Premier Liga - preview 30. kola

28.11.2010, 08:18
Previews
V horní polovině tabulky je prakticky všechno vyřešeno, otázkou zůstává jenom to, jestli na čtvrtém místě skončí Spartak nebo Lokomotiv, dramatický je ovšem boj o záchranu. V nejhorší pozici jde do boje Alanija, stejně bodů pak má i Amkar a bojovat budou i Anži a Samara...
Amkar Perm - CSKA Moskva  (neděle 12:00)
Buď všechno nebo nic. To si asi říkajií v Permu před klíčovým zápasem s CSKA. Moskvané mají po minulém kole jisté druhé místo a přímý postup do LM.

Domácí musí porazit CSKA. To je jasné každému fanouškovi Amkaru. Domácí v minulém kole dokázali zhatit pohárový sen Nalčiku a po dobrém výkonu zvítězili 3:1, když se trefil mimo jiné i spasitel kol minulých Ristič. Hra Permu stojí hlavně na jednom jménu, a tím je bulharský špílmachr Georgi Pejev. Právě on by měl zásobovat útočníky dobrými centry a obranu Armějců zaměstnávat nebezpečnými průniky. Dalším hráčem, i když mimo pole, by měli být fanoušci, kteří budou mít opět vstup na stadion Zvezda zadarmo. V minulém kole se to osvědčilo a vedení klubu se k tomuto kroku chystá i o tomto víkendu. Citelnou ztrátou budou absence vykartovaných hráčů. Jmenovitě se to týká záložníka Topčua a útočníka Sergeje Volkova, kterého by měl zastoupit právě Ristič a možná Japonec Maki.

Co se týče Armějců, tak ti v minulém kole dokázali udolat svého odvěkého rivala - Spartak Moskva. Hosté sice vedli, ale Honda, Doumbia a Vagner Love dokázali skóre otočit. A jelikož Rubin doma pouze remizoval s jistým mistrem z Petrohradu, tak se Svěřenci Leonida Sluckého stali ruskými vicemistry. Ale zápas s Permem nebude pro CSKA posledním. Moskvané ještě hrají Evropskou ligu. Mají sice jistý postup, ale jistě by rádi zdolali jak Lausanne, tak i pražskou Spartu. Díky těmto okolnostem se předpokládá, že v Permu nenastoupí úplně v plné síle. Sluckij bude jistě v tomto zápase postrádat Šemberase, který se v derby nechal vyloučit a taky Vagnera Lova, který má stopku díky čtyřem žlutým kartám. Mimo hru jsou i Kirill Nababkin a Doumbia.

Porazí Perm podle očekávání Armějce nebo Moskvané zápas nevypustí a půjdou do něj naplno? Toto se dozvíme již v 12:00 CET, kdy začne zápas a bude ho řídit pan Bezborodov z Petrohradu.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Usminskyj - Čerenčikov, Popov, Belorukov, Grišin - Pejev, Novakovič, Kolomějcev, Pilijev - Maki, Ristič
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Aldonin, V.Berezuckij, Ignaševič, Ščenikov - Oliseh, Rahimič, Honda, Dzagojev, Tošič - Necid
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 5.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Nalčik - Anži Machačkala  (neděle 12:00)
Anži odcestuje do Nalčiku, aby se poprala o tři body a vyhnula se tak sestupu do nižší soutěže.

Zdá se, že je vše před tímto zápasem jasné. Saturn už nemá moc motivace, protože i v případě výhry zůstane na šesté pozici. Ovšem nad Machačkalou visí Damoklův meč. Hráči Anži musí vyhrát, aby se nemuseli spoléhat na to, že někdo z jejich soupeřů v boji o setrvání v Premier Lize klopýtne.

Své svěřence nepovede v posledním zápase sezóny Jurij Krasnožan. V pátek totiž prodělal operaci na jedné z oftalmologických klinik v Moskvě. A tak Nalčik bude řídit jeho asistent Sergej Trubicin.

Hlavní trenér Anži Gadži Gadžijev se vyjádřil na trochu jiné téma, než je následující zápas. A to na téma rozhodčích. Podle machačkalského trenéra jeho tým v některých zápasech rozhodčí přímo "zařízli". Navíc dodal, že Kodex ctí, který byl přijat, nedokáže vytlačit korupci z fotbalu.

"Připomínek k rozhodčím mám víc, než dost. Oni náš tým někdy přímo zařezávali. Co se týče domluvených zápasů, tak fotbal je součásti společnosti. Negativní procesy společnosti se tak do něj promítají a pak existuje i korupce. Je naivní myslet si, že přijatý Kodex cti hned změní situací k lepšímu," prohlásil Gadžijev.

Spartaku v posledním zápase sezóny budou chybět diskvalifikovaní Vasin s Golićem. Dále jsou zranění Leandro a Filatov. Anži nemůže počítat se zraněnými Vasiljevem a Eliakwou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 5.00 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Saturn - Alanija Vladikavkaz  (neděle 12:00)
Zápas o bytí a nebytí. Tak by se dal nazvat souboj Saturnu s Alanijí. Tedy pro Vladikavkazce.

Alanija Vladikavkaz se nachází na předposledním místě tabulky. Společně s Amkarem má devětadvacet bodů, ale má horší skóre, než permský klub. To mimozemšťané takové starostí mít nemusí. Před sestupem se už pojistili.

Saturn prodělává vážnou finanční krizi a proto poslední zápas ročníku vzbuzuje hodně otázek. Ovšem těsně před zápasem trenér týmu Andrej Gordějev prohlásil, že jeho klub nepřenechá body vladikavkazskému týmu bez boje.

"Poprvé jsem se setkal s takovými problémy, které jsme prodělali v letošní sezóně. I hráči byli v takové situaci nejspíš poprvé. Na druhou stranu chápu, že naše práce ještě neskončila. Vždyť v případě výhry se můžeme dostat na osmé místo," prohlásil Gordějev v interview pro Sovětskij Sport. "Společně doufáme, že se vše vyřeší. S hráči jsme se domluvili, že budeme hrát až do konce. I když teď chápu, že byly momenty, kdy náš tým byl na hraně. Ovšem vydrželi jsme."

Podle Antonína Kinského to byla nejtěžší sezóna v jeho kariéře: "Bez jakýchkoliv debat to byla nejtěžší sezóna. Byly problémy jak po turnajové stránce, tak i zdravotní. Ale vzhledem k tomu všemu, co jsme letos prožili, jsme se nakonec ukázali v dobrém světle. A já doufám, že jsem nezklamal." Pro Kinského to bude zároveň poslední zápas za Saturn, kde odehrál dlouhých sedm let, stál se miláčkem fanoušků a legendou klubu.

"Tady nám fanoušci hodně věcí odpustí. Nejspíš máme nejtrpělivější publikum. V České republice nic takového neexistuje. Ale fanoušci klubu byli vždy s námi. Moc si vážím našich příznivců a chtěl bych jim za to moc poděkovat."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 5.00 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Těrek Groznyj - Sibir Novosibirsk  (neděle 12:00)
Sibir Novosibirsk se rozloučí s elitní ruskou soutěží utkáním v Čečensku proti domácímu Těreku Groznyj.

Oběma týmům jde v tomto utkání pouze o čest a prémie. Zatímco Těrek už je dávno zachráněný, Sibir Novosibirsk je od minulého kola jistým sestupujícím do Pervyj Divizion. Orli se s elitou loučí přesně po roce. Na tuto sezonu nemohou mít jen špatné vzpomínky - dostali se do finále ruského poháru a v této soutěži následně porazili slavný PSV Eidhoven. V Premier Lize se navíc prezentovali sympatickým fotbalem. Achillovou patou mužstva byla obranná fáze.

Těrek je podezírán veřejností, že v závěru sezony opět prodává zápasy. V posledních třech kolech se Grozenci utkali s kandidáty na sestup Permem, Machačkalou a Vladikavkazem a ve všech případech po podivném průběhu zápasu prohráli.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Hodzjur - Ucijev, Edijev, Ferreira, Jatčenko - Kacajev, Essame, Gvazava, Arce - Bracamonte, Asildarov.
Sibir Novosibirsk - pravděpodobná sestava:
Solosin - Aravin, Joseph-Renett, Vychodil, Mološ - Astafjev, Šumulikovski, Canas, Nagibin, Galiulin - Grzelak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tom Tomsk - FK Rostov  (neděle 12:00)
Zápas o osmé místo, které zatím okupuje Rostov hlavně díky první půlce sezóny, bude viděn v Tomsku na stadiónu Trud. Domácí Tom si to rozdá s FK Rostovem.

Svěřenci Olega Protasova i přes skvělou první půli sezóny odpadli a celých osm zápasů za sebou nedokážou zvítězit. V minulém kole podlehli na domácím hřišti Lokomotivu 1:2. Hráče čekají v Tomsku podmínky krajně extrémní a pro fotbal ne příliš obvyklé. Teplota vzduchu by měla klesnout až na mínus 12-15°C.

"Taková teplota pro hřiště s vyhřívaným trávníkem není problém. Proto se připravujeme k domácímu zápasu v obvyklém režimu, náhradní letiště jsme nehledali," řekl generální ředitel Tomi Jurij Stěpanov.

Charter s fotbalovým týmem Rostovu v těžkých meteorologických podmínkách v sobotu přistál v Tomsku. V sibiřském městě byla chumelenice a teplota okolo -20°C. Reakci na tyto podmínky bylo rozhodnutí hlavního trenéra Olega Protasova o zrušení předzápasového tréninku, který byl v plánu v sobotu na tomském stadiónu Trud.

"Dnes jsme trénovali, Rostov si naplánoval trénink na devět hodin večer, proto jsem pochyboval, že se nakonec uskuteční. Přece jen je teď v Tomsku docela zima, minus 15°," řekl hlavní trenér Tomi Valerij Nepomňaščij pro server Gazeta.ru. "O tom, že by se zápas odložil se ani nediskutovalo. Stadion bude naprosto připraven k zápasu. Hřiště je dostatečně měkké a teplota by se zítra měla zastavit na mínus čtrnácti stupních. Musel jsem už někdy se svým týmem hrát v takových podmínkách? Ne, to je pro mě premiéra."

"Jsou připraveni všichni hráči nebo máme víc marodů? Ne, vše je při starém. Jokić nebude hrát kvůli diskvalifikaci, Smirnov je dlouhodobě zraněný a Maznov opustil tým jakmile ukončil spolupráci s klubem. A co se týče Petkoviče a Mutsui, tak ti nejspíš zítra hrát nebudou, jsou to pro ně přece jen extrémní podmínky. Nejsou nikterak zranění, ale nejsou na takové podmínky připravení psychicky," dodal Nepomňaščij.

V průběhu týdne se objevily informace, že Valerij Nepomňaščij opustí post hlavního trenéra Tomi a převezme Žemčužinu Soči a že útočník tomského klubu Goran Maznov neprodlouží smlouvu, jež mu končí v prosinci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.80
více informací
Lokomotiv Moskva - Rubin Kazaň  (neděle 12:00)
Moskevský Lokomotiv si v minulém kole zařídil postup do pohárové Evropy a pokusí se ještě sesadit 4. Spartak. To Rubin má po minulém kolu své jisté. Je třetí a třetí také skončí.

Sezona Železničářům skončila nakonec dobře. Mají své jisté a mohou pomalu bilancovat. Vůbec se jim nevydařilo léto, kde vypadli s druholigovým Lausanne v rámci předkola EL a v lize to nebylo taky pravé ořechové. Ale na podzim se vlak rozjel a Moskvany vyvezl až do dalšího předkola EL. V minulém kole se o tom přesvědčili i Rostované, když u nich loko vyhrálo 1:2. Trefil se kanonýr Syčov a Rodolfo. Pokud Lokomotiv v tomto zápase zvítězí a Spartak neporazí Dinamo, tak se Seminovi hoši dostanou na konečné 4. místo a to byl nebyl špatný výsledek. V Tomto zápase by mohla naskočit vítězná sestava z kola minulého.

Co se týče Rubinu, tak ten v předcházejícím kole narazil na mistra z Petrohradu. A zápas to byl nádherný. Hosté vedli již 0:2, ale Tataři se nedali a nakonec srovnali na 2:2. V týdnu pak Berdyjevovi svěřenci dokázali v nudném zápase porazit Kodaň 1:0 a dále tak mají šanci na postup z druhé příčky do další fáze LM, ale v posledním zápase musí vyhrát v Barceloně. V Kazani mohou také pomalu bilancovat. Sice nedokázali obhájit titul, ale 3. místo není až takový propadák vzhledem k odchodům Bucharova a Semaka. Jasným lídrem se tak stal Ekvádorec Noboa, který táhl Tatary celou druhou půlí sezony a střílel důležité branky. Střílení gólů je vůbec velký problém pro Kazaň. V tomto zápase by se o to měl starat hlavně Kornilenko, který bude ze stran podporován pravděpodobně Rjazancevem a Kasajevem. V brance by měl tentokrát již nastoupit i Ryžikov.

Jak dopadne tento zápas? Posune se Loko na 4. místo? Toto se dozvíme již v 12:00 CET, kdy začne tento zápas, který bude řídit pan Popov z Jekatěrinburgu.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Šiškin, Baša, Ďurica, Janbajev - Glušakov, Tarasov, Loskov, Alijev, Torbinskyj - Syčov
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Kuzmin, Šaronov, Bocchetti, Ansaldi - Rjazancev, Murawski, Noboa, Karadeniz, Kasajev - Kornilenko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.90 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zenit Petrohrad - Křídla Sovětů Samara  (neděle 12:00)
Mistr ligy Zenit Petrohrad se rozloučí s letošní sezonou domácím utkáním proti Křídlům Sovětů Samara.

Letošní mistr Premier Ligy Zenit Petrohrad rozhodně nevypouští závěr soutěže, po korunovaci odehráli svěřenci trenéra Spallettiho zápas se silnou Kazaní a odvezli si bod za remízu 2:2. Nic zadarmo určitě nedají ani Křídlům Sovětů, kterým jde o udržení v soutěži.

Samara si nehledě na těžký los v závěru soutěže drží těsný náskok před sestupovými příčkami. Tým kouče Tarchanova bodoval se Spartakem a v minulém kole dokonce udolal Dinamo Moskva. Hráči Křídel se na hřišti rvou jako lvi a svými výkony se rozhodně neprezentují jako celek, který by měl sestoupit do Pervyj Divizion.

Zenit sužují absence, navíc ho uprostřed týdne čeká zápas Evropské ligy proti Anderlechtu. A tak je možné, že několik dalších opor zůstane na lavičce. Pitěrcům chybí diskvalifikovaní Keržakov, Širokov i Děnisovem. Na marodce jsou Hubočan, Aňukov a Bystrov.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Meira, Alves, Krizanac, Luković - Rosina, Fajzulin, Zyrjanov, Semak, Lazović - Bucharov.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Callagov, Taranov, Djordjević, Leilton - Samsonov, Sosnin, Ivanov, Kuzněcov, Jakovlev - Savin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 4.05 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dinamo Moskva - Spartak Moskva  (neděle 12:00)
V závěrečném 30. kole ruské nejvyšší soutěže se odehraje jedno moskevské derby. Spartak Moskva přivítá v Chimkách sedmé Dinamo.

Dinamo už nemusí trápit pořadí v Premier Lize, výš se dostat nemůže a ani ho nikdo nemůže přeskočit. To Spartak svádí souboj o čtvrté místo s Lokomotivem. Železničáři ztrácí na spartakovce pouhý jeden bod. Na první pohled to není žádný rozdíl, v každém případě si oba týmy příští sezónu zahrají Evropskou ligu. Ovšem z obou táborů zní stejná odpověď: "Budeme bojovat až dokonce."

Kromě toho sám status zápasu (vždyť se jedná o moskevské derby) mluví o tom, že se čeká tuhá bitva. I vítězství nad červenobílými zvyšuje šance Miodraga Božoviće na to, že zůstane u kormidla Dinama. Navíc sám černohorský trenér prohlásil, že chce dodržet svůj kontrakt, který je platný ještě dva roky.

"Mám platnou smlouvu ještě na dva roky," prohlásil Božović v rozhovoru pro Sport DZD. "V Dinamu pracují seriozní lidé a ti udělají to nejlepší pro klub a pro mě. Chci svůj kontrakt dodržet a uvidíme, jak to nakonec dopadne. Já si myslím, že se nic nestane a budu pracovat pro klub i nadále."

Ovšem už se povídá o tom, že černohorský trenér bude v příští sezóně vést Žemčužinu Soči.

Netřeba zapomínat na to, že následující zápas proti Spartaku bude posledním zápasem kapitána dinamovců Dmitrije Chochlova v profesionální kariéře. Ovšem zvláštní náboj nebude mít zápas jen pro bývalého ruského reprezentanta, ale i pro bratry Kombarovy, kteří hájí barvy Spartaku. Dříve Kirill s Dmitrijem hráli právě za Dinamo a to po dobu dlouhých pěti let. Navíc další čtyři roky hráli za juniorku modrobílých.

"V podstatě jsme s bratrem připravení k možné obstrukcí ze strany fanoušků Dinama v průběhu nedělního zápasu. Ale doufám, že k tomu nakonec nedojde a nebudou na nás pískat. Přeci jen jsme se s Dinamem rozloučili normálně a žádné spory mezi sebou nemáme," řekl Kirill Kombarov v interview pro Sport.ru.

Kromě toho se před zápasem vyjasnilo, že odvolací komise RFS částečně uspokojila odvolání hlavního trenéra Valerije Karpina v případu Karpin-Denisov. Jeho diskvalifikace byla snížená ze dvou zápasů na jeden. To znamená, že trenér Spartaku nebude tento zápas na lavičce.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.50 - 2.00
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Zenit Petrohrad29207261:2167
2.CSKA Moskva29187451:2261
3.Rubin Kazaň291512237:1657
4.Spartak Moskva29139742:3248
5.Lokomotiv Moskva29138834:2947
6.Spartak Nalčik29128939:3444
7.Dinamo Moskva29912837:3039
8.Tom Tomsk29971332:4234
9.FK Rostov291041526:4134
10.FK Saturn29891226:3733
11.Těrek Groznyj29881327:3332
12.Křídla Sovětů Samara29791328:4030
13.Anži Machačkala29861526:3830
14.Amkar Perm29851624:3529
15.Alanija Vladikavkaz29781424:4029
16.Sibir Novosibirsk29471833:5719

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (35)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Proc zrovna zase tenhle hnusnej obrazek u preview?

....dneska budu doufat v jedno - ze Amkar nebo Alanija konecne odpravi Dagestance zpatky ven z ligy

Reagovat
Arbiter

Kinský poslední zápas za Saturn Je to machr

Reagovat
smazaný uživatel

co bude pak?

Reagovat
Arbiter

Pak by měl jít do Rakouska snad, ne? Každopádně jsem zvědav, zda se s ním náležitě rozloučí

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznacne, Kinsky je ikona klubu, fanousci na nej nezapomenou

Reagovat
Arbiter

Blbě jsem to možná napsal. Měl jsem napsat, místo "zda" "jak"

Reagovat
smazaný uživatel

anebo do Dukly by mohl jít, když je skoro jejich odchovancem

Reagovat
Arbiter

No tak on říkal, že by chtěl do Rakouska, tak nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

já bych toho chtěl...

Reagovat
Arbiter

myslím, že jemu se přání vyplní dřív, než tobě

Reagovat
smazaný uživatel

ale že zrovna do Rakouska, v jeho věku bych to viděl spíš na to, vrátit se do Čech, buď do Liberce nebo Dukly, kde fotbalově vyrůstal.

Reagovat
Arbiter

do Rakous chce kvůli ženě, šak o tom byl článek, si ho najdi

Reagovat
smazaný uživatel

na to sem příliš línej jedinec. A on má snad ženu Rakušanku?

Reagovat
smazaný uživatel

http://cs.wikipedia.org/wiki/Anton%C3%ADn_Kinsk%C3%BD

No, je mu 35. let... Ty jo, kdyby se do Dukly vrátila ta generace, která jim v 98 roce vykopala ligu, tak věřím, že by byli hodně dobří

Reagovat
smazaný uživatel

Zenit

Reagovat
smazaný uživatel

parádní terén dneska v Permu

Reagovat
smazaný uživatel

na umelce je to opravdu zvlastni

Reagovat
smazaný uživatel

je tam 2cm vrstva sněhu

Reagovat
smazaný uživatel

Aha ....poradatele na Uralu asi snih v -14 stupnich "necekane" prekvapil a nestacili ho uklidit))))

Reagovat
Arbiter

tak odhrnuli čáry

Reagovat
smazaný uživatel

debilni Anži

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Čížek nedá dvacet let góla ale dneska zrovna musí...

Reagovat
Arbiter

má pátý gól v sezóně, co bys chtěl

Reagovat
smazaný uživatel

no co asi, mám na Groznyj

Reagovat
kubys

Reagovat
Shevchenko

Sakra Alania chce to gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Sem rad že spadla Vladikavkaz

Reagovat
smazaný uživatel

Příště by to chtělo sestup Machačkaly a Těreku

Reagovat
smazaný uživatel

To je krásný, jak tu lidi nepřejou utlačovaným kavkazským národům

Reagovat
božský John

Machačkala určitě, fotbal na hovno, nesympatickej mančaft, hnusný město, Holenda ...

Reagovat
smazaný uživatel

na livescore bylo, že žlutou dostal Golenda...

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, tak já taky nevím, jak napsat azbukou háčko

Reagovat
smazaný uživatel

jde o to, že většinou to tam napíšou správně, jen dnes to bylo "po rusky"

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, stane se, kdo by taky znal Golendu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele