Ozvěny z Bundesligy: Ještě slabší, než jsme si mysleli

19.10.2021, 11:30
Názory a komentáře
Serge Gnabry se rovněž podílel na demolici Leverkusenu (© AFP)
Nezdá se vám, že jste již podobný titulek někde četli? Taky že ano. Stačí však drobné pohrání si se slovy a náhled na jedno a totéž mužstvo vypadá zcela jinak. Do BayAreny totiž dorazil Bayern, před nímž se ještě nedávno sebevědomým domácím vmžiku rozklepala kolena. Mnichované tak po necelém roce opět rozdrtili veškerou víru Leverkusenu v sebe sama. Náhoda? Nemyslím si.

V pátek večer se přitom fandové "Werkself” museli za břicho popadat, když pobaveně sledovali selhání nenáviděného Kolína. Těžko říct, co stálo za dosud nejhorším výkonem "Effzeh” v sezoně. Anebo... odpověď známe. Steffen Baumgart si před zápasem jako vždy prohrábl trávu mezi prsty, načež konstatoval, že trávník v Sinsheimu neroste do takové výšky jako ten u dómu. "Kozlům” se tak zřejmě jen blbě páslo, což může jako výmluva posloužit. To Leverkusen s podobným vysvětlením po domácím zápase těžko obstojí. Za týden si nicméně oba rivalové mohou vše vyříkat. Rheinderby se kvapem blíží.

Mysleli jste si, že potíže Eintrachtu šokujícím úspěchem v Mnichově zmizely? Ale kdeže. Zpátky na zem vrátil Frankfurt Vladimír Darida, jenž odehrál velkolepý 200. zápas v Bundeslize. Na první gól Herthy nahrál přímo, ten druhý zařídil již v zárodku akce. Společně s Daridou se konečně usmíval také Fredi Bobic, který se na půdě SGE po letním odchodu poprvé ukázal jako soupeř. A na vlastní pěst se teď do Hesenska jako sportovní ředitel Berlínských asi jen tak nevydá.

Zatímco Frankfurt souží absence herní pohody, Stuttgart se musí vypořádat s výpadky hráčů po nákaze koronavirem. Podle toho to taky v Mönchengladbachu vypadalo. Borussia do hostů neúnavně bušila, vyprodukovala 30 střel, výhry se přesto nedočkala. Fantom ze středu obrany VfB Konstantinos Mavropanos prostě dělal vše, co umí, za což si vysloužil pozvánku do sestav kola vedle hvězd Bayernu. A to od magazínů Sportschau i Kicker.

Dál strádá také Wolfsburg. Snový start je tentam, teď "Vlci” čekají na tři body již čtyři kola. Wout Weghorst po reprezentační pauze překvapivě začal jen na lavičce, po vystřídání už třetí porážce VfL v řadě nezabránil.

Ne všude to zkrátka klape tak jako v Säbener Straße...



Bayer Leverkusen - Bayern Mnichov 1:5

17.10.2021 15:30
Více informací k zápasu

Kdy naposledy jsme Bayern nachytali při takové pasivitě? Pozor, předchozí věta není myšlena nikterak hanlivě. Byl to prostě jen nevšední pohled. Všech 11 hráčů FCB drželo pohromadě na vlastní polovině a iniciativu nechali na soupeři, jehož formace Bavorů překvapila snad ještě víc než přihlížející diváky. Toť obrázek zhruba mezi 5. a 30. minutou zápasu. Leverkusen se snažil, jenže pod tíhou divného napětí kazil i triviální přihrávky. Zaskočení i nervozita mu dokonale svázaly nohy.

Ono se ale není moc co divit. Takhle Bayern vskutku neznáme. Třeba vloni v prosinci ještě pod Hansim Flickem bránili Mnichované v Leverkusenu zcela jinak. Vysunutá obranná linie číhala těsně za polovinou hřiště, čímž pravidelně vystavovala nabíhající křídla Werkself do postavení mimo hru. Tento plán přinesl ovoce, proč jej nezachovat?

Tentokrát však Bayern vše řídil poctivě od vlastní brány. Družina Juliana Nagelsmanna vypadala ukázkově ukázněně, což ostře kontrastovalo s nervózní druhou stranou. Fotbalisté Bayeru netrpělivě opouštěli svá stanoviště, čímž však při útočném snažení jen vyvolávali větší chaos. Dva trenéři, dva systémy, stejný zmar na druhé straně barikády.

Dozadu pak Werkself vypadali ještě hůř. Absolutně nepřipraveně. Již jsme si zvykli, že z krajních beků Bayernu to je především Alphonso Davies, kdo se tlačí dopředu. Niklas Süle na rozdíl od kanadského parťáka zůstával poblíž stoperů, načež pozici druhého z wingbacků přebral křídelník Serge Gnabry. Druhé křídlo v osobě Leroye Saného mělo rázem mnohem volnější pole působnosti a s Thomasem Müllerem a Leonem Goretzkou podporovalo Lewandowskiho pěkně z prostředku. Výsledné 3-1-5-1 dokonale vyšachovalo domácí 4-2-3-1. Hlavní rozdíl vznikl ve středu hřiště, kde double-pivoti Werkself Kerem Demirbay s Nadiemem Amirim zkrátka početně nestačili na zabijáckou trojici "Roten”. Bavoři tak měli uprostřed ne moře, ale oceán prostoru. Pak není důvod se divit, proč zadáci Bayeru hráli věrohodné kužely.

Gerardo Seoane byl jasně předčen. To Nagelsmann vyhrál. Ba co víc, zdá se, že konečně našel perfektní roli pro Saného. Ten byl především v úvodu ročníku často terčem kritiky, v neděli mu ale nešlo nic vytknout. Nejenže patřil k tahounům ofenzivy, ale zároveň pomáhal v obraně a i díky jeho práci si vůbec neškrtla jindy obávaná dvojice Bayeru Jeremie Frimpong-Moussa Diaby. Leverkusen se proto dopředu tlačil z levé strany, ta se však kvalitě a sehranosti kolegů zprava prostě a jednoduše neblíží.

Přes všechny nastíněné rozdíly je nicméně s podivem, jak rychle se Leverkusen sesypal. Čtyři inkasované branky za sedm minut? Cožpak se nenašel nikdo, kdo by mužstvo dal do latě? No... nenašel. Víceméně se potvrdila domněnka, že Leverkusen postrádá lídra a naopak disponuje poměrně dosti flákači či náladovými hráči. Trochu kompetentně vypadá snad jen Lukáš Hrádecký, jenže z brány toho zas tolik neukočíruje (maximálně nejbližší linii). Zbytek? Často nemotorní Jonathan Tah s Mitchelem Bakkerem měli co dělat sami se sebou, Diaby se dle očekávání utápěl ve vlastních kličkách a z Schickova výrazu šlo vypozorovat, že jej hra kočky s myší absolutně nebaví a nejraději by ihned dezertoval. Domácí zkrátka jen alibisticky vyklusávali po trávníku, aniž by se snažili cokoli změnit.

Trestuhodně se fanoušci Bayeru nedočkali žádné změny ani po přestávce. Můžeme jen hádat, co si hráči řekli v kabině, avšak soudě z jejich projevu po příchodu z kabin to nic motivačního nebylo. Spíš se všichni tak nějak smířili s nezvratným osudem. Přitom hosté už taky pustili nohu z plynu a branka na 1:5 by jindy měla přinést potřebný impuls. Ne v případě Leverkusenu. Ten setrval v letargii a pokračoval v zápase zcela bez duše. Jistě, to všechno souzní s výše nastíněnou domněnkou. Přesto míra laxnosti a nezájmu nepříjemně překvapila.

S letním příchodem Seaoaneho a vcelku slušném posílení Werkself možná věřili, že by mohli využít možného slabšího startu Bayernu pod Nagelsmannem. Věřili, že letos už jsou konečně silní. Jenže ouha, stejně jako před rokem stačilo, aby dorazili Bavoři a do BayAreny přivezli zrcadlo.

A tak je po pár týdnech čas vrátit se ke starým pořádkům: Leverkusen zjevně není na boj o titul mentálně připraven. No co, holt zůstane věčně druhý

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (46)

Přidat komentář
Jesse Pinkman

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
Heresy

Reagovat
Liquid
Reagovat
stas87

Ze nedokazes precitat ani expresku...to je uz nova uroven kokotismu?

Reagovat
Liquid

odprdni do prdele, právě že si to zaslouží článek a ne jen tu expresku, každopádně zajímavý hráč pro tak slabou ligu

Reagovat
Rudnevs

Pozerám že spolumajiteľ klubu Loïc Favre, syn Luciena. Tým sa všetko vysvetluje, Raffael skoro celú kariéru nasledoval Favreho.

Reagovat
bayern987

Reagovat
andrew96

Reagovat
Liquid

Reagovat
Benzema

Sranda liga o jednom mužstve

Reagovat
Hurrikane

Úsměvný komentář od člověka s takovou přezdívkou.

Reagovat
p-e-t-k-o

Tak nezaujímavá liga, ale predsa smrdíš pod každým článkom.

Reagovat
Benzema

Je zakázané čítať články ?

Reagovat
bayern987

Články o tak nezajimavý lize nikdo nečte ne?

Reagovat
Benzema

Sranda liga neznamená, že je nezaujímavá. Sranda liga je kvôli tomu pre mna, lebo už pred výkopom v prvom kole je jasný víťaz.

Reagovat
Rich

Tak uvidíme, jak týmy ze sranda ligy si povedou proti anglickým frajerům.

Reagovat
Benzema

Tak posledné 4 zápasy v LM s nemeckými klubmi ma Liverpool - Bayern výhru a remízu (skore 3:1 z dvojzápasu a Liverpool - Lipsko (2 výhry, skore 4:0).

Reagovat
Heresy

celkove live umi na nemecke tymy .. vsechna cest .. ale zbytek ligy ma s bayernem jenom ustudu ... prestan uz mlet kraviny ..

Reagovat
Benzema

Čo z toho, čo som napísal je kravina? O titulu je rozhodnuté ešte pred prvým kolom, ale rad si pozriem zápas aj z nemeckej ligy. Tak isto ma Liverpool posledné zápasy s nemeckými tímami 3-1-0.

Reagovat
Heresy

Kravina je ta sranda liga .. bayern je momentalne ultra silny krome anglicke verim ze by prejel kazdou ligu o tridu miminalne ..

Reagovat
Mato178178

tiez je dobre povedat v akom rozpolozeni bol tottenham Chelsea a Arsenal ked ich Bayern vytrieskal .. skoda ze nevyslo minuly rok city bayern

Reagovat
Heresy

Treba letos

Reagovat
Rich

Právě proto mě by takové finále zajímalo a defakto Liverpool je asi jediný tým, který mi zase tolik nevadí, ale ostatní nesnáším.

Reagovat
Ferragamo7

Žiaľ aj keď nerád,ale musím s tebou čiastočne súhlasiť.Samozrejme vzhľadom na kvalitu kádra by bolo úplne proti logike,keby Bayern v BL nedominoval.Ja tiež márne čakám niekoľko rokov na to,aby o titule nebolo rozhodnuté 10 kôl pred koncom,ale aby sa aspoň mužstvá,ktoré si môžu dovoliť zhruba rovnako kvalitných hráčov ako Bayern-mám na mysli hlavne Dortmund a RB Lipsko-keby aspoň tieto 2 tímy vytvorili Bayernu nejakú konkurenciu,ktorá by vydržala až do posledných kôl.Aj v zápase s Leverkusenom-tak ako ma ,,nadchol" 1.polčas-to bolo neuveriteľné tá rýchlosť, narážačky na jeden dotyk,to bola demontáž súpera v priamom prenose.Tak ma 2.polčas totálne vytočil,pretože to už bola doslova len údržba aby sa pošetrili nejaké sily.Toto Bayernu momentálne stačí,odohrať 20-30 minút,rozhodnúť a potom udržiavať výsledok.Chcem veriť že aspoň v LM bude náš výkon proti Benfike gradovať počas celých 90 minút a bude to oveľa zaujímavejší zápas ako proti toľko ospevovanému Leverkusenu-ktorý sa odvážil vystreliť na Neuera až v 42.min!!!

Reagovat
dave30

A proč tě ta druhá půle tak překvapila? Většina týmů za rozhodnutého stavu zvolní. Sezóna je dlouhá, zápasů hodně, je zbytečné plýtvat silami. Nic nepochopitelného.

Reagovat
Ferragamo7

Ano,mne je to jasné,že je veľa zápasov,ale Bayern má dostatočne širokú lavičku na to,aby dokázali hrať naplno celých 90minút a nie len 45.Dali 4 góly za 15minút? Teraz si predstav,že sa im to podarí na začiatku zápasu,vlastne je už za 15 min.rozhodnutý zápas,tak si teraz budú 75minút stupídne posúvať loptu do šírky a k brankárovi ako za čias Pepka?Ja netvrdím že im mali dať 10 gólov a rozumiem aj tomu že sa nikto za rozhodnutého stavu nechce zbytočne zraniť,ale ten 2.polčas, kedy to až príliš okato vypustili,to už bolo pre mňa moc Ale samozrejme som si vedomý,že to ako hrá Bayern do veľkej miery závisí od toho k akému výkonu ho dokáže súper primútiť.Aj keď nepochybujem že v stredu vyhráme,dúfam,že Benfica ukáže ,,väčšiu guráž" a bude sa na čo pozerať celých 90minút.

Reagovat
Rich

Na druhou stranu tě chápu, taky jsem se těšil, že je rozeberou a dají jim třeba ještě další 3 góly. Ale chápu trenéra... Naopak Lewu a Mullera bych střídal dříve, pošetřil bych Gnabryho a Saného... Ono je to klíčové, se to nezdá, ale prostě lepší je jet na půl plynu, než aby se zranil někdo důležitý.

Reagovat
smazaný uživatel

pri tejto úrovni Bundesligy to už dopadne tak, že Bayern aj prestane nakupovať hráčov konkurencie, lebo nie je koho

Reagovat
Rich

Jak jinak, zase stupidní komentář, že Bayern vykupuje konkurenci. Nikdo na to není zvědavý!

Reagovat
dave30

Samozřejmě, že je to nesmysl. Nemůžou vykupovat konkurenci, když žádnou nemají.

Reagovat
dave30

Prostě nakupují u slabších. Tak jako S+S a Plzeň u nás v kaprlize...

Reagovat
Rich

Mě to vadí, protože je to tak trapný komentář... Vždyť se to děje i v PL... Grealish je toho důkazem a určitě bych našel i jiné hráče, ale PL mě nezajímá...

Reagovat
smazaný uživatel

nenašiel a nie v takom počte ako to robí Bayern posledných 20 rokov čo sledujem futbal

Reagovat
smazaný uživatel

A myslím, že Aston Villa ani zďaleka nie je súperom ManCity v boji o titul

Reagovat
Rich

Sorry ale to je tedy argument... V tom případě ani Goretzka, který přišel ze Schalke, jelikož to nikdy nemohlo vyhrát tituly.. A to hrali dobře... Jenomže Aston Vila měla kvalitní hráče, tahouna, který odešel a kde jsou teď? Je to taky oslabení týmu. Ale dobře, já napíšu ještě další...

Man City koupilo Sterlinga, Mahreze, Stonese, Walkera z ostatních anglickýczase koupila Kanteho z Leciesteru. Ne anglického kluby nevykupují týmy z ligy...

Reagovat
smazaný uživatel

pravda sa zle počúva

Reagovat
Ferragamo7

Pozri sa na to z pohľadu tých konkrétnych hráčov.Čo môžeš v Nemecku dosiahnuť viac na klubovej úrovni,ako hrať za Bayern??? Určite sa zhodneme v tom,že to je maximum.Preto je logické,že hráči ktorí hrajú za ,,priemerné" kluby a majú na viac,tak by boli čistí blázni,keby povedali Bayernu nie.Samozrejme boli aj takí,viem o 3 ktorí povedali že za Bayern nebudú hrať Reus,Havertz a Aubameyang,ten dokonca vyhlásil,že keby mal hrať za Bayern,tak radšej skončí s futbalom.A ako dopadol? Hrá v trápnom podpriemernom Arsenale,ktorý môže o základnej skupine LM len snívať.S Bayernom by bol už 4-5x nemecký majster a víťaz LM. Bolo to jeho rozhodnutie a ja osobne som veľmi rád,že k nám nešiel,pretože je to fest odporný týpek.Ak niekto nechce hrať za najlepší tím v Nemecku a dovolím si tvrdiť že aj za jeden z top tímov na svete,tak ho nik a nič nepresvedčí.Treba sa na to pozrieť z tohto pohľadu.Ako by dopadli Neuer,Kimmich,Goretzka,Lewa,ak by zostali vo svojich kluboch?Prestupom k nám sa z nich stali top futbalisti.Aj to že o Lewandowského by stáll každý klub na svete a v M. City,alebo PSG by zarobil možno 5x viac,tak chce rokovať o predĺžení kontraktu,čo ja osobne veľmi kvitujem,dúfam že ešte u nás predĺži zmluvu,môže ešte 3-4 roky hrať na top úrovni.Aby ešte aspoň raz zdvihol trofej víťaza LM,pretože hlavne kvôli tomu k nám v 2014 prestupoval.Tak isto mohol ísť hrať do akejkoľvek ligy,pretože on bol super už v Dortmunde.A vybral si BAYERN.

Reagovat
cologneFC

Ako by dopadli napr. Weiser, Arp a obrovské množstvo ďalších supertalentov, ktoré Bayern preplatil a nedal im šancu? Tých hráčov je strašne veľa. Bayern skupuje talenty a necháva ich hrať za rezervu, kde nenapredujú. A prečo? Pretože môže.

Reagovat
Ferragamo7

Títo hráči ktorých spomínaš,neboli žiadne supertalenty,doslova šedý priemer,ktorý nikdy nemal na to,aby hrávali v klube ako Bayern.Supertalenty sú napr.Davies,Musiala,ktorí už ako teenageri hrávajú pravidelne v A tíme.Aj napriek ich veku a minimálnym skúsenostiam.Pretože sú naozaj supertalenty,ktoré sa dokážu presadiť aj medzi oveľa skúsenou konkurenciou.Žiaľ musím priznať,že Bayern nakúpil strašne veľa priemerných až podpriemerných hráčov,ja sám som ich narátal za posledné 3 roky 8.Našťastie, už ani jeden nie je súčasťou nášho tímu.Som veľmi zvedavý,či sa dokáže presadiť O.Richards z Readingu,vyzerá to byť šikovný a rýchly obranca.

Reagovat
cologneFC

Ok. Nemá cenu sa s tebou baviť. Pekný deň prajem.

Reagovat
Ferragamo7

V pohode,ja to vidím rovnako,niekedy sú názory tak odlišné že nemá cenu to ďalej hrotiť.Stane sa,že na kvalitu hráčov alebo tímov môžeme mať odlišný názor,ale to neznamená že sa tu budeme do nemoty hádať ako v 4. cenovej. Ja sa už teším -dúfam na kvalitný zápas s pozitívnym koncom pre nás,lebo Benfica,čo som videl zápas proti Barcelone,by nemusela byť zrovna ľahkým súperom.

Reagovat
Jardman

Taky ze nebyla, ale nakonec to dopadlo dle ocekavani

Reagovat
smazaný uživatel

Ak ti mam pravdu povedať, mňa to prekvapuje ze sa toto deje, v takom anglicku je fakt minimum prípadov prestupov medzi priamymi konkurentmi v boji o titul. Mne to z toho vychádza len ta nemecká pragmatickost a zameranie na financne fungovanie klubov, že ten boj o titul je od začiatku sezóny pre Dortmund, Leverkusen a ostatných skôr len dielo náhody ako skutočná snaha ho získať. Jasne raz za čas je ten Dortmund majster ale je to fakt len občas a vtedy keď ma Bayern fakt obrovský vypadok formy. A ti hráči ak ten titul chcú, tak asi tiež sami v tých kluboch cítia, že ho nedosiahnu

Reagovat
dave30

Napadlo tě za tímto hledat peníze? Jestli ne, tak ti něco ukážu.

Výdaje na mzdy v roce 2021 (zaokrouhleně). Bayern 180 mil. liber (to je srovnatelné s MU), Dortmund 100 mil., Leverkusen, Lipsko kolem 60...

V PL má vyšší nebo srovnatelné výdaje na mzdy jako 2. Dortmund 8 klubů. Dortmund je srovnatelný s Leicesterem či Crystal Palace, Lewerkusen a Lipsko jsou srovnatelní tak s Aston Villou či Fulhamem. Jakou motivaci k odchodu z top klubu má hráč v rámci PL (kde mu navíc nikdo nezaručí, že bude mít v nejbližší době titul) a jakou má v BL (kde je titul jasný)?

Jak ti říkám - za vším hledej peníze...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby se hrálo 275 minut,tak to Leve vyrovná

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele