Lee Dixon, legenda bez mistrovství

05.05.2008, 10:49
Aktuality
Symbol oddanosti. Pro mnohé Paolo Maldini, Franco Baresi nebo Ryan Giggs. Fandové Arsenalu však vyřknou jiné jméno. Pokud to nebude Tony Adams, jenž zasvětil červenému dresu Kanonýrů úplně celou svou kariéru, bude to jméno Leeho Dixona, legendárního pravého beka Arsenalu 90. let.

Rok 1988 byl pro londýnský velkoklub zlomový v jednom podstatném ohledu. Tehdejší lodivod Gunners George Graham si v lednu vyhlédl ve Stoke City tehdy 24letého neznámého beka. Tento stále ještě mládenec se do té doby potloukal po druhořadých klubech zpravidla v nižších anglických soutěžích. V letech 1982-84 se zaučoval v Burnley a později přesídlil do Chesteru, aby se s místním klubem umístil na samém dnu tehdejší Football League. Až v Bury, které ho z Chesteru vysvobodilo, se naplno projevil jeho talent. Působil zde sice jen jednu sezonu, ale své budoucí klíčové angažmá ve Stoku si opravdu zasloužil. Porce 45 zápasů za jednu sezonu je opravdu úctyhodná, o to více, že sotva jedenadvacetiletý obránce k tomu zvládl přidat i pět přesných zásahů. Do svých řad si ho tak vytáhl Stoke City, tam odváděl Dixon též neocenitelné služby a po dvou letech se stěhoval na Highbury. Arsenal za něj Stoku neváhal vyplatit 350 000 liber. Právě ziskem tohoto nadaného krajního beka si Arsenal nemusel až do konce milénia lámat hlavu s otázkou, koho dosadit na oba kraje obranné řady. Své místo nalevo měl nadlouho rezervované Nigel Winterburn, na druhém okraji hřiště se proháněl po neuvěřitelných 14 let Lee Dixon.

Kariéra Leeho Dixona v Arsenalu se mohla naplno rozjet až poté, co skončila sezona 1987-88, během níž ke Kanonýrům Dixon zavítal. Tehdy totiž ještě napravo hrával Winterburn a nalevo pobíhal veterán Sansom. Po sezoně ovšem Sansom přesídlil na sever do Newcastlu a otevřela se tak možnost pro Dixona. Zbývalo vyřešit jeden menší problém a to ten, co s Winterburnem? Graham byl tak nucen přeškolit ho na levého beka. Kapitánem Graham udělal mladičkého Adamse, jehož zaškoloval velezkušený O’Leary, a když se k této čtveřici přidal ještě v zimě získaný Steve Bould, nebylo co řešit. S tak hvězdnou sestavou dokráčel Arsenal opět po letech k zisku mistrovského titulu. V této vítězné sezoně a nejen v ní si Dixon dokonale porozuměl s pravým záložníkem Davidem Rocastlem. Dixon mu nejen zvládal výtečně vypomáhat vepředu, ale také se vždy zodpovědně vracel. Právě spolehlivost a odhodlání podřídit vše úspěchu celého mužstva je to, co po celou kariéru Dixona tak zdobilo.

Právě o mistrovský titul, tak cenný, neboť Arsenal ho předtím vyhrál dávno - v roce 1971, se Dixon zasloužil mimořádným způsobem. V posledním souboji sezony na Anfield Road proti Liverpoolu by Arsenal musel vyhrát, aby titul připadl jemu. Navíc kvůli skóre o dvě branky. "Arsenale nemáš šanci", hlásal titulek v Daily Mirror. V zápase to tak ale nevypadalo. Běžela 90. minuta a na ukazateli skóre svítil stav 1:0 - pro hosty! Pak Dixon obdržel přihrávku na vlastní polovině, spatřil chytře si nabíhajícího Smithe na pravém křídle a poslal mu geniální přihrávku. Legendární útočník pak nasměroval přesnou nahrávku nabíhajícímu Thomasovi, jehož přesná střela znamenala pro londýnský tým titul.

Příští rok se však Arsenalu nepovedlo obhájit mistrovský titul a ani se nemohl díky bruselské katastrofě a následnému zákazu účinkování anglických klubů v evropských pohárech předvést v PMEZ (Pohár mistrů evropských zemí). Přesto si tuto sezonu za rámeček Dixon může dát. V dubnu roku 1990 si totiž odbyl debut v národním týmu Anglie v přípravném utkání na MS proti československé reprezentaci. Na samotný šampionát ale díky suverénní dvojce Stevens – Parker neodletěl.

V následujícím ročníku už se zabydlel v sestavě národního mužstva a zažil i další úspěch na klubové úrovni. Kanonýři za celou sezonu 1990/91 prohráli jen jediný zápas a se sedmi bodovým náskokem na druhé místo se opět mohli radovat z mistrovské trofeje. Na další rok měl Dixon naplánováno konečně obléknout reprezentační dres Albionu i na nějakém velkém turnaji, aktuálně to mělo být EURO 92. Jenže osud tomu chtěl, že se během sezony těžce zranil a na turnaj neodcestoval. Stejně jako jeho alternace v osobě Stevense, i díky absenci klasického pravého beka v nominaci na šampionát se Angličané nedostali ani do vyřazovacích bojů. Ani klubu Leeho Dixona se nedařilo, Arsenal neobhájil a skončil až čtvrtý.

V následující sezoně přišlo krom dojemného loučení s legendárním O’Learym také k nejhoršímu ligovému představení Arsenalu pod Georgem Grahamem. Gunners totiž skončili až desátí, navíc s nejhorší střeleckou bilancí soutěže. Pro srovnání – v letech 1986-1992 stříleli Gunners v průměru 66 branek za sezonu (v sezoně 91-92 dokonce 81), ale od té doby až po odchod Grahama z Arsenalu v roce 1995 se toto číslo podstatně zmenšilo na výsledných 48 gólů. V téže sezoně si tak alespoň Arsenal spravil chuť triumfy v obou domácích pohárech.

V létě pak Graham přivedl z Evertonu uprchlého odchovance Martina Keowna, aby zalepil díru po odcházejícím O’Learym. Právě tato posila však nemohla být díky zranění přítomna přímo na hřišti u dalšího velkého úspěchu Grahamových hochů. Obrana ve složení Bould – Adams – Winterburn – Dixon nedovolila takřka nic ofenzivním hvězdám Parmy, jakými byli Brolin, Asprilla či Zola, a díky brzkému gólu Smithe byl triumf v PVP (Poháru vítězů pohárů) na světě. To byla poslední vydřená trofej George Grahama na lavičce Arsenalu. Příští rok se totiž sice Gunners dostali na dostřel obhajobě úspěchu v téže soutěži, jenže tentokrát jim trofej doslova před nosem – v prodloužení finálového zápasu – vyfoukla Zaragoza, jmenovitě Nayim.

Ani nástup Arsena Wengera ke kormidlu Arsenalu neznamenal nějaké zásadní zemětřesení v sestavě Kanonýrů. Dixon, Winterburn, Keown, Bould i Adams vydrželi s přehledem i přes jejich stáří. A Dixon dokonce poté, co s Arsenalem vybojoval v roce 1998 double, dostal v roce 1999 nečekanou pozvánku do reprezentace, která byla také jeho poslední. Celkově si v dresu národního celku zahrál celkem 22krát, nikdy se však neúčastnil velkého turnaje. V nadcházejících letech už postupně Dixonovo tělo nezvládalo obrovitou zátěž. V roce 2000 si ještě zahrál finále Poháru UEFA v Kodani, tam však Arsenal tureckému Galatasarayi podlehl na penalty.

Dixon stihl být také u památné suverénní sezony 2001/2002. Jenže po pak už se rozhodl s fotbalem praštit. Onen ročník pamatuje přímo ze hřiště jen na jaře – celý podzim promarodil. Chtěl prý skončit už po podzimní části sezony, jenže Wenger ho přemluvil, ať sezonu ještě dohraje, že potřebuje jeho zkušenosti. I sám Dixon měl však stále velkou motivaci - chtěl konečně vyhrát Ligu mistrů, jedinou trofej, která mu v jeho skvostné sbírce chyběla. Nepovedlo se sice, Dixon i tak může být se svou kariérou nadmíru spokojen.

Jeho jméno zůstane navždy v srdcích každého fanouška Arsenalu, o tom není sporu. Už jen fakt, že v dresu Arsenalu se zúčastnil celkem 618 soutěžních zápasů a nastřílel v nich 28 branek, z něj dělá nezapomenutelnou klubovou ikonu. Nyní si užívá Dixon zaslouženého odpočinku ve svém bistru v městečku Bray a pracuje jako expert televizní stanice BBC. I tam mu to jde skvěle, ale na trávníku? To bylo ještě o třídu lepší!

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (41)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Lee byl borec

Reagovat
smazaný uživatel

výborný hráč ..

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, skvelej hrac. Sice o nem nikdy nebylo moc slyset, ale oddrel to vzdy cele.

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, arsenal Dixon, Adams, Campbel, Winterburn .... to byla paráda

Reagovat
smazaný uživatel

v bráně ještě David Seaman (nevím jestli se to tak píše)

Reagovat
RMCF

A v útoku neletající holanďan s bleskem Overmarsem na křídlo, byl to skvělej tým...

Reagovat
Kapřík

Tehdy ano .

Reagovat
fantomas

nejdřiv ještě Keown

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci nějak rýpat ale 49 unbeaten record se konal od 7. května 2003, kdy AFC porazil Saints až do vítězství nad Aston Villou 16. října 2004. Jestli měl autor na mysli tuhle šňůru vítězství, tak při té už Lee Dixon nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

To je vono, mě tady na stránkách chybí nějaká retro kolonka. stará škola, to byli hráči, ne jak ti dnenšní nagelovaní debílci co furt padají na zem.

Reagovat
smazaný uživatel

fascinuje mně jak na základě jednoho "nagelovaného" generalizuješ na všechny.... ....ale jasně, máš pravdu, tak dnešní mládež fakt stojí za hovno...

Reagovat
fantomas

tak je pravda že dnešní hvězdčicky jako Kaka, Ronaldo, Messi asi velikosti takových borců nikdy nedosáhnou...to byly všechno neopakovatelné charaktery, které bohužel mohou běhat po trávnících snad jen jednou za staletí

Reagovat
smazaný uživatel

Nesmysl.

Reagovat
fantomas

proč myslíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Za dvacet let to budeš vidět jinak.

Reagovat
fantomas

tihle hráči jako Dixon ze světa nezmizí ani za dvacet let a vždycky na ně každej bude vzpomínat. Chápu, že má španělskej fotbal jiné modly, ale pro příznivce Premier League jen těžko nákej Ronaldo dosáhne velikosti Bergkampa, Sheringhama a jiných...

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak,třeba Drogba také nikdy nepřeroste Zolu,i když dal více branek...

Reagovat
fantomas

přesně...tohle nejen, že byli skvělí fotbalisti, ale i jako lidé k nim mohou mladí vzhlížet jako k opravdovým vzorum, kdo ví, třeba je nekdo překoná, i oni měli před sebou Charltona apod..

Reagovat
smazaný uživatel

uvidíme

Reagovat
smazaný uživatel

To sis vybral trochu špatný příklad.

Reagovat
fantomas

třeba Maradona a Messi, to je taky špatný příklad, protože Maradona jen těžko nekomu pude za vzor jako člověk, jen jako fotbalista...

Reagovat
smazaný uživatel

proč? jen proto,že Zola nebyl angličan nebo že nehrál celou kariéru za Chelsea? já si cením toho,že to byl naprostý profesionál a na hřišti byl vždycky persóna...

Reagovat
smazaný uživatel

a Drogbu jsem zmínil proto,že některé děti jsou z něj teď úplně hotoví,ale časem se na něj bude vzpomínat,jako jeden z mnoha,kdežto Zola byl jen jeden

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě si uvedl špatný příklad a můžeš na sebe reagovat klidně i desekrát... Co třeba Lampard X Zola?

Na celou řadu dnešních fotbalistů se bude za pár let vzpomínat jako na Sheringhama a spol. A až je nahradí další generace fotbalistů, tak se v diskusích objeví i fantomasův syn, který bude tvrdit, že Kaká junior nikdy nedoroste do velikosti Kaká...

Reagovat
fantomas

stejně jako ted se vzpomíná na Charltona a Peleho, se bude za 50 let vzpomínat jen a jen na Sheringhama...

Reagovat
fantomas

teda ne jen a jen, ale bude se vzpominat furt stejně!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

?

Reagovat
smazaný uživatel

Už vidím, jak se za 50 let bude vzpomínat na Sheringhama jako v dnešní době na Peleho či Charltona. Sheringham jim nesahá ani po paty...

Reagovat
smazaný uživatel

kotníky

Reagovat
fantomas

no tak jasné, tim lip ale, to víc potvrzuje má slova...stále se bude vzpomínat víc na tyto než na Kaká a Ronalda, tak sem to myslel

Reagovat
smazaný uživatel

řekneme si za pár let

Reagovat
fantomas

no u mě se toto nezmění určitě

Reagovat
smazaný uživatel

hm,špatný příklad,to je tvůj názor,aspoň se nespouštím na tenký led a netvrdím,že na dnešní fotbalisty se bude vzpomínat jako na Sheringhama a už vůbec se nepouštím do spekulací ohledně syna Kaká,takže tvůj názor proti mému názoru...ale stejně ti nepíšu,že by to byl špatný argument,holt na to máš jiný názor a myslíš si svoje,to je celý...

Reagovat
smazaný uživatel

ty tehdejší charaktery byly vykovány v té nejlepší anglické kovárně a těmi nejlepšími anglickými kováři, kteří byli machry ve svém oboru.......dnes je to už taková multifunkční kovárna a ani ti kováři to už moc neumějí dobře ukovat........ztratili anglické know how...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

pravda

Reagovat
smazaný uživatel

hezký dneska to know how mají od z Francie, Španělska (Arsenal, Tottenham, Liverpool) nebo Itálie (Albion)

Reagovat
fantomas

ale no tak...

Reagovat
smazaný uživatel

čau lidi jestli máte rádi football manager ( hra od Sports Interactive ) tak neváhejte a běžte se kouknout na http://fmseries.kx.cz , je to fan fórum o této hře, poradíme i začátečníkům .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele