Liga Portugal - preview 30. kola: Do akce jde Benfica

19.04., 09:04, aktualizováno 22.04., 08:31
Previews
Arthur Cabral (© AFP)

Sporting vede portugalskou nejvyšší soutěž už o deset bodů a směle kráčí za titulem, vše každopádně ještě může zdramatizovat Benfica. Pořád má matematicky možnost svého městského konkurenta předskočit, teď se bude snažit smazat ztrátu na rozdíl sedmi bodů na půdě Farense.

SC Farense - SL Benfica

pondělí 21:15

Boje v ročníku 2023/2024 v Lize Portugal se pomalu chýlí ke konci a nový mistr začíná mít stále reálnější obrysy. Je již jasné, že bude z Lisabonu, ale Benfica má k obhajobě velmi daleko. Pět zápasů před koncem ztrácí na vedoucí Sporting, který má zápas 30. kola už za sebou, deset bodů. A jakákoliv další ztráta by pro ni byla kritická.

Loňská první sezóna Rogera Schmidta na lavičce Benficy byla pohádková a historicky nejúspěšnější portugalský klub suverénním způsobem dokráčel k 38. ligovému titulu. Letos většinu doby tahá za kratší konec v souboji se Sportingem a výhra 3:0 z posledního kola nad Moreirense tomu nijak nepomohla.

Benfica totiž o kolo dříve v přímém souboji o mistrovský titul prohrála se svým rivalem na Estádio José Alvalade a od té chvíle se musí spoléhat na zaváhání Sportingu, které stále nepřichází. Poslední větší šanci na zisk trofeje tak měla v Evropské lize. Čtvrtfinále proti Marseille rozehrála dobře a doma vyhrála 2:1. V Marseille ovšem prohrála 0:1 a po penaltách se jí rozplynul také evropský sen.

Jedinou šancí na zisk trofeje v této sezóně, pokud se nepočítá Superpohár, zůstává ta v lize, ale vsadil by si na ni jen opravdu odvážný tipér. Proti Farense se však dá očekávat, že Benfica vyhraje. Tým z Algarve po výborném začátku sezóny výsledkově propadl a ani na 10. místě zatím nemá stoprocentní jistotu záchrany. Poslední dvě kola se mu ovšem povedla. Uhrál remízu 1:1 na půdě páté Vitórie a o týden dříve skolil doma 2:0 Boavistu. V prosinci navíc v prvním vzájemném klání Benficu oloupil a remizoval na Estádio da Luz 1:1.

Za domácí do utkání nejspíš nenastoupí po zranění vracející se Luiz Felipe, karetní trest si pak odpykávají Mattheus Oliveira a Bruno Duarte. Hosté mají takřka kompletní kádr a otazníky visí jen nad zdravotním stavem stopera Araúja a beka Bernata.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.99 - 5.32 - 1.36

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

GD Chaves - Estoril Praia

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.19 - 2.50

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Famalicão - Portimonense SC

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.02 - 5.53

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Casa Pia AC - FC Porto

neděle 19:00

Jeden bod ze tří ligových zápasů a postup do finále poháru - taková je forma FC Porto v posledních týdnech a způsobila, že se tým Conceiçãa musí strachovat o třetí místo v ligové tabulce. Z toho ho momentálně vytlačila Braga, a pokud se na něj Porto chce vrátit, musí v rámci 30. kola vyhrát proti Casa Pia.

Těsně před volbami prezidenta klubu je atmmosféra v FC Porto napjatá. Zákulisní tahanice odvádějí pozornost od fotbalu, který fanouškům také nedělá velkou radost. V minulém kole Porto v závěrečných minutách zachránilo remízu 2:2 s Famalicãem a bodovalo po dvou prohrách. Ty navíc zaznamenalo v zápasech, ve kterých bylo favoritem. Ve 27. kole prohrálo v Estorilu a následně doma nestačilo Vitórii Guimarães.

S tou si v posledních týdnech Porto zahrálo až až. Oba soupeři se totiž potkali v semifinále národního poháru, ve kterém už byl favorit úspěšnější. Vyhrál úvodní duel venku a postup potvrdil ve středu po výhře 3:1 na domácí půdě.

Jde ale jen o malou náplast na ráně způsobené neúspěchy letošní sezóny. Pohár už je jedinou portskou šancí na nějaký úspěch v sezóně, protože liga mu hodně utekla. Na ligového lídra Sporting ztrácí propastných 17 bodů a třetí místo zůstalo jediným reálným ligovým cílem.

Domácí Casa Pia hrající v azylu v Rio Maior má před sebou důležitou pasáž sezóny. V posledních třech zápasech sice tým z Lisabonu zabral a vybojoval pět bodů, ale stále má jen pětibodový náskok na barážovou pozici. Díky bodovému polštáři mu však stačí neprohrávat s konkurencí, což se povedlo zrovna v minulém kole. Na hřišti Portimonense sica Casa Pia prohrával 0:2, ale náskok dokázal smazat a utkání skončilo remízou.

Conceição udělal na začátku týdne radikální krok a na krizi zareagoval vyřazením čtyř hráčů, kteří do utkání s největší pravděpodobností nenastoupí. Jedná se o Jaimeho, Martíneze, Sáncheze a Franca. Mezi zraněnými pak mají hosté Marcana, Sanusiho a nejistota panuje nad zdravotním stavem brankářské jedničky Dioga Costy. Domácí jsou nadále bez útočníka Kikiho a kvůli červené kartě z minulého kola jim nepomůže ani Beni.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.47 - 5.40 - 1.32

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sporting CP - Vitória SC Guimarães

neděle 21:30

Sporting má po důležité výhře v dohrávce proti Famalicãu už sedmibodový náskok na čele ligy a s pěti zápasy zbývajícími do konce ligy je jasným favoritem na zisk titulu. Nyní na Estádio Jose Alvalade přivítá pátou Vitórii Guimarães, která bojuje o nejlepší umístění za posledních šestnáct let.

Už od vyhraného derby nad Benficou v 28. ligovém kole bylo jasné, že Sporting už se může o titul připravit jedině sám. Od té doby vyhrál dva venkovní zápasy proti Gil Vicente a Famalicãu a riziko promrhání nadějného náskoku se ještě snížilo.

Případná výhra proti Vitórii by už byla opravdu velkým signálem, že Sporting výhodnou pozici neztratí a má k tomu všechny předpoklady. Proti Famalicãu sice vyhrál s jedinou střelou na bránu, ale svému soupeři nedovolil ani to. Připsal si tak už sedmou ligovou výhru v řadě.

Tým Rubéna Amorima by se však měl mít stále na pozoru. Vitória je jedním ze dvou týmů letošní ligové sezóny, který Sportingu uštědřil porážku a hlavně zápasový program není k ligovému lídrovi úplně milosrdný. Hned příští týden zavítá do Porta, odkud nepřivezl tři body už osm let, a tak bude utkání s Vitórii opravdu klíčové.

Klíčové je i pro Vitórii. Ta pod vedením Álvara Pacheca rozehrála velmi povedenou sezónu, ve které je do posledních kol v kontaktu s Bragou a Portem, které dokonce mohla v minulém kole bodově dotáhnout. Po remíze 1:1 s Farense ale zůstala za oběma týmy o dva body na pátém místě.

Možnost vyrovnat 16 let staré třetí místo, které vyčnívá v klubové historii, je jedním pozitivním faktorem letošní sezóny Vitórie. Tím druhým je úspěch v národním poháru, kam se dostala až do semifinále, ve kterém ale prohrála oba zápasy s Portem a vypadla. Ve středu při venkovní odvěte sice gólem v první minutě stáhla ztrátu z prvního zápasu, ale nakonec prohrála 1:3.

Sporting sezónu dohrává bez své brankářské jedničky Antonia Adána, kterého zranění vyřadilo na delší dobu, než se původně čekalo a španělský brankář nenastoupil už od konce února. Na marodce se k němu připojil Matheus Reis. Kvůli žlutým kartám nemůže nastoupit ještě Diomande a Esgaio, a tak se bude Amorimovi velmi složitě skládat obranná řada. Hosté budou kvůli žlutým kartám bez Jorge Fernandese a Bruna Gaspara. Zranění je pak připravilo o Arcanja a Mendese.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.38 - 15.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Moreirense FC - Gil Vicente FC

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.08 - 3.01

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Boavista FC - Estrela Amadora

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 2.98 - 2.69

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SC Braga - FC Vizela

sobota 21:30

Sporting Braga i po změně trenéra živí díky ztrátám Porta šanci na třetí místo. Alespoň dočasně se na něj může posunout po sobotním programu 30. kola Ligy Portugal, ve kterém hostí Vizelu krčící se na posledním místě tabulky.

Bragu na začátku měsíce překvapivě opustil trenér Artur Jorge a s neustále dotírající Vitórií na pátém místě vše nasvědčovalo náročnému konci sezóny pro severoportugalský tým. Pod vedením dočasného kouče Ruie Duarteho také nezačala dobře a prohrála domácí zápas s Aroucou 0:3.

Arsenalistas mají ovšem velkou výhodu v tom, že ani jejich konkurenci se moc nedaří. Třetí Porto získalo z posledních tří zápasů jen bod a Braga se na něj po minulém kole, ve kterém porazila Estoril, bodově dotáhla. V minulém kole navíc jen remizovala Vitória, a tak má Braga na momentálně pátý ligový celek dvoubodový náskok.

Tento náskok může proti Vizele ještě navýšit a zároveň se minimálně na den osamostatnit na třetím místě. Proti papírově slabšímu soupeři ji ovšem nečeká jednoduchá směna. Vizela se nachází ve stádiu klinické smrti a musí nutně bodovat bez ohledu na soupeře. Pět kol před koncem ligových bojů je na posledním místě a na alespoň barážovou pozici ztrácí už šest bodů. Vizela prohrála poslední čtyři ligové zápasy, přičemž ten poslední bolí nejvíc. Na domácí půdě podlehla 0:1 Chavesu a právě ten se posunul z posledního místa před ní.

Braga sice neprožívá výsledkově úplně nejvydařenější sezónu, ale do jejího závěru může počítat s kompletním kádrem, protože neregistruje žádné zranění ani disciplinární trest. Hosté jsou čerstvě bez útočníka Petrova, který si přetrhl křížový vaz a bude dlouho mimo hru. Na marodku se přidal k Bruno Costovi a Busničovi, který také nedohrál poslední zápas.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.59 - 11.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - FC Arouca

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.21 - 2.90

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
29
25
2
2
84 : 27
77
2
SL Benfica
29
22
4
3
65 : 23
70
3
FC Porto
29
18
5
6
53 : 23
59
4
SC Braga
29
18
5
6
61 : 40
59
5
Vitória SC Guimarães
29
17
6
6
45 : 29
57
6
FC Arouca
29
13
4
12
50 : 39
43
7
Moreirense FC
29
12
7
10
30 : 33
43
8
FC Famalicão
29
8
11
10
31 : 36
35
9
Casa Pia AC
29
8
8
13
29 : 41
32
10
SC Farense
29
8
7
14
38 : 41
31
11
Rio Ave FC
29
5
15
9
31 : 37
30
12
Estoril Praia
29
8
5
16
43 : 50
29
13
Boavista FC
29
7
8
14
34 : 55
29
14
Gil Vicente FC
29
7
7
15
36 : 48
28
15
Estrela Amadora
29
6
10
13
31 : 45
28
16
Portimonense SC
29
7
6
16
32 : 62
27
17
GD Chaves
29
5
7
17
28 : 60
22
18
FC Vizela
29
4
9
16
28 : 60
21

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele