Případ trápícího se Angers: Pomůže Bouhazama k záchraně v Ligue 1?

08.01.2023, 13:30
Aktuality
Abdel Bouhazama (© AFP)

V roce 2015 Angers postoupilo do Ligue 1. A od té doby se v podstatě stalo stabilní součástí francouzské nejvyšší scény. Ukázalo se však, že navázat na dlouhou ságu bývalého trenéra Stéphana Moulina nebude vůbec jednoduché. Vyšlo najevo, že Gérald Baticle není správnou volbou. Nakonec pak vedení klubu ve čtvrtek oznámilo setrvání kouče Abdela Bouhazamy.

Klub z Pays de la Loire působil během vynucené přestávky jaksi zmateně. Když těsně před startem světového šampionátu v Kataru neuspěli Les Scoïstes na půdě Lille a zaznamenali již svou sedmou prohru v řadě, bylo více než jasné, že Baticle u kormidla dále nebude. Jenomže oficiální zpráva přišla na řadu až po zhruba dvou týdnech. Dočasně přebral tým Bouhazama.

Očekávalo se, že započne usilovné hledání nového muže na lavičku. Nebo že již Angers má pod rukávem trumf, který pomůže dostat tým z poslední příčky tabulky. Ale prezident klubu Saïd Chabane a jeho kumpáni se nakonec rozhodli ponechat Bouhazamu ve funkci. Možná i proto, že přes Vánoce nenašli lepší variantu, ligové dění se přitom kvapem blížilo k restartu.

Angers asi ani nepředstavovalo pro ostatní zájemce žádnou lukrativní štaci. Ne za současné situace. Bylo by každopádně podivné, kdyby Chabaneho vedení započalo řešit angažování nového lodivoda až po onom oznámení, kdy výpověd obdržel Baticle, neboť jeho konec byl už nějaký ten týden prakticky nevyhnutelný. Pak se totiž celá ta situace jeví, jako by všichni zainteresovaní prostě zaspali. Holt tak Bouhazama, současný šéf mládeže, přijal svou roli.

Nutno podotknout, že pořádně nezáviděníhodnou. Angers má jako jediný výběr z Ligue 1 do této chvíle jednociferný bodový zisk. Přímý sestup se navíc zrovna letos týká hned těch čtyř nejhorších, protože od příští sezóny se Ligue 1 zužuje na osmnáct celků. Dobrovolně vstoupit do této jámy lvové by se chtělo jen málokomu. A na obranu Chabaneho, měl zřejmě i potíže nabídnout adekvátnímu zájemci potřebné finanční ohodnocení. I proto ukázal na Bouhazamu.

Ten nikdy u profesionálního áčka jako hlavní trenér přímo nepracoval. Na chvilku se mihnul jako asistent u Tours, jinak se věnoval mládeži, a to také v St. Étienne. Prostředí klubu ovšem moc dobře zná. Zažil též naplno desetiletou éru Moulina, jenž byl hlavním strůjcem přeměny Angers v ustálenou firmu. Už loni se nicméně pod Baticlem vážně hodně ztuha zachraňovalo.

V západní Francii nyní chtějí mít klid. Bez velké pompéznosti vydal klub strohé prohlášení, že je "spokojený s aktuální Bouhazamovou prací, že uměl v kabině udělat dobrou atmosféru a že hráči jsou teď odhodlaní bojovat a vyhnout se pásmu sestupu” na konci tohoto ročníku. A nejčerstvější výsledek z Coupe de France značí, že by se přece mohlo blýskat na lepší časy.

Ne že by Angers vyloženě ve Štrasburku dominovalo. Výhra přes penaltový rozstřel je však rozhodně dobrým příslibem. "To vítězství je super pro naši psychiku,” hodnotil Bouhazama, který při úvodních dvou ligových premiérách na přelomu roku proti Ajacciu a Lorientu jen protáhl sérii porážek na devět utkání. Až teď uspěl. "Musíme jen zastavit negativní spirálu. Ten úspěch může klukům vrátit sebevědomí. Vidět je v šatně s úsměvem je velmi důležité.”

Velmi nejasná je pak situace na přestupovém trhu. Když už se Angers parádně rozehráli na mistrovství světa v Kataru maročtí reprezentanti Azzedine Ounahi a Sofiane Boufal, začali je lákat do svých řad jiní zajímavější zájemci. Sami se navíc měli vyjádřit, že v Angers dál být nechtějí. A tyto spekulace oživuje i skutečnost, že v Ajacciu, s Lorientem ani naposledy na půdě Štrasburku se neobjevili ani na lavičce náhradníků. Oba dva patří k hlavním oporám.

Na druhou stranu by oba případné přestupy mohly obohatit klubovou pokladnu. A třeba by se naopak povedlo vhodně kádr doplnit. "Jsme připraveni na všechno,” uvedl nedávno Chabane. "Měli jsme schůzku s trenéry, se sportovním koordinátorem, abychom zvážili možné scénáře. Sami ovšem moc dobře víte, že nikdy nemůžete udržet hráče, kteří vám chtějí odejít,” dodal.

Autor: Patrik Sandev / madeinfoot.ouest-france.fr, getfootballnewsfrance.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
mastakillah

Elmas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele