Preview kvalifikace o Euro 2008 - 17.11.

17.11.2007, 11:13
Previews
Kvalifikace o postup na Euro 2008 je v cílové rovince, před námi jsou poslední dvě kola. Jeden z nejsledovanějších zápasů se dnes hraje ve Skotsku, odkud si potřebují aspoň bod odvézt mistři světa z Itálie. V dalším podobném souboji o postup Norsko hostí Turecko. O hodně jde také v souboji Izrael - Rusko, o jistotu účasti na turnaji hrají Španělé se Švédskem, jen formalita zřejmě čeká Nizozemce.
Skupina A
Finsko - Ázerbájdžán  (sobota 15:00)
Zápas s jednoznačným průběhem se očekává ve Finsku. Domácí budou velkým favoritem a proti Ázerbájdžánu se od nich očekávají tři body.

Finové stále živí naději na postup do Rakouska a Švýcarska a dvě kola před koncem si lehčího soupeře už ani nemohli přát. Ázerbájdžán je ve skupině A poslední, což je zapříčiněno i zrušením zápasů s Arménií, s jedinou výhrou, ovšem pozor, ono vítězství zaznamenal v domácím duelu právě s Finy. Ti doma nepůsobí nejpřesvědčivějším dojmem a v šesti zápasech dali stejný počet branek. "Musíme mít porážku z venku na paměti. Ázerbájdžánci jsou schopní, umí s míčem, když dostanou prostor, takže musíme dávat pozor," nabádá k opatrnosti zkušený útočník Shefki Kuqi. "Mají nového kouče a pár nových hráčů, očekávám těžký zápas," dodal.

Z finské sestavy oproti nominaci vypadli dva hráči. Alexej Jeremenko byl v Moskvě přepaden dvěma muži a odnesl to zlomenou čelistí, která si vyžádá drobnou operaci a několik týdnů odpočinku. Lépe je na tom Jari Ilola, ten má "jen" poraněné koleno, ale ani on nebude pro poslední dva zápasy k dispozici. Naopak dobrou zprávou pro kouče Roye Hodgsona je návrat Jariho Litmanena. 36letý veterán se potýkal s poraněnou achilovkou, ale dal se do pořádku dříve, než se předpokládalo.

Ázerbájdžán po vysoké prohře se Srbskem přišel o trenéra, odstoupivšího Šachina Dinijeva nahradil Makedonec Gjoko Hadzievski. Ten do své nominace povolal trojici dlouho absentujících hráčů - Rašada Sadygova, Zaura Tagizadeho a také Zaura Ramazanova, nejlepšího reprezentačního střelce v historii země. Z týmu pro zranění vypadl Ramin Gulijev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Polsko - Belgie  (sobota 20:30)
Polsko se v těžké skupině plné vyrovnaných týmů přibližuje k postupu, chybí mu poslední krok. Stačí porazit již odepsanou Belgii a u našich severních sousedů se může začít slavit.

Ve skupině o postup stále reálně bojují čtyři týmy, ale právě Polsko a druhé Portugalsko jsou na tom najlépe. Třetí Srbové musí vyhrát oba zbývající zápasy a doufat, čtvrtí Finové ještě mají vše ve svých rukách, ale musí uspět jak doma s Ázerbájdžánem, tak hlavně ve středu v Portugalsku.

"Na začátku kvalifikace by si na nás nikdo nevsadil, ale nyní jsme blízko senzace a tuto událost si nikdo nenechá ujít. Změní totiž historii polské kopané," řekl polský středopolař Blaszczykowski.

Belgie již do postupových bojů zasáhnout nemůže, přesto nebude chtít hrát druhé housle. V týmu má řadu skvělých hráčů, například Timmy Simonse z PSV Eindhoven nebo Gaby Mudingayie z Lazia. Jediným chybějícím na straně domácích je Dariusz Dudek.

Polsko vyhrálo první zápas v Belgii 1:0 a doma bude chtít také zvítězit. Určitě nebude chtít spoléhat na středeční zápas na horké půdě Srbska.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 6.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Srbsko - Kazachstán  (sobota 20:45)
Srbům po posledním zápase s tímto soupeřem určitě ještě běhá mráz po zádech, podruhé ale už Kazachstán asi nepodcení a měli by si s ním poradit. Hosté už vědí, že Srbsko mají šanci porazit a stejný výsledek jako minule by jistě brali i tentokrát.

Poslední zápas obou soupeřů skončil výhrou Kazachstánu 2:1 a Srbsko může tohoto zápasu hodně litovat. Stále má reálnou šanci na postup, zaváhat by ale museli Poláci nebo Portugalci. Srbsku se v poslední době příliš nedařilo. Prohrálo s Belgií a jen remizovalo s Finskem a Arménií, za zmínku stojí jen remíza v Portugalsku a výhra 6:1 v posledním utkání s Ázerbajdžánem. "Musíme v posledních zápasech udělat maximum a čekat jak dopadnou ostatní, teď je čas všem ukázat jak jsme skutečně silní," řekl před zápasem trenér Srbska Javier Clemente. Proti Kazachstánu ale nebude moct nasadit kapitána a největší hvězdu týmu Dejana Stankoviče, který se zranil. Kvůli zranění nemůže hrát ani brankářská jednička Vladimir Stojkovič, místo něho by měl nastoupit Vlada Avramov. "Vždy vás rozruší když ztratíte brankářskou jedničku, já ale plně důvěřuji Vladovi," vyjádřil se k situaci v brankovišti Clemente. Ve středu proti Polsku by Stojkovič už mohl nastoupit, pro jistotu ale ještě Clemente povolal gólmana OFK Bělehrad Radišu Iliče.

Kazachstán v minulém utkání potrápil favority z Portugalska, ti zápas rozhodli až v posledních minutách hry a nakonec zvítězili 2:1. Kazachstán v kvalifikaci nijak nepřekvapil, ale ani nezklamal. Nejlepší zápas odehrál právě proti Srbsku, na které si teď bude věřit a zkusí výhru zopakovat. Hlavní silou slabších týmů jako je Kazachstán, Arménie a Ázerbajdžán jsou domácí zápasy. V těch dokážou potrápit nejlepší týmy Evropy, ve vekovních zápasech jsou ale stále poloviční. Nizozemský kouč Kazachstánu Arno Pijpers bude mít pro zápas k dispozici všechny hráče, kromě opory týmu Andreje Karpoviče.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.08 - 8.00 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portugalsko - Arménie  (sobota 22:00)
Na půdu favorizovaného Portugalska přijede k zápasu ve skupině A outsider z Arménie. Domácím stačí z posledních dvou utkání čtyři body a mohou začít shánět letenky do Rakouska a Švýcarska, naopak Arménie je podle očekávání už nějakou dobu bez postupových šancí.

Portugalci výhrami v Kazachstánu a v Ázerbajdžánu napravili předešlé dvě domácí remízy a díky tomu jsou o bod druzí za vedoucím Polskem. K postupu jim nyní stačí porazit Arménii a neprohrát ve středu s Finskem, přičemž obě utkání hrají doma. Proti Arménii by to neměl být problém, ale trenér Felipe Scolari varuje před podceněním. "Z toho, co jsem viděl, hrála Arménie opravdu dobře, doma prohrála jen s Belgií. Jinak jsou pokaždé proti větším týmům hodně namotivovaní."

Sám ale bude na střídačce scházet, protože si ještě musí odpykat poslední ze tří zápasů, ve kterých nesmí kvůli incidentu ze zápasu proti Srbsku na střídačku. Mužstvo tak bude opět koučovat asistent Flavio Murtosa. Hvězda domácích Cristiano Ronaldo doufá, že si svoji formu přenese z ligové soutěže i do národního týmu. "Chci reprezentaci pomoci góly a přihrávkami tak, jako se mi to teď daří v Manchesteru," řekl Ronaldo, který se před týdnem dvakrát trefil do sítě Blackburnu. Portugalci mají momentálně dlouhou listinu zraněných, mimo hru jsou Miguel, Carvalho, Ferreira, Andrade, Deco a Petit, avšak při širokém kádru by to neměl být pro portugalský tým příliš velký problém.

Arménie se v tabulce nachází na šestém místě daleko od postupových bojů. Doma jsou sice Arménci houževnatým týmem a prohráli pouze jediné utkání, ale když vyjedou mimo svou zemi, jako by byli poloviční. Ve zbylých zápasech se navíc arménský tým musí obejít bez trenéra, v pátek ráno totiž tamní svaz propustil dosavadního kouče Toma Jonese. Ve vzájemném utkání se v srpnu rozešli týmy smírně po překvapivé remíze 1:1, když na Arzumanjanův gól stihli Portugalci už jen odpovědět vyrovnáním Ronalda.
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Ricardo, Bruno Alves, Pepe, F. Meira, Caneira, Maniche, Simao, Veloso, Quaresma, C. Ronaldo, N. Gomes
Arménie - pravděpodobná sestava:
Kasparov, Arzumanjan, Dochojan, Hovsepjan, Tadevosjan, Arakeljan, Karamjan, Chacatrjan, Melkonjan, Pacajan, Voskanjan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.05 - 8.50 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Polsko1273220:1024
2.Portugalsko1265123:1023
3.Srbsko1255219:920
4.Finsko1255211:620
5.Belgie1243513:1415
6.Arménie102354:119
7.Kazachstán1214710:207
8.Ázerbájdžán101275:255
Skupina B
Skotsko - Itálie  (sobota 18:00)
Kvalifikace na mistrovství Evropy 2008 se chýlí ke konci a ve skupině B stále není rozhodnuto o postupujících. Šanci postoupit na finálový turnaj do Rakouska a Švýcarska mají oba aktéři dnešního střetnutí, Skotsko i Itálie. Ale pouze vítěz si postup zajistí.

Pro skotský národní tým by byl tento postup velkou událostí, jelikož by to bylo poprvé za deset let, co by se probojoval na velký turnaj. Skupině vévodí Francie s 25 body a Skotové jsou druzí ze ztrátou pouhého bodu. "Je to náš poslední zápas kvalifikace a víme co je v sázce. Jestliže porazíme v tomto zápase mistry světa, kvalifikujeme se na náš první velký turnaj za posledních deset let," řekl skotský útočník Kenny Miller, který hájí klubové barvy Derby County. Svěřenci trenéra McLeishe překvapili fotbalovou Evropu osmi výhrami z jedenácti zápasů během této kvalifikace, ačkoli v Itálii prohráli 2:0.

Alex McLeish se rozhodl věřit stejným fotbalistům, kteří dotáhli kvalifikaci až do této fáze a radost mu dělá fakt, že se mu nikdo neomluvil kvůli zranění nebo nemůže hrát kvůli kartám. Po trestu se vrací Darren Fletcher, nechybí ani útočníci Kenny Miller a Garry O'Connor, přestože je trápí drobná zranění. Jedinou McLeishovou starostí tak je rozhodnout se, v jakém rozestavení vyšle svůj tým do boje - dosud byl v domácích zápasech úspěšný systém 4-4-2, ale ten selhal naposledy v Gruzii a média volají po změně na opatrnější 4-5-1

Italský tým se nachází trochu překvapivě až na třetí pozici. Na své dnešní soupeře ztrácí jeden bod, avšak má ještě domácí zápas s Faerskými ostrovy zápas k dobru. To znamená, že Italům k postupu stačí bod ze Skotska a pak i jen remíza s Faeřany.

Příprava Italů na zápas byla zastíněna skandálem, jenž otřásl celým Apeninským poloostrovem, když v neděli policista pravděpodobně omylem zastřelil fanouška Lazia Řím. Italská fotbalová federace odložila pro tento víkend zápasy v nižších italských soutěží a národní tým si na zápas na Hampden Parku navleče na rukávy černé pásky.

Na soupisce posledních mistrů světa nefigurují Alessandro Del Piero ani Filippo Inzaghi. Trenér hostí Roberto Donadoni jim minulý měsíc naznačil, že jsou už pro mezinárodní fotbal staří. Naopak byl překvapivě poprvé povolán hbitý záložník Juventusu Turín Raffaele Palladino. Útočník milánského AC Alberto Gilardino je opět na soupisce poté, co byl minulý zápas Donadonim ignorován. Do italského týmu se vrátil i útočník Juventusu Vincenzo Iaquinta, jenž při minulém utkání s Gruzií, který Itálie vyhrála 2:0, chyběl. Kapitánovi Fabiu Cannavarovi vypršel trest, a tak se také může vrátit do sestavy stejně jako jeho kolega z obrany Gianluca Zambrotta, ten si doléčil zraněný kotník. Ale další mistr světa z Německa Marco Materazzi je stále mimo hru.

Otazník se vznáší nad startem Massima Odda, jenž se zranil na čtvrtečním tréninku. Původní podezření na zlomenou nohu se nepotvrdilo, jeho stav se rychle lepší a je tedy možné, že se stačí dát dohromady. V týmu pak určitě nebude chybět aktuální postrach Skotů - útočník Bayernu Mnichov Luca Toni, který se v prvním utkání dvěma góly postaral o výhru Itálie 2:0.

Celková bilance vzájemných zápasů hovoří jasně pro Italy - šestkrát svého soupeře porazili, dvakrát remizovali a jen jednou prohráli. Ovšem všech šest vítězství přišlo doma, ve Skotsku se urodily dvě remízy a také jediná italská porážka. Ta už je však hodně letitá, Skotové se radovali v roce 1965 v rámci kvalifikace na mistrovství světa. V minulé kvalifikaci na MS, v roce 2005, se v Glasgow urodila remíza 1:1.
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon, Hutton, Weir, McManus, Naysmith, Brown, Ferguson, Fletcher, McCulloch, Hartley nebo Miller, McFadden
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon, Oddo nebo Panucci, Cannavaro, Barzagli, Grosso nebo Zambrotta, Pirlo, Gattuso, Ambrosini, Camoranesi, Toni, Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.10 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Litva - Ukrajina  (sobota 19:00)
Šestý tým skupiny B, Litva, přivítá v sobotu na svém stadionu čtvrtou Ukrajinu. I když se očekává jasná výhra hostů, nemusí být utkání tak jednoznačné, jak se může zdát. Oba týmy naposledy podaly dobrý výkon a v tomto utkání nemají co ztratit.

Litva v minulém kole potrápila Francii. Dlouho se zdálo, že si odveze bod za remízu, Francie nakonec zápas rozhodla až v posledních 10 minutách dvěma góly Henryho. Přestože se od Litvy postup na šampionát neočekával, dovedla párkrát zatopit i největším favoritům skupiny. Hned v prvním utkání dokázala v Neapoli remizovat s mistry světa z Itálie a ti i kvůli tomuto výsledku stále nejsou na postupových pozicích. Jestli Italové na mistrovství Evropy nepojedou, budou tohoto nepovedeného zápasu ještě hodně litovat. Litva s nejlepšímy týmy nikdy neprohrála o více jak dva góly a i za to si zaslouží pochvalu. Vždyť ve skupině má oba finalisty posledního mistrovství světa a navíc právě Ukrajinu, čtvrtfinalistu loňského turnaje. V tomto zápase Litvě nepomůžou Deividas Šemberas, křídlo Hearts Deividas Česnauskis a do hry nezasáhne ani Saulius Mikoliunas.

Od Ukrajiny se očekávalo, že se bude bít o postupové místo s Francií a Itálií, nakonec se ale nestalo a do hry o postup se zařadilo Skotsko. Hráče Ukrajiny to může mrzet o to víc, že na mistrovství světa podávali dobré výkony a po dosažení čtvrtfinále se chtěli předvést i na mistrovství Evropy. Možná by se tak i stalo, kdyby se nedostali do takzvané skupiny smrti. Ukrajina ztrácela body hlavně ve venkovních zápasech, prohrála všechny tři důležitá utkání, ve kterých se rozhodovalo o postupu a zde by měla hledat příčinu nezdaru. Trenér Oleg Blochin po zápase ve Skotsku nabídl rezignaci, nakonec se ale ještě rozhodl zůstat a v minulém utkání dovedl Ukrajinu k vysoké výhře 5:0 nad Faerskými Ostrovy. Do sestavy pro tento zápas ale nemůže zařadit několik stabilních hráčů. Olexander Kučer, Andrij Rusol ani Andrij Nesmačnij do hry najisto nezasáhnou, navíc se zranil i Maxim Kaliničenko a jeho start je ohrožen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Francie1181223:325
2.Skotsko1180320:1024
3.Itálie1072117:723
4.Ukrajina1051416:1216
5.Gruzie1131716:1710
6.Litva103167:1310
7.Faerské ostrovy1100113:400
Skupina C
Moldavsko - Maďarsko  (sobota 18:00)
Moldavsko ještě může skončit ve skupině na posledním místě, což by bylo obrovské zklámaní. Tuto možnost mohou domácí vyloučit proti Maďarsku, které se také dlouhodobě trápí.

Trenér Dobrovolski se snaží tým vyburcovat k lepším výkonům, proto po dlouhé přestávce povolal do reprezentace zkušeného Evghenie Cebotariho a také Eduarda Grosu. Velkou komplikací je zranění brankářské jedničky Sergheie Pascenka. V trestu je pak dnes trojice Moldavanů - Alexandru Gatcan, Victor Golovatenco a Andrei Corneencov.

Ani Maďaři neprožívají úspěšnou kvalifikaci, postup na mistrovství Evropy opět zůstal pouze snem. Maďarům zatím patří pátá příčka, ale předstižení Bosny a Hercegoviny není nereálné. Základem pro postup vzhůru je dobrý výsledek v Moldavsku. Trenér Várhidi má k dispozici téměř všechny nejlepší hráče, chybí pouze zraněný útočník Hannoveru Huszti.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norsko - Turecko  (sobota 19:00)
Ostře sledovaným sobotním soubojem je zajisté také zápas Norska s Tureckem. Hosté nechtějí o EURO přijít, a proto jedou do Osla pro tři body. Jenomže proti tomu stojí domácí Norové, kterým by byl pravděpodobně za této situace dobrý i bod.

Z kvalifikační skupiny C si již s předstihem zajistili postup obhájci titulu z Řecka a o druhé místo bojují právě Norsko s Tureckem. Norsko dokázalo vyhrát čtyři ze svých posledních pěti zápasů hlavně díky bojovnosti a taktice. Nyní jsou seveřané o dva body před Tureckem. Hosté moc dobře vědí, že prohra znamená konec nadějí a tomu podřídí vše.

Norsko sází hlavně na známého útočníka Johna Carewa a na hráče z Rosenborgu, zraněn je kapitán Martin Andresen. Do útoku se vedle Carewa pravděpodobně postaví Steffen Iversen, který tento měsíc v Lize mistrů zatížil konto španělské Valencie dvěma brankami. Oba, jak Carew, tak také Iversen, se již trefili v této kvalifikaci čtyřikrát. Další šanci nejspíš dostane i naturalizovaný Nor narozený v Ghaně Alexander Tettey. "Jsme velice těžko k poražení. Tvrdě makáme a hrajeme chatrý fotbal," ví moc dobře John Arne Riise. Norům by mohla stačit i remíza, udrželi by si tak dvoubodový náskok a to by vzhledem k tomu, že k poslednímu utkání jedou na Maltu, mohlo stačit.

Fatih Terim, kouč Turecka, se v sobotu bude muset obejít bez klíčového záložníka Yildiray Basturk, který je zraněný. "Již jsme hráli mnoho podobných zápasů a nakonec jsme hodně z nich zvládli. Věřím v síly svých hráčů. V Norsku jsme schopni uspět," myslí si Terim. "Zápas v Norsku se dá popsat jako boj o přežití. Pokud vyhrajeme, dosáhneme svého cíle, pokud ne, budeme si muset sypat popel na hlavu. Ale máme o hodně kvalitnější tým než Norové a věřím, že to zvládneme," dodal Senturk.
Norsko - pravděpodobná sestava:
Opdal - Storbaek, Hangeland, Hagen, John Arne Riise - Bjorn Helge Riise, Tettey, Morten Gamst Pedersen, Solli - Iversen, Carew.
Turecko - pravděpodobná sestava:
Demirel - Gokhan Gonul, Emre Asik, Servet Cetin, Ibrahim Uzulmez - Turan, Aurelio, Hamit Altintop, Tuncay Sanli - Nihat Kahveci, Semih Senturk.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Řecko - Malta  (sobota 20:30)
Řecko se už kvalifikovalo na ME a teď má dva zápasy k dobru - na přípravu a testování nových hráčů. Přesto, nebo právě proto, je kouč Otto Rehhagel nechce vypustit a hodlá v nich zvítězit. Malta je na posledním místě skupiny má malou šanci svou pozici vylepšit.

Obhájci eropského titulu se mohou těšit na zcela vyprodaný domácí stadion. A při nátuře, jakou mají Řekové, lze předpokládat skutečně skvělou atmosféru. Do týmu Řecka se vrátil po výborných výkonech v dresu Panathinaikosu Atény útočník Mantzios. Naopak chybět bude Paraskevas Antzas, který se stále léčí ze zranění stehenního svalu a také Angelos Charisteas, jehož trápí kotník.

Malťané potřebují k tomu, aby se odlepili od dna tabulky, vyhrát oba zbývající dva zápasy. Vsadit si na to půjde asi málokdo, ale ve fotbale je možné vše. I kdyby se jim šest bodů získat podařilo, stále by museli spoléhat na zaváhání dosud šestého Moldavska. Malťané postrádají zraněné Luka Dimecha, Ivana Woodse a kapitána Gilberta Agiuse. George Mallia se omluvil z osobních důvodů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Řecko1081118:925
2.Norsko1062222:820
3.Turecko1053222:1018
4.Bosna a Hercegovina1141616:2113
5.Maďarsko1040610:1712
6.Moldavsko112369:199
7.Malta101279:225
Skupina D
Wales - Irsko  (sobota 16:00)
Oba týmy si budou chtít v tomto utkání alespoň částečně napravit chuť po nevydařené kvalifikaci. Minulý zápas obou soupeřů skončil výhrou Irska 1:0, ve Walesu tedy čekají vítěznou odvetu.

Domácí až na utkání s Kyprem předváděli v posledních zápasech dobré výkony, na mistrovství Evropy to už ale nestačilo. Minulý zápas odehrál Wales v San Marinu a zvítězil 2:1, stejný výsledek by tým jistě bral i v utkání s Irskem. Wales odehrál celou kvalifikaci s velmi mladým mužstvem, které ale získalo mnoho zkušeností, přesto někteří odborníci říkají, že Wales má nejhorší mužstvo všech dob a volají po odvolání trenéra Toshacka. Walesu v tomto utkání nepomůže nejlepší hráč týmu Craig Bellamy, chybět rovněž bude i talentovaný Gareth Bale.

Irsko v posledním utkání jen remizovalo doma s Kyprem, když Finnan vyrovnal až v 90. minutě zápasu na 1:1. Irové před začátkem kvalifikace mysleli i na postup, Němci a Češi ale byli velmi těžkými soupeři a Irsko tak nakonec bude hrát jen o třetí místo. Přesto svěřenci trenéra Stauntona svými výkony v kvalifikaci svoje fanoušky určitě nezklamali. V zápase v Walesem ale budou chybět Stephen Reid, Joey O'Brien, Jonathan Douglas, Andy O'Brien, Richard Dunne a Stephen Kelly. Trenér Staunton tak bude mít ještě hodně práce s poskládáním optimální sestavy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.15 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Německo - Kypr  (sobota 20:00)
Zraněními zdecimovaná reprezentace Německa přivítá v Hannoveru venku téměř neškodný Kypr. Německo bojuje o první místo ve skupině s Českou republikou, Kypr je čtvrtý s pouhou dvoubodovou ztrátou na Irsko a může se tedy reálně probojovat na poměrně lichotivé třetí místo.

Němci si jako první zajistili postup na EURO po bezbrankové remíze v Irsku, ovšem v následujícím zápase utrpěli potupnou porážku 0:3 od České republiky a mají rozhodně co napravovat. "Proti Čechům jsme dělali neomluvitelné chyby, které už příště hráčům nebudeme tolerovat. Chceme v kvalifikaci získat ještě šest bodů a uděláme proto maximum," tvrdí Joachim Löw, trenér Německa. Německá reprezentace se bude muset vypořádat s absencí mnoha opor. Klíčový záložník Bastian Schweinsteiger nebude moct nastoupit kvůli problémům s kolenem, které si přivodil ve středu. Do zápasu proti Kypru nebudou moct nastoupit ani kapitán Michael Ballack, Marcell Jansen, Torsten Frings, Philipp Lahm, Christian Pander a Kevin Kuranyi.

Kypřané zakončí svou pouť kvalifikační skupinou zápasy s dvěma nejsilnějšími protivníky. Po Německu, doma hostí Českou republiku a jakýkoliv bodový zisk z tohoto dvojzápasu by pro ně byl obrovským úspěchem. Mohou však být povzbuzeni remízou 1:1 z Irska. Klíčový obráce reprezentace Kypru Stelios Okkarides je optimistický. "My chcme vyhrát každý zápas, ať už proti nám stojí kdokoliv. Právě teď se koncentrujeme na Německo a chceme uhrát takové výsledky, abychom ve skupině skončili co nejvýše," prohlašuje Okkarides. Pokud by Kypřané skutečně skončili v konečném pořadí na třetím místě bylo by to jejich historicky nejlepší umístění ze všech kvalifikacích. Do zápasu určitě nenastoupí zraněný Nektarios Alexandrou a ohrožený je i start největší hvězdy Ioannise Okkase, útočníka Celty Vigo.
Německo - pravděpodobná sestava:
Lehmann - A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Castro - Borowski, Hitzlsperger - Hilbert, Trochowski - Klose, Gomez
Kypr - pravděpodobná sestava:
Georgallidis - Theodotou, Okkaridis, Christou, Charalambous - Michail, Satsias, Nikolaou, Aloneftis - Okkas, Konstantinou
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Česko - Slovensko  (sobota 20:30)
Sobotní kvalifikační zápas českých a slovenských fotbalistů bude mít prestižní náboj s nádechem přípravy. Původně měl vypjatý duel patřit k vrcholům boje o mistrovství Evropy, ale o postupujících ze skupiny D už je rozhodnuto. Oba soupeři přesto mají stále o co hrát: Češi o nasazení pro los ME a kvalifikaci světového šampionátu, Slováci zase touží po odvetě za loňskou potupnou porážku 0:3 a rádi by využili českého uspokojení z jistoty postupu.

Souboje dvou bývalých federálních partnerů bývají vždy vypjaté, a to i v případě, že jde jen o přípravné zápasy. Před třinácti lety byly obě oddělené reprezentace na stejné startovní čáře, ale český fotbal od té doby ušel mnohem větší kus cesty a nyní se už připravuje na své čtvrté Euro. To samo o sobě ukazuje výkonnostní rozdíl mezi oběma výběry, které ještě zvýrazňuje odstup 41 míst v žebříčku FIFA.

Přitom na startu současné kvalifikace se zdálo, že Slováci mohou reálně přemýšlet o postupu. V předchozí kvalifikaci se probojovali až do baráže o MS, a tak byli před loňským zářijovým zápasem na Tehelném poli optimisty. Jenže porážka s Čechy a další zaváhání je nečekaně rychle dostaly mimo postup.

Český tým postrádal v předchozím klíčovém a vítězném utkání v Německu několik hráčů včetně Tomáše Rosického a Milana Baroše a ani tentokrát to nebude jiné. Kapitán i útočník se sice do týmu vrátili, ale chybět budou gólman Čech, obránce Ujfaluši, kvůli zranění vypadli také záložník Sionko a obránce Jankulovski, trenér Karel Brückner dnes navíc oznámil, že kvůli zdravotním potížím je ohrožen start Jana Poláka. I proto čeká národní tým další zápas, v němž bude hledat ideální složení a varianty pro červnový turnaj.

Jakkoli se nabízí přípravný charakter zápasu, Brückner o tom nechce ani slyšet. "Už dávno se mezistátní zápasy takto nerozlišují. Bereme ho se vším všudy, co patří k důležitému utkání," tvrdí český kouč, který přitom nebere až tak vážně koeficienty pro losování. "Chceme vyhrát skupinu, ale koeficientům nepřikládám velký význam," řekl kouč.

Fotbalisté mluví stejně, o podcenění zápasu prý nemůže být ani řeč. "V Bratislavě jsme kvalifikaci dobře rozjeli, tak bychom si ji nechtěli pokazit v závěru, i když postup máme v kapse. Je třeba navíc vidět, že Slováci určitě přijedou s plánem se revanšovat," míní Rosický, že jeho tým půjde do zápasu s velkou motivací.

Hosté mají důvodů k motivaci snad ještě více: loňský debakl, pasivní bilance s českým výběrem a také odvaha prokázat, že patří fotbalově výše. Nemluvě o tom, že v týmu je celá řada hráčů, která hrávala, či ještě hraje v českých klubech. Zcela zvláštní náboj bude mít utkání pro Karola Kisela, který na Letné už zdomácněl a patří mezi největší tahouny současné Sparty Praha. Vedle něj se tentokrát z české ligy dostal do nominace už jen slávista Matej Krajčík, na Letnou se po čase vrací také ex-sparťan Marek Čech, nyní hrající v Portu.

Slováci se sešli k utkání až ve středu a hned přišli o klíčového stopera Jána Ďuricu, který dorazil s natrženým stehenním svalem a tým vzápětí opustil. Ještě dnes dopoledne se mužstvo připravovalo v Bratislavě, do Prahy přiletí nezvykle už dnes večer, tedy dva dny před utkáním.

Trenér Ján Kocian český fotbal dobře zná, a to nejen ze svého působení v Drnovicích, ale také z řady cest na české stadiony v roli pozorovatele. "Češi patří mezi nejlepší týmy v Evropě. Dal bych je do stejné kategorie jako Anglii, Španělsko či Německo," řekl před cestou do Prahy. Ale odevzdaný výkon prý od jeho mužstva čekat nelze. "Kdybychom měli plné kalhoty, bylo by to ještě horší než naše přemotivovanost v předchozích vzájemných zápasech," vysvětlil Kocian, který pošle svěřence na trávník s tím, aby se mu co nejlépe ukázali před dalšími zápasy.

Po posledních zklamáních to platí dvojnásob, Slováci dva souboje s kvalitními soupeři vysoko prohráli: s Walesem doma 2:5, v přípravě v Chorvatsku 0:3. Právě defenziva dělá současné slovenské reprezentaci zjevně největší problémy, ale absencí Ďurici utrpěla ještě více. Kocian dokonce naznačil, že by při zařazení Baroše do českého útoku mohl dostat šanci Tomáš Hubočan ze Žiliny, který Ďuricu v týmu nahradil. Otázkou také je, zda se dá do utkání do pořádku Stanislav Šesták, který měl také zdravotní potíže.

Brückner se ale nedomnívá, že by slovenská defenziva zvlášť vázla. "Možná ostatní hráči v týmu neplnili přesně pokyny trenéra, ale celkově se Slováci od loňska zlepšili. Především ve středu hřiště, kam trenér Kocian zařadil rychlostní hráče, na krajích jsou nyní pracovití fotbalisté," uvedl kouč na dnešní tiskové konferenci.

Zápas začne ve 20:30, přímo ho odvysílá Nova. Utkání řídí Finové: Tony Asumaa, asistenty jsou Jukka-Pekka Koskela a Teijo Kotinurmi.
Česko - pravděpodobná sestava:
Blažek - Pospěch, Kováč, Rozehnal, Grygera - Polák (Matějovský), Galásek, Rosický, Plašil - Koller, Baroš.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Krajčík, Škrteľ, Michalík, Čech - Šesták, Kisel, Sapara, Hamšík, Mintál - Hološko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.85 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Německo1072131:723
2.Česko1072122:423
3.Irsko1144315:1216
4.Kypr1042417:1814
5.Slovensko1041527:2013
6.Wales1041516:1713
7.San Marino1100112:520
Skupina E
Andorra - Estonsko  (sobota 18:00)
Andorra má k dispozici poslední dva domácí zápasy k tomu, aby získala alesoň nějaký bod do tabulky. Zatím má na svém kontě nulu, což může vylepšit proti oslabenému Estonsku.

Andorra je tradičním outsiderem evropské kvalifikace a svou pověst otloukánka i letos potvrzuje. Ve skupině E je zatím bez bodu, přičemž vstřelila pouhé dva góly. První na hřiši Izraele a ten druhé na půdě Estonska, které v sobotu vyzve v domácím prostředí. Hosté jsou lepší o pouhé čtři body a navíc přijeli ve značně oslabené sestavě.

Trenér Viggo Jensen vyšel vstříc klubům a nepovolal své největší opory, Estonsku už totiž v kvalifikaci dávno o nic nejde. Estonci jsou předpolsední, přičemž horší je jen Andorra. Jensen tak nepovolal své nejlepší hráče - Stepanova, Kruglova, Neemela, Opera, Klavana, Pareika, Londaka a Rähna. Zraněni jsou Poom, Voskoboinikov a Terehhov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.25 - 4.00 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Izrael - Rusko  (sobota 19:00)
Oči všech anglických fanoušků se v sobotu budou upínat na souboj Izraele s Ruskem. Pokud totiž Rusko na horké půdě zvítězí a poté ve středu zvládne zápas s Andorrou, což by měla být formalita, bude Anglie na šampionátu v příštím roce chybět a to by se rovnalo katastrofě.

Anglie si situaci zavařila sama. Naposledy prohrála právě s Ruskem a nyní nemá svůj osud ve vlastních rukou. Hoši Guuse Hiddinka si na EURO nyní hodně brousí zuby a velkou příležitost, kterou si vybojovali, si nyní zajisté nebudou chtít nechat jen tak uplavat. Sám nizozemský trenér věří, že jeho tým je dost silný, aby v Tel Avivu uspěl, protože prý Izrael nedokáže odporovat tlaku po celý průběh zápasu.

"Izrael hraje doma, nemá už vůbec co ztratit, a proto bude hrát uvolněně a bude se snažit útočit. Jsem si ale jist, že to můžeme i v této situaci dokázat," věří kouč Guus Hiddink. V sobotu pravděpodobně nasadí hodně podobnou sestavu, která srazila na kolena v Moskvě Angličany. Na místě brankáře se bude muset rozhodnout mezi bývalou jedničkou Igorem Akinfejevem, který se vrací po zranění, a Vladimirem Gabulovem.

Přes Hiddinkova sebevědomá slova to nebudou mít Rusové v Tel Avivu jednoduché. Izreal je doma totiž velice těžko k poražení a málokterý tým odsud odváží tři body. Naposledy porazilo Izrael na jeho půdě Chorvatsko v minulém roce, čímž ukončilo sedm let trvající domácí neporazitelnost Izraelců.

Tým Drora Kashtana má ve svém středu několik nadějných mladíků, kteří v sobotu asi dostanou šanci a zajisté budouc chtít dokázat, že z nich rostou nové hvězdy světového fotbalu. Příkladem je obránce Dekel Keinan z Maccabi Haifa.
Izrael - pravděpodobná sestava:
Dudu Aouate - Yoav Ziv, Shimon Gershon, Tal Ben Haim, Yuval Shpungin - Gal Alberman, Tamir Cohen, Barak Yitzhaki, Maor Buzaglo - Aviram Barchyan, Roberto Colautti.
Rusko - pravděpodobná sestava:
Igor Akinfejev - Vasilij Berezuckij, Sergej Ignaševič, Alexej Berezuckij - Dmitrij Torbinskij, Jurij Žirkov, Dinijar Biljaletdinov, Konstantin Zirjanov, Igor Semšov - Andrej Aršavin, Roman Pavljučenko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.65 - 3.80 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Makedonie - Chorvatsko  (sobota 20:00)
Chorvatsko má kvalifikaci na EURO rozjetou hodně dobře a již jen smůla jej může odstavit na vedlejší kolej. O definitivu bude Chorvatsko bojovat v sobotu v zápase s Makedonií. K jistotě postupu stačí hostům jediný bod, ale všichni dobře vědí, jak je hra na remízu ošidná.

Chorvatsko vede nabitou skupinu E a na svém kontě má šestadvacet bodů. Za Chorvatskem je třiadvaceti bodová Anglie a Rusko, které má bodů jednadvacet. Ostrovní tým má však oproti svým soupeřům již o jeden odehraný zápas navíc. Bod ve Skopji by pro Chorvaty znamenal jistotu postupu a kouč Slaven Bilič svým svěřencům hodně věří. "Máme dost síly na to, abychom se na závětečný turnaj dostali," prohlásil trenér Chorvatů. Bilič bude muset řešit, kým nahradit Mladena Petriče. Na jeho místě nejspíše nastupí hráč Hamburku, Ivica Olič.

Přestože hosté vyhrát nemusí, Josip Simunič, obránce Herthy Berlín, tvrdí, že tým je hladový po všech třech bodech. Pokud chcete hrát na remízu, často se vám to nevyplatí a nakonec prohrajete. To je ve fotbale známá zákonitost. Další z Chorvatů, Eduardo da Silva z Arsenalu přidává svůj pohled na konečný stav skupiny E. "Podle mě již v sobotu budeme vědět, že na EURO postupujeme my a Rusko. Anglie si svoji šanci nechala utéct a věřím, že do Londýna pojedeme již v pozici turistů."

Makedonie, která je již bez šancí na postup, se bude muset obejít bez elitního kanonýra Gorana Pandeva. To bude hodně citelná ztráta. "Chorvatsko je favorit, ale my se jim budeme snažit cestu zkomlikovat jak jen to půjde," řekl trenér domácích Srecko Katanec.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.10 - 3.35 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Chorvatsko1082025:426
2.Anglie1172222:423
3.Rusko1063116:521
4.Izrael1052317:1117
5.Makedonie1032510:1111
6.Estonsko111193:214
7.Andorra1000102:390
Skupina F
Lotyšsko - Lichtenštejnsko  (sobota 17:00)
Nejen o čest se bude hrát v Lotyšsku, kam zavítá tým Lichtenštejnska. Kdysi beznadějný outsider se pomalu vypracovává v tým, který dokáže kousat a výhrou na půdě účastníka posledního Eura by se mohl odpoutat od posledního místa ve skupině.

Tam je zatím se sedmi body, ale ztrácí jen bod na Island a dva na Lotyšsko. Islanďané navíc dnes mají volno a ve středu jedou do Dánska, takže vyhlídky na bodový zisk nemají kdovíjak velké. Lichtenštejnci jsou navíc povzbuzeni posledním dobrým výsledkem, když doma rozdílem třídy porazili Island (3:0).

Lotyši podle očekávání nedokázali navázat na úspěch zpřed čtyř let a vrátili se do evropského podprůměru. V prvním vzájemném utkání v Lichtenštejnsku dokonce prohráli 0:1. Nominace trenéra Starkovse je bez překvapení a bez absencí důležitých hráčů, po zranění se navíc vrací Andrejs Rubins.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Severní Irsko - Dánsko  (sobota 20:45)
Oba soupeři mají ještě malou šanci na postup, jen vítěz tohoto souboje ale může ohrozit Španělsko. Remíza by zničila všechny naděje na postup, čekejme tedy velmi dobrý zápas, který budou chtít obě strany vyhrát.

Severní Irsko si v posledních zápasech samo zkomplikovalo boj o postup na mistrovství Evropy, prohraných utkání s Lotyšskem a Islandem může hodně litovat. V minulém utkání Irové vybojovali remízu 1:1 ve Švédsku a stále si tak udrželi reálnou šanci na postup. Poslední zápas Severního Irska s Dánskem skončil remízou 0:0, tu ale nesmí týmy zopakovat, protože by to znamenalo konec všech nadějí na postupové příčky. Trenér Severního Irska může být se sestavou spokojen, kvůli zranění nemůže do utkání nasadit jen George McCartneyho, místo kterého byl povolán Johnny Evans.

Dánsko má stejně jako Severní Irsko 17 bodů a také šanci na postup. V posledním utkání zvítězilo 3:1 nad Lotyšskem a tři body budou svěřenci trenéra Olsena potřebovat i tentokrát. V zápase ale Dánsku nepomůžou zranění Jesper Gronkjaer a brankář Jesper Christiansen, trenér Olsen místo nich povolal Thomase Kristensena a náhradním brankářem byl zvolen Kevin Stuhr Ellegaard.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.65 - 3.30 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Španělsko - Švédsko  (sobota 22:00)
Zajímavý a prestižní souboj dvou předních evropských mužstev se na sobotní večer chystá na stadionu Santiago Bernabeu v Madridu. Domácí Španělsko tam bude hostit ambiciózní Švédsko. Oba týmy mají postup na EURO z kvalifikační skupiny F téměř v kapse, ale přesto se dá očekávat velice zajímavé utkání.

Švédsko vede skupinu F s třiadvaceti body, které získalo z dosavadních deseti utkání. V Madridu bude stačit týmu ze Skandinávie bod, aby si s předstihem definitivně pojistil své místo na závěrečném turnaji v Rakousku a Švýcarsku. Španělsko je oproti svému sobotnímu soupeři o bod vzadu a k jistotě postupu potřebuje vyhrát. Na druhé straně v případě, že by se v sobotu nenašel vítěz souboje Severního Irska s Dánskem, by měly oba celky svoji místenku na EURU také jistou bez ohledu na výsledek svého zápasu.

"Máme před sebou dva důležité zápasy a oba je chceme vyhrát," řekl ve středu záložník Španělska Albert Riera. "Pokud to zvládneme, skončíme na prvním místě ve skupině a to je náš cíl. Když se hraje za národní tým, máte vždy dostatek motivace."

V minulém roce bylo Španěsko po prohrách se Severním Irskem a Švédskem v krizi a na pokraji vyřazení, ale šest výher a jedna remíza v posledních sedmi zápasech vrátili tým Luise Aragonese zpět do boje o závěrečný turnaj. V zápase se Švédskem se Španělsko bude muset obejít bez střelce Liverpoolu Fernanda Torrese, který teprve nedávno doléčil své zranění. Bývalého kanonýra Atletika Madrid by měl v útoku Španělů nahradit Raul Tamudo.

Švédsko se minulý měsíc příliš neukázalo, protože pouze remizovalo 1:1 se Severním Irskem. Před sobotním zápasem mají navíc velice početnou marodku. Zranil se Johan Elmander, hvězda francouzského Toulouse, který většinou hrává spolu se Zlatanem Ibrahimovičem v útoku. Navíc je v ohrožení i start dalšího střelce Marcuse Allbacka. Nejpravděpodobnějším parťákem pro útočníka Interu Milán se tak nyní zdá být Markus Rosenberg.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Švédsko1072121:523
2.Španělsko1071219:822
3.Dánsko1052317:917
4.Severní Irsko1052315:1217
5.Lotyšsko1030710:149
6.Island1122710:248
7.Lichtenštejnsko112188:287
Skupina G
Bulharsko - Rumunsko  (sobota 17:00)
Zápas, v němž už prakticky o nic nejde. Bulharům by k postupu na Euro musel kromě vítězství pomoci ještě zázrak, Rumuni už mají účast na turnaji jistou a jde jim už "jen" o první místo ve skupině, přesto si mohou dovolit prohrát...

Bulhaři se o naděje připravili remízou v Albánii v minulém kole, díky které mají dva zápasy před koncem čtyřbodový odstup na Nizozemsko. To zítra hostí outsidera z Lucemburska a pokud vyhraje, bude Bulharsko definitivně venku. Rumuni jsou naopak ve skvělé pozici, nejenže jako jeden ze čtyř týmů mají jistý postup, ale k prvenství ve skupině jim stačí tři body buď z utkání v Bulharsku, nebo ve středu doma s Albánií.

Domácí se budou muset obejít bez zraněného brankáře Georgiho Petkova, na jeho místo byl povolán Ivaylo Petrov z CSKA Sofia. Přestože jde o zkušeného 34letého gólmana, reprezentovat bude poprvé. Svou sbírku startů by mohl po více než třináctiměsíční absenci rozšířit Zdravko Lazarov, naopak k dispozici stále nejsou zranění Valerij Božinov, Svetoslav Todorov a Stanislav Angelov, mimo to Lucio Wagner pyká za karty. Kouči Dimitaru Penevovi vypadl také Marčo Dafčev, jenž se zranil na čtvrtečním tréninku.

Rumuni jsou společně s Chorvatskem jediným neporaženým celkem v kvalifikaci a i kvůli udržení této statistiky povolal kouč Victor Piturca to nejsilnější, co měl k dispozici. "Chci tuto kvalifikaci dohrát bez porážky. Jsem rád, že už jsme postoupili, ale i tak v posledních dvou zápasech postavím tu nejsilnější jedenáctku," prohlásil trenér. Musí se ale obejít bez několika zraněných hráčů - v nominaci chybí Cosmin Contra, Laurentiu Rosu a Mirel Radoi, navíc se v posledním utkání před odjezdem na reprezentační sraz zranila i největší hvězda týmu, Adrian Mutu z Fiorentiny. Natažený stehenní sval jej na hřiště nepustí asi tři týdny, v rumunském týmu jej nahradil Gigel Bucur z Politechniky Temešvár.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Albánie - Bělorusko  (sobota 20:00)
Albánie se drží ve skupině G na lichotivém čtvrtém místě a proti Bělorusku tuto pozici chce udržet. První duel na hřišti Běloruska skončil remízou 2:2, nyní mají výhodu domácího prostředí Albánci.

Domácí jsou remízovým králem skupiny, jeden bod získali hned v pěti utkáních. Porazit však dokázali jen slabé Lucembursko. Nyní mají šanci na třetí výhru proti Bělorusku, které ztrácí v tabulce čtyři body. Albánii se vracejí do sestavy potrestaní Lorik Cana a Edmond Kapllani, suspendován je však pro změnu trenér Barič. Zraněn je Devis Mukaj.

Běloruská reprezentace je v krizi, prohrála posledních pět zápasů a skórovat v nich dokázala pouze dvakrát. Následkem toho je v kvalifikační skupině horší jen Lucembursko. Trenér Stange věří v první dobrý výsledek za dobu svého čtvrtročního působení. Hostům chybí obránce Mološ a nejspíš i záložník Stasevič. Naopak v pořádku je zkušený Kulči.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Nizozemsko - Lucembursko  (sobota 20:30)
Nizozemsko je jedno vítězství od postupu na EURO 2008 a v zemi tulipánů nikdo nepochybuje o tom, že rozhodující tři body přijdou již v zápase proti rivalovi z Beneluxu. Lucembursko sice udělalo za poslední roky obrovský kus práce, přesto zůstává naprostým outsiderem.

Skupina G už jednoho postupujícího zná, je jím Rumunsko a obecně se očekává, že co nevidět k němu přibudou i Tulipáni. Chybí jim dva zápasy a tři body. Druhé utkání se hraje na půdě nevzypitatelných Bělorusů a Marco van Basten udělá vše proto, aby už měl tou dobou klid. Nicméně to nebudou mít domácí tak snadné, jak se na první pohled zdá. Třeba už jen proto, že jim chybí jejich nejlepší střelec – Robin van Persie, kterého vyřadilo zranění, podobně je na tom i Arjen Robben a tyto absence dokonce přinutily Van Bastena ke změně rozestavení. Ze zaběhnutého 4-3-3 přejdou Oranjes na 4-4-2.

"Je to dáno zraněními a také tím, že se křídla v některých předchozích zápasech neprosazovala tak, jak bych si představoval," okomentoval situaci držitel Zlatého míče z roku 1992. "Ale mně to přijde spíše jako systém se čtyři obránci, dvěma záložníky a čtyřmi útočníky," dodal.

Krom překvapivě velmi slušné obrany hostů bude Nizozemce strašit vzpomínka na debakl v roce 1963. Tehdy totiž v Rotterdamu senzačně podlehli právě Lucembursku a brány finálového turnaje se jim uzavařelz. To bylo zároveň naposledy, co prohráli v kvalifikaci na ME na domácí půdě.

Jak už bylo řečeno, Lucembursko může být se svým výkonem v kvalifikaci určitě spokojené, byť prohrálo deset z jedenácti kol. Problémem je podle všeho slabý útok, avšak obrana působí pevným a těžko prostupným dojmem. Trenéra Hellerse jistě velmi potěšilo uzdravení největší hvězdy týmu Jeffa Strassera, který zmeškal předchozí dvě kvalifikační utkání, ale nyní už je plně fit. Zkušený třiatřicetiletý defenzivní záložník je na nejlepší cestě překonat národní rekord v počtu startů za reprezentaci, momentálně mu ke Carlosu Weisovi a jeho 87 zápisům chybí sedm...
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Van Der Sar - Johnny Heitinga, Andre Ooijer, Fred Bouma, Urby Emanuelson - Rafael Van Der Vaart, Wes Sneijder, Gio Van Bronckhorst, Clarence Seedorf - Van Nistelrooy, Dirk Kuyt
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 12.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Rumunsko1082020:526
2.Nizozemsko1072113:323
3.Bulharsko1054115:719
4.Albánie102539:811
5.Slovinsko113269:1411
6.Bělorusko1021711:207
7.Lucembursko1110102:223

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
satan_666

jo podle mětaky Andorra neprohraje vsadilm sem na to, slušnej kurs 2,3 asi

Reagovat
satan_666

no kde berete ty informace, píšete že ten trenér Estonska nepovolal Opera a on dal gól...

Reagovat
smazaný uživatel

nebyla by to zas az takova katastrofa kdyby nepostoupili. Alespon se priste zacnou snazit...

Reagovat
Slejdy

ty si chytry

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele