Případ Monaco: Černá mračna nad Ligue 1

28.01.2014, 17:35
Názory a komentáře
Před několika desítkami hodin padlo finální rozhodnutí - AS Monaco FC může i nadále pokračovat ve francouzské lize, pokud zaplatí jejímu vedení jednorázové "odstupné" 50 milionů eur. To sice vypadá na první pohled jako rozumné řešení, ve skutečnosti však jde spíše o definitivní potvrzení přerodu Ligue 1 v soutěž dvou týmů...

Finanční situace ve francouzské nejvyšší soutěži je všeobecně napjatá, neprůhledná a jen stěží čitelná; snad žádným koutem Evropy momentálně necloumají takové vášně, co se platů a peněz obecně týče. Noël Le Graët si za rok a půl svého působení v čele FFF (Francouzské fotbalové federace) užil mnohé, současná situace se však začíná pomalu vymykat kontrole - z jedné strany je třeba řešit vyhrocený spor mezi vymáháním progresivní milionářské daně, kterou zavedla socialistická vláda prezidenta Francoise Hollanda, a striktně odmítavým stanoviskem Asociace profesionálních fotbalistů (LFP), z druhé pak pozici Monaka na fotbalové mapě Francie.

Tamní AS má totiž formální sídlo v Monaku, což je samostatný suverénní stát, a díky jeho štědře nastavené daňové politice (cizinci zde neodvádějí daň z příjmu) tak dochází k pochopitelnému rozporu: pokud se budou AS a jakýkoliv jiný celek Ligue 1 ucházet o téhož hráče, mají vyslanci miniaturního knížectví obrovskou ekonomickou výhodu. Tento spor trval téměř rok, avšak výsledek, ke kterému obě zúčastněné strany dospěly, lze jen stěží nazírat pozitivně. Existují k tomu tři hlavní důvody...


#1: Monacké řešení neprospívá nikomu jinému

V prosinci uplynuly dva roky od okamžiku, kdy hlavní podíl v monackém klubu připadl do rukou potašového magnáta Dmitrije Rybolovleva, majitele společnosti Uralkali a jednoho z nejbohatších mužů světa; za tuto krátkou dobu se finančními i sportovními problémy zmítaný klub proměnil v jednoho z nejsilnějších hráčů na francouzské ligové mapě. Když začalo být loni v březnu jasné, že s mohutnými investicemi v zádech čeká AS nejen návrat do Ligue 1, ale i další strmý vzestup, začala se řadami LFP šířit panika, což vyústilo v návrh ultimáta k formálnímu přestěhování struktur klubu na území francouzského státu.

Monaco na toto řešení samozřejmě přistoupit odmítlo, takže federaci zůstaly už jen čtyři možné scénáře: buď se domluvit na pravidelné finanční kompenzaci, nebo jednorázovém poplatku, nebo nechat vše být beze změny, nebo Monaco jednoduše vyloučit. O posledních dvou možnostech se v tuto chvíli vážně ani neuvažovalo (vyloučení ze struktur LFP by se v případě nulového vývoje projednávalo v červnu 2015), takže otázka zněla jasně - jaké bude monacké odstupné?

Vzhledem k tomu, že se objevily zprávy o sumě 200 milionů eur, je konečná čtyřikrát nižší částka tvrdou ranou pod pás celému zbytku ligy. 50 milionů samozřejmě není málo, ale při současných poměrech ve světovém fotbale (a možnostech, jimiž Monaco prostřednictvím svého mecenáše disponuje) jde vlastně o směšné peníze. Pro knížecí klub je to geniální řešení podle hesla "vlk se nažral a koza zůstala celá", jejich konkurenci však nezbývá než zatnout zuby a vyrovnat se s tím, že v Ligue 1 zkrátka vládne dvojí metr. S daněmi už se hýbat podle všeho nebude. A to je pro budoucnost soutěže velký problém, protože...


#2: Hollandeho daň trestá všechny kromě PSG

Pokud bychom se bavili čistě o Monaku, nemají samotná výška či nastavení daně s principem problému nic společného - jde o otázku jednotnosti pravidel, stejné startovní čáry pro všechny. To je ale samozřejmě zjednodušený pohled na situaci, protože faktem je, že nově zavedená milionářská daň zatřásla fotbalovou Francií silou tajfunu.

Hollandeho kabinet chtěl původně prosadit nařízení, podle nějž by každý, kdo si za rok vydělá více než 1 milion eur, odváděl státu na daních 75%; tento návrh však z legálních důvodů neprošel a byl proto přepsán tak, aby odpovědnost za placení daně přešla z jednotlivců na jejich zaměstnavatele. Takto novelizovaný zákon dostal zelenou 29. prosince 2013, a jestliže v původní podobě by šlo o obrovskou zátěž pro fotbalisty samotné, aktuální řešení postihuje především kluby - a to poměrně brutálním způsobem.

Francouzské kluby nepatří k nejbohatším na světě; v letošní sezoně disponují rozpočtem vyšším než 100 milionů Eur pouze čtyři účastníci Ligue 1 (PSG má 400 milionů, Monaco 130, Marseille 125 a Lyon 121), nad 50 milionů se pak dostávají už jen Lille (75) a Bordeaux (58). Dlouhodobý trend je navíc klesající, s výjimkou velké trojky (PSG, Monaco, Marseille). Nová daň tak znamená obrovskou zátěž pro drtivou většinu ligy - hranice jednoho milionu Eur odpovídá zhruba 15 tisícům liber za týden, což je částka, s jejímž vyplácením nemají problém kluby v druhé anglické soutěži. Pro ty francouzské pak platí, že aby hráči na účet přistála tato částka, musí na hrubé mzdě vynaložit čtyřikrát tolik.

Není složité spočítat si případné důsledky. Frédéric Thiriez, prezident LFP, patří mezi nejhlasitější kritiky nového systému a podotýká, že za těchto podmínek je zkrátka nemožné, aby provinční kluby udržely své nejlepší hráče; situace dospěla dokonce tak daleko, že fotbalisté pohrozili stávkou. "Bylo by mi opravdu líto, kdyby to zašlo až tak daleko," vyjádřila se k této možnosti ministryně sportu Valérie Forneyron, leč dodala: "Nicméně v době, kdy se celá Francie musí ekonomicky uzdravit, je potřeba, aby se fotbal přizpůsobil. Je to byznys jako každý jiný. Nemůžeme udělovat privilegia." Deník Le Parisien pak vypočítal, že nová daň by měla ovlivnit 14 prvoligových celků, které zaměstnávají dohromady 115 "milionových" hráčů a 8 trenérů.

Jakou možnost tedy mají talentovaní odchovanci v situaci, kdy jim klub díky napjatému rozpočtu nemůže slíbit peníze, které například v Anglii dostávají i mnohem slabší hráči? Dá se předpokládat, že část zvolí odchod do zahraničí, ti nejlepší pak zakotví buď v PSG, nebo v Monaku - na AS se tato daň nevztahuje, a majitelé PSG mají jednoduše tolik peněz, že jim nedělá problémy investovat tolik, aby hráč dostal svůj požadovaný plat (roční "provoz" Zlatana Ibrahimovice tak Pařížany vyjde před zdaněním na téměř 80 milionů eur). Existuje snad jasnější scénář pro rodící se ligu dvou hegemonů...?

Samozřejmě za předpokladu, že PSG nenarazí na překážku mimo hranice Francie. A tím už se dostáváme ke třetímu bodu...


#3: Některé věci je třeba řešit zavčasu

Nebudeme se pouštět do nějakých sociologických úvah a nenecháme se strhnout předsudečným myšlením, proto následující tvrzení berme pouze jako jednu možnost nahlížení na celý problém, ale přesto - jak vlastně šajchové, kteří PSG vládnou, vnímají nová pravidla o Financial Fair Play (FFP)? Uvědomují si, že si zahrávají s ohněm, nebo mají zkrátka pocit, že je hradba peněz ochrání i zde...?

Zde je nutno podotknout, že v jednání s představiteli Monaka měli francouzští funkcionáři svázané ruce - mezi oběma státy funguje gentlemanská dohoda, která umožnila AS začlenit se do fotbalové struktury sousedního státu a v průběhu let získat status tradičního a úspěšného klubu. AS samozřejmě zaměstnávalo v historii převážně francouzské hráče, jejichž příjmy podléhaly zdanění podle francouzských pravidel; co se pojištění týče, platily však pro všechny pravidla monackého daňového ráje. Hollandeho daň nicméně postihuje přímo firmy, a AS Monaco FC je firmou registrovanou na území státu Monako. Je to otázka precedentu - knížecí klub za pár let oslaví stoleté výročí, nicméně výtky k jeho finanční struktuře se objevují až nyní. Každému je jasné, že za to může nově nabytý ruský kapitál, ale argumentace letitou tradicí má v tomto případě velkou váhu (jak uznává i sám Le Graët).

PSG pak naprosto otevřeně podporují katarské vládní struktury. Klub z hlavního města přešel v létě 2011 pod správu společnosti QIA (Qatar Investment Authority), v jejímž čele tehdy stál sám katarský premiér, šajch Hamad At-Thání; o sportovní záležitosti se v rámci QIA stará firma QSI (Qatar Sports Investment), kterou založil Tamím bin Hamad At-Thání, současný katarský emír (tento teprve třiatřicetiletý muž je mimochodem považován za nejdůležitější postavu arabského sportovního světa; byl to on, kdo stál za udělením pořadatelství MS 2022 právě této blízkovýchodní zemi). Prezidentem PSG je sice vlastník kanálu Al-Jazeera Sports Nasser Al-Khelaifi, ale peníze, jimiž disponuje, pochází z fondů QIA, tedy de facto přímo od katarské vlády. Ta má mimochodem státní rozpočet přibližně 100 miliard dolarů ročně, zatímco celkové jmění QIA je vyčísleno na 170 miliard.

Z toho vyplývá jasný závěr - všechny francouzské kluby čekají s nejvyšší pravděpodobností hubená léta, s výjimkou elitní dvojice, která momentálně vládne Francii bez francouzského kapitálu a neohrožena francouzskými zákony.

Sečteno a podtrženo - pokud se nestane něco neočekávaného, mohou se fanoušci Ligue 1 těšit na hegemonickou vládu klubů, které mají k dispozici teoreticky tolik peněz, že je nejsou reálně schopny utratit, ať už by podnikly cokoliv. To by sice mohlo vést alespoň k vylepšení uvadajícího kreditu francouzské nejvyšší soutěže na evropském poli, ale pochopitelně pouze za předpokladu, že se PSG a Monaku podaří nějak splnit pravidla nastavená FFP. Pokud ne, může se klidně stát, že katarští šajchové podniknou kroky k založení Superligy.

Očekávání příštích událostí už dlouho nebylo ve Francii napjatější.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (309)

Přidat komentář
josepe

politika a sport, tohle spojení nikdy nebude fungovat

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš kdyby tam nebyly peníze, hned by byl sport krásnější.

Reagovat
Ferguson6

s tým nesúhlasím

Reagovat
cepinzcegamy

přesně, ať žije šejk&oligarch fotbal. Zrušil bych i mistrovství světa a evropy a nechal to jen na ropácích

Reagovat
smazaný uživatel

najlepsi clanok za x rokov tu...

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že není Monacká liga..

Reagovat
smazaný uživatel

Však je,akorát ten jejich nejslavnější klub ji bojkotuje a ani UEFA a FIFA jim nechcou uznat vstup do soutěží,ale soutěží nečlenských zemí FIFA se monacká reprezentace účastní

Reagovat
smazaný uživatel

Jak už někdo psal pokud má možnost Monako se za 50 mega vykoupit, měli by jí mít všichni...

Reagovat
Thelvin

Není těch 50 mega jen za to, že můžou startovat v francouzské lize a zároveň se řídit zákony jejich země? To přece PSG a ostatní francouzské kluby mají taky.

Reagovat
Kongo

No jo,ale budou to rozdílné zákony.

Reagovat
Thelvin

To jo, já reagoval jen na tu možnost vykoupení. Monaco by se mělo buď přizpůsobit, nebo jít do Itálie/Španělska.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Ale to není žádné "vykoupení" vůči L1. Ten zákon je nějak postavený a francouzských klubů se tato částka vůbec netýká. To by muselo být v tom zákoně třeba napsaný, že daný subjekt (PO, zaměstnavatel) nebude muset platit tuto dan v okamžiku, když zaplatí jednorázově tuto částku...

Reagovat
smazaný uživatel

FFP by mali zrusit ta katarska superliga by totalne znicila futbal . Radsej nech si nakupuju vo velkom

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

At´si klidně šejci založijů superligu, pak ostatní zas budů mět šancu něco vyhrát aj "bez peněz"

Reagovat
db18

(článek: )

Jinak, nemůže být "řešením" to, že kluby formálně přesunou svá "sídla"? Když to mělo být možné řešení pro Monako, aby mělo stejné podmínky jako ostatní kluby...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono by to šlo udělat, otázka je, zda by pak mohli hrát francouzskou ligu.

Reagovat
Thelvin

Za tu výkupku proč ne? Nejlepší řešení pro fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

No mohli by hrát Monackou...

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo nejlepší řešení, monacká liga, hrající se ve Francii...koeficient by za pár let narostl a všechno by bylo krásné sluníčkové

Reagovat
domingo

Akorat ze Monako neni clenem zadne mezinarodni organizace, takze by nemohli hrat pohary..

Reagovat
db18

To je pravda, to by se pak vyplatilo jen o málo více klubům než teď.

Reagovat
db18

...ale tak LFP by mohla ustoupit od toho poplatku a vrátit Monaku těch 50 mil.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

neviem čo by povedala na to vláda, tie peniaze potrebujú

Reagovat
smazaný uživatel

Jednorázové?

To je neskutečná komedie...vyhodit z ligy, pokud nechtějí platit nesmyslné socanské daně jako ostatní

Reagovat
smazaný uživatel

I když ono by to ani nevadilo, kdyby ten komouš Hollande nebyl u moci, ta daň je prostě zlo a totálně zničila celou ligu, to už můžeme říct teď. FFP se obejde, ostatně PSG už to obešlo nějakou sponzorskou smlouvou na 170 miliard, takže ti mají po problému. Je to smutné, kam to Francie dopracovala a s ní má nejoblíbenější liga

Reagovat
Kongo

Jako celek patřila L1 taky mezi mé nejoblibenější ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen kvůli tomu, že se tím (možná) zhorší liga to odsuzovat.

Právě ta daň je parádní, jen at ty hráče zkasírujou, stejně ty miliony utrácí za chlast a děvky.

Reagovat
cetto

i kdybych to utrácel za fet, tak jsou to moje vydělaný peníze a je zatraceně nespravedlivý říkat, že já zaplatím 75% a ten, co vydělá mín, zaplatí 38%. Toto je strašně demotivující činitel..

Reagovat
smazaný uživatel

Nespravidlivé je, že si někdo vydělá za týden 5 milionů a někdo to nevydělá ani za celej život.

Tak tady nemel o spravedlnosti.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
db18

Nespravedlivé by bylo, kdyby všichni brali stejně, nehledě na odvedenou práci, schopnosti a kvalifikaci

Reagovat
smazaný uživatel

Takže milionáři budou s vyšší daná brát stejně, jak ten co má 10 000? Asi ne a ani se o tom nebavím, tak se drž tématu.

Reagovat
fenixLFC

ok, dan podla prijmu v pohode, ale co je to za blbost ked ti stat zobere 3/4 zarobku? to ti akoze pride fer?

Reagovat
smazaný uživatel

I když ti vezme 3/4 platu, tak mají pořád mnohonásobně víc, než kterýkoliv člověk, ano přijde mi to v pohodě. Když celebrity vydělávají na blbosti lidí, tak nevidím důvod, proč by to chytří neměli regulovat.

Reagovat
fenixLFC

kazdy zaraba na tom, v com je dobry alebo vynaliezavy. ked niekto zarobi na tom, ze iny je sprosty, tak je to chyba toho sprosteho. preco by niekto mal odovzdat 3/4 zarobku? ked niekto zarobi napríklad 1,5 miliona a niekto 0,5, tak nakoniec ten co zarobil viac bude mat kvôli tomu menej

Reagovat
smazaný uživatel

Nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo nebrání tomu, co těch 5 mega nevydělá za celý život, aby dělal to, čím vydělá těch 5 mega za měsíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebrání? Tak ty žiješ asi v pohádce, proto to nechápeš.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo ti brání jít hrát někam fotbal za 5 mega měsíčně?

Reagovat
smazaný uživatel

Vyjdi ven, každej není zdravej nebo nemá bohatý rodiče, nebo nemusí chodit do školy. Atd.

Reagovat
domingo

Reagovat
DelPiero137

Bolo by to v poriadku ak by bola zdrava ekonomika. Je nezmysel zamestanvat ludi s platom 5mil rocne ked cela krajina setri a ludia/stat nemaju peniaze. Keby sa to prehuplo do nejakej velkej krizy a ludia by nemalo co jest, tak sa kazdy vykasle na futbal a rozpustia to cele. Potom by ozaj ostala len Sjek superliga.

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně někdo normální.

Reagovat
DelPiero137

Tym som ale nechcel povedat ze ludia zarabajuci 5mil to maju cele zacalovat. Skor sa zamysliet na prerozdeleni penazi, v case ked je kriza nemozem davat zamestnancovi plat ktory si nemozem dovolit. Futbal je trocha specificke prostredie ktore nemoze/nemalo by zaniknut koli tomu ze stat zhana peniaze kde sa da.

Reagovat
cetto

Tak tohle rozhodně nespravedlivé není

Reagovat
smazaný uživatel

Je.

Reagovat
cetto

Tak snad jsme hodnoceni za odvedenou práci...Tvůj názor je názor typického zakomplexovaného odpadu společnosti, kterej se jen přiživuje na slušnejch lidech a ještě za to píčuje (viz Landa), jak je to tady všechno zkurvený

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec nevíš o čem mluvíš.

Reagovat
OVi.77

Regulerně drž hubu ty šašku (srry cenzore), co je ti vubec potom kdo kolik vydělá a kdo jsi aby jsi určoval co je a není spravedlivé? Tak máš mít taky talent a dřít a možná by jsi pak něco dokázal a blbě neblil tyhle socansko-komoušské kecy tady na diskuzi

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Zase ses v ústavu připojil na wifi? Měli by to mít pod heslem...

Reagovat
OVi.77

Řekne někdo kdo co příspěvek to sračka, ahaa Nehledě na to, že na kritiku reaguješ jak 13ti letá p*čka když ji někdo šlápně na pudr

Reagovat
smazaný uživatel

Už by jste měli mít večerku, tak šup do postele a nezlob sestřičky.

Reagovat
OVi.77

To, že to tak máš ty neznamená, že to tak mají i ostatní, ale to pochopíš až přejdeš přes pubertu a nebudeš mít IQ obsluhy řetízkového kolotoče

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se ti nepovedlo.

Reagovat
OVi.77

Chyba, to ty ses nepovedl

Reagovat
smazaný uživatel

Snad si tě rakovina najde.

Reagovat
OVi.77

Bohužel už tu s tebou nějakou dobu mluvím ty nádore

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vysvětluj to závistivýmu trotlovi, co celej den tráví na diskuzích blitím svých "mouder".. jojo Merle, poplač si, jak je to všechno strašně nespravedlivý a nebo si tady přestaň mastit péro za pár litrů, pokud vůbec teda už něco vyděláváš a něco se sebou dělej .. tady asi těžko vyděláš majlant.

Reagovat
smazaný uživatel

Říká trotl co má sotva základcu, co.

Reagovat
smazaný uživatel

*ku

Reagovat
OVi.77

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Jenze oni neskasirujou hrace ale kluby

Reagovat
smazaný uživatel

Za to už si kluby rozhodují sami, jestli těm fotbalistům budou dávat pořád tolik peněz.

Reagovat
cetto

Bullshit..ted je to nějak nastavený a ten klub nemůže říct, že z ničeho nic hráčům sníží 4x platy. Kdyby to udělali, tak o všechny hráče přijdou..nehledě na to že mají podepsaný smlouvy na několik let, který musí dodržet. Ted mají jedinou možnost - zvýšit hrubé platy natolik, aby neskrouhli hráče, ale splnili danovou povinnost a až za pár let budou moct řešit nějaký hromadný snižování platů, ale v tom okamžiku k nim nikdy nebude chtít jít, jestliže ve všech okolních zemích dostanou 4x víc

Reagovat
domingo

Reagovat
SniperxXx

Vždy když tě vidím, si říkám, jestli jsi jen troll nebo takový idiot. Delší dobu si myslím, že to druhé....

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě nějaký klišé napiš.

Reagovat
fenixLFC

napise niekto kto fandi trom klubom ktore hracov brutalne preplacaju

Reagovat
smazaný uživatel

No a? Když to tak bude všude, tak mi to vadit nebude.

Reagovat
sokar

ked už si taký socialista, ako by sa ti páčilo kebyže:

a) si najlepší zamestnanec firmy, do práce chodíš hodinu pred začiatkom prac. doby, z práce odchádzaš neskoro v noci, a pre firmu si dokázal vybaviť zakázky, ktoré jej priniesli milióny, ale vdaka socialnemu systému vedenému v spoločnosti by si zarábal rovnako ako tvoj kolega, ktorý stále mešká, často je na marodke, nič poriadne pre firmu nespravil? bol by si spokojný?

b) si študent a na skúškach by si bol hodnotený sociálnym systémom a to tak, že by spočítal známky celej triedy a každý žiak by dostal priemernú známku. Bol by si spokojný?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi kkt. Tady nikdo nemluví o nějaké rovnosti, ale o tom, že někdo si vydělá za týden, to co někdo za celej život, což je extrém. A mají snad, ti co mají vysokou daň stejnou výplatu, jak ti ostatní? nemají, tak tady nemel nesmysly. I tak mají pořád mnohonásobně víc.

Reagovat
smazaný uživatel

a protože mají víc tak je potrestáš za to, že jsou schopni si ty peníze vydělat. Fakt logika.

Reagovat
MichelBastos

Reagovat
smazaný uživatel

Proti logice jsou takový platy, tak se neoháněj logikou.

Reagovat
Godwinson

Souhlas

Reagovat
sokar

ale to je len zákon trhu, zákon ponuky (nabýdka) a dopytu (poptávka), proste oni vedia hrať futbal, za čo sú im ostatný ochotný zaplatiť neskutočné peniaze, a kedže v dnešnej dobe je všetko o peniazoch tak musia vedieť že sa im to oplatí a je tam aj návratnosť tých financii.

a ešte jedna vec, mnoho znás tu zarobí min. 400-500€, v afrike musia vyžiť z 1€ na deň, podľa tvojej logiky aj ty zarobiš mnohonásobne ako niektorý ľudia vo svete, ta prečo neplatiš aj ty daň 75% ved si neskutočne bohatý, a ako správny socialista by si sa mal podeliť

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, vy neumíte absolutně argumentovat a melete z cesty. Co tady žvatláš o Africe, ty daně se týkají jen jednoho státu, aby ten stát se měl dobře a lidi se z těch peněz měli aspon uspokojivě. To se vůbec netýká nějakýho celosvětovýho měřítka.

Reagovat
smazaný uživatel

Mluvíš úplně o něčem jiným, drž se tématu. I kdyby češi dávali 99% svýho platu státu, tak se z toho afričani nenažerou.

Reagovat
domingo

Reagovat
exot12

Tak cca 97 rokov s tým problém nebol a nikoho to netrápilo. To je predsa problém vlády a takýchto zákonov nie je to chyba Monaca alebo klubov

Reagovat
FC Porto FC

Nechtěli po Monacu 100 let aby ty daně změnili a najednou jo ? Tak at si na*****

Reagovat
db18

100 let nebyla takhle debilní daň - může si nasrat i Hollande

Reagovat
Didier Drogba

daně

Reagovat
Godwinson

Monaco

Reagovat
smazaný uživatel

Je to strašně nespravedlivé, ale na druhou stranu je dobře, že nenechají s sebou vyjebávat komunistickými manýry.

Reagovat
Godwinson

Mne se to libi, ma to smrnc.

Reagovat
Israha

Ty máš k tomuhle perfektně schizofrenní postoj, když Monaco podporuješ a tomu samému v Paříži nemůžeš přijít na jméno

Reagovat
Godwinson

Podporuji? Je mi sympatictejsi cesta, kterou jdou oni. Nikoliv sympaticka. A preci jen, oni nejsou zlem, co to rozpoutalo, oni nejsou prukopniky. A netahaji do Francie sracky z Italie.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak PSG už snad taky ne po tom, co odešel Leonardo.

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že si ty sračky vodí Ligue 1 s prstem v nose, tak toho PSG asi nenechá. Leonardo-neLeonardo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj...Pastore sedí na lavičce, Motta taky. Jedině Ibra, který by hrál všude, Cavani to samé a SIlva jakbysmet se prosadili. Ale je mi jasné, že se v tom bude pokračovat, jenom ne všichni ze Serie A se prosadili.

Reagovat
smazaný uživatel

maxwell je taky trapak, vubec nevim, proc tam porad hraje

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Maxwell přišel z Barcelony ne?

Reagovat
smazaný uživatel

jj, ale nejvic se proslavil v serii a

Reagovat
domingo

Motta je ty vole v zakladu a je letos famozni

Reagovat
domingo

+ vypadli ti Verratti a Sirigu. Italove jsou skveli fotbaliste, ne ze ne.

Reagovat
Jajinek

jj, takže v základě vlastně hraje jen Ibra, Cavani, Sirigu, Silva, Maxwell, Motta, Veratti...a občas Marquinhos a jeden z dvojice Pastore / Lavezzi...no...ještě, že se v PSG nikdo z Calcia neprosazuje

Reagovat
smazaný uživatel

Oni si tam toho natahali tolik, že mi to ani nedošlo. Ok no

No snad to tímto skončí a začnou kupovat Francouze jako Cabayeho.

Reagovat
smazaný uživatel

To je zrovna případ, který skončí na lavičce.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím si, možná tohle jaro ano, ale od příštího roku by měl hrát základ...

Reagovat
Godwinson

Achjo

Reagovat
Mada

Začni ten fotbal sledovat, když máš potřebu ho pořád komentovat....

Reagovat
domingo

V tomhle ma taky pravdu, Matuidi - Motta - Verratti je jedna z nejlepsich zaloh na svete, ale na lavvce maji vlastne pouze nespokojeneho Rabiota a Cabaye zvladne zahrat vsechny tri posty. Tohle mi neprijde az tak slozity..

Reagovat
Godwinson

Ani ne. Motta je z té zálohy jasně nejslabší. Nehledě na to, že jeho úlohu v ní by dokázali ztvárnit i pirát s dřevěnou nohou. Cabaye by jí dal úplně jiný směr. Nehledě na to, že se vrací domů a pod Blanca! Trochu předčasné a zde i kokotské dělat z něj jasného lavičkáře.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud je kokotské dělat z něj lavičkáře, stejně kokotské je, tvářit se, jako by měl jasný základ. Já ale nejsem ty, takže neřeknu, že tvůj názor je kokotský. Řeknu jen, že se mýlíš.

Reagovat
Godwinson

Naštěstí ne, byl bys jinak schopen přemýšlet. Ty jsi se někde výše dočetl o jasném základu? Jediný, kdo napsal jasné stanovisko, jsi byl ty.

Reagovat
Virtuos

osobne si myslím, že tieto dva kluby môžu priniesť športovú motiváciu do klubov zo stredu tabuľky a vyššie/nižšie, hráči by sa mali v týchto zápasoch poriadne hecnúť, áno som si vedomý toho, že vyhrať nad PSG a AS nebude jednoduché, no ten pocit po zvládnutých výkonoch, veď preto sa hraje tento šport kvôli týmto okamihom

Reagovat
smazaný uživatel

To si zrejme hovorili menšie kluby aj proti OL, počas jeho dominancie, a nepotrebovali k tomu motiváciu v podaní šejka, oligarchu či ekonomickej nekompetentnosti politickej moci. (Snáď to tu niekto ekonómiou študovaný potvrdí/vyvráti, ale z logického pohľadu mi nepríde šťastné lepiť štátny rozpočet takýmto samovražedným zvyšovaním dane, ktorá ovplyvní najviac tú časť daňovníkov (firmy), ktoré najviac odvádzajú. Tie to samozrejme budú riešiť odchodom alebo obchádzaním a je možné, že v konečnom dôsledku bude mať vláda menej ako doteraz.)

Reagovat
Virtuos

čo sa ekonomických vecí týka, nejak sa mi ich nechce rozoberať alebo možno nemám ešte dosiahnuté potrebné znalosti alebo... skôr som to zobral z pohľadu hráčov/fanúšikov, ak by som bol na ich mieste, tak by ma takéto zápase motivovali a bola by to pre mňa radosť hrať proti týmto klubom, no ale to som ja niekedy realita nezodpovedá predstavám, škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Celkem by mě zajímalo, jak se po zavedení tohohle zvěrstva změnil výběr daní ve Francii.

Reagovat
guzman

OT: kde se daji zjistit rozpocty evropskych klubu,moc by me to zajimalo ale nvm kde to najit,predem dekuji za odpoved

Reagovat
cetto

Rozpočty francouzských klubů jsou zhruba stejný, jako českých, akorát v jiný měně...

Reagovat
Rarášek

Fifa

Reagovat
cetto

Nemám nic proti progresivnímu zdanění, ale říct, že ten, kdo si vydělá 999 999 bude platit 38% dan nebo kolik že to tam maj a ten, co si vydělá 1 000 000 bude už platit 75%, je dcl šílený..

Reagovat
smazaný uživatel

Jakékoli progresivní zdanění je zlodějina.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
cetto

To je relativní. Pokud je ta progrese lineární a přiměřená, tak v tom problém nevidím. Pokud se jedna řádově o rozdíl pár procent, ale ne několika desítek procent - ten člověk to až tak nepozná, jestli zaplatí na dani o 3% víc nebo mín, ale státu to pomůže

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

S tim teda hrube nesouhlasim, progresivni zdaneni by melo byt spolecne s vseobecne dostupnou zdravotni peci, pravem na vzdelani (zadarmo) a garanci statniho monopolu u socialnich zarizeni (nemocnice, skoly, veznice, policie, drahy atd.) zakladem zdrave socialisticke spolecnosti.

Ze je Hollande u zavadeni svych idealu obratny jak slon v porcelanu, to je druha vec.

Reagovat
smazaný uživatel

U tech nemocnic si teda nejsem jistej, prijde mi, ze vsechny soukrome nemocnice funguji mnohem lip, nez statni, alespon teda u nas na zapade.

Reagovat
domingo

Jj, na zapade to casto plati i pro skoly. Mluvim o idealnim systemu, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak může být něco ideální, když něco jiného funguje i podle tebe líp?

Reagovat
domingo

Idealni system je vzdy hypoteticky. Je ale potreba urcit si smer vyvoje. V USA jsou privatizovane i veznice a je to mnohem, ale mnohem vetsi zlo nez vsechen tady ten "strasak komunismu".

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně. Všechno zadarmo pro všechny a zaplatí to ti chytří a šikovní. Právě kvůli tomuhle myšlení je Evropa v takové prdeli...

Reagovat
-Carles-

Reagovat
domingo

To vis ze jo, presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

Vím.

Reagovat
cetto

Ale tady se právě bavíme o tom, že dan 75% je svinárna a chujovina. Ale progresivní zdanění samo o sobě až takovej problém není, pokud je ve smysluplný míře, protože ten bohatej až tak moc neřeší, jestli zaplatí na dani o 3% víc nebo mín, ale státu to pomůže. Progresivní zdanění by podle mě mělo fungovat, ale prostě ..citlivě s ním zacházet

Reagovat
domingo

No vzdyt..

Reagovat
OVi.77

Jasné, být to o pár jednotek % tak ok...ale i tak mi rovná daň příjde celkem dost spraveldivá, ono je celkem rozdíl 20% z 10 000 a 20% z 10 0000 , tudíž o nějaké nespravedlnosti nemůže být ani řeč. To stále jen fanoušci Škromachových hovorů od bazenku bohužel nepochopili no ...

Reagovat
cetto

Ale není moc velkej rozdíl 20 nebo 23% z 1 000 000 pro jedince, ale když to vybereš u půl milionu lidí, tak to udělá slušnou částku

Reagovat
OVi.77

No to sice ano, ale stále to bude diskriminační, ono je to celkem paradox, že zrovna socani a komouši se ohání rovnosti všech a pak těm uspěšnějším napaří větší daně

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, všchno pro všechny zdarma a ať to zaplatí ti bohatí, kteří se snaží a makají. Proč nepodporvat líný lemry, co nic neumí

Reagovat
smazaný uživatel

Je to diskriminace. Chceš, aby zdravotní péči, postavení před zákonem, školství, voda, vzduch, služby hasičů, policie atd. bylo pro všechny stejné. Ale platit má za to každý jinak? To je, jako bys měl v obchodě několik cenovek za stejný rohlík...

Reagovat
cetto

Z tohoto pohledu to beru, ale přijde mi, že přínosy převažují nad negativy. A nemusím se ani oproštovat od morálního hlediska, abych ty výhody progresivního zdanění viděl. Sejde pak na tom, co u Tebe převažuje - jestli vidíš spíš tu "nespravedlivost" v podobě větších daní pro ty, co jsou úspěšnější, a nebo ty výhody, které z toho vyplynou pro stát

Reagovat
smazaný uživatel

a pokud se vyznamne procento bohatych prestehuje do statu s vyrazne nizsi danovou sazbou, tak na tom ten stat stejne podle tebe vydela vice, nez kdyby pri nizsi sazbe ziskal do statni pokladny klidne vyssi castku?

Reagovat
cetto

Ano, k tomuto dojde když jim napaříš 75%, což je naprostá kravina Ale kvůli 3% by se ti nikdo nepřestěhoval, nebo naprosté minimum, protože náklady s tím spojené by byly mnohem vyšší, než ta 3%

Reagovat
smazaný uživatel

jak vis, ze nikdo?

Reagovat
Talker

Náklady s tím spojené by byly sice mnohem vyšší, než ty 3%, ale pokud bys komplet výrobu přestěhoval do Číny, tak ušetříš na platech atd více, než ty 3%.

Reagovat
cetto

...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejenom, že jak již píše dole Frankie, progresivní zdanění neznamená vyšší daňový výběr, ale jde o princip. Na co stát potřebuje ty peníze?

Reagovat
Talker

Policie, hasiči, záchranka, armáda, zdravotnictví, sociální jistoty (nezaměstnanost, důchody, pro postižené atd)... A na to všechno musí dohlížet úředníci.

Reagovat
smazaný uživatel

Super. A proč za to nemůžou platit všichni stejně?

Reagovat
domingo

To by mela snad byt nejaka obcanska zodpovednost. Stat nemuze efektivne fungovat, pokud jeho obcane nemaji socialni citeni.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako obírat ty, co pracují na úkor nemakačenků? Tomu se říká občanská odpovědnost? V tom případě ji já teda nemám.

Reagovat
domingo

Vidis to hrozne cernobile. Spolecnost se prece nedeli na nemakacenky a milionare, existuje jeste nejaka stredni trida, ktera by mela byt jejim zakladem, a progresivni dan prave tohle rozlozeni sil potrebuje (i treba tim, ze penize jdou od tech nejbohatsich na zprostredkovani programu pro ty nejchudsi, aby se vyhrabali ode dna).

Lidi, kteri se aktivne rozhodli nepracovat, je hrozne malo, daleko castejsi je pripad, ze pro ty chudy prace proste neni - a bezohledny kapitalismus k tomu dost zasadne prispiva.

Reagovat
smazaný uživatel

pockej, ale tim, ze tem zamestnavatelum vezmes kus penez, tak tim jak pomuzes tem nezamestnanym? samozrejme jim ty penize muzes dat formou davek, cimz zvysis jejich zivotni uroven, akorat tim min se jim bude chtit pracovat :) nebo muzes vytvorit programy pro rekvalifikaci napr., akorat pak ti nezamestnani stejne nebudou mit mista, kam jit

Reagovat
domingo

A ty statni instituce zmizi kam?

Reagovat
smazaný uživatel

no a to chces vsechny zamestnat na uradech, nebo kde? nebo treba zdvojnasobit pocet policistu, ucitelu, hasicu, nebo jak?

Reagovat
domingo

Proc proboha vsichni hned uvazujete ad absurdum?

Pokud by diky rozumne nastavene, nelikvidacni progresivni dani uprchlo ze zeme 100% podnikatelu, potom ano, chci vsechny zamestnat na uradech. omg

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja myslel ty vsechny nezamestnane, kteri by tak moc chteli pracovat, ale bez progresivni dane (samozrejme progresivni dan jejich situaci zlepsi) nemuzou, ale nevadi... jinak samozrejme na termin "rozumne nastavena progresivni dan" mam svuj nazor, ale to ty taky, tomu jsem se chtel vyhnout

Reagovat
Talker

Jen tak pro zajímavost, dneska jsem řešil problém zaměstnanosti v Jablonci nad Nisou...

Je tu jeden obchůdek, kam jedna známá šla na pohovor, aby tam pracovala prodavačka. Tipněte si, kolik bylo uchazečů.

A druhá otázka, kolik se lidí hlásilo do Intersparu na pokladny (je jich tuším 15, ale pracuje jich tam najednou většinou tak 5-6 bych řekl).

Jsem zvědavej, jestli se někdo trefí

Reagovat
smazaný uživatel

nedelej fory jak zenska a rovnou to rekni, ne?

Reagovat
Talker

60 na to první (menší obchůdek, hlásila se tam kamarádka a prej se jim ohledně toho místa ozvalo 60 lidí). A to je obchod, kde je majitel + jedna prodavačka...

A Interspar, tam se prej hlásilo 400(!!)

Reagovat
smazaný uživatel

drsny cisla, ale neni to vylozene prekvapivy

Reagovat
sokar

podobné štatistiky sú šokujúce ale trocha aj skreslené. Z nedávnej skúsenosti ktorá sa odohrala v našom meste - otváral sa nový supermarket Tesco, samozrejme sa hlásilo množstvo ľudí (nemám presné čísla) ale asi polovica už mala zamestnanie (lákala ich možno zmena práce, lepšie ohodnotenie a pod.).

Podobné štatistiky by mali relevantnú hodnotu, ak by sa tam hlásili iba nezamestnaný, ktorý chcú reálne pracovať (a nie ako tu kolega spomínal, že si prídu len o potvrdenie, ináč by nedostali podporu)

Reagovat
Talker

Tak zkreslené možná jsou, ale i kdyby tam šla jen polovina lidí kvůli práci, tak je to prostě masakr.. 30 lidí na jedno místo..

Reagovat
smazaný uživatel

A zkusil ses zamyslet, jaká je příčina tohoto masakru?

Reagovat
DelPiero137

Dnes mam pocit ze ti oponujem cely den

Ak narazas na zdrave podnikatelske prostredie (dane ktore nezatazuju hlavne malych obchodnikov), tak ako by to podla teba dopadlo? Znizili by sa vydaje firmy, zvysili zisky. Ale ten podnikatel by neprijal dalsich ludi, zisk by si nechal. Zacal by naberat az keby sa mu zvisil obrat a ludia by nestihali.

Toto je problem najma vo velkych korporaciach. Kazdy rok sa zvysuju zisky ale idu niekam doprdele predstavenstvu. Vidia ze business ide aj s mensi poctom ludi preco by prijmali dalsich? Malo kto sa uspokoji s mensim ziskom aby mohol zamestnat ludi.

Potom su aj take extremy ked firma zoberie ludi z pracaku za minimalny mzdu, v hroznych prac.podmienkach. Zinkasuje od statu dotaciu ze zamestnal ludi a po skusobnej dostane vypoved.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemam poneti, ale dam priklad ze svy zkusenosti, kdyz jsem delal pohovor do hotelu, tak jsem cekal tak 3-4 zajemce, bylo to na pracaku, prijdu tam a tam 45 lidi na 1 pozici Samozrejme, nekteri si tam prisli jenom pro razitko a tak, ale stejne jsem cumel a o to vic jsem cumel, kdyz vybrali me

Reagovat
Talker

Viz výše, ještě o něco více přišlo sem... A to nebyla recepce, kde si válíš šunky, ale pokladní/prodavačka v obchodu především s věcma na zahradu, na sníh atd, kde tě furt někdo šikanuje...

Reagovat
smazaný uživatel

Spravedlivé je zdanění spotřeby, ne práce. Nejlepší by bylo zrušit veškeré daně z příjmů a všechny výdaje státu platit z DPH (a spotřebních daní).

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ale socialni citeni by melo byt na bazi dobrovolnosti, ne povinnosti

Reagovat
smazaný uživatel

Pro cigány, těch je čím dál víc a potřebují čím dál víc peněz!!! A pracovat se jim moc nechce

Reagovat
Hubna

A tady už se dostáváme k utilitarismu a teorii mezního užitku. J.S.Mill to uměl dobře odůvodnit.

Reagovat
smazaný uživatel

kde se vzal ten mytus, ze to bohatej neresi? pokud podnikateli vezmes tri procenta, tak ho to neposle do sracek, ale kvuli tomu treba nezamestna lidi navic, kterejm by mohl dat plat a tem trem procentum nezamestnanych musi stat platit podporu v nezamestnanosti treba, nebo jinej prispevek, cili se to ve finale fakt vyplati, no

Reagovat
cetto

Neříkám, že to neřeší.. to máš jak s DPH. V ročním nárůstu o 1% nevidím problém, protože spotřebitel až tak nepozná, jestli zaplatí za průměrný nákup 400 nebo 404, ale státu to hodně pomůže .)

Reagovat
smazaný uživatel

znovu ti opakuju, ze pokud zvysis danove zatizeni u relativne bohatsich, kteri jsou ve vetsine pripadu zamestnavatele, tak budou najimat umerne mene pracovni sily, cili vzroste nezamestnanost... to je podle tebe dobre pro stat?

Reagovat
cetto

Ale tohle je blbost. Těch zaměstnanců, kteří si vydělají tolik, aby spadali do této kategorie je naprosté minimum. Je to specifická situace, která ti nezvýší nezaměstnanost úměrně o 3%. Podnikatelé, třeba co se týká vyplácení dividend, to jednoduše obejdou a zaměstanců, kteří si tolik vydělají, bude hoodně málo. Když jsem byl ve Francii, tak tomu říkali "impot sur l´amusement" (dan za zábavu), jelikož se to bude z 97% týkat právě zábavního průmyslu .)

Reagovat
smazaný uživatel

ok, zamestnavatele sice ve vetsine pripadu, pokud teda planuji seriozne podnikat, maji jasne nastavenou platovou politiku, ale je to teda blbost

Reagovat
smazaný uživatel

a víš o tom, že podle statistik odchází řada firem z čech do Nizozemí, kde korporátní daně nejsou na 0 ale kolem 20 procent.

málokdo chce platit nulové daně, protože s výši daní souvisí kvalita státu (nikdo neemigruje do Somálska, kde daně nejsou). Většině jde o to, aby za svoje daně dostali od státu odpovídající sevis, pak ti radši zaplatí 23%, než 20% ve státě, který nefunguje.

Ono to je totiž o pragmatismu. Ve společnosti se značnou disproporcí může dojít i kvůli prkotině k náhlé velké změně vlastníků většiny statků, kdy ti původní vlastníci mohou přijít i o víc než majetek.

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

však máš už ze základů ekonomie, že firmy řízené soukromníky fungují líp než státní

Reagovat
db18

Stejně nechápu, jak do toho zapadá ta progresivní daň (pokud si odmyslím nezdanitelné minimum)

Reagovat
OVi.77

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne tech 75% je sileny,driv komunisti bohatou vrstvu zlikvidovali fyzicky a kdyz to ted nejde tak na to musi jit jinak.komunismus je nejvetsi omyl 20 stoleti a bohuzel jeste dlouho bude.a jedinej clovek ktery mel moc tomu realne zabranit byl zakomplexovanej debil.

Reagovat
Talker

Hitler?

Reagovat
smazaný uživatel

jj,nechci ho vubec omlouvat a nic takovyho.byl to jeden z nejhorsich lidi historie ale jako jediny mel moznost porazit sovetsky svaz a tim by zachranil desitky milionu lidi ktery pak komunisti v asii pozabijeli a pokracuje to i ted.misto toho zautocil na zapad atd atd

Reagovat
sokar

čiže vinu z genocídy spôsobenej Hitlerom nesie západ, ktorý ked mohol, neuzavrel zmluvu s Hitlerom a ten namiesto toho uzavrel pakt so Stalinom

Reagovat
smazaný uživatel

Monaco ma jasnou vyhodu, chyba je v te nesmyslne vysoke dani. PSG zadnou vyhodu nema, ti anopak diky tomuto vynalozi na platy nejvic z cele evropy.

Reagovat
domingo

PSG ma vyhodu v tom, ze maji tolik penez, ze jim to je uplne fuk. Je tezky to nejak realne pochopit, ale oni jsou sponzorovani katarskou *vladou* - maji k dispozici tolik penez, ze muzou naprosto klidne zapomenout na jejich hodnotu. Pro ne to jsou barevny papirky a cisla v pocitaci, neexistuje moznost, ze by jim najednou dosly.

Reagovat
cetto

To by už konečně mohli nabídnout ty 4mld za Messiho, at je sranda..

Reagovat
garruklol

Super článek

Reagovat
fabec1222

OT: Vyplňte prosím: http://osdotaznik.mzf.cz/ , extrémně důležité

Reagovat
smazaný uživatel

Možná budu vypadat jako blbec, ale jaký je to "potašový magnát"?

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Tak Ntep přece jenom nakonec skončí v Rennes, dnes by měl jít na prohlídku.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
domingo

jezisi nee

Reagovat
cetto

Proč ne? Posila dobrá, sice s Alessanrinim, Pitroipou, Kadirem a Grosickim tam budou mít celkem přetlak, ale Pitroipa potřebuje posadit na lavici jako sůl a Alessandrini tam asi už taky dlouho nevydrží...a pokud to vnímáš naopak - jako že je ho do Rennais škoda - tak jsi mě naštval

Reagovat
domingo

Protoze ve Francii je par klubu, kterym by se hodilo sikovny kridlo, a on si vybere zrovna ten, kde a) je pretlak a b) berou uplne kazdyho kdo ma nohy v zoufale snaze zachranit sezonu.

Reagovat
cetto

To nic nemění na tom, že je to výbornej hráč a měl by jim pomoct .) Jak říkám, z Alessandriniho přístupu jde vidět, že už je jednou nohou v tahu a Pitroipa hraje efektně, ale naprosto neefektivně. Ač mají kvalitu, tak ti dva by měli jít pryč. Navíc Kadir je jen na hostování. To samý v útoku Oliveira a Romero. Dokážu si dost žívě představit, že za rok budou hrát ve složení Bakayoko, Doucouré - Grosicki (Ekoko), Ngando, Ntep - posila

Reagovat
cetto

Na tu prohlídku má jít zítra "L'international Espoir français passera sa visite médicale demain"

Reagovat
smazaný uživatel

no dúfam že v nedeľu nastúpi a šupne nám tam hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

A bude za to moct Aulas, že ho nekoupil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

všechny fancouzské mužstva at se registrují jako firmy v monaku a nazdar

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Francie u těch klubů mi je to celkem jedno (PSG a Monaco) ale spíš těch lidí tam, protože když jsou úspěšní tak za to musejí platit ? Jako jsem pro aby třeba milionář za rychlost na dálnici dostal větší pokutu aby se mu to nějak dostalo do hlavy že prostě si nemůže dělat co chce ale tohle je hnus.

A superliga ? To už by ten fotbal šel hodně dolů..

Reagovat
Godwinson

Reagovat
db18

...spíš by to mělo být od toho, jak rychle jel (a ve Francii ti seberou na určitou dobu řidičák, občas i auto - viz Baroš, takže to docela odpovídá, navíc tam mají ty "blbý" úsekový radary )

Reagovat
DelPiero137

Na Slovensku by to fakt pomohlo. Ale muselo by to platit na kazdeho. Zo skusenosti viem, ze ludia ktori nato nemaju, neprekracuju rychlost/cestne zakony tak ako bohaty. Sakra si rozmyslis ci zaplatis 300/500e pokutu ked to zarobis horko tazko raz tolko.

Naopak, prachaci (vacsinou zlodeji) nemaju problem na milionovych autach prekracovat rychlost, plne ciary a vycalovat 500e. Pre nich to nie je ciastna nad ktorou by stracali cas, mozu si to dovolit, tak to robia.

Reagovat
Gareth Bale 11

Ta daň sama o sobě je na hlavu postavaná, ale když už je a Monako hraje franc. ligu má pro ně platit to samý co pro ostatní. Ostatní kluby by se měli dost rázně ozvat.

Reagovat
cetto

Ale jak to chceš zařídit? Skutečně by jedině museli přemístit sídlo. Protože kdyby začli odvádět stejný daně, tak by je odváděli Monacu a Francie by z toho zase nic neměla..a nejde jen tak z hecu zařídit, aby odváděli daně Francii, když maj sídlo v jiný zemi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gareth Bale 11

No jedině tím sídlem no. Jinak se to prostě nedá. A nebo platit rok co rok něco a né 50 mega a konec.

Reagovat
cetto

Tak jediné "spravedlivé" řešení by bylo vzít platy všech hráčů, spočítat z nich 75% a tu částku at každej rok zaplatí...

Reagovat
Gareth Bale 11

Přesně tak.

Reagovat
Talker

Nevidím nic spravedlivého na tom, aby dotovali francouzskou vládu a nechali se vysávat komunistou Hollandem. Spíš naopak - všechny kluby přestěhovat do Monaca, klidně by tam mohli koupit společně jeden barák a tam dát všechny sídla klubů. Problem solved.

Reagovat
cetto

Ale spravedlivé není ani to, že hrají "cizí" ligu .) taky by mohly francouzský kluby nadávat, že jim tam dominuje klub. kterej vlastně ani francouzskej není a ještě k tomu pro něj platí jiný podmínky, který ho zvýhodnujou. To je takový to přizpůsobení se, no..když přijdeš na návštěvu k nekuřákům, tak si u nich nezapálíš...

Reagovat
DelPiero137

Rovnako nie je spravodlive aby Monako tazilo z Francuzkej ligy (TV prav, licencii, EU poharov atd) ked tam ani neptari a neodvadza dane.

Je to velmi zarovany kruh a velmi specificky pripad.

Reagovat
smazaný uživatel

Ať všechny kluby přesídlí do Monaka a jiných daňových rájů,stejně jako to dělají ostatní francouzské firmy. Tak se na ty komunisty musí

Reagovat
smazaný uživatel

Ať všechny kluby přesídlí do Monaka a jiných daňových rájů,stejně jako to dělají ostatní francouzské firmy. Tak se na ty komunisty musí

Reagovat
OVi.77

Popřípadě do Švajcu a majitelé do Ruska

Reagovat
smazaný uživatel

Pral bych si Superligu, skoda, ze je to jeste nekolik let v nedohlednu

Reagovat
Rssa

Pozitivní stránka věci - výtečná motivace a přehršle scénářů o pokoření 2 superklubů do FMka

Negativní stránka věci - vše ostatní

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,F-M a 2 superkluby-Válcovny plechu a Slezan

Reagovat
Talker

Těch 50 mega je směšných, když si to vezmu, tak vlastně na jednotlivé kluby připadnou 3 miliony.

Asi by nebylo od věci založit Monackou ligu a všechny kluby z L1 zaregistrovat tam. Hollande by asi čuměl

Reagovat
Rssa

Víš jak by pak vypadal trávník na monackém stadionu?

Reagovat
Talker

Tak můžou hrát na svých stadionech, jen budou mít sídlo v Monaku, ne?

Reagovat
Rssa

To by těžko prošlo, stačí pak zavést něco ve smyslu, že: právní subjekt působící na území státu musí mít sídlo ve stejném státě, ve kterém podniká..." či podobně a máš to zpátky.

Reagovat
sokar

k myšlienke aby Monako platilo rovnaké dane: to ani nie je možné, nakolko ich sídlo a miesto pôsobenia je v Monackom kniežatsvte, ktoré je suverénny štát, ktorý má vlastný daňový systém, klub iba využíva povolenie LFP a môžu sa tak zúčastniť ich súťaží. Takže asi jedna z mála možností je nejaký poplatok, ja by som skôr volil kvázi licenciu, ktorá by sa udeľovala na rok za poplatok (nejakých 10Mega € by mohlo byť znesiteľné), ktorý by museli uhradiť všetky kluby, ktoré nesídlia vo Francúzsku ale hraju súťaže organizované LFP (resp. by cena licencie bola odvodená od súťaže, ktorú by hral klub)

a k tomu aby sa presťahovali kluby do Monaka: myslím že by im to nepomohlo, nakoľko daňový subjekt je ten, ktorý má sídlo na území FR alebo tam vykonáva svoju podnikateľskú činnosť. A kedže kluby by hrali svoje zápasy na svojích štadionoch, tam by aj trénovli, automaticky by museli odvádzať dane vo FR. Teda ak by si nepostavili štadiony v monaku, ale neviem kde by našli miesto :D (až tak túto problematiku neovládam, tak ak sa mýlim, nech ma niekto opraví)

Reagovat
Talker

Jinak zajímalo by mě, jestli to jde nějak ochcat

Proplácení "životních nákladů" - auto, dům/byt, letenky, dovolené, děvky, chlast, drogy atd, prostě pokrýt jim 100% nákladů na život + základ 15 000 euro.

Popřípadě je otázka, jak je to řešeno, když od jedné firmy dostává 600k a od druhé taky 600k - ani jedna firma nemá výdaje na toho hráče přes mega a daně platí zaměstnavatel u zaměstnanců, kteří dostávají mega a více.

Reagovat
Tomanatura

Dat Zlatanovi zaklad 950 tisic a bonus za start 300k. Treba. Ale na to ti ty hraci nepristoupi.

Reagovat
smazaný uživatel

liga je v prdeli, uz ani moc nemam chut to do budoucna sledovat, podobna situace jak nerovnomerne rozdeleni prijmu z televiznich prav ve spanelske lize, akorat to navysi rozdily mezi dvema vyvolenymi a zbytkem, hollande si muze gratulovat

Reagovat
domingo

Tak Hollandemu nejde o fotbal..

Reagovat
smazaný uživatel

v prvni rade mu nejde o dobro francie

Reagovat
domingo

Ale to je prece blbost, samozrejme ze mu jde o dobro Francie, tu politiku nastavil spravne, jenom to prepalil.

Reagovat
smazaný uživatel

to je prave ono, on si mysli, ze dela dobrou vec, coz je na tom to vubec nejnebezpecnejsi

Reagovat
smazaný uživatel

Nabízí se porovnání s Hitlerem, ten si taky myslel, že dělal dobrou věc a jak to dopadlo.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Mno

Reagovat
domingo

Vezmi si treba vyvoj poslednich let v Lotyssku a Recku a uvidis, jak tahle politika muze fungovat.

Reagovat
smazaný uživatel

........že s mohutnými investicemi v zádech čeká AS nejen návrat do Ligue 1, ale i další strmý vzestup, začala se řadami LFP šířit panika.......

aha kurňa a konkurovať čulibrkom m z PSG budó keří, enem vlaštofky z Bordó ?

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
EAG le grand amour

Hollande je gay

Reagovat
Atlético de Madrid

Superliga stejně nakonec dřív či později vznikne, protože některé kluby jsou až moc ekonomicky před ostatními.. Ve Španělsku je to Real a Barcelona kvůli TV právům. V Německu všem odskakuje Bayern, nejvíc se blížil Dortmund se, ale i tak jeho dva nejlepší hráči skončili v Bayernu. V Itálii to vypadá na dlouhdobou nadvládu Juventusu. A teď Francie.. Anglie se jakž takž drží, protože je tam zdaleka nejvíc peněz ze všech lig. Ale i tam je patrné, že Manchestery, Chelsea, (a řekněme Liverpool a Arsenal) mají ekonomicky navrch a jsou schopni skupovat kdekoho. Pro všechny tyhle kluby bude nejvýhodnější, když se dají dohromady do soutěže, kam potečou miliardy ze všech stran.

Reagovat
smazaný uživatel

to hrozi pokud je nekdo zacne vyrazneji omezovat napr financni strop a nebo pocet odchovancu atd.ale na ligu potrebujes minimalne 18 tymu a to se bude skladat tezko.navic by se zrusila lm a to si eufa nemuze dovolit.

Reagovat
vlastik

Majitel Paris Saint-Germain Nasser Al-Khelaifi potvrdil, že jeho tým usiluje o záložníka Newcastlu Yohana Cabayeho. ,, Pro nás je důležité získávat francouzské hráče, abychom je přivedli zpět do francouzské ligy," prohlásil

A že sis na to ty šuline nevzpomněl, když si prodával Sakha a přitáhl Marquinhose

Reagovat
smazaný uživatel

Silva rozhodl, že Sakho půjde, tak Sakho šel

Reagovat
.13

Reagovat
smazaný uživatel

cesty jdou usti v jedinou, konci superligou vsech tech megaklubu, ktery se na nejakou ffp nebudou chtit ohlizet

Reagovat
cetto

No to je si myslím jasný, že takový projekt jednou vznikne. Nakonec bude ještě aji draft jako v NHL a ty kluby si budou moct zadara stahovat hráče z národních lig..bohužel toto je (asi) nevyhnutelný vývoj .((

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Největší mazec je ,že KATARSKÁ VLÁDA podporuje PSG, jako kdyby naše vláda podporovala např : Fulham. To je fakt humus . PSG jsem neměl nikdy rád, ale teď ho přímo nenávidím. To PSG má 3-4 x větší obnos peněz než M. City nebo Chelsea s Realem.

Reagovat
OVi.77

Tak oproti tomu co Katarská vláda podporuje v Sýrii je PSG ještě hodně v pohodě

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Mr.Jindros

Jsem strašně zvědavý (a asi nejsem sám), jestli Francie vybere s touhle zlodějinou víc na daních z příjmu. Dyť jim skoro všichni rozumní lidé musí pláchnout.

Reagovat
smazaný uživatel

no tak Newcastle podal prvú ponuku na Greniera, tak dúfam že ho Aulas nepustí, lebo inak ma porazí...

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik by měla být? Jinak je to blbost bez náhrady, už tak je ten kádr dost úzký a odchod klíčového hráče by nás položil. Snad si Garde dupne...

Reagovat
smazaný uživatel

no písalo sa o 12 ME to je vlastne polovica čo dostali za Cabayeho, v tom máš pravdu, káder je úzky, hrame na štyroch stredných záložnikov( Gourcuff, Grenier, Gonalons a Fofana) a náhrada je len Mvuemba, Steed a Ferri, to jest dvaja bez formy a jeden bez skúsenosti neviem ako by sme to uhrali...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale to je celkem stará informace podle mě, ledaže by to byla nějaká nová nabídka a nevím, zda by tam Grenier chtěl hlavně jít.

Reagovat
smazaný uživatel

no on sa vyjadril že nechce pretože v Lyone hráva pravidelne, že je to dobre pre jeho vývoj a má jaku takú šancu sa dostať na MS, len že Aulas je Aulas a ak mu dôjde dobrá ponuka tak bohvie čo vymyslí...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kdyby to tak bylo, tak už nemáme ani Maximuse, bo 17 mega byla dobrá nabídka. Výprodej spíš čekám v létě, to lednové přestupové okno by se mělo zrušit.

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda, ale v lete musia prísť jednoznačne aj náhrady, Maxim a Clem dokopy cca za 30 plus vieme akú má sezónu Saša aj on bude chcený

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Saša nemá kam spěchat, v ostatních klubech by leštil lávku a aby šel někam to klubu podobnému Newcastlu, tak to raději ať zůstane.

Reagovat
smazaný uživatel

mňa najviac sere to že sú to odchovanci, máme perfektnú generáciu, Umtiti, Gonalons, Grenier Lacazette,, veď je to kostra celého týmu, a chcel by som ich vidieť ešte jednu sezónu po kope

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Langi

Reagovat
Langi

Twl nikam...a za takovy drobny...

Reagovat
smazaný uživatel

OTÁZKA: Co by se dělo s fotbalem, kdyby si všichni šejci, co chtějí k*rvit fotbal založili vlastí SuperExtraTotal ligu, a tam si nakoupili všechny zlatokopky a ti by proti sobě hráli?? A pro zbytek normálního světa by platilo to pravidlo s platovým stropem a utrať jen tolik, kolik vyděláš a tak...????

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatokopky by buď přistoupili na nižší platy, nebo by šli hrát SuperExtraTotal ligu, ale nemohl by se učastnit LM atp....

...pokud by se to nebralo za rasizmus -- tak jako všechno dnes

Reagovat
Talker

Tak hlavně do té superligy by šly ty největší kluby včetně Realu,Barcy, MU a další, se kterými by šla většina velkých sponzorů... Bez těch klubů takovou ligu nezaloží.

Reagovat
olis

vedel by mi niekto podat nejake info k hracovi: Ghoulam zo AS Saint-Étienne, je to uz momentalne kvalitny LB alebo este ani nie a je to len nadejny talent? ako je kvalitny, ma vobec nato patrit medzi velmi dobrych LB? tiez by ma zaujimalo ci je aj disciplinovany smerom dozadu a zvlada dobre aj defenzivne ulohy alebo chodi az prilis casto a riskantne dopredu? diki

Reagovat
domingo

Ja ho mam hrozne rad, protoze je to Alziran a tak, ale objektivne je fakt doby. Hraje hodne vyvazene, primarni je u nej zajistit obranu, na braneni rozhodne nekasle. Na svuj vek je dost zodpovedny a samozrejme i sikovny s micem, dobre centruje a tak. Letos jeden ze tri nejlepsich LB, loni taky.

Videl jsem repre porovnani jeho a Mesbaha a uz ted je to uplne jina liga, pritom mu je 21 nebo 22 nebo tak nejak. Uvidis na MS

Reagovat
olis

diki moc za skvelu odpoved ktora ma velmi potesila, vyzera to tak ze by mohol ist k nam do Neapolu

Reagovat
domingo

Neapol hraje na LWB, nebo klasickou zadni ctyrku?

Reagovat
olis

klasika - 4-2-3-1, my sme sezonu predtym hravali 3-5-2 takze okrem Zunigu sa na novej pozicii nikto nechytil, super ze sme priviedli Reveillereho lebo je teraz pre nas velmi uzitocny a stale hra dobre, Benitez ho teraz vyuziva na lavo , takze predpokladam ze ak by sa Ghoulam naozaj podaril dufam ze Reveilere by sa presunul na pravo alebo Zuniga ktory zahra obe strany bezproblemov rovnako kvalitne

Reagovat
smazaný uživatel

Jakékoliv daně založené na trestání úspěšných jsou hrozné svinstvo. Proto Monaco

Reagovat
domingo

Gratuluju, vypichnul jsi to, o co tady vubec nejde

Reagovat
smazaný uživatel

to je k té debatě nahoře, ale co čekat od socialisty. Rozum určitě ne.

Reagovat
domingo

Je hezke, jak titiz lide, kteri si mysli, ze maji patent na rozum, kadruji ostatni podle nejakych predsudku. Podobny princip jsem videl i u Svobodnych: "Jsme mlada alternativni sila, ktera nabizi rozumne reseni. Pokud s nama nesouhlasite, jste banda komousskych kokotu."

fakt vtipny figurky, vsichni

Reagovat
smazaný uživatel

jakých předsudků ještě řekni že nejsi socialista. Podle tvých názorů jsi to přece není žádné kádrování. Ty se za to stydíš?

Reagovat
domingo

Nestydim, ani nahodou. To jen ty naznacujes, ze socialiste jsou automaticky blbi, takze se s tebou nebudu bavit - jen venuj svuj cas nekomu, kdo za to stoji, strelce.

Reagovat
smazaný uživatel

lidi kteří chtějí trestat bohaté na základě závisti, lidi kteří podporují parazity a nemakačenka, lidi kteří zavádět takovou odpornost jako sociální stát nic jiného než blbci nejsou.

Reagovat
domingo

aww

Reagovat
smazaný uživatel

domingo style

Reagovat
domingo

Az si zprelames hnaty a v nemocnici te odmitnou osetrit, protoze u sebe nemas prachy, tak budes po ty odpornosti jeste touzit. Nebo az te odsoudi za nejakou hovadinu, protoze privatizovany vezensky system (visjak, bez zasahu odporneho socialniho statu) je regulerni mafie bojujici o prachy (tj. vezne). Nebo az se nejaky budouci spickovy chirurg nedostane ani na skolu, protoze ta stoji prachy, tudiz si ji mohou dovolit pouze deti bohatych rodicu. Nebo az se zprivatizujou drahy, vsichni se po vzoru hajzlika Jancury rozhodnou brat ohledy ppouze na sve podnikani, a vozickari budou moct pohanet svoje vozejcky maximalne tak podel koleji.

Vis kdo ma nulove socialni zajisteni? Vlady africkych vojenskych junt.

Reagovat
smazaný uživatel

za zdraví platím už teď. Jelikož sem z Opavy tak by mě do ČR nemocnice nedostal nikdo. Za hovadinu mě opravdu neodsoudí to se nebojím. Už aby tu školné bylo, je neuvěřitelné kolik lidí dneska zneužívá vysokou školu studiem na neperspektivních oborech. Ten špičkový chirurg určitě umí počítat a nebude se bát studijních půjček. A co se týká Jančury, ještě že tu je a konkuruje středověkým metodám ČD. Co se vozíčkářů týče stěžuj si u nich a jejich nehorázný požadavek na přemrštěnou platbu za pronájem plošiny. Ale jak říkám to je typická reakce levičáka, který potřebuje mít neustále někoho za zadkem, aby se o něj postaral.

Reagovat
domingo

k

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

tohle samozrejme svobodni nerikaji, myslim, ze neni nutny tu na ne kydat tolik spiny

Reagovat
domingo

parafrazuju

Reagovat
sokar

zaujímavá politika, tak dajme tomu nejaký úspešný podnikateľ, ktorý niekoľko rokov drel, mnohokrát možno kôli biznisu nespal, obetoval čas so svojou rodinou aby dosiahol to čo má, dostane po zdanení dajmetomu 300tis € (ak zarábal niečo viac ako tá hranica)

ale ten smradľavý politik, ktorý mnohokrát ani nepríde do parlamentu, a aj aj ked príde tak si tam len pokecá s kolegami, prečíta noviny a ide domov tak zarobí 558tis € (plat pred 38% zdanením - 900tis)

spravodlivosť ako sa na socialnu vládu patrí

Reagovat
domingo

Tak vrcholni politici budou vydelavat takovyhle penize v jakykoliv vlade, to je slusnej argumentacni faul. V politice proste penize jsou, to neplati akorat pro uruguayskyho prezidenta.

A stejne furt nechapu, co maji vsichni s tim trestanim bohatych. Jak rika nekdo nahore, ty prachy nejdou Hollandemu do kapsy, jsou pouzity na to, aby bylo vubec zajisteno dalsi podnikani v ekonomicky zdravem state.. Nehlede na to, ze ten clovek i po progresivnim zdaneni ma mnohem vic nez ten "nemakacenko" (u ktereho je obrovska sance, ze nepracovat nebyla jeho volba).

75% je moc, ale princip je samozrejme naprosto v poradku.

Reagovat
OVi.77

a ty si vážně myslíš že všechny vybrané peníze budou hezky transparantně použity, nic se nerozkrade, neztratí a nepřeplatí? A ti uředníci co to vybírají se taky z něčeho musí zaplatit, nehledě na to že v konečném důsledku to přerozdělí ještě blbě...

Reagovat
OVi.77

Jinak je zajímavé že všechny kecy o solidárnosti, spravedlnosti apod. většinou pochází od nižší nebo max střední třídy, proč tohle nikdy nevyřvává nějaký podnikatel či ředitel společnosti? A jo oni něco dokázali a mají nárok na určitou odměnu, což pro lidi co se ohání kravinou "Nejsi u pásu, nepracuješ" apod. je nepochopitelné

Reagovat
domingo

Nemyslim, no, bohuzel. To je taky ten problem - jak zajistit, aby ty prostredky byly pouzity co nejsmyslupneji.

Reagovat
OVi.77

To ti nezajistí nikdo, tohle prostě je v lidech, ať se podíváš kdekoliv, tudíž mi příjde jedinné smysluplné nedávat státu tolik peněz, čím méně úředníku, tím menší šance na korupci.

Reagovat
smazaný uživatel

princíp je úplne o hovne, nechápem, ako niekto takýto socializmus môže zastávať

Reagovat
smazaný uživatel

Jean-Michel AULAS a reçu des offres pour Alexandre LACAZETTE, Clément GRENIER et Yoann GOURCUFF, mais assure qu'aucun des trois ne partira !

"On va rester très sages. On a des joueurs qui ont été sollicité pour partir : il y a eu des propositions pour Max GONALONS, Clément GRENIER à la suite du départ de… d’un certain nombre de joueurs de Newcastle (rires). Il y a eu aussi des démarches au niveau de nos attaquants, et en particulier d’un jeune qui réussit très bien, pour Yoann GOURCUFF aussi. Mais ceci étant, on a pris la décision de prendre le pari sportif de garder et conserver cette équipe qui tourne bien, parce qu’il y a un groupe cohérent et depuis le début de l’année on en est remercié au détriment d’opportunités financières, qui posent toujours un certain nombre de problèmes."

Reagovat
smazaný uživatel

www.cocpr3.com je monacká soutěž,mají zajímavé bodování-4body za vítězství,2 za remízu,0-porážku a -1 za kontumačku

Reagovat
smazaný uživatel

Teda,za porážku 1 plusový bod

Reagovat
xjert02

Číst místní socialistické plky nerespektující vůbec principy ekonomie mi přivádí akorát nasranost. Každý se zde vyjadřuje jak zanícený ekonom. Zajímalo by mne, jestli se takto bude každý vyjadřovat k operaci kolena. Mne totiz prijde, ze do penez plka kazdy. Pritom do prace doktorovi nikdo neplka. Pane doktor, tu zlomenou nohu byste mel lecit takhle a ten pretrzeny predni krizak zoperovat takto.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle je naprosto přesné...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele