Shlukovat se kolem rozhodčího? V Anglii mají utrum

22.07.2016, 13:55
Aktuality
Zaujalo nás
Kontroverzní rozhodnutí sudích mají fanoušci fotbalu takřka výhradně spojené s bleskovou reakcí hráčů. V hlavách fotbalistů náhle přepne, všechny bolístky se zahojí a následuje divoký sprint za rozhodčím. S tímhle však budou mít hvězdy v anglických soutěžích utrum. Shlukování bude od nové sezóny oceňováno karetními tresty.

Posílit autoritu rozhodčích v Anglii - to je závazek, který si vedení Premier League, Football League a FA přidělila. Britský fotbal je známý svou tvrdostí a vysokým tempem, lídři anglické kopané však v posledních letech nebyli spokojeni s tím, jak se fotbalisté chovají k rozhodčím. Proto se uchýlili k opatřením, jež osobnost soudců posílí.

Vůbec největší potenciální změnu na hracích plochách může způsobit dodatek o shlukování hráčů okolo rozhodčího. V zápasech Premier League, Ligy mistrů i dalších elitních soutěží můžeme být takřka každé utkání svědky okamžiku, kdy se fotbalisté jako vosy slétnou kolem sudího a protestují vůči jeho rozhodnutí. V Anglii by však tomuto chování měla být učiněna přítrž.

Pokud se totiž v duelu seběhnou okolo arbitra dva hráči a více, minimálně jeden z nich (patrně ten nejagresivněji argumentující) - ale klidně všichni - může uvidět žlutou kartu. FA navíc proti týmu, který tento nešvar z kádru nevyplenil, nadále bude moci uplatnit sankce.

"Konečně! Pár zápasů by to mohl být blázinec, ale hráči se velmi brzy naučí chovat," okomentoval na Twitteru změnu v pravidlech televizní moderátor a bývalý útočník Gary Lineker. Souhlasí s ním i komentátor BBC Guy Mowbray. "Pár týdnů se bude hrát 10 na 9, ale tuhle změnu vítám."

Klíčové pravidlo o zákazu shlukování však není jedinou změnou, která rozhodčí co do autority podpoří. Jakého dalšího chování se budou hráči muset striktně vyvarovat?

Za žlutou kartu:
- viditelné neuctivé chování vůči jakémukoli z rozhodčích
- agresivní reakce na rozhodnutí sudího
- konfrontace rozhodčího tváří v tvář
- běžet k rozhodčímu s úmyslem protestovat vůči jeho rozhodnutí
- neagresivní fyzický kontakt s jakýmkoli rozhodčím (např. uchopení paže v úmyslu získat si jeho pozornost)

Za červenou kartu:
- jakákoli konfrontace rozhodčího hrubým, urážlivým či neuctivým slovem a/nebo gestem
- agresivní fyzický kontakt s jakýmkoli rozhodčím

Výrazně přísněji bude hlídáno i chování realizačního týmu a hráčů v prostoru před a mezi lavičkami náhradníků.

Předseda Premier League Richard Scudamore prozradil, že byl tento krok v plánu již delší dobu. "S kluby jsme o tom nějaký čas diskutovali, chceme zlepšit chování hráčů na trávníku. Je naším kolektivním cílem zajistit, aby toto chování již nebylo tolerovnáno."

"Takové věci se dějí ve vyhrocených okamžicích, je to daň rychlého a vysoce soutěživého fotbalu. Pořád chceme vidět tu vášeň, kterou si fanoušci tak užívají. Hráči i manažeři si však musí být vědomi hranice, kterou by neměli překračovat," zdůraznil Scudamore.

Autor: Marek Ustohal / premierleague.com, bbc.com

Komentáře (392)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele