Nůžky aneb cirkusové umění

24.04.2009, 17:18
Fejetony
Když Brazilec Cléber Santana z Mallorcy vystřihl parádní nůžky, nebo jak se originálně říká "chilena", zcela jistě srdce trenéra Hugo Sáncheze jásalo a plakalo ve stejnou chvíli. Jednalo se sice o gól v síti jeho Almeríe, ale zároveň také o kus fotbalového života tohoto slavného fotbalisty.

Vždyť to byl právě on, kdo proslavil tento cirkusácký kousek, jakousi piruetu. Ať v dresu mexických Pumas, Atlética nebo Realu Madrid, vždy patřil pokus o střelu tímto způsobem k okamžikům plným radosti na fotbalovém trávníku. A když to byl gól a Hugo Sánchez po něm provedl parádní salto, tribuny doslova šílely.

Santanův gól otevřel skóre zápasu, ve kterém Almería nakonec prohrála 0:2. Ale Sánchez, jako správný chlap a vynikající hráč, se v koutku duše zaradoval. Zcela jistě si vzpomenul, jak madridští příznivci fotbalu mluvili o jeho nůžkách jako o "huguina"!

Nestalo se tak poprvé. Již v roce 2006, to trénoval Necaxu z Mexika, mu provedl stejný kousek Claudio Piojo z klubu América. Po zápase Hugo přiznal, že mu tleskal potají, protože veřejně to prostě nešlo!

Devětadvacetiletý Santana vstoupil tímto gólem de síně slávy, mezi hráče, kteří nůžky proslavili a které proslavila "chilena”. Král Pelé dokonce dal golazo ve filmu Johna Forda natočeném v roce 1981. Nevím, zda byl uveden v kinech tehdejšího Československa, ve španělštině měl jméno "Evasión o victoria".

Sánchez, Rivaldo, Ronaldinho, Sergio Kun Agüero, Ezequiel Castillo, Jorge Polilla Da Silva, Rolando Fonseca, Fernando Morientes. To jsou jména některých z hráčů, kteří takto dali možná svůj životní gól. Ronaldinho, po gólu který vsítil do branky Villarrealu 25. listopadu 2006 (4:0) prohlásil: "Sen se stal skutečností!"

Hugol vzpomíná zejména na onen gól, který dal klubu Logroñés 10. dubna 1988. To byly nůžky z kategorie "elegantní". Ale který z gólů vstřelených z kopačky Hugo Sáncheze byl opravdu nejslavnější? Stalo se v roce 1979 a ona historie stojí za zaznamenání a vaši pozornost.

V brance klubu Atlante stál Ricardo La Volpe. Dostal nádherný gól, nůžky byly opravdu parádní. Sám po zápase řekl: "Gól to byl krásný, ale milý Hugo, o nic podobného se již nepokoušej, ani za sto let mi podobnou branku nedáš!" Pomyslná rukavice byla hozena a Hugo, hrající za Pumas, se rozhodl souboj přijmout. V druhém kole ligy došlo na odvety a Sánchez připomínal dravou šelmu na lovu. Stále vyhledával šanci, čekal na příležitost. A ta přišla. Centr do vápna, zády k brance, výskok, střih nohama připomínající nůžky, balón přes hlavu a Ricardo La Volpe zkameněl. Nejednalo se o 100 let. Pouze o několik měsíců...

Mezi Sánchezem a La Volpem začala neuvěřitelná rivalita, trvající desítky let. Byla a je tak velká, že Hugo odmítl zúčastnit se jakéhosi výběrového řízení na trenéra Mexika pro MS 2002! "Buď mě jmenujete přímo, nebo si tam dejte třeba toho La "golpeho" (golpe znamená úder, ránu)." Jen pro zajímavost, do závěrečného kola se dostala trojice La Volpe, Carlos Bianchi y Felipe Scolari a bývalý brankář Argentiny vyhrál...

Jistě si dovedete představit onu škodolibou radost, když o 4 roky později Sánchez přebíral národní tým své země právě z rukou svého odvěkého rivala. Vydržel 2 roky a pak byl na hodinu vyhozen, když nedokázal postoupit na OH v Pekingu. Co si asi chudák vytrpěl, když v nejhorších momentech fanoušci sborově křičeli : "Volpe, Volpe, Volpe!"

A ještě jedna úsměvná historka. Tentokráte kolumbijsko - chilská. 2. září 2000 se hrálo 8. kolo klasifikace o postup na MS 2002. Stadión v Santiago de Chile byl vyprodán a potupen! Jednalo se o jedinou branku zápasu, dal ji hráč Kolumbie Jairo Castillo, národní tým této země poprvé vyhrál nad Chile v bojích o postup a samozřejmě, že prohrát v Chile "chilenou" je na mrtvici! Pohár hořkosti se ale musí vypít až do dna. A tak o 7 let později Rolando Fonseca stejným způsobem překonal chilského brankáře a navíc se jednalo o jubilejní tisící gól reprezentace Kostariky v celé historii.

Kdy spatřila "chilena" světlo světa a proč se ji právě tak říká? Prý se tak stalo v roce 1927. Klub Colo Colo byl na turné ve Španělsku a hráč David Arellano se předváděl před zraky novinářů. Párkrát se mu to povedlo a jméno bylo na světě. Jednalo se o let ze země pod Andami, Chile.

Nabízejí se různá srovnání. Mluví li se o onom gólu do sítě Logroñés jako o elegantním, pak ten, který dal Rivaldo Cañizaresovi v brance Valencie je označován za "super podívanou". Hrálo se 17. června 2001 a Rivaldo měl noc snů, jinak se nedá onen zápas nazvat. Barcelona porazila Valencii 3:2, nůžky Rivalda se objevily v poslední minutě a tento gól znamenal postup Barcy do Ligy mistrů... "Jedna se o gól mého života!" řekl Rivaldo po zápase. Podle našeho názoru se jedná o další výlet do říše fotbalových snů...

Až uvidíte někde na plácku za vesnicí nebo mezi paneláky kluka, který se neuměle pokouší o "chilenu", zatleskejte mu. Třeba se právě v tu chvíli narodil nový Hugol. Nebo Rivaldo.

Fotbal je přeci tou nejkrásnější hrou na světě!!!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (40)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Alegre ty ses nějak rozjel, děláš poslední měsíc vůbec něco jiného, než píšeš? Zabíráš mi místo Ale ne v klidu, dělám si srandu, máš to dobré

Reagovat
aurelio

Reagovat
herbage

Skvělý článek, nůžky patří kl mému oblíbenému zakončení Toto zakončení není dobré jen pro fotbal, ale třeba i pro nohejbal. V nohejbale díky své nižší výšce dám takto mnohem lepší smeč než konvečním zplsobem, navíc to vypadá i mnohem lépe. A předevčírem se mi povedlo střihout nůžky i na volejbale. Nahravač mě zahnal do autu, prohrávali jsme asi 24/17, tak jsem si řekl, proč to nezkusit. Střihnul jsem to tam, padl na záda a vychutnal si, jak moje křižná smeč končí v rohu hřiště, paráda Škoda jen, že jsem neviděl celou trajektorii letu, ale byla to celkem slušná pumelice

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska jsem se to samí pokusil za stavu 23:17...a do sítě

Reagovat
herbage

To víš, to se musí umět Já je ve volejbale dal naposled tak 3, 4 roky zpátky, ale jen takovou propagačku, že jsem to tak tak doběhl a jen překopl na druhou stranu hřiště, tohle byla regulerní smeč, až mě mrzí, že jsem neviděl jak vysoko nad sítí přeletěla.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta to já je zkouším skoro pořád Ale nutno říct, že s celkem dobrou úspěšností.. Dneska se mi ale vůbec nevedlo i tak Nejlepší je potom ten údiv Přitom to je pro fotbalistu mnohem lehčí než někoho zblokovat.

Reagovat
herbage

No ten údiv, to mi povídej, tam byli všichni totálně vytlemení/udivení, já pak ani nepodal. Zkoušel bych je častějš, ale není příležitost. Většinou je to taková nouzovka, když někomu proletí míč mezi prsty za sebe a ty to doběhneš a střihneš je, ale většinou to jde doběhnout a přeci jen příhra rukou je přesnější. Někdy zase se k míči sběhnem hned tři hráči najednou a dávámje si přednost, dokud míč nespadne na zem, tam se plést nůžkama je o zdraví spoluhráčů

Reagovat
smazaný uživatel

Zdraví spoluhráčů mě nikdy nějak nezadržovalo Přitom hraju většinou s holkama.

Reagovat
alegre

Aha, právě proto...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to dost možný Kdybych se oháněl za každou co se mi "do toho" plete, tak bych neudělal vůbec nic

Reagovat
Oxbow

Reagovat
smazaný uživatel

cleber santana

alegre

Reagovat
alegre

Díky, píšu rád! Ale právě tak jako tento druh fejetonu mě baví trochu čeřit hladinu a tak se objeví nějaký ten Pepe a Florentino... Bye

Reagovat
herbage

Píšu dobře, píšu rád, viď

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.spanelskyfotbal.cz/clanky/1354-pepe-dostal-trest-na-deset-zapasu kde jsou ted fanousci barcelony co rvaly ze dostane mirny trest

Reagovat
smazaný uživatel

nesmislne tvrdej trest

Reagovat
alegre

Málo, čekal jsem víc

Reagovat
alegre

Nesmyslně se opravdu píše s y, ale to neni až tak důležité. Tvrdý trest? Za to kopání, šlapání, atd?

Reagovat
smazaný uživatel

s tim y mas pravdu ale myslim ze mnel dostat mene zapasu

Reagovat
smazaný uživatel

Losoune, stejně si z nás střílíš, viď?

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Celkem dost, ale po zásluze.

Reagovat
alegre

A Real se odvolá!

Reagovat
smazaný uživatel

Odvolal se proti kartě Higuaína,a vyšlo to.

Reagovat
smazaný uživatel

Adekvátní.. Ale mohlo by to být i víc a nemohl by se divit.

Reagovat
smazaný uživatel

správný trest

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhezčí nůžky Rivaldo

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se dost líběj ty Crouchovi, ještě za Live.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky dobrý, ale když vemeš jak to byl duležitý gol! Navíc ke konci zápasu! Rivaldo

Reagovat
smazaný uživatel

Však jsi psal nejhezčí, proto jsem napsal ty Crouchovi.

Reagovat
smazaný uživatel

OK

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhezčí jsou podle mě ty Van Bastenovy

http://www.youtube.com/watch?v=ZCy_rVBPKio&feature=related

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
smazaný uživatel

Rivaldo byl nůžkový Bůh, ale nikdo v tomto nemá na Sáncheze - opravdový král chilena

Reagovat
terry

Alegre je definitivně zpět.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.eurofotbal.cz/video/trevor-sinclair-3148/

tohle jsou nejlepší nůžky, tohle je paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Hugo Sanchez vypadá docela jako Tom Hanks

Reagovat
alegre

Ne, Tom Hanks vypadá jako Hugo Sanchez!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Uplne jste me nabrnkali uz at mam funkcni net hned to musim skouknout.Ten prohlizec za moc nestoji.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele