Ruská Premier Liga - souhrn 30. kola

22.11.2008, 14:11
Komentáře a souhrny
V posledním kole ruské ligy si Dinamo vítězstvím nad Tomskem zajistilo postup do předkola Ligy mistrů. Pohár UEFA budou hrát Amkar Perm a Zenit Petrohrad. Mistr z Kazaně už byl znám dopředu, stejně jako dvojice sestupujících Šinnik Jaroslavl a Luč-Energija Vladivostok.

Rubin Kazaň - Lokomotiv Moskva 1:2

22.11.2008 12:00

Góly: 36. Aleksandr Bucharov - 15. Peter Odemwingie, 90. Denis Glušakov

Rubin Kazaň po zisku titulu potřetí v řadě prohrál. Na domácí půdě klub z hlavního města Tatarstánu nestačil na Lokomotiv Moskva. Železničáři i přes vítězství v evropských pohárech příští rok opět hrát nebudou.

Jasně větší motivaci měl před utkáním Lokomotiv. Tři body by mu stále dávaly teoretickou šanci kvalifikovat se do evropských pohárů. Rubin Kazaň zápasy po zisku titulu očividně nebere moc vážně, z posledních dvou duelů má skóre 1:7.

Větší touha po vítězství se u Lokomotivu projevovala už v úvodu. Důkazem byla trefa Odemwingieho v 10. minutě, po přihrávce Mujiriho se v pokutovém území Kazaně skvěle zorientoval Odemwingie a svou desátou brankou v lize dostal Lokomotiv do vedení.

Domácí útočili především po pravé straně, kde operoval rychlonohý turecký reprezentant Gökdeniz Karadeniz. Udeřit ale mohl opět Lokomotiv, Mujiri nastřelil tyč! V 36. minutě se publikum v Kazani dostalo do varu, Bucharov se skvěle prosadil v pokutovém území a přesnou střelu k tyči nedal brankáři Marku Čechovi žádnou šanci. Koncem poločasu měl Rubin několik příležitostí dostat se do vedení, v koncovce neuspěli Rebrov i Baljajkin.

Zajímavostí je, že Rubin měl procentuální držení míče 61%, jak netypické pro toto defenzivně laděné mužstvo.

Ve druhém poločase fotbalisté Rubinu kralovali a svěřenci trenéra Rachimova měli plné nohy práce. Co však mistrovi nevycházelo, byla finální přihrávka či koncovka. Lokomotiv navíc musel hrát o deseti, pod sprchy šel po druhé žluté kartě Kocis.

Lokomotivu hra o deseti překvapivě prospěla, dvakrát nebezpečně zahrozil Rodolfo, z toho jednou nastřelil břevno. Rozuzlení přišlo až v samotném závěru. Na dlouhý pas Biljaletdinova si naběhl mladíček Glušakov a nechytatelnou střelou z prvního dotyku pozdravil bezmocného Ryžikova. Ani vítězství z horké půdy mistra Lokomotivu nepomohlo, příští rok ho v Evropě neuvidíme.

Více informací k zápasu

FK Moskva - Luč-Energija Vladivostok 3:0

22.11.2008 12:00

Góly: 78. Maxi López (pen.), 87. Zvonimir Vukić, 90. Aleksandr Stavpec

FK Moskva se rozloučila se svými fanoušky vítězstvím nad sestupující Luč-Energijí Vladivostok. Všechny branky padly až v závěru.

Utkání bylo ve stínu zápasů, ve kterých šlo o evropské poháry, důkazem toho byly prořídlé tribuny na stadionu Eduarda Strelcova. Sestupující Vladivostok si klidně mohl cestu do daleké Moskvy ušetřit, o jeho sestupu už bylo rozhodnuto předtím. Po sezoně čeká Luč řada změn, sám trenér Altman prohlásil, že tento klub na Premier Ligu zkrátka nemá.

V sestavě FK Moskva se objevil Maxi Lopez, který měl poslední možnost ukázat trenéru Blochinovi, že si zaslouží místo v moskevském klubu. Od prvních minut se hrál zajímavý fotbal, v úvodu Vladivostok převzal iniciativu, ale netrvalo dlouho a na hřišti začali vládnout granátově červení.

Ve druhém poločase se hra ještě zrychlila. V dresu FK Moskva hýřili aktivitou především Lopéz s Vukičem, nicméně hra Argentince byla dlouho neefektivní. Byl to ale právě on, kdo nakonec otevřel účet utkání, v 78. minutě proměnil penaltu. O deset minut později odstranil všechny otazníky záložník Vukič. Vladivostok se pokoušel vzdorovat, ale na to hrát vyrovnanou partii s FK Moskva, kádr nemá. Na konečných 3:0 zvýšil mladíček Alexandr Stavpec, který dostává od ukrajinského trenéra Blochina čím dal více důvěry.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Zenit Petrohrad 1:3

22.11.2008 12:00

Góly: 47. Aleksandr Pavlenko - 5. Pavel Pogrebnjak, 19. Danny, 45. Danny

V jednom z největších ruských derby se střel Zenit Petrohrad se Spartakem Moskva o poslední volné místo v poháru UEFA. V případě remízy by pravděpodobně skončili oba ze soupeřů mmo pohárové příčky. Ve vyhroceném utkání Zenit, bez vykartovaného Radka Šírla, s přehledem zvítězil 1:3 a zajistil si tak evropské poháry pro příští sezonu.

Zenit i venku s početnou podporou svých fanoušků začal utkání aktivně a obrana Spartaku měla hned od prvních minut plné ruce práce. Poprvé zaspala hned v páté minutě, kdy Danny nádhernou přihravkou vybídl do samostatného úniku Pavla Pogrebňaka a ten pod padajícím Pletikosou neomylně zakončil...

Po prvním gólu se areál stadionu Lužniki začal plnit dýmem z pyrotechniky na ochozech a ve 12. minutě musel být zápas přerušen. Po několika minutách se viditelnost na hřišti zlepšila a rozhodčí Jegorov nechal pokračovat v zápase, mlžný opar z dýmovnic se ale na hřišti držel skoro celý zbytek poločasu. I s tímto handicapem však hráči Zenitu o pár minut později předvedli nádhernou kombinaci v pokutovém území Spartaku. Danny vyslal Aršavina, který se zbavil obránce, vrátil míč Dannymu a ten před poloprázdnou bránou pohodlně zvýšil na 2:0.

Ve zbytku poločasu se hrál vyrovnanější fotbal, který nabídl několik šancí i na straně Spartaku, ale v klidu hrající obrana Zenitu byla pozorná. Na druhou stranu vyrážel Zenit do rychlých protiútoků, které vedl především Portugalec Danny. Ten v konci poločasu přidal třetí gól Zenitu, když využil další kolaps v obraně Spartaku.

Nepříznivý stav hned dvě minuty po přestávce snížil Pavlenko po přihrávce Prudnikova a utkání nabralo nový náboj. Do velké šance se v 56. minutě dostal Pavlenko po špatném odkopu Lombaertse, ale Malafejev fantastickým zákrokem vytáhl střelu na roh. Po zbytek utkání si Zenit pohlídal výsledek 1:3 a zaslouženě vybojoval poslední místo v poháru UEFA.

Více informací k zápasu

FK Saturn - Spartak Nalčik 1:1

22.11.2008 12:00

Góly: 80. Uladzimir Jurčenko - 51. Marat Bikmajev

Souboj týmů ze středu ligové tabulky skončil remízou 1:1. Hosté se dostali do vedení díky brance Bikmajeva, ale v 80. minutě vyrovnal Jurčenko.

Přestože vedení Saturnu zajistilo fanouškům vstup zdarma, k vidění byly prořídlé tribuny. Souboj o jedenácté místo zkrátka netáhl.

Do vedení se mohl dostat Nalčik, ale střela Davida Siradzeho, kterého neuhlídali dva zadáci Saturnu, si cestu mezi tři tyče nenašla.

Ve druhém poločase alespoň začaly padat branky. V 50. minutě dostal Nalčik do vedení, Bikmajev zakroutil rohový kop do branky a brankář Antonín Kinský mohl zpytovat svědomí. Na 2:0 mohl zvýšit Kalimullin, ale jeho dalekonosný pokus orazítkoval břevno.

Deset minut před koncem vyrovnal na konečných 1:1 Jurčenko, který na zadní tyči zakončil přihrávku Karjaky z pravé strany. Závěr utkání provázaly emoce, útočník Nalčiku Felipe trefil pěstí slovenského reprezentanta Ďuricu a byl vyloučen.

Více informací k zápasu

Dinamo Moskva - Tom Tomsk 2:0

22.11.2008 12:00

Góly: 16. Aleksandr Keržakov (pen.), 78. Aleksandr Keržakov

Dinamo Moskva se rozloučilo se svým stadionem vítězstvím 2:0 proti Tomsku. Obě branky zařídil útočník Alexandr Keržakov, který se stal nejlepším střelcem týmu v ročníku 2008.

Stadion Dinama byl slušně zaplněn, fanoušci uctili památku Lva Ivanoviče Jašina, oslavili krásné třetí místo a doufali, že se jejich miláčci rozloučí se stadionem, který bude rekonstruován, vítězstvím nad Tomskem.

Fotbalisté Dinama přistoupili k utkání příkladně, hráli uvolněně a své fanoušky potěšili krásnými akcemi. V prvním poločase mohli několikrát skórovat, brankář sibiřského celku Parejko zlikvidoval střely Kokorina, Keržakova a Semšova. Z gólu se Dinamo radovalo v 16. minutě, Keržakov unikl obráncům Tomsku a kopala se penalta, sám postižený ji s přehledem proměnil.

Ofenzíva Dinama hrála i ve druhém poločase ve velkém tempu, navíc měla v útoku i více prostoru, když se zadákem Fernandézem nechal vyprovokovat Tarasov a šel po červené kartě pod sprchy. V závěru utkání přišel za ohromného potlesku na hřiště obránce Točilin, který je pamětníkem třetího místa Dinama z roku 1997. Ještě předtím zvýšil na 2:0 opět Keržakov.

V závěru mělo Dinamo další šance na navýšení skóre, Tomsk byl jako na kolotoči. Lépe se Dinamo se svým stadionem rozloučit nemohlo.

Více informací k zápasu

Křídla Sovětů Samara - Těrek Groznyj 4:3

22.11.2008 12:00

Góly: 46. Andrej Tichonov (pen.), 60. Ivan Taranov, 68. Jan Koller, 72. Jan Koller - 63. Daniel Pancu, 79. Daniel Pancu, 83. Šamil Lachijalov

Ve velkolepém utkání zvítězila Samara nad Těrekem Groznyj 4:3, dvěma brankami se na tom podílel český útočník Jan Koller. Ani vítězství však Samaře nepomohlo do evropských pohárů, Zenit totiž porazil Spartak a bere páté místo právě na úkor svěřenců Leonida Sluckého.

Ač neměl Těrek o co hrát, Samaře kladl velký odpor, tým trenéra Vjačeslava Grozného nepřijel do Samary na výlet.

Samara hýřila podle očekávaní aktivitou, fungovala spolupráce dvou útočníků Kollera a Savina. Druhý jmenovaný dělal obraně Těreku velké problémy, ale publikum na stadionu Metallurg se kýženého gólu ne a ne dočkat. A známé fotbalové pravidlo nedáš - dostaneš, se málem potvrdilo, Lachijalov běžel sám na brankáře Lobose, ale střílel přímo do něj. Závěr poločasu zajímavé momenty nepřinesl.

Ve druhém dějství se s brankami roztrhl pytel. Po faulu na Savina se kopala penalta, kterou chladnokrevně proměnil velezkušený záložník Tichonov. Uklidňující branku přidal v 60. minutě Taranov, na zlatém podnose mu jí přichystal z rohového kopu střelec první branky Tichonov.

Kdo si myslel, že se Těrek vzdá, mýlil se. Bojovníkům z Čečenska narostla křídla po nástupu rumunského útočníka Pancua, který několik minut po svém příchodu využil přihrávky krajana Petreho a snížil na 2:1. Samara však odpověděla o několik minut později, Jan Koller potvrdil pověst zabijáka v pokutovém území soupeře a Samara vedla 3:1. Český ostrostřelec poté vsítil svou druhou branku v utkání, když se prosadil po skvělé individuální práci Savina. Hosté poté utkání trochu zdramatizovali, když na konečných 4:3 snížili Pancu a Lachijalov.

Protože Zenit porazil Spartak, na Samaru nakonec zbylo šesté místo. Ale naděje na evropské poháry stále žije, Křídla teď musí spoléhat, že Kubok Rossiji získá někdo z dvojice Kazaň nebo CSKA Moskva. Evropské poháry by si tým Leonida Sluckého určitě zasloužil, jeho fotbal patřil k tomu nejlepšímu, co mohla ruská Premier Liga nabídnout.

Více informací k zápasu

Amkar Perm - FK Chimki 3:1

22.11.2008 12:00

Góly: 13. Martin Kušev, 29. Mitar Novaković, 90. Michail Afanasjew - 86. Vule Trivunović

Amkar Perm korunoval skvělou sezonu vítězstvím proti Chimkám. Fanoušci Permu se můžou těšit na své miláčky v evropských pohárech.

Černohorský odborník Miodrag Božovič převzal na začátku sezony mužstvo po Rašidu Rachimovovi, neudělal hodně změn, jen trochu změnil taktiku. V důsledku toho Amkar Perm slaví premiérovou účast v Poháru UEFA. V utkání proti Chimkám se fotbalisté Amkaru loučili spolu se svými fanoušky se skvělou sezonou.

Černomodří byli aktivní pouze v prvních deseti minutách, kdy se mohli dostat do vedení. Brankář Narubin ale byl proti, když zlikvidoval nádhernou střelu Dinejeva mířící pod břevno. Amkar se přibývajícími minutami přidával na obrátkách a dostal se do vedení. Martin Kušev za pomocí teče překonal gólmana Berezovského.

Po vstřelené brance Amkar kontroloval průběh utkání a čekal na vhodný moment pro protiútok. Amkar své fanoušky potěšil skvělou kombinací, která vedla k druhé brance. Peev svým centrem našel Novakoviče a ten hlavou v pádu skóroval.

Amkar vládl i v druhém poločase. Tým z Uralu propásl nemalé množství gólových momentů, ale fanouškům to logicky nemuselo vadit, hru svých miláčků si užívali a při vedení 2:0 jim samozřejmě nějakou neproměněnou tutovku odpustili. FK Chimki však nic nevzdal a odměnou mu byla kontaktní branka Trivunoviče, který využil chyba gólmana Narubina.

Poslední slovo však měl opět Amkar. Střídající Afanasjev zvýšil na konečných 3:1 po skvělé přihrávce Peeva. Amkar tak zakončil skvělou sezonu vítězstvím.

Více informací k zápasu

Šinnik Jaroslavl - CSKA Moskva 1:0

22.11.2008 12:00

Góly: 35. Maksim Buznikin (pen.)

CSKA Moskva se loučí se sezonou prohrou s Šinnikem Jaroslavl. Jedinou branku utkání vsítil Maxim Buznikin z penalty.

Utkání nemělo takový náboj už kvůli tomu, že CSKA si s předstihem zajistilo druhé místo a Šinnik se loučí s ruskou Premier Ligou. Trenér Valerij Gazzajev před důležitými zápasy Poháru UEFA šetřil Miloše Krasiče, karty nepustily do hry nejlepšího střelce ruské ligy Vágnera. Obrana Šinniku si tak mohla oddychnout.

Špatné utkání hrál od prvních minut levý obránce Grigorjev, prává strana Šinniku si z něj dělala trhací kalendář. Semočko obehrál Grigorjeva a Šemberas musel zatáhnout za záchranou brzdu. Pokutový kop však Maxim Buznikin neproměnil. CSKA odpovědělo po samostatném průniku mladíčka Ryžkova, ale brankář Pravkin využil jeho nezkušenosti v koncovce.

U Šinniku bylo patrné, že se chce rozloučit s ruskou Premier Ligou vítězstvím. CSKA Moskva nehrálo moc dobrý zápas a muselo se především bránit. V 35. minutě nařídil sudí Biglov další penaltu pro jaroslavlské mužstvo a tentokrát jí Buznikin už proměnil.

A když si ve druhém poločase vylámal zuby na Pravkinovi záložník CSKA Mamajev a hostující hráči spálili i další šance, Šinnik bral tři body za překvapivé vítězství 1:0 nad favoritem. Byl to poslední zápas Valerije Gazzajeva na lavičce CSKA?

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň30186644:2660
2.CSKA Moskva30168653:2456
3.Dinamo Moskva30159641:2954
4.Amkar Perm30149731:2251
5.Zenit Petrohrad301212659:3748
6.Křídla Sovětů Samara301212646:2848
7.Lokomotiv Moskva30138937:3247
8.Spartak Moskva301111843:3944
9.FK Moskva309111034:3638
10.Těrek Groznyj30981328:4235
11.Saturn Moskevská oblast307121126:3033
12.Spartak Nalčik30881430:3932
13.Tom Tomsk30781523:3929
14.FK Chimki30691534:5427
15.Šinnik Jaroslavl30571825:4822
16.Luč-Energija Vladivostok303121524:5321

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (44)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ЗЕНИТ ПИТЕР!!! ....super, zaslouzeny vitezstvi a dikybohu ze to nebude pristi rok bez poharu. Uz se tesim na eurovyjezdy

Vyborne Danny a super hraje (zase) Lombaerts, dikybohu, ze se vratil!

Jinak Koller vyborne a doufam, ze jeste Samara pujde do UEFY ze sestyho mista.

Reagovat
smazaný uživatel

jak muže ze 6 místa do uefy? za fairplay?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, kdyz ve finale ruskyho poharu budou dve muzstva z prvni petice. Mam dojem ze staci, jenom ten co pohar vyhraje. Ale to si nejsem jistej.

Reagovat
Shevchenko

Podle mě musí být oba. A v to doufám, Koller a spol si to zaslouží.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak staci vitez

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
M11

Jenda snad se tam Samara dostane

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Ale nakonec výborně, nejlepší útočník světa skončil s 20-ti góly první v tabulce kanonýrů, CSKA 2. místo, ze kterého ta LM je, doufám, že příští rok ten titul bude. Jen doufám, že Vagner neodejde

Reagovat
Shevchenko

Zenit Danny Koller a Spartak je tam, kde patří.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dinamo

Reagovat
pospech11

a co pohár intertoto ??? tam půjde kdo ?

Reagovat
Shevchenko

Ten už neexistuje.

Reagovat
Tomanatura

Fakt?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo

Reagovat
irik

Keržak0v

Jinak hlavně Zenit mě potěšil

Ale ta Kazaň ... že jim to není trapné ...

Reagovat
smazaný uživatel

...nj, konecne se zase trefil, preju mu at mu to strili. Treba se pak zase jednou vrati do Zenitu...

Reagovat
smazaný uživatel

Supr Zenit jen Uefa

Reagovat
smazaný uživatel

Ale musím dodat že je to pro mě překvapení jen Uefa.

Reagovat
smazaný uživatel

No... Zenit si to holt ztratil pres leto, kdy dohraval odlozeny zapasy a skoro cely prazdniny tak hral systemem 2 zapasy za tejden. Navic v dobe kdy meli dost uzkej kadr, problemy se zranenima a podobne, takze to holt nezvladli a hrozne bodu ztratili...

Reagovat
irik

Je to škoda, ikdyž já si Zenit oblíbil kvůli Arshavinovi, možná i Tymoščukovi a jestliže oba 2 odejdou, tak nevim komu tak budu fandit .

Reagovat
smazaný uživatel

no... tak u me to sice nebylo "jen" kvuli .... ale taky sem prekous i Kerzakovuv odchod do Sevilly i jeho prestup (ikdyz to bylo horsi) k musorám

Reagovat
smazaný uživatel

No prostě každopádně pro Ruskej fotbal jen škoda,myslím že Zenit by v LM uhrál podle mě daleko víc než Kazaň nebo Dinamo.Prostě Zenit si to pojebal sám hráčskej materiál mají kvalitní.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejne jako si to sam pojebal v LM, kde ted moh bejt v klidu druhej

Reagovat
smazaný uživatel

není všem dnům konec v LM myslím že na Realu vyhrát můžete a Juve doma porazit taky,když už nám o nic nejde.Pro vás je klíčovej zápas teď na Realu a ten vidím 50-50.

Reagovat
smazaný uživatel

Klicovej je hlavne ten s vama... myslim, ze Juve urcite neprijede v plny sile a domaci prostredi taky musime vyuzit a jit pro vyhru. Potom na San Bernabeu uz to bude hodne tezky a v lepsi vysledek nez remizu ted moc neverim

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Rubin, Zenit, CSKA. To by byla idylka.

Reagovat
GEGE

Koler

Reagovat
Radin

Myslím že Jenda povedená sezona,spekulovalo se a on ukázal že je dost platný.

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně Zenit! Jenda Koller potvrdil ,že má v Samaře zažívá jedno z nejsvětlejších období kariéry.

Reagovat
stas87

vyborne zenit!nemal som podane ale aj tak sme vhrali skoda toho leta kde sa nenahrali body mohlo to byt aj lepsie inakperm za celu sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

rubin si ted asi hodně napakoval peněz od mužstev,se kterejma hrál po zisku titulu,pač od té doby ani bod neuhrál,že by taková "neviditelná" korupce?

Reagovat
smazaný uživatel

Trenér Samary Sluckij sice říkal, že Koller stihne dát deset branek, ale i těch sedm je velmi dobrých.

Reagovat
One-Real

Otázka pro spanhela respektive Kerzak0va: Bude Koller pokračovat za Samaru i přístí rok?

Doufám že ano, 7 golů jen za podzimní část je hodně dobrý Jenda ..

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě bude, smlouvu má myslím ještě na rok a nebrání se ani prodloužení. V Samaře se mu líbí.

Reagovat
One-Real

Jj, všem ukázal, že na to ještě má....

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel

dinamo se loučí se stadionem??? budou hrát taky v lužnkách,jako cska a spartak?

Reagovat
smazaný uživatel

Bodou hrát na novém stadionu Chimek. Stadion Dinama mezitím projde rekonstrukcí.

Reagovat
smazaný uživatel

takže chimki a dinamo na stejném stadioně? stejně jako spartak a cska v lužnikách? hmmm

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej přestup, Danny.

Reagovat
smazaný uživatel

tak hlavne drahej

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele