Fotografie, která hýbe Francií. Zakrvácený Grosso je jen další výstrahou

31.10.2023, 16:32
Aktuality
Fabio Grosso (© AFP)

Násilí fanoušků na stadionech i mimo ně v posledních měsících v Evropě graduje. Před zápasem předkola Ligy mistrů zemřel jeden z příznivců Dinama Záhřeb, v Nizozemsku se zase kvůli nepokojům nedohrál zápas Ajaxu s Feyenoordem. Dlouhodobé problémy má ale především Francie, kterou aktuálně hýbe zkrvavená fotografie trenéra Olympique Lyon Fabia Grossa (45).

Fanoušci Marseille napadli v neděli autobus Lyonu při cestě na Stade Vélodrome a házeli po něm kameny. Při útoku utrpěl zranění v obličeji trenér Grosso, jenž si při příchodu na stadion zakrýval tvář rukama potřísněnýma krví. Výsledek? Hluboké řezné rány, které muselo spravit 13 stehů, otřes mozku, závratě a třicetidenní neschopenka.

Očekávaná bitva dvou významných klubů se tak nakonec vůbec neodehrála, přestože si lístek do hlediště zakoupilo 65 tisíc diváků.

Přitom mezi tábory obou Olympiqueů, až na pár výjimek, doposud velká nevraživost nepanovala. Za připomenutí však stojí incident z prosince 2021, kdy byl při zápase v Lyonu zasažen lahví vhozenou z tribuny hostující kapitán Dimitri Payet.

O odvetu ale údajně nešlo. "Ten incident je dle mého spíš jen další z velmi špatných reakcí okolo situace v Marseille. Vyhnali trenéra, jsou tam velké protesty proti vedení. Celkově je to strašně problematické město, navíc se projevuje i současná situace ve světě. Tamní fanoušci jsou šílenci, zaútočili by pravděpodobně na jakékoliv jiného soupeře," myslí si publicista a geograf Miroslav Šifta, který se pro Livesport Zprávy věnuje problematice derby zápasů po celém světa.

Mezi tradičními značkami podle něj panovala vždy spíše sportovní rivalita. "Marseille byl velmi úspěšný klub v devadesátých letech, po roce 2000 začal kralovat Lyon. Zároveň jsou to dvě velká města ne úplně daleko od sebe," dodává Šifta.

Za děsivým útokem je tedy zjevně stupňující frustrace fanoušků i společenská situace v Evropě a na jihu Francie obzvlášť. Pro Marseille bylo doposud hlavním rivalem PSG, zatímco pro Lyon sousední Saint-Étienne. Poměry v Ligue 1 se ale po krvavém zranění trenéra a dva roky starém incidentu, který odnesl hvězdný Payet, mohou změnit.

Vizitka před Zlatým míčem

Pro fotbalovou Francii to nemusí být jen jeden z mnoha skandálů. Krvavá fotografie italského mistra světa z roku 2006 a fakt, že se duel "OM - OL" měl uskutečnit den před pařížským vyhlášením Zlatého míče, staví odpovědné osoby před těžko "zamezitelný" problém.

"Je to skandální a je to pro nás obrovská škoda," posteskl si prezident Francouzského fotbalového svazu Philippe Diallo v předvečer vyhlášení prestižní ankety France Football, kterou poosmé ovládl Lionel Messi. "Nedovolíme, aby se něco podobného ještě stalo. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom tento fenomén, který zahanbuje naši zemi, definitivně vymýtili," dodal.

Zlomená žebra a obratel

Představitelé Francie dobře vědí, že mají problém. Italský trenér sice bude nejspíš brzy v pořádku, jeho zkrvavený obličej je ale zdviženým varovným prstem. "Bohužel to není poprvé, co byl francouzský fotbal a i země jako taková potřísněny stupiditou a agresivitou lidí, kteří chodí na stadion jen kazit ostatním zábavu," píše v glose editor francouzské mutace Livesport Zpráv Pablo Gallego.

Ten připomíná nedávný incident z Ajaccia, kde bylo napadeno osmileté dítě, protože na sobě mělo dres Marseille. S bleděmodrými barvami Olympique je spojen i případ německého fanouška Michaela Brehla, který loni přijel podpořit na zápas Ligy mistrů svůj milovaný Eintracht Frankfurt. Jenže po nepříjemné události ve fanouškovské zóně, která atmosférou připomínala spíš občanskou válku, ho zasáhla světlice. Brehl si při následném pádu zlomil tři žebra a krční obratel a dodnes se léčí.

Nejen fotbalová Francie se zatím zdá být bezradná. Politici, úřady i představitelé Ligue 1 marně hledají skutečná řešení, jak násilí vymýtit. Případ Fabia Grossa by ale konečně mohl být spouštěčem pro všechny, kteří o zásadních věcech v zemi Galského kohouta rozhodují.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (64)

Přidat komentář
Salfovic

Teď bude mučedníkem, takže ho Lyon jen tak nevyrazí.

Reagovat
kylo ren

Novej ježíš kristus

Reagovat
delfin

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
delfin

Reagovat
vceradnesazitra

Jestli ty kameny házeli příslušníci chráněné skupiny, tak žádný trest nebude.

Reagovat
Jacks11

Myslíš Izraelce?

Reagovat
Oxbow

Ty si klaun

Reagovat
shitcool

Reagovat
Gedofrey

Oba jsou.

Reagovat
drussbarb

Reagovat
Freedo

Reagovat
Modi6

Za děsivým útokem je tedy zjevně stupňující frustrace fanoušků i společenská situace v Evropě a na jihu Francie obzvlášť.

Tu společenskou situaci na jihu Francie bych vypíchl. Podobné je to v jiných takových regionech.

Reagovat
EZ

Co za situaciu je na juhu francie? Uprimne ma to zaujima. Nie som v obraze

Reagovat
netopier

Marseille je jedno velké ghetto moslimov zo severnej Afriky. A kde je vela takýchto ludí, tam sú problémy. Snáď ešte horšie ako cigáni.

Reagovat
Seydou Doumbia

Hlavně oni maji problémy mezi sebou navzájem (Alžír,Marok,Tunis), tak mají problém i s normálními Francouzi.

Reagovat
netopier

Reagovat
Seydou Doumbia

Potom lidi většinou označují Afričany za opice a hovada, ale takoví Senegalci a další ''černá afrika'' (rozděluji cikány a černochy) se tam chovají celkem slušně, respektive hodně lidí co má zkušenosti s Francii s nimi nikdy žádný problém neměli...samozřejmě to co si dělají u sebe na kontinentu je věc druhá, ale v Evropě mi tihle černoši příjdou celkem v pohodě

Reagovat
netopier

Černosi ako takí nemajú v povahe robiť problémy. U nich je problém chudoba a nízke vzdelanie kvôli čomu môže vznikať kriminalita. Ale táto moslimská pakáž zo severu Afriky má vytváranie problémov/agresivitu priamo v krvi. To isté ako cigáni. Môžu mať vzdelanie, peniaze, ale vždy budú vyčnievať z radu. Oni sa proste nikdy neprispôsobia.

Reagovat
Seydou Doumbia

Je to jak píšeš

Reagovat
JackDaniels.

Súhlasím. Obyčajný, piemerný afričan zo Senegalu a pod. je skromný slušný človek, síce spomalený, ale slušný a dobrosrdečný. (samozrejme zanjdu sa výnimky) Ale Alžírčania, Tunis a všetci títo abi biely, ani čierny sú totálne opice so žiadnou pokorou a žiadnymi hodnotami... Keby mali peniaze, zmenilo by to iba to, že by porušovali ine pravidlá a zákony ako predtým....

Reagovat
Seydou Doumbia

Není to ani bílý ani černý, je to prostě cikán, neboli uzenáč

Reagovat
JackDaniels.

V Marseille je to samí tmaví, poprípade čierny vypaltanec. Neberte ma zle (niesom rasista), ale žil som 8 rokov na juhu FR a viem veľmi dobre o čom hovorím. Špeciálne Marseille je katastrofálne mesto so štvrťami kde pomaly ani polícia nechodí. Všetko sú to afričania v pravom slova zmysle, poprípade arabi. Kým francúzi s nimi nenarobia poriadky a to aj za pomoci armády... Tak toto bude pokračovať.. Je to grc a katastrofa.

Reagovat
Luc-Luc

nerika se "napadli", ale "kulturne obohatili"

Reagovat
Kincl

Nasadit policisty a hezky gumové projektily do těchto lidí, co něco hážou.

Reagovat
Moshe Dajan

Mourinhovská škola přebírání tlaku z hráčů na sebe dotažená na nový level.

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Jason_

Reagovat
Drevar

Je to aj chyba Lyonu...klubov.. vedia v akom zverimexe hrajú, mali by mať pevnejšie skla a trošku buss opancierovať

Reagovat
Salfovic

Jj, měli by jezdit papabusem.

Reagovat
Drevar

Presne tak zachvilu tam budú litať rpg-čka

Reagovat
EZ

V tanku pojdu nadlsi zapas

Reagovat
Kucka

Reagovat
Trand

wtf

Reagovat
JackDaniels.

Aj Marseille a polície.

Reagovat
JohnnyDynamite

ubohost nezná mezí Lyon 9z 3body nás učili,že do mrtvol se nekope

Reagovat
Kincl

Já prostě nechápu ty mozky, ráno vstanu s tím, že jdu na fotbal a místo abych se na něj těšil, tak vymyslím to, že budu házet proti druhému týmu banány, láhve, kameny a nebo se prostě snažit napadnout cizí fanoušky, to jsou prostě prvoci. Takový člověk, co se chce rvát na fotbale tak prostě musel přežít vlastní potrat.

Reagovat
delfin

Opravím chybu: tak prostě nesměl přežít.* Tečka.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
pesky passer-by
Reagovat
Jason_

francie je chora, futbal je chorí, zem je chorá...

Reagovat
Zdechlina

Tomáš je taky Chorý

Reagovat
tofupust

Reagovat
andrew96

Čekal bych, že první věta bude podpořena nějakými čísly.

Reagovat
Greaber

Jako je pravda, že jsem se chtěl jednou podívat na Messiho, hráli tehdy v Marseille a teda to nemělo s fotbalem nic společného. Ty se tam neustále postrkovali a hádali, asi jako když nám bylo 10 a kopali jsem si za barákem, když chtěli zahrát roh tak museli přiběhnout štítonoši, protože fans hned začli na hráče házet odpadky. Ostuda s ohledem na to, že Francie je pořád často považována za kolébku evropské civilizace.

Reagovat
Lemond Laws

Francie? odkdy?

Vždyť je to odpad

Reagovat
JackDaniels.

Francúzsko a francúzi sú fajn. Prisťahovalci sú otras. Česť výnimkám.

Reagovat
Mass

U Toutatise, to by Galy potěšilo že je považuješ za kolébku evropské civilizace a ne třeba Řeky nebo Římany, kam ti Galové na jih pravidelně podnikali loupežné nájezdy.

Reagovat
Salfovic

Francie kolébkou evropské civilizace

Reagovat
TheTopFootbaler

Typičo absolutně žádné spojení s etnickými menšinami není a v komentářích je zase nablito rasismu. Víte vy chytráci o tom, že to dost možná byli bílí, co dělali násilí?

Reagovat
verv

Reagovat
Mass

No podle Associate Press šlo určitě o nějaké tmavé, protože jim mělo údajně vadit, že na ně fans Lyonu dělali rasistická gesta. Což je klasická výmluva řádících černochů, že je někdo vyprovokoval rasismem.

https://toronto.citynews.ca/2023/10/30/french-government-says-9-people-detained-after-violent-attack-on-lyon-soccer-team-buses/

Reagovat
TheTopFootbaler

Masivní předsudek. Jdeš do toho se zřejmým odporem proti menšině. Nemám zájem o diskuzi, dík.

Reagovat
Mass

To ty tu píšeš že to "dost možná byli bílí", přitom nic z toho co víme tomu nenaznačuje. Samozřejmě že fotbaloví chuligáni sou většinou běloši a často i náckové, ale v tomhle případě tomu tak nebude, nebo znáš nějakou plešku, která by se potom, co zničila autobus hostujícího týmu, se vymlouvala na to, že "oni si začli rasistickými gesty" ?

Reagovat
pesky passer-by

Tak nediskutuj. Ved sam si ho predpojato s presudkom osocil...

Reagovat
Salfovic

V Marseille bílí, to určitě

Reagovat
Mass

Navíc v Marseille jsou etnická menšina spíš běloši

Reagovat
Seydou Doumbia

To psal člověk který neví kdo dělá v Marsej bordel na tribunách a jaké etnika tam převažují no. Však tam tihle cikáni dělají problémy dlouhodobě, nesnáší se mezi sebou a nesnáší i Francouze, vymlaci si tam výlohy v obchodech a podobně.

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
JackDaniels.

Nevieš o čom hovoríš.

Reagovat
Benfica

Reagovat
ACSeRw!n

hrozna moda sdilet tyhle fotky na netu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele