Odchody ze Sparty a Slavie? Kontrakty vyprší především marodům

17.05., 21:01
Aktuality
Jakub Pešek (© AC Sparta Praha)

Nejen bojem o mistrovský titul a bitvami o záchranu žije v současnosti FORTUNA:LIGA. Týmy totiž s blížícím se přestupovým oknem horlivě řeší, jak posílit kádry. Nejvíce pozornosti pochopitelně poutá dění v táborech pražských "S". Kdo by tedy do Sparty a do Slavie mohl přijít? Řeší se ale i odchody hráčů, kterým končí smlouvy. U obou týmů jde převážně o dlouhodobé marody. Jaká bude jejich budoucnost?

Jakub Pešek

Třicetiletý křídelník to nemá v posledních měsících lehké. Do kádru Sparty přitom v létě 2021 vletěl jako uragán, začátek ročníku mu vyšel skvěle, do paměti se zapsal hlavně gólem v předkole Ligy mistrů proti Rapidu Vídeň.

Celková bilance v ligové sezoně 2021/22 činila 7+6 ve 32 zápasech. Parádní start, na který chtěl navázat. Jenže v dalším ročníku ho zabrzdilo vážné zranění. V září 2022 podstoupil plastiku zkříženého vazu v koleni, což ho vyřadilo na celý ročník.

Když se v létě vrátil, jásal, jak se cítí dobře a těšil se na to, jak bude konečně hrát. V přípravě se dočkal chvály, alternoval na různých pozicích a zdálo se, že bude platným článkem mistrovského soukolí. Ale nakonec plní spíše roli náhradníka. Přes Veljka Birmančeviče a Lukáše Haraslína se prostě do sestavy neprocpal. Ve FORTUNA:LIZE zapsal jen 600 minut, přesto pomohl dvěma góly.

V létě mu končí kontrakt. Jaká jej čeká budoucnost? Peškovi bude 31 let, moc prostoru v základní sestavě asi nedostane. Stále by však mohl být platným hráčem na střídačku. Pokud přijme tuto roli, nemusí se s Letnou nutně loučit. Dobře ale ví, že zbytek ligy by ho bral všema deseti...

Andreas Vindheim

V roce 2021 norský obránce prodloužil ve Spartě smlouvu, což lze zpětně vyhodnotit jako nepovedený krok.

Vindheim se v rudém dresu v podstatě nikdy neuchytil. Trenéři mu sice zkoušeli dát šanci, ale nenaplnil velká očekávání, se kterými do Česka v roce 2019 přicházel. Od doby, kdy podepsal novou smlouvu, byl už na třech hostováních. Působil v Schalke, Lillestrømu a naposledy v Teplicích.

Nevýrazné výkony doplňují častí zdravotní trable hráče. Dlouho měl problémy se svaly, nehrál také kvůli zraněnému lýtku. Naposledy hrál soutěžní zápas skoro před rokem, na konci května v norské lize. Od té doby ani ťuk, v Teplicích chtěli podzimní hostování po chvíli zrušit. Vindheim je dlouhodobě mimo, prodloužení smlouvy není na programu dne a dny hráče na Letné budou brzy sečteny.

David Pavelka

Za sebou má parádní kariéru, ta se ale možná chýlí ke konci. Slovácko, Liberec, turecká Kasimpasa a Sparta? Na tohle bude vzpomínat v dobrém.

Předloni na podzim rozhodl gólem duel v Plzni, který symbolicky nakopnul cestu za titulem. Na trávníku se v minulé sezoně objevoval, nicméně v té současné vyběhl na ligový trávník jen šestkrát. Podle zpráv ze Sparty je však velmi důležitým členem kabiny, patří k jejím lídrům a velkým personám.

I proto loni prodlužoval smlouvu. Co čekat letos? Těžko říct, od února chybí kvůli zranění, nicméně pravděpodobně by stejně téměř nehrál. Jeho role už je ale jiná než na trávníku, na což se možná vedení Sparty bude při rozhodování o případné nové smlouvě dívat.

Stanislav Tecl

První ze slávistů. Loni to vypadalo na konec, nicméně Tecl ještě o rok prodloužil. Ze stejných důvodů jako sparťan Pavelka.

Pro klub i kabinu je nesmírně důležitou personou, navíc se chystá na roli ve vedení klubu, už v tomto ročníku je totiž manažerem rezervy.

Po minulé sezoně si mohl mnout ruce. Bilance 11+7 ve třiceti zápasech? Paráda! Teď je to pořádný sešup, zápasy sleduje v drtivé většině z lavičky a jen párkrát dostřídal na poslední minuty.

V týmu už není proto, aby dával góly. Jeho role je jiná. Otázkou je, zda se s vedením dohodne na dalším protažení kontraktu o rok. Je mu 33 let, ještě by končit nemusel.

Sheriff Sinyan

Dlouho po tomto stoperovi Slavia prahla, až ho nakonec loni v létě získala. Byť přišel zdarma, byl to risk, se kterým se ale počítalo. Jeho zdraví je totiž velmi chatrné, ostatně s klubem podepsal v momentě, kdy byl zraněný.

"Sheriffa sledujeme dlouhodobě a jsme si vědomi dílčího rizika, které tímto příchodem podstupujeme. Nad aktuálním zraněním však převyšuje víra trenérů a nás všech v jeho potenciál," řekl tehdy slávistický sportovní ředitel Jiří Bílek.

Riziko se nakonec ukázalo jako reálná hrozba. Sedmadvacetiletý obránce odehrál v lize a v poháru v součtu pouhých 67 minut!

Před rokem se upekla smlouva na jednu sezonu s tím, že má klub opci na prodloužení o další dva roky. Za současného stavu by její uplatnění znamenalo obrovské překvapení.

Autor: eFotbal.cz / David Zlomek

Komentáře (18)

Přidat komentář
Salfovic

Janoškova parádní trefa

https://streamin.me/v/2d75bbb8

Reagovat
Grupma

Reagovat
Kily

Reagovat
HOAX

Reagovat
kilobyte

Ty vole. Jak to zavěsí příště?

Reagovat
Salfovic

Mezi tyčí byla ještě párcentimetrová mezírka, má co zlepšovat.

Reagovat
Mass

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Kucka

Reagovat
kilobyte

Peškovi a Pavelkovi poděkovat, v případě jistého titulu jim dát třeba pár minut a nechat jít.

Reagovat
ratusek

A Ševčík taky? Když radši dostává minuty právě Pešek

Reagovat
kilobyte

Rád bych ho viděl hrát, ale jestli na to fakt sere, tak prostě moc šancí nedostane. Asi ho poslal po sezóně hostovat.

Reagovat
ratusek

On na to sere? No jestli na něj kašle trenér, tak se moc nedivím. A to odejde i Karabec ne?

Reagovat
kilobyte

Asi jo. Za béčko prý moc nemaká.

Třeba kdyby na to nesral, tak by na něj trenér nekašlal.

Chápu, že je těžký si najít motivaci víc makat, když nedostáváš odměnu. Ale nedávat tomu všechno není řešení a nijak si tím nepomůže.

Reagovat
ratusek

jo to je pravda. Ale mladejm borcům to člověk nevysvětlí a oni sami to vidí jinak. On na to přijde časem. Snad nebude pozdě. A co Daněk?

Reagovat
kilobyte

Přitom když si člověk přečte pár rozhovorů s těmi, kteří už tím vším prošli a skončili kariéru, tak právě často litují, že neměli lepší přístup, když byli mladší.

To by mě taky zajímalo.

Reagovat
ratusek

ideální je na to bezfrází

Reagovat
Losinho

Jestli na to kašle Ševčík, tak se nedivím trenérovi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele