Ruská Premier Liga - preview 20. kola

30.08.2009, 08:49, aktualizováno 31.08.2009, 08:21
Previews
V Rusku se v pondělí bude hrát o záchranu, proti sobě nastoupí Amkar Perm a Nalčik. Domácí jsou s osmnácti body na třináctém místě, hosté zatím posbírali čtrnáct bodů a jsou předposlední...
Tom Tomsk - FK Moskva  (sobota 12:00)
Jedenáctý Tom Tomsk změří síly se čtvrtým FK Moskva. V této sezoně se oba celky už dvakrát setkaly, v jarním ligovém utkání a ruském poháru, dvakrát vyšli vítězně měšťané.

Do sestavy Tomsku se vrátí útočník Artjom Dzjuba, který vynechal fiasko svého mužstva na hřišti Spartaku Nalčik, Sibiřané tam prohráli vysoko 3:0 a nedokázali tak navázat na předchozí dvě ligová vítězství proti Zenitu Petrohrad a Kubani Krasnodar. Domácím bude v odvetě za dvě letošní porážky chybět distancované duo Parejko a Strojev.

Trenér Miodrag Božovič, jeho mužstvo se minulý týden vrátilo na vítěznou vlnu vítězstvím 3:1 nad podmoskevským Saturnem, už může počítat se záložníkem Česnauskisem, který měl vážné potíže s chrupem.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Poljakov - Catinsus, Smirnov, Jokič, Ivanov - Klimov, Radosavlevič, Mičkov, Charitonov - Maznov, Dzjuba.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Nababkin, Epureanu, Okoronkwo, Da Costa - Samedov, Tarasov, Rebko, Vukič, Česnauskis - Jakubko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 2.80 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Saturn - Těrek Groznyj  (sobota 14:30)
Podmoskevští mimozemšťané hostí rámci dvacátého kola ruské ligy v defenzívě se trápící Těrek Groznyj. Mužstvo z Čečenska se napříč pohárovým ambicím nachází až ve druhé polovině tabulky.

Saturn sice v minulém kole podlehl FK Moskva 1:3, ale jinak je forma svěřenců kouče Gordějeva na výborné úrovni a mimozemšťané po tragickém vstupu do sezony překvapivě útoční na evropské poháry. Saturn může těšit i uzdravení klíčového obránce Igonina.

Těrek má velké problémy v defenzívě, v posledních dvou duelech obrana Čečenců inkasovala sedmkrát, ke zlepšení nepomohly ani četné změny v sestavě. Je možné, že konečně se v sestavě Těreku představí nová akvizice Héctor Bracamonte, který laboruje už několik týdnů se zraněným. Džabrajlov a nová posila Gogua jsou kvůli karetnímu trestu mimo hru.
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Angbwa, Zelao, Igonin, Nachušev - Karjaka, Loskov, Vorobjev, Kuzmičov, Ivanov - Kiričenko.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Dikan - Zabavnik, Cléber, Iliev, Haimovič - Georgijev, Margaritescu, Omeljančuk Kutarba, Kobenko - Lachijalov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lokomotiv Moskva - Kubaň Krasnodar  (sobota 17:00)
Sobotní program dvacátého kola ruské ligy uzavře souboj rozjetého Lokomotivu s trápícím se Kubaněm Krasnodar. Domácí mají o motivaci postaráno, můžou se dostat na pohárové příčky a taky se pomstít žlutozeleným za jarní porážku.

Kouči hostů Pogosi Galstjanovi bude chybět Keita, který přestoupil právě do Lokomotivu a největší tahoun Kasajev, toho zvábil mistr z Kazaně. Dočasná je ztráta střelce Traoreho kvůli žlutým kartám. V minulém kole se Kubaň konečně po devítizápasovém půstu dočkal ligového vítězství, jižané porazili Amkar 1:0.

Léčba Lokomotivu legendárním kormidelníkem Jurijem Sjominem začíná zabírat, pod respektovaným odborníkem Lokomotiv vzkvétá, z posledních čtyř zápasů získal deset bodů a dostal se na dostřel pohárovým pozicím. Do sobotního duelu nenaskočí vykartované duo domácích Rodolfo a Torbinskij. S Loko se také rozloučil kapitán Dinijar Biljaletdinov, talentované levé křídlo Železničářů přestoupilo za deset milionů eur do Evertonu.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Janbajev, Dujmovič, Asatiani, Kuzmin - Charles, Glušakov - Odemwingie, Wagner, Gatagov - Syčev.
Kubaň Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Stepanov - Chaguš, Zasejev, Džinojev, Boaventura - Topču, Bairyjev, Babangida, Draman - Skverňuk.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.35 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Chimki - Zenit Petrohrad  (neděle 12:00)
Podmoskevské Chimki přivítají ve 20. kole petrohradský Zenit. Utkání má jednoznačného favorita v podobě hostí, kteří musí bezpodmínečně zvítězit, aby si udrželi kontakt s lídry Premier ligy.

Zenit v posledních dnech prožívá obrovské zemětřesení v podobě návratu svého odchovance Vladimira Bystrova, který je však díky svým výpadům proti Zenitu v nemilosti fanoušků. V nedělním utkání proti Chimkám může poprvé vyběhnout na hřiště v dresu Zenitu a hostující fanoušci chystají další protestní akce proti posile z mužstva největšího rivala.

Zenitu naopak bude chybět dlouhodobě zraněný Danny a navíc i Fajzulin, Denisov a čerstvě zraněný Rosina. Otazník visí i nad postem brankáře. Chybujícího Malafejeva v zápase Evropské ligy proti Nacionalu Funchal nahradil Kamil Čontofalský, který ale po vlastní chybě v 90. minutě propustil rozhodující gól Nacionalu, jenž znamenal vyřazení Zenitu v evropských pohárech pro letošní rok.

Domácí, které koučuje bývalý sportovní ředitel Zenitu Konstantin Sarsanija, mají ale zcela jiné problémy. Po devatenácti kolech se stále krčí na poslední příčce a svádějí marný boj o udržení mezi elitou ruské ligy. Proti Zenitu navíc budou chybět zranění Maksimov a Jovanovič. Mužstvo před zápasem opustil i náhradní brankář Dmitrij Borodin, který se vrátil z hostování právě do klubu soupeře z Petrohradu.

Utkání v Areně Chimki začíná ve 12:00 středoevropského času a řídit ho bude hlavní arbitr Vitalij Dorošenko.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Komarov - Golovatenko, Ibragimov, Zinoviev, Gapon - Sansoni, Maksimov, Blatnjak, Kirillov, Romaščenko - Stevens
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Kim, Lombaerts, Meira, Aňukov - Bystrov, Širokov, Zyrjanov, Huszti - Kornilenko, Tekke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 3.45 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Spartak Moskva - Rubin Kazaň  (neděle 14:00)
Šlágr dvacátého kola ruské ligy se uskuteční na umělé trávě v Lužnikách. Druhý Spartak Moskva v něm přivítá první Rubin Kazaň. Oba celky svým dalším konkurentům utekly na rozdíl šesti, respektive sedmi bodů a vypadá to, že právě mezi nimi se rozhodne o ligovém titulu. Vzájemných duel může částečně odhalit karty.

Velká ztráta postihla Spartak před důležitým duelem, do Zenitu Petrohrad se vrátil Vladimir Bystrov, který hrál v posledních měsících ve fantastické formě. "V takových momentech se tým musí semknout a já věřím, že se tomu tak stane," uvedl trenér Valerij Karpin pro oficiální stránky Spartaku. Červenobílí Bystrova nemohli udržet, protože hráč měl ve smlouvě výkupní klauzuli. V sestavě Spartaku by mohl Bystrova nahradit Baženov nebo teprve šestnáctiletý supertalent Žano Ananidze.

Citelnou ztrátu musí řešit kouč Karpin také na postu středního obránce, opora zadních řad moskevského celku Martin Stranzl totiž laboruje se zraněním, v minulém kole ho ale obstojně nahradil Ignas Dědura. Brankář Stipe Pletikosa si vážně poranil koleno, fit ještě není ani defenzivní záložník Ibson a duo krajního záložníků Sajenko a Maidana pro změnu marodí do konce sezóny.

Obhájce titulu z Kazaně má na marodce pouze Petra Bystrova, ten se na fotbalové trávníky od svého červnového kolapsu proti Rostovu ještě nedostal. Debut v rudém dresu Rubinu naopak čeká na 23letého záložníka Alana Kasajeva, ten přišel po Murawském jako druhá a poslední posila klubu z Tatarstánu v letním přestupním období s vizitkou opory FK Kubaň Krasnodar.

Spartak i Rubin se mohou opřít o skvělou formu. Metropolitní mužstvo neprohrálo osm zápasů v řadě, Kazaň pět. Tatarstánci navíc v posledních dvou kolech vypráskali Těrek Groznyj 4:0 a Dinamo Moskva na jeho hřišti 3:0.

Největší ofenzivní zbraní Spartaku Moskva je bezesporu brazilské duo Welliton a Alex. První jmenovaný vede tabulku střelců s patnácti přesnými zásahy, Alex Raphael Meschini zase dodává hře červenobílých myšlenku a po Wellitonovi je druhým nejproduktivnějším hráčem ruské ligy. V posledních zápase je navíc skvěle doplňuje mladík Pavel Jakovlev. "Musíme si dávat pozor na Wellitona s Alexem, samozřejmě není to celý Spartak, ale hrozba z nich přímo vyzařuje," varuje šéf obrany Kazaně Roman Šaronov.

Právě tito dva kanárci rozhodli o vítězství Spartaku v prvním vzájemném letošním duelu odehraném v Kazani. Spartak zvítězil 2:0, Alex Raphael Meschini u obou branek asistoval, u té druhé našel geniálně Wellitona. Tehdy dal Spartak Kazani lekci z produktivity, což se nevidí často, tento způsob hry totiž charakterizuje právě Kazaň.

Také v Kazani se mohou opřít o úderné ofenzivní duo, Alexandr Bucharov se v letošní sezoně trefil desetkrát, Alejandro Domínguez má ještě o jeden zásah více. Na těchto hráčích však hra Rubinu není tak závislá, jako hra Spartaku na brazilské dvojici.

Tahák tohoto kola ruské ligy začíná 14:00 SEČ a řídit jej bude sudí Stanislav Suchina.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Džanajev - Paršivljuk, Jiránek, Dědura, Makejev - Baženov, Carioca, Kovalčuk, Jakovlev - Alex - Welliton.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Šaronov, Navas, Kalešin - Noboa, Sibaya, Semak, Gökdeniz - Domínguez - Bucharov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.95 - 2.82
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Křídla Sovětů Samara - Dinamo Moskva  (neděle 16:15)
Ztrátami zdecimované Dinamo Moskva se představí na horké půdě Samary, která na svém stadionu Metallurg vyhrála naposledy v květnu s Kubaněm.

V duelu dvou smolařů v letošním ročníku evropských pohárů jsou mírným favoritem Křídla Sovětů. Hosté totiž přicestují bez čtyř distancovaných fotbalistů Wilkshirea, Ropotana, K. Kombarova a svého nejlepšího střelce Alexandra Keržakova.

Oba týmy nemají formu, v tabulce je na tom hůř Samara, v tabulce zaujímá devátou pozici, hosté jsou šestí. Domácí však zaznamenali mírný progres, nejprve porazili Chimki na jejich půdě a poté přehráli Rostov, jenže brali jen bod. Dinamo vypadlo v Evropské Lize se skromnou CSKA Sofií a navíc minulý víkend doma nestačilo na Kazaň a prohrálo vysoko 0:3, nutno však dodat, že duel hodně ovlivnil ve prospěch úřadujícího mistra rozhodčí.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Šiškin, Taranov, Belozerov, Budylin - Kalačev, Adžindžal, S.Ivanov, Bober - Adamov, Koller.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Kowalczyk, Kolodin, Fernandez, Granat - Aguiar, Dimidko, Chochlov, D.Kombarov - Kokorin, Smolov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.00 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Rostov - CSKA Moskva  (neděle 18:30)
CSKA Moskva se představí na půdě nováčka FK Rostov, na který na jaře v Lužnikách nestačilo 1:2. V neděli si však svěřenci kouče Zica zaváhání nemůžou dovolit, byla by to totiž další významná komplikace v cestě za titulem, ke kterému jsou zatím mnohem blíže Spartak Moskva a Rubin Kazaň.

Rostov se po skvělém startu do ligy propadá tabulkou, ale zatím se vyhýbá sestupovým starostem. S 23 uhranými body je dvanáctý. Naposledy si svěřenci kouče Dolmatova odvezli cennou remízu ze Samary, která byla v utkání jasně lepším týmem. Proti CSKA si nezahrají zranění Živanovič a Hong Young Jo.

Nové éra bez střelce Vágnera Lovea čeká CSKA Moskva, brazilský útočník odešel hostovat do klubu Palmeiras. Rýsuje se tak velká šance pro Tomáše Necida. Tomu však v útoku přibyla nová konkurenca, CSKA se dohodlo s Dynamem Kyjev na ročním hostování brazilské naděje Guilhermeho. Do konce přestupního období by mohl CSKA posílit ještě jeden hráč, spekuluje se o středním záložníkovi Emanovi z Betisu.
FK Rostov - pravděpodobná sestava:
Gerus - Astafjev, Rožkov, Lengyel, Andjelkovič - Petrovič, Osinov, Kulčij, Gackan, Lebeděnko - Akimov.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - V.Berezuckij, Ignaševič, A.Berezuckij - Aldonin, Mamajev - Krasič, Carvalho, Dzagojev, Gonzalez - Necid.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Amkar Perm - Spartak Nalčik  (pondělí 15:00)
Amkar Perm ukončí druhou třetinu tohoto ročníku ruské ligy domácím utkání proti Spartaku Nalčik. Duel dvou kandidátů na sestup uzavře dvacáté kolo ruské ligy.

Amkar se v týdnu důstojně rozloučil s Evropskou ligou, uralský tým v odvetě porazil Fulham 1:0. Nyní se můžou svěřenci kouče Dimitrova soustředit jen na ligu, kde mají oproti loňskému čtvrtému místu opačné starosti - záchranářské. Na sestupové pozice má Perm pouhý čtyřbodový náskok.

Kavkazský Spartak je do hry o udržení podstatně více namočen, v případě vítězství by se však mohl Permu přiblížit na pouhý jeden bod. Nalčik je před soubojem s Permem posilněn o předchozí drtivé vítězství nad sibiřským Tomskem 3:0. Vážnou ztrátou pro Nalčik je absence vykartovaného kapitána Mašukova.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Bělorukov, Čerenčikov, Grišin - Pejev, Drinčič, Novakovič, Jean Carlos - Žiljajev, Kušev.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Radič - Kisenkov, Džudovič, Amisulašvili, Kisenkov - Leandro, Geterjev, Bikmajev, Asildarov, Samsonov - Kalimullin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.75 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň19124339:1340
2.Spartak Moskva19123437:1839
3.CSKA Moskva19103629:1933
4.FK Moskva1996424:1433
5.Dinamo Moskva1993720:2130
6.Lokomotiv Moskva1978423:1929
7.Zenit Petrohrad1977529:2228
8.FK Saturn1975721:2426
9.Křídla Sovětů Samara1974821:2425
10.Těrek Groznyj1966722:2924
11.FK Rostov1958614:1823
12.Tom Tomsk1965818:2323
13.Amkar Perm1946917:2818
14.Kubaň Krasnodar1946912:2618
15.Spartak Nalčik1928916:2214
16.FK Chimki19241315:3710

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sem zvedavej na vysledek Spartaku s Rubinem.... vitezstvi kohokoliv muze klidne rozhodovat o mistrovi. Remiza by nic neresila ani pro jednoho, ale bojim se, ze Rubin vyhraje a uz si to nenecha uniknout ..... a mistr ligy opet nebude z Ruska

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že to CSKA ještě dotáhne a zaútočí na titul...

Reagovat
smazaný uživatel

Zapomněl si dodat: Kvůli Neckovi, strašně bych mu to přál.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nemaj sanci... nemaj na to aby predehnali Spartak a hlavne Rubin.

Reagovat
smazaný uživatel

Kazaň je hodně suverenní, čekal jsem že letos budou nahoře, ale že si opět půjdou pro titul tomu jsem nevěřil, hlavně včera výhra 3:0 na Spartaku , škoda, že ve skupině LM z toho bude boj jen o třetí flek.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele