Ozvěny z Bundesligy: Důl horníků se zasypává po okraj

23.02.2021, 13:42
Názory a komentáře
Tvrdý direkt v derby již zřejmě definitivně vzal fanouškům Schalke poslední zbytky naděje. Hornický klub zůstává na konci tabulky zcela osamocen a ztrátu na nejbližší soupeře v posledních 12 kolech sotva dotáhne. Poslední sbohem zkrátka přijde co nevidět. Mnohem zajímavějším se tak v Bundeslize rázem stal boj o titul, který už přitom vypadal jako předem rozhodnutá záležitost.

Meisterschale se dobrých osm let nehnula z Mnichova ani na krok a rovněž v probíhajícím ročníku, zdá se, nehodlá trofej pro vítěze Bundesligy opustit teplé místo na Säbener Straße. Dalším nápadníkům tedy nezbývá nic jiného než stříbrný talíř uzmout násilnou cestou. K nejstatečnějším vyzyvatelům Bavorů aktuálně patří odvážlivci z Lipska, Wolfsburgu a Frankfurtu. A právě poslední jmenovaní "Orli” mnichovský Bayern v sobotní šarvátce pořádně podrápali.

Kdy jindy taky zaútočit na první místo když ne teď? Mnichované se totiž prokousávají náročným programem. Sotva ukončili veselí po úspěšném Mistrovství světa klubů, už se museli svěřenci trenéra Hansiho Flicka zase připravit na klání v domácí lize, což se jim proti Bielefeldu a frankfurtskému Eintrachtu ani jednou dokonale nepovedlo. Hned v úterý přitom Bayern čeká další soutěžní setkání v Římě a volno nedostanou Bavoři ani následující víkend. Jistý výsledkový úpadek "Roten” je proto dobré vnímat i v těchto souvislostech.

Ostatní však rozhodně neberou na unaveného soka ohledy. Například Lipsko v neděli rozprášilo berlínskou Herthu a na první pozici najednou ztrácí pouhé dva body. Ještě před dvěma týdny zdánlivě jednoznačná bitva o Meisterschale se najednou opět zamotala. Jistý tlak vyvíjí i třetí v pořadí Wolfsburg, jenž v pátek neměl slitování s Bielefeldem. A o kvalitě Frankfurtu, nejlepším mužstvu v kalendářním roce 2021, ještě bude řeč.

Fotbalovou radost si ale po delším čase užívají také ve Stuttagrtu. Nebylo proto překvapením, že vedení "Švábů” prodloužilo smlouvu s doposud úspěšným koučem Pellegrinem Matarazzem do roku 2024. Nový kontrakt oslavil lodivod VfB cenným vítězstvím v Kolíně, po němž snad definitivně zahnal obavy s možného sestupu. Aktuálně Stuttgart víc děsí finanční výhled do budoucnosti, který kvůli pokračující pandemii koronaviru zůstává dost nejistý. Proto se hráči a další zaměstnanci klubu společně dohodli na dalším snížení mezd.

Matarazzo nicméně navázal na svého trenérského druha Christiana Streicha rovněž ze spolkové země Bádensko-Württembersko. Ten svou již téměř desetiletou anabázi u kormidla Freiburgu milerád protáhl již týden před Matarazzem. Je tak více než pravděpodobné, že právě Streich povede první soutěžní utkání klubu na novém, již téměř dokončeném svatostánku. A byť má dosluhující Schwarzwald-Stadion zcela jistě své kouzlo, některé jeho prvky by fotbalisté asi oželeli.

Nejlepší ofenzivní záložník hraje v Hesensku

Už v jednom z předešlých dílů Ozvěn jsme upozorňovali na stoupající formu Amina Younese. Od té doby se ale leccos změnilo - Younes je v ještě lepší formě, než jsme doufali. Nebýt explodujícího Andrého Silvy, dostávalo by se drobnému záložníkovi ještě vice pozornosti. Silva však o víkendu laboroval se zraněním, čehož Younes dokonale využil.

Proti Bayernu předvedl středopolař Frankfurtu tak skvělý výkon, že si od magazínu Kicker vysloužil vůbec nejvyšší možné hodnocení. Divákům v paměti utkvěla především rána, jež pomohla gólmanovi Bayernu Manuelu Neuerovi s vymetáním pavučin, načež dal šťastný střelec emotivní oslavou vzpomenout na oběti rok starého masakru v nedalekém Hanau. Ovšem také první branka Eintrachtu by se bez Younese neobešla. Právě on totiž na levé straně uvolnil Filipa Kostiće, jehož finální přihrávku zužitkoval Daiči Kamada.

Také v dalších pasážích hry (především v první půli) terorizoval Younes obranu Bavorů a jeho celkové představení se bez pochyb zařadilo k nejlepším individuálním výkonům v bundesligové sezoně. Vedle gólu a asistence se sedmadvacetiletý fotbalista podílel na nečekaném úspěchu Eintrachtu sedmi vypracovanými akcemi, které vedly ke střeleckému zakončení, či vynikající více než 80% úspěšností přihrávek. Dále se Younesovi povedlo osm z deseti pokusů o driblink. Více snahy podnikl jen Leroy Sané na druhé straně barikády, na druhou stranu se křídelník Bayernu nemohl pyšnit takovou úspěšností.

Younesovi se prostě restart kariéry v Hesensku daří. Pokud Eintracht využije opce, může záložník definitivně zapomenout na nepovedené angažmá v Neapoli. Naopak se možná vrátí do německé reprezentace, jejíž dres doposud navlékl v pěti případech. Kouč "Nationalelf” Joachim Löw sobotnímu střetnutí Frankfurtu s Bayernem ostatně přihlížel a musel by být slepý, aby Younesovo mistrovství na hřišti nezaznamenal.

Potenciální návrat Younese do národního mužstva má ale jeden podstatný háček. Löw jistě musí v Nationalelf řešit vícero potíží, nicméně role tvůrce hry se mezi urgentní problémy zrovna neřadí. Thomas Müller, İlkay Gündoğan, Leon Goretzka, Florian Neuhaus, Kai Havertz, Nadiem Amiri, Julian Brandt či Julian Draxler - ti všichni se tlačí na podobnou pozici jako záložník Eintrachtu. Se všemi zmíněnými má navíc Löw za poslední měsíce více zkušeností než s Younesem.

Momentální rozpoložení však na druhou stranu hraje Younesovi do karet. Ve větší fazoně se nachází snad jen Müller s Gündoganem, ostatní jsou minimálně diskutabilními alternativami. Jestliže tedy Younes udrží formu i pro další měsíce, může pozvánku od Löwa klidně obdržet. A kdoví, třeba by jej pak neminul ani evropský šampionát.

Amin Younes vymetá šibenici
Amin Younes vymetá šibenici (© twitter.com/eintracht_eng)

Poslední Revierderby

Na čísle 98 se zastavil počet odehraných bundesligových střetnutí mezi dvěma nejslavnějšími kluby z porúrské konurbace. A zdá se, že k navýšení mety jen tak brzy nedojde. Ačkoli Dortmund schytává kritiku ze všech směrů, není v tomto případě na vině. Pokračování Revierderby totiž kategoricky odmítá arcirival z Gelsenkirchenu, jenž takticky pomalu ustupuje o úroveň níž.

Do 2. Bundesligy si Schalke odnese řadu vzpomínek. A mnoho z nich příjemných. Přestože na více vítězství dosáhla Borussia, způsobili "Königsblauen” svému protivníkovi několik bolestí. Schalke mělo například zvláštní dar zasadit knokaut těsně před závěrečným hvizdem. Přímo legendárním se stalo zmrtvýchvstání "Horníků” v listopadu roku 2017, kdy heroický finiš z 4:0 pro Dortmund na konečných 4:4 zařídil kultovní obránce Naldo. Ten tak dal vzpomenout na dvacet let starý počin Jense Lehmanna, který jako vůbec první ze hry skórující gólman v historii Bundesligy zajistil v závěru klání remízu 2:2. Grády celému příběhu ještě dodal následný přestup Lehmanna právě do Dortmundu.

Podobně památným se stalo střetnutí z ledna roku 2004. Brankář Frank Rost lapil Borussii hned dvě penalty, když zneškodnil pokusy Jana Kollera a Torstena Fringse, aby v 89. minutě rozhodl o radosti mužů z Gelsenkirchenu Ebbe Sand. Všechny tři zmíněné duely se přitom odehrály na dortmundském Westfalenstadionu. Schalke to na BVB svého času opravdu umělo. Ostatně po Rostově slavném představení se "Knappen” radovali na půdě soupeře také na startu následující sezony, čímž prodloužili sérii bundesligových Revierderby bez porážky na dodnes (z obou stran) nepřekonaných 12 zápasů.

Nicméně i Dortmund se nebál rozdat ránu na solar. Na jaře roku 2007 mířilo Schalke za historickým titulem, jenže jeho nenáviděný rival po výsledku 2:0 v předposledním kole rozplakal celý Gelsenkirchen. Jen o týden později se Meisterschale stěhovala místo Porúří do Stuttgartu. Rok nato zase Königsblauen ztratili vedení 3:0. A další, možná nejbolestivější úder, uštědřila Borussia jen pár dní nazpět.

Po symbolické porážce 0:4 se Knappen musí připravovat na nevyhnutelný pád. Na začátku ledna se po vítězství nad Hoffenheimem možná zdálo, že zkušený trenér Christian Gross může Schalke vyvést ze scestí. Příchod Seada Kolašinace mužstvu bezpochyby zprvu pomohl psychicky, Amine Harit se po čase vytasil se svou prvotřídní technikou a Matthew Hoppe v sobě probudil instinkt dravého kanonýra. Jenže následujících sedm utkání veškeré naděje rozplynulo.

Revierderby potvrdilo, že Schalke nelze vytknout bojovnost a nasazení. Jenže nulové sebevědomí Königsblauen fatálně brzdí. S devíti body na kontě a dvanácti koly do konce už je třeba brát sestup jako tu nejpravděpodobnější možnost. Poslední Revierderby zřejmě probudilo ze snění i největší optimisty. V působivých útrobách stadionu Schalke připomínajících důlní šachtu se prvoligové body těží už velmi obtížně. Horníci budou muset hledat nová ložiska.

Brankář Schalke Ralf Fährmann kvůli zranění Revierderby nedochytal
Brankář Schalke Ralf Fährmann kvůli zranění Revierderby nedochytal (© twitter.com/s04)

Podpora menšiny a fanoušci v ulicích

Bundesliga má tradičně přesah i do dalších společenských oblastí. V minulém díle jsme se věnovali sporu mezi koučem Bayernu Hansim Flickem a sociálnědemokratickým politikem Karlem Lauterbachem, jenž měl nakonec celkem příjemnou dohru. Po nechtěné mediální přestřelce vedl Lauterbach s Flickem čistě osobní rozhovor, v němž si oba protagonisté celou záležitost přátelsky vysvětlili. To je jistě třeba ocenit, neboť klidné urovnání není v emocionální době úplně pravidlem.

Dialog Lauterbacha s Flickem se nicméně přece jen udál tak trochu stranou. O pozornost se totiž přihlásil časopis 11FREUNDE, na jehož stránkách vyjádřilo přes 800 profesionálních fotbalistů podporu svým homosexuálním kolegům. Heslo Ihr könnt auf uns zählen (můžete s námi počítat) podpořili například Christoph Kramer, Max Kruse, Dedryk Boyata, Niklas Stark nebo Jonas Hector, kteří se zavázali obranou práv fotbalové homosexuální komunity.

O víkendu pak hrál prim zejména fotbal, avšak obrázky z cesty Dortmundu po vítězném derby se okamžitě roznesly Německem. Důvod? Mahmoud Dahoud se chtěl o radost fotbalistů Borussie pochlubit na svém instagramovém účtu. Video ale odhalilo, že posádka autobusu BVB zjevně porušila opatření proti šíření koronaviru. Zcela v souladu s nařízeními se nechovali ani křepčící fanoušci okolo. O současných restrikcích si můžeme myslet cokoliv, nicméně kát by se měl především Dahoud, jenž si měl v prvé řadě uvědomit důsledky svého jednání. Takto kvůli jeho nezodpovědnosti pyká kvůli tučné pokutě celý klub.

Máslo na hlavě však mělo v sobotu večer též Schalke. Jeho příznivci již totiž poněkolikáté v posledních dnech vyšli davově do ulic. Tentokrát si chtěli své bolesti vyříkat přímo s hráči Königsblauen. Ke střetu nakonec nedošlo, ovšem další incident přilil spolu s vysokou prohrou v derby další olej do doutnajícího ohně. Jen aby jednou nedošlo k explozi...

Do třetice všeho zlého?

Tradičně vyrovnaná 2. Bundesliga se zamotává víc a víc. Boj o dvě přímá postupová místa a jedno barážové dosáhl dokonalé rovnosti. Po 22. kole se na čele tabulky seřadily čtyři mančafty s totožným ziskem 42 bodů. Absurdní drama druhé nejvyšší soutěže znovu posunulo své limity.

Ze všech zmíněných mužstev se o víkendu ze tří bodů radovalo jediné. Greuther Fürth využil zaváhání konkurence a nadále doufá, že po devíti letech může nakouknout zpět mezi elitu. Holstein Kiel naopak větří po historicky prvním postupu. Bochum zase strávila v Bundeslize nespočet sezon, ovšem na nejvyšší úrovni chybí již deset let.

Díky skóre se před Fürthem, Kielem i Bochumí drží na prvním místě největší favorit na postup z Hamburku, ovšem nervozita z dalšího neúspěchu v přístavním městě pomalu roste. Dlouholetý účastník Bundesligy působí ve druhé lize tři sezony, přičemž v předchozích dvou mu návrat o patro výš vždy na poslední chvíli proklouzl mezi prsty. HSV měl při obou neúspěšných pokusech problémy zejména v druhé polovině ročníku a jarní trauma se do Volksparkstadionu opět vrací.

Hamburk si přitom ještě nedávno udržoval slibný náskok, jenže v posledních třech kolech uhrál pouze dva body. Naposledy jej i díky příspěvku Martina Haška sestřelil dokonce poslední Würzburg. Vzepře se HSV zavedeným pořádkům? Nebo si smůlu vyžere i na třetí pokus? Boj "Rothosen” s větrnými mlýny každopádně stojí za pozorování.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (31)

Přidat komentář
Rudnevs

Frankfurt - Bayern som si v sobotu zapol a Younes hral naozaj parádne. Prvý gól pripravil a druhý gól krásne robbenovsky zatočil. Frankfurtu sa to teraz skvelo zišlo, že nemajú záťaž v podobe evropskej ligy a môžu sa sústrediť na BL. Snáď skončia čo najvyššie, už len samotná výhra proti Bayernu musí byť super zážitok.

Dúfam, že Schalke čo najskôr spadne a sezóna skončí, aspoň sa to trápenie konečne ukončí, toto je už veľké utrpenie zrejme pre každého jedného fanúšika. Čítal som, že na druhú ligu by mohol prísť tréner Baumgart, to by bola skvelá posila.

A na HSV som zvedavý. Tretie štvrté miesto za sebou by bola už veľká rana.

Reagovat
Noustress

chce HSV vôbec postúpiť ? viem, tá otázka znie hlúpo ale skrátka nejde mi do hlavy, že znova suverénne vstúpia do súťaže a potom zrazu uplne nezmyselne stratia veškerý bodový náskok. Doslova na mňa pôsobia dojmom ako by si to štvrté miesto chystali, vlani porážka s Heidenheimom a hlavne debakel v poslednom kole vyzneli priam smiešne okato

Reagovat
Rudnevs

Samozrejme, že chce. Z dlhodobého hľadiska dokonca musí, pre všetky zostupujúce kluby je to svojim spôsobom povinnosť do pár rokov postúpiť naspäť. Všetci majú v hlave to, ako dopadol Kaiserslautern a TSV 1860 München. Schalke dokonca ešte ani nezostúpilo a už sa spomína odstrašujúci prípad Kaiserslautern. Pri HSV je podľa mňa problém, že ona tá druhá liga je v posledných rokoch fakt moc ťažká, veľmi fyzická a bojovná. Proti HSV sú súperi ešte obzvlášť fyzickejší a bojovnejší, lebo je to veľký klub. A po tých dvoch nepodarených rokoch to podľa mňa už majú tak trocha aj v hlavách (zvlášť keď už z bundesligy prišli s pomerne veľkou “batožinou” v hlavách - samozrejme, ten káder a cely klub sa postupne zmenil, ale aj tak).

Reagovat
Nadržený šimpanz

Nejhezčí stadion, kde jsem kdy byl a věřte mi, že jsem byl na hodně místech

Reagovat
cologneFC

Ešte by som pridal Frankfurt. Pre mňa 2 najkrajšie štadióny v lige.

Reagovat
Rudnevs

Čiste podľa vzhľadu štadiónov alebo posudzuješ aj atmosféru?

Reagovat
cologneFC

Čisto vzhľad. Keby som posudzoval atmosféru, tak tieto dva sú v TOP 5.

Reagovat
cologneFC

Ty to máš ako podľa vzhľadu?

Reagovat
Rudnevs

Súhlasím s vami, že prvá Veltins, to pre mňa bolo vždy číslo jeden. S druhým miestom Frankfurtu s tou ich kabrioletovou strechou sa tiež dá súhlasiť, ale tam to už nevidím zas tak jednoznačne, lebo viaceré kluby majú pekný štadión, trebárs aj ten Leipzig môže byť zaujímavý, z architektonického hľadiska samozrejme Hertha a tak ďalej. A som veľmi zvedavý na štadión Unionu až sa dostavia, to môže byť potenciálne nové druhé miesto.

Z druhej ligy je pre mňa jednotka Millerntor. Sorry HSV, ale Volksparkstadion, hoc sa mi samozrejme páči, je až za Millerntorom na druhom mieste. A potom povedzme že ten Düsseldorf, tam majú zaujímavé tie farebné sedačky, po vzore Schalke výsuvnú strechu a navyše boli v Kobre 11. (A rovnako ako pri prvej lige, aj tu dávam do pozornosti ešte nedokončený štadión, a to Kiel. Ten až sa za pár rokov dokončí úplne, tak bude parádny.)

Z tretej ligy by som ku klasikám Betzenbergu (ten samozrejme na prvom mieste) a Grünwalderu pridal na tretie miesto štadión Duisburgu, ten sa mi vždy celkom páčil, aj keď je to vlastne taká klasika.

Reagovat
cologneFC

V podstate s tebou súhlasím. Lipsko zhodnotiť neviem, lebo som tam nikdy nebol a ani tam nikdy nepôjdem Na Union som zvedavý aj ja, aj keď tento ich štadión je super s tými miestami na státie.

Millerntor je ikona. To bez debaty. Aj keď mne sa osobne viac páči HSV.

Inak ten Betzenberg je samozrejme tiež ikona, len ma ubíja keď vidím nejaký zápas Kaiserslauternu a ten poloprázdny štadión. Kaiserslautern doplatil asi najviac na vzostup koncernových klubov. Je to škoda, ten región si zaslúži minimálne 2. ligu. Duisburg je fajn, ale starý bol lepší

Ja celkovo veľmi rád chodievam v Nemecku aj na nižšie ligy, tie štadióny sú veľakrát veľmi dobre spravené. Určite sa oplatí naplánovať si nejaké zápasy nižších súťaží ak sa už niekedy vyberieš do Nemecka na Bundesligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Lipsko je takový dost průměrný no, ale celkem mě překvapilo, že tam slušně chodí lidi, i přes to že tradici má Loko a Chemie, tak si svý fans našli a relativně i slušnou atmo udělali, i když na Německo spíš podpruměr

Reagovat
Rudnevs

Starý štadión Duisburgu bol taký ten klasický ničím nezaujímavý ovál, nie? Chápem, že pokiaľ má taký štadión niekto doteraz, tak je to zaujímavý kontrast k tým moderným stavbám, ale v tých časoch tak vyzerali všetky štadióny. Za mňa v Duisburgu jednoznačne nový.

Samozrejme sa dá povedať, že tradičné kluby boli vytlačené koncernami, ale Kaiserslautern začal upadať ešte predtým, môžu si za to sami. Doplatili na to, že to tam viedli ľudia ako je napríklad tento https://youtu.be/mUHWuvhrF4c . Ani len poriadne rozprávať nevedel.

Millerntor je za mňa zaujímavejší tým, že tam vyrábajú med, majú tam autodielňu, galériu, profesionálne spravené grafiti a neviem čo všetko. Tam to majú fakt vymakané veľmi kreatívnymi nápadmi. A navyše ten štadióm sám o sebe vyzerá dosť dobre, ten štýl s tými presklennými rohmi sa mi páči.

Reagovat
smazaný uživatel

trošku nespravedlivě zapomenutý je Düsseldorf, stadion hlavně zevnitř celkem zážitek

Reagovat
cologneFC

Düsseldorf je taká nemecká klasika. Určite pekný štadión, ale tieto dva vyššie spomenuté sú top. Krásne sú aj Hamburg, Allianz Arena, Stuttgart, Brémy, Dortmund, Gladbach. Berlín tiež pekný, ale taký nefutbalový. Ostatné sú už menšie, ale väčšina z nich sú super a postačujúce veľkostne na dané mužstvá.

Kolín nehodnotím zámerne, aby som nebol neobjektívny

Reagovat
GrimeBaller98

Berlin je paradni i kdyz tam je ta atleticka draha, vzdycky to byl zazitek tam byt

Reagovat
cologneFC

Mne sa Berlín páči najmä z architektonickej stránky, ako píš aj rudnevs vyššie. Je to klenot. Ale ten obrovský priestor uberá z futbalovosti. Sektor hostí je strasne daleko od ihriska.

Reagovat
smazaný uživatel

no když sem na herthě byl, tak to bylo skoro na dalekohled celkem chápu že v Berlíně přemýšlí nad novým, ale s rychlostí jejich výstavby

Reagovat
JozkokozleJ

Na Herthe som raz bol na docasne pristavenej tribune na Maratontor (akurat, ked tam Bayern slavil titul) a ihrisko bolo taky maly kobercek. Ten kto ma permanentku naproti do hornych casti Ostkurve, ten tam kvoli futbalu chodit nemoze.

Reagovat
smazaný uživatel

Zvenku krásné jsou opravdu všechny, hlavně třeba ty Brémy ho maj hned u řeky. Co se týká zevnitř, tak Stuttgart je za mě snad i před tím Frankfurtem, kterej je ale taky špičkový. Jo stýská se mi po výletech do Německa na fotbal, kamkoli se jede, je to zážitek. A ten Kolín klidně zhodnotím já, je parádní a tím jak je starší, tak má zajímavou atmosféru. Mimochodem nový stadion konečně dostanou i ve Freiburgu, s tím jak zajímavě tam dělají fotbal, bych tam hned jel

Reagovat
Rudnevs

Štadión v Kolíne nie je o nič starší než väčšina ostatných, je z roku 2004, čo je stále relatívne nedávno.

Reagovat
smazaný uživatel

to je zvláštní, připadal mi daleko starší. No každopádně díky za novou informaci

Reagovat
Mrvinho

Jmenuj

Reagovat
Nadržený šimpanz

V Německu určitě nejhezčí Schalke. Bayern slušný, ale atmosféra nic moc. Dortmund naopak. Berlín se mi líbí taky celkem. Norimberk a Lipsko jsem byl taky. Frankfurt ne, chtělo by vyzkoušet. Pak Itálie Řím a Milan, to jsou legendy, ale hrozny zázemí stadionu, pak ještě nějaký menší stadiony v jiných zemích při pohárech...

Reagovat
cologneFC

Celkom dobre si to vystihol. Frankfurt určite odporúčam, hlavne ak hrajú s niekým, kto má tiež dobrých fanúšikov. Vtedy je tam super atmosféra. Inak ak budeš mať možnosť, tak v Nemecku ešte odporúčam Stuttgart, Kolín, Gladbach a Brémy. Z nižších líg Drážďany, St. Pauli, Magdeburg, Rostock, HSV a Düsseldorf.

Reagovat
Mrvinho

V Německu 2× Gladbach a BVB v EL proti Portu. PSV, Wroclaw (přátelák Brazílie s Japonskem), Real Madrid, 2× AC, Boca Juniors (atmosféra o parník přede všema a to jsem byl jako fanda AC na San Siru proti Juve), no a pak jsem byl na Anfieldu, Barce, Kolín, Bayern, Ajax, Maracana, Fiorentina a Estadio Centenario v Montevideu v Uruguayi kde se hrálo první MS, ale toto jen prohlídky stadionu, protože když jsem byl tak se nic nehrálo

Reagovat
matteo17

Čus,

Mohl by mi někdo stručně vysvětlit,kdo sleduje bundesligu, co všechno se stalo a co je špatně se Schalke? I třeba nějaký fanoušek Schalke. Díky

Reagovat
ACSMan

Potřebují se detoxikovat ve 2. lize jako baník. A ještě idealně aby je koupil šejk

Reagovat
smazaný uživatel

to se asi kvůli pravidlu 50+1 nestane

Reagovat
ACSMan

Koupí 49 podílu nasypat tam může tak jako tak

Reagovat
Rudnevs

V skratke - Petrov princíp. Tak sa nazýva, keď niekto dokáže vynikajúco pracovať na nižšej pozícii, čo je však jeho strop a po povýšení je svojou prácou už preťažený. Manažér Heidel pracoval vyše 20 rokov vynikajúco v Mainzi a skladal káder pre tím v boji o záchranu, ale v Schalke obrovský rozpočet rozfofroval za priemerákov.

A keďže Schalke je od stavby Veltins Areny v dlhoch, ktoré sa podarilo vyrovnávať iba vďaka športovému úspechu, celé sa to následne vďaka týmto nákupom s príšerným pomerom cena/výkon rozsypalo a každý ďalší manažér či tréner mal už veľmi zviazané ruky. No a corona (resp. úbytok peňazí v dôsledku corony) ich už zabila úlplne.

Reagovat
smazaný uživatel

V příštím FM bude Schalke skvělá štace, dostat 04 zpět do Bundesligy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele