Představení účastníků Copy América 2021 - Argentina

14.06.2021, 13:44
Profily, historie
Lionel Messi (© AFP)
Argentina je historicky druhou nejúspěšnější reprezentací na turnaji. Copu dokázala vyhrát celkem 14x a pro dorovnání Uruguaye jí chybí pouze jediná výhra. Nutno však říct, že poslední argentinský triumf se datuje už do poměrně vzdálené historie. Vyhrát se jí povedlo naposledy roku 1993 v Ekvádoru. Letos mohla přidat kulaté desáté pořadatelství, ale na to si ještě kvůli koronavirové pandemii bude muset počkat. Na tomto turnaji však bude mít obrovskou motivaci konečně získat vytoužený titul s reprezentací pro Lionela Messiho.

Trenér - Lionel Scaloni


Bývalý výborný obránce nastoupil v minulosti i sám jako hráč národního týmu. V roce 2000 svými výkony přispěl k tehdy senzačnímu titulu Deportiva La Coruña a vítězství stejného týmu ve španělském poháru o dva roky později. To jeho trenérská kariéra je daleko skromnější. Angažmá u národního týmu je teprve jeho první štací jako hlavního kouče.

Před trenérem Scalonim stály při jeho nástupu do funkce mnohé problémy. Výsledky sice nebyly až tak špatné, předváděná hra však rozhodně ano. Mnoho hráčů, hrajících na klubové úrovni ve velmi dobré formě, pak tradičně v národním týmu selhávali. Zároveň si Scaloni uvědomoval, že hra Argentiny je nezdravě závislá na formě Lionela Messiho. Ten je sice fotbalovým géniem, stále je však jen člověkem a když mu zrovna zápas nesedl, nebyl nikdo ze spoluhráčů schopen svému kapitánovi pomoci hru týmu pořádně rozhýbat. Částečně se tyto nešvary povedlo Scalonimu odstranit, stále však Argentina nepůsobí vůbec sebevědomým a dominantním dojmem. Před Scalonim je tak stále spousta práce, aby se Argentina znovu mohla právem považovat za světovou fotbalovou velmoc.

Tahoun týmu - Giovani Lo Celso


Tak, konečně si dovolím správně hipsterskou volbu tahouna týmu. Na Messim zpravidla stojí a padá hra Argentiny, právě to riziko padání se extrémně zvyšuje, když na hřišti není Giovani Lo Celso. Přitom pro fanoušky především klubové scény může být Lo Celsův impakt stěží pochopitelný. Vlastně ani teď nemá pod Scalonim absolutní jistotu základní sestavy, když (pro mě osobně nepochopitelně) dostává přednost spíš buldok Rodrigo De Paul. Nikdy totiž nešlo o hráče, který by hrál za ty nejlepší kluby na světě, případně v nich plnil roli spíše pravidelně střídajícího hráče než hráče základní sestavy. Čím je tedy tak výjimečný?

Především svou kombinací velmi dobré techniky, ochoty zapojovat se do kombinace, a hlavně chutí do hry. Dlouhou dobu se přebytek technických hráčů, kterým ale chyběla potřebná chuť bojovat za tým (např. Banega) kompenzovala hráči jako třeba Marcos Acuña, kterým zase ale chyběla potřebná technická úroveň a kvalita pro kombinační hru. V Lo Celsovi Scaloni našel velmi výkonný motor záložní řady. Přesto ani Lo Celsovi se nevyhnou dny, kdy mu zápas tzv. "nechutná". I v takové chvíli však na něm jde vidět, že chce udělat všechno pro týmové vítězství. S plouživým Banegou v minulosti by týmový úspěch musel být spíš dílem náhody. Pokud Lo Celsovi (a samozřejmě Messimu) turnaj sedne, mohla by se Argentina po 28 letech zase radovat z trofeje. Záležet také bude na tom, kolik prostoru dostane Lo Celso na úkor Scaloniho oblíbence, technického, ale labilního a takticky slabšího Rodriga De Paula.

Osobnost týmu - Lionel Messi


Tak tady ho máme. Asi jste ho čekali už v rubrice "Tahoun týmu", Lionel Messi však má na svůj tým daleko větší impakt než jen jako tahoun, a to i v trochu méně lichotivém ohledu. Messi samozřejmě svůj tým v ofenzivě táhne, a stále i v téměř 34 letech je naprosto excelentním fotbalistou. V reprezentačním dresu však buď na něj nebo na spoluhráče v důležitých momentech vždy padla tíha okamžiku. Přičítám to do velké míry právě snahou všech Argentinců dopřát Messimu konečně vytoužený titul. Bylo by symbolické, kdyby svou reprezentační trofej Messi vyhrál necelý rok po smrti velikána fotbalu Diega Maradony. Právě to, že Maradona dokázal Argentinu dovést až na samý vrchol, je Messimu jeho kritiky už delší dobu předhazováno.

Messi je fenomén. I malé děti, co sledují fotbal, ví, co to je "Messiho post". Jeho hra je specifická, toulá se volně po hřišti a diriguje ofenzivní snažení svého celku. Pak najednou udělá pár rychlých kroků, narazí si se spoluhráčem a je sám před gólmanem, kde uklízí míč k tyči. Zároveň ale na jeho osobě stojí a padá úspěch Argentiny. Tento systém, kdy Messi je téměř celou ofenzivou Argentiny, nepřipouští jeho absenci. Teprve s příchodem trenéra Scaloniho se ale tento obraz začíná pomalinku měnit k lepšímu. Však už je taky na čase, moc dlouho už Messi v reprezentaci hrát nebude.

Na prahu slávy - Nicolás González


U mladých hráčů je v Argentině situace podobná jako v Brazílii. Pokud už za sebou nemáte nějaké výraznější úspěchy, těžko se dostanete do reprezentace. Do této kapitoly tak přicházela v úvahu jména jako Cristian Romero, Exequiel Palacios nebo Nahuel Molina. Romero však s Atalantou už práh slávy překročil, Palacios v reprezentaci působí spíš nevýrazným dojmem a Molina v mých očích prohrál s přesně na den stejně starým křídelníkem Nicolásem Gonzálezem ze Stuttgartu. Ten prožil teprve druhou bundesligovou sezónu, kterou zakončil s bilancí 15 zápasů, 6 gólů, 3 asistence. Na křídelníka sice ne oslnivá, přesto velmi slušná bilance.

V reprezentaci má González odehráno zatím pouze 5 utkání, vstřelil však už 2 góly. Oproti tradiční hře Ángela di Maríi, který z křídelního prostoru spíš přihrává a mnohdy hru trochu zpomaluje, González nabízí přímočařejší alternativu. Stejně jako ve středu pole Lo Celso z velké části vyřešil problémy s absencí pohybu, González může Messimu svou dravostí nabízet prostor pro finální přihrávku. Zatím to není hráč, od kterého by se dalo čekat atakování koruny krále střelců, po delší době má však Argentina k dispozici hráče, který přesně splňuje definici křídelního útočníka. Podle nejnovějších zpráv má navíc na Gonzáleze zálusk anglický Tottenham. Má tedy důvod se na Copě pořádně předvést.

Taktický profil týmu




Argentina téměř s jistotou bude sázet ve většině zápasů na dominantní držení míče a obehrávání hlubokého bloku soupeře. Rozestavení, které Argentina praktikuje, je 4-3-3 s jedním defenzivním a dvěma středními záložníky. Argentinci si budou muset dát každopádně na jejich častý nešvar, a to statickou a bezradnou kombinaci na polovině soupeře. Je nutné hrát rychle, jednoduše a klíčová bude podpora útoku z křídel, která musí být často v náběhu. Zároveň si také musí Argentina dát pozor na nebezpečné brejky soupeře, protože ztrácení náskoku už se stalo pro Albiceleste nepříjemnou tradicí.

Ve dvou posledních zápasech dostal v bráně šanci Emiliano Martínez, který se však v zápase proti Kolumbii zranil a jeho zdravotní stav zůstává nejistý. Šance se tak otevírá buď pro tradiční, ale už stárnoucí, jedničku Franca Armaniho nebo gólmana Porta Agustína Marchesína. Oblíbence mnoha argentinských fanoušků Juana Mussa se tak v bráně nejspíš nedočkáme. Stoperská dvojice je už delší dobu argentinskou slabinou, ač se to na papíře nemusí zdát. Trnem v oku mnoha fanouškům je zejména Nicolás Otamendi, který má svá nejlepší léta už patrně za sebou. Nebylo by tak divu, kdyby se po bok Cristianu Romerovi zařadil nedoceněný Germán Pezzella nebo mladší Lucas Martínez Quarta. Paradoxně Pezzella a Quarta jsou sehraní spoluhráči z Fiorentiny, oba najednou je však Scaloni nestaví. Pozice krajních beků před startem Copy vyvolává otázky. Na pravém kraji začne patrně Gonzalo Montiel, jeho výkony jsou však spíš průměrné a nedivil bych se, kdyby prostor dostal i Nahuel Molina. Levý kraj obrany pak tradičně s velkým klidem obhospodařuje Nicolás Tagliafico, na nějž se však tlačí poctivý dříč Marcos Acuña, dříve využívaný spíš ve středu pole.

Defenzivním záložníkem bude jistě hráč PSG Leandro Paredes, který kromě defenzivní práce umí soupeřova brankáře občas potrápit dělovkou zpoza vápna. Roli posouvače míčů dostane na práci Rodrigo De Paul, na kterého i přes nijak skvělé výkony Scaloni nedá dopustit. Osobně bych tohoto hráče popsal jako "buldoka, jen když se mu daří". Když nemá den, zápas ho doslova míjí. Třetím středním záložníkem pak bude už dříve vychválený Lo Celso.

O roli v týmu Lionela Messiho si každý asi dokáže udělat obrázek sám. Bude tvořit hru a v popisu práce také bude mít střílení gólů. Doplňovat jej bude už zmíněný Nicolás González, který se během turnaje bude v závislosti na soupeři střídat s Ángelem di Maríou. Na hrotu pak má své místo jisté vynikající střelec Lautaro Martínez. Zde je třeba říci, že i kdyby Paulo Dybala nebyl momentálně ve stavu zraněných, patrně by na turnaji sbíral starty pouze po minutách. Podobný osud potká vynikajícího "Papu" Gómeze, který má tu smůlu, že se narodil v éře Messiho. Patrně v každém jiném národním týmu na světě by totiž pro něj trenér místo v sestavě našel.

Tip na umístění: stříbro


Program zápasů - skupina A

14.06.2021
23:00
Argentina
1:1
Chile
Rio de Janeiro
19.06.2021
02:00
Argentina
1:0
Uruguay
Brasília
22.06.2021
02:00
Argentina
1:0
Paraguay
Brasília
29.06.2021
02:00
Bolívie
1:4
Argentina
Cuiabá

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Franco Armani
16.10.1986
CA River Plate
Agustín Marchesín
16.03.1988
FC Porto
Emiliano Martínez
02.09.1992
Aston Villa
Juan Musso
06.05.1994
Udinese Calcio
Obránci
Datum nar.
Klub
Marcos Acuña
28.10.1991
Sevilla FC
Lisandro Martínez
18.01.1998
AFC Ajax
Lucas Martínez
10.05.1996
ACF Fiorentina
Nahuel Molina
06.04.1998
Udinese Calcio
Gonzalo Montiel
01.01.1997
CA River Plate
Nicolás Otamendi
12.02.1988
SL Benfica
Germán Pezzella
27.06.1991
ACF Fiorentina
Cristian Romero
27.04.1998
Atalanta Bergamo
Nicolás Tagliafico
31.08.1992
AFC Ajax
Záložníci
Datum nar.
Klub
Rodrigo De Paul
24.05.1994
Udinese Calcio
Ángel Di María
14.02.1988
Paris Saint-Germain
Nicolás Domínguez
28.06.1998
Bologna FC
Alejandro Gómez
15.02.1988
Sevilla FC
Giovani Lo Celso
09.04.1996
Tottenham Hotspur
Exequiel Palacios
05.10.1998
Bayer Leverkusen
Leandro Paredes
29.06.1994
Paris Saint-Germain
Guido Rodríguez
12.04.1994
Real Betis
Útočníci
Datum nar.
Klub
Sergio Agüero
02.06.1988
Manchester City
Julián Álvarez
31.01.2000
CA River Plate
Ángel Correa
09.03.1995
Atlético Madrid
Joaquín Correa
13.08.1994
SS Lazio
Nicolás González
06.04.1998
VfB Stuttgart
Lautaro Martínez
22.08.1997
Inter Milán
Lionel Messi
24.06.1987
FC Barcelona

Autor: Jaroslav Novotný / wikipedia.org

Komentáře (8)

Přidat komentář
Messiáš

S Lo Celsem bych souhlasil hlavne pri predchozi Cope, tam to opravdu byl nejlepsi mozny sekundant Messiho. Ted bych tahounem jmenoval prave De Paula. Za me hrozne nedoceneny dric, nabeha nesmysl, ale snazi se vsechno hrat dopredu. Kazdopadne ten stred zalohy neni spatnej, obavu mi dela Otamendi na stoperovi, hodne tam Scaloni cpe i Martineze Quartu, ale ja bych mnohem radeji videl v sestave Lisandra Martineze

Reagovat
veikko

Proto jsem je dal taky do té sestavy oba. Otamendi je jasná slabina, tam musí hrát kdokoliv jiný.

Reagovat
smazaný uživatel

Z Otamendiho mám strach i já , radši kdokoliv jiný , prosím , jinak De Paul jasný střední záložník , Paredese vůbec nemusím to není fotbalista , to je kokot , každý spiel je na ránu , nebo na červenou za faul , ať radši hraje Palacios , do útoku bych viděl Ángela Correu , než Gonzáleze ten měl dobré období , ale pak se zranil , kdežto Correa jel bomby celou sezónu

Reagovat
Seydou Doumbia

Jak může taková špína jako Parades hrát fotbal ještě.

Reagovat
veikko

Podle mě je zrovna jeho post ten důvod, proč to Argentině nejde. Messi mi nikdy nepřišel jako přirozený lídr. Chtělo by to někoho na DZ, kdo bude dirigovat pohyb celé zálohy a obrany. Paredes není výjimečný fotbalista. Tam to chce skutečného šéfa. Někoho, jako má Venezuela v Rincónovi nebo Chile v Aránguizovi s Vidalem.

Reagovat
Pharrell

Možné finále Copy : Brazílie - Argentina Neymar vs. Messi

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to ten Messi vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Gonzáles je taková lopata, díval jsem se na druhý poločas a netrefil ani stodolu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele