Šilhavý o Barákovi: Nechoval se vždy úplně správně, dveře zavřené nemá

02.06.2023, 14:25
Aktuality
Antonín Barák (© AFP)

Trenér Jaroslav Šilhavý do reprezentační nominace na červnové zápasy na Faerských ostrovech a v Černé Hoře překvapivě nezařadil záložníka a jednoho z nejzkušenějších členů aktuálního kádru Antonína Baráka.

Absenci osmadvacetiletého ofenzivního středopolaře italské Fiorentiny, který má v národním celku na kontě 37 startů, vysvětlil kouč na tiskové konferenci tím, že se nechoval v týmu úplně správně. Dveře zpět do reprezentace ale Barák podle Šilhavého nemá zavřené.

"Není to ze zdravotních důvodů. S Tondou jsme několikrát mluvili na posledních srazech a říkali jsme si, které věci se nám nelíbily a které je třeba zlepšit. Chování v týmu z pohledu Tondy nebylo vždy úplně správné, takže to dospělo k takovému rozhodnutí, že jsme ho vynechali na nadcházející sraz," řekl Šilhavý novinářům k nominaci.

"Tým máme založený na soudržnosti. Prezentujeme se tím pořád, výsledky na mistrovství Evropy, kde jsme došli do čtvrtfinále, toho byly důkazem. Tým je pro nás nejvyšší hodnota. Z tohoto důvodu Tonda tentokrát není v nominaci," doplnil Šilhavý.

Nechtěl prozradit přesné důvody, proč Baráka, který se příští týden představí s Fioretinou v pražském finále Evropské konferenční ligy proti West Hamu, vynechal. "To bych nekomentoval. Máme interní pravidla s hráči, když s nimi máme pohovor. Nerad bych to odhaloval do médií," řekl trenér.

Podle manažera reprezentace Tomáše Pešíra nejsou důvodem Barákovy absence v nominaci sportovní výkony. "Není to otázka okamžitého rozhodnutí, diskutovali jsme to už před předešlými srazy. V týmu jsou nastavená jasná pravidla. U posledních rozhovorů jsem byl i já, pravidla z Tondovy strany nebyla stoprocentně dodržovaná. Není to o tom, jestli Tonda brání, nebo nebrání, sportovní stránka v jeho případě roli nehraje," podotkl Pešír.

Šilhavý připustil, že nešlo o snadné rozhodování. "Není to otázka minulého týdne, že Tondu nevezmeme a hotovo. Zvažovali jsme to. Ale nejen já, i ostatní kluci, kteří se podílejí na nominaci, jsme se shodli na tom, že takhle to cítíme. Proto jsme to tak udělali. Tomáš (Pešír) to probíral i s panem předsedou (FAČR Fouskem), měli jsme schůzku, vysvětlovali to a o všem ví. Zodpovědnost za konečnou nominaci je ale na mně," prohlásil Šilhavý.

Barák je podle počtu startů třetím nejzkušenějším hráčem reprezentace po kapitánovi Tomáši Součkovi a brankáři Tomáši Vaclíkovi. V březnu při výhře 3:1 nad Polskem v úvodu evropské kvalifikace nastoupil až jako střídající v 71. minutě, naopak v dalším duelu při bezbrankové remíze v Moldavsku nechyběl v základní sestavě.

"Tonda hraje dlouho v Serii A, to je určitě úctyhodné. Odehráli jsme poslední domácí zápas s těžkým soupeřem (Polskem) a tam jsme Tondovi vysvětlovali, že do toho jdeme s nějakým záměrem. V utkání nenastoupil od začátku a zápas jsme zvládli," řekl Šilhavý. "Výsledek nezáleží jenom na jednom hráči, ale na týmu. Co se týče sportovní stránky, bavili jsme se s Tondou na předchozích srazech, že s jeho zkušeností a kvalitou bychom předpokládali větší přenos pro tým," doplnil.

Autor osmi reprezentačních gólů se podle něj může do týmu vrátit. "Každý hráč má šanci svou nominaci ovlivnit svou formou a výkonem. Samozřejmě musí dodržovat týmová pravidla. Nikdo nemá dveře zavřené, ani Tonda," doplnil Šilhavý.

Autor: ČTK

Komentáře (19)

Přidat komentář
kilobyte

A příští bude Černý.

Reagovat
vladimirek

Na jednej strane povie, že za tým nie je športová stránka a na záver zas, že stále Barák môže svoju nomináciu ovplyvniť formou a výkonom

Reagovat
KKralik77

No asi musí hrát tak dobře, že mu budou tolerovat nevim co.

Reagovat
Salfovic

Už vidím, jak tu kvaldu bude zachraňovat Bílek.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
deporpepa

Mu asi přefik dceru ne

Reagovat
Selänne

A ty se divíš? V klíčových zápasech ho nestavíš, a když už jo, tak prozměnu mimo svojí pozici.

Reagovat
fabec1222

Kadeřábek vol. 2

Reagovat
JFT97

Silhavej

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Šilhavý ven!

Reagovat
Antijazvec

Čo urobil ten kanec?

Reagovat
noustres

Musíš se chovat tak, jak si to představují jiní.

Reagovat
Geordies

Na jednu stranu věřím tomu, že udržet na uzdě Barákovu morálku a ego asi nebude úplně jednoduché. Každopádně Šilhavý tu pozici prostě nezvládá, dosud nedokázal pro Baráka (jakožto jediného kreativního středopolaře!) najít vhodné místo v sestavě. Výsledek - Barák nasraný, Češi bez mezihry a opět nekoukatelný fotbal hraný na náhodu.

Jak už jsem tvrdil několikrát, skladbu hráčů máme nejkvalitnější od roku 2004. Jmenovitě fotbalisti jako Schick, Hložek, Coufal, Souček, Barák, Černý, Pavlenka atd hrají důležitou roli ve svých klubech elitních lig, nicméně pod vedením Šilhavého se zmůžem na ustrašený fotbal bez tváře. A každý dílčí úspěch se pak zveličuje v kontextu s předešlou hluchou érou, kdy jsme takovou kvalitu neměli.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
FKVZLFC

Reagovat
icka

Reagovat
raduinho

Reagovat
Melda

Krmelec, Limba aj. mívali asi lepší morálku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele