Midtjylland poprvé dánským mistrem. Po vzoru Moneyballu

24.05.2015, 16:02
Aktuality
Zaujalo nás
Již ve čtvrtek se patrně navždy změnila tvář dánské kopané. Donedávna spíše podceňovaný Midtjylland získal vůbec první významnou trofej ve své krátké historii, a to rovnou docela netradiční cestou: skrze sázku na statistickou analýzu a revoluční potlačení lidského faktoru...

Ulvene (Vlci), jak se týmu z bezmála 50tisícového města Herning přezdívá, vznikli teprve v roce 1999 sloučením dvou rivalských týmů Ikast a Herning. Během 16 let v nejvyšší soutěži byli nejlépe druzí v letech 2007 a 2008, loni skončili třetí a už tehdy se pyšnili nejlepší ofenzívou v lize.

Fakt, že v tomto ročníku nakonec svěřenci nezkušeného trenéra Glena Riddersholma neměli konkurenci, tedy v jádru není tak úplně překvapivý.

Přesto triumf skromného celku bere dech: z 30 zápasů prohrál jen čtyři a vyhrál stylem start-cíl. Na prvním místě tabulky se Midtjylland hřeje nepřetržitě od pátého kola.

Pokud se nestane nic nečekaného a Midtjylland ze zbylých tří kol uhraje alespoň bod, Dánsko pozná vůbec nejsuverénnějšího mistra od rekordního 81bodového výkonu Kodaně v sezoně 2010/11. A pakliže Ulvene zvládnou vyhrát všechna tři klání, za tímto počinem zaostanou pouze o čtyři body a stanou se druhým nejdominantnějším šampionem země od přechodu na nový ligový formát na podzim 1995.

Jak se Midtjylland k takovému senzačnímu počinu dopracoval?

Možná trochu paradoxně tak, že kompletně přehodnotil svůj přístup k výsledkům, které se pro netradičně smýšlející vedení staly poněkud vedlejšími. Do popředí se dostala nekompromisní a zcela upřímná analýza vlastních výkonů - založená na statistice.

"Například když jsme doma hráli proti poslednímu týmu, porazili jsme ho 2:1. Ale náš model nám jasně napovídal, že jsme byli extrémně šťastní. Hodně lidí říkalo ‚výborně‘, přitom to ve skutečnosti bylo otřesné představení," nastiňuje přeměnu filozofie jeden ze dvou hlavních strůjců malého dánského zázraku, předseda Midtjyllandu Rasmus Ankersen.

"Nikdo nechce říkat, že vyhrál šťastnou cestou. Ale ve fotbale úspěch mění štěstí v dílo génia," pokračuje Ankersen a na jeho slova v podobném duchu navazuje jeho nadřízený, majitel klubu Matt Benham: " Jedním člověkem, kterého zvláště obdivuju, je nový trenér Dortmundu Thomas Tuchel. (...) Jednou mi říkal o tom, jak vyhráli a on pak pro následující zápas udělal šest změn jenom proto, že je považoval za součást toho pravého receptu. A média reagovala ve stylu ‚Ale tohle přece nemůžeš! Nesmíš měnit vítězný tým!‘"

Uvažování obou představených mozků midtjyllandského triumfu nápadně připomíná nedávno patřičně zmedializované (i zfilmované) principy takzvaného Moneyballu - na statistické analýze založeného modelu generálního manažera baseballových Oakland Athletics Billyho Beanea, který podceňovanému mužstvu umožnil soupeřit s bohatšími soky.

Něco podobného nyní v Midtjyllandu 31letý Rasmus Ankersen a o více než 15 let starší Matt Benham opravdu realizují. Jeden výrazný rozdíl spočívá v tom, že oaklandští nakonec svou revoluční misi až k vysněnému titulu nedotáhli. To Midtjylland ano; dokonce ihned v první sezoně, která červencový příchod obou mužů následovala...



Ti dva se prostě našli.

Matthew Benham je manažerem investičního fondu, který k celému svému jmění přišel skrze systematické nalézání chyb bookmakerů a profesionální sázení na fotbalové zápasy. Už roku 2012 anglický podnikatel investoval do svého milovaného a po uši zadluženého Brentfordu, který pod jeho dohledem zaznamenal postup do druhé ligy, aby letos dokonce usiloval o Premier League.

Rasmus Ankersen je zase nesmírně mladý kouč s áčkovou licencí, který se sice v průběhu své aktivní kariéry potýkal s neustálými zdravotními trablemi, ty mu ale na druhou stranu daly dostatek času k hloubání - a mimo jiné sepsání knihy s názvem "The Gold Mine Effect" (Efekt zlatého dolu) o identifikaci výjimečného fotbalového talentu a jeho následného rozvoje.

Ani volba Midtjyllandu přitom není náhodná. Ankersen v jeho strukturách působil jako hráč i trenér a zná většinu vedení, které podle něho vždy bylo nakloněno inovacím. "A taky nám samozřejmě pomohlo, že jim docházely peníze. Pokud je nemáte, vždycky budete mít tendence naslouchat těm, kdo vám je chtějí dát," usmíval se v rozhovoru pro De Correspondent 47letý Benham.

Právě naladění veřejnosti i samotných aktérů uvnitř klubu je to, co asi nejvíc odlišuje dánské prostředí od toho vysoce konzervativního anglického.

Když totiž letos v únoru Benham oznámil, že po sezoně propustí úspěšného manažera Marka Warburtona spolu s jeho asistentem Davidem Weirem a sportovním ředitelem Frankem McParlandem, strhla se v britských médiích masivní vlna nevole.

Investorovy plány na vytvoření role hlavního kouče pevninského střihu a tedy omezení jeho pravomocí na Ostrovech s oblibou interpretovali jako vlastníkovu snahu hrát si na diktátora. Jeho úmysly přitom vždy byly a stále jsou daleko spíš přesně opačné.

Benhamovým ústředním cílem je rozmělnit zodpovědnost a celkově omezit lidský faktor při činění důležitých rozhodnutí. Majitelův model, jehož pomocí si vytváří své vlastní kvalitativní žebříčky klubů napříč celou Evropou, přitom docela jasně odhaloval, že za abnormálními úspěchy Brentfordu stála mimo jiné abnormální dávka štěstí.

"Tabulka je notoricky nepřesným ukazatelem, protože zkrátka zobrazuje tolik nahodilostí, že si to lidé ani neumí představit," brání se Matt Benham a vytahuje z rukávu jeden silný trumf: "Jedním z nejlepších příkladů tohohle je, že ještě v půlce sezony se v Německu Dortmund nacházel na dně tabulky. My ho přitom stále hodnotili jako druhý nejlepší klub v zemi. Měli prostě jen neskutečnou smůlu."

Brentford, který před pár dny vypadl v semifinále play-off League Championship o postup mezi anglickou smetánku, si na rozdíl od Borussie dlouho žil nad poměry.

Když se v prosinci nacházel na páté příčce, Benham jej měl ve své "tabulce pravdy" posazeného zhruba uprostřed - na místě jedenáctém. Právě to ho přivedlo na myšlenku, že jednoduše může být líp. A Warburton dostal s předstihem padáka...

První svého druhu

Není to tak dávno, co New York Times označil kopanou za "nejméně statistický ze všech předních sportů". Tehdy se psal rok 2010 a od té doby se na pohled změnilo pramálo.

Společnosti jako Opta nebo ProZone si sice získávají čím dál silnější slovo, jenže pořádné oblibě a hlavně důvěře se nadále těší především mezi fotbalovými "geeky", kteří si analýzou dat obyčejně zpestřují sledování svého oblíbeného sportu.

Časy se však přeci jen mění, a dokonalým důkazem pozvolné revoluce je příběh Teda Knutsona, spoluzakladatele serveru StatsBomb. Jeho trademarkem se na Twitteru, kde ho sleduje na 13 tisíc lidí, staly tyto barevné "radary", které elegantní cestou postihují fotbalistovy přednosti i slabiny, a určitou cestou kvantifikují jeho komplexnost.

Ted Knutson už v této době na sociální síti aktivní není a může za to právě skutečnost, že se jeho tamější činnost pomalu stávala nebezpečnou. Už loni v létě byl totiž schopný nadšenec začleněn do midtjyllandských i brentfordských struktur, a uveřejňování faktického know-how svých zaměstnavatelů se tak přirozeně stalo neudržitelnou situací.

Knutsonova práce stojí v první řadě na vyhodnocování všech nebezpečných situací, pohybu hráčů s míčem i bez míče. V tomto ohledu je pro Benhamovy kluby zásadní rovněž partnerství se společností E4talent, která zaznamenává výhradně střely vysílané z takzvaných "nebezpečných prostor", jimiž se míní zóna od malého vápna po hranici pokutového území. Odtamtud alespoň v Premier League padá zhruba 77 % všech gólů, čili naprosto rozhodující většina.

Těmito daty se posléze řídí ledacos: taková hrubá čísla v konečném důsledku slouží trenérům při plánování poločasového motivačního proslovu a zároveň jsou i zcela unikátním způsobem nadřazena instinktu běžného midtjyllandského skauta.

To samozřejmě neznamená, že by si snad v dánském klubu zraku pozorovatele necenili ani zdaleka tolik, jak velí současný úzus fotbalového světa. Podle Benhama jde spíše o to nenechat se unést malým vzorkem (na vlastní oči) viděných zápasů. Zvláštní důraz je kladen také na psychologický profil potenciální akvizice.

Skvělým příkladem je v této otázce nedávná koupě Tima Sparva; nenápadného dělníka středu pole, kterého Ankersen nazývá "nestatistickou hvězdou", respektive skrytým pokladem.

"Máme tu ještě jedno číslo 6 (defenzivního záložníka - pozn. red.), Izzunu, a ten vás od pohledu zaujme mnohem spíš. Je velice silný, atletický a páchá celou řadu spektakulárních obranných zákroků. (...) Sparvovi se jen zřídka dostává takového kreditu (jako Izzunovi), ale my máme za to, že to je dáno pouze jeho skvostnou poziční hrou," srovnává Ankersen.

Někdejšího hráče Groningenu si přitom Midtjylland vyhlédl docela banální cestou. Sparv totiž v minulé sezoně působil ve Fürthu, který by si v rámci univerzální Benhamovy tabulky všech evropských klubů jakožto druholigový německý mančaft hravě našel místo mezi celky anglické Premier League; a sám Sparv byl jeho nejvytíženějším služebníkem. Proto se dánský mistr zaměřil primárně na něho - a objevil v něm rozdílovou figurku.

Nejtěžší zkouška, co se hráčských transakcí týče, ovšem na klub z města Herningu teprve čeká: mužstvo je teď na očích jako nikdy, a proto se v létě očekává odliv tří až čtyř tahounů.

Midtjylland na druhou stranu nijak panikařit nemusí, mimo schopných vyhledávačů skrytých talentů se totiž může opřít rovněž o vlastní akademii, kterou ostatně dříve dlouze vedl sám současný kouč A-týmu Glen Riddersholm.

Mládežnickými strukturami skromného klubu prošlo zhruba pět až šest obvyklých členů zahajovací jedenáctky Ulvene - včetně vycházející hvězdy dánské jednadvacítky, Pioneho Sista. Také s jeho odchodem se teď všeobecně počítá...

Nekorunovaní mistři standardních situací

Zatímco o svém analytickém modelu docela logicky nebudou chtít jeho tvůrci vykládat příliš otevřeně, o jiných inovacích se už Ankersen s Benhamem rozpovídají s obrovskou chutí.

Jednou z nich je zvýšený důraz na rozvoj individuální osobnosti. "Nikdy jsme nerozuměli tomu, proč by se fotbalový hráč neměl rozvíjet způsobem, jakým se rozvíjí takový individuální sportovec. Ten se snaží optimalizovat veškerý aspekt svého řemesla. Výživu, všechno, i ty nejmenší detaily. Fotbalisti tohle nedělají," kroutí hlavou Ankersen během udávání rozhovoru pro Sports Illustrated.

"Golfisté každým dnem trénují svůj švih. Proč by totéž neměli dělat fotbalisté? Takhle máme v seniorském týmu Midtjyllandu dva hráče, kteří se připravují se specialistou přes kopací techniku," svěřuje se dále relativně čerstvý třicátník Ankersen.

Právě neustále zdokonalovaná míčová technika fotbalistů Midtjyllandu potom přímo vede k jejich sílící pověsti expertů přes (ne)přímé kopy.

Ještě koncem března platilo, že dánští šampioni po standardkách skórovali v průměru jednou za zápas, a dlouhodobě v Evropě nacházeli konkurenci akorát v Atlétiku Madrid. Hned třikrát v tomto ročníku se přitom Midtjyllandu podařil vpravdě husarský kousek: proměnit v gól rovnou čtyři standardky v rámci jediného ligového duelu.

Podobné bizarnosti pochopitelně nejsou ničím jiným než váženým produktem zvýšené a konstantní pozornosti, kterou zahrávání volných kopů v MCH Areně věnují. Hráči, trenéři, Ankersen i externí odborníci se vždy jednou za měsíc scházejí na společné poradě a pokoušejí se dohromady zahladit i ty nejmenší nedostatky.

"Minulý měsíc jsme tu měli bývalého hráče amerického fotbalu se zkušenostmi z NFL (americká nejvyšší soutěž - pozn. red.)," konkretizuje Ankersen pro De Correspondent. Inspirace v zámoří je potom zcela evidentní: jednou z nových vymožeností Midtjyllandu je například hráčovo obíhání soupeřovy zdi na styl amerického running backa.



Matta Benhama i jeho spolupracovníky ještě čeká dlouhá štreka za ryzí nesmrtelností a permanentní známkou úspěšných průkopníků.

Midtjylland teď chce prorazit v evropských pohárech; Brentford zase čeká hledání nového manažera a aplikování celého složitého modelu v o poznání složitějších podmínkách, než jaké na Benhama s Ankersenem čekaly v Dánsku.

Oba pánové přitom v různých interview zdůrazňují, že ani jejich současná databáze není neomylná. Navíc se nejedná o žádný uzavřený proces, takže se nepřestává pracovat na zavádění nových prvků.

Už teď je každopádně jasné, že tahle nenápadná dánská značka pod vedením progresivních hlav určitým způsobem přetváří fotbalovou realitu a aspiruje na pozici regulérního udavače nových trendů.

Moneyball je v těchto letech nesmírně populární, o čemž se přesvědčil i Alex Stewart se svým důvtipným nápadem převést Beaneovu vizi do počítačového světa Football Manageru. A jak nám názorně ukazuje letošní kometa z Herningu, při rozumném počínání může tentýž ideál fungovat, lépe řečeno přinášet trofeje, i v reálu.

A to je bezpochyby vzrušující zjištění...

Autor: Tomáš Daníček / si.com, decorrespondent.nl, guardian.com

Komentáře (98)

Přidat komentář
smazaný uživatel

MoneyBall super film, tak tohle si rád přečtu

Reagovat
aurelio

Nepochopil som z toho ani jedno slovo. Teda až na konci, že dvaja trénujú kopanie štandardiek a preto z nich dávajú góly. O čom bol ten text predtým? Vďaka za vysvetlenie

Reagovat
smazaný uživatel

Je to přeloženo OTROCKY slovo od slova z nějakého webu.Hrozná fušeřina.Někdo to možná pochopil,já taky ne .

Reagovat
fantomas

Lol

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

se na to koukni v originale, takhle to muze byt akorat spatne prelozeno..

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

a co z toho má jako chápat?

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
db18

Ale Fürth menší odbobou Borussie?

Reagovat
fantomas

Ahh, to bylo myšleno jen v tý rovině "výsledky neodpovídají předváděný hře".

Reagovat
db18

Ok... to jsem z toho právě nepochopil.

Reagovat
fantomas

Radši sem to vypustil

Reagovat
smazaný uživatel

po vzore Moneyballu sa snažil postaviť tím aj LFC a vidíme, ako to dopadlo.

Reagovat
smazaný uživatel

no to spis ne, v moneyballu trejdovali a brali hrace na zaklade statistik. V Liverpoolu utratili miliardu a vedeli o tech hracich velkou picu...a taky to tak dopadlo

Reagovat
fantomas

No to teda vůbec neodpovídá.

Reagovat
kilobyte

tak ono snažit se a udělat něco je veklý rozdíl

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak, ale niekto z klubu mal kecy o Moneyballe, tuším Brendan alebo dokonca vlastnik Henry, už si to nepamätám...

Reagovat
eLJay.91

Tak byl to asi Henry, když vedle LFC vlastni taky Red Sox, kteří tu filozofii převzali od Oaklandu jako první.

Reagovat
Kang & Kodos

Podle jaký statistiky byl proboha nejlepší náhradou za Suaraze zrovna Balotelli?

Reagovat
frankiefcb

dle IQ?

Reagovat
smazaný uživatel

nákup overrated místo underrated, stane se, taky v tom vidim jen minimální rozdíl

Reagovat
Atlético de Madrid

<3

Reagovat
fantomas

Viď!!!! Klub podle mýho gusta

Reagovat
Atlético de Madrid

Jo Potom co jsem Moneyball viděl jsem si říkal, jestli někdy něco takovýho uvidíme ve fotbale. Nepřišlo mi to reálný, přeci jen je fotbal poměrně unikátní sport s hromadou proměnných, které se asi měří hůř než u baseballu... ale tak zjevně to jde. A docela by mě zajímalo, jestli nějakou analýzu udělalo i Atlético, protože naše standardky se naprosto vymykaly jakýmkoliv standardům.

Reagovat
fantomas

"standardky se naprosto vymykaly jakýmkoliv standardům"... hezký

To bys měl zjistit no, protože držet krok s timhle Midtjyllandem je už fakt něco. Ještě v únoru ste byli před nima s průměrem 1,04 gólu ze standardky na zápas. Nejbližší tým PL, Arsenal, měl 0,57. :))

Reagovat
raduinho

Moneyball, Brad Pitt a Jonah Hill

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Milan.B

lepsie by to bolo po vzore Scarface-u

Reagovat
Kovi81

Reagovat
technecium

Uměl by mi někdo vysvětlit, v čem to spočívá?

Jako v tom, že se nezaměřují na svůj vlastní výkon, ale podle internetovejch statistickejch stránek se připravují na každého soupeře zvlášť?

Že na každou pozici v mužstvu mají hráči naprosto spercifický trénink? Nebo já to vůbec nechápu...

Reagovat
Milan.B

nehraju v identickej zostave, ale na kazdeho supera maju taktiku podla toho co zistili zo statistik?

Reagovat
božský John

V podstate neco takovyho dela uz leta Mourinho. Jeho tym nehraje imrvere svuj styl jako treba Guardiolovy tymy, ale umi usit taktiku na kazdej jednotlivej zapas. Tady to bude asi jeste dost vic technokraticky ohledne tech statistik a tak

Reagovat
fantomas

Mourinha v tom teda nevidim vůbec. To, co Benhamovi imponuje na Tuchelovi, třeba žádná Mourinhova devíza neni.

Reagovat
fantomas

Detaily toho modelu logicky nejsou známy, ale na svuj vlastní výkon se samozřejmě zaměřujou - naopak velmi. Analyzujou každej zvlášť, hráčum se podle toho upravujou tréninkový jednotky, atd...

Reagovat
technecium

Takže je to vlastně o tom, že využívají běžně dostupných moderních technologií, narozdíl od ostatních a více se specializují na konkrétní schopnosti hráčů ve hře, jako je zahrávání standartek? A kvůli tomu jsou tak strašně úspěšní?

Reagovat
fantomas

Ty moderní technologie nejsou dostupný všem, protože to, co dělá Knutson (a ted už to nezveřejnuje na žádný stránky), neni nic běžnýho. A pokud maj tým takových Knutsonů, tak bůhví, co tam všechno můžou kutit.

Reagovat
technecium

Takže vlastně nikdo neví, co na ně hrát, protože nikdy nehrajou to stejný?

Reagovat
fantomas

Ne, o hernim stylu neni vůbec řeč. Tohle je spíš o sebereflexi, jakou fotbalový kluby málokdy provádějí, tim spíš ne skrze statistický data, a o přístupu k individualitám - jejich zdokonalování a preciznim skládání vedle sebe tak, aby společně fungovaly jako jeden muž.

Reagovat
smazaný uživatel

a jak statisticky zajistim, aby v tom byli všichni hráči na 100% za mnou a nemrdali na to, protože je to nebaví?

Reagovat
božský John

Skoda, ze ten Mydtjylland neni rozebranej vic konkretne (ikdyz chapu, ze si asi svoje know how strezi). Zrovna u Moneyballu jsem si rikal, ze je skoda, ze neco takovyho nefunguje ve fotbale. V podstate o necem je az druha polovina clanku, to s tema standartkama je zajimavy. Tenhle "americkej model" ma ve fotbale budoucnost

Reagovat
fantomas

Tak ta první půlka je o představení celý filozofie za tim fungovánim, která mi v tomhle světě nepřijde uplně samozřejmá a běžná.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem nevěděl, že je i film . Musím mrknout.

Reagovat
db18

Ten není o fotbale.

Reagovat
smazaný uživatel

To není i ta kniha..

Reagovat
db18

Hm, jsem si říkal, že se Sisto nějak zasekl, že 8 gólů už měl na podzim - a on mezitím 1/3 ligy promarodil...

Reagovat
fantomas

Ale vrátil se a hned to natřel Kodani

Reagovat
db18

Jsem zvědavý, jestli ho udrží, HSV už má delší dobu zájem o přestup, plus z BL se k tomu přidal ještě Werder a Hoffenheim (to ovšem bylo před zraněním, tak kdo ví, jestli ten zájem nevychladl)

Reagovat
smazaný uživatel

Jako dává to smysl, pracovat na dovednostech hráčů, analyzovat jejich návyky atd... to je podle mě v dnešním fotbale nutnost. Taky ten skauting po celé evropě v druhých ligách na základě jednotlivých výkonů v dlouhodobé rovin, to je paráda, co ale nechápu, jak to dělaj. Počítač ti přece nemůže sledovat všechny zápasy a jednotlivé hráče a hodnotit je nebo jo? To je asi to jejich kouzlo co se nedozvíme.

Reagovat
smazaný uživatel

* i v druhých ligách

Reagovat
fantomas

Ale může... když se podíváš na ty radary, tak Knutson vychází z Opty a pak si to skládá do těch přehledných útvarů. Ten sběr dat neprovádí přímo tým z Brentfordu / Midtjyllandu, ten provádí primárně partnerský společnosti (typu jmenovanýho E4talent) a na tobě pak je, jak efektivně s nima budeš sám nakládat.

Reagovat
smazaný uživatel

To bude teda asi něco na bázi těch měření jak ukazují kolik toho hráč naběhal, kolik sprintem, jakými směry, kam nahrával atd. No asi to nebude levné, ale určitě ti to pomůže s analýzou vlastního týmu, ligových soupeřů a když budeš mít pár lidí co v tom budou hledat talenty tak máš všechno co potřebuješ. Ale pořád je to jenom fotbal a ten nemá logiku.

Reagovat
domingo

Cili pokud to chapu spravne, tak oni vicemene kaslou na konkretni pripravu na jednotlivy soupere (a reakce primo uprostred zapasu) a misto toho uci hrace hrat tak, jak je to na jejich pozici statisticky nejvyhodnejsi?

Jakoze prijde trener za levym kridlem, ukaze mu graf a rekne: V 80% pripadech je pro tebe lepsi bezet sem, protoze vetsina pravych obrancu jsou pravaci a budou proti tobe vystupovat takhle. A pak uz je jedno, jakej konkretni Andersen proti tobe stoji, protoze v 8 pripadech z 10 ti to proste matematicky vyjde.

Nebo je to nejak uplne jinak?

Standardky jsou logicky no, tam jde jenom o techniku a signal, na ty klade duraz spousta "slabsich" tymu, ktery by jinak neobstaly v otevreny hre. Kdyz se naucis fakt dobre kopnout primak, je vicemene jedno, jestli proti tobe stoji Chelsea nebo Blsany.

Reagovat
fantomas

Přesně takle to chápu já. Žádná příprava předem, ale příprava jakoby v retrospektivě - prostě se poučit z chyb, vyhladit nedostatky, sestavit takový menší fotbalový roboty.

V zásadě vysoce individualistický pojetí, což asi přesně koresponduje i s těma principama baseballu třeba (nevim). Jak mluví o tom golfistovi zkrátka... makej na sobě a pak budeš v podstatě kolektivu většim přínosem, než kdyby ses mu podřizoval v první řadě.

Reagovat
domingo

Na tomhle je nejzajimavejsi, ze podle EF maji na soupisce sest Nigerijcu. V nigerijskym narodaku takovejhle level organizace nevidel nikdy nikdo

Reagovat
fantomas

Taky žádnej z nich na srazy nigerijský repre pokud vim nejezdí.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo by potom obdivoval Tuchela, ktorý urobil po víťaznom zápase 6 zmien? Navyše z jedného odkazu som to pochopil tak, že tréneri dokonca cez polčas dostávajú od analytikov správy, na čo majú hráčov v šatni upozorniť. Zrejme kde robia chyby, kde nechávajú otvorené priestory, kde sú v zápase slabé stránky súpera, ktoré by šlo využiť.

Reagovat
fantomas

Protože se nenechal unést výsledkem. Jako jasněže v praxi to neni doslova žádná příprava předem, to sem nadsadil jen. A ty poločasový proslovy přece právě pasujou do toho konceptu zpětný vazby a poučení z chyb ne?

Reagovat
Zaschrona

Super clanek. A teda zaujalo me, jak velky duraz prikladaji standartkam. Ono to asi vubec nebude nahoda, protoze presne to je ta vec, ktera zasadne umi zvratit zapasy - pokud maji z toho prumer vetsi nez gol na zapas, je to neuveritelna zbran. Nekteri "skveli" fotbalovi trenersti filozofove by si tohle meli uvedomit, dokonce by ty standartky treba i mohli vubec zacit nechat svuj tym trenovat.

Reagovat
fantomas

Jako dát třikrát za sezonu 4 góly ze standardek v jednom zápase... já tu větu v originále musel číst pětkrát, jestli ji jakože fakt dobře chápu.

Reagovat
Zaschrona

Taky jsem se nad tim pozastavil. A o to smutneji mi je, protoze to je priblizne asi tak pocet nebezpecnych standartek, ktere Everton v tehle sezone mel.

Reagovat
smazaný uživatel

A Bayern, pokud nepocitam primy strely, nedal za celou sezonu ani ty ctyri goly..

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To rozhodně může být obrovská zbraň. Dost nechápu, proč to fotbalový svět i po tolika letech tak nedoceňuje. Futsal je toho jasnou ukázkou (byť samozřejmě úplně jinak se plánují signály 4vs4 na malým place než pro situaci, které se zúčastní dvě jedenáctky na velkým prostoru).

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Bakary3

Pěknej článek, víc takových.

Jen nechápu tohle...

Když se v prosinci nacházel na páté příčce, Benham jej měl ve své "tabulce pravdy" posazeného zhruba uprostřed - na místě jedenáctém. Právě to ho přivedlo na myšlenku, že jednoduše může být líp. A Warburton dostal s předstihem padáka...

?

Reagovat
fantomas

V čem přesně je problém?

Tou tabulkou pravdy se míní "Majitelův model, jehož pomocí si vytváří své vlastní kvalitativní žebříčky klubů napříč celou Evropou, přitom docela jasně odhaloval, že za abnormálními úspěchy Brentfordu stála mimo jiné abnormální dávka štěstí."

- na základě toho, kolik střel v nebezpečných prostorách (a dalších proměnných, asi) všechny týmy soupeřům dovolujou, si Benham sestavuje nějakou svou tabulku, kam jakoby do jedný ligy naplácá všechny evropský týmy... a Brentford mu v danou chvíli vyšel až jako . nejlepší v Champu.

A pokud je problém s Warburtonovym padákem, tak tam on ho jakoby dostal (bylo mu řečeno, že se s nim pro příští sezonu nepočítá), ale jinak tuhle sezonu normálně dotrénoval.

Reagovat
Bakary3

Pak jo, třeba jsem blbě pochopil, ale z tý věty mi přišlo, že mu vycházeli na 11. místo v Champu (a ne tý tabulky pravdy), proto mě zmátlo, že vyhodili manažera. Jinak ten systém tabulky pravdy jsem pochopil

Díky

Reagovat
fantomas

No jakoby jo... v tý tabulce pravdy může mít seřazených kolik chce týmů, ale pořád si z ní může vyrejžovat jen ty druholigový anglický, a potom jak to udělal, mu vyšel Brentford 11. v rámci Champu. I když byl v reálu 5.

Reagovat
Talker

To je právě lehce nepochopitelné...

Pokud byl v reálu 5., ale v tabulce pravdy byl 11., tak kde byl problém? Podle předpokladů byl v tabulce pravdy příliš nízko a jen díky štěstí splňoval cíle?

Reagovat
fantomas

No... přesně.

Reagovat
Usty

aha!

Reagovat
SIRBRANIKE

Ja v tom clanku nevidim nic nepochopitelne, najprv som si myslel, ze trollite.

Reagovat
Usty

Zkrátka zjistil, že nezáleží jenom na těch statistickejch a analytickejch měřítkách, ale rozhoduje obrovský dílo štěstí a náhody. A tak se, přestože to byl dobrej výsledek, rozhodl vyhodit trenéra z 5. místa, protože logicky "mohl" být výš...

Takhle z teoretickýho hlediska. Najít v tom čistou logiku už je těžší.

Reagovat
fantomas

Mmm

Reagovat
Talker

Skvělý článek, zrovna u tohohle bych byl rád, kdyby byl v klasické délce - tj 5 normostran a více do hloubky. Jenže tady bude asi problém se zdroji informací a podobně, co?

Jinak chápu to dobře tak, že si udělají nějaké statistické cíle a podle nich hledají hráče, aby se dostali na tu úroveň?

Tj že jedno křídlo musí umět projít 6x z 10ti pokusů přes beka a zkoušet to pravidelně a být schopný poslat nebezpečný míč do vápna, ale nevadí, že úspěšnost přihrávek má 70%, kdežto druhé křídlo musí jít více do střely, stačí, když projde 4x z 10ti, ale musí mít skvělou střelu z oblasti mezi velkým a malým vápnem?

Případně že u středních záložníků hledají jednoho, který má perfektní kolmice, jednoho, který vyhraje každý souboj a třetí, který má poziční hru a passing?

Takže ve výsledku nehledají komplexní hráče, ale hráče přesně sednoucí na tu pozici, která vyžaduje přesný styl hry a přesné kvality?

Reagovat
fantomas

Ten článek v podstatě nic nefiltruje, no, proto je možná pro někoho taky moc nepochopitelnej. Řekněme, že zbytek informací už je prostě confidential.

Jo, víceméně. Zrovna ten Sparv je případ klasickýho skautingu, kterej následoval práci tý "tabulky pravdy", další posily už se ale vybíraly zhruba timhle způsobem, tušim.

Reagovat
Kiwi-21

No pokud by to mělo být jak ve filmu tak vícemeňe ano

Jeden stoper co vyhravá souboje a skvěle předvidá,2 konstruktivněší a rychlejší

A nebo třeba když odejde hráč který vstřelí 15.golů za sezonu jak to rozložit mezi více hráčů ať ty góly nechybějí

Ve filmu bylo také že využily hračových nej vlastností a sebraly jeho nej slabiny a naučily ho podle jeho předpokladů hrát na novém postu,např z nadhazovače udělaly pálkaře,hráče do pole a nebo naopak

Reagovat
Talker

No právě o to mi jde, jestli se "inspirovali" filmem, respektive jestli se film zakládá na pravdě nebo vzali téma, kompletně to překopali a vyšla z toho blbost.

Reagovat
Pipo123

Stejne je to project na 2 roky a potom boom zasa budú hrať sračku.

Reagovat
fantomas

Pokud je tenhle projekt nějak nastavenej, tak na přesně opačnej efekt - dlouhodobý fungování na špici. Pokud ten jejich systém skautingu neselže a i při tom očekávanym odlivu opor si udrží významnou funkci, nevidim důvod, proč by měli jít nějak závratně dole vodou.

Nikdo neřiká, že ted udělaj šňůru 5 titulů v řadě třeba... ale nějaký dramatický úpadky si taky moc představit nedokážu.

Reagovat
Neuro

ale aspoň dělají něco nového a "průlomového"

Reagovat
Usty

Super článek i myšlenka

Po státnicích si hned pustím Moneyball, to je stejně geniální film, jak z hereckýho hlediska, tak z podstaty toho filmu.

Reagovat
Shevchenko

Tak mě napadlo, že Šafarčík měl taky nějakou svoji tabulku pravdy

Reagovat
Shevchenko

Každopádně zajímavé, budu jim držet palce. A Moneyball si hned ukládám do sekce Chci vidět

Reagovat
Talker

Jinak zajímalo by mě, jak sestavují tu tabulku pravdy. Když nedá útočník 3 tutovky (2 wondersavy + břevno), tak se to bere jako neúspěch/pokles formy útočníka nebo smůla, která jde do tabulky pravdy?

Reagovat
fantomas

Tabulka pravdy je jen pro kluby.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Mh, fakt zaujimavý, práve som si pozrel tabulku a oni doma ani raz nestratili Všetky bodove straty prišli vonku. Čím to môže byť? Velké množstvo strát vonku väčšinou indikuje nizku kvalitu kádra, ale tu..... Ale aj napriek týmto stratam su v tabulke vonku 1. y Kodaňou

Reagovat
fantomas

Jj, dokonce snad byli takovym prvnim doma neporaženym týmem v historii dánský ligy.

Reagovat
Shevchenko

Už to neplatí

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Škoda...... mohlo by sa to začať volať plzeňský alebo bayernský efekt....po zisku titulu prehrá/stratí body každý

Reagovat
fantomas

Tak ne, jinak to bylo, a to už jim nikdo nevezme...

Infostrada Sports ‏@InfostradaLive

'Moneyball' FC Midtjylland have won their first Danish league title ever, and become the first team winning RECORD 15 home league matches.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele