Ruská Premier Liga - preview 15. kola

25.07.2009, 08:39, aktualizováno 26.07.2009, 08:10
Previews
Patnácté kolo ruské nejvyšší soutěže je hodně bohaté na zajímavé zápasy a jeden bude k vidění i v neděli. Jedná se o moskevské derby, v němž CSKA přivítá Spartak. FK Moskva cestuje do Nalčiku, Kubaň si to doma rozdá s Těrekem...
FK Chimki - Amkar Perm  (pátek 17:00)
Patnácté kolo ruské Premier Ligy otevře páteční předehrávka mezi domácími FK Chimki a Amkarem Perm.

Podmoskevské Chimki se v předminulém kole dočkaly prvního vítězství v soutěži, když v derby porazily Saturn 1:0. Trenér Konstantin Sarsanija měl naději, že jeho mužstvo se po tomto skalpu odrazí ode dna, ale následující kolo ho vyvedlo z omylu. Po dalším z tragických výkonů Chimki prohrály na hřišti Tomsku 0:4. Na nesestupové pozice už černočervení ztrácí sedm bodů.

"Nebude to snadný zápas, víme, že je to jedna z poslední šancí Chimek, bude to velmi obtížné. Poctivě se připravujeme a myslím, že máme šanci na úspěch," řekl trenér Amkaru Dimitrov, který může počítat s uzdraveným Jeanem Carlosem. Brazilec musel kvůli zranění střídat v průběhu minulého utkání proti Lokomotivu (1:1). Hostům bude v Chimkách chybět diskvalifikovaný Kalašnikov a zranění Volkov a Fedoriv.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Jovanovič, Nastič, Trivunovič, Golovatěnko - Strelcov, Blatnjak, Kirillov, Samsonov - Kožanov, Nizamutdinov.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Bělorukov, Čerenčikov, Grišin - Pejev, Novakovič, Drinčič, Jean Carlos - Žiljajev, Kušev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.80 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Křídla Sovětů Samara - FK Saturn  (sobota 14:30)
Křídla Sovětů přivítají doma Saturn, který se po nepovedeném začátku ligy dostává do klidného středu tabulky.

Domácí se také přibližují ke středu, pro tým Leonida Sluckého je to zlé znamení. Samara měla na začátku sezony pohárové ambice a po dobrém úvodu vévodila tabulce. V posledních kolech se týmu nedaří a čtyři zápasy za sebou nevyhrál. K prolomení černé série bude mít Sluckij k dispozici kompletní kádr.

V Moskvě panuje zcela jiná nálada. Po hrozných výsledcích, které byli důvodem vyhazovu Jürgena Röbera, zavládla spokojenost. Mimozemšťané z posledních pěti utkání prohráli jen jedno. Tentokrát nebudou moci počítat s Topičem, Jevsejevem, Vorobjevem a Nachuševem. Saturn navíc Samaru porazil jen jedinkrát.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Siskin, Belozerov, Jarosik , Leilton - Bober, Kulik, Adžindžal, Kalačev - Savin, Koller
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Angbwa, Zelao, Igonin, Kovel - Ivanov, Nemov, Loskov, Kuzmičev, Karjaka - Kiričenko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.20 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lokomotiv Moskva - Dinamo Moskva  (sobota 15:15)
Zajímavým zpestřením patnáctého kola ruské ligy bude moskevské derby mezi Lokomotivem a Dinamem. Oba celky nemají po letní pauze formu a nepohybují se na plánovaných příčkách v tabulce.

Lokomotiv vkládal naděje do legendárního trenéra Jurije Sjomina, ale návrat kouče se zatím příliš nevyplácí. V posledních dvou kolech proti týmům z dolních pater tabulky Tomsku a Amkaru jeho svěřenci jen remizovali a nyní jsou až devátí. Domácí netěšení ani pohled na absence, zranění nepustí do hry Bašu, Ďuricu, Torbinského a Sennikova.

Hosté si po fiasku v Permu v předminulém kole napravili reputaci doma proti Nalčiku, který porazili brankou Keržakova z předposlední minuty. Optimální výkon to však určitě nebyl. Trenéra Kobeleva může těšit fakt, že na marodce nemá žádného fotbalistu.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Čech - Janbajev, Rodolfo, Dujmovič, Kuzmin - Glušakov, Muriji, Charles, Biljaletdinov, Gatagov - Syčev.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - K.Kombarov, Kolodin, Fernandez, Granat - Kokorin, Wilkshire, Ropotan, Chochlov, D.Kombarov - Keržakov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zenit Petrohrad - Rubin Kazaň  (sobota 16:45)
Zenit Petrohrad přivítá na stadionu Petrovskij v rámci sobotního duelu patnáctého kola ruské ligy neoblíbený Rubin Kazaň. Minulou sezónu Zenit s úřadujícím mistrem Ruska oba vzájemné zápasy prohrál. Doma 1:3, venku dokonce 1:4.

Jakákoliv bodová ztráta by pro Zenit znamenala další komplikaci v cestě za vytyčeným titulem, na něj se teď mužstvo z Petrohradu dívá z šestého místa a pětibodovou ztrátou.

Trenér Dick Advocaat před utkáním povolal do prvního týmu Fatiha Tekkeho, kterého přeřadil kvůli disciplinárním prohřeškům do dublu. Do branky se vrátí uzdravený Vjačeslav Malafejev, dvojka Kamil Čontofalský tak po dvou povedených zápasech opět usedne na lavičku náhradníků. Kvůli kartám stojí klíčový stoper Fernando Meira.

Hostů přicestují do Petrohradu bez dvou důležitých Argentinců, z různých důvodů se do hry nedostanou Alejandro Domínguez a Cristian Ansaldi.

V minulém kole Kazaň na domácím hřišti podlehla CSKA 1:2 a náskok na čele už má pouze bodový před FK Moskva.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Hubočan, Križanac, Kim - Denisov, Zyrjanov, Širokov - Ionov, Semšov - Pogrebňak.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Salukvadze, Šaronov, Navas, Kvirkvelija - Rjazancev, Semak, Sibaya, Noboa, Karadeniz - Bucharov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Rostov - Tom Tomsk  (sobota 19:00)
Souboj sousedů v tabulce, to nabídne utkání Rostovu proti Tomsku.

Rostov, který zažil vstup do ligy jako z říše snů, se tvrdě probudil a začíná pociťovat nevyzpytatelnost RPL na vlastní kůži. Kat favoritů před třemi koly sice skolil mistra z Kazaně, ale další dvě utkání s moskevskými celky prohrál. Na marodce je jenom dlouhodobě zraněný Mandrykin.

Podobně je na tom i sibiřský Tomsk, ten si však spravil po odchodu kanonýra Kornilenka chuť a rozdrtil Chimki. Klub se také nemusí bát o svou existenci, vládá mu poskytla finanční injekci. K tomuto utkání nenastoupí Ivanov a Jevsikov.
FK Rostov - pravděpodobná sestava:
Gerus - Čerkes, Rožkov, Lengyel, Andjelkovič - Gatcan, Kulcij, Osinov, Lebedenko - Yong - Akimov
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - Strojev, Smirnov, Jokič, Skobljakov - Klimov, Radosavljevič, Charitonov, Mičkov, Volkov - Maznov.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CSKA Moskva - Spartak Moskva  (neděle 14:00)
Největší zápas ruské ligy, stadion Lužniki hostí největší moskevské derby mezi Spartakem a CSKA. Dva nejúspěšnější ruské kluby jsou v této sezoně žhavými adepty na titul a vzájemné utkání může leccos napovědět.

Vítěz tohoto duelu se může přiblížit vedoucímu Rubinu Kazaň na jediný bod. Po čtrnácti odehraných kolech mají oba celky na kontě shodně 25 bodů a dělí se o třetí místo. Úplně vyrovnané jsou i statistiky vzájemných duelů Spartaku a CSKA. Třináctkrát vyhrál Spartak, jedenáctkrát zápas skončil remízou a třináctkrát vyhrálo CSKA. Posledním vítězem tohoto ruského superderby je Spartak Moskva, minulou sezonu vyhrál nad CSKA po dlouhých osmi letech. "Doufáme, že v neděli zahájí armáda novou úspěšnou sérii," prohlásil před derby kouč CSKA Zico.

Proti CSKA hraje náročný program. V krátkém časovém rozmezí rudá armáda absolvovala domácí pohár, dvě víkendová ligová klání a naposledy středeční dohrávku proti Spartaku Nalčik. S kavkazským Spartakem armějci jen remizovali a potvrdili tak nepsané pravidlo, že proti outsiderům ztrácí, zatímco silné týmy porážejí. Spartak Moskva ve svém posledním ligovém klání také klopýtl, s trápící se Samarou zachraňoval bod až v samotném závěru ve famózní formě hrající Vladimir Bystrov. Právě na něj a Brazilce Alexe a Wellitona bude Spartak spoléhat nejvíce.

"Výsledek této hry bude nesmírně důležitý. A to nejen pokud jde o zisk či ztrátu bodů, ale především po psychické stránce. Oba týmy soupeří o nejvyšší příčky, kdo vyhraje, bude mít ohromnou psychickou výhodu," uvedl pro deník Sport-Express trenér-konzultant Oleg Romancev.

Jednu menší psychickou vzpruhu dostalo CSKA v podobě úspěšného jednání s novým sponzorem, generálním partnerem armády se stane Aeroflot. S logem tohoto sponzora na dresech vyběhnou armádní fotbalisté už v neděli.

Kouče musí před utkáním se Spartakem řešit nejasnost, kdo nastoupí na levém křídle. Po odchodu Jurije Žirkova do Chelsea tam dostali šanci Caner Erkin, ale brazilský trenér s ním po kázeňském prohřešku přestal počítat a prohlásil: "Pod mým vedení Caner Erkin v CSKA hrát nebude." Nejpravděpodobnější je varianta s Krasičem nalevo a Maazouem napravo zálohy. Teoreticky by mohl na levém křídle nastoupit i Brazilec Daniel Carvalho, toho ale do hry nepustí svalové potíže.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Šemberas, V.Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Maazou, Aldonin, Mamajev, Krasič - Dzagojev - Vágner Love.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Džanajev - Makajev, Jiránek, Stranzl, Fathi - V.Bystrov, Carioca, Kovalčuk, Bojarincev - Alex - Welliton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Nalčik - FK Moskva  (neděle 17:00)
O udržení bojující Spartak Nalčik hostí FK Moskva, které má úplně opačné starosti. Měšťané se v případě vítězství můžou dostat na čelo o bod před Rubin Kazaň.

Domácí si ve středeční dohrávce jedenáctého kola odvezli veledůležitý bod ze hřiště CSKA Moskva a teď mají v plánu obrat o body dalšího moskevského favorita. "Nyní máme jediný cíl, dostat se z pásma sestupu. Pak si stanovíme vyšší cíle. Evropské poháry? Proč ne!," hýří sebevědomím trenér Nalčiku Jurij Krasnožan. Stratég domácího mužstva může počítat se záložníkem Gogitou Goguou, který měl v duelu proti CSKA svalové potíže.

Hosté přicestují na jih Ruska s jasným cílem, naplno bodovat a vyhoupnout se tak od čela. Splnění tohoto úkolu jim však stále komplikují problémy s útokem, na marodce jsou dvě věže FK Moskva Hector Bracamonte a Martin Jakubko, z jejich silové hry měšťané hodně těží.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Radič - Jatčenko, Džudovič, Amisulašvili, Kisenkov - Leandro, Geterjev, Mašukov, Džachmišev - Kalimullin, Parodi.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Nababkin, Epureanu, Okoronkwo, Grigalava - Samedov, Tarasov, Rebko, Krunič, Česnauskis - Marenič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 2.90 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kubaň Krasnodar - Těrek Groznyj  (neděle 19:00)
Těrek Groznyj si v minulém kole připsal cenné domácí vítězství proti Zenitu Petrohrad a je hladový po dalších bodech. Kubaň Krasnodar však na domácí půdě ještě neprohrál, hosté si naopak z hřišť soupeřů ani jednou v této sezoně neodvezli tři body.

Domácí tradičně nastoupivší v zelenožlutých dresech potřebují tři body jako sůl, protože jsou nebezpečně blízko sestupovým vodám, na které mají v současné době pouze čtyřbodový náskok. Proti Těreku ale trenér Ovčinnikov musí oželet absenci několika opor, na marodce jsou obránci Chaguš a Boaventura a kvůli červené kartě z minulého kola proti FK Moskva (1:4) stojí Haminu Dramani. Hosté jsou s výjimkou distancovaného Kobenka kompletní.  
Kubaň Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Botviněv - Bairyjev, Džinojev, Zasajev, Žavnerčik - Topču, Keita, Ušenin, Kasajev, Tlisov - Traore.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Dikan - Zabavnik, Omeljančuk, Iliev, Miščenko - Petre, D.A. Smirnov, Margaritescu, Cléber, Georgiev - Pancu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1483327:1227
2.FK Moskva1475217:726
3.Spartak Moskva1473422:1224
4.CSKA Moskva1473421:1224
5.Dinamo Moskva1472516:1623
6.Zenit Petrohrad1464422:1522
7.Křídla Sovětů Samara1463515:1421
8.Těrek Groznyj1455417:1920
9.Lokomotiv Moskva1446414:1518
10.FK Rostov1446410:1318
11.Tom Tomsk1444613:1716
12.FK Saturn1444613:1916
13.Amkar Perm1436513:2015
14.Kubaň Krasnodar1435610:1814
15.Spartak Nalčik1417611:1510
16.FK Chimki1414911:287

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

honzo zaves!

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska moskevské derby, už aby to začalo.

Reagovat
scholes18

tipuji remizku...

Reagovat
smazaný uživatel

spartak jak bucha cska?super zapas

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný zápas.

Reagovat
satan_666

tak teď sem viděl kousek CSKA-Spartak,pak sestřih, ,cska těch posledních 15 minut co sem viděl neškodný,sotva si přihráli, co je to za povrch, je nějakej moc rychlej.spartak těch šancí ke konci,o deseti byli lepší. ta penalta docela komedie a eště větší to její zahrání,se zastavil,skoro se i při tom rozběhu vrátil,to bylo neregulérní teda

Reagovat
smazaný uživatel

Penalta to byla jasná, dostal se před Ignaševiče a ten ho přidržel. Provedení Alexe bylo regulérní, rozhodčí by si toho určitě všimli, kdyby to bylo proti pravidlům, protože ve Spartaku už stejným způsobem kopal snad třikrát.

Reagovat
satan_666

tak to netušim,na Rusko nejsem odborník,zatim sem koukal jen párkrát,ale neregulérní to je se zastavit,jenom to rozhodčí přehlížejí,to samý u toho C.Ronalda,nemam to rád a myslim že i v pravidlech je to stejně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele