Pardubicím hrozí, že nebudou mít na letní stadion dost peněz

15.03.2021, 13:03
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (172)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A už se to rýsuje.. Další nekonečný příběh?

Reagovat
žrout

Může mi někdo vysvětlit, proč je u nás stavba každého stadionu takový nekonečný příběh a úplná parodie v Polsku nebo Maďarsku má pomalu kdejaká prdel stadion jak Slavie, ale u nás je problém postavit i takový paskvil, jako je v plánu v těch Pardubicích. A takový hradecký stadion je storka sama pro sebe. Tak je tohle normální?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Polsku dost pomohlo pořádání eura, ne?

Reagovat
žrout

Na EURO postavili myslím jenom 4 stadiony s kapacitou nad 30 tisíc (Varšava, Gdaňsk, Vratislav a Poznaň), ale stačí se podívat, kde všude vyrostly nové arény kolem 15-20 tisíc diváků (někde i víc), které nemají s tím turnajem nic společného. A to nejen v 1. ale taky v 2. lize a přitom Polsko a stejně tak Maďarsko nejsou ekonomicky jinde než ČR

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Blasphemer

V Maďarsku bych řekl, že je to hlavně o politice.

Reagovat
db18

Reagovat
žrout

však tohle je u nás taky o politice, v tomhle případě regionální (PCE i HK)

Reagovat
Blasphemer

V Maďarsku to bude asi víc o té centrální. Tam nějaké zadlužení tolik řešit nemusí jako na té regionální.

Reagovat
žrout

To chápu, ale když půl století nedám do nějakého areálu ani korunu, proč se teď všichni diví, že je potřeba postavit něco nového?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Greny

několik let zpět jsme se smáli Slovákům že nemají stadiony a ono se to dost otaci

Reagovat
db18

V Maďarsku si to kluby (nebo jejich majitelé) nechávaj ale postavit za vlastní, ne? Tady se to chce po městu...

Reagovat
frankiefcb

V Maďarsku to sype Orbánova vláda.

Reagovat
žrout

Za vlastní? Podle mě si to nestaví sami, ale za pomocí vlády a celkově takto nastavené politiky, která je k tomu vstřícná. Podle mě to nejsou privátní peníze (min ne z většiny). U nás je fotbal snad sprosté slovo, ale zase si za to do jisté míry může sám, když to dělají takový korupční hovada a společenský odpad (Berbr a spol.).

Reagovat
Kucka

Reagovat
bobis21

Právě naopak, tam to financuje vláda a státní firmy (např. MOL).

Reagovat
frankiefcb

Halvně to Maďarsko, ale tam do toho investovala neskutečné prachy vláda - Ferencvaros 22 000 - v roce 2014, Honved Budapešť - 8000, (2021), Diosgyori - 15,325 (2016), Mol Vidi - 14 200 (2018), Kisvárda 3000 (2018), Mezokovesd 5000 (2016), MTK 5 300 (2016), Puskas 3800 (2012), Paks 6 100 (2020), Zalegerszep 11 200 (2017), Debrecín 20 000 (2014), Vasas 5000 (2017) + samozřejmě národní stadion 67 000 (2019)

Reagovat
Hunt

To je sice pravda, Polsko ale má skoro 40 mil obyvatel. V Maďarsku to je kvůli Orbánovi, který je velký fanouškem fotbalu a dotuje to buď stát nebo příznivci Fideszu. Podívej se na tamní návštěvnost v lize.

Je pravda, že výstavba čehokoliv v Česku je naprostá komedie - stačí se podívat na infrastrukturu. Na druhou stranu, chceme stavět stadiony z veřejného rozpočtu, které budou na většinu ligových zápasů prázdné a zaplatíme si to my všichni z daní? To radši ať jdou peníze akademií.

Reagovat
žrout

Neříkám, že máme mít stejně velké stadiony. Teplice jsou jasným důkazem toho, že to smysl nemá, pokud zrovna nehrály o poháry a nebyly na špici. Ale Stadiony kolem 7-10 tisíc by podle mě měly být na ligu standard. Ale hlavně by měly být moderní a ne ty ruiny jako Ďolíček, v Jihlavě, v Pardubicích nebo v HK, kde už nemají ani ruinu ani nový stadión. To je prostě strašná ostuda...

A hlavně fotbal je hlavně o fanoušcích a penězích za TV práva, které jsou u nás naprosto k smíchu. A jak návštěvnost, tak TV práva souvisí i se stadiony, na kterých se hraje. A jestli dokážou postavit stadion v Dunajské Stredě nebo v Trenčíně, tak potom jsme tady v ČR za úplné kokoty

Samozřejmě je potřeba taky peníze na vznik lepších akademií, ale podle mě to nestojí tak, že když nedokážeme stavět aspoň trochu normální stadiony, tak půjdou místo toho peníze na akademie. My totiž jaksi neumíme ani jedno a FAČR na budování akademií západního střihu sere, protože má akorát tak starosti s tím, jak rozkrást dotace. Kundy

Reagovat
smazaný uživatel

Jihlava má celkem dobrej stadion, ne?

Reagovat
žrout

Myslíš tu jednu tribunu?

Reagovat
smazaný uživatel

ale dobrou

Reagovat
žrout

to zas jo

Reagovat
lampas

Reagovat
Uwe háže buly

Ale tu žlutou

Reagovat
Hunt

Jasný A kdo by tedy měl být hlavním investorem? Já nevím, jestli je správně, aby hlavním investorem bylo město nebo stát (možná ještě v Brně, kde by zájem o fotbal byl větší). Ze soukromých investorů do toho ale asi nikdo nepůjde, když na tom nikdy nevydělá. Zajímalo by mě třeba, jestli se zaplatí stadion Karviné.

Možná mě víc překvapuje, že se do ničeho takového nechce investovat Křetínskému, i když Letná by to taky dávno potřebovala a myslím, že by se to Spartě vrátilo.

Reagovat
žrout

Města investují právě třeba v tom Polsku. Jako přece města cpou prachy do všeho možného (kultura, volnočasové aktivity), tak nevím, proč by měl být fotbal výjimkou, když je to sport, který má nejvíce členů v republice. A v takových Pardubicích se do fotbalu na stadion nedalo za posledních 50 let vůbec nic, to samé HK.

Sparta: Tam se myslím mluví o přesunu někam jinam, kde by se postavil nový stadion. Celkově mi ale přijde, že DK na Spartu sere nebo je minimálně spíš na okraji jeho zájmu, protože jinak nechápu, jak mu nemůže vadit, jak ten stadion vypadá.

Reagovat
Wyrda

To je strašně jednoduché. Politik pokud není rozhodnutý, že po volbením období skončí tak si chce udržet voliče. Takže schválit stavbdu stadionu což je prostě černá díra na prachy, která zadluží město na několi kdesítek let nebývá zrovna dobrou reklamou. Za to podpora divadel a koncertů. o které si v závěru nemyslím, že by byl několikrát větší zájem, ale v populaci se jedná o tu kulturu obliběnější, která vnimána vždy pozitivně tak to prostě radši nasypeš tam. V Ostravě to zaštitovala z části co do reklamy Zlatá tretra, protože ta je samozřejmě pro Ostravu velkou reklamou. I tak to ale trvalo brutálně dlouho než se začalo stavět a to ještě nakonec samozřejmě vybraly jednu z nejlevnějších variant.

Reagovat
žrout

Reagovat
braveheart

Reagovat
Uwe háže buly

Křéťa do toho dost pravděpodobně i investuje, ale potřebuje trošku udělat škatulata s pozemkama. Sehnat levně pozemky na rozumném místě, aby mu pak zbyly skvělé pozemky na Letné

Ideální pro něj a vlastně i pro klub by byl Strahov. Obejít památkáře, zbourat tu ruinu a udělat na jednom místě národní stadion, do kterého by investoval napůl on a napůl stát a FAČR a ještě by zbyli pozemky pro akademii.

Reagovat
Hunt

Upřímně by mi to asi nevadilo, ale ta ruina tam bude hádám stát ještě tak 30 let, než někdo schválí s tím něco dělat.

Reagovat
Uwe háže buly

Tak hlavně ještě tam na několik let tam má Sparta nájemní smlouvu na ty trávníky.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel to v Česku ani nemůže vypadat lépe, tady totiž žije 75% kokotů

Reagovat
stas87

Picovina, v Poznani akurar pristavili horne patro a dvihli kapacitu na sucasny stav. Wisla tiez rekonstruovala ale tam malo Holandsko len treningov, nova areny kvoli euru dostali Slask aj Lechia, v hlavnom meste postavili pre potreby repre narodny stadion. Celkovo do eura 2012 investovali 85,4 miliardy zlotych, ale len cca 20% islo do rekonstrukcie alebo stavby novych stadionov. Je to cca 4x väcsi trh ako v CR, takze tam sa rekonstruuje aj kvoli tomu, ze tie v sucasnosti druholigove ci tretoligove kluby maju ambiciu postupit do Ekstraklasy a nemozu hrat na ruinach z 80. rokov.

https://www.youtube.com/watch?v=XHKEs85t5rE

https://www.youtube.com/watch?v=ifJx4GATRbc

https://www.youtube.com/watch?v=eTawfyjCaEE

https://www.youtube.com/watch?v=Eg6DuyczwoY

To su v sucasnosti rozostavene stadiony, v buducnu budu hotove. A Radomiak je na piatom mieste v druhej lige, Zaglebie posledne a aktualne by vypadlo do tretej ligy. LKS je na tretom mieste, dva body za zatial postupovou Lecznou, Pogon Ekstraklasu v sucasnosti hra..

Nepoznam uplne detaily toho, kto v Polsku je vsetko zainteresovany vo stavbe ci rekonstrukcii stadionov, ale tipnem si, ze miestna velka stavebna firma bude mat obrovsky zaujem na tom, aby prave ona vyhrala vyberove konanie a dostala tak prednost a zviditelnila sa. A ked nieco poliaci chcu, tak nehladaju vyhovorky ale konaju. A zaujem na tom samozrejme maju mesta, pretoze tie sa na tom financne podielaju a casto je v nazve stadiona v prvych rokoch prevadzky stadion miejski.

Na Slovensku pred casom vlada vypracovala projekt, kde ak chcel klub rekonstruovat ci postavit rovno novy stadion, tak dostal od vlady dotaciu, Ta mala jasne oznaceny casovy horizont, dokedy sa ma kopnut do zeme a ak to nevyjde podla povodneho planu, tak sa termin stavby posunul. Cize ak klub dostal 3-4 miliony euro a nekopol do zeme, tak peniaze musel vratit. Ale byrokraticke prekazky hrozne, v TN dlho blokoval stavbu jeden hlupak, ktory neustale vymyslal ako to zabrzdit, vraj kvoli minulosti lebo chcel nejaku funkciu ale nedostal ju, Tak robil naprieky a zdrziaval to. Teraz stadion konecne stoji, je to majetkom klubu a nie mesta Trencin. Druha strana mince je to, ze z kazdeho jedneho transferu islo cast peniazi na stavbu stadiona. Takze Trencin isiel sportovo dost dole, loni sa zachranil az v barazi ale stadion ma a teraz postupil do prvej sestky, co nikto necakal. Skor sa cakalo na to, ze budu bojovat o zachranu. Aj ceska vlada moze vyclenit peniaze na infrastrukturu stadionov, lenze to nie je jej priorita, skor si v CR idu ludia vo vlade vlastny biznis a sport je po skandaloch financne poddimenzovany. Aspon mi to tak pripada. Preto si vazte vase sportove uspechy, lebo ste po finacnej stranke chudaci a Slavia je hore vdaka peniazom zo zahranicia. Ked ich vlastnili cesi ako Rebicek, bola rada za to ze udrzala ligu..

Reagovat
žrout

Díky za detailnější rozbor, ale co přesně z toho, co jsem napsal, je pičovina?

Reagovat
stas87

Ta cast o Poznani. Oni mali povodny stadion, len k tomu postavili patro a dvihli tak kapacitu na cislo, ktore bolo nutne pre euro.

https://www.youtube.com/watch?v=qcKRQ2m2HUI

Tu to je dobre vidiet, ze jedno patro pridali a pribudla aj strecha. Ono sa to nezda, ale poliaci su ovela viac sportovy narod ako cesi ci slovaci. Preto aj mesta tam uvazuju ci rovno rekonstruuju pripadne stavi nove stadiony. A nezda sa mi, ze by proti tomu vela ludi protestovalo a povazovalo to za zbytocnost. Samozrejme ze vyuzitie nie je len cisto pre futbal, takze nejake koncerty tam isto su a pride is na svoje aj kultura. Je velka skoda, ze na to ako maju perfektnu infrastrukturu, tak sportove vysledky vo futbale Polsko skratka nema. Repre ok, ta tiahne vzdy ale klubovy futbal tam robi zle. Ale to suvisi aj s ich povahou a precenovanim vlastnej sily voci konkurencii..

Reagovat
žrout

Tak zrovna tohle o tom Lechu nebyla podstat mého příspěvku, abys ho nazval pičovinou, byla to jenom informace v závorce, ale ok

Podstatou příspěvku bylo, že tu spoustu nových stadionů nemají díky EURO, kvůli kterému postavili jen několik stadionů. A tys to vlastně potvrdil

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
fabec1222

Tak to není jenom o stadionech, ale obecně o stavbách, nebo o tom, jak probíhají výběrová řízení...

Reagovat
naheCZ

Reagovat
žrout

Právě, u nás postavit cokoli je strašná komedie. Viz každá dálnice. Nechápu, že si některá politická strana nedá tohle jako programovou prioritu a fakt s tím něco neudělá. Vždyť to sere tolik lidí

Reagovat
bobis21

Vždyť to má v programu snad každá strana

Reagovat
žrout

V programu jo, ale ne jako prioritu, že s tímhle jdeme do voleb a uděláme pro to všechno. Do programu jako takového se vleze kde co.

Reagovat
Zephyr

To by musela být hodně bláznivá strana, aby si dala fotbalové stadiony jako prioritu

Reagovat
žrout

Tak si ještě jednou přečti, o čem píšu výše ohledně politického programu

Reagovat
Zephyr

"jako prioritu, že s tímhle jdeme do voleb a uděláme pro to všechno" tak co tím teda básník chtěl říci?

Reagovat
žrout

"u nás postavit cokoli je strašná komedie", nikde nepíšu, že má jít do voleb strana, která bude hlásat, že postaví stadiony Ale měl by se najít někdo, kdo bude mít jako prioritu změnu celkového nastavení zákonů a povolovacích procesů ve stavebnictví od různých menších staveb až po ty dálnice, které může napadnout x krát kdejaký dement z kdejakého dementního spolku

Reagovat
Zephyr

Ok, dík. Nebylo mi to jasné z předešlých příspěvků Pokud ale myslíš skutečně změnu související legislativy, tak to má jako prioritu v podstatě už každý strana. A nějaké pozitivní změny se v posledních letech skutečně i dějí. Zrovna na stadionech to ale nevidíme, protože to jsou ponejvíce velké zakázky v režii veřejných subjektů.

Kdyby se ale našli miliardáři, kteří to zafinancují z vlastní kapsy, tak by se stavělo rychle. Ta legislativa jim fakt nehází moc klacků pod nohy. Z veřejných rozpočtů to ale bude vždycky trvat. Já osobně si myslím, že to je tak i správně, ale chápu, že hradecké, pardubické, brněnské a jiné stadionové příběhy vypadají navenek komicky

Reagovat
žrout

Jako podle mě tomu stavění pomůže hodně zákon o liniových stavbách, což udělalo až nenáviděné ANO. Tak doufám, že se ty "správné" strany konečně chytnou za nos a něco taky udělají, když budou asi od podzimu vládnout. Zatím měli furt jen plno keců ke kdejaké změně ve stavebním zákoně, proč to nepůjde a proč je to špatně. Tak jsem zvědavý, jaké pozitivní změny přichytají, když jim tak moc jde o lidi a prospěch národa

Že město jako Brno nemá odpovídající stadion, to je vyloženě jejich ostuda. Nechápu

Reagovat
Zephyr

Jo, aspoň ty infrastrukturní stavby z toho asi budou mít trochu prospěch Ale obecně bych si nedělal velké naděje (hlavně ne ve vztahu třeba k těm stadionům). Jakmile je něco z veřejných peněz, tak je na tom nabalených tolik zákonů a postupů, že jenom diskutováním bychom zabili celé roky. A taky jsme v EU, takže díky tomu jsou jasné mantinely na stavební zákony/procesy, takže i kdyby místní politické strany hlásaly kdovíjaké změny, tak v praxi z toho budou zanedbatelné výsledky.

Reagovat
žrout

Ale tak vem si, že Poláci, Rakušani, Němci atd. jsou taky v EU, ale není to tam taková parodie a pořád se tam něco staví, modernizujou, posouvají se dopředu. Jenom my tady 10 let řešíme, jestli se něco dá, má/nemá a může/nemůže stavět a mezi tím se vyhodí z okna klidně desítky milionů z okna

Reagovat
Zephyr

Jo, v těch okolních zemích je možná trochu větší (politická?) vůle na některé typy staveb. Ale zase třeba i takoví Němci mají taky vlastní gigantické stavební faily typu koncertní hala v Hamburgu nebo berlínské letiště. Poláci už taky prý vyhodily hromady milionů za všelijaké studie ke svému ultramegaletišti pro 21. století, ale reálně z toho v dohledné době nic nebude. V Rakousku mě nic nenapadá, i když kdysi se jeden rakouský klient smál tomu, že našim finančním eskapádám říkáme "tunely", neboť jejich stavby dopravních tunelů skrz Alpy jsou prý taky docela semeniště korupce...

Asi to bude všude podobné, ale u nás to máme holt z první ruky

Reagovat
žrout

Já neříkám, že se všude všem jen daří, určitě mají taky svý faily a korupční problémy. Ale na to kvantum, co se tam toho u nich staví, je to pochopitelné. U nás se skoro nic neděje a těch korupčních afér a tunelů je víc než samotných nových staveb a nové infrastruktury. A to mě sere

Reagovat
kilobyte

Do programu se toho vejde dost.

Reagovat
Gelu28

to že je to v programu....neznamená že se to splní....to už od revoluce víme.... ono ta komunistická doba se na národu dost podepsala....jak v myšlení tak v ostatních věcech

Reagovat
žrout

Jak píšu výše, myslel jsem programovou prioritu, kdy se ta strana profiluje jako někdo, kdo bude o tohle usilovat primárně a postaví na tom svou kampaň.

Reagovat
Gelu28

jako bohužel nikdo primárně nemá moc v programu doslova: "Postavíme stadiony"....mně příjde že se rádo o tom jen u nás mluví. U politiků

Reagovat
braveheart

Ale tak jeden pánko tu furt slibuje nějaké haly.

Reagovat
žrout

Já nemluvil přímo o stavbě stadionů jako o politické prioritě, viz výše

Reagovat
Mass

Tak neřekl bych, že zrovna komunistická doba měla na to nějaký vliv, už Franz Kafka psal o tom, jak je tady těžké cokoliv zařídit. Za komunistů právě nebyl problém třeba kvůli metru zbourat část Václavaku a postavit tam obludu Federálního shromáždění.

Reagovat
andrew96

Pff, FS je nádherný kousek.

Reagovat
r.mrazik

v polsku ty stadionu taky stavi stat jako u nas? nevim,ptam se...

u nas mraky dotaci pro sebe ukradne Babis,takze je pak tezky dostat ty prachy do mest,ktere by pripadne ty stadiony mohly postavit

Reagovat
žrout

Popravdě nevím, ale plno z nich se jmenue Miejski, tak asi to staví města. Jak mají nastavený celostátní systém dotací, to nevím.

Každopádně Babišovy dotace jsou do úplně jiného sektoru, to se sportem nemá nic společného. A u nás na městech to taky dokážou místní korupčníci hezky rozprášit do svých kapes, to není o Babišovi

Reagovat
r.mrazik

tak princip je takovy...bud dotace utopim hned nahore,nebo je postoupim nize mestum

u nas se ve velke mire dotace utopi hned nahore...treba ze se udela sportovni agentura vedena hnilickou...

nebo ze se 6 miliard pro ustecko radeji posle babisovo chemicce...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vlada-navrhne-bruselu-aby-poslal-6-miliard-pro-chemicku-z-babisovy-rise-125234

je to o prerozdelovani penez a kdyz je nahore nejvetsi zlodej,tak je pak jasny,ze do mest se lidem uz moc nedostane...

a jak pisu,bud si nekdo odkloni prachy z nejake stavby pro lidi,viz treba blanka...nebo se nic nepostavi a ty prachy si odkloni ve vetsim hned v pocatku

Reagovat
žrout

Tak ať už má kdokoli jakoukoli představu o té transformaci ústecka, rozhodně by nešly ty kačky do fotbalu

Reagovat
r.mrazik

no pokud se utopu 6 miliard v chemicce,tak se opravdu do mest moc penez na jejich rozvod nedostane ze jo

urcite by pro lidi udelala spis neco mesta,nez kdyz ty prachy stopi hned na zacatku babisovo chemicka..vzdyt to je k bliti

a tak je to se vsim...a i proto nemaji mesta prachy na to,aby mohla neco poradne delat,viz treba tenhle stadion

Reagovat
žrout

Však tam se nepíše jenom o té Babišově chemičce, je tam plno dalších podniků včetně Poláků nebo Křetínského. Takže to není jenom o Babišovi. Ale druhá věc je, na co přesně jsou ty peníze vyčleněné. Pokud na transformaci průmyslu na šetrnější a modernější, pak to asi těžko pošleš městům, ale logicky těm podnikům, ne? Pokud je to z EU specifikováno benevolentně, že peníze můžou jít na cokoli v dané "postižené" lokalitě, pak tu kritiku chápu, to bych taky raději viděl ve městech.

Ale když čtu ty kritéria, jsou strašně vágně formulována:

"Peníze jsou podle oficiálních dokumentů určeny především malým a středním firmám na výzkum, na obnovu životního prostředí, na vzdělávací programy a na nabídku pracovních míst."

A když se dívám na ty projekty, tak 6 mld sice do Lovochemie, ale oproti tomu jde celých 37 ústeckému kraji. Tak mi přijde trochu demagogie tvrdit, že kvůli té Lovochemii nebudou prachy pro města. A hlavně když se jedna o obnovu živ. prostředí, pak celkem dává smysl, aby se modernizovaly provozy, které ho nejvíc zatěžují, ne?

Reagovat
r.mrazik

maly stredni podnik... na vyzkum,na obnovu ziv prostredi,vzdelavani...kde tam mas kotle?

ptas se,proc neni mozne postavit stadion za 370 mega...a ja ti rikam proto,ze ty penize stopi uz nekdo nahore a k mestum se to uz nedostane. tenhle priklad je celkem jasny,jaka je praxe ve vsem

Reagovat
žrout

Fakt mi chceš říct, že fotbalový stadion spadá do těch kritérií?

Fakt mi chceš tvrdit, že modernizace spalování v chemičce s obnovou životního prostředí nesouvisí?

Reagovat
bobis21

S lovochemií spíše nesouvisí ta část "malý / střední podnik"

Reagovat
žrout

Tak potom to asi špatně chápu. Já to pochopil, že to jsou jednotlivé oblasti, kde můžou být ty finance využity. Ne že každý schválený projekt musí splňovat, že to bude pro malé/střední podniky, zároveň se musí jednat o obnovu živ. prostředí a zároveň to musí být na výzkum atd. To by nedávalo smysl.

Reagovat
bobis21

Většina těch dotací je přesně takto určena. Tedy nejen účelem na který mají být použity, ale i tím kdo ji může čerpat (jen veřejný sektor - jen malé a střední - všechny PO). To je právě to co je největší problém u toho Čapího hnízda, kde si hráli na malou firmu aby mohli čerpat dotaci pro malou firmu, přestože to ovládali lidé z velké skupiny.

Reagovat
žrout

U čapáku tomu rozumím, ale to byl konkrétní program pro malé a střední firmy jako takový. Tady je ta dotace obecně na obnovu toho postiženého regionu, není to program na obnovu/podporu malých a středních firem v tom regionu. Přece by pak zbytečně mrhali časem, když by tohle věděli, ale přitom stejně by do EK otevřeně poslali žádosti na dotace ČEZu, Unipetrolu, Lovochemii nebo Křetínskému. Tady nikdo neskrývá, pro koho by to mělo reálně jít. A ještě větší dementi by byli v té EK, kdyby to schválili proti pravidlům, které si sami nastavili. Myslím si, že v tomhle se mýlíš...

Reagovat
bobis21

Nebyla to dotace pro malé a střední firmy na cokoliv. Byla to dotace cíleně určená na rozvoj cestovního ruchu. Tady máš přímo o tom programu: https://www.ropstrednicechy.cz/vyzvy.php?archive=true&id=7f78f0d4-d078-102b-ad02-00e0814daf34&archive=true

Žádné dotace EK neschvaluje, konkrétní rozdělení dotací je čistě pravomoc jednotlivých států. EU může maximálně kontrolovat že jsou dodržována pravidla pro jejich rozdělení a případně se zpětně rozhodnout že to neproplatí, pokud pravidla dodržena nejsou (jako v případě těch Babišových dotací).

Reagovat
žrout

"Peníze jsou podle oficiálních dokumentů určeny především malým a středním firmám na výzkum, na obnovu životního prostředí, na vzdělávací programy a na nabídku pracovních míst."

Podle téhle citace z článku jsou prostě malé a střední firmy (výzkum) jenom jednou z oblastí, kam mají finance putovat. Pak obnova životního prostředí, vzdělávací programy a pracovní místa. Výměna těch kotlů podle mě do toho živ. prostředí patří nehledě na to, komu chemička patří.

Co se týče devastace krajiny, měly by hlavně ty velké energetické firmy, co to způsobily, sanaci škod platit ze svého a ne že to bude dělat (nebo i jen spolufinancovat) státní rozpočet. To je jejich povinnost.

Jinak díky za upřesnění a odkaz

Reagovat
bobis21

Já mluvil o tom čapáku, ne o lovochemii. Tu jsem nijak nestudoval, čapák jsem musel řešit v práci.

Reagovat
žrout

Tak já zase řeším ten článek výše ohledně dotací pro ústecký kraj a čapák moc ne, takže proto se asi trochu míjíme

Reagovat
r.mrazik

vymenu kotlu si ma vynancovat velky podnik

dane prachy maji jit do mest a do prostedi,ktere ten velky podnik vomrdava a nici...

nema to fungovat tak,ze velky podnik to tam nici a jeste dostane dotace...

Reagovat
žrout

Tak financovat si je má, až uzná, že jejich životnost skončila a nebo že se mu vyplatí modernizovat provoz. Pokud ale chce někdo zvenčí po firmě, aby se chovala šetrněji k životnímu prostředí, dává smysl, aby na to dal taky dotaci, ne?

Reagovat
r.mrazik

Ne

Reagovat
r.mrazik

nepochopils...

Reagovat
oli9

Reagovat
Paul Anka

Tak v ČR konkuruje fotbalu hokej. V hodně regionech hrají 2-3 fotbalové kluby a do toho ještě hokej. Dám příklad od nás, v UH fotbal, ve Zlíně fotbal a hokej. Dle mého na to právě momentálně doplácí zlínský hokej. Sponzoři tříští peníze mezi fotbal/hokej. Samozřejmě neznám poměry v PCE/HK

Reagovat
Axelrose

Já jsem z Pardubic, a když to tak pozoruji, tak mi jsme vlastně taky taková prdel, když to vezmu na evropský průměr

Konečně jsem pochopil, proč ten stadion vypadá ve vizualizaci tak hrozně.

Postaví se první tribuna, pak se počká než město něco prodá (například kasárná na Višňovce, potom bude poptávka) a postaví se další tribuna.

Potom se zase něco prodá (například kasárna na Dubině, to je taky prima flek) a postaví se další tribuna.

A na zbytek se složí fanoušci. Fandové Klokanů by to pro Bohemku určitě udělali, tak proč né široká obec fanouškovská v Pcích.

Jinak to mi umíme, takhle stavět.

Aquacentrum stavěli snad 20 let. A nakonec ho postavili jenom proto, že staré lázně pronajali "výhodně" na 100 let majiteli pozemku na kterém Aqua stojí.

No a teď chtějí dostavět ještě jeden bazén a pan "nájemník" vedlejší budovy jim to nechce povolit, protože by jezdili přes jeho pozemek.

Prostě u nás to vedení umí zařídit - já z toho strach nemám - stadion bude!!!!!

Reagovat
Uwe háže buly

Příbram větří šanci

Reagovat
smazaný uživatel

Jak by to pak bylo, musely by Pardubice prodat licenci? Pak má nárok 2. tým FNL, ne?

Reagovat
bobis21

Já myslím že by ji ani neprodávali. Na příští sezonu by licenci neměli, takže by nebylo co prodávat. Před pár lety to bylo tak že by možnost postoupit dostaly nejdříve 2 nejlepší nepostupující týmy z 2. ligy a až pak nejlepší sestupující z 1. ligy, ale nevím jestli to pořád platí.

Reagovat
Uwe háže buly

To asi platí, ale tu šanci na postup dost možná dostanou i tak, protože muže pořád postoupit x týmů, co nemá kde hrát a nemá prachy na ligu. Takže je reálný, že by zůstal 16. tým z ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Platí teda, že pokud Pardubice nezačnou stavět, neudrží se?

Reagovat
Uwe háže buly

Platí. Pak by dostal šanci 3. tým z druhé nejvyšší ligy a pak třeba čtvrtý tým nejvyšší ligy. Ale v tuhle chvíli by třetí, čtvrtý a dokonce ani pátý klub neměl stadion. Takže by dostal šanci 16. tým z nejvyšší soutěže, který by nahradil Pardubice

Reagovat
Rakoid

Když jsem mrkal na "stream" z hlasování města (ve čtvrtek), zástupce FK Pardubice tvrdil, že by sestoupili jakoby navíc k těm třem a nepostoupil by nikdo navíc, takže by se liga hrála v 17 týmech. Přijde mi to ale jako sračka, takže jsem to asi buď zle pochopil, nebo to on špatně řekl.

Určitě by ale neměli možnost prodat licenci, tu by prostě ztratili.

Reagovat
žrout

V 17 týmech? Spíš v 15 ne?

Reagovat
Rakoid

jj, chybka, 15

Reagovat
smazaný uživatel

Když už, tak to by znamenalo, že se počet sníží na 15, což je ale blbost.

Reagovat
Rakoid

jj, 15, sorry....jako jo, je to divný, čekal bych 2 postupující z druhé ligy.

On to tam říkal v kontextu, jak bude případně extra těžký se dostat zpět, protože bude velká konkurence v druhé lize... tak si to možná trochu ještě tímhle přibarvil

Reagovat
smazaný uživatel

Tak těžko všichni zastupitelé rozumí fotbalu, takže jim mohl o obtížnosti postupu nakecat, co chtěl

Reagovat
Rakoid

Právě Ale jako je to pravda, příští rok bude ve druhé lize těch týmů, kteří budou cílit na postup, fakt hodně.

Reagovat
Axelrose

Taky si myslím, že by se nejednalo o prodej. Šlo by se dolů - a myslím dokonce, že by nebyla ani FNL. Nevím to jistě, ale někdo tu kdysi psal, že i na FNL jsme měli vyjímku.

A hlavně, po takové komedii by se na to jak Piterka, tak Víťa Zavřel vys..l.

Ono cpát peníze do něčeho, co nikdo z města nepodpoří (když mimochodem do hokeje cpou peníze neustále, i když už to patří Dědkovi), ani jednoho z pánů už asi moc bavit nebude.

Navíc je třeba gen.sponzorem f. Strabag, ale kupodivu na stavbě stadionu se podílet nebude, což jak se říká, je moc nepotěšilo a dalo by se pokračovat.

Certus spedition p. Zavřela taky postupně dochází síly, jak je na to Pitter po těch průserech taky není moc jisté.

Jestli nebude stadion, myslím že fotbal půjde směrem do ......, víte kam, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Vsadim gule
Reagovat
AC Sparta Praha good

dělal jsem to už i v Hradci a to bylo těžší

Reagovat
smazaný uživatel

Hradec se začíná strachovat

Reagovat
Hiko

Města jsou pro banky dobrý partner, mají pořád čím ručit. Nebál bych se, že nikdo nedá městu úvěr. Notabene od Hniličky z NSA by taky mohly Pardubice něco vydyndat.

Reagovat
fabec1222

Srát furt na nějaké podmínky... Prostě trávník máš posekanej, brány stojej, čáry nalajnové, tak hrajeme... Fans (až budou moct) pěkně na stojáka opřený o zábradlí a pivo / klobása formou roznášky.

Reagovat
kolouch

Když se zase nacamrá pomezní, tak to mávne támhle Lojza, po zápase vstupenková tombola a večer taneční zábava na hřišti.

Reagovat
lojzah

Já nic mávat nebudu!!

Reagovat
kolouch

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Jako zní to hezky, ale pak by nikdo stadiony nestavěl a nerekonstruoval, dokud by to vyloženě nebylo nebezpečný.

Reagovat
ACSeRw!n

vzdy ve stinu Hradce

Reagovat
smazaný uživatel

Město dočerpá investiční úvěr miliardu korun od Komerční banky. Zastupitelé úvěr schválili v roce 2017, mimo jiné na letní stadion či modernizaci atletického areálu na Dukle. ...

Počkat, takže oni si vezmou půjčku, kterou letos dočerpají, aby opravili stadion. Ale začnou ho stavět až po 4 letech, kdy už mají splácet? Nebylo by rozumnější si tu půjčku vzít letos, případně ji nevzít vůbec? Ale co, primátor z ANO, že já se vůbec divím.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonce i Slováci staví pěkne stadiony, jen tady to nejde. Který je u nás nejnovější čistě fotbalový stadion? Chomutov? a to už pár let bude...

Reagovat
smazaný uživatel

Karviná?

Reagovat
ACSeRw!n

OT: Hlozek nejede na Euro U21

Reagovat
verv

Reagovat
Kucka

Reagovat
Spalovač šancí

Ale stejně na to nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro něj škoda, letos bude bez mezinárodního turnaje.

Reagovat
Uwe háže buly

Na 90% nebude.

Reagovat
oli9

Reagovat
Liquid

snad nepojede ani na Euro dospělých

Reagovat
ACSeRw!n

taky doufam.. ze skupiny stejne nepostoupime a zvysi se tak sance na to, ze ho udrzime dyl

Reagovat
frankiefcb

proč?

Reagovat
bobis21

Protože to je Liquid ... Oproti ostatním kandidátům do útoku je u něj ta výhoda, že dokáže zahrát i křídlo a podhrot, takže jako ofenzivní univerzál by se na lavičce určitě hodil. A že by se nedostal do formy se taky nebojím, nevypadá že by něco vypouštěl. I když snad si nechá formu až na další zápasy a nebude se zase předvádět proti nám

Reagovat
frankiefcb

asi tak

Reagovat
Liquid

o univerzálech se sice říká jak jsou ceněný, na druhou stranu na jejich hlavní pozici je vždy někdo lepší

Reagovat
bobis21

Proto říkám že bych ho vzal na lavičku a ne do základu a na levé křídlo je lepší než on jen Jankto, takže by na tomto postu byl v nominaci zaslouženě.

Reagovat
Liquid

ne jako na tu repre má byť v tom zápase v ní toho dost pokazil, ale tu za mě mluvil klubismus

Reagovat
rufus

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

spravne rozhodnuti, bude mit cas na klub

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Cuntona

Je to ostuda, že krajská města nejsou schopna postavit slušný stadion. Nemusí to být monstra pro 20k, kam nebude nikdo chodit. Myslím, že 8-10 je optimum, aby se tam případně mohly hrát poháry. Třeba by tam těch 5k pak pravidelně chodilo.

Reagovat
žrout

Přesně

Reagovat
Liquid

o to větší pro Příbram, která není krajským městem ale má stadion pro 9 tisíc

Reagovat
lampas

Liberec - super. Ústí - doděláno, pořádný stadion v Teplicích. KV - fotbal tam není, ale mají hezkou hokejovou halu. Plzeň - super. ČB - dalo se to dohromady. Jihlava - jedna tribuna, ale na tu prdel to stačí. Brno - tam si za to můžou sami. Olomouc - super. Zlín - pro jejich potřeby stačí, ideální stadion i nedaleko v UH. Ostrava - vše ok. Pak tedy Pardubice a Hradec, tam ale v Pardubicích fotbal nikdy nebyl jako v KV, prachy šly do hokeje. Hradec je komedie.... Nepřijde mi ta bilance pro krajská města až tak hrozná.

Reagovat
Liquid

hrozná je když půjdeš o krok výše do statutárních měst - čili Ostrava a Brno velký špatný, pouze Plzeň to zvládla

Reagovat
lampas

Reagovat
bobis21

Ostrava má asi nejmodernější stadion v ČR

Reagovat
Liquid

Kdepak ho předemnou schovávají ?

Reagovat
John Obi Mikel

S atletickou dráhou.

Reagovat
Spalovač šancí

Však nemusí dostavět, musí jen začít stavět.

Reagovat
oli9

Pokud nemáš silného sponzora ( vlastníka ) ,který ti může zacvakat většinu stadionu tak je stavba nového stadionu nereálná

Reagovat
lampas

Reagovat
smazaný uživatel

Ot: někdo nějaké tipy,kde sledovat F1? U Digi Sport 1 a 2 zrušili.

Díky za každý tip.

Reagovat
dejvikker

F1TV. 27 Eur na rok a máš tam všechny závody, archiv závodů a můžeš si live nastavit na jaký onboard se chceš dívat

Reagovat
smazaný uživatel

Jak je naše liga v poměru k financím relativně kvalitní, tak mizerné stadiony ji sráží hodně dolů. Až budou mít týmy jako Sparta, Brno, Bohemians, Pardubice, Zlín, Hradec Králové a nejlépe i Baník novy čiste fotbalový stadion, tak v tom prostředí půjde nahoru i celá liga. Všem zmiňovaným, možná až Spartu a Baník, dejme tomu Brno by bohaté stačil stánek ve stylu Slovácka. A 2.liga styl Karviná. Ale bohužel to nevypadá, že by se to mohlo v dalších letech pohnout jako na Slovensku

Reagovat
Salfovic

A slovenská liga šla nahoru ?

Reagovat
smazaný uživatel

Co se týče zázemí určitě

Reagovat
žrout

Tak oni nějaké postavili, nekteré jsou ještě v procesu výstavby/dokončení, ale hlavně to není tak, že letos postavíš stadion a za rok bude lepší liga. Jde o postupné zlepšování se a hlavně je potřeba si definovat, v jakých oblastech. Kvalita ligy není jenom o předvedené hře na trávníku.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Slovensko se dostalo nekam, kde jsme byli pred 15-20 lety. U nas taky v te dobe byly slusne stadiony Letna, Slovacko, Teplice. Nejvetsi ostuda je pro me stale Brno, k tamejsimu potencialu ne stadion Hradec porad unosna kapitola

Reagovat
žrout

To Brno je strašná ostuda, no. Neomluvitelné...

Reagovat
Uwe háže buly

Podle mě je v pohodě pro takovou Bohemku, Pardubice i takový stadion ve stylu Karviné, Bohemce bych přál něco hezčího teda. Ale kapacita kolem 6k by mohla stačit.

Reagovat
Uwe háže buly

A ono vlastně třeba Bohemka tam nic moc většího stejně nenarve, muselo by se hodně improvizovat. Podobně i Žižkov bude mít problém s kapacitou větší, než 4000

Reagovat
wwwx

Proč by mělo město platit výstavbu stadionu soukromému fotbalovému klubu? Kurňa by mě, kdybych byl obyvatel Pardubic, zajímala návratnost investice za 300 míčů, když pro srovnání Bohemka platí za pronájem stadionu 1,5 mil. ročně. Neříkejte mi, že se to vrátí na prestiži, že to je nějaká investice do kultury. Před postupem chodilo na domácí zápasy 1000 diváků, 2000 jednou když přijelo Brno. Mezinárodní soutěže se tomhle paskvilu taky hrát nedají.

Pak to nemá vypadat v těch městech tak, jak to vypadá, když ze svého rozpočtu ještě dotují fotbal. Pokud chtěl pan Pitter hrát ligu, tak ať se stará za svoje peníze a nedolézá.

Reagovat
žrout

Proč by mělo město financovat divadla a další kulturu, jiná, nefotbalová sportoviště (např. bazény, aquaparky atd.), když nemá financovat fotbalový stadion, který je v majetku města a je to jeho vlastní vizitkou, jakou tam mají v krajském městě ruinu?

Reagovat
mistr129

Reagovat
wwwx

U divadla a bazénu je často město zřizovatelem. Tady sype peníze do soukromého subjektu, nota bene do klubu, kterému letos na dotacích dá přes 10 mega a nejen na mládež. Chtěl jsem ti oponovat víc, ale jenom na divadlo letos v Pardubicích rupne 50 milionů a aquapark 30, to pak jde blbě. Pardubice nejsou fotbalovým městem (a jak by si jím mohly stát, namítneš, když nemůžou bez stadionu do ligy) v pardubickém divadle i aquaparku se před koronavirem protočilo za rok víc lidí než na stadionu.

Přijde mi to jako velké pálka za něco, co využije jen ligový fotbalový klub, který ani nemusí být za tři roky v lize.

Reagovat
žrout

Tak vidíš, stadion je majetek města a není teda důvod, aby nezaplatilo jeho rekonstrukci. Co se týče klubu, jestli by ti bylo milejší, aby klub provozovalo taky město jako třeba Opava SFC, proč ne. Ale podle mě by to pak to město vyšlo dráž než dotaci 10 mega A nakonec to asi zastupitelé města vidí jako dobré, aby se v Pardubicích hrála první liga. Jinak by ten stadion neodklepli, ne? Nikdo jim pistoli u hlavy nedržel.

Reagovat
wwwx

To je to poslední, co bych chtěl, aby město provozovalo klub. Maximálně tak v házené. V ideálním případě podle mě pan Pitter, pokud chce hrát ligu se svým klubem na vhodném stadionu, měl sehnat pozemek, stavební povolení, nechat si vypracovat návrh a ten stadion za svoje / za úvěr / v konsorciu postavit anebo ten stávající odkoupit a zrekonstruovat. Samozřejmě to chce čas a prostředky. Buď na to má a je ochoten do svého koníčku / podnikatelského záměru investovat příslušný obnos, nebo ne. Fotbalový klub s ambicemi dneska nemůže vlastnit milionář, devadesátky jsou pryč. To není ostuda, ale ať se nese-e do ligy. A ať do toho netahá veřejné prostředky. Třeba by se mu zadařilo, třeba by nakonec investici ze vstupného, vysílacích práv, peněz za evropské poháry a prodeje hráčů dostal zpátky. A já bych mu nic jiného nepřál.

O tom, jak se na městě rozhodovalo, radši nechci ani slyšet. Vždycky si vzpomenu na Jablonec a na případ, kdy Pelta jako zastupitel se svými kumpány z ODS LP 2002 přiklepává dotaci 140 miliionů na rekonstrukci stadionu pro majoritního vlastníka FK Jablonec Peltu. Mimochodem neřekl kdysi Pelta, když se prodávaly televizní práva na ligu, že ligový fotbal není veřejná služba?

Vlasntí vůbec na Západě města kluby, nebo je to jenom naše postkomunistická úchylka?

Pardubice donedávna hrály divizi, stadion jim stačil dokonce na druhou ligu. Město dotuje provoz mládeže, pro dorostence současná sportoviště stačí. Já bych po něm nic víc nežádal, obzvlášť teď.

Reagovat
žrout

Kluby na západě asi města nevlastní, nebo o tom nevím. Nicméně třeba v Itálii je normální, že města vlastní stadiony a modernizují je/staví nové. Záleží, kde a jak to je historicky nastavené.

Co se týče stavby nového stadionu, ta byla v plánu i bez postupu do ligy. Vždyť si na to brali úvěr: "Zastupitelé úvěr schválili v roce 2017, mimo jiné na letní stadion či modernizaci atletického areálu na Dukle."

Akorát teď jsou pod větším mediálním tlakem, aby to fakt postavili. Nebýt toho postupu, klidně by se mohlo stát, že by úvěr město prožralo a utratilo za úplně jiné výdaje, na které ten úvěr nebyl.

Nebo mi řekni, co by mělo město s tou ruinou z 30. let dělat jiného, než ji zrekonstruovat?

Reagovat
smazaný uživatel

Muzou si pujcit od Hradce dokud nevysoutezi tendr

Reagovat
bourbon

Reagovat
Mass

Ať to radši nestaví a udělají tam letní kino, stejně ten návrh "stadionu" byl hnusný.

Reagovat
anarchochuligan

Fotbalová mužstva jsou soukromý subjekt, tak nevidím důvod jim davat na cokoliv, ani nechápu proč do toho město případně leze, je x duležitějších věcí co se musí opravit v každém městě než stadion.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele