Liga Portugal - preview 34. kola: Benfica připravuje oslavy

26.05.2023, 08:33, aktualizováno 27.05.2023, 09:15
Aktuality

Na velký večer se těší fanoušci Benfiky a doufají, že jejich tým nic nepodcení a zvládne souboj se Santa Clarou. V zázrak bude doufat FC Porto.

Gil Vicente FC - Casa Pia AC

sobota 13:45

Jen krásné vzpomínky zůstaly fanouškům Gil Vicente na loňskou sezónu, ve které tým z Barcelos vybojoval účast v předkole Konferenční ligy. Letos se mu tolik nedaří a do posledního kola vstupuje až na 13. místě. Jeho soupeř Casa Pia po vydařeném začátku sezóny drží horní polovinu tabulky.

Gil Vicente chtělo navázat na výborný loňský ročník a hlavním klíčem mělo být udržení španělského střelce Frana Navarra. To se klubu podařilo, ale ani šestnáct ligových gólů pětadvacetiletého útočníka k dalšímu úspěchu nevedlo. Nepřidali se k němu totiž spoluhráči, a tak má Fran na svědomí více než polovinu branek svého klubu.

Tým ze severu neměl většinu času nárok na nějaké povedenější umístění a forma z posledních týdnů to jen potvrzuje. Před dvěma týdny sice porazil Boavistu, ale je to jeho jediné vítězství od začátku března. Minulý týden navíc v regionálním derby s Vitórii zase tahal za kratší konec.

Casa Pia má za sebou velmi vydařenou debutovou sezónu mezi elitou. Celek z Lisabonu měl fenomenální vstup do sezóny a po prvních týdnech konkuroval na čele tabulky svým bohatším a úspěšnějším městským rivalům.

Po úpadku nováčkovského entuziasmu upadly také výkony a výsledky, ale přesto může vládnout napříč týmem spokojenost. Nedávná forma je však podobně zarážející jako u nadcházejícího soupeře - Casa Pia čeká na výhru už osm zápasů v řadě.

Za herním a výsledkovým úpadkem domácího celku stojí absence Alipoura a brankářské jedničky Kricjuka, kteří chybí shodně od půlky února. Hostům s jistotou chybí dva hráči, kteří kvůli svým zraněním do sezóny skoro nezasáhli - Leo Natel a Kiki Silva.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.66 - 3.03

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

GD Chaves - Boavista FC

sobota 16:30

V Primeira Lize letos nebylo daleko od dost velkého překvapení. Nováček nejvyšší soutěže Chaves totiž tajně pokukoval po příčkách zaručující evropské poháry, a ačkoli mu ve finále unikly, nemůže tuhle sezónu hodnotit v žádném případě negativně. I Boavista vlastně mohla být spokojena, zase si jaksi držela svůj standard být především co nejdále od pásma sestupu.

Pokud se podíváme před tímto mačem na postavení v tabulce, pak domácí již nikam výše poskočit nemůžou, byť by svého nynějšího konkurenta porazili, a i kdyby padli, tak dolů nespadnou. Svěřenci trenéra Petita vlastně zůstanou jen o chlup pozadu za celkem ze severu Portugalska, nacházejícího se nedaleko španělských hranic, bez ohledu na nynější rezultát. Po třiatřiceti odehraných kolech mimochodem měli na svém kontě o pět bodů méně než jejich aktuální rival.

Tak jako tak konečný výsledek nebude mít fakticky žádný vliv na sumární vystoupení obou mužstev v rámci tohoto ročníku. Prostě u nich vládne pohoda. "Soustředíme se na to, abychom sehráli dobrou partii. Chceme našim fandům nabídnout vítězství,” ujišťoval domácí stratég Vítor Campelos, že jeho družina rozhodně zápas nevypustí. "Víme, že se utkáme s týmem, který je vždy agresivní. Ale agresivní v dobrém slova smyslu. Porazit ho bude vyžadovat výkon na té nejlepší úrovni. Každopádně si hodně věříme,” vzkazoval svému soupeři.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.63 - 2.89

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Estoril Praia - CS Marítimo

sobota 16:30

Mohl to být zajímavý a napínavý duel na závěr ligové sezóny, ale k rozuzlení situace mezi Estorilem a Marítimem došlo už dříve. Patnáctý a již jistě zachráněný Estoril tak v závěru sezóny hostí jistě šestnácté Marítimo, které se bude chystat na baráž o zachování prvoligového statutu.

Před sezónou nejspíš ani jeden z týmů nečekal, že se ocitne v situaci, kdy bude muset bojovat o prvoligovou příslušnosti. Zejména Estoril měl za sebou velmi dobrý vstup do sezóny, jejíž program ale neobvykle narušil světový šampionát a po jeho konání už tým z předměstí Lisabonu na dobré výkony nenavázal.

Během prvních třinácti kol získal Estoril víc bodů než ve zbytku sezóny, a tak může být rád za vydařený start pod trenérem Veríssimem. Ten ale nakonec na lavičce nevydržel a cestu za jistotou záchrany nakonec odtrénoval od začátku března Ricardo Soares. Ten ale může být spokojen až s posledními týdny svého angažmá - z posledních čtyř zápasů získal Estoril sedm bodů, které byly pro záchranu klíčové.

Naopak odlišný průběh sezóny má Marítimo. To se po strašném začátku sezóny samo postavilo do role největšího adepta na sestup. Přestávka kvůli mundialu mu ale na rozdíl od nadcházejícího soupeře pomohla a klub z Madeiry nakonec v předposledním kole vybojoval alespoň účast v baráži. V té bude čelit lisabonskému Estrela da Amadora.

Oba týmy mají před posledním kolem sezóny překvapivě zcela zdravé soupisky. Jen na straně Marítima chybí kvůli zdravotním problémům brankář Trmal, se kterým se ale stejně od zimní přestávky nepočítá.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.48 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Portimonense SC - FC Arouca

sobota 19:00

Jestli někdo letos v Primeira Lize příjemně překvapoval, pak bezpochyby Arouca. Celek od portského předměstí ještě v roce 2020 působil ve třetí nejvyšší soutěži, aby se jen o tři roky později mohl radovat z postupu do evropských pohárů. Závěr sezóny bude dohrávat na půdě Portimonense, které svou prvotní, hlavní ambici, čili záchranu na top levelu, má již splněnou.

Mužstvo kouče Paula Sérgia bude hájit v tomto duelu svou třináctou příčku, která každopádně nemá žádný vliv na hlavní otázky, a poslední kolo tak pro něj představuje především příležitost co nejlépe se v Portimau rozloučit se svými fanoušky. To jeho soupeř přece ještě může usilovat o strategičtější metu, ve hře je totiž páté místo, které aktuálně udržuje Vitória a které zaručuje vyšší předkolo Konferenční ligy.

Aby se však Arouquenses mohli před svého soka dostat, museli by v nynějším klání zvítězit. A také doufat, že mužstvo z Guimaraese neuspěje v Portu, což se na druhou stranu nejeví jako žádný nereálný scénář. "Postoupit do evropských pohárů po těch třech letech práce, co tu jsem, které pro mě byly velmi úspěšné, je pro mě důvodem k velké spokojenosti,” byl šťastný před nynějším mačem hostující lodivod Armando Evangelista. "Když se ti, kteří Aroucu tolik neznají, podívají na naše poslední tři roky, uvidí, že tady došlo k evoluci,” těšilo ho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 3.61 - 2.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Porto - Vitória SC Guimarães

sobota 19:00

Porto dřelo v posledních týdnech do úmoru. Snažilo se napravit škody, jaké napáchalo během celé sezóny svými nečekanými zaváháními, nicméně ani série osmi vítězných zápasů v řadě v Primeira Lize ho nedostala do situace, kdy by mělo titulový osud ve svých rukou. Pokusí se na samý závěr získat i devátou výhru za sebou proti Vitórii a bude doufat, že Benfica zaváhá.

Dva body, taková je ztráta Dragoes na první místo. Matematicky samozřejmě je manko stažitelné, prakticky se ovšem tenhle úkol jeví dost nereálné. Benficu totiž doma čeká papírově ten nejlehčí možný soupeř, a to poslední, již sestupující Santa Clara. Že by zkrátka zrovna mužstvo z Azorských ostrovů mohlo nějak potrápit lisabonského giganta, který potřebuje jen potvrdit roli jasného favorita, se prostě moc nepředpokládá.

Ale jak se říká, naděje umírá poslední. "Nejprve chci poděkovat všem našim fanouškům,” vzkazoval na tiskové konferenci portský stratég Sérgio Conceicao. "Děkujeme všem těm, kteří tým podporovali nejen doma, ale i venku. Přeměnili vlastně všechny stadiony, na kterých jsme hráli, na jakýsi náš mini domov. Opravdu nás fantasticky hnali dopředu,” hledal pozitiva na této sezóně.

Ačkoli ligové prvenství je pro Porto spíše vzdálenou záležitostí, pořád nemusí na tenhle ročník vzpomínat v nejhorším. Vždyť zkraje roku přidalo do své vitríny cennou trofej z Portugalského superpoháru, opanovalo rovněž na konci ledna Ligový pohár. A zároveň se může ještě příští týden radovat z vítězství z Tacy de Portugal, ve finále mu přitom bude stát překážka v podobě Bragy.

Mužstvo z Guimaraese jistě bude mít zájem na portské půdě uspět, protože své postavení v tabulce nemá jisté. Lépe řečeno o evropské poháry svěřenci trenéra Morena nepřijdou, akorát že je trochu rozdíl v tom skončit na pátém či šestém místě. Pokud by Vitória uhájila současnou pozici, v Konferenční lize by absolvovala až třetí předkolo. Jenže na ni se zezadu tlačí Arouca, která ztrácí pouze dva body, takže by hosté prostě měly ataky tohoto konkurenta aktivně odpálkovávat. Ten mimochodem v souběžně hraném klání vyzve venku Portimonense.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.09 - 15.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SL Benfica - CD Santa Clara

sobota 19:00

Čtyřleté čekání fanoušků Benficy na zisk trofeje může v posledním kole tohoto ročníku Ligy Portugal skončit. Jediné, co k tomu "Orli" potřebují je výhra nebo remíza na domácím Estádio da Luz s poslední a jasně sestupující Santa Clarou.

Před sezónou usedl po takřka třinácti letech na lavičku Benficy jiný než portugalský trenér a zatím si na jeho výsledky na Estádio da Luz nemohou stěžovat. Roger Schmidt od svého příchodu z Eindhovenu poskládal tým, který od úvodních kol dominoval a navzdory několika zádrhelům udržel první místo až do závěrečného kola.

Titul mohla Benfica slavit už minulý týden, kdy se představila na stadiónu městského rivala Sportingu. V zápase díky zlepšenému výkonu v druhém poločase sice stáhla dvougólovou ztrátu, ale remíza 2:2 ponechala zatím ligovou trofej bez majitele. Přesto byl bod pro Benficu důležitý, protože díky němu jí v posledním kole stačí neprohrát.

Benfica se však rozhodně nehodlá loučit s touto sezónou remízou a lze předpokládat, že si jednoznačně půjde za třemi body, kterými by potvrdila svou letošní dominanci. Podobná utkání však už několikrát přinesla nečekaná dramata, a tak Schmidtova nesmí družina hosty podcenit.

Santa Clara po několika vydařených sezónách vůbec nezvládla letošní ročník a po pěti letech se s prvoligovým fotbalem rozloučí. Tým z Azorských ostrovů prožil od přestávky, která proběhla kvůli mistrovství světa, hrůzostrašnou sérii sedmnácti zápasů bez výhry, ve kterých získal jen tři body. Zlepšené výkony v posledních týdnech tak už sestupový osud klubu nezvrátily.

Právě možnost důstojného rozloučení s elitou v pečlivě sledovaném zápase, který rozhodne o titulu, může být jedinou větší motivací hostů zaskočit favorizovaného soupeře. Případný úspěch Santa Clary na Estádio da Luz by se však zařadil mezi historicky největší překvapení ligy a je naopak velmi pravděpodobné, že Benfica bude oslavovat mistrovský titul.

Benfice bude v posledním kole chybět hostující Goncalo Guedes, který si v derby se Sportingem poranil koleno a bude měsíc chybět. Připojil se tak na marodku k druhému hostujícími hráči Julianu Draxlerovi. Hostům stejně jako většinu sezóny chybí zkušená brankářská jednička Rocha.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 15.60 - 43.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Braga - Paços Ferreira

sobota 21:30

Zápas, jehož výsledek nijak významně nezamíchá pořadím v tabulce, udělá tečku za letošním ročníkem Ligy Portugal. Paços Ferreira v minulém kole navzdory výhře přišel o šanci na udržení v lize, a v Braze se tak bude s nejvyšší soutěží loučit. Domácí celek zase díky remíze Sportingu již nemůže přijít o třetí místo a před domácím publikem oslaví postup do předkola Ligy mistrů.

Braga zakončí vydařenou sezónu před domácím publikem a lze očekávat, že fanoušci budou vyvolávat jméno trenéra Artura Jorgeho. Čerstvý trenér měsíce dubna prožil dobrou debutovou sezónu na lavičce Arsenalistas, ve které dlouho mohl pomýšlet na nejvyšší příčky a nakonec vybojoval s týmem cenné třetí místo.

To nakonec Braze zajistila remíza v lisabonském derby, neboť zrovna v minulém kole sama zaváhala. V Portu proti Boavistě dlouho vedla, ale nakonec jí o zisk tří bodů připravil v nastaveném čase Njie. Sporting ale neudržel vedení nad Benficou a přišel o šanci obrat Bragu o třetí místo.

Paços Ferreira v minulém kole proti Rio Ave měl hrát o hodně, ale nakonec hrál pouze o svou čest. Po výhře Marítima nad Vizelou bylo jasné, že už svůj osud nezvrátí, a tak výhra 3:1 byla pouze důstojnou domácí rozlučkou s prvoligovým jevištěm.

V tomto zápase lze na obou stranách čekat experimenty v sestavě. Zcela jisté však je, že za domácí nenastoupí zranění Al Musrati, Tormena, Borja a Castro. Hostům bude chybět Uilton Silva, který se zranil v minulém kole.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.73 - 13.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - FC Famalicão

pátek 20:00

Oba dva páteční protivníci letos zažili celkem poklidnou sezónu a už několik týdnů před koncem základní části si s velkým předstihem zajistili udržení prvoligové licence i pro nadcházející ročník. Domácí jako nováček letošní sezóny měli jediný cíl zachránit se a tento úkol splnili na jedničku, v tuto chvíli jim patří dvanáctá pozice s devětatřiceti body a ještě se mohou vyhoupnout do horní poloviny tabulky.

FC také bylo považováno za jednoho z možných adeptů sestupu a začalo poněkud rozpačitě, nakonec však prožívá jeden z nejlepších ročníků od postupu v roce 2019. Doposud posbíralo třiačtyřicet bodů a ještě zhruba před měsícem dokonce bojovalo o pohárovou Evropu, jenže v předchozích čtyřech duelech získalo jediný bod a momentálně mu tedy patří osmá příčka.

Před týdnem sehrálo divoký duel s obhájcem mistrovského titulu Portem a muselo čelit hned třem pokutovým kopům, nakonec s favoritem prohrálo po výsledku 2:4. Ani jeho páteční protivník se však nenachází v úplně ideální formě, protože dvakrát v řadě prohrál, naposledy nestačil na sestupující Paços (1:3). Oba rivalové se spolu utkali v polovině soutěže koncem ledna a rozešli se smírně bez branek.

Trenér Ria Ave Luís Freire se musí obejít bez zraněného Jocy, jeho protějšek João Pedro Sousa nemůže využít služeb Théa Fonsecy, Puma Rodrígueze ani Pelého.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.51 - 2.24

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Vizela - Sporting CP

pátek 22:15

Lisabonský celek se před dvěma lety vrátil na portugalský trůn a ukončil tak dlouhé devatenáctileté čekání na ligový titul, loni obsadil sympatické druhé místo a podruhé za sebou si zahrál hlavní fázi Ligy mistrů. Nicméně tento ročník mu příliš nevyšel, jelikož nezískal jedinou cennou trofej a v Primeira Lize po minulém předposledním kole definitivně přišel o naději na konečnou třetí příčku zaručující alespoň kvalifikaci nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Svěřenci trenéra Rúbena Amorima tentokráte zaostávali za největšími konkurenty Portem i Benficou od samého začátku a spíše se snažili dohánět třetí Bragu. Její náskok sice postupem času stahovali, ovšem teď už je jasné, že skončí čtvrtí a zahrají si tedy skupinovou fázi Evropské ligy. Nic už na tom nezmění ani závěrečný duel s tápající Vizelou, protože mají na kontě jednasedmdesát bodů a na SC ztrácejí nedostižné čtyři body.

Přitom jejich jediný konkurent minule zaváhal s Boavistou, ale CP neudrželo dvoubrankový náskok v očekávaném městském derby s Benficou a po remíze 2:2 tedy přišlo i o teoretickou naději. Hosté naopak mohou být se svým působením víceméně spokojeni, neboť loni při své nováčkovské sezóně obsadili čtrnáctou pozici a teď je zcela jasné, že toto své umístění vylepší. FC totiž doposud vybojovalo solidních čtyřicet bodů a nachází se na jedenácté pozici, předskočit ho může už jen Rio Ave.

Ještě před zhruba měsícem a půl dokonce bojovalo o pohárové příčky, avšak poslední dobou se zaseklo a z minulých šesti ligových zápasů získalo pouhopouhé dva body. Se svým pátečním soupeřem se v novodobé historii utkalo čtyřikrát a ve všech případech utrpělo porážku. Amorim nemůže využít služeb Cabrala se St. Justem a na trávníku se neobjeví ani duo Bragança - Tanlongo, domácí výběr by naopak měl nastoupit v nejsilnějším možném složení.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.37 - 4.79 - 1.48

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SL Benfica
33
27
3
3
79 : 20
84
2
FC Porto
33
26
4
3
70 : 22
82
3
SC Braga
33
24
3
6
72 : 30
75
4
Sporting CP
33
22
5
6
69 : 31
71
5
Vitória SC Guimarães
33
16
5
12
34 : 36
53
6
FC Arouca
33
14
9
10
34 : 37
51
7
GD Chaves
33
12
10
11
34 : 36
46
8
FC Famalicão
33
13
4
16
37 : 45
43
9
Casa Pia AC
33
11
8
14
31 : 39
41
10
Boavista FC
33
11
8
14
39 : 53
41
11
FC Vizela
33
11
7
15
33 : 36
40
12
Rio Ave FC
33
10
9
14
34 : 41
39
13
Gil Vicente FC
33
9
7
17
31 : 41
34
14
Portimonense SC
33
10
4
19
25 : 46
34
15
Estoril Praia
33
9
5
19
30 : 48
32
16
CS Marítimo
33
7
5
21
31 : 60
26
17
Paços Ferreira
33
6
5
22
26 : 59
23
18
CD Santa Clara
33
5
7
21
26 : 55
22

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele