Představení účastníků Copy América 2021 - Kolumbie

14.06.2021, 00:06
Profily, historie
Pro Kolumbijce je fotbal jednoznačně sportem číslo jedna. Zároveň tato druhá nejlidnatější země Jižní Ameriky disponuje dostatečným zázemím a lidskými fotbalovými zdroji. I proto je pro Kolumbii velice špatnou vizitkou, že na Copě triumfovala pouze jednou, a to na domácí půdě v roce 2001.

Rovněž na mistrovství světa Kolumbie nikdy nezazářila a jejím nejlepším umístěním na světové scéně je čtvrtfinále (a celkové 5. místo) z roku 2014. Letos si Kolumbijci určitě brousili zuby na druhý kontinentální triumf, jenže pak přišlo zranění hlavní hvězdy Jamese Rodrígueze, který se na turnaji nepředstaví. Povede se svěřencům nového kouče Reinalda Ruedy i tak uhrát dobrý výsledek?

Trenér - Reinaldo Rueda


Kolumbijský trenér je sám o sobě velmi zajímavou osobností. Tento už 64letý odborník totiž sice nikdy nehrál fotbal na profesionální úrovni, disponuje ale na rozdíl od mnoha svých kolegů skutečně skvělým vzděláním. Magisterský titul získal na Sportovní univerzitě v Kolíně nad Rýnem, a dokonce určitou dobu působil i jako vysokoškolský pedagog přednášející v Kolumbii na sportovních školách.

Zároveň je to jeden z trenéru, kteří se specializují spíše na práci s národními týmy. V minulosti už vedl svou rodnou Kolumbii, Chile, Ekvádor a Honduras. A nevedl si vůbec špatně, protože Ekvádor i Honduras se mu podařilo dovést až na mistrovství světa (pro Honduras šlo teprve o druhou účast v historii). Jeho poslední trenérskou štací bylo Chile, se kterým skončil 4. na minulé Copě. Objektivně vzato šlo o úspěch, protože už před dvěma lety bylo jasné, že většina klíčových hráčů stárne a brzy musí přijít omlazení kádru. Právě snahy o zabudování mladších hráčů se Ruedovi staly osudné, jelikož po nepřesvědčivých výsledcích v kvalifikaci na MS byl odvolán. Nyní tedy přichází návrat do své domovské země a s ním i nutnost radikálního zlepšení hry. Vzhledem ke zranění hlavního tahouna Rodrígueze bude muset Rueda ukázat, že je skutečným profesorem fotbalu, a naordinovat Kolumbii poněkud nezvyklý atletický fotbal. A na to měl doposud jen dva zápasy. Zda se trenérův rukopis na Kolumbii projeví a Kolumbie konečně přidá na Copě další úspěch, uvidíme během následujícího měsíce.

Tahoun týmu - Juan Cuadrado


V jihoamerickém fotbalovém prostředí nenajdete příliš mnoho sympatičtějších postav než 33letého rodáka z kolumbijského města Necoclí. Cuadrado si prošel velmi těžkým dětstvím, když jeho otec, řidič kamionu, byl zavražděn při přestřelce gangů. V té době bylo Juanovi 5 let. Život v Kolumbii v 90. letech byl dost těžký sám o sobě, natož pak pro vdovu s dětmi. Malý Juan tak byl veden spíše ke skvělým studijním výsledkům než k fotbalu. Zářivou kariéru Juana Cuadrada tak lze celé jeho rodině ze srdce přát.

Hráč italského Juventusu byl dlouhá léta zvyklý nastupovat na pravém kraji zálohy. S přibývajícími léty se však na klubové úrovni zatahuje spíš na pravý kraj obrany. I na novém postu se však na tohoto poctivého hráče snáší chvála. V letošním ročníku italské ligy totiž ve 30 zápasech zaznamenal 2 góly a 11 asistencí. V Lize mistrů pak v 6 zápasech 6 asistencí! Právě jeho schopnost posílat přesné pasy do šancí útočníkům bude pro Kolumbii při absenci Rodrígueze klíčová. Cuadrado není úplně typický lídr. Je to spíš sympatický a poctivý dříč, který se zaměřuje na svůj výkon, kterým jde reprezentačním spoluhráčům příkladem. Nějaké hecování spoluhráčů od něj však příliš nečekejte.

Osobnost týmu - David Ospina


Opravdovou osobnost v poli hodnou kapitánské pásky Kolumbie v kádru nemá. Zato ji však má mezi třemi tyčemi. Ospina si dokáže s klidem dirigovat obranu a na jeho reflexech nic nezměnil ani už trochu pokročilejší věk. Naopak díky stále větším zkušenostem už z Ospiny čím dál méně vypadávají zdánlivě jednoduché balóny. Asi nejvýraznějším černým momentem v reprezentaci byl zápas proti Paraguayi v kvalifikaci na MS 2018, kdy dokázal dvěma hloupými chybami darovat Paraguayi vyrovnání v nastaveném čase. Naštěstí pro něj Paraguay následně nepochopitelně selhala v zápase proti Venezuele a Kolumbie tak postoupila.

Nyní však Ospina působí výrazně jistějším dojmem a zejména v posledním zápase kvalifikace na MS proti Argentině ukázal, že je tím pravým, na koho se Kolumbie může spolehnout. Kolumbie totiž vzadu potřebuje absolutní jistotu, aby vepředu nepůsobila nervózním dojmem. Los Cafeteros zkrátka potřebují být v klidu a v psychické pohodě. Jakmile totiž v poli pohodu ztratí, není vyloučený debakl, jakého se jim dostalo proti Ekvádoru nebo s Uruguayí. Přejme tedy Ospinovi klidnou a pevnou ruku při zákrocích.

Na prahu slávy - Luis Díaz


Většina kolumbijského týmu je složena z hráčů středního nebo pokročilejšího fotbalového věku. Jedinými mladými hráči v základní 11 tak budou stoper Davinson Sánchez, který však svůj práh slávy už překročil, a 24letý křídelník Luis Díaz z Porta. Kariéra tohoto rychlého a dravého technika začala strmě stoupat v roce 2019, kdy si jej v kolumbijském týmu Junior vyhlédl právě jeho současný zaměstnavatel. Díaz je schopný akce připravit i sám zakončit, což při trochu slabší formě hrotových útočníků bude pro tým důležité. Jeho specialitou je navedení míče z křídla na kraj vápna a následné tvrdé zakončení. Tato "robbenovská" taktika je u jihoamerických křídelníků v poslední době obecně dost rozšířená.

Rueda pravděpodobně zvolí na papíře rozestavení 4-4-2, kde však právě Díaz bude operovat mnohem výše než jeho spoluhráč Cuadrado na druhé straně. Kolumbijci obecně příliš nevyužívají vysokého Zapatu k podržení dlouhých nákopů, pokud se k této taktice však uchýlí, bude právě na agilním Díazovi, středním záložníkovi Uribem a Luisi Murielovi, aby vytvářeli náběhem možnost Zapatovi míč dále rozehrát. Prakticky ta samá situace, kdy Díaz náběhy bude trhat obranu soupeře, by měla platit i pro rozehrávku po zemi. Osobně od Díaze na turnaji očekávám velké výkony, které by mohly ještě zvýšit jeho cenovku a přilákat případné zájemce o jeho koupi.

Taktický profil týmu




Kolumbie si bude muset zvyknout na nový a fyzicky náročnější způsob hry pod novým trenérem. Ostatně právě s rychlým přechodem do útoku a atletickou hrou slavili úspěch na MS 2014 v Brazílii. Nutno podotknout, že síla tehdejšího kádru byla o něco vyšší. Zejména záložní řada nenabízí příliš mnoho kvalitních alternativ. Zároveň také Kolumbii trápí absence hned tří krajních obránců - dlouhodobě zraněného Ariase, Johana Mojicy a Franka Fabry. Stále však Kolumbie disponuje dostatečně kvalitním kádrem na to, aby postoupila do vyřazovacích bojů, kde už se může stát cokoliv.

Kolumbie pravděpodobně začne v systému 4-4-2, který se bude během hry měnit ve 4-3-3. Dlouhou dobu jsme byli u Kolumbijců zvyklí na hru se dvěma vyloženě defenzivními záložníky. To si však mohli trenéři dovolit kvůli vynikajícím tvůrčím schopnostem Jamese Rodrígueze. Nyní tento luxus Rueda nemá a záložní řada tomu bude uzpůsobena.

Začneme však u defenzivy. V bráně bude neotřesitelnou jedničkou zkušený David Ospina, který bude zároveň týmu dělat kapitána. Záda mu bude krýt spolehlivý náhradník Camilo Vargas a třetím gólmanem bude Aldair Quintana. Stoperská dvojice se během turbulentní kvalifikace na MS ustálila ve složení Davinson Sánchez a Yerry Mina. Oba stopeři sice v kvalifikačním cyklu předvedli několik nejistých výkonů, zejména Mina je ale i v útočné fázi velice nebezpečnou zbraní. Naopak ne až tak velkým překvapením bude absence Jeisona Murilla, který se na stoperu podepsal pod tristní výkony proti Uruguayi a Ekvádoru, kde Kolumbie inkasovala dohromady 9 gólů.

Tento dvojzápas také stál místo Carlose Queiroze. Místo na pravém kraji obrany měl obsadit jasně Santiago Arias, jenže ten si bohužel v zápase s Venezuelou zlomil kotník, a ještě nějakou dobu zůstane na marodce. Pravý kraj obrany tím pádem obsadí Stefan Medina, ne tak známý hráč mexického Monterrey, který však v reprezentaci stabilně podává kvalitní výkony a zejména jeho schopnost posílat velmi kvalitní centry do vápna útočníci ocení. Zároveň právě díky Ariasovu chatrnému zdraví už má v reprezentačním dresu něco odkopáno a chyby kvůli nervozitě u něj nehrozí. Medina bude mít oproti levému bekovi Williamu Tesillovi také více ofenzivních úkolů. Tesillo naopak bude spíše zajišťovat Luise Díaze. I on však ve vhodné chvíli umí podpořit ofenzivu.

Ve středu zálohy tentokrát místo dvou defenzivně laděných hráčů nastoupí vyváženější dvojice. Pevné místo v sestavě by měl mít Mateus Uribe, který bude plnit spíš ofenzivní úkoly. Právě díky jeho zlepšené formě Kolumbie v kvalifikaci na MS po dvou debaklech opět nastartovala motory. Uribeho totiž bylo v ofenzivní části plné hřiště. Jeho konkurentem by měl být Edwin Cardona. Naopak druhý střední záložník by měl mít téměř čistě defenzivní úkoly a měl by tak připomínat dlouhá léta, kdy na tomto postu operoval Carlos Sánchez. Tímto agilním defenzivním záložníkem bude patrně Gustavo Cuéllar. Není však vyloučeno, že na tomto místě nastoupí Wílmar Barrios. Pro Cuéllara však hovoří dobrá forma z posledního dvojzápasu. Velice překvapivá je však absence Jeffersona Lermy. Na postu pravého záložníka se představí Juan Cuadrado. Ten by měl plnit funkci jakéhosi staženějšího křídla, které zároveň z pozice pravého středního záložníka tvoří hru. Na levém křídle, ze kterého si bude hojně sbíhat do vápna, se objeví Luis Díaz.

Už v posledních zápiscích z kvalifikace jsem zmiňoval, že sehraný tandem z Atalanty Luis Muriel - Duván Zapata v reprezentaci zatím nijak nezáří. Na turnaji patrně začnou vedle sebe, vůbec bych se ale nedivil, kdyby postupem času více prostoru na úkor jednoho z nich dostával Miguel Borja. Zejména Zapatu by fanoušci Atalanty možná vůbec v reprezentačním dresu nepoznávali. Jeho forma zároveň bude pro ofenzivu Kolumbie velmi důležitá. Na můj vkus zbytečně opomíjený je pak forvard Rafael Santos Borré, který trestuhodně nedostává v reprezentaci téměř žádné příležitosti. Jako žolík pak přichází v úvahu i lehce obtloustlý, ale technicky velmi zdatný Alfredo Morelos. Jestli se zlepšená forma Kolumbie projeví i na Copě nebo jestli šlo jen o nový impuls po výměně trenéra, na to si musíme počkat.

Tip na umístění: čtvrtfinále


Program zápasů - skupina B

14.06.2021
02:00
Kolumbie
1:0
Ekvádor
Cuiabá
17.06.2021
23:00
Kolumbie
0:0
Venezuela
Goiânia
21.06.2021
02:00
Kolumbie
1:2
Peru
Goiânia
24.06.2021
02:00
Brazílie
2:1
Kolumbie
Rio de Janeiro

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
David Ospina
31.08.1988
SSC Neapol
Aldair Quintana
11.07.1994
Atlético Nacional
Camilo Vargas
09.03.1989
Atlas Guadalajara
Obránci
Datum nar.
Klub
Carlos Cuesta
09.03.1999
KRC Genk
Frank Fabra
22.02.1991
Boca Juniors
Jhon Lucumí
26.06.1998
KRC Genk
Stefan Medina
14.06.1992
CF Monterrey
Yerry Mina
23.09.1994
Everton FC
Daniel Muñoz
26.05.1996
KRC Genk
Oscar Murillo
18.04.1988
CF Pachuca
Davinson Sánchez
12.06.1996
Tottenham Hotspur
William Tesillo
02.02.1990
Club León
Záložníci
Datum nar.
Klub
Wílmar Barrios
16.10.1993
Zenit Petrohrad
Jaminton Campaz
24.05.2000
Deportes Tolima
Edwin Cardona
08.12.1992
Boca Juniors
Juan Cuadrado
26.05.1988
Juventus FC
Gustavo Cuéllar
14.10.1992
Al Hilal FC
Luis Díaz
13.01.1997
FC Porto
Yairo Moreno
04.04.1995
CF Pachuca
Sébastian Pérez
29.03.1993
Boavista FC
Baldomero Perlaza
25.06.1992
Atlético Nacional
Mateus Uribe
21.03.1991
FC Porto
Útočníci
Datum nar.
Klub
Miguel Borja
26.01.1993
Atlético Junior
Rafael Borré
15.09.1995
CA River Plate
Yimmi Chará
02.04.1991
Portland Timbers
Alfredo Morelos
21.06.1996
Rangers FC
Luis Muriel
18.04.1991
Atalanta Bergamo
Duván Zapata
01.04.1991
Atalanta Bergamo

Autor: Jaroslav Novotný / wikipedia.org, copaamerica.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Edwin Cardona

Reagovat
Pharrell

Zapata & Muriel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele