POHÁR UEFA - ČTVRTFINÁLOVÉ ODVETY

15.04.2005, 11:25
Aktuality
Ve čtvrtfinále Poháru UEFA zhasla i poslední letošní španělská naděje. Villarreal nedokázal odčinit domácí porážku od Alkmaaru a po remíze 1:1 se loučí o kolo dříve než loni. Pyrenejský poloostrov tak bude v závěru zastupovat pouze Sporting Lisabon, který ve fantastickém zápase převálcoval Newcastle. Dále jdou také CSKA Moskva a FC Parma.


-    :

Villarreal remizoval v Alkmaaru a jelikož první zápas vyhráli Nizozemci, na postup mu to nestačilo. Španělé tak ztratili posledního zástupce v pohárové Evropě. Oba celky nastoupily v nejsilnějším možném složení. Domácím se totiž dal zdravotně do pořádku Kromkamp, hosté zase mohli nasadil Javiho Ventu a Quique Alvareze. Šance Villarrealu snížil již v osmé minutě svou brankou Dán Kenneth Perez. Po změně stran sice srovnal Lucho, gól znamenající prodloužení však již nepadl.

První šanci měl Lucho, když trestný kop zahrál Román, argentinský útočník se ocitl zcela volný před brankářem Timmerem, ale napálil míč nad břevno. Skóre se měnilo hned z další akce na druhé straně. Přízemní střelou se trefil Perez. Po dvaceti minutách byl za druhý žlutý faul vyloučen domácí Opdam. Přesilovku si však hosté nezahráli, protože nervy neudržel Jose Mari a po nakopnutí ležícího Van Galena se šel předčasně osprchovat také on. Hosté byli nebezpečnější a permanenci byl Timmer. Ten si poradil se střelou Lucha i s tečovaným pokusem Armanda Sa.

I ve druhé půli byli Španělé lepší, po Románově akci si Lindenbergh dal málem vlastní gól. O chvíli později proti Timmerovi ani na potřetí neuspěl Lucho. Jihoamerický fotbalista se tak dočkal až v 72. minutě, kdy svou trefou vrátil Villarrealu naději na postup. Na kopačky hostujícího celku se ale lepila i smůla, což dokumentuje Románův trestný kop do tyče. Všechny jeho šance pak v samotném závěru pohřbil střelou nad Armando Sa.


-    :

Newcastle si do odvety na stadionu Joseho Alvaladeho přivezl nadějnou výhru 1:0, kterou na St. James' Parku zařídil svou trefou Alan Shearer. Manažeru Greamu Sounessovi chyběli ve druhém střetnutí především obránce Aaron Hughes a Jean-Alain Boumsong. Vyřazen z kádru je poté Laurent Robert. Naopak po operaci kýly se do sestavy vrátil Titus Bramble a fit byl rovněž brankář Shay Given. V týmu Sportingu zůstal pouze na lavičce ne zcela uzdravený Pedro Barbosa. Velmi citelnou ztrátou měla být absence vykartovaného kanonýra Liedsona, jak se však nakonec ukázalo, domácí si poradili i bez něho.

Lisabonský celek začal pěkně od podlahy a už v první minutě neuspěl sám před Givenem Rogerio. Branku Newcastlu poté ostřeloval především Martins. Po většinu zápasu se hrálo především na polovině hostí, přesto zahřmělo na druhé straně. Ve 20. minutě se špatně dohodli obránci Anderson Polga a Rui Jorge, míče se zmocnil rychlonohý Dyer a mezi nohama gólmana Ricarda jej poslal do sítě. Domácí v tu chvíli potřebovali k postupu vstřelit tři góly. Věc obtížná, nikoliv nemožná. První branku z náskoku svého soupeře se jim podařilo smazat ještě před odchodem do kabin. To z pravé strany odcentroval Moutinho, míč přelétl Brambla a Niculae ho hlavou poslal za Givenova záda. A v prvním poločase nemuselo zůstat pouze u vyrovnání. Ve 43. minutě se totiž do míče na hranici šestnáctky parádně opřel Moutinho a fanoušci Sportingu již měli ruce nad hlavou. Náladu jim ale fantastickým reflexivním zákrokem pokazil Given.

Do druhé části hry vystřídal Jenase mladíček Milner a byl to právě on, kdo se hned v jejím úvodu dostal do obrovské šance. Proti Ricardovi neuspěl a domácí spustili ofenzivní smršť. Newcastle ji navíc musel čelit bez zraněného Dyera, jehož nahradil Kluivert. Ve 49. minutě mířil z dobré pozice nepřesně Rui Jorge, několik minut poté hlavičkoval po Martinsově rohu osamocený Beto těsně vedle. United spoléhali na rychlé brejky a jeden takový jim málem vyšel v 69. minutě. V situaci dva na jednoho přihrával Kluivert Shearerovi, jenomže Nizozemcovu přihrávku zpomalil domácí obránce a kapitán anglického celku pak již zamířil pouze do náruče Ricarda. A tak přišel trest. V 71. minutě Given vyrazil střelu Pedra Barbosy a na dobíhajícího Sa Pinta již zívala odkrytá svatyně. Sporting následně ještě přidal plyn a kýžené třetí branky se dočkal čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem, kdy se po Rochembackově rohu hlavou nemýlil Beto. V ten moment se nepostupujícím týmem stal Newcastle. Všechno změnit mohl Faye, ale sám před Ricardem nedokázal ani přesně vystřelit, ani si míč zpracovat. O naději na postupový gól se pak loňský semifinalista připravil sám. V nastaveném čase obral Rochemback o míč Carra a i když ho anglický obránce mohutně stíhal, ve skórování mu už podobně jako Given nezabránil.

Závěrečný hvizd švédského rozhodčího Fröjdfeldta pak odstartoval obrovskou portugalskou radost. Sporting dokázal otočit nepříznivý výsledek a i nadále tak žije krásný sen - zahrát si finále Poháru UEFA na svém vlastním stadionu. V cestě mu už stojí pouze jediný tým, nizozemský Alkmaar.


-    :

Parma před týdnem vydolovala ve Vídni remízu 1:1 a k postupu ji tak v domácím prostředí stačil i bezbrankový výsledek. Stejně jako ve většině zápasů Poháru UEFA, nechal i tentokráte trenér Pietro Carminani pouze na lavičce druhého nejlepšího střelce Serie A Alberta Gilardina. Do sestavy Austrie se po absenci v prvním vzájemném duelu vrátil Libor Sionko. Naopak opět chyběl brankář Didulica. Od úvodního hvizdu byl na hřišti i druhý český reprezentant ve službách rakouského klubu Štěpán Vachoušek.

Jako první zahrozili hosté, ale Millovu střelu z dvaceti metrů Bucci kryl. Austria nutně potřebovala vstřelit branku, a tak byla po většinu utkání aktivnějším týmem. V 38. minutě našel Vachouškův centr ve vápně Rushfeldta, jenomže ten mířil vysoko nad. V poslední minutě prvního poločasu měl velmi blízko ke skórování Sionko. Bývalý záložník pražské Sparty se postavil k trestnému kopu a míč z jeho kopačky směroval téměř přesně do pravého horního rohu domácí svatyně. V cestě do sítě mu však parádním tygřím skokem zabránil Bucci, který míč vyrazil na tyč a Cannavaro jej následně uklidil do bezpečí.

Po návratu z kabin se na hřišti objevil také Gilardino a jeho příchod trochu rozhýbal v první půli hodně pasivní parmskou ofenzívu. Austria se s postupem času čím dál více tlačila dopředu a domácím se tak otevírala okýnka v soupeřově obraně. Hodně aktivní byl především Simplicio. Brazilský záložník to nejprve dvakrát nepřesně zkoušel ze střední vzdálenosti. Zhruba v polovině druhé části hry se pak zjevil ve své největší příležitosti. To se po krásné Brescianově uličce dostal až před Safara, který však dobře zmenšil Simpliciovi střelecký úhel a následně vyrazil míč na roh. V závěru utkání se hosté usadili před domácí bránou, ale až na hlavičku Papace do Bucciho náruče si žádnou větší gólovou příležitost nevypracovali.


-    :

Takřka nadlidský úkol před sebou měli fotbalisté Auxerre. Před týdnem totiž prohráli v Moskvě s tamním CSKA 0:4 a jejich šance na postup byly pouze v rovině teorie. Oběma celkům se v posledních dnech a týdnech daří zcela odlišně. Zatímco ruský celek o víkendu rozdrtil v lize Samaru 5:0, Auxerre nestačilo na Ajaccio a na jeho hřišti mu podlehlo 3:4. Trenér Guy Roux navíc musel hodně lepit sestavu. K zraněným hráčům, mezi nimiž byl i René Bolf, se přidal i vykartovaný Mignot.

I přesto všechno začali domácí náporem a už v deváté minutě vlil optimismus do jejich řad Lachuer. K tomu sklepl rohový kop hlavou Kalou a francouzský záložník zamířil přesně k tyči. AJ tlačilo i nadále a v dobrých příležitostech nedostali míč za Akinfeevova záda Kalou, Akale a Benjani. Trenér CSKA Valeriy Gazzaev musel již v první půli udělat dvě změny a za zraněné Laizanse a Olice poslal na hřiště Carvalha a Aldonina. K lotyšskému a chorvatskému reprezentantovi se o poločasové přestávce navíc přidal i Vágner Love.

Po změně stran se domácí pokoušeli o malý fotbalový zázrak, ale s postupem času bylo nad slunce jasnější, že jeho realizece se jim nepodaří. Mladičký brankář Akinfeev vyhrál i další souboje s Benjanim a Akalem a ve druhé půli zaváhal pouze jednou. To když v 80. minutě fauloval pronikajícího Pieroniho a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Kalou. Více toho však již domácí nestihli a fotbalisté ruského celku se tak radují z postupu mezi čtyři nejlepší týmy letošního ročníku Poháru UEFA.


Semifinálové dvojice:
FC Parma - CSKA Moskva
Sporting Lisabon - AZ Alkmaar

První zápasy se hrají 28. dubna, odvety jsou na programu o týden později.


Autor: Tomáš Pavlík, Radek Nosil

Komentáře (15)

Přidat komentář
Mr.Jindros

V závěrečných fázích fandim jednoznačně Parmě. GO !

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak aspoň jeden z mých favoritů má šanci na finále Bude to mít ale proti Alkmaaru těžké Zajímalo by mě, zda někdo uhodl semifinálové dvojice

PRO AUTORA: "zívala otevřená svatyně" a nejsem si jistý, zda byl loni Newcastle ve finále? Nebylo to finále Valencia-Marseille?

Reagovat
Xavi

Moskva, Sporting ani Alkmaar pro mě překvapení nejsou. Neříkám, že sem uhodl semifinále, ale jak říkám, pro mě to není překvapení, teda až na Parmu!

Reagovat
PJ

Aha, ty si před začátkem sezóny věděl, že do semifinále dojde prakticky neznámej Alkmaar? Tak to si machr...

Reagovat
Xavi

Vždyť tam mám dodatek, že neříkám že sem uhodl semifinále! Ale jelikož mám kamoše blázná do PSV a holanské ligy, tak sem na začátku sezóny věděl, že Alkmaar bude dobrej...

Reagovat
Kily

to víš, už nějakej ten měsíc nechodim do školy , jinak Newcastle a loňský finalista jsem se upsal

Reagovat
HOST*

Sporting je jednoznacne muj favorit, rad bych ho videl ve finale. Loni byl Newcastle v semifinale (myslim). Do toho Sporting, do toho.

Reagovat
HOST*Kuchta

Jo Newcastle byl loni v semifinále a vypad s Marseille (0:0 a 0:2).Podle mě vyhraje Sporting,ikdyž Alkmaar neni špatnej

Reagovat
smazaný uživatel

Uefa je pohar porazenych...

Reagovat
smazaný uživatel

ale je zajímavej...já fandím sportingu, po včerejšku mě jejich hra dostala

Reagovat
smazaný uživatel

Fabioooo Rochemback back for Barca

Reagovat
smazaný uživatel

pekne ale nerealne

Reagovat
smazaný uživatel

proč? jestli bude Márquéz v obraně, klidně může vyhodit ze sestavy Gerarda či Mottu. Ale je fakt že ve Valencii bych ho viděl radši, to by ho Barca pustila za pár šupů. Pak by byla úderná dvojka Marchena+Rochemback

Reagovat
smazaný uživatel

Vincent v Barce by si ani netukol...

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting musí vyhrát protože tam hraje NICULAE.je dobrej!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele