Ozvěny z Bundesligy: Fürth překonává sám sebe. Bohužel

04.10.2021, 14:56
Názory a komentáře
Ve druhém venkovním utkání v řadě se Fürthu povedlo ujmout vedení, jenže v Berlíně ani v Kolíně náskok neudržel. Zejména při posledním představení u kolínského dómu vynikla celková slabost Kleeblätter. Mužstvo z Frank nadále čeká na první vítězství v ročníku a za sedm odehraných kol neukázalo v podstatě nic, čím by nejvyšší německou soutěž mělo obohatit. A pokud tak bude pokračovat, zesměšní se v 1. Bundeslize ještě víc než při devět let staré anabázi.

Nováčci holt tvrdý chleba maj. Ano, vyniká především jednobodový Fürth, avšak ani Bochum nikterak nezáří — pokud tedy nebudeme počítat geniální sólo Gerrita Holtmanna proti koronavirem zdecimované Mohuči. Další pozoruhodný kousek už ale žádný hráč v tmavě modrém dresu nepředvedl, a tak VfL čeká již přes 300 minut na prvoligový zásah.

Ještě déle se do černého netrefil Bielefeld. V posledním utkání sice Arminia kvůli přísnému verdiktu rozhodčího přišla o vyrovnávací branku proti Leverkusenu, to však nic nemění na celkovém herním trápení DSC. Už v uplynulé sezoně Ostwestfalen sotva stačili na elitní úroveň. Letos se zdá, že svěřence trenéra Franka Kramera čeká podobně obtížný boj.

Zaplať Pánbůh za formu kolínských "Kozlů", s nimiž se přitom v předsezonních predikcích rovněž počítalo do uskupení u dna tabulky. Fürth, Bochum i Bielefeld nicméně zatím potvrzují obavy, že letošní spodek Bundesligy se řadí za ty v posledních letech kvalitativně mimořádně slabé.



1. FC Köln - Greuther Fürth 3:1

01.10.2021 20:30
Více informací k zápasu

Stefan Leitl se už několika různými způsoby snažil přijít na to, jak po odchodech Paula Jaeckela, Davida Rauma a Antona Stacha udržet jednu z nejpevnějších obran minulého ročníku 2. Bundesligy. Po sedmi kolech je nicméně třeba konstatovat, že žádné životaschopné řešení ještě nenašel. Úvodní pokus s rozestavením 3-5-2 vedl k pěti inkasovaným brankám a 33 (!) střelám Stuttgartu na bránu. Výrazné zlepšení nepřišlo ani se změnou formace na 4-3-1-2. Následující 4-4-2 a 4-3-3 s implementací posil do základní sestavy sice trochu otupilo tlak Herthy, respektive Bayernu, bodů se Fürth každopádně nedočkal.

V Kolíně šlo u Kleeblätter vypozorovat formaci 4-1-3-2. Leitl se zřejmě již před úvodním hvizdem smířil s tím, že s rozjetými domácími nemůže sehrát zcela otevřenou partii, nasazením dvou hrotů nicméně chtěl sílu Effzeh eliminovat aktivním presinkem. Håvard Nielsen navíc sloužil Branimiru Hrgotovu k duhu při protiútocích, díky čemuž kapitán hostů nečelil obraně protivníka zcela osamocen.

Po nabytí jednogólového vedení se hráči SpVgg tak nějak přirozeně zatáhli víc na svou polovinu, kvůli čemuž však došlo k fatálnímu rozbití vazby mezi středem pole a útokem. Za stavu 1:1 se totiž Sebastian Griesbeck posunul dozadu k Paulu Seguinovi (často dokonce působil blíž u stoperů než pivot s číslem 33 na zádech), defenzivní činnosti navíc začal vypomáhat též Nielsen. Vzniklé 4-4-1-1 (či 4-4-2 podle aktuálního postavení Nielsena) po jeden celý poločas účinně odráželo ataky nečekaně malátných Die Geißböcke...

...jenže nastíněné odstřihnutí útoku zcela vymazalo přechodovou fázi Fürthu. Již defenzivně sžití Frankové sice byli schopni v útočné třetině předvést náznaky vcelku pohledné kombinace po zemi, avšak jen za předpokladu, že se k pokutovému území Kolína přiblížili - a to byl onen kámen úrazu, jenž Leitl neuměl odvalit. Bezradnost SpVgg se projevovala jen natahováním času, čímž Kleeblätter pouze brnkali na nervy vášnivým fandům Effzeh.

Nutno konstatovat, že "Kozli" se první půlí protrápili ještě víc. Okénka v obraně soupeře dokázali najít snad jen přes pravého beka hostů Marca Meyerhöfera, jenž sice příkladně pendloval po lajně tam a sem, jeho práce s míčem ale musela fanoušky Fürthu několikrát vyděsit. I tak osamocená aktivita záložníka domácích Floriana Kainze neměla šanci uspět.

Steffen Baumgart má nicméně pod bekovkou, o tom žádná. Po změně stran už domácí dominovali a bleskovým nástupem jasně ukázali, kdo je u dómu pánem. Die Geißbocke přitom stačilo vsadit na osvědčené trumfy, zejména na pravou stranu s nečekaně skvěle hrajícím Bennem Schmitzem. U rozdílové branky pak Effzeh dokonce oprášili svůj starý trik z rohového kopu, při němž si Ellyes Skhiri zabijácky zabíhá na zadní tyč (minimálně příznivci Dortmundu ví, o čem mluvím).

Kolín si zápas mohl prohrát už jen sám. V první půli sice domácí přežili ještě tutovku Jeremyho Dudziaka, jinak ale Kleeblätter defenzivu 1. FC Köln prakticky neohrožovali. Za nepříznivého výsledku už tažení Fürthu kupředu probíhala vyloženě nahodile a pouze s několika hráči.

Od Franků se nečekaly zázraky, avšak se zoufalým hledáním smyslu vlastního bytí v nejvyšší soutěži se přece jen nepočítalo. Aktuálně ale se zřejmě ani nenajde nikdo, kdo by SpVgg dokázal pozvednout, neboť opory z loňského tažení 2. Bundesligou rovněž selhávají. Přísnější měřítko snese snad jen ve středu pole působící Seguin, který v pátek svedl vyrovnanou bitvu s typologicky podobným protějškem Skhirim. Kapitán Hrgota však v útoku jen tone a Julian Green po nepovedených výkonech pro jistotu vypadl ze sestavy.

Při doposud jediné kompletní sezoně v nejvyšší soutěži před devíti lety posbíral Fürth jen čtyři výhry. Všichni poté doufali, že podobně slabý mančaft se už v 1. Bundeslize neukáže. Fürth verze 2021/22 však disponuje solidním potenciálem zdánlivě nepřekonatelnou verzi z ročníku 2012/13 překonat.

Obrátka Kolína jen podtrhla trápení Fürthu

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (12)

Přidat komentář
cologneFC

Bol som na zápase a treba povedať, že po prvom polčase mohol Fürth vyhrávať 2-0. V druhom polčase sme ich už jasne prevalcovali a k ničomu ich nepustili. Podľa mňa je Greuther kandidáť č. 1 na zostup.

Čo sa týka Kolína, tak som veľmi príjemne prekvapený. Toto čakali asi iba najväčší optimisti. Predovšetkým ten spôsob ako hráme, je fantastický. Okamžité napádanie po strate lopty, rýchle protiútoky, ktoré sú vedené najmä po stranách a do 16-tky lieta jeden center za druhým. Je radosť sa pozerať na taký futbal. Ten prerod ide za trénerom, ktorý neuveriteľne namotivoval mužstvo a získal ho na svoju stranu. To, čo hráči nabehajú v zápasoch je neuveriteľné.

Každému odporúčam niekedy zájsť na Baumgartov tréning. To, ako tam motivuje hráčov, ako ich usmerňuje, je niečo neuveriteľné. Počas tréningov stíha aj osobné pohovory s hráčmi. Na hráčoch je vidieť nabudenosť a radosť byť na tréningu. Toto za Gisdola a predchádzajúcich trénerov nebolo. Baumgart spôsobil doslova ošiaľ v Kolíne.

Úprimne, ja budem stále rád, ak sa v vtejto sezóne zachránime. Samozrejme ľudia v Kolíne už vidia FC v Európe, ale tak vysoko by som nerúbal. Pamätáme sa, že čo sa stalo pri našej poslednej účasti v Európe - zostup. Radšej sa zastabilizovať a potom útočiť na vyššie priečky. No ale uvidíme, že čo prinesie sezóna, zatiaľ sa na to dá pozerať

Mimochodom, ak by mal niekto chuť zažiť atmosféru na zápase, tak robíme výjazd začiatkom novembra. Bližšie info tu:

https://lnk.sk/akym

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně to vypadá , že vám to bude šlapat , co to máš za výjezd ? Mi ten odkaz nejde otevřít

Reagovat
cologneFC

Je tam odkaz na FB. A ten teraz nefunguje, tak skús neskôr

Reagovat
smazaný uživatel

Ok

Reagovat
smazaný uživatel

To mě sere , zrovna ten víkend letím do Osla na Lillestrom - Valerenga , ale jinak bych se tam zaletěl podívat, však potom třeba v zimě po novém budete snad dělat nějaký další výjezd , tak to bych se přidal

Reagovat
cologneFC

Kľudne sa ozvi hocikedy tam na stránku, alebo mi napíš sem. Chodíme často, ale nie vždy organizujem takto aj pre ostatných. Napíš mi a dohodneme.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře , určitě si dáme ještě vědět , chci tam určitě jet

Reagovat
cologneFC

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Je tam nejaká rivalita s Viktoriou a Fortunou a majú tie kluby aktívnych fanúšikov ?

Reagovat
cologneFC

Rivalita medzi kolínskymi klubmi nie je takmer žiadna. V podstate celé mesto fandí FC. Viktoria a Fortuna ak majú nejakých aktívnych fanúšikov, tak iba veľmi málo. Viem, že na zápasy chodia aj chalani z FC ultras, ono je to nieco ako Zizkov v Prahe, aj tam chodia aj slavisti a aj spartania.

Reagovat
smazaný uživatel

Vďaka!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele