Johnstone předvedl dobrou formu v úvodním střetnutí s Hearts, se kterým dokázal nakonec remizovat 1:1. Hosté ukázali především velkou mentální sílu, když dokázali i před bouřlivým publikem srovnat stav ještě v prvním poločase, a to dokonce v úplně poslední minutě. Přitom domácí šli do vedení jenom několik desítek vteřin před gólem na 1:1. St. Johnstone by si měl stavět hlavně na obranné činnosti, nebezpečí v útoku hrozí ze standardek.

St. Johnstone umí jako jeden z mála týmů velmi často srovnat stav, je na předloňského novice velmi psychicky vyspělý. Loni remizoval s Dons na vlastním stánku v McDiarmid Parku 1:1, v druhém loňském zápase ho dokonce zdolal 1:0 a má tedy na sobotního protivníka celkem slušné vzpomínky. Aberdeen by se rád opět spolehl na sílu Paula Hartleyho, který by měl velmi obměněnou sestavu jako starý mazák vést do boje.

Domácí celek se bude muset obejít bez vyloučeného Stevena Andersona, který šel ze stánku Tynecastle rovnou do sprch čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. St. Johnstone posílila nová opora, která dříve působila v Hearts či právě Aberdeenu. Je jí obránce Alan Maybury, který by tak měl vyztužit obranu. Jinak mohou domácí využít kompletní kádr, velký otazník visí pouze nad startem Davea Mackaye a Dannyho Graingera. ¨

Hosté mohou počítat s návratem Richarda Fostera, který si už odpykal karetní trest, blízko návratu po zranění je též Scott Vernon. Jedinou kaňkou v sestavě Dons je neúčast Michaela Patona, jehož trápí svalové problémy. "Chceme předvést podobný výkony jako minulý víkend a hlavně opět rozvinou své schopnosti. Naším cílem je zlepšovat se v průběhu sezóny. Rádi bychom hráli velmi podobným stylem jako minule, St. Johnstone ale asi nebude tak lehkým soupeřem," bojí se kvality soupeře kouč Aberdeenu Mark McGhee.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Aberdeen FC11004:03
2.Hibernian FC11003:23
3.Rangers FC11002:13
4.Celtic FC11001:03
5.Dundee United10101:11
 St. Mirren FC10101:11
 Heart of Midlothian10101:11
 St. Johnstone FC10101:11
9.Motherwell FC10012:30
10.Kilmarnock FC10011:20
11.Inverness Caledonian10010:10
12.Hamilton Academical10010:40
Zbývající zápasy
22.08. 13:15Hibernian FC - Rangers FC
22.08. 16:00Celtic FC - St. Mirren FC
22.08. 16:00Dundee United - Inverness Caledonian
22.08. 16:00Kilmarnock FC - Motherwell FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak konecne prislo co sme uz pomaly ani necakali, a sice prichody novych hracov do Rangers.

James Beattie, skuseny borec (31) z Premiership

Vlade Weiss, benjaminok (20) s predpovedanou velkou buducnostou

Nikica Jelavic, chorvatsky reprezentacny utocnik (24), kanonier Rakuskej ligy

Z vypoctu tychto 3 posil (viac uz neocakavam) je opat vidiet jasny rukopis manazera Smitha.

Ma v muzstve system a poriadok, napriek odchodom neprepadol ziadnej panike a doplnil muzstvo hracmi na postoch ktore boli oslabene.

Boyd = Jelavic

Beasley = Weiss

Novo = Beattie

Z mojho pohladu ide o vyrazne posilnenie ofenzivy. Uz priprava ukazala ze muzstvo po viacerych odchodoch nestratilo svoju tvar ale naznacilo co nas v sezone caka: na kazde vitazstvo sa natrapime pretoze odisli golovi hraci - strelci, nahravaci, kridla...

Teraz, zda sa je po probleme.

Beattie donesie do timu skusenost, prehlad v zakonceni. Bude platny v hlavickovych subojoch.

Jelavic je povolanim strelec, sam som zvedavy ako zvladne prechod do ineho futbaloveho sveta. Vzhladom k tomu ze je reprezentant, verim ze to zvladne v co najkratsom case.

Weiss ma predpoklad stat sa milacikom tribun. Takymto "hracickam" bolo na Ibrox vzdy ustlane, fanusikovia takychto hracov miluju v Skotsku snad najviac na svete. Verim ze donesie to co je mu vlastne - zdravu drzost, techniku, schopnost a odvahu o prienik, ze skratka vzdy ked bude Vlade pri lopte o vzruch bude postarane.

Uz sa tesim na nedelny suboj proti Hibs. Caka nas velky zapas, Hibernian ma kvalitny kader a vitazstvo na Easter Road sa nebude rodit lahko. Zaroven to bude prvy zapas ked Hibs predstavia novovybudovanu tribunu vdaka ktorej sa stadion s kapacitou 20,250 miest stava jednym z najkrajsich v Skotsku. Tak snad im tu oslavu trochu osladime

Reagovat
smazaný uživatel

No Weiss mohol lestit lavicku aj v City, zase chyba v zakladnej zostave

Reagovat
smazaný uživatel

A čo si čakal? Je tam 3 dni s cestou, nezohratí so spoluhráčmi, a ty by si ho ako národnostne nestranný, hneď postavil do dôležitého zápasu? On nie je Messi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele