Po útoku na autobus Lyonu bylo zadrženo devět fanoušků

30.10.2023, 10:36
Aktuality
Fanoušci Marseille (© AFP)

Francouzská vláda odsoudila násilnosti fanoušků, kvůli kterým se v neděli neodehrál ligový zápas Marseille - Lyon. Uvedla také, že po útoku příznivců na autobus hostujícího celku bylo zadrženo devět chuligánů. Informovala o tom agentura AFP.

Podle médií napadli fanoušci Marseille autobus Lyonu při cestě na Stade Vélodrome a házeli po něm kameny. Při útoku utrpěl zranění v obličeji trenér Fabio Grosso, jenž si při příchodu na stadion zakrýval tvář rukama pokrytýma krví. Terčem útoků byly i autobusy s příznivci Lyonu.

"Viděli jsme v podstatě všechno, co člověk vidět nechce," řekla televizní stanici France 2 ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová. Připomněla také, že na tribunách poté fanoušci skandovali rasistické a homofobní urážky. "Bylo to znepokojující, nechutné a odporné," dodala.

Ministr vnitra Gérald Darmanin přidal, že zatím bylo zadrženo devět osob. "Doufám, že dostanou nejvyšší možné tresty vězení," prohlásil. Odmítl také nařčení, že úřady zápas velkých rivalů podcenily. V okolí stadionu podle něj bylo připraveno 500 policistů.

"Za chování fanoušků by měl v první řadě být zodpovědný klub. A rozhodně odmítám, aby se to obrátilo proti policii. Autobusy hlídali policisté na motorkách, což by mělo být v normálním světě nenormální, ale co už. Viníci jsou ti, co házeli kameny," prohlásil.

Podle Darmanina bylo v neděli zraněno pět policistů. Ministr také připomněl, že v minulé sezoně bylo na fotbale zadrženo 830 osob a zraněno 103 policistů. "A v probíhajícím ročníku už byly zakázány tři fanouškovské skupiny, z toho dvě spojené s Olympiquem Marseille," řekl.

Incident odsoudil také předseda světové fotbalové federace FIFA Gianni Infantino. "Pro něco takového není v našem sportu ani společnosti místo. Věřím, že odpovědné úřady z toho vyvodí odpovídající důsledky," napsal na instagramu.

Autor: ČTK

Komentáře (34)

Přidat komentář
LeonardoUžoa

Jak je zvykem v jejich pravlasti - ukamenovat. První hází Grosso.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se furt hází zodpovědnost na klub nebo policii? Proč se někde furt hledá problém, když ten problém je jasný. Dokud nebudou padat tresty, kterých se tihle lidi začnou bát, tak se tohle bude stávat.

Reagovat
Zdechlina

Zavřít je, až zčernají... Pokud teda...

Reagovat
Neutron

To si dlho neposedia

Reagovat
Greaber

Reagovat
Seydou Doumbia

Maroko Alžírsko ještě může být černější

Reagovat
Neutron

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Reagovat
Drevar

V base sa ešte viac radikalizuju, bachari hovoria že to je liaheň terorizmu

Reagovat
vagneris

Nejlepší řešení by bylo hromadně vyhostit z celý EU všechny, kteří nemají občanství členské země a mají záznam v trestním rejstříku. Do budoucna by to pak chtělo zavést podmínky, že daný cizinec musí prokázat zaměstnání a trestní bezúhonnost, aby tu mohl zůstat. Vyřešilo by to 90% problémů s těmito individui.

Reagovat
Thelvin

Nevim jestli tohle spadá do kompetence francouzského fotbalového svazu hele

Reagovat
Benfica

Lidi v komentaroch spravili z utoku hools na autobus hracov na utok imigrantov

Reagovat
Neutron

Vo Francuzsku to moze byt jedno a to iste

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Benfica

Ale nemusi

Reagovat
Neutron

Ano, tak ako vsetko v zivote ma dve strany

Reagovat
Benfica

A ty vari vies co to bolo za ludi co tam tie kamene hadzali?

Reagovat
Neutron

Vsak ja s tebou v podstate suhlasim

Reagovat
Benfica

Tak potom ok

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Dortmunder

Hools emigrantov.

Reagovat
Dortmunder

*Hools emigranti.

Reagovat
Benfica

1. Spravne by bolo napisat imigranti

2. Hools nebudu 100% len pristahovalci

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Síce trochu mimo tému, ale zhruba štvrťstoročia dozadu ešte za éry 1. FC Košice som bol súčasťou chuligánskeho výjazdu do Rotterdamu, kde sme mali dohodnutú fightovačku s chuligánmi tamojšieho Feyenoordu. Zhruba polovica tých chalanov bola tmavej pleti a počas toho stretu porušili komplet celý hooligans kódex, ktorý bol vtedy dohodnutý. Dostavili sa v početnej presile oproti dohodnutému počtu, mnohí z nich útočili teleskopmi, boxermi dokonca kobercákmi, vrhali sa bezhlavo dvaja-traja na jedného a kľudne kopali do ľudí, ležiacich na zemi. Bol to masaker, hotové Termopyly a mnohí z nás si z toho vtedy odniesli nepekné šrámy...

Reagovat
Seydou Doumbia

jak ses k tomuhle dostal? nebo spíš co tě vedlo být členem této skupiny?

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Vlastne nič konkrétne. V 90. rokoch som navštevoval pivničnú činkáreň, do ktorej chodili najmä takí radikálnejší chalani a tí ma raz „naverbovali“ na domáci zápas. Vedel som o čo ide, no za mlada som bol taký typ, že som nechodil ďaleko po ranu a vlastne som si to aj chcel vyskúšať. Prišli nejaké šarvátky, v ktorým som sa asi osvedčil a už to išlo tak nejak samo... Z toho Rotterdamu som si mimochodom vtedy odniesol dva zlomené predné zuby a na holennej kosti mám doteraz jazvu, keď som kopol push-kick a frajer ma štrajchol kobercákom. Samozrejme som si to vtedy nedal zašiť, čo som asi mal, lebo dne tá jazva nevyzerá moc pekne. Ale mnohí z našich radov vtedy skončili aj horšie než ja... Inak ale to na to obdobie nespomínam nejako vyslovene zle a neľutujem, že som bol chuligánom. Dalo mi to istú disciplínu, doviedlo ma to k intenzívnejšiemu tréningu bojových športov a zrodili sa tam kamarátstva, z ktorých mnohé trvajú dodnes. Vždy lepšie, ako šlahať si piko, ako to vtedy robili mnohí moji rovesníci.

Reagovat
Seydou Doumbia

Zase hezký že to nebereš zle a čerpal si v nové fázi života i to dobré z toho minulého života. Já osobně si to neumím představit, já jsem vysoký a kost a kůže, něčeho se dotknu a hned něco si zlomím nebo natáhnu. Pro mě je tak akorát běhaní dobrý.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
verv

Okamura styl

Reagovat
Nadržený šimpanz

Občas si člověk vzpomene na otrokáře, že ta jejich práce měla nějaký smysl

Reagovat
Dortmunder

Tu asi neplatí, že "kto je bez viny, nech prvý hodí kameňom".

Reagovat
Drevar

Majú tam veselo.. každý deň dovážajú migrantov... v každom veľkomeste no go zóny, kde nepáchnu ani fizli, sanitky, poštárky nič. Pôvodný obyvateľ francúzska napr. sa už nikdy neprejde po ulici kde vyrastal.

Ale na druhej strane, v Afrike bývalých francúzskych kolóniách kde sa ťaží nejaký nerast, drahé kovy, diamanty..... tak tam to má pod palcom nejaká francúzska korporácia, ktorá dáva za to domácim 5 korún.... proste vládne tam chudoba. Ozbrojené skupiny ich tam terorizujú a francúzske legie si s tým nevedia poradiť 10 rokov. V niektorých štátoch (Niger, Burkina Faso atď) armáda zhodila bábkové vlády a najala si Wagnerovcov a spoločnými silami čistia teroristov a neuveríš ide to 10x rýchlejšie.

Proste.. kto seje vietor, žne búrku. Ale najhoršie na tom je to, že vždy si to odseru obyčajný ľudia.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele