Ozvěny z Bundesligy: Řešil finanční obtíže, brojil proti extrémistům. Prezident Frankfurtu se loučí

31.01., 09:34
Názory a komentáře
Dlouholetý prezident Frankfurtu Peter Fischer (© Eintracht Frankfurt)
Více než 23 let měl frankfurtský Eintracht jediného prezidenta. Startovací pozici přitom Peter Fischer vůbec neměl jednoduchou. Postupem času ale jasně definoval, jak se má klub profilovat. A díky tomu se u fanoušků "Orlů” stal velice oblíbenou osobou. Na konci ledna se však s nimi rozloučil. V 67 letech na svou pozici rezignoval.

Klub pevně usazený v Bundeslize. Bez záchranářských starostí, naopak v podstatě pravidelně útočící na evropské poháry, kterých se téměř každý rok účastní. Tak dnes známe Eintracht Frankfurt. Jde ovšem o obraz vytvořený až za posledních zhruba šest let. A k jeho vybudování vedla strastiplná cesta.

”Kdyby mi někdo při mém nástupu do funkce v roce 2000 řekl, jakých milníků dosáhneme, určitě bych tomu nevěřil,” vzkázal Peter Fischer vloni, když oznámil, že se jeho dlouhodobé působení ve funkci prezidenta Eintrachtu chýlí ke konci. Podobně zasněné ohlížení za úspěchy slýcháme často a ne vždy znějí důvěryhodně. Fischerovi to ale klidně věřit můžeme.

Na začátku 21. století totiž fotbalový Frankfurt skutečně vypadal zcela jinak - především bídně. Oddíl dlouhodobě patřící mezi stabilní účastníky 1. Bundesligy přitom ještě na začátku 90. let zářil. Pod vedením Klause Toppmöllera (otce současného trenéra Eintrachtu Dina Toppmöllera) dokonce snil o mistrovském titulu. Z té doby taky pochází kultovní gól Jay-Jaye Okochy, který se pravidelně připomíná na sociálních sítích. Anthony Yeboah se onehdá v barvách SGE stal hned dvakrát nejlepším střelcem nejvyšší německé soutěže. A ještě před ním - v roce 1990 - se totéž povedlo Jørnu Andersenovi.

Druhá polovina devadesátek už ale tak úspěšná nebyla. Frankfurt v roce 1996 vůbec poprvé v historii sestoupil do 2. Bundesligy. Což později zopakoval ještě třikrát. Když Fischer v roce 2000 usedl do prezidentského křesla, byli Orli zase prvoligoví. Jenže pšenka jim pořád rozhodně nekvetla.

Spící obr? Nebo děravá vana?

Krátce po Fischerově příchodu se přitom Eintracht dočkal strategického partnera. Americká společnost Octagon jej zachránila před insolvencí a přislíbila přísun peněz. To znělo jako skvělá zpráva, zvlášť po předešlých měsících. Frankfurt v sezóně 1999/00 přišel kvůli porušení licenčních podmínek o dva body a s později velmi dobře známým Felixem Magathem na lavičce se v nejvyšší soutěži zachraňoval až v posledním kole (kdy výhru nad Ulmem vystřelil Horst Heldt, pozdější sportovní ředitel Stuttgartu, Schalke, Hannoveru nebo Kölnu).

Opojení z Octagonu ovšem rychle pominulo. Jeho zástupci sice SGE přirovnávali ke "spícímu obrovi”, jenže poté se hesenský klub v jejích očích stal "děravou vanou, z níž pořád teče voda”. K utlumení chaosu nedošlo, zmatek naopak gradoval. Ročník 2000/01 už Eintracht dokončil na sestupových příčkách - a bez Magatha, který v průběhu sezóny dostal padáka (dost možná i kvůli již tehdy se projevujícím autoritativním sklonům; Magath nicméně ještě v roce 2001 zachránil Stuttgart, který následně vytáhl do horních pater Bundesligy, a svou kariéru pořádně nakopl).

Octagon nejprve slíbil, že i v případě sestupu v Hesensku zůstane. Nakonec však už koncem roku 2001 avizoval odchod, k němuž po zimě skutečně došlo. V pokladnici SGE tak pořád zůstávalo málo peněz, kvůli nimž Eintracht od Německé fotbalové ligy (DFL) dokonce nedostal licenci na účast ve 2. Bundeslize. Nechybělo mnoho a vítěz poháru UEFA z roku 1980 spadl do amatérské Regionalligy. Orli však i díky pomoci radnice přece jen splnili požadavky a licenci obdrželi.

To nejhorší měl Fischer a jeho Frankfurt za sebou, ještě ale dlouho trvalo, než se klub stabilizoval. Musel se uskromnit, sázet víc na mladíky, další dražší akvizice přivedl až v sezóně 2007/08, kdy koupil mj. Martina Fenina. Situace se zlepšila i díky nečekané účasti Eintrachtu ve finále německého poháru v roce 2006 a následné anabázi v Poháru UEFA. Jenže když se zdálo, že se Orli zase pevněji usazují v 1. Bundeslize, přišlo katastrofální jaro roku 2011 a další sestup - čtvrtý za 15 let.

Po okamžitém návratu už ale Frankfurt zůstává v elitní soutěži. Ještě si prošel krušným ročníkem 2015/16, v němž prvoligovou příslušnost hájil až v baráži. Od té doby už ale skutečně prosperuje.

Bonviván s jasným názorem

To všechno absolvoval i prezident Fischer. Nebyl na to pochopitelně sám, opřít se mohl především o schopné a uvážlivé kolegy ze sportovního úseku. Nejprve na celých 13 let (2003-2016) nastavil - spíše spořivou - politiku Heribolt Bruchhagen. Na další stupínek posunul SGE Fredi Bobic, na něhož od roku 2021 navazuje Markus Krösche, po němž už nějakou dobu pokukuje mnichovský Bayern.

Fischer nicméně nezůstával nenápadnou figurou v pozadí. Ono to s jeho výškou přes dva metry ani moc nešlo. Prezidentovo charisma každopádně nespočívalo pouze v tělesných dispozicích. Fischer se neschovával před fanoušky, naopak s nimi komunikoval - a to i v dobách temna, kdy jistě musel slyšet leccos. Na oplátku pak ale s nimi mohl slavit zisk německého poháru v roce 2018 i celkové vítězství v Evropské lize o čtyři roky později. Opravdu ne každý funkcionář si vyslouží takovou úctu, takový respekt. Místo nadřazení se stylizoval do fanouška, jen tedy s více kompetencemi. Takový primus inter pares.

Je známo, že Fischer jedná zpříma, k věci. Nevyhýbá se konfliktům ani vulgárním výrazům, naopak vyloženě nesnáší patolízalství. Zkrátka co na srdci, to na jazyku. A jak mluví, tak taky žjie. Jako bonviván, aktivní účastník společenských událostí. Avšak pořád s jasným pohledem na věc. Což názorně deklaruje především skrze jeden postoj - nenávist vůči nacistům a krajní pravici.

Fischer extrémistům regulérně vyhlásil válku. Byl-li někdo ve styku s krajně pravicovou stranou Alternativa pro Německo (AfD), nemohl se stát členem Eintrachtu Frankfurt. Skutečně, pár žádosti o členství bylo zamítnuto právě kvůli angažování se v AfD. Fischer tento postoj několikrát zdůraznil a zopakoval. Rozhodně z něj neslevil po únoru roku 2020, kdy v Hanau, městě vzdáleném jen pár kilometrů od Frankfurtu, došlo k teroristickému útoku. Při něm kvůli řádění xenofoba přišlo o život devět lidí majících původ mimo Německo. ”Členové mého klubu jsou jsou proti zas*aným rasistům, proti zas*ané AfD. My nechceme nácky,” hřímal při vzpomínkové akci za oběti z Hanau.

Za svou neústupnost se Fischer dočkal útoků na svou osobu. Tvrdil, že mu došlo několik dopisů, podle nichž je "židovské prase”, které "pověsí”. Výhružky však neodstrašili ani jej, ani nikoho jiného. Naopak se upevnil prezidentův "kult”. Svou funkci při hlasování členů klubu pravidelně obhajoval, v roce 2018 - měsíc po obdržení nevybíravých nadávek - dokonce se ziskem přes 99 % hlasů. Diverzita má v Eintrachtu přednost, což je do určité míry odraz celého Frankfurtu. Ten totiž ve skutečnosti není pouze kapitalistickou výspou tvořenou finančními institucemi. Pod touto skořápkou se ukrývá mnohem rozmanitější, barvitější město.

A taky je třeba říct, že za Fischerovy vlády se počet členů klubu - tedy v německém kontextu zároveň fanoušků - výrazně navýšil. Byť to není čistě prezidentova zásluha, neboť klubové členství je napříč německými fotbalovými oddíly populární spíše až od počátku nového tisíciletí a prudký nárůst členů zaznamenali i jinde. Nicméně Fischerův přístup umožňující angažování fanoušků ve strukturách SGE tomu určitě nezamezoval. Když před téměř čtvrtstoletím vstupoval do Eintrachtu, měli Orli necelých pět tisíc členů. Teď je jich přes 135 tisíc, což z Frankfurtu činí čtvrtý nejpočetnější německý fotbalový oddíl (po Bayernu, Dortmundu a Schalke, přičemž před nedávnem předstihl Köln).

V Hesensku zkrátka skončil fenomén. Jeho odchod v loňském roce poněkud pošramotilo obvinění z nelegálního držení kokainu, který se měl k prezidentovi SGE dostat přes jeho syna. Jeden by se při Fischerově stylu života vlastně až tak nedivil, avšak státní zastupitelství případ pro nedostatek důkazů odložilo. Existuje navíc podezření, že s kauzou příšli Fischerovi nepřátelé, dost možná z řad krajní pravice.

Fischer vše ustál, z Frankfurtu odchází ze vztyčenou hlavou. A může být pyšný na to, v jakém stavu jej po necelých 24 letech předává.

Autor: Ondřej Vaculík / faz.net, fr.de, hessenschau.de, spiegel.de, twitter.com

Komentáře (73)

Přidat komentář
Rudnevs

Top článok o top človeku, takéto príbehy tu velmi cením Takých prezidentov futbal potrebuje, čo by za to Schalke dalo s tým našim magorom. Bohužiaľ Fischer je po Daumovi ďalší sympaťák, čo narazil na kokain, ale narozdiel od Dauma ho to v jeho veku a s jeho úspechmi a zážitkami trápiť vôbec nemusí.

Pekne popísaná aj história a vzostup klubu. Frankfurt by skutočne v 92 získal titul, kebyže im v Rostocku rozhodca pískne jasnú(!) penaltu.

Reagovat
cologneFC

Čo bude so Schalke ak zostúpia? Naozaj nebudú hrať 3. ligu?

Reagovat
Kryptos_

Nedovedu si představit, že by Schalke opravdu sestoupilo. To už by bylo na zrušení klubu.

Reagovat
andrew96

O tom se právě hovoří a na to cologneFC naráží. Pokud by sestoupili, nemají údajně peníze na 3. ligu. Spadli by do amatérské 4. ligy a klub jako takový v podstatě končí.

Reagovat
Rudnevs

To sa este nevie, v najhorsom pripade asi dopadneme ako TSV 1860 alebo Parma a podobne. Ziskat licenciu bude tazke, ale nie nemozne.

Aj ked to so Schalke vyzera zle, obrana je vtip a Hefer je terorista, stale je tam sanca zvratit to. Je to predsa druha liga, Lautern tiez nevyhral x zapasov po sebe, Hertha tiez prehrala aj s Wiesbadenom. Po zimnom kempe ludia mysleli aj na utok smerom nahor a teraz po dvoch zlych zapasoch sme zrazu klub na zanik? Prehra s HSV sa pricom ocakavala.

Nevravim, ze sa to nemoze stat, ale sezona je ešte dlhá. Ten káder aj tréner na záchranu majú. V druhej lige môže prehrať hocikto s hocikým, dôležité je sa najmä teraz nejakym spôsobom nezacykliť do tej krízovej zostupovej špirály. Snáď sa zachránime, po sezóne vypadne Hefer a káder sa prebuduje.

Reagovat
cologneFC

Pevne verím, že sa zachránite. Schalke musí prežiť. Inak vy ste ukážkový príklad, že kam dovedú klub investori. Je mi to veľmi ľúto…

Reagovat
Rudnevs

Schalke je e.V., žiadneho investora nemáme ani sme nemali, je rozdiel medzi investorom a sponzorom.

Reagovat
cologneFC

Vydávali takzvané “Anleihe”, niečo ako dlhopisy. Investori si ich mohli nakúpiť a Schalke neskôr museli tieto Anleihe vyplatiť. A Keďže nie je z čoho, tak sú tam kde sú. Ja inak rozumiem rozdielu medzi Investorom a sponzorom

A potom sú tu úvery, ktorými sa zadĺžili. Toto hovoríme o období pred 15 rokmi. Keď ste potom hralôi aj semifinále LM. Ale zle sa investovali požičané peniaze a tu je výsledok.

Reagovat
Rudnevs

Ja som už rozmýšľal, či myslíš Tönniesa alebo Gazprom alebo čo, ale pôžičky mi ani len nenapadli To je niečo iné než investor. Investor je v podstate vlastník kapitálu (alebo v Nemecku len určitej časti kapitálu). Sponzor dava každoročne určitú čiastku za to, že môže mať svoje meno vystavené na drese / štadióne / v názve / hocikde. No a pôžičky má každý veľký klub. Kluby ako Barcelona, United etc. všetky idú na dlh. Je to vo futbale úplne bežné, zvlášť keď máme nový vlastný štadión. Väčšinou to neni problém, lebo ak sa klub dokáže držať hore, spláca to z príjmov z ligy majstrov či televíznych práv. A Schalke to jednu dobu tiež celkom vedelo. Potom prišiel Heidel, ktorý nakúpil za veľké čiastky totálnych žebrákov, výsledky odišli a spolu s nimi aj príjmy. Nič sa nedá robiť no. Ale investor je niečo iné.

Vlastne v momentálnom stave by fans investora hádam asi aj privítali, tí dvaja blbci, čo skoro poslali Trivago do krachu, sú tam zabarikádovaní na svojich stoličkách do 2026 a môžu odstúpiť len sami. Je to vlastne podobné ako mať magora investora s tým rozdielom, že Hefer do toho ani len nedáva tie prachy, len berie

Reagovat
cologneFC

Ja viem, že kluby fungujú na dlh. Tu musím pochváliť náš klub, ktorý na dlh nefunguje, ale naopak, navyšuje vlastný kapitál. Samozrejme tým, že nefungujeme na dlh, tak sme na tom tak ako sme. Ale je to nami zvolená cesta a ja budem radšej ekonomicky zdravý v 2. lige, ako v dlhoch v Bundeslige. Lebo skôr či neskôr to dopadne ako v Schalke, Herthe alebo HSV.

Inak proti sponzorom nemám absolútne nič, to sú peniaze, ktoré klub nemusí splácať. Samozrejme tam musí byť aj nejaká zodpovednosť voči spoločnosti a nepropagovať hocičo a hocikoho.

Reagovat
Rudnevs

Vy máte predsa taktiež dlhy. Nie síce také veľké ako Schalke a je pravda, že ich pomaly splácate, ale predsa. Za čias Michaela Maiera ste robili toto isté - návrat Dauma, Podolskeho a príchody ako Womé alebo vicemajster Europy Maniche etc. Všetko samý drahý špás a potom prišiel zostup. Párkrát vám tiež pekne horelo pod zadkom. V podstate je to to isté, akurát pri Schalke bol ten pád z väčšej výšky. Naše vedenie tiež teraz dlhy spláca a už si viac nepožičiava. Nie su ochotní prepustiť peniaze do klubu a do kádra ani v situácii, keď klubu ide o holé prežitie a potrebuje obrancov. To je zas opačný extrém a aj to je klubu škodné. V lete sme na prestupoch zarobili skoro 15 mio. €. Kde sú teraz tieto prachy, nikto nevie.. možno sa splatili dlhy, možno sa tým vyrovala neschopnosť vedenia doviesť sponzora, možno si to Hefer ujebal pre seba V každom prípade napriek sľubom, že v zime zainvestujeme a peniaze sa rozdelia na viaceré prestupové obdobia, sú všetky peniaze zdá sa preč. A to sú zrovna body, ktoré sa Heferovi vyčítajú. Klamstvá, nedostatočná transparentnosť, nekonanie v záujme klubu, absolutna neschopnosť (napr. v prípade sponzorov). Preto by teraz každý Schalker radšej bral hádam aj opozíciu v podobe Tönniesa.

Reagovat
cologneFC

Dlhy máme už malé a ako píšeš, splácajú sa. To všetko vzniklo ešte za Wehrleho, ten išiel tiež cestou Anleihe, našťastie nešiel do závratných výšok. Maiera mi ani nespomínaj... Ja nemám rád, ak sú kluby v červených číslach, pretože raz na to doplatia. Nikdy to nie je tak, že si požičajú a následne splatia. Stále sa iba nabaľujú tie dlhy. Tu by už mal zasiahnuť aj zväz a nenechať to zájsť do takých prípadov, že veľké kluby krachujú.

Inak Wehrle teraz predal časť klubu a určite je vo svojom živle. U nás to tiež skúšal, ale nepochodil. Mne osobne príde 40 miliónov za 10% málo. Ale asi bude potom Porsche tlačiť do klubu ďalšie peniaze. Nepáči sa mi takýto postup, ale oni sa rozhodli...

Reagovat
Dreisam

Ďakujem, viac takýchto článkov.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Kryptos_

Parádní čtení.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Kejza

Reagovat
F.o.X.i.K

Parádní článek, díky

Reagovat
wwwx

Aha. Borec se rozhodne diskriminovat skupinu obyvatel na základě jejich politického přesvědčení a nikoho to netrápí? Postkomunisti asi Fischerovi nevadili...

Reagovat
Rudnevs

A čo, že sa rozhodol ich diskriminovať? Čo je toto za argument? Na diskriminácii extrémistov, ktorí sú v rozpore s demokratickými princípmi, nevidím nič zlé.

Reagovat
Nieuwendyk

A otevřená podpora komunistům je ok?

Reagovat
Rudnevs

Ja tam žiadnu podporu komunistom (aspoň v článku) nevidím. Ak tam niečo také bolo, tak o tom neviem.

Reagovat
Kejza

Reagovat
wwwx

Jo a rozhodovat co je extrémistický a nedemokratický to bude von? 20-25 % Němců jako voličů AFD jsou extrémisti? A tady u nás teda jenom 15 % potencionálních voličů SPD? Levicoví extrémisti mu teda nevadí?Třeba až AFS zakáže soud jako extremistickou a protidemokratickou, ať si, ale opravdu se mi nelíbí ta myšlenka někomu něco zakazovat, kvůli názorum nebo politické příslušnosti. Co tam bude příště? Budou se vytvářet seznamy "nácků", kterejm se bude omezovat přístup ke službám? Asi těžko vznikne nárok na příslušnost ke klubu, ale můžu někoho odmítnout, protože je politicky aktivní komunista, gay, Rus nebo žid?

Reagovat
Rudnevs

Je to futbalový klub a on je jeho prezidentom. Pokiaľ to nie je zákonne zakázané, môže sa tak rozhodnúť a vytvoriť si nejake interné pravidlá. Pokiaľ to niekomu vadí, môže namietať žalobou. Očividne to nikomu nevadilo natoľko, aby sa k takémuto kroku rozhodol. Je to povedzme kontroverzný krok, ale zároveň si myslím, že sa to dá nazvať preferenciou. Čo im také uprel? Členstvo v klube? Klub má isté hodnoty a AfD sa s týmito hodnotami nestýka, tak čo tam chcú…

Každý normálny človek vie, že AfD sú extremisti a nackovia. Aj bývalá členka strany ich prirovnávala k NSDAP. Nepotrebujem rozhodnutie súdu na to, aby som to videl. A tým sa zrejme riadil aj Peter Fischer.

Reagovat
wwwx

Docela by mě zajimalo, jestli má ve stanovách klub, že členy AFD, ergo určitou skupinu obyvatel definovanou politickou příslušností, nebere a co by mu na to soudy řekly, pokud by tam taková klauzule byla. Opravdu si nemyslím, že by klub musel kohokoliv přijmout za člena a že si o tom může rozhodovat zcela svobodně, ale tohle vyčleňování a nálepkování je mi proti srsti. Navíc co má fotbal společného s politikou? Teoreticky by neměl mít nic.

Reagovat
Rudnevs

Všetko má nejaku spojitosť s politikou. Aj keď sa futbal samozrejme snažia spraviť apolitickým, myslím, že nejake morálne hodnoty ostávajú. Ja tiež nie som zástanca toho, aby každý pred zápasom kľačal, nosili sa dúhové kapitánske pásky etc., to už je aj tak len zbytočný populismus, ale nejakym spôsobom sa ohradiť proti extremistom, resp. neprijať ich ako členov klubu, mi nepríde až tak zbytočné.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
verv

Jojo, AFD nejsou extrémisti, akorát chtějí vystěhovat všechny cizince, to je přece naprosto normální Ale když jim někdo zakáže členství v klubu, tak je to už přes čáru?

Btw Hitler taky nebyl extrémista, protože měl ještě větší procento voličů než AFD nebo co je to az argument s těma procentama?

Reagovat
wwwx

Protože takhle to přesně funguje, že jo. Každýho přesvědčíš o svym názoru, když mu vynadáš do nácků a extrémistů, nebo dezolátů. Když mu zakážeš členství v nějaký zájmový skupině. Na to se vrhne na kolena a začne bít hlavou o zem, jak se mýlil a tohle mu otevřelo oči...

Reagovat
verv

To není o nějakým přesvědčování o názoru. Prostě má klub, tak tam nechce tyhle lidi. Ty si asi taky domů nepozveš lidi, co tě serou ne?

Reagovat
bobis21

On se snažil někoho přesvědčovat? Jen ty násilnické hovada nechtěl mít nikde poblíž svého klubu, což je naprosto legitimní požadavek.

Reagovat
bobis21

A máš něco o tom, že by on takové na stadionu chtěl? Nebo co se snažíš říct?

Reagovat
wwwx

Tvrdíš, že členové AfD jsou násilnická hovada. Ano, někteři zcela určitě. Zrovna prezident Frankfurtu, kterej má v násilnostech svejch fanoušků jméno po celý Evropě, by to mohl ocenit.

Reagovat
bobis21

A on ty násilnosti někde podporoval nebo obhajoval?

Reagovat
wwwx

Sice taháš tu debatu úplně někam jinam, ale jo, když se ptáš. https://www.sport1.de/news/fussball/bundesliga/2015/12/praesident-peter-fischer-von-eintracht-frankfurt-verteidigt-randalierer

Tady brání fanoušky, kteří zapalovali blajky a transparenty soupeře třeba.

Reagovat
bobis21

Zapálení transparentu vs. koncentráky a genocida. Úplně srovnatelné no.

Reagovat
wwwx

WTF? To je vyloženě hloupej argument a navíc úplně mimo. To mam jako argumentovat že levičáci z ultras Frankfurtu s Che Guevarou na vlajkách jsou hajzlové, protože Stalin, Mao, Pol Pot, Kim Irsen zabili desítky milionů lidí? Ultras Frankfurtu jsou hajzlové protože dělaj bordel, napadaj fanoušky soupeře, pořadatele a policisty. Když dělaj bordel příznivci AfD, jsou to úplně stejní hajzlové. Těžko se můžem racionálně bavit, když se začne šermovat Hitlerem a Stalinem.

Abych vrátil debatu zpátky k Fischerovi. Tleskat, že je proti nacismu mu nebudu, tak jako mu nebudu tleskat, že si umí dojít sám na záchod. To je snad samozřejmý. Opakuji, problém mám s tím, že se hážou lidi do jednoho pytle na základě politcké příslušnosti k zatím legální straně a ještě se nálepkujou jako nácci, když jima z valný většiny nejsou.

https://www.gnz.de/sport/eintracht-frankfurt-klub-gibt-stellungnahme-zu-krawallen-vor-partie-gegen-vfb-stuttgart-ab-4UIGUI6IPNE2NI35SV4FC5HJQ4.html

Pan Fischer by si měl taky zamést před vlastnim prahem. Za jeho vlády se fanoušci utrhli ze řetězu. Tím spíš mě zaráží tvůj první argument o násilnickejch hovadech, když pomalu není výjezd po Evropě, kde by fanoušci Frankfurtu neudělali nějakej průser. Paradoxně třeba i hajlování na stadionu. Jejich excesy vedení klubu často neřeší nebo je bagatelizuje. Fischer je frajer, vedle kterýho pan Tvrdík vypadá jako Mistr sympatie a komunikační profesionál. Nečekam od prezidenta klubu, že bude do megafonu na stadionu vyřvávat: "Zkurvený BVB". Samozřejmě co se týče sportovní stránky, nelze mu než gratulovat, že za něj došlo k transformaci klubu z jojo klubu na účastníka evropskejch pohárů.

Reagovat
vladino10

wtf, cize ja robim nejaky event a nemozem si povedat koho tam chcem?

Reagovat
wwwx

Vždyť píšu, že může. Akorát se mi nelíbí, že automaticky vylučuje jednu skupinu obyvatel na základě jejich příslušnosti k doposud legální politické straně.

Reagovat
vladino10

Pozri. Je to futbalový klub, ktorý sa snaží vyjadrovať a tlačiť nejaké hodnoty. Ak afd tieto hodnoty nenapĺňa, tak sa prezident voči tomu vymedzi, lebo s inými hodnotami nechce byť spájaný. Ja na tom nevidím nič zle

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Breze

Trafena hus zagagala?

Reagovat
wwwx

Jako jestli jsen se hlásil o členství v klubu Eintrachtu a nevzali mě, protože jsen členem AfD?

Reagovat
Breze

Ako ze si fanusik ideologie, ktoru reprezentuje AfD aj ked samozrejme urcite popieras, ze AfD je neo-nazi strana a preto ta to tak velmi zasiahlo.

Pre Fischera len Boj proti pravicovemu extremizmu, ktory AfD reprezentuje je spravny.

Reagovat
wwwx

Výborně. Tohle jsem čekal. Já jako volič Spolu a přispěvatel na Ukrajinu vonalepkovanej jako nácek a sympatizant s proruskou AfD. Efektivně se názory nás dvou budou lišit možná v pár detailech, ale za obhajobu rovnýho přístupu ke všem lidem, i k těm nesympatickejm, jsem nácek. Samozřejmě, že v AfD jsou neonacisti. Ale taky tam maj homosexuály a přiistěhovalce jako členy. Je to podobnej přístup jako zakazovat něco Palestincum, protože to jsou vsichni teroristi.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Rudnevs

Lautern sa nejak rozjel

Reagovat
andrew96

Výjezdy Fortuny i Lauternu úplně v topu.

Reagovat
Rudnevs

Toto je asi najlepšia sezóna Pokalu a ten fakt, že má Lautern reálne šancu ho vyhrať, mi príde šialený. To by bol neskutočný návrat na scénu

Napriek tomu mi Herthy včera bolo trošku ľúto. Chceli to vyhrať pre Bernsteina a holt sa to nepodarilo, tam ten tím bude z toho zrejme aj podľa vyjadrení viac zdrvený než som si pôvodne myslel.

FCK ak dá prvý gól, tak to potom vzadu zavrú, nechajú hrať súpera a idú na protiútoky. Proti tomu sa nehrá ľahko. Myslel som si, že Dimi ich stiahne dole, ale ono to nejak fungovať asi bude.

Reagovat
andrew96

Já jsem z toho úplně paf. Jako vždy jsem měl Pokal rád, ale letos je to neskutečná jízda. Kór když vidíš, že uprostřed týdne jede několik tisíc fanoušků na druhý konec země. Ano, je to Německo, ale i pro ně je to svátek. Pohár má zkrátka jiné kouzlo než liga.

Hertha má na 2. BL dobrý tým. Řekl bych, že je často sráží nervozita, přece jen jako velký klub je pod tlakem. Moc neprohrává, tam stačí, kdyby místo remíz vyhrávali a po třech takových výhrách se klidně ještě mohou zapojit do boje o postup (kór při očekávaných ztrátách HSV).

Lautern nevím. včera jim to sedlo. Včera jim to sedlo, v pátek proti tragickému S04 taky, ale jinak to ani Grammozis moc nezvedá. Tam to bude ještě velký boj o udržení.

Reagovat
Rudnevs

Ja by som Herthe dal asi ešte rok, ten káder je úplne nový a niektoré posily sa lepili na poslednú chvilku. Pokiaľ udržia Reeseho a nejak vhodne to doplnia, tak budúcu sezónu easy postup.

HSV ma už extrémne sere, asi je na čase vyhodiť Waltera a brať Baumgarta kým sa dá. Škoda, že sa nepriviedol Zima alebo nejaky iný obranca.

Lautern sa podľa mňa zachráni, Grammozis tú defenzívu vie, aj keď zápasy, v ktorých treba tvoriť budú asi problém. Dlhodobo to nie je dobrý tréner, ale asi to nebude taká katastrofa ako som si myslel.

Reagovat
andrew96

Jj, taky si myslím, že čas Herthy přijde až za rok. Nicméně ve 2. BL se může stát cokoliv.

Je neuvěřitelné, že HSV ani s hráči jako Bénes, Öztunali, Reis (byť ten by musel být zdravý) a Pherai (případně i Dompé s Jattou umí být přínosní) nemá postupové pozice ve vlastních rukou. Obrana je ale často šílený průchoďák.

Reagovat
Rudnevs

Obrana je zdá sa najväčší problém. V tomto vidím čiastočne aj rukopis Waltera, ktorý nikdy moc defenzívu nevedel. Čiastočne je to asi aj hráčmi. Hoc je po uzavierke, stále čakám, že dojde stopér. Rovnako v prípade Schalke som čakal na Soppyho. Pár zaujímavých prestupov sa dnes už udialo (Behrens, Dahoud, Biel).

Reagovat
Martin9719

Kurz na Lautern byl pěkný nesmysl, neodpovídalo to moc současnému rozpoložení týmů po začátku Rückrunde. Nicméně nakonec výsledek neodpovídal tomu co se dělo na hřišti. Druhý poločas z naší strany už dobrý, ale to bylo proto že přišel Reese a udělal do deseti minut na hřišti větší progres než všichni za první poločas. Naopak si myslím, že Hertha je odsouzena pro 2. BL na dýl než jen 1 sezonu. Letos je ta šance na postup pro všechny poměrně velká, příští sezonu už to platit nemusí. Hertha pravděpodobně prodá Reeseho v případě nepostupu v létě, tam je to už poměrně dané vzhledem k finanční situaci a domluvě s hráčem. Pak je otázka kdo z 1. BL spadne, ale ať nikdo nečeká že by Hertha měla nějak závratně v létě doplňovat kádr, peníze na přestupy nejsou. A ti co spadnou z 1. BL pokud nečeká nějaký výprodej jako měla Hertha tak kdybych si měl tipnout budou mít pořád kvalitnější kádr než Hertha. Letos vzhledem k vyrovnanosti 2. BL je podle mě šance na postup nejvyšší, příští sezony kdybych měl tipnout tak se může na prvních příčkách víc týmů osamostatnit a bodově odskočit od zbytku takže postoupit bude těžší.

Reagovat
andrew96

Na druhou stranu jakýkoliv kvalitativní náskok se v 2. BL zpravidla rozředí, viz Hamburk. Takže keine Angst.

Reagovat
Martin9719

No ten případný postup/nepostup HSV s tou příští sezonou může taky zamíchat. Při představě, že budeš mít v 2.BL Mainz, Köln, HSV popř. SVD tak z toho právě usuzuji, že případné naděje na postup Herthy pak budou menší a menší.

Reagovat
Rudnevs

Ako píšem nižšie, Mainz ano. Ale Köln má zákaz prestupov, to je so zostupom vražedné kombo. Tam myslím že cieľom ani nebude okamžitý návrat, ale skôr nejaka ustálená sezóna v prvej polovici tabuľky. Darmstadt je malý klub, ktorý ťaží najmä zo zohranosti. Tá sa zmenou ligy naruší a fluktácia v kádri bude väčšia než obvykle. Každému takému provinčnému klubu po zostupe obykle trvá sezónu/viac, kým sa zas nejak zohrá a dá dokopy ďalší pokus o postup. Viď Darmstadt, Fürth. Nikto sa nevrátil hneď, ale až za pár rokov. Človek si už myslí, že sa ich zbavil a oni na teba znovu vyskočia na postupovej priečke zrovna keď praješ postup svojmu obľúbenému tímu Tak to chodí v druhej lige a zrejme sa na tom nič meniť nebude.

Reagovat
Martin9719

Zatím jsou to všechno konspirace co, jak bude příští sezoně. Zatím ani nevíme co bude na konci té letošní kde je vše otevřené a tak to min. několik kol zůstane. Z 1. BL už se nám to ale krystalizuje, z té druhé zatím nevíme nic, takže aspoň to je pořád zajímavé.

Reagovat
Rudnevs

To som si vždy vravel taktiež, ale stav je vždy taký, že liga je každoročne len viac a viac vyrovnanejšia a nakoniec postúpia Fürthy a Paderborny.

Že by sa vytvorila nejaka špička, ktorá odskočí, to by som sa nebál.

Reagovat
Martin9719

Je to o tom, že mezi ty favority se vždy vměstná nějaké překvapení, letos třeba Kiel nebo Fürth, což samozřejmě může být i v příští sezoně. A to se zase zmenšuje šance pro Herthu. Příští sezonu si právě myslím, že těch vyloženě ambiciozních týmů bude možná víc než letos. A nesmíme zapomínat třeba i na Schalke, byť to pokud se udrží tak bude nejspíš stále spíš někde uprostřed.

Reagovat
Rudnevs

Schalke na postup môže zabudnúť ešte na dlhé roky.

Druhá liga je veľmi o zohranosti a dobrej atmosfére v tíme. Hertha bude budúci rok opäť zohranejšia než trebárs Köln alebo Darmstadt. Jedine klub, kde to dlhodobo robia dobre, majú pokojnú atmosféru a vlastne majú len náhodne jednu zlú sezónu (Mainz, Augsburg, Freiburg.. v tomto prípade teda Mainz) by bol jasným favoritom, ktorý by mohol odskočiť ostatným. Kluby, ktoré musia meniť veľkú časť kádru alebo majú nevysporiadané nejake záležitosti vo vedení či vo financiách, to väčšinou majú ťažké aj napriek veľkému menu a pár sezón tá rekonvalistencia trvá.

Nevravím, že to má Hertha jasné, ale myslím si, že budúci rok budú viac ustálení a budú mať postavené pevnejšie základy na postup. Stavba kádra a prípadný odchod či zotrvanie Reeseho budú samozrejme kľúčové faktory.

Reagovat
MarcoBanco

Wow teraz pozerám že v idealnom pripade bude semifinale zložene z 1 klubu z prvej ligy, 2 klubov z druhej a 1 z tretej užastne

Reagovat
andrew96

Když už se to začíná čistit, tak by se mně asi nejvíc líbilo finále Lautern-Gladbach.

Reagovat
MarcoBanco

Lautern kludne ale ak vyradí Saarbrucken aj Gladbach, tak to bude tretí prvoligista vrátane Bayernu, ktorého vyradili To by som im doprial aj to prvenstvo.. Zaujimalo by ma, či niekedy vyhral pohar tretoligista

Reagovat
Rudnevs

Ešte nie, iba Hannover (druholigista). A raz skoro vyhrala pohár vaša rezerva (prehrali ste vo finále s Bayerom)

Reagovat
MarcoBanco

Počkaj koho mysliš našou rezervou?

Reagovat
Rudnevs

Ou sorry, myslel som, že reagujem na Martina, nejak som to poplietol Hertha BSC II

Reagovat
andrew96

Jak píše Rudy. Plus z třetiligových týmů byly ve finále taky Chotěbuz (97) a Union (01), tehdy oba postupovaly do 2. ligy.

Reagovat
fenixLFC

chotebuz

Reagovat
Werkrider

bolo na čase

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele