Messi může obhájit vítězství v anketě FIFA The Best, v nominaci je 12 hráčů

14.09.2023, 17:55
Aktuality
Lionel Messi (© AFP)

Ve dvanáctičlenné nominaci uchazečů o prestižní trofej The Best pro nejlepšího fotbalistu světa jsou poslední držitel Lionel Messi nebo šest hráčů Manchesteru City. Seznam dnes zveřejnila FIFA na svém webu. Oceňovat bude za výkony od 19. prosince, tedy hned po skončení mistrovství světa v Kataru, do 20. srpna.

Messi v Kataru dovedl Argentinu ke světovému zlatu a cenu FIFA získal již na konci února. Federace tehdy zohlednila úspěchy za rok a půl, tedy od léta 2021 do světového šampionátu. Celkově může šestatřicetiletý špílmachr anketu FIFA ovládnout už poosmé, čímž by opět vylepšil vlastní rekordní bilanci. Název The Best nese anketa od roku 2016.

Společně s bývalým kanonýrem Paris St. Germain a nynější hvězdou Interu Miami Messim je v nominaci jeho bývalý spoluhráč z pařížského klubu Francouz Kylian Mbappé. Polovinu tvoří hráči City, tedy týmu, který v minulé sezoně dosáhl na treble: titul v Lize mistrů, v Premier League i FA Cup. Jsou jimi norský kanonýr Erling Haaland, Argentinec Julián Álvarez, Belgičan Kevin De Bruyne, Němec Ilkay Gündogan, Španěl Rodri a Portugalec Bernardo Silva.

Zbývajícími hráči v nominaci jsou Angličan Declan Rice, jenž z West Hamu v létě přestoupil do Arsenalu, Chorvat Marcelo Brozovič (Inter Milán/Al Nasr), Gruzínec Kviča Kvaracchelija a jeho nigerijský spoluhráč v Neapoli Victor Osimhen.

Vítěze ankety zvolí kapitáni a trenéři reprezentačních mužstev, fanoušci či zástupci médií. Fanoušci mohou hlasovat ode dneška do 6. října. Termín galavečera se slavnostním vyhlášením zatím není znám.

Mezi ženami jsou ve výběru nejlepší fotbalistka mistrovství světa Aitana Bonmatíová i tři její španělské spoluhráčky. Naopak kouč mistryň světa Jorge Vilda v nominaci chybí. Loni proti němu vystoupilo 15 reprezentantek, které kritizovaly jeho tréninkové metody a požadovaly profesionálnější zacházení. Jen tři z nich se pak vešly do týmu pro MS.

Favoritem mezi trenéry mužských týmů je kouč Manchesteru City Pep Guardiola. Jeho protivníky jsou Simone Inzaghi, Ange Postecoglou, Luciano Spalletti a Xavi.

Autor: ČTK

Komentáře (30)

Přidat komentář
mastakillah

Kvara Victor

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Geordies

No, může...spíš musí. Ikdyž se to někomu nemusí líbit, beru to jako takové rozloučení s asi nejlepším hráčem historie, symbolicky po zisku vytouženého MS. Dál je to na mladšich.

Reagovat
eder

Kájo, už se na ty slavíky vyser...

Reagovat
Jordi Alba

Ten Rice tam.

Reagovat
Salfovic

Jak ten se tam dostal

Reagovat
Jordi Alba

Jak se vůbec dostal do nějaký širší nominace tvl, sem ho museli dát už jako trolling.

Reagovat
Moshe Dajan

chtěli tam mít i nějakého obránce...

Reagovat
Doomblade

Tomu teda taky nerozumím.

Reagovat
waynemarkrooney

Zaslouženě

Reagovat
SunFells

Lol, Brozovič tam je

Reagovat
Jordi Alba

To jsem si ani nevšiml, jsem to po tom Declanovi přestal číst.

Reagovat
SunFells

Nejvtipnější je ale Alvarez, kluk vyhrál vše a za to se může považovat za největšího šťastlivce.

Reagovat
Reggie

Reagovat
Alf14

Brožovič, Rice, Alvarez to už se snad nedá brát vážně tyhle ankety

Reagovat
Csaplárova past

Co tam dělá Alvarez?

Reagovat
PP

na první dobrou jsem si taky říkal, ale hrál v týmu Argentiny na MS a vyhráli zlato + treble se City byť jako náhradník. Já spíš kroutím hlavou na Brozovicem a Ricem..

Jen od nás bych tam raději viděl Saku či Odegaarda, klidně Rashe či Salaha z PL..

Reagovat
Well

Vini tam má být...

Reagovat
PP

za mě momentálně nejlepší křídlo co běhá po trávě..

Reagovat
Well

Několikrát jsem právě hledal jeho jméno a nic, každopádně i Saka nebo ten Ode rozhodně víc než Rice, ale ten to má asi za tu EKL.

Reagovat
Jordi Alba

Za EKL, to je dobrej bizárek.

Reagovat
Well

Souhlas, jinak si ale nedovedu vysvětlit co tam dělá.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Csaplárova past

No právě, Alvarez těží jen z toho, že byl členem vítězných týmů. Po trávnících běhají hráči s lepší sezónou, jen bez trofejí ...

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Csaplárova past

Takový Giroud měl na chlup stejnou sezónu, jen nemá ty trofeje.

Kolo Muani ... a další a další

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Lemond Laws

Ty vole, kolikátá je to anketa?

Reagovat
PP

za co Rice a Brozovič??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele