Ligue 1 - preview 32. kola: Lille útočí na třetí místo

03.05., 08:32, aktualizováno 06.05., 08:46
Previews
Stade Pierre-Mauroy (© AFP)

Dvaatřicáté kolo je roztaženo do více dní a v pondělí večer pokračuje jedním zápasem. Lille se po něm může posunout na třetí místo, potřebuje k tomu porazit Lyon.

Lille OSC - Olympique Lyon

pondělí 21:00

Dvaatřicáté kolo francouzské nejvyšší soutěže je roztažené do delšího časového úseku a v pondělí večer nabízí atraktivní souboj Lille s Lyonem. Domácí bojují o Ligu mistrů a mají možnost předskočit třetí Brest.

Lille během dubna ukončilo své účinkování v evropských pohárech, ve čtvrtfinále Konferenční ligy byla nad jeho síly Aston Villa a tým vedený trenérem Paulem Fonsecou se může koncentrovat výhradně na Ligue 1. V té si vede velmi dobře a tři kola před koncem má čtyřbodový náskok na páté Nice. Zajímavý je i pohled směrem vzhůru - třetí místo zaručuje start v základní skupině Ligy mistrů a manko je jen dvoubodové.

"V závěru ligového ročníku už není prostor na žádné chyby. Stačí trocha nepozornosti a přijde okamžitý trest, Lyon nechá na hřišti vše," tuší Fonseca.

Daří se i Lyonu a pryč jsou aktuálně dny, kdy se Olympique na podzim potácel u dna tabulky. Trenér Pierre Sage nasměroval sedminásobného šampiona do středu tabulky a nemusí zůstat jen u toho. Pokud Lyon v pondělí zvítězí, posune se na sedmou příčku a na šestý RC Lens bude ztrácet jen dva body.

Lille s Lyonem se letos potkaly už dvakrát, LOSC koncem listopadu loupilo v Lyonu a Olympique si napravil reputaci 7. února, kdy po výhře 2:1 postoupil do čtvrtfinále Francouzského poháru.

"Před utkáním proti Nantes (7. dubna) chybělo do konce sedm zápasů a já měl za to, že na poháry budeme muset získat patnáct bodů a dostat se na číslo padesát. Nyní zbývají tři zápasy a my musíme vyhrát minimálně dva. Ale v pondělí se v Lille může stát cokoli, rozhodně necháme na hřišti vše," slibuje Sage.

Citelnou ztrátu v domácí sestavě bude představovat Benjamin André, kapitán si poranil stehenní sval a duel bude sledovat jen z tribuny. Společnost na marodce mu bude dělat Samuel Umtiti, Andrej Ilić, Rafael Fernandes a Ignacio Miramón. Chybět bude i Adam Ounas.

Do nominace Lyonu se po dvouzápasové absenci vrací Nicolas Tagliafico, k dispozici naopak nejsou Adryelson, Johann Lepenant, Sinaly Diomandé, Saël Kumbedi, Mahamadou Diawara a Paul Akouokou.

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Tiago Santos, B. Diakité, Yoro, Ismaily - Ang. Gomes, Bentaleb - Žegrova, Haraldsson, Cabella - J. David

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Clinton Mata, O'Brien, Čaleta-Car, Tagliafico - Matič - Caqueret, Tolisso - Nuamah, Lacazette, Benrahma

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.83 - 3.42

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Le Havre AC - Racing Strasbourg

sobota 15:00

Blízko hodně nečekanému úspěchu byl naposledy zachraňující se nováček z Le Havru. Asi jen málokdo čekal, že by ještě mohl odložit oslavy titulu PSG v Parku princů, málem se mu zdařilo urvat tři body. Nakonec i remíza je výsledkem, s nímž se v Normandii opravdu moc nepočítalo. Teď domácí na povedený výkon z Paříže chtějí navázat v souboji se Štrasburkem.

Hosté přitom na Stade Océane nepřicestují v ideální pohodě, v posledních dvou zápasech prohráli. Nyní každopádně mohou podniknout definitivní krok k přežití v Ligue 1. Pokud uzmou tři body, na nic a nikoho se už nebudou muset ohlížet. Od šestnácté příčky, znamenající baráž, kterou mimochodem tři kola před koncem okupovaly Méty, dělilo Štrasburk sedm bodů. Náskok je to tedy tak jako tak dostatečný, v Alsasku v žádném případě nemusejí panikařit.

Jsou to bezpochyby svěřenci trenéra Luky Elsnera, kdo potřebuje získat daleko více pozitivní rezultát z tohoto klání. Mužstvo kouče Patricka Vieiry si vlastně může dovolit ještě zaváhat, jeho pevné postavení nad sestupovými příčkami by se totiž v případě nějakého nezdaru nezměnilo. Jak ovšem vzkázal hostující lodivod, hodlá si Le Racing matematickou záchranu zajistit už nyní. Obzvláště, když narazí na po papírové stránce přívětivého protivníka. "To je náš hlavní cíl,” sliboval fanouškům.

Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Desmas - El Hajjam, Salmier, Youté, G. Lloris, Opéri - Casimir, A. Touré, Targhalline - Sabbi, A. Ayew

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Bellaarouch - Guilbert, L. Perrin, A. Sylla - Senaya, I. Sissoko, Andrey Santos, Delaine - Bakwa, Emegha, Sebas

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.11 - 3.07

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AS Monaco - Clermont Foot

sobota 17:00

Monaco je tři kola před koncem tohoto ročníku v nejlepší výchozí pozici, co se udržení svého postavení vicemistra týče. Ani zdaleka ovšem nemá vyhráno, musí prostě rubat dál, aby se na konci sezóny radovalo ze druhé příčky. Obzvláště by nebylo vůbec vhodné váhat v nynějším utkání, v němž vyzve Clermont. Byť i tenhle klub má motivaci uspět, bojuje totiž o záchranu.

Je pravda, že hosté se nacházejí ve velmi nezáviděníhodné situaci, ze které nebude vůbec snadné najít cestu ven. Přestože naposledy družina z Auvergne-Rhone-Alpes doma jasně přetlačila Remeš a podala jeden z nejlepších výkonů za uplynulých několik měsíců, ztrácí na šestnácté místo, rezultující v baráž o udržení, čtyři body. Do toho navíc nemá lehký los, po Monacu vyzve před vlastními fanoušky v regionálním derby Lyon. Až následně Lorient představuje po papírové stránce jakousi přijatelnější překážku.

Přitom knížecí výběr body na stranu soupeře jen tak přepouštět nemůže. V tuhle chvíli musí odrážet ataky především třetího Brestu a čtvrtého Lille v pranici o druhý flek v tabulce. A po minulé porážce v Lyonu je potřeba znovu navazovat na pravidelní sbírání bodů z předešlých týdnů, aby se něco zásadního nepokazilo. "Myslím si, že ve druhém poločase jsme zklamali,” hodnotil předešlý zápas monacký forvard Breel Embolo, který mimochodem vynechal drtivou většinu sezóny kvůli poraněnému kolenu.

O to větší chuť má každopádně na závěrečné pasáže. Zatím zasáhl do hry jen do tří duelů, vždy v roli náhradníka. Gól si na své konto ještě nepřipsal. "Mám vždycky hlad,” vzkazoval do světa. "Sice jsem dlouho dobu nehrál, ale tým to stejně zvládl beze mě. Byla to dlouhá absence, hlavně po psychické stránce to bylo náročné. V klubu jsem však cítil velkou podporu, a to i mimo něj. Právě takové chvíle vás jako hráče i jako člověka posilují.”

AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Majecki - Singo, Kehrer, Salisu - Vanderson, Moh. Camara, Yous. Fofana, K. Ouattara - Minamino, Ben Yedder, Akliouche

Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
M. Diaw - Zeffane, Pelmard, Caufriez, Neto Borges - Magnin, J. Gastien, H. Keïta - Cham, Kyei, Virginius

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 6.24 - 8.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Metz - Stade Rennes

sobota 19:00

Když v dubnu Rennes skolilo venku v bitvě o Bretaňský poloostrov Nantes, zdálo se, že se nadechne k závěrečnému sprintu, díky němuž dokráčí na místa zaručující pohárovou Evropu. Jenže následné další derby s Brestem nezvládlo, a opětovně tak v tomto ohledu oslabilo svoje šance. Teď se pokusí uchovat nějaké naděje v Métách, jakkoli situaci nemá ve svých rukou.

Dá se říci, že hosté budou hodně závislí na tom, jak dopadne finále Coupe de France. Pokud vyhraje PSG, bude se postupovat na evropskou scénu i ze sedmé pozice. Jestli naopak triumfuje Lyon, bude záležet, jak ještě Les Gones zvládnou závěrečné pasáže sezóny ve francouzské nejvyšší soutěži. Pro výběr z Rennes to každopádně znamená jediné, a to bedlivě se dívat a hlídat si, jak si počínají ostatní soupeři, a to nejen OL. Remeš, Toulouse, Marseille či Lens, to jsou všechno celky, které ještě mají možnost urvat alespoň Konferenční ligu a představují přímou konkurenci.

Méty po jednatřiceti odehraných kolech Ligue 1 okupovaly šestnáctou příčku, která by je po skončení tohoto ročníku poslala do baráže o udržení prvoligové příslušnosti. A samozřejmě že tomuhle se míní vyhnout. Tenhle stav nicméně rozhodně není bezvýchodný, vždyť nováček z Le Havru se nacházel po stejně odehraném počtu zápasů v bezpečných vodách pouze díky lepšímu skóre. Stejně jako Rennes ani ekipa z Lotrinska mimochodem nezvládla minulý mač, před vlastními fandy padla s Lille.

FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Colin, I. Traoré, S. Sané, Udol - Jean Jacques, N'Doram, Atta - Van Den Kerkhof, Mikautadze, Lamkel Zé

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda - Seidu, Wooh, Theate, Truffert - Bourigeaud, Matusiwa, Le Fée, D. Doué - Kalimuendo, Terrier

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.89 - 3.70 - 1.99

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Stade Brestois - FC Nantes

sobota 21:00

Brest během dubna podstoupil dost náročný los. Velkou křivdu hlavně směrem k rozhodčím cítil po porážce v Lyonu, neporadil si následně s Monacem. Poslední duel ovšem musel celku z Bretaňského poloostrova vžít krev do žil, v přestřelce totiž zvládl skolit venku Rennes. Teď na něho čeká další derby, další regionální klání. Nantes přitom bojuje o holé přežití v Ligue 1.

Devět gólů, tolik jich minulý týden padlo v Roazhon Parku. Byl to jeden z nejdramatičtějších a nejstrhujících zápasů během této sezóny na francouzské nejvyšší scéně. Piráti díky tříbodovému výsledku získali zpět svou strategickou třetí příčku, kterou se pokusí udržet především před dotírajícím Lille až do konce sezóny. Pokud se jim podaří takový cíl opravdu splnit, uvidíme tenhle klub s jedním z nejmenších rozpočtů v Ligue 1 v hlavní fázi nového formátu Ligy mistrů.

Kanárci každopádně nepřicestují do Brestu v uvolněné náladě. Hodlají kousat. Nejen proto, že neúspěchy v utkáních s lokálními rivaly se u fanoušků těžko odpouštějí. Ale hlavně proto, že chtějí podniknout důležitý krok k záchraně. Od šestnácté barážové příčky dělily svěřence kouče Antoina Kombouarého po jednatřiceti odehraných kolech tři body. "Znám trenéra soupeře, je to válečník. A vím moc dobře, že se postará o to, aby nám Nantes působilo problémy,” varoval před derby domácí lodivod Éric Roy.

Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Bizot - Lala, Chardonnet, Brassier, Locko - Magnetti, Lees-Melou, Mah. Camara - Del Castillo, Mounié, Satriano

FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Amian, Castelletto, Pallois, Cozza - M. Sissoko, Pedro Chirivella - Coco, Mollet, Abline - Mostafa Mohamed

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.69 - 5.51

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Montpellier HSC

pátek 19:00

Domácí se ještě pokusí urvat post zaručující start v evropských pohárech, ačkoli situaci nemají ve svých rukou. MHSC ztrácí na nejbližšího soupeře tři body, což zároveň znamená, že mu chybí jedna výhra k absolutní jistotě setrvání v soutěži i pro příští sezonu.

Pravda, při pohledu na tabulku najdeme pět větších adeptů na boj o udržení, obzvláště když La Paillade aktuálně drží pětizápasovou sérii bez porážky. O minulém víkendu přijelo na Stade de la Mosson Nantes, takže Michel Der Zakarian zažil emotivní duel, jelikož v bretaňském klubu působil. A nutno dodat, že vcelku úspěšně.

Z lavičky však musel sledovat, kterak jeho současný tým dohrává kvůli dvěma vyloučením ze samotného závěru o devíti! Lucas Mincarelli a Arnaud Nordin tudíž nebudou moct na Stadium Municipal nastoupit. Potěšující pro arménského trenéra bude nepochybně fakt, že se střelecky prosadil Akor Adams, a to poprvé od říjnového klání proti Toulouse. Týden předtím ukončil gólový půst Musa Al-Tamari, takže šance přidat k dosavadním dvaceti bodům z venkovních utkání nějaké další určitě nejsou malé.

TFC ovšem rovněž v pěti partiích nenašlo přemožitele. Proti Marseille ztratilo výhru až v sedmé nastavené minutě, naopak v mači s Lorientem se podařilo vsítit vítěznou trefu sedm minut před vypršením řádné hrací doby. Pochopitelně že se při výhře 2:1 o jeden zásah zasloužil Thijs Dallinga, jenž skóroval už dvanáctkrát, a tím tak vyrovnal svoje sezonní maximum z ročníku 2022/2023.

Skvadra Carlese Martíneze Novella si v uplynulých jednatřiceti duelech počínala doma hůře. Šestnáct bodů z patnácti střetnutí věru není mnoho. Proti Les Merlus pro zranění odstoupil Gabriel Suazo, nakonec ale přece bude připraven pro tento střet. Nicméně, Niklas Schmidt jej v minulém klání dokázal plnohodnotně zastoupit, když nahrál Ibrahimovi Sissokovi na rozhodující branku. Dá se jinak předpokládat, že i tentokrát bude dění na hřišti vyrovnané.

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Restes - Logan Costa, Nicolaisen, Mous. Diarra - Desler, Sierro, Spierings, Suazo - Aboukhlal, Dallinga, Y. Gboho

Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Bertaud - E. Tchato, Kouyaté, Sagnan, I. Sylla - Chotard, Omeragic, Ferri - Savanier - Mousa Al Ta'mari, Adams

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.85 - 3.56

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RC Lens - FC Lorient

pátek 21:00

Zatímco Racing chce udržet před Marseille, Lyonem, Rennes a Toulouse post zaručující start v evropských pohárech, Les Merlus potřebují nutně bodovat, aby opustili sestupové pásmo. Tři kola před koncem na to ztrácí stejný počet bodů.

Svěřenci Régise Le Brise nezačali sezonu špatně, nicméně vzniklou krizi se dosud nepodařilo zažehnat. Hrůzná je především cifra, která svítí v kolonce inkasovaných branek. Jednašedesátkrát se balon ocitnul ve svatyni bretaňského klubu, což představuje o celých deset zásahů horší výsledek, než jakým se "pyšní" Lyon a Méty, jejichž defenzivy jsou shodně druhé nejvíce propustné.

Přitom v minulém roce z toho bylo krásné desáté místo. Kvalitou kádru na něj určitě bylo i letos, avšak nakonec po čtyřech letech reálně hrozí sestup do Ligue 2. Nepříznivé situaci nahrává skutečnost, že pro zranění budou scházet Igor Silva, Formose Mendy a Ayman Kari.

Na opačném pólu zůstane mimo hru Jimmy Cabot, chybět budou i zdravotně indisponovaní Jhoanner Chávez a Neil El Aynaoui. Salis Abdul Samed už je v pořádku, Jonathan Gradit si odpykal trest za karty. Wesley Said, jenž se před týdnem coby střídající hráč postaral o jediný zářez svého týmu při prohře 1:2 v Marseille, by měl opět plnit úlohu žolíka.

Mezi třemi tyčemi severofrancouzského klubu nebude scházet Brice Samba, jenž se po roce bude znovu ucházet o cenu pro nejlepšího brankáře Ligue 1. Konkurenty mu letos budou Marcin Bułka (Nice), Gianluigi Donnarumma (PSG), Lucas Chevalier (Lille) a Marco Bizot (Brest). Faktem zůstává, že aktuální výsledky Racingu třicetiletému rodákovi z Konga příliš nenahrávají. Ale to se může po partii s Lorientem zase změnit.

RC Lens - pravděpodobná sestava:
B. Samba - Gradit, Danso, Medina - Frankowski, N. Mendy, A. Diouf, Machado - Sotoca, Wahi, Fulgini

FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Mvogo - Adjei, Laporte, Talbi - Katseris, L. Abergel, Louza, Ben. Mendy - Bouanani, M. Bamba, Ponceau

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 5.04 - 6.89

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
31
20
10
1
76 : 29
70
2
AS Monaco
31
17
7
7
58 : 41
58
3
Stade Brestois
31
16
8
7
49 : 33
56
4
Lille OSC
31
15
10
6
45 : 27
55
5
OGC Nice
31
14
9
8
36 : 25
51
6
RC Lens
31
13
7
11
40 : 34
46
7
Olympique Marseille
31
11
11
9
47 : 38
44
8
Olympique Lyon
31
13
5
13
42 : 51
44
9
Stade Rennes
31
11
9
11
48 : 41
42
10
Toulouse FC
31
10
10
11
38 : 40
40
11
Stade Reims
31
11
7
13
38 : 45
40
12
Montpellier HSC
31
9
11
11
39 : 43
37
13
Racing Strasbourg
31
9
9
13
34 : 44
36
14
FC Nantes
31
9
5
17
29 : 49
32
15
Le Havre AC
31
6
11
14
30 : 41
29
16
FC Metz
31
8
5
18
32 : 51
29
17
FC Lorient
31
6
8
17
37 : 61
26
18
Clermont Foot
31
5
10
16
25 : 50
25

Zbývající zápasy

15.05. 21:00
Stade Reims - Olympique Marseille
15.05. 21:00
OGC Nice - Paris Saint-Germain

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
Langi

Bojuje Lyon o ty pohary nebo na to uz serou? Maji jezdit po prdeli a nenechat Lille hrat…misto toho nevystreli na branu a Lille v prumernem vykonu v klidu vede 2-0

Reagovat
guzman

No

Reagovat
LesGones32

Reagovat
Langi

Ja se z tech magoru zblaznim

Reagovat
Langi

Okay…prvni pule sice strasna, gol na 3-2 taky, ale twl

Lyon si ty pohary za tehle restart zaslouzi jak nikdy. Ve svych rukach to jeste nemaji, ale verim, ze skrze 2 vyhry to dojde.

Reagovat
Seydou Doumbia

Leverkusen 2.0, totální mistrpičus

Reagovat
Seydou Doumbia

jinak nevím to na 100%, ale pokud psg vyhraje pohár nejde do poháru i 7 tým v lize?

Reagovat
Israha

Jde, jako každý rok. Šestý flek EL, sedmý flek EKL.

Reagovat
Seydou Doumbia

vyborně tak velká šancea pro lyon jestli nezlyonime prohrou v clermontu 0-2

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele