Pozice zaručující start v evropských pohárech: Kvalifikuje se Funkel s Kaiserslauternem do Evropy?

03.04., 12:18
Aktuality
Friedhelm Funkel (© AFP)

1. FC Kaiserslautern se jako první druholigový tým po 13 letech probojoval do finále DFB-Pokalu. V případě vítězství 25. května v Berlíně nad Bayerem Leverkusen nebo Fortunou Düsseldorf, jejichž středeční souboj určí druhého finalistu, by se falcký tým senzačně kvalifikoval do Evropské ligy.

Bude Kaiserslauternu ve finále stačit i porážka?

Ne. Prohra ve finále s Leverkusenem, který se jako lídr Bundesligy již kvalifikoval do Ligy mistrů, by k postupu do evropských pohárů nestačila. Od sezony 2015/2016 hrají skupinovou fázi Evropské ligy pouze vítěz DFB-Pokalu a pátý tým Bundesligy, šestý tým jde do předkola Konferenční ligy. Pokud se Düsseldorf dostane do finále, druholigový tým si v příští sezoně Evropskou ligu určitě zahraje.

Co se stane, když Leverkusen vyhraje pohár?

Pokud by Bayer pohár vyhrál, pátý a šestý tým Bundesligy by startovaly v Evropské lize, zatímco sedmý tým německé nejvyšší soutěže by hrál předkolo Konferenční ligy.

Co znamená rozšíření evropských pohárů?

Rozšíření evropských poháru pro sezonu 2024/25 znamená, že v Lize mistrů může hrát pět německých týmů - UEFA udělí dvě ze čtyř dodatečných vstupenek do nejprestižnější evropské soutěže ligám, které v probíhajícím ročníku dosáhnou nejlepších výsledků na evropské scéně. V tomto žebříčku je Bundesliga na druhém místě za Itálií.

V tomto případě, a jestliže Bayer vyhraje DFB-Pokal, by ještě osmé místo stačilo k postupu do předkola Konferenční ligy - to znamená, že šestý a sedmý tým Bundesligy by si zahrály v Evropské lize.

Autor: Jiří Vojík, Livesport.cz / SID

Komentáře (21)

Přidat komentář
inferno08

Kaločův Kaiserslautern.

Reagovat
Puskas

Kaločův, dříve Kadlecův, Kukův, Sieglův, Koubův, později Gabrielův, Lokvencův a ještě později Bílkův, Morávkův a Hlouškův, naposledy pak Šimůnkův Kaiserslautern.

Reagovat
Rudnevs

Tých Čechov tam bolo viac než dosť Kadlec s Lauternom dokonca vyhral dva tituly.

Dúfam, že Kaloča si tam nechajú alebo prípadne privedú niekoho iného, nech sú tu naďalej články.

Reagovat
Mönchengladbach

Třetiligový Lautern ve skupině EL proti ManU, RSSS a Plzni.

Reagovat
Werkrider

To bych chtěl vidět ten výjezd na ManUtd

Reagovat
Rudnevs

Komu budeš priať vo finále?

Reagovat
andrew96

Fortuně těžko.

Reagovat
Werkrider

ty lumpe!

Reagovat
Rudnevs

Uprimne to mam podobne, Fortune to prajem asi najmenej z tej trojice.

Reagovat
Werkrider

jo já to bral jako podjeb, že fortuna bude ve finále

Reagovat
andrew96

Však bude.

Reagovat
Rudnevs

Kurz na Fortunu veľmi slušný. Pohár má svoje vlastné pravidlá, plus pre Bayer to vyzerá až príliš jednoducho, takže by som sa nečudoval, kebyže to dnes praskne. Viem, že túto predpoveď som tu počas sezóny už dával viackrát, ale raz tá séria bez prehry skončiť musí, takže raz mi to hádam aj vyjde. A bolo by pre Leverkusen typické, kebyže to je zrovna v kľúčovom zápase. Navyše Fortuna je neskutočne vo forme, sú zvyknutí vyhrávať, určite sa nebudú ničoho báť. (Prajem Bayeru každopádne.)

Reagovat
andrew96

Vidím to přesně naopak. O výhře Leverkusenu navzdory formě F95 nepochybuji, přeji ale Fortuně. Bylo by super vidět dva celky z 2. BL v Berlíně.

Ve finále každopádně Lautern, tam máme jasnou shodu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jako ale byl by solidni dizastr kdyby druholigista hrál pohárovou Evropu, kdy se to naposled v rámci top 5 zemi stalo ?

Reagovat
Rudnevs

Alemannia Aachen hrala UEFA Cup v 2004/05 vďaka finále poháru. Hrali vtedy v Kolíne, keďže staré Tivoli nevyhovovalo podmienkam. To by v prípade Lauternu ani Düsseldorfu s tými mega štadiónmi problém nebol.

Reagovat
andrew96

Wigan hrál v roce 2013. Ale nevím, jestli byl poslední.

Reagovat
Seydou Doumbia

jo wigen si pamatuju

Reagovat
Rudnevs

Zas na druhú stranu, keď sa nad tým zamyslím strategicky, tak pre Lautern by bola Fortuna lepší súper než Bayer.

Leverkusenu by mi ale bolo fakt ľúto po takejto sezóne vypadnúť s Fortunou.

Reagovat
Rudnevs

No.. skoro

Reagovat
Werkrider

Venuj sa učeniu, nie vešteniu.

Reagovat
Rudnevs

Tak mi napadá, Funkel bol počas svojej dlhej trénerskej kariéry dvakrát vo finále poháru. Myslím, že by mu pred pár mesiacmi, ked si užíval dôchodok so svojou sympatickou mladou manželkou, ani len vo sne nenapadlo, že sa tam dostane tretíkrát. To by bol ozaj neskutočný príbeh aj z jeho osobného pohľadu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele