POHÁR UEFA - ZAČALO ČTVRTFINÁLE

08.04.2005, 00:14
Aktuality
Pohár UEFA ve středu odstartoval svou čtvrtfinálovou část. Pomalu slavit mohou v CSKA Moskva. Ruský celek totiž rozdrtil doma Auxerre 4:0 a vytvořil si vynikající pozici před odvetou. Dobře je na tom i překvapení z Alkmaaru, který senzačně vyhrál na půdě Villarrealu. V nejostřeji sledovaném střetnutí porazil Newcastle doma Sporting Lisabon. Úvodní duel Austrie s Parmou přinesl remízu 1:1.


-    :

CSKA Moskva porazilo o čtyři góly oslabené Auxerre a je téměř jistým semifinalistou. V domácím dresu nahradil suspendovaného Rahimiče Semberas, Auxerre mělo větší problémy, když mu chyběli tři stabilní obránci Grichting, Radet a také René Bolf.

Lépe začali domácí a brzy si vypracovali první šance. Hostující gólman Cool ale dobře zasáhl proti hlavičce Aldonina i následné dorážce Vagnera Love. Po dvaceti minutách poslal Moskvany do vedení Nigerijec Odiah, když směr jeho střely změnil Mathis a míč skončil za zády bezmocného Coola. Hráči Auxerre zahrozili až na sklonku půle, když po rohovém kopu hlavičkoval Kaboul, ale branku netrefil. Velkou možnost zmařil po změně stran auxerrský Benjani Mwaruwari, ale sám před brankářem Akinfeevem střílel mimo branku. Druhý gól dali domácí z penalty po faulu na Vagnera Love, kterou proměnil Ignaševič, třetí přidal po Žirkovově průniku a centru sám Vagner Love. I poslední gól zařídil hbitý Žirkov, když obešel své soupeře a Gusev pak už neměl problém dopravit míč do sítě.


-    :

Sporting v minulém kole vyřadil Middlesbrough a osud tomu tak chtěl, aby i ve čtvrtfinále narazil na anglický celek. V úvodním duelu mu ale chyběli Enakahire, Pinilla a Viana. United již od soboty hýbe potyčka Dyera a Bowyera, kteří se do sebe pustili v závěru ligového zápasu s Aston Villou. Manažer "Strak" Greame Souness nemohl využít služeb Kluiverta a Boumsonga.

Aktivněji začali podle předpokladů domácí, stejně jako jejich soupeř si však dlouho nedokázali vypracovat nějakou větší příležitost a nejzajímavější situací tak byla Robertova tyč přímo z rohového kopu. Ve 34. si tentýž hráč vzal na starost rozehrávku trestného kopu, na přední tyči našel Shearera a ten hlavou poslal míč do sítě. Rozhodčí Baskakov však branku neuznal, protože francouzský záložník nepočkal při rozehrávce na hvizd píšťalky. Newcastle to však nijak nedeprimovalo a o tři minuty později se zaplněný St. James' Park již mohl opravdu radovat. To se hostující obrana nepoučila ze situace ze 34. minuty, Robertův trestný kop opět přesně našel hlavu neobsazeného Shearera a ten se nemýlil. Pozorná a především důrazná obrana United svého soupeře do větších příležitostí nepouštěla a Sporting se tak omezoval pouze na střely z dálky. Tu nejnebezpečnější vyslal těsně před odchodem do kabin Moutinho, který těsně minul pravý horní roh Givenovy brány.

Po změně stran se opět připomněl Moutinho, jehož rána mířila opět o kousek vedle. To už v domácí bráně stál Harper, jenž o poločasové přestávce nahradil zraněného Givena. Pikantní minutou se pak stala 63., v níž došlo ke střídání víkendových kohoutů a Bowyer nahradil Dyera. V 66. minutě se vyznamenal Harper, když skvěle zneškodnil střelu aktivního Moutinha. Ve zbytku utkání však už počítali šance jenom domácí. V té největší se deset minut před koncem objevil Milner. Mladý záložník si ve sprintu zpracoval krásný pas Taylora a postupoval sám na Ricarda. V zakončení však selhal a poslal míč nad svatyni Sportingu. Přesnou mušku pak v 88. minutě neměl ani Ameobi. Ten se vyhnul ofsajdové pasti, utekl hostujícím obráncům a následně z již ne příliš výhodného úhlu pálil mimo.


-    :

Parma nastoupila v Rakousku v hodně oslabené sestavě. Pietro Carminani totiž soustředí pozornost především na boj o záchranu v Serii A, a tak pouze na lavičce nechal Bresciana, Freye, Morfea a Gilardina. Domácímu týmu pro změnu chyběli distancovaný brankář Didulica a záložníci Janočko se Sionkem.

Fotbalisté rakouského týmu vlétli do zápasu jako vítr a již ve druhé minutě hlavičkoval po Milově centru nad Vachoušek. O šest minut později si oba tito fotbalisté svou spolupráci zopakovali, ani tentokráte však nezamířil český reprezentant přesně. Parma toho dopředu příliš nepředvedla, přesto se ve 34. minutě dostala do vedení. To centr do pokutového území doputoval až k Pisanovi a na jeho střelu neměl Safar nárok. Austrii ale tento moment nesrazil a i v dalších minutách byla jasně aktivnější a do konce první půle mohla minimálně vyrovnat. Afolabi a o chvíli později Vastic ale své šance neproměnili. Ani po změně stran se obraz hry nijak nezměnil a opět to byl vídeňský klub, kdo přikládal pod ofenzivní kotel. Ve 49. minutě předvedl své kvality Bucci, který zneškodnil nebezpečnou Papacovu ránu. Zaslouženého vyrovnání se tak domácí dočkali až v 61. minutě. Vachouškův centr posunul Dosunmu k Milovi a ten poslal míč za Bucciho záda. Austria se poté jakoby spokojila s vyrovnáním a ve zbytku utkání již nebyla tolik nebezpečná. I díky tomu si Parma odváží pro odvetu výhodnou remízu 1:1.


-    :

V posledním čtvrtfinále Poháru UEFA přivítal Villarreal na svém stadionu El Madrigal tým Alkmaaru. Španělům chyběl Forlán, který už v tomto ročníku zasáhl do evropských pohárů v dresu Manchesteru Utd. Jeho místo vedle střelecky probuzeného José Mariho zaujal Lucho, absence obránců Quique Alvareze, Javi Venty i Peni vyřešil kouč Pellegrini opět nasazením mladíčka Césara Arza a Portugalce Armanda Sá. Hostům chyběl stoper Mathijsem, jehož nahradil Jaliens, šanci dostal též ofenzivní Buskenmolen.

Villarreal se do svého soupeře zakousl hned od začátku, po Arruabarrenově centru hlavičkoval vedle Lucho, Riquelmeho trestný kop vyrážel gólman Timmer. Z ničeho nic šel do vedení Alkmaar. Míč šel po ose van Galen, Nelisse k Landzaatovi, který střelou z první překonal Reinu. Brzo však bylo srovnáno, když si Román narazil o Lucha a mezi nohama obránce Opdama uklidil míč do sítě. A domácí mohli jít i do vedení, když Kromkamp fauloval ve vápně Lucha, ale gólman Timmer skvělým zákrokem penaltu Riquelmemu chytil. Domácí byli aktivnější, Přízemní centr Armanda Sá poslal těsně vedle Lucho, na druhé straně musel zblokovat Nelisseho pokus na roh Arruabarrena.

I do druhé půle vstoupili lépe domácí, tečovanou střelu José Mariho málem usměrnil hlavou do sítě Lucho, ale brankář Timmer byl připraven. Román se dostal opět k narážečce s Luchem, ale pak poslal míč nad Timmerovu branku. Do šance se dostal i Josico, ale hlavičkoval jen do náruče holandského brankáře. Z ojedinělého útoku hostí se trefil dánský střelec Nelisse. Míč zatáhl Kromkamp, přihrál Nelissemu, jeho první střelu ještě Reina vyrazil, na dorážku však byl krátký. Villarreal prostřídal, ale ani příchod Guayreho s Héctorem Fontem už zvrat nepřinesl.

Autor: Tomáš Pavlík, Radek Nosil

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Opäť blamáž na ukor spanielskeho klubu,,,,snad maju na poharovu Europu tento rok smolu....prekvapilo ma aj vysoke vitaztvo CSKA Moskva

Reagovat
HOST*

Me nejvic prekvapil Sporting. Sporting hraje letos opravdu vyborne, tohle byl bezesportu zkrat. Pockam si na odvetu. Jinak by to bylo zklamani, sporting ma i na osmifinale LM.

Reagovat
Xavi

CSKA jsem čekal, hodně mě překvapil ale Villareal, ikdyž tam šlo asi jen oto proměnit šance

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele