Pardubická ODS nepodpoří financování modernizace stadionu

10.03.2021, 12:50
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (209)

Přidat komentář
bobis21

Konečně začíná být ten spin-off zajímavý. O Pardubicích nic nevím, ale obecně snažit se nějakou těsnou většinou prosadit projekt který se bude splácet kurva dlouho nikdy nedopadá dobře.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
dave30

To je jasné. Fotbal intenzivně zajímá tak 5% lidí (možná méně). Takže nelze předpokládat, že těch 95% bude nadšených z takovéto investice.

Reagovat
Liquid

měl bys to tu podpořit, už proto, že daleko větší Ostrava neudělá stadion Baníku na Bazalech a daleko větší Brno nepomáhá Zbrojovce s Lužánky, čili místa kam ty 2 kluby patří a jen proto, že ve městě potlačili prosperitu tu Vítkovic, tu LeRKu Brno umožnilo dost možná pokračovat těmto klubům dál dle licence

Reagovat
dave30

Proč by měla Ostrava stavět další stadion, když tam už takový mají? Jenom proto, že Baník? Jak píšu výše. Fotbal zajímá tak 5% lidí (v Ostravě možná 10 ). Nicméně ta jasná většina lidí tyto investice nepotřebuje a nebude nikdy podporovat.

Reagovat
Liquid

já prostě nesouhlasím, tamto je starý stadion Vítkovic, ještě navíc na Moravě, Baník je slezský klub a je to určitý pojem, že by vlastní stadion měl mít, bavil jsem se v Székesfeherváru na stadionu s recepční a pochválil jim ty areály a na to mi právě řekla, že jen ty návštěvy na fotbale by měli být vyšší než jsou u nich, a to mají menší návštěvy než u nás, ale zázemí je základ, podívej na Německo, ale i Polsko, z Visegrádu jen CZ/SK jsou ostudy co se týče stadionů, zimáky jsou tu přitom ještě adekvátní

Reagovat
dave30

Ostrava investovala v posledních letech do sportu obrovské peníze. Kdyby měla postavit další fotbalový stadion, tak by to u nesportovců již nemohlo projít.

Reagovat
smazaný uživatel

Maďaři postavili hezké stadiony, Polsko netřeba ani komentovat a i to Slovensko postavilo teď nové stadiony( Spartak, Slovan, DAC, Trenčín, Nitra, Košice, Poprad) U nás se postavil jenom atletický stadion ve Vítkovicích a Karviná. Chce to prostě ve městech prosadit stavbu stadionů a srát na křiklouny, lidi se nikdy neshodnou na ničem, ani na obecní úrovni, znám z vlastní zkušenosti, jedni chtějí novou tělocvičnu, další cyklostezku, bazén, dětské hřiště, park, skatepark, školku, domov důchodců, nádraží, knihovnu, nové chodníky a všichni se mezi sebou hádají a sprostě urážejí a nakonec se nepostaví buď nic nebo něco co se 3 krát prodraží. V té Ostravě to je taky jedna velká komedie, Baník nemá stadion, ale do hokejové arény, atletického stadionu a Bazalů se narvalo tolik peněz, plácnu třeba 2 a půl milardy, za to už by se dalo postavit hodně. Na rekonstrukci hokejové arény by muselo stačit půl miliardy, stadion Baníku miliarda, třeba na Bazalech a zbývá miliarda, 300 mega do atketiky by bohatě stačilo, 200 mega na tréninkové fotbalové centrum a pořád zbývá 500 mega. Ale to by si nikdo nesměl mastit kapsy, aj keď všeci kradnú.

Reagovat
Liquid

Reagovat
Kincl

Přesně, já neřeknu kdyby ty týmy hráli třeba jednou za dva roky poháry, ale to se moc o Ostravě, Brnu říct nedá

Reagovat
bobis21

Já taky nejsem pro to aby město stavělo Baníku nový stadion

Reagovat
Liquid

Takže ti nevadí exil u konkurenta z Vítkovic ? Jen připomínám Vítkovice mistr ligy z ročníku kdy jsem se narodil a 1.ligu hráli ještě v roce 93/94 již v samostatné české lize. Na Ostravsku pamatuju i Bohumín ve 2.lize a tuším i Novou Huť Ostrava, celkem to tam u vás chcípá....škoda

Reagovat
braveheart

VOKD Poruba taky hrála dlouho druhou ligu

Reagovat
Kepy_FCB

+Havířov

Reagovat
braveheart

Tak to už můžeš počítat i Frýdek-Místek a v té době i Opavu.. Ale když vezmeš primárně Ostravu, tak v té mistrovské sezóně Vítkovic měla Ostrava 2 kluby v první a 1 klub v druhé lize. Nejdřív vlastně zanikli Vítkovice, které pak po znovuzrození pohltili Porubu. Jak jsou na tom Vítkovice zase teď, víme. NH Ostrava byla v druhé lize jen 2 sezóny, ale v té druhé, před svým praktickým zánikem jeli chvílí i na postup. Pak se už vžsak vědělo, že stejně bude konec a skončili 6. Už jsem to tu s někým dřív řešil, fotbal v Ostravě šel těžce do kopru, což pár let potvrzoval i Baník.

Reagovat
Hlahart

Sorry, ale proč by jako město mělo stavět soukromýmu subjektu stadion bez dalšího?

Reagovat
Liquid

Tak nemělo by jít jen o fotbal, ale i koncerty atd a měl by to být společný projekt klubu a města, Sokol si staví vlastní stadiony nebo to financují taky města? Řekl bych že b je správně...

Reagovat
Hlahart

Já nevím, kolik takových projektů za 10 let vzniklo?

Koncerty a jiná podnikatelská činnost je pořád činnost soukromýho subjektu a soukromým pozemku.

Reagovat
Liquid

na spoustě festivalů je hlavním partnerem právě město

Reagovat
Hlahart

Takže do toho vrazilo ještě více peněz, nebo co tím chceš říct?

Reagovat
Liquid

chci tím říct, že festivali nepořádají jen soukromníci

Reagovat
Hlahart

Tak se bavme zcela konkrétně. Nějaký případ stadionu, který financovalo město pro soukromý subjekt, následně na něm byly za účasti města pořádány akce, které byly pro město ziskové?

Reagovat
soukup

k tomuto jen poznámka, že města jsou partnery festivalů, sportovních a kulturních akcí nikoli kvůli tomu, že se jim vrátí v cashi ten sponzorský příspěvek, ale že mají propočítané, že se jim sponzorství vrátí na daních a prestiži. Třeba Colours je akce, kam přijedou desetitisíce lidí, kteří se v Ostravě ubytují, kteří tam nakupují, kteří si tam zajdou do hospody a nakonec třeba i řeknou kamarádům, že se jim v Ostravě líbilo a ti tam na výlet pojedou jindy. Městu se ty peníze vrátí skrze toto a ne přímo skrze tu sponzorovanou akci.

Reagovat
Hlahart

No to do toho argumentu klidne muže zahrnout

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

A co třeba divadla, já jim to neberu, kultura je důležitá, ikdyž ne pro mě, já do divadla leda za trest. Činnost divadel je dotována, divadla jsou rekonstruována z městských a státních prostředků.

Reagovat
kilobyte

Vždyť Ostrava už jeden stadion přestavěla.

Reagovat
Axelrose

Nevím, ale nikdo Ti nedá peníze na stadion, když mu řekneš: " hele kámo, za pět let chci hrát první ligu, tak mi tu vysol půl miliardy, ať máme na čem hrát".

To že tu bude stát stadion může přilákat další děti ke sportu. Hrála by se tu první fotbalová liga mužů a žen, hrají tu první ligu v americkém fotbalu, navíc vedlejší plochu by mohli využívat školy a jiné spolky, protože muži trénují na Vinici, junioři a mládež v Ohrazenicích. Nevhodné místo je to z jediného důvodu - protože ti naši debilové nejsou schopní udělat kolem Pardubic obchvat, takže jde doprava centrem a při zápasech (zatím hokejových) bývají zácpy. Nevím, co jiného by tam mohlo vzniknout, když tam musí zůstat ta slavná brána borců. A že se nechtějí zadlužit? 3koda že se tak nechová třeba Schillerová, nebo Babiš s Hamáčkem. Ale co, tak tam Dědek postaví další tréninkovou halu pro hokejky, no.

A ještě k výstavbě v dřívějších letech - to se stavělo mnohem lépe. Hlavně se lépe sháněly peníze na výstavbu. Stačilo pak poslat firmu do konkurzu a nikdo se zadlužovat nemusel.

Škoda, že tenkrát Kusý nedělal fotbal, ale hokej. To bychom sice měli nevyhovující zimák, ale to nikomu v Extralize nevadí.

Reagovat
db18

"Rozhodně nesouhlasíme s tím, že když se neschválí stadion, Pardubice musí odejít z ligy. Město by se nemělo dostat do situace, když nepostaví stadion, FK Pardubice nesmí hrát první ligu. Situace je až nehorázná a vydírající," řekl Kvaš.

No, uvidíme za půl roku...

Reagovat
bobis21

V tom má ale podle mě pravdu. FAČR by měla vyndat hlavu ze zadku a uvědomit si, že kluby v ČR si nemohou dovolit postavit takové stadiony, už vůbec ne kluby z druhé ligy. Vždy k tomu potřebují podporu z veřejných rozpočtů. A je absurdní že o postupu/nepostupu fotbalového klubu bude rozhodovat to, jak dobře budou lobovat u kamarádů z města / kraje. Ambice mít všude krásné stadiony je sice fajn, ale nápady jak by to měly ty druholigové kluby financovat od FAČR nějak nevidím.

Reagovat
db18

Nejde o to mít krásný stadion, ale vyhovující stadion.

Reagovat
bobis21

Což u většiny druholigových týmů pořád znamená významné investice, které si kluby bez podpory města nemůžou dovolit.

Reagovat
db18

Pak se nemůžem divit, že se půl roku nedá hrát, protože je nevyhovujíc hrací plocha...

Reagovat
žrout

Reagovat
lampas

Tak s tímhle přístupem by se dodnes naše liga hrála na stadionech jak někde v Africe. Pokud se nepletu, tak největší vlna rekonstrukcí byla ohledně projektu "stadiony 2003", což je už 18 let. Ty kluby moc dobře vědí hodně dlouhou dobu to, že pokud chtějí hrát první ligu, musí jejich stadion splňovat nějaké základní podmínky. Není to nic, co by chtěl někdo po Pardubicích jen tak ze dne na den. Holt fotbal je komerční zábava, na tu potřebuješ prachy, když je nemáš, nehraješ. Kolem a kolem vůbec nemusí Pardubice lobovat někde u politiků, stačí si sehnat pořádnýho mecenáše.

Reagovat
db18

No jo, ale pak by stavěli na cizím pozemku. Leda by koupili stadion od města...

Reagovat
lampas

Tak já věřím, že by se město s takovým člověk rádo dohodlo. U nás třeba velkou část rekonstrukce stadionu platil Karl, ačkoliv stadion patří městu (i z toho důvodu pak město pronajímá Slovanu stadion za symbolickou cenu).

Reagovat
bobis21

Kolik klubů má stadion postavený/rekonstruovaný bez veřejných peněz? Slovácko (i když poslední rekonstrukce už myslím ne), asi pražská S a dál? Jak říkám, ambice mít pěkné stadiony je fajn, ale realita českého prostředí je taková, že kluby to bez veřejné podpory nepostaví, protože to jsou výdaje ve výši několikaletého rozpočtu. A poslední věta snad nestojí za komentář, "přestaňte být chudí" klubům fakt nepomůže, takže se bude neustále rotovat v lize stejných 20 klubů, kterým to město postavilo a ostatní nemají šanci dokud jim to město taky nepostaví.

Reagovat
lampas

Tak ono spoustu stadionů nevzniklo na zelené louce, ale prostě rekonstrukcí stávajícího (neříkejte mi, že dostat třeba stadion Bohemku do stavu v jakém je teď stálo půl miliardy). A pokud chceš hrát profi sport, tak prostě peníze jsou na první místě, tak je to všude. Konkrétně Pardubice bohužel doplácejí na to, že se tam na jejich stadion nesáhlo 50 let a teď naráz potřebují investici fakt masivní, ale tak to chodí. Na stadionech jako má Hradec nebo mají Pardubice se liga fakt hrát nemá a nesmí, to by mohlo třeba Brno se vrátit za Lužánky, kdyby tam Švancara znovu posekal trávu... A že se kromě pár vyvolených klubů u nás nedá dělat fotbal bez veřejné podpory? Ano to je fakt bohužel, náš fotbalový trh je malý

Reagovat
bobis21

Ale to je celá moje pointa. Fotbal u nás není schopný vybudovat zázemí bez veřejných peněz. Je tedy v situaci, kdy kluby musí chodit za městem a prosit ho v lepším případě o desítky, v horším o stovky miliard. A vedle toho stojí FAČR a hraje si na to, že "proč jste si vy blbci nepostavili stadion?", jakoby s tím klub reálně mohl něco dělat. Je na čase si přiznat že bez veřejných peněz se to nepostaví, takže pokud chce FAČR zlepšit kvalitu stadionů, měla by se sama angažovat do jednání s vládou, kraji a většími městy o možnostech financování, nejen tlačit na kluby a trestat za to jak vedení města rozhodne.

Reagovat
smazaný uživatel

Stovky milionu ne miliard, to by i Babiš už byl malá ryba

Reagovat
bobis21

samozřejmě

Reagovat
lampas

Ale ten klub s tím přeci něco dělat může Viz. třeba Pelta v Jablonci... A představa jak půjde Svoboda lobovat na pardubickou radnici, aby jim dali prachy na stadion je kouzelně úsměvná ...A nepřišlo by ti nespravedlivé, že mnohé kluby si i přes všechny překážky normální stadion postavit dovedly, a pak by Pardubice mohli hrát na rozpadlém stadionu jen proto, protože si nesehnaly peníze na nový?

Reagovat
bobis21

Dávat zrovna Peltu za příklad, no nevím ...

"mnohé kluby si i přes všechny překážky normální stadion postavit dovedly" - nedovedly, město jim je postavilo. A já vůbec neříkám že mají Pardubice v lize zůstat, jde mi o celý ten způsob financování stadionů a sportovišť. FAČR si vymýšlí podmínky pro stadiony a pak háže všechnu zodpovědnost na kluby. I kdyby teď všechna města postavila stadiony pro ligu, co brání FAČR znovu změnit podmínky?

Já bych radši viděl aby FAČR jako asociace se státem vyjednávala o financování toho zázemí, protože je jasné že kluby samotné to nepostaví. FAČR jako asociace zastupující nějakých 450 tisíc registrovaných hráčů má úplně jinou vyjednávací pozici než FK Blansko. Dává mi větší smysl že se bude FAČR snažit získat nějaký objem financí nebo aspoň úvěrových garancí, aby mohla u nás probíhat nějak systematicky obnova stadionů.

Reagovat
lampas

Tak Pelta nikde nebrečel a prostě si to na městě vyloboval, i to je potřeba ...Jako tady se asi nějaké shody moc nedobereme, protože si nemyslím, že FAČR chce po klubech něco extra a ty podmínky pro stadion jsou dané už dlouhou dobu. Např. UEFA má taky svoje podmínky proto, jak má stadion vypadat, aby se tam mohla hrát EL nebo LM, a taky asi nebude UEFA nikde za někoho řešit, jak a za co si ten stadion postaví.

Je to prostě o síle lobingu daného klubu na své radnici, o veřejném zájmu v daném městě atd. Tohle je z mého pohledu věc těch klubů. Když to řeknu hrubě, tak je nikdo ligu hrát nenutí

Reagovat
bobis21

Tak Pelta je hlavně sám zastupitel už skoro 30 let

"Je to prostě o síle lobingu daného klubu na své radnici" - to je přesně ta část která se mi nelíbí. Nebudou hrát ligu ty kluby které dělají fotbal nejlépe, ale ty které lezou nejvíc do prdele politikům. Jak píši níž, všechny okolní země jsou na tom ve stavbě a modernizaci stadionů mnohem lépe než my, takže se u nás evidentně něco špatně dělá.

Navíc v těch pravidlech UEFA je velký rozdíl - Plzeň třeba hrála LM v Praze kde si pronajala stadion a UEFA by jim nijak nebránila hrát tam každý ročník LM klidně desítky let, Pardubice mají pronajatý stadion který podmínky splňuje, ale zůstat tam dle pravidel FAČR nemůžou - takže jo, klidně jen změňme pravidla tak, že Pardubice prostě budou moct hrát v nájmu jinde klidně pořád, dokud si neseženou vlastní stadion. Ne že je vyřadíme z ligy jen proto, že stadion který si pronajali je v jiném městě.

Reagovat
soukup

Každé vedení fotbalového klubu leze politikům do prdele. Ti se stadionem i ti bez. Bez toho sport dělat vůbec nejde.

A zajímalo by mě, když by nebyl žádný tlak na to, aby klub hrál ně aspoň trochu normálním stadionu, tak proč by se někdo o stadion vůbec snažil? Nebo když už někdo stadion má, tak proč by se zas naopak snažil ho zvelebovat? Všichni by pak hráli na ruinách, protože při rozhodování, zda koupit nové sedačky nebo nové osvětlení nebo radši nového stopera by logicky vyhrál ten stoper. Však co, až přestanou svítit světla, můžeme požádat o výjimku a budeme hrát v poledne.

A proč by kluby vůbec platili nájem na svém stadionu? Ekonomicky výhodnější by bylo obeslat všechny místa s vyhovujícím stadionem, kdo bude chtít nejmenší nájem a hrát tam v azylu. A ušetřené peníze zase narvat do kádru.

Reagovat
bobis21

A kdo říkal že by na to nebyl žádný tlak? To zase bereš kde? Nic takového jsem nikdy nenavrhoval. Já naopak chtěl aby se stadiony u nás modernizovaly, tak proč tady píšeš přesný opak?

A jestli myslíš že by se Baníku vyplatilo hrát na pronajatém stadionu v Varech než hrát v Ostravě s 10 tisíci na tribuně, tak bys měl zopakovat matiku.

Reagovat
soukup

Baníku asi ne, ale třeba v Praze by si touto logikou mohl kterýkoli klub zvolit cestu, že místo zázemí bude vše investovat jen do kádru a pak se domluví třeba na Julisce nebo kde mu to dají zrovna nejlevněji.

Reagovat
lampas

Jen malá technická. My jsme modernizovali stadiony mnohem, mnohem dříve než třeba Slovensko nebo Maďarsko. Takže u nás nebylo v téhle dekádě moc co řešit a nebyl důvod něco přestavovat.

Jinak jak by jsi si představoval ty veřejné investice do našich stadionů bez toho, aniž by to někdo vyloboval (on Orbán určitě taky dává prachy na stavbu stadionu jen těm, kdo mu políbí prsten)? Já si pořád tak říkám, že kdyby tohle (ve všech oblastech) někdo vymyslel, tak by si snad pomalu zasloužil nobelovu cenu za politologii

Reagovat
bobis21

Pointa je v tom, že se ty investice v současnosti u nás očekávají od těch, kdo na to reálně nemají.

V ideálním světě by si stadiony financovaly kluby samy. Realita českého fotbalu je taková, že si něco takového může teoreticky dovolit možná 5 klubů (a to asi i přeháním).

Reálně tak tyto investice padají na města. Jenže v rozpočtovém určení daní se nepočítá s tím, že města něco takového budou financovat, takže ani ta města na to finance nemají. Proto je to takový problém na každém zastupitelstvu - jedná se o výdaje se kterými se při rozdělení daní pro město nepočítá.

Proto mi současný systém financování stavby stadionů přijde nesmyslný. Jediné co bych rád viděl je nějaké usnadnění toho financování, aby se ty stadiony mohly stavět a nepostupovaly ty samé týmy dokola, protože nikdo jiný stadion nemá. Jen to že dá stát garanci na úvěr městu v tomto pomůže, protože se tím výrazně sníží riziko pro město a samotný úvěr může mít nižší úrok (protože není rizikový ani pro banku). Další možnost je s tím prostě počítat v rozpočtovém určení daní. Nebo to prostě bude financovat sám stát. Moc dalších možností jak docílit toho aby byly u nás stadiony udržovány kvalitní a moderně vybavené nevidím. A jelikož se ve všech třech případech jedná o plošné změny, měla by o nich jednat FAČR jako zástupce fotbalu.

Reagovat
lampas

Dobře, myslíš to hezky. Ale stavba fotbalových stadionů není nějaký prioritní veřejný zájem, tudíž nevím, proč by na to měl někdo extra myslet při rozdělování daní městům (to zda dostávají hodně nebo málo, je problém více komplexní). To, že by stát garantoval úvěr je hezká myšlenka, ale proč bych já v Liberci měl mít zájem na tom, aby stát (za nás všechny) ručil za úvěr na stadion v Pardubicích? To je snad věc dané oblasti. Mnohde stadiony stojí a jsou, takže cesta pro realizaci takových investic asi existuje, když ve výsledku dokázali něco se stadionem udělat i v Ústí a Znojmu. Prostě nikdy nic není pro všechny Jestli si chtějí místo stadionu v Pardubicích postavit nové divadlo, jejich věc.

Já spíš pointu toho co říkáš vidím v tom, že by se mělo více peněz dávat z veřejných peněz do stavby sportovní infrastruktury. Souhlasím. Ale prioritní by spíš mělo být zázemí pro amatérský a rekreační sport (fotbal), tady u nás z mého pohledu zaostáváme hrozně taky.

Reagovat
bobis21

První krok musí být si přiznat že to bez těch veřejných peněz nejde. I tady v diskuzi lidi argumentují stylem "proč by měl postoupit tým který koupi hráče místo stadionu" - ani ty týmy které ten stadion mají za něj neutratily své peníze, takže takový argument je úplně nesmyslný.

Ano, priorita samozřejmě jsou hřiště pro rekreační sport, ne pro profesionální, ale i na ty se musí myslet.

A garance by právě ve finále nic nestály, z práce vím kolik jich je uplatněno a když je to jedna za pár let tak je to hodně. Jde čistě o snížení rizika a tedy i ceny, což usnadní to hledání financí na takovou investici (při splátkách na 15 let to udělá obrovský rozdíl).

Reagovat
lampas

To, že nejde dělat tak velké investice bez veřejných peněz je jasné všem. Otázka ale je, proč by to měl veřejný sektor platit ze 100 %? Kde je stadion, který celý postavilo a uhradilo město? Všude podle mě do toho musel klub něco dát. Navíc bavme se o tom, že tady jde o veřejnou investici za 400 mega. Ohromný peníze, Pardubice jsou ještě menší jak Liberec, takže mají ještě méně peněz a takové peníze jsou pro takové město ohromná investice. Něco jiného, než kdyby třeba mělo dát 100 mega, klub dal 50 mega a nějak aspoň provizorně by se šlo na věc.

Jinak je tu prostě nějaké víceúrovňové vládnutí a není to jen tak. Stát se stará o svůj segment, tady konkrétně by varianta takové garance svojí relevanci a význam u třeba národního stadionu. Nemůže stadion takhle zasahovat do autonomie obcí a krajů, pokud jde konkrétně o stadion, který vlastní město, stát nemá ani zájem do něčeho takového se plést. Bohužel jde to i tak, že takovou garanci a úvěr poskytne město. To se stalo v Liberci při stavbě arény, dodnes jsme rádi, že tu aspoň máme za co opravit chodník a to je už 15 let, co aréna stojí

Reagovat
lampas

Stát ne stadion by měl...

Reagovat
bobis21

Garance města právě smysl nedává, protože pro to není v rozpočtu města prostor. Stát už dnes garantuje úvěry za desítky miliard (a to jsou jen ty které jsou u nás v bance) a problem to není, proč by to najednou v případě stadionu měl problém být?

Na rekonstrukci stadionu ve Vítkovicích se Baník nepodílel vůbec nijak. Kdyby se před 10 lety město nerozhdolo kvůli tretře opravit atletický stadion, Baník dnes hraje MSFL a nic s tím neudělá a je jedno jak skvěle by fungoval.

Reagovat
lampas

Kolik z těch garancí připadá na veřejný sektor? Nechci se o to hádat, nevím to. Ale zajímalo by mě to.

Ano, já si říkal, že jediný takový případ může být právě Baník Ale ten stadion město nestavělo prioritně pro fotbal přeci jen.

Reagovat
bobis21

Velká část. ČMZRB dává 90% záruku na úvěry které mají za cíl úsporu energie (takže všechny ty zateplení škol a podobné projekty), v oblasti životního prostředí pak až 100% a na další pak mají nějaké další programy kde ty garance jsou menší než těch 90%.

Reagovat
lampas

Tak přinejhorším si tedy můžou Pardubice požádat o státní garanci a úvěr na to, aby měli za co zateplit tu ruinu kterou mají teď, a mohli si tam svítit úspornými žárovkami. Třeba to na FAČR ocení a dá jim výjimku ...Ale zase je to o šikovnosti těch lidí a úředníků, taková stavba kdyby garantovala přívětivost pro životní prostředí v okolí, tak by mohli o něco takového požádat a třeba by jim to ulehčilo situaci.

Reagovat
bobis21

No jasně, mohli by postavit stadion podle vzoru Forest Green Rovers a asi by na něco takového mohli mít šanci už teď, ale proti tomu zase jde časový press kdy musí začít než začne příští sezóna nebo jdou z ligy pryč, proto se místo toho jedná o takové hnusné rychlokvašce.

Reagovat
lampas

No od prvotních větších návrhů na rekonstrukci stadionu, což bylo na podzim 2019, už uplynulo celkem dost čas na to, aby něco takového rámcově vymysleli Jejich věc no.

Reagovat
mistr129

Reagovat
mistr129

Jaký jsou vůbec podmínky, musí ten stadion stát na území obce, z jaké ten klub je?

Reagovat
king23

Sorry, ale tohle je fakt totální kravina. FAČR pořádá ligovou soutěž a myslím, že v této věci má naprosto transparentní podmínky pro kluby, které se do této soutěže chtějí přilásit. Nejseš-li schopen podmínky splnit, nehraješ, to je jednoduché. Naprosto nerozumím tomu, proč by pořadatel měl lobovat někde u státu, aby ten nebo onen mohl jejich soutěž hrát.

Vždyť totak je vrchopném sportu funguje všude. Chceš jezdit formuli 1? No asi taky musíš mít auto, které splňuje nějaké podmínky. To samé Dakar. Ta auta a starty v těch soutěžích stojí desítky milionů a spoustu řidičů, kteří by chtěli si to nemůžou dovolit. Co by jsi navrhoval v těchto případech? Abych mohl jezdit F1 ve Fabii protože na monopost nemám? Nebo aby mě zaplatil monopost stát?

Reagovat
bobis21

1. FAČR nepořádá ligu.

2. FAČR má ve svých stanovách že je jejich úkolem starat se o rozvoj fotbalu na území ČR. Já jen říkám že by se o něj teda měli starat. Teď říkají že se o rozvoj starají tak, že nastaví pravidla a dál na nic nešáhnou. Plní tím svou předmět činnosti? Podle mě ne.

3. Já navíc vůbec neříkám že by měla FAČR lobovat za nějaký klub, ale že by se měli snažit o zajištění prostředku na fotbalové zázemí plošně. Všechny ostatní země v regionu jsou na tom co se týče stavby a modernizace stadionů mnohem lépe než my, takže něco u nás špatně asi děláme. Když to budeme dál dělat stejně, dál nám v tomto budou ostatní utíkat.

4. "Nebo aby mě zaplatil monopost stát?" - problém je že ty stadiony stát stejně platí, ať se ti to líbí nebo ne. Jen teď neorganizovaně a nesystematicky, to je jediný rozdíl. Při mém návrhu by se nic nezměnilo na tom jestli to stát platí nebo ne. Nemuselo by to ale být tak že budou města pod tlakem rychle schvalovat nějaké nepřipravené návrhy aby to stihli do data určeného FAČR, ale mohlo by se to dělat systematicky.

5. V F1 se právě na nových pravidlech dohodnou s těmi kdo to pak bude financovat, takže od FAČR nechci nic jiného než v té zmíněné F1 funguje.

Reagovat
king23

1. OK, možná máš pravdu, ale na principu toho, co jsem napsal, to nic nemění.

2. Toho je pro naši diskuzi irelevantní, asi by měli dělat víc, ale nesouhlasím s tvým způsobem.

3. "Snažit se o zajištění prostředků" = lobovat, jenom jsi to jinak opsal. V okolních zemích na tom nejsou lépe proto, že by zajišťovala místní fotbalová asociace něco u státu.

4. Tady nevím co tím chceš říct. Město se nerovná stát. Ano obojí jsou to veřejné finance, ale zásadní rozdíl je v tom, že město by se mělo samo rozhodnout do čeho bude na svém území investovat. Jedni chtějí podpořit hokej, druzí fotbal, jiní chtějí zase třeba postavit aquapark. Nevidím důvod proč by měl stát direktivně z vrchu něco zajišťovat.

5. Ale v F1 se na nových pravidlech dohoudnou s těmi co F1 jezdí, ne s těmi co by ji chtěli jezdit. Takže když tady stávající prvoligové týmy odhlasují, že souhlasí s tím, aby každý kdo bude chtít první ligu hrát musel splnit ta pravida dle FAČR, tak to bude v pořádku?

Reagovat
bobis21

3 - no právě díky veřejným investicím na tom lépe jsou v Polsku, Maďarsku i na Slovensku, takže fakt nevím co se snažíš říct

4 - Já taky nemluvím o nějakém "direktivním zajišťování zvrchu" Jestli ti úvěrová garance na velké infrastrukturní projekty přijde jako direktiva, tak fakt netuším jakou máš definici direktivy

5 - klidně, ale právě to FAČR nedělá a nastavuje pravidla tak, že tím zlikviduje i existující prvoligové kluby

Reagovat
dave30

Všechno toto FAČR naplňuje tím, že se stará o rozvoj amatérské části fotbalu. Dovedeš si představit reakce veřejnosti, kdyby začali místo peněz pro mládež shánět peníze na extraligové stadiony? Jinak máš samozřejmě pravdu. Nejvyšší soutěž řídí LFA, takže všechny tyto problémy bych směřoval tam.

Reagovat
Skleepy

Nesouhlasím. Chceš hrát ligu, musíš mít vyhovující stadion. To by se pak třeba týmy jako Slavie mohli za pár let převlíkat venku, protože nějaký postupivší prdelákov nebude mít dostatečně velký kabiny a diváci se budou opírat ve stoje o zábradlí metr za lajnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby to bylo bez podmínek, tak půlka ligy hraje v té díře, co hraje ted Hradec tu druhou ligu. Ale kdo s tím má problém, Hradec, Pardubice, Jihlava by musela udělat akorát menší investice. i Ústí něco postavilo a to kromě Karlových Varů, kde na to není potenciál výše než na druhou ligu, je z krajských měst všechno. I to Brno může hrát ligu. A nikdo mi nevymluví, že v Hradci, Pardubicích a Brně nejsou peníze na to, co má za stadion Karviná, to je blbost, akorát se musí spoustu odklonit z rozpočtu pro sebe a příbuzné.

Reagovat
smazaný uživatel

V Brně je problém s pozemky, jinak by se dávno za Lužánkami stavělo.

Reagovat
Y.N.W.A

ne, jestli chceš do ligy, máš mít napřed zázemí... to opakuju pořád, ono je hezký investovat do hráčů a na infrastrukturu se vybodnout a pak škemrat o výjimky ...jako Ústí, jako Znojmo, jako Pardubice... pravidla jsou daný, tak je akceptuj, nebo hrej jinde!

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že nebudou v tom Ďolíčku hrát třeba další 3 sezóny, to by pak mohl být v lize každej

Reagovat
Trand

Tohohle člověka nelze brát vážně, on je hrozně mimo, dlouhodobě.

Reagovat
Fernando_Torres

Opravdu nehoráznost no, chtít po týmu, který chce hrát ligu, aby měl taky odpovídající zázemí...

Reagovat
db18

Reagovat
Skleepy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Nihilister

Reagovat
ratusek

Že mě nepřekvapuje, které strany jsou proti

Reagovat
spider_8

Tak zrovna v případě ODS to prostě zapadá do jejich programu. Nevidím nic špatnýho na tom, že pravicová strana nechci lít veřejné peníze do soukromého projektu.

Reagovat
ratusek

ODS pravice? Už dávno ne

Reagovat
Rakoid

Bohužel očekávám, že pro FK Pardubice tohle nemůže dopadnout dobře. V podstatě souhlasím s tím, že ten projekt je na hovno, že je to hrozně drahý a že na to nejsou prachy. Jenže přesně to je z velké části chyba právě města. Strašnej amatérismus, tendr vypisovali na několikrát, v zadání v podstatě žádné podmínky - to je pak jasné, že to vyhraje firma, která to nejvíc odflákne a tedy tím pádem to udělá nejlevněji...a pak to všudypřítomné odkládání...tato schůze měla být už minulý čtvrtek, ale na nějakém dokumentu bylo špatně uvedeno místo, kde bude probíhat, a tak se musela odložit. Dost by mě zajímalo, kolik prachů už na tenhle stadion padlo na všechny ty nezrealizované projekty a časové odklady.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten stadion v Pardubicích je potřeba. Jak by měl vypadat bez dalších investic, ale je odpornost. U nás v Praze-Horní Počernice se chystá už dlouho stavba nové tělocvičny s vybavením a předpokládaná cena je něco přes 120 mega. Něchápu, jak tělocvična může stát přes 100 mega. Tady budou stát tělocvičny jedna z řady tělocvičen 120 mega v části Prahy, která má 16 tisíc obyvatel a krajské město nemá 500 mega na normální fotbalový stadion. V Horních Počernicích je hlavně potřeba zastavit další výstavbu bytů a domů, ale to prostě ty politici kvůli úplatkům nezastaví. Kdyby v každém městě nechali park parkem maximálně s normálními lavičkami, tak 100 mega za 10 let mají i v Pardubicích.

Reagovat
db18

To je běžná cena tělocvičen ale... taková ta "nafukovací" hala myslím taky stojí pár desítek mega...

Reagovat
dave30

Jestli se nepletu, tak atletická hala v Ostravě stála kolem 200 mega. To je ale sakra rozdíl oproti tělocvičně.

Reagovat
db18

Ale je to tak... v Plzni chtějí taky různé celky po městu tělocvičnu a cena je 100 míčů, nebo těch 20 až 30 za nafukovačku...

Reagovat
dave30

Teď jsem dohledal, že ta hala v Ostravě stála asi 380 mega. Ale jestli se nepletu, tak se začínalo s rozpočtem kolem těch 200 mega. Těch 120 mega za nějakou větší tělocvičnu mi připadá šílené.

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitní tělocvičnu postavíš za 80 plus vybavení. Do 100 mega se člověk v klidu vleze. Ale těch dalších 23 mega je jasný tunel. Znám ceny tělocvičen moc dobře.

Reagovat
john334

Pokud nechceš výstavbu dalších domů v Praze, tak se radši odstěhuj někam na vesnici.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč, chci to mít 10 minut do obchodního centra, metra avšak i do přírody, značka ideál. Horní Počernice další obyvatele nepotřebují k čemu taky, at tady do skladů za železnici jezdí pěkně z okolí MHD 220, tam místním nevadí a je klid. Znám rozdíl mezi tímhle Plzní a Chebem, tam je to každý den nějaká krádež nebo pokus o znásilnění.

Reagovat
john334

A to se změní jak, když by se někde v polích postavilo pár nových domů? Nebo třeba tohle je příroda? https://mapy.cz/s/cuzakovuce Všude po Evropě se staví mnohem víc a tady dáš za blbou garsonku skoro půlku průměrnýho platu, protože bytů je prostě málo.

Reagovat
smazaný uživatel

Málo jich není, je jich dost, kdyby nebylo Airbnb, což je nezákonné, ale našemu Absrurdistánu to nevadí. Když spočítáš počet bytů a domů v Praze, tak je to dost, avšak Airbnb a ze zahraničí se to koupí jako investice. Když začneš více stavět, tak nyní už stejně 8 z 10 někdo koupí na pronájem jako investice a cenu bytů v Praze to nesníží, jenom přibude problémů s přelidněním. Jinak o ulici výše chodím běhat a nesnáším to, jak se zástavba dostala až k hřbitovu, aspon že bydlím v centru HP, takže se nemusím obávat, že zrovna vedle postaví panelák.

Reagovat
kecipep

kde se tu mají zastavovat další vnitřní zelené plochy? Vím jen o směru ke hřbitovu na Kláno a Ve Žlíbku směrem k dálnici

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti poslední vydání našeho zpravodaje o jaké další území se jedná. Stejně nakonec zastaví všechno bohužel

Reagovat
kecipep

kouknu

Reagovat
Liquid

ta ODS i TOP09 jenom boří, s nima ve vládě bychom se vrátili snad do 90.let, zlatý Orbán v Maďarsku, ten se postaral o to, že tam mají spoustu nejen krásných stadionu, ale i sportovních areálů

Reagovat
smazaný uživatel

vsak tahle vlada je to samy. co se tady postavilo v posledni dobe?

Reagovat
Liquid

dálnice se celkem rozrostli, ale současná vláda musí pryč, měli ty členy dokonce zavřít za to, že nenechali zavřít covidem nejzasaženější podniky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lampas

Jaký dálnice prosím pěkně? A jaké dálnice začal Babiš stavět, během pár let solidního hospodářského růstu?

Reagovat
ratusek

Nekecáme, makáme. To je učelovka

Reagovat
Liquid

zejména tu hradeckou, která měla být dávno postavená, ale za vlád ODS a ČSSD progres nebyl žádnej, na JČ se prý taky něco postavilo, hodně železnic se zmodernizovalo

Reagovat
lampas

Ještě jsi zapomněl zmínit, že slavně dostavěl tu dálnici do Ústí. To tak odpovídá, jeho a tvojí demagogii.

Reagovat
smazaný uživatel

Koho zajímá hradecká dálnice? Stejně tam nikdo nejezdí, když tam ani nemají stadion

Reagovat
mistr129

A jak bych asi jezdil do Prahy

Reagovat
Liquid

jedná se o páteřní spojení s Wroclawí, kdy doteraz veškerý kamiony jezdí po 2proudých cestách a ucpávaní a terorizují vesnice a samotný Náchod, tak jak je potřeba propojit dálnicí Prahu s Wroclawí je to samé jako Prahu s Drážďany, kde to již je dávno

Reagovat
kilobyte

Nepočítali si do nových dálnic i opravy?

Reagovat
dave30

Asi počítal. Na druhou stranu pokud ti oprava D1,2 vyjde na takové peníze, za které bys postavil dejme tomu 100km nové dálnice tak je jasné, že těch 100km navíc nepostavíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je tohle za logiku. Já jsem fotbalista. Teda nejsem, ale je jasné, že když jsem ten čas místo tréninku věnoval hraní her, tak jsem se fotbalistou stát nemohl.

Já fotbalista nejsem a oni dálnic moc nepostavili.

Reagovat
dave30

Takže oprava dálnice ku výstavbě nové dálnice je totéž jako hraní her ku fotbalovému tréninku? Nemám dalších otázek...

Reagovat
kilobyte

To vysvětluje, jak mohli zmodernizovat více krajských nemocnic než jich existuje.

A jestli se mají počítat jako nové km, tak se musí uvést i jako "ukončené". Takže ukončili 100 km a pak postavili nových 100 km.

Reagovat
dave30

Možná ti připadá, že někoho obhajuji. To bych nerad, obzvlášť ne Babiše. Nicméně nechápu co je nelogického na tom, že když utratím část peněz (z jednoho balíku - investice do silniční sítě) na opravu dálnice, tak již nemám tolik na novou?

Reagovat
kilobyte

A ono je problém napsat postavili jsme x km dálnic a y km opravili? No jo to už vlastně nezní tak dobře a volič by si mohl myslet, že ANO málo maká v porovnání s předchozími vládami. Proto je důležité uvést, co největší číslo.

Reagovat
ratusek

ty tady vytváříš kampaň!

Reagovat
kilobyte

Reagovat
dave30

A jak se to dotkne obyčejného člověka? Toto slovíčkaření mi přijde hodně přehnané (při vší neúctě k Babišovi). Oprava páteřní dálnice mi přijde minimálně stejně důležitá, jako výstavba nových úseků. A obojí najednou nejde, protože na to nejsou peníze.

Reagovat
kilobyte

Jak se to dotkne? Třeba, že lidi budou hledat tu novou dálnici?

Reagovat
dave30

Nechci se tě dotknout, ale opravdu budeš hledat novou dálnici jenom proto, že to oznámí Babiš?

Reagovat
kilobyte

Ne, protože vím, že mluví pravdu jenom, když se splete. Ale jsou lidi, kteří mu pořád ještě věří.

Reagovat
dave30

Ale s tím asi nic neuděláme. Ty, kteří mu věří, nepředěláš. Něco jako popírače covidu.

Reagovat
bobis21

No když jezdíš tam kde se má nová dálnice stavět a nijak se to nehýbe (z velké části právě kvůli Babišovi, protože má dálnice vést kolem jeho fabriky) tak se tě to slovíčkaření dotkne jako "obyčejného člověka".

A problém u nás je že se dálnice stavěly pomalu, Babiš teď dělá že to vyřešil a jako důkaz prezentuje zrekonstruované dálnice. Jenže u opravy není ten hlavní problém který ty stavby brzdí - tedy výkup pozemků.

Reagovat
dave30

No a když jezdíš pravidelně po D1, tak je pro tebe důležitější oprava stávající dálnice. A jestliže Babišovi někdo žere jeho lži, tak s tím stejně nic neuděláš.

Reagovat
kilobyte

Jestli jezdíš pravidelně po D1, tak je pro tebe nejdůležitější její průjezdnost. Takže dlouhotrvající opravy tě nepotěší.

Reagovat
dave30

Jsme tranzitní země a jedna dálnice spojující východ se západem je málo. Takže kromě dálnice Praha-Hradec-Olomouc-Ostrava je nutná i ta stávající Praha-Brno-Olomouc (Kroměříž)-Ostrava. Opravdu nedovedu posoudit, jestli by bylo lepší nasměrovat veškeré investice pouze do severní trasy na úkor stávající D1.

Reagovat
bobis21

Jenže přeci nebudu Babiše chválit když on je jeden z hlavních důvodů proč ta část Brno-Kroměříž-Ostrava není dokončená?

Reagovat
dave30

Jako že se dříve nedomluvil se zelenými ohledně obchvatu Přerova? Myslím, že s těmi ekoteroristy se nedomluvila již nejedna vláda.

Reagovat
bobis21

"ekoteroristy" - možná si zjistit co přesně tam ten problém je. Chtějí postavit dálnici přes ochranné pásmo vodního zdroje bez posouzení vlivu na životní prostředí. Takové posouzení je povinné, ale oni si schválili výjimku s tím že to "posoudí později". Soud uznal že takový postup je nezákonný. Stačilo by kdyby Babišovci dodržovali zákon a mohlo se dávno stavět.

Reagovat
dave30

Omlouvám se, neznám podrobnosti. Nicméně nechce se mi věřit, že obchvat Přerova se začal řešit až za vlády Babiše.

Reagovat
dave30

Ale máš pravdu, mají to uvádět přesně, aby se v tom člověk vyznal.

Reagovat
dave30

Nicméně pokud vidíš velký problém mezi nové a opravené, tak s tím ti asi nepomůžu.

Reagovat
smazaný uživatel

Skutečně, postavit nový dům a opravit starý dům není totéž. Pokud tohle nechápeš ty, tak ti asi nemůžeme pomoc my.

Reagovat
dave30

Znovu říkám, že v žádném případě nebudu obhajovat současnou vládu. Ale toto slovíčkaření mi přijde opravdu zbytečné. Obzvlášť, když se jedná neustále o stejnou hromadu peněz.

Reagovat
smazaný uživatel

To není slovickareni, ale úplně jiný sport. S výstavbou je spojeno mnohem, mnohem víc práce než s opravou..

Reagovat
dave30

To určitě. Ale opět nedovedu posoudit, jestli by bylo lepší se na D1 vykašlat a věnovat se pouze nové výstavbě. Já si myslím, že rekonstrukce D1 byla nutná a samozřejmě mezi tím pracovat na přípravě severní trasy (Praha-Hradec-Olomouc) a až budou volné finance, tak začít stavět. Ale opravdu pouze můj názor.

Reagovat
Hlahart

Reagovat
Aldeano

Reagovat
ondrasch77

Dálnice

Zavřít ty zmrdy

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
valloire

Reagovat
Shevchenko

Ty dneska určitě tleskáš Zemanovi, jak zas leze Rusákům do prdele, co?

Reagovat
valloire

a jak přesně jim leze do prdele...určitě jsi zažil komunisty a RVHP, že jsi takový komunistobijec

Reagovat
Shevchenko

Takže to nevidíš, ok

Reagovat
valloire

Já vidim fšechno...pamatuj si to !!! Ale kde není nic k vidění, tam se bohužel musíš rozejít.

Reagovat
LFC182

buzeranti zkurvený, do hokeje nasypali stovky milionu a další nasypou, ale po 50ti letech fotbalovej stadion je hroznej problem...

Reagovat
db18

Reagovat
Kepy_FCB

hokej zhouba

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
soukup

Reagovat
Shevchenko

Nehoráznost je že se v tak velkém městě jako Pardubice za 30 let nedokázal postavit slušný stadion. a vlastně v celém kraji, vlastně v celých východních Čechách

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kuchta

Sorry, chápu, že rivalita a tak, ale zrovna v případě Pardubic s Hradcem dává jako jediné smysl postavit 1 společný a pořádný stadion někde na louce mezi nimi

Reagovat
Kepy_FCB

Byl bych pro ale oni si tam hrají na rivalitu

Reagovat
Liquid

vedle opatovické elektrárny tak jako svým způsobem to smysl dává, CSKA/Spartak v hokeji, AC/Inter, ale globálně to nepovažuju za šťastný, viz odpor Klokánku na exil v Edenu atd

Reagovat
Salfovic

Dětem se tam prostě nelíbilo.

Reagovat
pospec7

Reagovat
lampas

Reagovat
Rakoid

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
smazaný uživatel

ideálně na tom stadionu postavit i krajský úřad, aby nemuseli mít dva minikraje

Reagovat
Stannis Baratheon

Minikraje?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, není důvod aby Pce a HK měli každý svůj vlastní kraj, za normálních okolností by to byl jenom jeden kraj, ale nikdy by se neshodli které by bylo krajské město.

Reagovat
Stannis Baratheon

To víš že jo.

A hlavně že Karlovy Vary svůj kraj mají, když je to nejmenší krajské město a ten kraj je prťavý.

A Olomoucký by se měl rozdělit mezi Zlínský a Moravskoslezský a z té části Olomouckého a celého Zlínského by měl vzniknout Středomoravský ne?

Reagovat
smazaný uživatel

nikde nepíšu o tom, že to jsou jediné nesmyslné kraje

píšu o tom, že tyto dva kraje jsou nesmyslně malé - což jsou

myslím si o i o některých dalších - ale to není tématem diskuse

Reagovat
Liquid

pokud by došlo ke spojování krajů, tak za mě pouze 1 by dával smysl a to karlovarský k Plzni, a případný další spíš malý liberecký k ústeckému, aby Svitavy a Jičín byli v 1 kraji mi smysl nedává

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
Stannis Baratheon

Přesně jsem měl tato 2 města na mysli a chtěl jsem napsat totéž.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jako může být v jednom kraji Mnichovo hradiště a Příbram a dle tvého návrhu i Aš a Sušice...

Reagovat
andrew96

...Jeseník a Prostějov. Těch problémů je víc. Ale sloučení Pardubického a Královéhradeckého kraje by nebylo řešením, musela by přijít kompletní reforma územní samosprávy.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejmenší krajský město je Jihlava

Reagovat
Stannis Baratheon

Fakt? Já bych dal ruku do ohně za to že když jsem se díval asi 14 dní zpět na žebříček největších měst, tak byla Jihlava asi o 2 příčky před Varama.

Asi nějaká starší data.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajo, tak máš pravdu , to se omlouvám

Reagovat
andrew96

Ježek asi přibral.

Reagovat
pospec7

Reagovat
smazaný uživatel

Inter a AC taky hrají na stejným

Reagovat
Euphael

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
smazaný uživatel

rivalita teda nevim, vsak jsou vsem ukradeni oba dva

Reagovat
Shevchenko

Bohužel žijeme v byrokratickém Česku, kde vyřízení stavebního povolení trvá stejně dlouho jako v Ugandě. Na zastupitelstvech zase sedí samí staří konzervativci, kteří by se tomu jen zasmáli.

Postavit v těch Opatovicích, blízko železnice (nová žel. zastávka) a dálnice, stadion klidně i pro 15k ať může sloužit i pro repre, financování obě města na půl plus třeba kraj a evr. dotace. To tam fakt nikdo nevídí že tohle je cesta?

Reagovat
Liquid

je ale ty zas nevidíš, že ta rivalita tam je prostě velká, větší než Opava vs Ostrava, kdy prostě Ostrava je jasně větší lidnatější centrum, jak jsem psal, v Milaně to udělali, Moskvě také, ale je to prostě zvláštní a osobně si nedovedu představit, že by třeba Slavia a Sparta měla stejný stadion

Reagovat
smazaný uživatel

Rivalita Hradec - Pardubice určitě tak velká není. Hlavní je, aby stadion měli, jinak budou oba hrát kuloví.

Ještě by mohli do party vzít Chrudim, která taky pokukuje po postupu.

Reagovat
Mouser

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
king23

"Letní stadion má i další oponenty. Projekt kritizují Piráti a Zelení nebo TOP 09. Zastupují i spolek Nechci stadion na dluh."

Toto je opravdu úsměvné. Jak jinak než na dluh se ten stadion asi má postavit? U klubu, který první ligu nikdy/dlouho nehrál asi nemůžu čekat, že bude mít našetřeno, aby ten stadion postavil bez dluhu. A logicky teď když ligu sice hrají, ale v azylu, tak zrovna moc vydělávat taky nebudou.

Normální politik (čti ne levičáci od Pirátů a Zelených) by přemýšlel nad tím, jak ten projekt uchopit tak, aby v budoucnu generoval zisk a sloužil široké veřejnosti (tj. nejen fotbal a nejen dospělým). Zajímal bych se o mižnosti sponzoringu, jiných akcí než fotbalových na stadionu, případný pronájem Hradci, ktrý taky nemá pořádný stadion atd. Na některé věci holt nejsou peníze okamžitě a člověk si musí půjčit.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci stadion na dluh bozi spolek, o cem asi tak debatuji

Reagovat
Kepy_FCB

Bojí se že by nezbylo na jehly

Reagovat
kecipep

to máš z vlastní hlavy?

Reagovat
kilobyte

Jedna věc je si půjčit a druhá věc je pak splácet.

Reagovat
king23

Pokud jsem schopen dostatečně vydělávat v budoucnosti (což by se podle mého mělo řešit především), pak splácení není problém.

Reagovat
kilobyte

Tak ten stadion si sám na sebe nevydělá a Pardubice už mají dluh. Takže se nelze divit, že se do toho všichni nehrnou po hlavě.

Další otázka je pak kvalita toho projektu. Kdyby radní přišli s dobrým projektem a podpořili ho čísly, tak opozice bude stejně proti (opozice je skoro většinou proti a když ne tak má aspoň výhrady), ale už nebude mít pádné argumenty.

Reagovat
smazaný uživatel

A lidi co nejsou fotbaloví fanoušci se na to třeba umí podívat čistě řečí čísel a pochopí, že se ten stadion prostě nevyplatí. Ne v každém městě může být velký krásný stadion.

Reagovat
king23

A proč by se ten stadion neměl vyplatit? To nechápu.

Snaha města by právě měla být postavit takový stadion, aby se vyplatil a ne nepostavit žádný.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože už tam mají hokejovou halu, kde se pořádají koncerty a vystoupení. Prostor na multifunkční fotbalový stadion, který by se uživil, už tam prostě není. Kolik asi bude jezdit do Pardubic umělců, kteří by vyprodávaly několikatisícový, otevřený stadion?

Někdy prostě výsledkem úvahy může být, že žádné řešení nemá. Je to tak naprosto v pořádku.

Reagovat
king23

Jasně souhlasím s tím, že není ekonomicky udržitelné, aby město podporovalo fotbal, hokej, basket tenis a ještě kdovíco ještě. Pokud nejsou ve všem na špici, tak si prostě musí vybrat. Ale pak by to měli na plnou hubu říct, že první ligu ve fotbale nechceme, protože se nám to nevyplatí a nevymýšlet kraviny, že se mají ěnit pravidla.

Jináč koncerty a vystoupení je jen příkald toho, co se tam dá dělat. Zvykem bývá mít na stadionu i obchody, restaurace atd a tím pádem vydělávat na nájmu. Stejně tak se dá ten stadion sdálet s jinými fotbalovými kluby ve městě atd. Je možné, že po této úvaze co všechno se dá vyjde, že se to nevyplatí ani tak, ale v tomhlepřípadě otmu nějak nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

...a možná by na ten stadion vydělali prodejem pohlednic

Reagovat
bobis21

Pokud vím tak Piráti právě chtěli postavit stadion na kraji města místo v centru, s tím že by se to částečně zaplatilo právě jiným využitím toho pozemku v centru. Takže jak píšeš "Normální politik (čti ne levičáci od Pirátů a Zelených) by přemýšlel nad tím, jak ten projekt uchopit" - to je přesně to co Piráti chtěli. Jen protože nechtějí dělat ten samý projekt jako ANO neznamená že nechtějí nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Taková česká klasika. Dlouho to nechávali vyhnívat, mezitím se stala z původního stadionu ruina. Teď pod tlakem situace konšelé zrychlili, jenže pro změnu zkazili projekt a vysoutěžili si stadion, kterej se nelíbí ani těm, co budou hlasovat pro.A reálně hrozí, že prvotní stavba bude sice relativně nízká, ale další náklady budou o to vyšší.

Reagovat
Igner Farnsworth

Vůbec by mi nevadilo, kdyby stadiony postavil stát. Pokud se to nezačne řešit, tak za 15 let bude mít stadion pro první ligu tak 8 klubu. Jezdím na výjezdy a už ted jsou to často ruiny, kdy má člověk strach, že mu to spadne na hlavu.

Reagovat
smazaný uživatel

Proto jsou nejlepsi nezastrene sektory pro hosty, tam se nemuze nic stat

Reagovat
bourbon

nejlepší je stát za plotem

Reagovat
spider_8

No ježiš, tak můžou mít azyl na hradeckém stadionu

Reagovat
Trand

Ke stadionu se vyjadřovat nebudu, ale Kvaš je jeden z největších idiotů za posledních pár let, ten by měl být zticha a pro dobro všech rezignovat.

Reagovat
John Obi Mikel

Takže Brno/Příbram záchrana

Reagovat
bobis21

Kdyby se Zbrojovka takto zachránila tak už by to Liquid asi nerozchodil

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele