PLAY-OFF LIGY MISTRŮ BYLO ROZLOSOVÁNO

21.03.2003, 14:23
Aktuality
Dnes půl hodiny po poledni proběhlo ve švýcarském Nyonu losování vyřazovacích bojů letošního ročníku Ligy Mistrů. Vítězové skupin druhé fáze, Barcelona, Valencia, AC Milán a Manchester, byli nasazeni a čekali na své soupeře ze čtveřice Inter Milán, Ajax, Real Madrid a Juventus...

Manažer Manchesteru United Sir Alex Ferguson už před losem vyjádřil své přání potkat hned ve čtvrtfinále slavný Real Madrid. Nyonský los mu toto přání splnil – hned jako první byla vylosována dvojice Real Madrid – Manchester United. Tyto týmy se naposledy potkaly v sezóně 1999/2000, také ve čtvrtfinále, a úspěšnější byl Real Madrid – po domácí bezgólové remíze, která dávala větší šance soupeři, dokázal královský tým na Old Trafford vyhrát 3:2 a postoupil do semifinále. Přes Bayern Mnichov a Valencii pak Real dokráčel k celkovému vítězství. Je nejúspěšnějším týmem v posledních letech, z pěti posledních ročníků vyhrál tři. Také Manchester United má vzpomínky na svůj druhý a zatím poslední triumf v živé paměti – Ligu Mistrů vyhrál v sezóně 1998/1999. Od té doby se mu příliš nedaří, dvakrát skončil ve čtvrtfinále a jednou, před rokem, v semifinále. Za posledních sedm ročníků, včetně tohoto, však ani jednou nechyběl mezi nejlepší osmičkou.

Také od druhého čtvrtfinálového duelu si můžeme slibovat vyrovnaný fotbal, Inter Milán narazí na Valencii. Vzpomínky italského týmu na své poslední velké úspěchy v hlavní evropské soutěži už jsou značně zaprášené, naposledy se Inter z vítězství v Poháru Mistrů Evropských Zemí (PMEZ), předchůdce Ligy Mistrů, radoval v letech 1964 a 1965. V novodobé historii Ligy Mistrů zatím Inter moc úspěšný není, při své dosud jediné účasti v sezóně 1998/1999 skončil ve čtvrtfinále na kopačkách Manchesteru United. O rok dříve však vyhrál Pohár UEFA. Španělská Valencia se mezi evropskou elitu dostala až v posledních letech a dvakrát se podívala až do finále Ligy Mistrů – nejprve v sezóně 1999/2000 podlehla 0:3 Realu Madrid a o rok později prohrála až na penalty s Bayernem Mnichov. V minulé sezóně se Valencia představila pouze v Poháru UEFA, kde prošla až do čtvrtfinále. Tam nestačila právě na Inter Milán, letos tak má šanci na odplatu.

Ve třetím čtvrtfinále se utká překvapení letošního ročníku a jeden z jeho hlavních favoritů – Ajax Amsterdam změří síly s AC Milán. Nizozemský klub mohl v posledních letech jen vzpomínat na své úspěchy z poloviny devadesátých let, kdy nejprve v sezóně 1994/1995 Ligu Mistrů vyhrál, když ve finále porazil právě AC Milán, a o rok později opět ve finále podlehl na penalty Juventusu. A hlavně na zlatou éru z let 1971 – 1973, kdy Ajax vyhrál třikrát za sebou. V sezóně 1996/1997 Ajax skončil v semifinále, o další rok později už hrál pouze Pohár UEFA a tam skončil ve čtvrtfinále. Od té doby Ajax v evropských pohárech nikdy nepřežil zimu. Soupeř Ajaxu, AC Milán, je druhým nejúspěšnějším týmem v historii evropských pohárů. Ve finále byl už devětkrát a pětkrát byl úspěšný, naposledy v sezóně 1993/1994, kdy porazil Barcelonu. O rok později ve finále podlehl Ajaxu a od té doby se jakoby vytratil, ani jednou se neobjevil ani ve čtvrtfinále. V minulé sezóně italský klub prošel do semifinále poháru UEFA.

Také v posledním čtvrtfinálovém duelu na sebe narazí dva evropské velkokluby – Juventus a Barcelona. Loňský italský mistr byl ve finále Ligy Mistrů (a dříve PMEZ) už pětkrát, úspěšný však byl pouze dvakrát – poprvé v roce 1985, kdy ve finále zdolal Liverpool, a pak v sezóně 1995/1996, kdy titul získal po penaltovém rozstřelu s Ajaxem. I v dalších dvou sezónách se "Stará dáma" probojovala do finále, jednou však nestačila na Dortmund a pak na Real Madrid. FC Barcelona prožívá podivnou sezónu, zatímco v Lize Mistrů zatím nepoznala hořkost porážky a jen jednou ztratila dva body za remízu, v domácí lize několik týdnů dokonce okupovala příčky těsně nad sestupovým pásmem. Ligu Mistrů Barcelona dosud nevyhrála, jen jednou byla ve finále, v sezóně 1993/1994 však ostudně podlehla 0:4 AC Milán. Od té doby byla Barca dvakrát v semifinále, v obou případech však nestačila na španělského soupeře – nejprve na Valencii a pak na Real Madrid. V PMEZ je Barcelona o něco úspěšnější, jeho poslední ročník před vznikem Ligy Mistrů vyhrála, mimo to byla dvakrát ve finále.

Kromě čtvrtfinálových dvojic proběhl také los semifinále. Nyonské osudí rozhodlo, že v semifinále může dojít k milánskému derby – narazí na sebe totiž vítězové duelů Inter Milán – Valencia a Ajax – AC Milán. Druhou semifinálovou dvojici pak utvoří lepší z duelů Real – Manchester a Juventus – Barcelona. Kromě milánského derby se tak můžeme dočkat i španělského "El Derbi", tedy klání Real Madrid – Barcelona, což by bylo reprízou loňského semifinále. První čtvrtfinálové duely jsou na programu ve dnech 8. a 9. dubna, odvety pak o dva týdny později. Za dalších 14 dní, tedy ve dnech 6. a 7. května, začnou semifinálové bitvy, odvety přijdou na řadu o týden později a velké finále na Old Trafford v Manchesteru je na programu 28. května.

Autor: Petr Starý

Komentáře (13)

Přidat komentář
HOST*

Už se těším, až Manchester podrtí Real. To bude nářez!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Manchester do toho, nebojte se nikoho!!!

Reagovat
antimadrista

Pánové, ať už z tohodle zápase postoupí kdokoliv, tak v semifinále stejně končí, protože Barca je připravena! Jo a ČT bude vysílat zápas Juve-Barca!

Reagovat
HOST*Marty

HAHAAAAAAHAHAHAAHAHAHAHHAAAHAHAHAAA, panáčkové REAL Vám všem ukáže!!!

Reagovat
HOST*Tomáš Ambroz

Sem napište text.Hoši vy ty srabi naučíte jak se má hrát jsem váš věrný fanoušek.

Reagovat
antimadrista

Rozhodně tohle čtvrtfinále je asi nejpresižnější v historii LM.

Reagovat
PJ

To máš recht. Snad kromě Ajaxu samý velký jména. A já bych se vůbec nedivil, kdyby i ten Ajax prošel dál...

Reagovat
smazaný uživatel

To bych se taky nedivil, Milán teď hraje pod psa.

Reagovat
HOST*

No, zas tak pod psa nehraje. Dneska porazili Juventus na jeho hřišti. :-)

Reagovat
HOST*

ManUtd vs. Real bude fakt predčasné finále, no dúfam, že do skutočného na Old Trafforde postúpi práve ManUtd.

Reagovat
HOST*Marty

Tak to si piš že postoupí, to je úplně jasná věc.

Reagovat
HOST*Marty

Samozřejmě myslím REAL, o tom snad nemůže být pochyb...

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele