Křížem krážem Evropou: Unikátní, nalomené pouto z Vallecas

05.08.2019, 00:43
Profily, historie
Sdílet jedno město s Realem Madrid se samo o sobě zdá postačující k tomu, aby váš fotbalový klub zapadl. To pak platí dvojnásobně, pokud se takový klub musí krčit ještě za Atlétikem Madrid. Přesto si Rayo Vallecano vypracovalo tak silnou identitu, že o něm vyšla celá kniha a desítky článků v cizích jazycích. Nyní je však tato identita ve vážném ohrožení; fanoušci se od klubu z pochopitelných důvodů odvrací...

Když loni v létě nastalo období vyhrazené pro obnovu starých sezonních vstupenek, pokladní na Campo de Fútbol de Vallecas se hned v první den nestačili ohánět. Letos? Pusto, prázdno. Bez přehánění.

Ano, Rayo mezitím opustilo nejvyšší španělskou soutěž, ale na tom jeho fanouškům nikdy tolik nezáleželo. Jde o pevně spjatý klub pracující třídy, za nímž ta samá banda příznivců bude stát v první, druhé i třetí lize.

Alespoň to tedy platilo do letoška, kdy pohár trpělivosti s lhostejným vedením klubu, zdá se, přetekl. Stalo se tak v okamžiku, kdy madridský celek oznámil, že oproti poslednímu druholigovému ročníku (2017/18) skokově zvedá cenu permanentek ve všech kategoriích o 25 eur (dospělého tak nyní ta nejlevnější vyjde na 165, nejdražší na 625 eur), a že tentokrát taková permanentka ani nebude zahrnovat vstup na všechna utkání ženského týmu. V případě zájmu též o druhý A-tým Raya si musí dotyčný vyhradit 50-60 eur navíc.

K oznámení nových cen došlo 15. července. O týden později své "permice" obnovily pouhé dva tisíce nejvěrnějších, potažmo nejtolerantnějších. Deset dnů po vyhlášení bojkotu ze strany několika fanouškovských skupin se zástupci příznivců Raya sešli s vedením, které se ukázalo být zcela neochvějným.

Ještě minimálně koncem července tudíž platilo, že dokonce i kvarteto třetiligových klubů (CD Castellón, Córdoba CF, Real Murcia, Real Burgos) registrovalo větší obnovený zájem permanentkářů než druholigové Rayo Vallecano. Stadion v Castellónu má srovnatelnou kapacitu s tím ve Vallecas (16 tisíc versus 14,7 tisíc), a přece by k 27. červenci hostil téměř dvakrát tolik držitelů celosezónních vstupenek (10 500 versus 5 500).

Peníze jsou zde ale vedlejší, a to opravdu nemíním jakkoliv bagatelizovat nárůst cen o 25 eur (v přepočtu cca 645 korun; což je téměř na korunu přesně jedna třetina nejlevnější permanentky na v Česku nejdražší Slavii).

Jak jsem naznačil již zmínkou o přeteklém poháru trpělivosti, tohle je skutečně pouhá kulminace dlouhodobě budované frustrace; příslovečná špička ledovce. Bavíme se přece jen o klubu, který se přes rok nedokázal domluvit na nové smlouvě o pronájmu vlastního stadionu a k dohodě s městem Madrid konečně dospěl teprve před měsícem, po vypršení starého kontraktu a protestech ze strany fanoušků.

Zároveň se bavíme o klubu hnaném před soud hned dvěma z posledních čtyř bývalých trenérů. Čerstvě se přitom k takovému kroku neodhodlal nikdo menší než Míchel — rodák z Madridu, produkt akademie ve Vallecas, majitel třetího největšího počtu startů v 95leté historii klubu (363; jen jeden zápas od druhého místa), vůbec nejlepší střelec klubu (z pozice záložníka!) a obecně asi nejpopulárnější postava moderních dějin Raya. Pokud vám jde po krku takový velikán historie klubu, nemělo by se vám z principu lehce usínat.

Jenže prezidentovi Raya je zjevně všechno ukradené, a tak se Míchel dozvěděl, že se buď se svými asistenty spokojí s polovinou finanční kompenzace za své odvolání (údajně pro mizerné výsledky, přestože jeho štace obnášela záchranu ve druhé lize následovanou postupem do ligy první), anebo má smůlu. Kdepak, Raúl Martín Presa neví, co jsou emoce. Pokud ho ve věci permanentek neobměkčil ani otevřený dopis prapravnuka otce zakladatele Prudencii Priega, potom ho neobměkčí snad ani videa roztomilých koťátek.

Raúl Martín Presa je tím hlavním důvodem bojkotů, a zároveň se sám nikam nechystá. Kupci by se prý možná i našli, ale Presu by patrně nerozhodil ani sestup do třetí ligy. Tohle je koneckonců chlap, který se s kritikou toho dost možná nejzásadnějšího elementu zdražení permanentek — a sice vyčlenění zápasů populárního ženského týmu, v letech 2008-11 nejsilnějšího družstva v zemi — vypořádal skrze jízlivou poznámku, že "klubu dlouhodobě jde o rovnost pohlaví, a tak proč by se za ženskou kopanou neplatilo stejně jako za mužskou", přestože každým rokem krátí rozpočet na provoz ženského týmu a do letošního podpisu nové nájemní smlouvy po dlouhých devět let tvrdohlavě odmítal pro ženy otevřít hlavní klubový stadion (takže Rayo Vallecano Femenino svůj poslední titul potupně slavilo na tréninkovém hřišti).

Je téměř bez debat, že by si tradičně věrní příznivci Raya klidně připlatili, kdyby Presa přistoupil alespoň na jeden z jejich požadavků. Ale tak se dosud nestalo a ke změně přístupu se ani neschyluje, proto již konsorcium různých skupin fanoušků Raya včera bojkotovalo tradiční Trofeo de Vallecas a s notným předstihem ohlásilo, že se nedostaví ani na první dva domácí zápasy nové ligové sezony proti Mirandésu a Deportivu La Coruña.

Před zápasy se prý fanoušci jako obvykle sejdou na pivo a nějaké to klábosení, zároveň však nezapomenou též na obligátní spílání Presovi, které se v těchto dnech mění v regulérní předzápasovou rutinu. Na podporu ze strany hráčů se očividně spoléhat nelze (znepokojení nad pnutím mezi tribunami a vedením dosud vyjádřili jen kapitán Alberto García a čerstvá posila Mario Suárez); fanoušci si to musí oddřít sami...



obrázek

Protestující fanoušci Raya v ulicích. Zdroj: en.as.com




Psal se 29. duben 2012, Real Madrid pod vedením Josého Mourinha zrovna hravě přemohl Sevillu 3:0 a dostal se už deset bodů před svého odvěkého rivala z Barcelony. Již toho dne Merengues mohli slavit; stačilo, aby v pět a půl kilometrů vzdáleném Vallecas tamní Rayo porazilo Barcelonu a bylo by o mistrovi rozhodnuto. Že byla taková představa od počátku naivní? Možná, ovšem pouhá čtyři kola zpátky Rayo deklasovalo Osasunu 6:0 a s předstihem sedmi kol se de facto zachránilo. Ba co víc, tehdy se dokonce i šuškalo o pohárové Evropě. Mezi 21. a 28. kolem Rayo šestkrát vyhrálo. Věřilo si, hrálo atraktivní fotbal.

Onoho dubnového večera však Barcelona zvítězila 7:0 a Rayo nakonec od sestupu dělily akorát dva bodíky.

Co jsem jaksi zapomněl zmínit, je to, že už onen debakl Osasuny byl součástí tzv. "Huelga a la japonesa" - tedy "stávky po japonsku", která samozřejmě není tou pravou stávkou, nýbrž vychází z pověstné japonské pracovitosti a naopak vede k nadprodukci. Jedná se o oblíbenou španělskou legendu, která oslavuje nadstandardní úsilí, ba sebeobětování, a tehdejší trenér José Ramón Sandoval takhle popisoval situaci, v níž se musel spolu s hráči nadále rvát i v době, kdy je finančně ztrápený klub do jednoho žádal o navrácení bonusů za předešlou sezonu. "Nemůžete vyhrát válku s vodními pistolemi," krčil rameny Sandoval.

Vedení Raya s dluhy bojovalo všemi cestami, i těmi neortodoxními. V únoru po zápase s Realem Madrid prý zakázalo hráčům jakoukoliv výměnu dresů se slavnějšími protihráči, protože si to klub zkrátka a dobře nemohl dovolit. Za vstupenky na zmíněné dubnové střetnutí s Barcelonou potom museli výjimečně platit i permanentkáři. Ti naštěstí byli alespoň tak důvtipní, že se následně u pokladen zjevili s pytli plnými drobáků. Během zápasu pak v určitém bodě vyklidili sedačky, které až do závěrečného hvizdu zdobil transparent s řečnickou otázkou "Tak takhle si tribuny představujete?". Pod ním zase hnízdil banner nesoucí klasickou průpovídku, která roku 2012 fungovala stejně dobře jako letos: "Tvoje máma stojí 20 eur".

V tomto bodě stojí za to si připomenout, že v dubnu 2012 neuplynul ani jeden celý rok od nástupu R. M. Presy do čela klubu. Přesto už tenkrát každý dávno zapomněl, že Presa kdysi býval příslibem světlejších zítřků.

Začátkem roku 2011 ředitelé klubu oznámili obrovské dluhy celé řadě věřitelům (až 300). Španělské zdroje v čele s Marcou je povětšinou vyčíslovaly na něco kolem 45 milionů eur; anglické zdroje nejspíš opisují nějakou původní chybu a hovoří o těžko uvěřitelné výši přesahující 700 milionů eur. Tak jako tak Rayo směřovalo k bankrotu a zaměstnanci klubu se museli začít smiřovat s nevyplácenými gážemi. Den po onom oznámení šest členů kádru nepřišlo na trénink. Kapitán José María Movilla v rádiu přiznal, že dostal jenom sedm z posledních osmnácti výplat, a že si někteří z jeho spoluhráčů nemohou dovolit ani běžnou opravu auta.

Rayo tehdy navzdory všemu směřovalo za postupem do první ligy, ale takhle to prostě dál nešlo. V květnu 2011 tak bylo rozhodnuto o tom, že se 98,6 % Raya převede pod nového majitele. Z klubu se tak poroučel hlavní akcionář José María Ruiz-Mateos se svou ženou a prezidentkou klubu Teresou Rivero, toho času jedinou ženou v čele španělského klubu. To se od pohledu může zdát progresivní, ovšem Rivero bohužel proslula hlavně šlofíky ve VIP, bizarně pojmenovaným stadionem po své osobě a jednou pozápasovou momentkou, kdy před šatnou s deštníkem (!) zuřivě vyhlížela "toho s píšťalkou".

Tenhle pár to ve Vallecas měl od počátku mimořádně složité; oba pocházeli z Andalusie a navíc byli členy notoricky konzervativní katolické instituce Opus Dei, která levicovým příznivcům Raya nikdy nebyla úplně po chuti. "Tereso: Kéž ti Pán Bůh odpustí, protože fanoušci to neudělají," loučili se ti nejvěrnější fanoušci se svou dlouholetou šéfkou.

Místo ní se otěží ujímal relativně mladý, 36letý Raúl Martín Presa se stálým sídlem v Madridu, opotřebovanou permanentkou, zkušenostmi z devíti společností, z nichž pár spolupracovalo i přímo s Rayem, a slibem, že týdně hráčům vyplatí 95 tisíc eur. Co víc chtít? Svět se nezadržitelně měnil k lepšímu.

Až na to, že během prvního týdne vyplynulo na povrch, že z vlastní kapsy na ony výplaty dal jenom 65 tisíc a jeden z hráčů obdržel pouhých sedm stovek eur. V příštích dvou týdnech prý nedostal zaplaceno nikdo nic. A ještě než začala sezona, snažil se Presa z nového závazku dočista vykroutit. Během dvou, tří měsíců.

Zarazila vás ona výše načrtnutá Presova apatie? Inu, kdo by se jí za těch více než osm let neobrnil, když do nové štace vykročil takto. Již v září 2012 Presa hovořil o "fotbalovém terorismu" z řad fanoušků, když se musel posouvat domácí zápas s Realem Madrid, protože někdo přefiknul kabely a stadion přišel o dodávku elektřiny. Zase ten typicky rayovský důvtip. A kdo by se jím neobrnil, když má trpět takového majitele...?



obrázek

Odvaha, kuráž, šlechetnost. Zdroj: planetfootball.com




Rayo je prošpikované takovou neodolatelně svojskou svérázností. Jeho prezident Ruiz-Mateos kdysi šel k soudu bojovat za svou vlastní firmu Rumasa v převleku Supermana. Dva roky po "boží ruce" z finále mistrovství světa 1986 Rayo podepsalo Maradonu; akorát ne Diega, nýbrž jeho bratra Huga. Dres Raya má namísto tradičních několika vertikálních pruhů jenom jeden diagonální po vzoru předválečného River Plate. A konečně; jejich stadion byl postaven se třemi tribunami namísto ortodoxních čtyř, pročež nyní betonová zeď deklaruje charakteristický atribut (odvahu) i jedno z hlavních poselství (šlechetnost) Raya.

Když tehdejší trenér Paco Jémez v prosinci 2015 prohlásil, že se Realu Madrid vedeného Zinedinem Zidanem nebojí, a že dokud si francouzská legenda nezařídí všechny trenérské odznaky, nebude Zidanea považovat ani za vlastního kolegu, bylo to takové typicky rayovské. A že následně Jémezovi svěřenci nad favoritem na jeho vlastním stadionu po 12 minutách vedli 2:1, aby od 28. minuty dohrávali o devíti mužích a nakonec prohráli vysoko 2:10, aniž by na minutu slevili ze svého útočného naladění, to byla jedině příhodná dohra. (Letos na jaře se již olicencovaný Zidane na půdě Raya před houževnatým sokem po porážce 0:1 skláněl, a hádejte, kdo se mezitím vrátil ke kormidlu Raya — Paco Jémez.)

Ona statečnost holt občas jde ruku v ruce se ztrácením hlavy a podléháním emocím. Takhle například fanoušci Raya během pár hodin vyhnali z klubu Romana Zozulju poté, co některá španělská média ukrajinskému útočníkovi mylně přišila na triko symbol krajně pravicového nacionalistického subjektu Pravý sektor, třebaže se o něj ve skutečnosti nejednalo. Zozulja mezitím několikrát uváděl na pravou míru, že s neonacisty nesympatizuje, a jako otevřený podporovatel ukrajinské armády ve válce s ruskými separatisty zasvětil velkou část svého života pomoci dětem a rodinám ve válkou postižených oblastech.

Co naplat; příznivci Raya holt občas jednají nerozvážně. Bez toho se přece nezměrná vášeň neobejde.

Nenadarmo se o Rayu tradičně píše jako o posledním z "Barrio týmů". Barrio se v tomto kontextu mnohdy nepřesně překládá jako "vesnický"; jedná se spíše o městskou část, byť typicky na periferii. V případě Vallecas se jedná o čtvrť zhruba čtyři kilometry cesty na jihovýchod od centra, a také jedinou městskou část Madridu, která nikdy nebyla spravována členem pravicové strany, což je zde velice podstatný detail.

Pokud znáte texty hudební skupiny Ska-P, která z Vallecas též pochází, tak zhruba jejich fotbalovým obrazem je Rayo Vallecano. Pro ty, kdo se ve skáčkové scéně tolik neorientují: "Barrio týmy" prostě ze svých komunit historicky vyrůstají, celé je prorůstají, na každém kroku je reprezentují a nikdy o tom příliš nemlčí. Rayo je odjakživa klubem pracující třídy, a za to se rozhodně nebude nijak stydět. Pokud ta zřejmě nejslavnější písnička od Ska-P volá po legalizaci cannabis, potom vězte, že o marihuaně nezřídka zpívají také fanoušci Raya, přičemž ideálně ve vzduchu drží bannery s obličejem Che Guevary a tak podobně.

V letech 1936-39 Španělsko zachvátila občanská válka a obec Vallecas — která tehdy seděla tak akorát na "výpadovce" z Madridu do Valencie, druhého nejdůležitějšího města republikánského Španělska — se stávala strategickým cílem útoků. Dodnes na budovách ve Vallecas najdete šrapnely jakožto připomínku hrozné války s ještě hroznějšími důsledky — vyhrál pozdější pravicový diktátor, generál Franco.

Od té doby se o Vallecas v mnoha částech Madridu takřka nepřetržitě hovoří jako o semeništi chudoby, kriminality, nelegálních obchodů s drogami, a co já vím čeho ještě. Hojně se tam stahoval pracující lid z jiných částí Španělska, ale i z ciziny, jako Romové z východní Evropy. Sousedské spory o přístup ke kanalizaci a doslova každou dlažební kostku byly na denním pořádku. Když se pak Vallecas roku 1950 oficiálně stalo součástí Madridu, okamžitě začalo platit za ten největší slum pod správou hlavního města.

I dnes život ve Vallecas zdánlivě plyne pomaleji než jinde ve Španělsku. Mnozí tamní obyvatelé, mladší i starší generace, stále žijí v tzv. casas bajas — bungalovech, které už dávno nesplňují standardní hygienické požadavky dnešní doby. Vallecas je dnes možná formální součástí Madridu, avšak reálně se to na jeho vzhledu promítá jen minimálně, což vyvěrá z letité potřeby vzdoru pravicové madridské centrále. Místní Vallecanos dodnes "Vallecas" píší s K namísto C, aby ukázali svou hrdost. Město rebelů. Skrz naskrz.

V posledních letech si Vallecas získává dobrou pověst pro svůj multikulturní profil. Lidé z celého Madridu se sem sjíždí za jídlem, kulturou i nočním životem. Loni se 49 lokálních barů zapojilo do každoroční "ruta de tapas", jakési španělské obdoby pub crawlu, v níž namísto piva hraje prim spíše tradiční pokrm tapas.

Není tedy žádnou náhodou, že jedněmi z největších oblíbenců z řad bývalých hráčů Raya jsou zrovna cizinci. Angličan Laurie Cunningham zde odehrál dvě neúplné sezony, než roku 1989 tragicky zahynul při autonehodě, a na stadionu dodnes najdete transparenty s jeho podobiznou. Jedna z tribun na stadionu mezitím byla pojmenována po někdejším nigerijském brankáři Willym Agbonavbarem, který před čtyřmi lety podlehl rakovině. Všude po Vallecas najdete nasprejovaná hesla typu "Miluj Rayo, nenáviď rasismus".

Fotbalisté jsou nedílnou součástí celé společnosti Vallecas; vždyť bývalý kapitán José Movilla tam kdysi pracoval jako popelář a za svou kariéru nikdy nepřestal být aktivním odborářem. Ona sounáležitost je nicméně oboustranná; stejně tak jsou běžní obyvatelé Vallecas nedílnou součástí fotbalové komunity Raya.

Když se tedy roku 2015 Carmen Martínez Ayudo v 85 letech kvůli neuvážené půjčce svého syna ocitla na dlažbě, celý klub v čele s trenéry a hráči finančně přispěl k tomu, že si důchodkyně byla schopná okamžitě najít novou střechu nad hlavou. Statistiky z roku 2014 hovořily o deseti soudních příkazech k vystěhování v celém Španělsku denně; a v dlouhodobě chudém Vallecas taková data rezonovala o to více.

"Nebudeme jenom nečinně přihlížet. Této ženě pomůžeme," okomentoval situaci tehdejší i nynější kouč Paco Jémez. A je vskutku výmluvné, že rodák z Kanárských ostrovů, který fotbalově vyrůstal v Andalusii, tehdy o takovém dobrém skutku hovořil jako o morální povinnosti. Vallecas nelze jenom tak proplout...



obrázek

I takhle se žije ve Vallecas. Zdroj: madridnofrills.com





Pokud jste se výše zarazili nad prohlášením Raya Vallecano za "třetí madridský klub", nyní nadešel váš čas.

Ano, momentálně třetí nejdelší šňůru prvoligových sezon v Madridu drží Leganés (s tou nadcházející čtyři). A pak je tu také Getafe — ten věčně přehlížený klub, který se ještě roku 1983 formálně rozpadal a znovu skládal, a jenž si nedávno po pohárovém utkání s Valencií od tamního listu Las Provincias vysloužil následující koňskou dávku sarkasmu: "Kde je Getafe? Byli jste někdy v Getafe? Nebo potkali někoho, kdo pochází z Getafe? Existuje vůbec?" Poněkud kruté, ale faktem je, že si o to samo Getafe říká — twitterový účet si zřídilo teprve roku 2015 a jeho prodejna klubových suvenýrů je tou nejskromnější v LaLize.

Rayo Vallecano nám mezitím dalo legendární fenomén Michua ve Swansea, která roku 2012 útočníka z Madridu vylákala za nejlépe investované dva miliony liber této dekády. Právě Vallecas dále fotbalově odkojilo jiného snajpra Álvara Negreda a narodil se tam rovněž hvězdný záložník madridského Atlétika Koke.

Jako celek Rayo nic významného nevyhrálo; do roku 2018 vlastně nikdy neopanovalo ani tu Segundu. Prestižní mezinárodní pohár si zahrálo jen v jedné sezoně, když na jaře 2001 vypadlo ve čtvrtfinále Poháru UEFA. Nicméně fotbal je pro mě osobně hlavně společenskou zábavou, a v tomto směru je Rayo Vallecano jeho dokonalým hráčem. Alespoň tedy v historickém kontextu. Nyní se notoricky impulzivní fanoušci na svůj klub nehněvají poprvé v dějinách, to ani omylem, ovšem tentokrát jejich hněv působí jaksi... akutněji.

Dnes lze jen těžko uvěřit, že si tentýž klubový prezident přesně před čtyřmi lety získal pozornost celého světa představením nového venkovního dresu, kdy tradiční červený diagonální pruh nahradil pruh duhový, a to nikoliv pouze na podporu LGBTQ komunity. Každý jednotlivý pruh svou barvou reprezentoval jinou oblast zájmu Raya; a všem mělo pomoci každé jednotlivé euro vyinkasované za každý jednotlivý prodaný dres (jeden kus tehdy stál sedm eur). Červená pro výzkum léčby rakoviny; oranžová pro boj za lepší integraci invalidů; zelená na podporu těch, kdo bojují za ochranu životního prostředí; modrá proti násilí na dětech; růžová pro oběti domácího násilí; a žlutá jednoduše pro všechny "ty, kdo ztratili naději".

Dnes lze jen těžko uvěřit, že totéž vedení v únoru 2015 posvětilo nápad s duhovými tkaničkami na podporu kampaně proti homofobii ve fotbale. Fanoušci a ředitelé zkrátka kdysi i přes jednotlivé spory a finanční obtíže dýchali jako jeden muž a vždy je spojovaly minimálně určité hodnoty. V těchto dnech tato věta zcela výjimečně neplatí. Nezbývá než doufat, že se té svérázné harmonie Rayo Vallecano zase brzy dobere...


Text je zčásti založený na knižním titulu "Working Class Heroes: The Story of Rayo Vallecano, Madrid's Forgotten Team" od irského novináře Robbieho Dunnea.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (362)

Přidat komentář
darktemplar9999

Díky za skvely článek

Reagovat
cink

Díky za super čtení.

Reagovat
fantomas

Btw doporucuju vsem se na anglicky wiki zamerit na kolonku vlastniku

Reagovat
db18

wtf

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Darren Fletcher

Colonel Sanders?

Reagovat
db18

A Ronald McDonald

Reagovat
Foppy

To je nějaký šťouchanec na Getafe a jejich Burger king?

Reagovat
fantomas

Tipl bych si ze jo. Anebo vuci Presovi. Nevim, jak dlouho to tam je uprimne...

Reagovat
Foppy

Reagovat
smazaný uživatel

Pecka článek. Přeju všem fans Raya, aby se majitel buď vypakoval nebo probral. Přesně vím jak se cítí!

Reagovat
didosh

Děkuji za článek. Začal jsem za ne hravat FIFA a moc si je oblíbil. I když jsem spis pravicak,mam rád jejich fanouskovskou skupinu Bucaneros...

Reagovat
CHONG

Výborný článek Snad se vedení trochu probere, já byl na Rayu dvakrát na živo (Primera i Segunda) a atmosféra na stadioně byla v obou případech perfektní (a to Rayo oba zápasy prohrálo), byla by škoda, kdyby se to mělo změnit

Reagovat
didosh

super...též bych chtěl mrknout

Reagovat
Sir Red Devil

Parádny článok, vďaka za neho :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hristo Stoichkov

Díky za parádní článek

Reagovat
rave

Příjemné počtení.

Reagovat
smazaný uživatel

článek

vedení klubu

Reagovat
dontcallmeandre

Podle článku bych těžko hledal klub, který by mi byl méně symaptický. Majitel kokot, bývalý majitel kokot, fanoušci levicoví kreténi adorující vrahy..

Reagovat
db18

Reagovat
eleven11

GFCO Ajaccio (FRA)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Takže ti evidentně nejvíc vadí levicová orientace fanoušků...protože kdo jinak soudí sympatie klubu v první řadě podle majitele a bejvalejch majitelů?

Reagovat
Kang & Kodos

Jedna věc je levicová orientace a druhá Che Guevara. Nebejt toho, byli by mi celkem sympatický

Reagovat
smazaný uživatel

To ale ve Španělsku není nic neobvyklýho, oni maj na rozdíl od nás za sebou 40 let pravicový diktatury, takže si tam podobný postavy vcelku běžně idealizujou...ostatně v jaký jiný zemi má tolik klubů levicový ultras?

Reagovat
Han střelil první

Radši uvidím na vlajce Che Guevaru, než abych poslouchal hučení na černochy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je presne opacny extrem.

Reagovat
dontcallmeandre

To zase jo, s tím souhlasím.

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
smazaný uživatel

takze ti vadi huceni na cernochy ale guvarovi popravy a koncentraky pro homosexualy a nemocne, s temi jsi v pohode a nebo jen nic o guevarovy nevis a ses dalsi pablb pro ktereho je to fajn strejda z tricka za kilo

Reagovat
Han střelil první

Já vím, že Che Guevara byl hovado a nikde jsem nepsal, že souhlasím s tím, že ho mají vyobrazeného na vlajkách. Jenom jsem napsal, že mi to vadí méně než rasistické chování fanoušků. Nic víc v tom nehledej a nezpochybňuj, prosím, mou znalost historie.

Reagovat
Kang & Kodos

Taky si radši zlomim nohu, než abych si uřízl péro, ale proč bych se měl mezi timhle rozhodovat?

Reagovat
Han střelil první

souhlasím, druhá věc je, že Che Guevara je pro tyto lidi spíše symbolem levice a revolty vůči kapitalismu než symbolem perzekucí a vražd. Jeho propagace je z velké části výsledkem neznalosti historie, nikoliv touhy udělat ze světa jednu velkou castrovskou společnost. Rasismu je ovšem nepochopitelný. Aspoň pro mě.

Reagovat
Kang & Kodos

O rasismu přece taky můžeš říct, že vychází z neznalosti. Každopádně já nechci řešit, co z toho mě sere víc. Rozhodně mě ale sere všeobecná tolerance radikální levice, která umožňuje masově vyrábět a prodávat trika s Che Guevarou (třeba i na Amazonu), nebo využívat srp a kladivo. Je mi jasný, že na západě ví hovno, jakej je reálnej život v socialismu. Klidně bych jim ho na pár let dopřál

Reagovat
božský John

Antifaci mlatej jenom zly nacky, kdezto nackove mlatej hodny lidi atd atd

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

No a co třeba naševojsko.cz? Mně spíš přijde, že v ČR se momentálně mnohem víc toleruje krajní pravice, normalizujou se xenofobní názory, který házej všechny obyvatele Afriky a Blízkýho východu do jednoho pytle s teroristama, apod.

Reagovat
Kang & Kodos

Srovnat Amazon a naše vojsko je top Tam to mají aspoň pěkně pokrytý zleva doprava, i ten Che je v nabídce.

Mně teda rozhodně nepřijde. Jasně, každej vandrák s IQ 88 může dneska na internetu vyblejt cokoli a připadat si důležitě. Určitě tady bude nemálo Daliborků, jejichž rozhled končí ve vedlejším okrese. Ale reálně nemají žádnou politickou moc. Částečně je zastupuje Tomio, ale toho zase echt náckové asi volit nebudou.

Na druhý straně máš komunisty, který jsou i 30 let po revoluci parlamentní stranou. S názvem, kterej se jasně hlásí k době před rokem 89. Možná dostali v posledních volbách míň hlasů. Jenže kampak jim asi voliči přeběhli, že jo...premiér je exčlen KSČ a StB. Na to už jsou všichni zvyklý. Toleruje se vláda s podporou komunistů. Nemělo by se zapomínat na to, že i tohle je levicovej extremismus. A to, že se svýma 10-20% procentama smrdí ve sněmovně už 30 let a všichni jsme si na to zvykli, na tom nic nemění.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesrovnávám s Amazonem, já mluvím hlavně o ČR...jak se tady už zmiňovalo vejš, lidem s jeho tričkem Guevara symbolizuje spíš revoltu proti kapitalismu (než to horší z jeho odkazu). Z hlediska symboliky je daleko nebezpečnější to, co reprezentujou představité krajní levice, než krajní pravice, jelikož u levičáků je to v první řadě nějakej idealismus, kdežto u krajní pravice často doslovná nenávist k odlišný skupině obyvatel..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kokesh

Reagovat
Azazelo RD

Tak si zlom péro a uřízni nohu.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
TopinB

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
valloire

Reagovat
fenixLFC

Specialne pre teba

Reagovat
valloire

Che ti moc neva, ale chudákům černejm se nesmí nic říct. Jinak rasízmus more.

Reagovat
fenixLFC

to je tvoje tvrdenie zalozena na nepochopeni textu. nic nove u teba

Reagovat
valloire

jj, za to ty chápeš...tak nievidno čo

Reagovat
fenixLFC

yup to je rozdiel medzi nami. ty si precitas text, nepochopis ho a potom tu davas rozumy

Reagovat
valloire

radši uvidíš Che na vlajce než hučení, vopalcuješ to, přitom je to stejný svinstvo a já já to nepochopil text ne ? no si idiot, ale to je jasná věc

Reagovat
fenixLFC

ano, radsej uvidim che NA VLAJKE (obrazok, nie schvalovanie toho co robil) nez hucanie cely zapas na cernochov. jediny idiot si tu ty ale to sa vie uz davno, s vekom ta evidentne dostihla starecka demencia

Reagovat
valloire

Jestli já mám údajnou stařeckou demenci, tak ty trpíš pubertální stupiditou. No a ten Che, ultralevičák, ukazuje tvou orientaci, což není zase překvápko.

Reagovat
fenixLFC

jj pre teba je vsetko nalavo od pitomia ultralavica, ale co cakat

Reagovat
valloire

Ty čůráčku, Che Guevara - masovej vrah - ti vadí míň, než neškodný bučení na černochy, kde nikdo nikoho nezabíjí. A je jedno, že je to jenom obrázek na vlajce. No si idiot no.

Reagovat
valloire

no a co takhle Adolfa na VLAJKE, to je taky lepší než hučení, že jo ty nácku

Reagovat
fenixLFC

to by bol trestny cin ale dobre

Reagovat
valloire

zamyslel se někdy nad tím, proč je podobizna Adolfa na tričku trestný čin, ale podobizna Che Guevary nebo Lenina, Stalina nikoliv?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

a teraz uvidime ci bude ten retard valloire hejtovat aj teba....

Reagovat
Benfica

Reagovat
mistr129

Reagovat
Benfica

radšej vlajky s Che Guevara, ako keltské kríže, konfederačné vlajky, vlajky vojnového Nemecka a podobne..

Reagovat
didosh

Reagovat
valloire

Reagovat
TopinB

Reagovat
dontcallmeandre

Jo, jasně, vadí mi hlavně fans a Che Guevara, podpořili to i SKA-P, které jsem měl kdy rád, než jsem zjistil, o čem zpívají, a majitel tomu nepomůže. Jediné pozitivní je, že si občas zahulí, to mi nevadí.

Reagovat
Han střelil první

Naopak, to je prospěšně.

Reagovat
twelwer

Reagovat
didosh

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
Messiáš

Super článek

Reagovat
John Obi Mikel

Článek

Reagovat
smazaný uživatel

Presa je hrozně divná postava. Na jednu stranu udělal pár sympatických věcí, jako třeba ty charitativní dresy, ale na stranu druhou přišel také se spoustou debilit. Viz zdražování vstupenek nebo založení affiliate klubu v Oklahomě (!), když se klub topí v dluzích bohužel to ale nevypadá, že by měl v nejbližší době vypadnout, takže se finanční situace asi jen tak nezlepší a navíc se možná bude hrát před (polo)prázdnými tribunami.

Jinak tady je krátké video o Rayu od Copa90, kdyby to někoho zajímalo. Jsou tam i profily dalších zajímavých klubů, jako Athleticu, OM a dalších.

https://www.youtube.com/watch?v=jYHi8PudfTE

Reagovat
Corleone

Reagovat
Rudnevs

Super článok. Tá prezdientka, čo nazvala štadión sama podľa seba, ma celkom dostala.

Reagovat
Xavi

Jak může mít takový klub dluhy 700 miliónů eur?

Jinak teda parádní článek. I když v podstatě smutné čtení.

Reagovat
fantomas

Hele dost sem se rozhodoval, jestli to tam vůbec dát. Logicky to nedává smysl, ale buď je to případ jednoho blbýho opisu (nebo jedný nuly navíc), kterýho se pak chytne více zdrojů, anebo... o tom píše více zdrojů, čili je to pravda. :))

Každopádně já myslim, že do toho tehdy počítali i všechny majitelovy firmy atp., protože k roku 2012/13 sem pak zase viděl zmínku o mnohem uvěřitelnějšim dluhu ve výši 40 milionů.

Reagovat
Xavi

Jn. to bude asi chyba. Co znám Rayo, tak vždycky živořili, tam nemůže být prostor pro takový dluh. Navíc v tom období bylo ve Španělsku dost klubů v insolvenci a oni nebyli, co si tak pamatuji.

Reagovat
fantomas

Teď koukám, že si to asi nějak blbě přebrala anglická média. Marca a další španělský zdroje psaly o 45m.

Reagovat
Xavi

to už vypadá reálné.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rayo Vallecano byli tusim prvnim klubem, ktery Barcu prehral na drzeni mice snad po 300 zapasech tusim

Reagovat
Mercury

Nebyl to Betis?

Reagovat
smazaný uživatel

Nn

Reagovat
alcantara

Fantomas

Reagovat
fantomas

Reagovat
alcantara

Tak robis tu vela dobrych veci, preco nepochvalit, ked je za co.

Reagovat
fantomas

Jen že je to docela... změna.

Reagovat
Rudnevs

Rozumní čitatelia tvoje články vedia oceniť. Zvlášť pokiaľ sú o zaujímavých kluboch ako Rayo alebo minule Alemannia.

Reagovat
fantomas

To sem rád. Nic mě nebaví psát víc než právě tyhle články

Reagovat
Rudnevs

A plánuješ písať naďalej? Tých zaujímavých klubov po celej Eúrope je fakt mnoho.

Reagovat
fantomas

Jojo, do konce srpna ještě min. dvě Křížem krážem.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
CHONG

Getafe

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Něco z východní Evropy bude??

Reagovat
fantomas

Radsi nebudu slibovat, pac sem uz driv nekolikrat plane sliboval. Spis co me zrovna pinkne do nosu, to zpracuju. Jen jedno Nemecko je ted tutovka.

Reagovat
Rudnevs

<3

Tipnem klub? Frankfurt? Leipzig? Bayern (snáď nie)?

Reagovat
fantomas

Ten klub je až moc obvious a chtěl/měl sem ho vydávat už předtim, než se spustila celá turnajová extáze, během níž sem nevěděl kam dřív skočit. Snad nakonec Arne (hint hint) odpustí.

Reagovat
Rudnevs

A hej, po hinte s Arnem je už všetko jasné. Som na to zvedavý.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Tak nejak mi pripominaj Bohemku

Jinak super clanek

Reagovat
Han střelil první

Bohužel Bohemka již o svou sympatickou identitu přišla.

Reagovat
smazaný uživatel

jakto?

Reagovat
eleven11

bohemians

Reagovat
smazaný uživatel

uz v roce 1905

Reagovat
Pablos

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Jedinej sympatickej klub z Madridu (i když Leganés mi taky nevadí )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Super článek, díky za to pobavilo mě, že z Getafe je vlastně takový španělský Bielefeld

Reagovat
Rudnevs

Španielsky kto? Bielefeld? Nič také neexistuje.

Reagovat
Han střelil první

sorry.

Reagovat
Rudnevs

Ale aspoň Rayo je španielske St. Pauli.

Reagovat
irik

Reagovat
Pipo123

Ich snaha hrať vždy ofenzívne bola super, si spomínam na Manucha ako tam hral dosť dobre.

Reagovat
Hyrax

Super clanek

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

on to len nafingoval, sa mu nechcelo do USA

Reagovat
fenixLFC

wut? a to by robil preco? ved dnes sa to robi tak ze ked sa mu nechce tak si sadne na lavicku na zapas a povie ze sa mu nechce a nikto s tym nema co spravit aj keby chcel

Reagovat
LAM

Napadlo mě to taky.Že bude mít spíš individuální tréning,než by hned po tom c přiletěl z dovolený dělal výlet do USA.

Reagovat
Rakoid

Ten zápas s Realem byl boží

Reagovat
smazaný uživatel

Trapnej klub

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek, díky

Reagovat
smazaný uživatel

Rayo je super. Kniha ale tak skvela neni. Cist se dala, ale spis bych doporucil Pirates, Punks & Politics: FC St. Pauli : Falling in Love with a Radical Football Club.

Dalo by se sice debatovat o tom, ze St. Pauli se odklonilo od svy podstaty a je ciste komercni, coz o Rayu rozhodne rict nejde...nicmene vyse zminena kniha o St. Pauli je o level vys, uzasne napsano.

Reagovat
wishmaster

Skvely článok a zaujímavý klub Moja prvá spomienka na Rayo je niekedy zo sezón 03/04 kedy som začal sledovať futbal, vtedy nosili na dresoch na mieste sponzora včelu https://images.app.goo.gl/fAhJQ6M23DdDsEFQ8 dodnes neviem prečo a aky to malo význam, ak by mal o tom niekto nejako info sem s ním

Reagovat
Rudnevs

Veľmi zaujímavá spomienka... Bývalý majiteľ Raya mal obchodné impérium Nueva Rumasa, a to bolo to logo včely na dresoch.

https://tinyurl.com/y4gdqfhu

Reagovat
smazaný uživatel

Jde o logo firmy Rumasa byvalyho majitele Mateose. Byli souzeni za podvody. http://worldjournalistforum.com/2018/11/27/rumasa-and-nueva-rumasa-scandal-spain/

Reagovat
fantomas
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
paff

byla to,protoze jesponzorovala holdingova spolecnost RUMASA

Reagovat
wishmaster

vďaka všetkým

Reagovat
Kucka

Reagovat
Phillipinho
Reagovat
valloire

hmmmm

Reagovat
fefo
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hristo Stoichkov

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatický klub a díky skvělému článku sem se dozvěděl o moc víc. Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Anacron

PSG offered Neymar to Real Madrid in a loan move with a €200M purchase option. The Parisians expect Real Madrid to accept the deal. Everything depends on Zidane. The player and the club have already found an agreement. [Ignacio Miguélez, Journalist]

Noční můra začíná. Snad je to jen výblitek.

Reagovat
misinho7

to je blbost kde by hral? mame tych kridel plnu prdel a teraz kvoli Neymarovi zabit vsetkych mladikov? a hlavne na lavo je uz Eden.. hlavne kupme zaloznika

Reagovat
Anacron

No nesmíš zapomínat na faktor Perez a jeho posedlost pokémonama.

Reagovat
smazaný uživatel

POPLACH!!!

Reagovat
misinho7

btw aky relevatny zdroj je ten novinar? nie je to niekto kto pise sracky a nikdy mu nic nevyslo?

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste podsunout psg coutse a je to win win

Reagovat
Mateo16

Loan ?? Ty pico škoda že to je až moc veľký výmysel

Reagovat
Greny

Tak skrz FFP? Povinná opce co se zaplatí třeba za rok... Pokud chcete i Pohybu tak už by to bylo dost vydaju

Reagovat
Visca el barca

@gerardromero

] | FCB and Neymar's environment are working to complete the transfer with a mandatory purchase option of the Brazilian. PSG values ​​this proposal. Upcoming week important.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Romero je tragéd, ale tohle je podle mě jedna z mála realizovatelných možností. Coutinho by ale musel odejít, s velkou pravděpodobností na hostování.

Reagovat
Kixi Syhimour

Už se rozjíždí zprávy o Arsenalu

Reagovat
Anacron

Už se píše o Arsenalu

Reagovat
vilp

To zní tak reálně, že k tomu Al-Khelaifi s úsměvem na tváři určitě přidá ještě Mbappého jako 1+1 na znamení dobrého obchodu.

Reagovat
teenz

Reagovat
Visca el barca

— Barcelona are trying to complete the transfer of Neymar with a mandatory purchase option. PSG value this proposal. The coming weeks will be important. [RAC1]

Reagovat
misinho7

toto mi pride realnejsie

Reagovat
ADM

Mandatory by mal byt predaj Coutinha for God’s sake

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý den, úplně to sem nepatří, ale jistě se mezi vámi také najde dost sázkařů...

Nevím, jestli jste už slyšeli o tom, že Ministerstvo financí se chystá zdanit jakoukoliv výhru přesahující 100 000 Kč 15%. Je to pěkný nesmysl, který právě ohrožuje i sportovní sázení. Pokud se vám to nelíbí, můžete podepsat petici zde - https://www.asociaceher.cz/rubriky/clanky/petice-proti-zdaneni-vyher_136.html

Děkuji

Reagovat
darktemplar9999

A co je dobré na sportovním sázením? Kolik lidí už zruinovalo? Nestačilo? Jen at jim daji.....

Reagovat
smazaný uživatel

Spurs evidentne chtej Eriksena zpenezit uz ted a chtej za nej jen kolem 50 mega liber. Vsude se pise, ze chceme privest 2 zalozniky, tak jsem zvedavej jestli po nem pujdou nebo ne.

Reagovat
Anacron

Za takový peníze by ho bylo dobrý zkusit. Ale dost pochybuju, že bude tomu židákovi stačit tak málo.

Reagovat
misinho7

neni Eriksen ale viac ofenzivny? Skoro az AM? Nam treba niekoho box-to-box a hlavne behavy typ

Reagovat
Anacron

Jenže my máme i ofenzivu hroznou.

Reagovat
smazaný uživatel

Eriksen je pracant, kterej pokryje velky mnozstvi prostoru.

Reagovat
misinho7

no keby bol taky idealny typ pre nas tak ho uz mame.. ale asi si ho nechavame ako poslednu alternativu

Reagovat
Hristo Stoichkov

U něj vás nic netlačí, asi ho nikdo příliš nechce (kromě United jako přímý konkurence), určitě by vás upřednostnil. Na začátku léta Spurs básnili o 80-100 mega liber, nakonec budou rádi, když ho někdo vezme za 40.

Reagovat
Hristo Stoichkov

To si nemyslím, ačkoliv to může být i tím, jak ho Poche přetěžuje. Ale fakt u něj nevidím nějaký vlastnosti, který by vás mohly, resp. měly někam posunout.

Reagovat
patas92

Mně vždycky přišlo, že má dobré předpoklady k tomu, aby po Modričově vzoru začal hrávat postupně níž a níž. Zatím se to ale neděje, no.

Reagovat
Mateo16

1. No money

2. Žiadny záujem

3. Nemyslím že ho chce Spurs predať

Asi toľko k tomu

Reagovat
Switchback

[Cat Ràdio] FC Barcelona negotiate with Tottenham for the transfer of Coutinho

Reagovat
smazaný uživatel

Prosim zbavme se coutse a ten neymar at nevyjde nakonec. Beztak to jsou valverde mindgames

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze nalevo muze hrat raketa/rafinha/roberto

Reagovat
LAM

Dembele,Griezmann,Messi

Griezmann,Suarez,Messi

Griezmann,Suarez,Dembele

Reagovat
sylarko

ani jedna z tych pozicii nieje griezmanova... to aj jeho budete po roku predavat?

Reagovat
Mateo16

https://www.marca.com/futbol/real-madrid/2019/08/06/5d4885da46163f35558b457b.html

PL alebo nič to som veľmi zvedavý ako toto dopadne. Niečo mi hovorí že nič moc pre RM

Reagovat
Hristo Stoichkov

@3gerardpique on Neymar Jr's possible return: "He's a great player who knows the dressing room, the city, and the Club. It's a complicated transaction and it must be he who decides."

Šejk vyletí z kůže

Reagovat
Hristo Stoichkov

Piqué: "It must be Neymar who manifests. Of course we talk to him, but it is not appropriate to confess private conversations. It is he who has to go out to talk. He is a crack on and off the field."

Reagovat
Kokesh

Tohle je ten váš budoucí úžasný prezident?

Pěkně se učí vztahy o respektu mezi hráčem a klubem. Jestli někdy tím prezidentem bude on, přál bych mu ať si zažije dalšího Neymara z vlastní kůže...

Reagovat
patas92

Reagovat
Hristo Stoichkov

https://pbs.twimg.com/media/EBUnBwiX4AEfG7m?format=jpg&name=medium

Moralizovat ti jde pěkně, ale pokud nazýváte Zidana gentlemanem, Piqué může být považován jako opravdový vzor .

Reagovat
el Principito

Reagovat
Kokesh

Se queda

Reagovat
smazaný uživatel

tak nějak.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
CHONG

Já si myslím, že u ZZ je potřeba odlišit dvě roviny, hráčskou, kde gentlemanem určitě nebyl a trenérskou, kde ho za gentlemana lze označit celkem v pohodě.

Reagovat
smazaný uživatel

No a stejně se dají odlišit roviny piqueho jako spoluhráče a jako petencialniho prezidenta.

Reagovat
CHONG

Do toho se pouštět nechci, mně šlo čistě o to spojení Zidane - gentleman.

Reagovat
Kokesh

Takže tebe mohu hodnotit taky jako psychicky narušeného uživatele EF a poté jako třeba potencionálního výborného zedníka? Zajímavá teze.

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš dno.

Reagovat
valloire

ty jo?

Reagovat
Generalní Gladiator

Reagovat
smazaný uživatel

šašku.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne spis prijde vtipny, ze tuhle Piqueho citaci vyvesili na oficko Twitter Barcelony.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Jo, to je na tom určitě nejvtipnější.

Reagovat
Visca el barca

No hlavně si myslím, že ten Deal začíná mít opravdu reálný rozměry. jen by to chtělo u Coutse narvat někam povinnej odkup taky. A pochybuju, že toto slepice udělají. No a samozřejmě Ivan pryč kamkoliv.

Reagovat
Kily

na povinný přestup u Coutinha nikdo nepřistoupí, to byste ho museli nechat tak za padesát mega

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Visca el barca

Teď čtu dvouleté hostování za 30 mio do Tottenhamu.

Reagovat
Kily

Coutinho tohle hostování prý už odmítl

Reagovat
Messiáš

Reagovat
Kokesh

Kvalitní informativní článek podaný velmi čtivým způsobem. Super.

Reagovat
smazaný uživatel

https://twitter.com/realmadriden/status/1159003921286926336

Nominace na Salzburg. Bez Balea, Jamese a Mariana. Myslim si, ze Zidane celkem jasne dava najevo s kym pocita a s kym ne. Chybej i mladici jako Rodrygo nebo Kubo, ale kdo by je chtel videt, tak bude mit moznost je videt dneska za Castillu (od 21:00). Podle Raulem prej ten tym vypada dost dobre. Ja snad na ten zapas tesim vic jak na zapas acka.

Reagovat
Anacron

Tak James nedávno teprve začal trénovat tak to by nemuselo nic znamenat, že ještě není. Alespoň doufám

Reagovat
smazaný uživatel

James zacal trenovat s Casemirem a Militaem, ktery oba v nominaci jsou.

Reagovat
Anacron

Tak to je v řiti no

Reagovat
misinho7

Castilla dobre nabuseny utok.

Reagovat
Anacron

Lepší než áčko

Reagovat
misinho7

no ak bude u nas hravat Lucas a Karim tak hej

Reagovat
valloire

Reagovat
Ed_Hazard

To je kokot. Sorry ako, ale aby ma takto sral a to este ani nezacala sezona. To mam taky slaby prehlad alebo robi ZZ jedu hovadinu za drubou? Mariano v poslednom zapase paradny a aj tak ho odignoruje..

Reagovat
misinho7

niektore veci co robi su na hlavu..ale Mariana proste nechce a mame uz Jovica..troch utocnikov zbytocne

minuly zapas bol paradny ale to nemeni nic na tom ze musi ist dalej, ja mam rad jeho hru ze ide do toho hlava nehlava sice obcas posobi zle s loptou ale aspon bojuje..prisiel vsak Jovic cize je to uz jedno

Reagovat
CHONG

ZZ je hrozný beran tvrdohlavý, ani by mě nepřekvapilo, kdyby šel dřív než Lope...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby se mu do toho nenasral Peréz, tak by byl klid.

Reagovat
CHONG

Pogba, Ceballos a James určitě nejdou za Pérezem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Gareth už mohl být pryč, Ceballos na základ prostě nemá a herní zátěž v PL mu jenom prospěje, navíc je to jen hostování bez opce na trvalý přestup. Jamese prodat a koupit kvalitu do zálohy. Těch hráčů, kteří by měli odejít je více.

Reagovat
CHONG

James je kvalita sama o sobě, Ceballos a Llorente možná nemají na pravidelný základ, ale mohli být platnými členy širšího kádru, zvláště pak při kvalitě a šíři současné zálohy. A kvalita do zálohy se kupuje těžko, když ZZ tvrdohlavě trvá na vyhypovaném, předraženém a problémovém Pogbovi.

Reagovat
smazaný uživatel

James se u nás neprosadí, nejlepší variantou je za mě prodej. Ceballos by byl určitě lepší a platnější než Valverde, ale ZZ s ním nepočítá a hostování v Arsenalu pro něj není špatný krok. No a Pogbu nechci, ale tyhle spory mezi Zidanem a Perezem škodí týmu. Měl se koupit Ndombele a byl by klid.

Každopádně jednou je Zidane trenér, jednou dostal 9 miliard na přestupy, tak ať si to dělá podle sebe. Loni byl Perézův čas, kdy neposiloval, nenechal Lopeteguiho nakupovat, tak ať se do toho tentokrát nesere. Zase vytváří problémy a konflikty.

Reagovat
CHONG

James se neprosadí jenom proto, že ho ZZ nenechá, u Ceballose je jedno, jestli se za rok vrátí, protože ho ZZ hrát nenechá. A Ndombeleho asi ZZ dostatečně nechtěl, když je v Londýně. Zidanova posedlost ohledně Pogby, anymozita vůči Jamesovi (je super odstřihnout hráče, jehož největší předností jsou centry, když máš systém na centrech do značné míry založený), nasazovaní jeho koní (jsem fakt zvědavý, kolik toho odehraje Militao, Odriozola, Mendy, Valverde a hlavně Jovič) a neschopnost pracovat s mladíky (jsem zvědavý, kolik toho odehraje Kubo, Rodrygo a Buba) nás budou stát další sezónu, doufal jsem, že se ZZ poučil, ale zřejmě to bylo jen zbožné přání.

Reagovat
Anacron

Už vidím tu sestavu dneska.

Courtois - Carvajal - Ramos - Varane - Marcelo - Kroos - Casemiro - Isco - Hazard - Benzema - Lucas

Reagovat
smazaný uživatel

Ak k tomu prirátame, že ZZ je čo sa týka taktiky a systému v lese, tak je zarobené na pekný prúser. Problémom môže byť aj jeho prípadný koniec, keďže v súvislosti s jeho návratom nebude tak ľahko odvolateľný.

Reagovat
smazaný uživatel

Popravdě netuším, jak to ZZ poskládá, ale neočekávám výsledkově dobrou sezonu.

Reagovat
Reggie

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě Kuba s tím souhlasím. Všechny 3 by bylo nejlepší prodat a Rodryga dát na hostovačku.

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Mateo16

Ty picooooooooooooooooooopoooooooo

Reagovat
Ángel di María 22

To je jako až tak moc seriozni zprava?

Reagovat
smazaný uživatel

Zacalo se jednat. Muze to dopadnout tak, ze ty jednani nedopadnou, ale aspon zajem je potvrzenej.

Reagovat
patas92

pls

Reagovat
Anacron

Reagovat
Kixi Syhimour

ať už skončí přestopové období v Anglii, ať si tohle potom můžu užít

Reagovat
Visca el barca

RAC1:

PSG would prefer to sell Neymar to Real Madrid, the two clubs have a good relationship. Florentino Perez wants the player, Zidane does not. Neymar prefers to join Barcelona. tohle bude ještě komické.

Reagovat
CHONG

To je prostě geniální taškařice.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
Hristo Stoichkov

Navíc ho naoko nikdo nechce, ale každýmu by se určitě hodil. Já se teda přiznám, že pokud někde dokážeme udat Coutinha, bral bych ho zpátky, kvalitativně by byl velkou posilou a pokud tak mermomocí chce z PSG, tak by ani nemusel mít tak náročný finanční požadavky.

Reagovat
misinho7

tak akoze myslim ze kazdemu klubu by sa hodil hrac ao Neymar..ale u nas naozaj neviem kde by sme ho postavili, Zizu ho nechce a treba peniaze na zaloznika kurva...budeme mat natrieskany utok ale lopta k nim nedojde ked zaloha bude out

Reagovat
Hristo Stoichkov

Tak hlavně si myslím, že jste prostě na suchu (stejně jako my) a čekáte na odchody nepotřebných hráčů, o který na trhu evidentně nepanuje zájem. Aspoň tedy ne za ceny, který si představujete. Zejtra končí největší trh a velmi se sníží šance ty hráče udat za požadovaný částky. Tohle je prostě pro Barcu i Real velký problém.

Reagovat
Mateo16

Pokiaľ to má byť hosťovanie a 200 mega za rok tak predaje nie sú problém

Reagovat
misinho7

no tak myslim si ze s Garethom si to vsetci predstavovalli inac ..to iste s Jamesom, sice tam by ho brali Atleti ale po tej porazke sme vraj ustupili a nechceme ho im dat..a Mariano vymysla aj ked ma ponuky chce zostat...

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Hristo Stoichkov

Na to Neymar nemá koule, spíš si myslím, že to může být taktika (nejspíš Seniora), jak Barcu rychle rozhoupat k nějaký akci.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle me taky napadlo.

Reagovat
Mateo16

Prečo Neymar by vpohode išiel do RM

Reagovat
Visca el barca

No asi takhle. Valný mínění o tom, že by tam nešel o něm nemám. Na druhou stranu potom co včera říkal Pique a jakej má vztah s trojzubcem, tak je snad i slepému jasný koho preferuje.

Reagovat
misinho7

sak Zizu ho nechce..ja si to neviem predstavit..a asi ani Neymar nechce k nam.. no na jaku chmaru toto..pls treba ZALOZNIKA KURVA

Reagovat
Gazdo

No konecne uz tu bola nuda na fore

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
misinho7

Floro si celu dobu udrziaval tie dobre vztahy ked dementoval vsetky famy o prestupoch okolo Mbappeho ci Neymara na tuto chvilu?(stale spominal ake super vztahy maju s PSG atd, cize teraz ide vyuzit)

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší možná posila.

Reagovat
misinho7

a ak tak snad jedine hostovanie..sak treba setrit dalsi rok na Mbappeho...neverim ze nam da sejk jedno leto Neymara a dalsie Mbappeho

Reagovat
smazaný uživatel

Mbappe pojde do LFC takze berte Neymara dokym mate z PSG co brat

Reagovat
PanAu

Prosím ať je to pravda to bude mít Hazard radost

Reagovat
smazaný uživatel

Courtois; Carvajal, Militao, Varane, Ramos, Marcelo; Casemiro, Kroos, Isco; Hazard & Benzema

Reagovat
misinho7

dneska o tom pisalo AS.. ze vraj Zizu chce viac uvolnit Hazarda od braniaciach povinosti..cize 3-5-2

Reagovat
technecium

Přes ten pupek se nedokáže vracet, tak mu jdete uzpůsobit systém?

Reagovat
misinho7

haha

Reagovat
valloire

asi jako Messimu hele

Reagovat
Mateo16

3-4-2-1 je to Eden a Isco hrajú voľné AM

Reagovat
vilp

Snad se Militão ukáže.

Reagovat
Anacron

Nemáte někdo Eng stream? Koukám na nějaký Portugalce a to se nedá poslouchat

Reagovat
misinho7

Eden schudol a hned to ide. Pekny golik Celkom rychlo ale chudne. Tak fanusici Chelsea mali pravdu ze do konca augusta bude v tip top forme.

Reagovat
Anacron

Akorát dostal o číslo větší dres teď ale parádní akce škoda že nebyl gól.

Reagovat
vilp

Chtěl bych to vidět s Viníciusem místo Isca.

Reagovat
misinho7

myslim si zeby tomu dal potrebnu dynamiku, Isco sice vie zakluckovat ale vsetko je pomale... ale tipujem ze to neuvidime a Zizu rovno vystrieda aj Edena a vsetkych naraz...

inac ta formacia nie je zla

Reagovat
vilp

Isco je strašná brzda a ještě mu nic nevychází. Fakt bych chtěl moc záložníka, co hraje rychle a hlavně hodně dopředu.

Reagovat
smazaný uživatel

Najvyšší čas rozmýšľať nad jeho speňažením, súdiac podľa jeho pohybu ho čaká ďalšia mizerná sezóna a to sa potom bude predávať ťažko.

Reagovat
misinho7

Isco ma techniku, dribling vsetko. Len nema to myslenie dopredu a vedomost kedy nahrat a kedy t podrzat. Je to brzda no. No snad sa takeho zaloznika dockame.

Reagovat
vilp

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
misinho7

Militao zatial naozaj vyborny vykon. S prehladom, plus neriesi tie situacie alibisticky dozadu ale snazi sa aj tvorit. Ked mu to pojde ako v Porte tak to bude stena.

Reagovat
vilp

To nebyl ofsajd kurva.

Reagovat
vilp

David Ornstein: Tottenham have reached a club-to-club agreement with Real Betis to sign midfielder Giovani Lo Celso

Reagovat
valloire

Zidane ven

Reagovat
CHONG

Jasná věc

Reagovat
vilp

Odešli Brazilci a to je katastrofa. Valverde nezíská jediný míč a Nacho radši bez komentáře.

Reagovat
Ed_Hazard

Isco bol takto šialený aj prvý polčas? Varane tiež zaspatý, na Benzemu nejde žiadna lopta a tá čo aj príde, tak ho len prefacká a odkotula sa preč..

Reagovat
Anacron

Jo byl hroznej i první poločas.

Reagovat
misinho7

keby tam ol miesto Isca napr Vinco alebo niekto iny tak by to mohlo byt fajn..niekto dynamickejsi a nie brzdic

Reagovat
vilp

Jop, pomalu nejhorší na hřišti.

Reagovat
vilp

Kubo prý do Valladolidu podle Pedrerola.

Reagovat
misinho7

to by bolo super, po tom co ukazal v priprave mal by byt uz v acku a nie v Castille...Valladoid moze byt dobra volba, pomoze Ronaldovi uz sme tam poslali dakoho ne?

Reagovat
valloire

to je špatně, dal bych ho rovnou do áčka

Reagovat
Ed_Hazard

Taktiež. Rodrygo by si to tiež možno zaslúžil. Nevidím zmysel v tom cpať tam Viniciusa, aspoň zatiaľ nie.

Reagovat
Anacron

Vinicius je prostě nepoužitelnej. K čemu že je rychlej, má dobrej dribling a nebojí se útočit, když každý míč nakonec posere.

Reagovat
misinho7

Od toho zranenia je dost mimo. V priprave mu to zatial vobec nejde. Ma sa este vela co ucit co sa tyka riesenia situacii.

Reagovat
Ed_Hazard

Do toho zranenia bol tiež nepoužiteľný, rozdiel bol v tom, že bavil a vedel aspoň 1 n a1 (aj keď to v konečnom dôsledku aj tak väčšinou končilo posranou akciou)

Reagovat
misinho7

no bol najnebezpecnejsi z nasho utoku..teraz tam je aspon Hazard..to ze riesi situacie zle je jasne ale tak je mlady stale ma cas to dopilovat

Reagovat
Ed_Hazard

Záleží čo si predstavíš pod pojmom najnebezpečnejší.

Reagovat
vilp

To není pravda ale. Před zraněním to sral, jen když šel do zakončení, jinak toho vytvořil dost, teď kazí úplně vše.

Reagovat
Anacron

Marcelo se sice zlepšil oproti loňsku, ale pořád mám pocit že ho to prostě bez Crise nebaví a neužívá si ten fotbal tak jak by měl. Jinak dneska asi nejlepší výkon v přípravě, no pořád je to tragédie.

Reagovat
Ed_Hazard

Imp kde si? takže Hermoso by nemal záujem hrať 4 stopera? Tak to bol ďalší prekauč zo strany vedenia, ak plánujú hrať na 3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Varane - Ramos - Militao

Reagovat
Ed_Hazard

No a ked sa zamyslis ze 4. stoper dostane minuty pri kazdom vykartovani tej trojice, kazdom sebemensom zraneni + rotacia. Tak by hral solidnu porciu minut. Tutovka.

Reagovat
smazaný uživatel

Co se dá dělat. Těch chyb jsme udělali více v tomto přestupovém období.

Reagovat
misinho7

Tak o tom Neymarovi pise uz kazdy dennik. Floro sa naozaj zblaznil a ide po nom. Ja si to ale neviem predstavit. Aj keby prisiel tak to znamena odstavenie Vinca, Rodryga, Brahima ci Marca.

Na druhej strane je to uplne najvyssia kvalita s Messim, Crisom a Edenom. Som zvedavy co z toho bude.

Reagovat
misinho7

ale kto vie ako je na tom po tych zraneniach...

Reagovat
Visca el barca

Ta nabídka s Lukou je zatím ta nejhorší

Reagovat
smazaný uživatel

Neymar - Benzema/Jovic - Hazard

Pěkně to vypadá, ale maximálně tak ve FIFĚ.. Toho dementa u nás může chtít jen blázen.. ten je schopný za rok říct, že chce do City nebo zpátky do Barcelony. Bezcharakterní jedinec, který nikde nebude mít dobré jméno.. Takové Galacticos fakt nechci.

Reagovat
blaugrana

Busa som zboznoval, ale to je fakt des a Ivan mu sekunduje...toto zas bude desna sezona....

Reagovat
Visca el barca

Rakitic je mor.

Reagovat
blaugrana

a ten kkt ho tam najebe v 95 percentách zapasov

Reagovat
SunFells

Umtiti je takto špatný furt?

Reagovat
Hristo Stoichkov

To určitě ne, dneska je ale úplně šílený. Takových chyb a ještě tam neustále rozhazuje rukama

Reagovat
SunFells

Milikovo ego

Reagovat
Hristo Stoichkov

Rakitić si vystřílí místo v základu .

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
ADM

Hej, lebo on potrebuje Ernestovi nieco dokazovat

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Visca el barca

Dembouz to tam slušně větrá

Reagovat
Visca el barca

Dembele s Frenkiem to mě ba

Reagovat
Hristo Stoichkov

Dembélému to momentálně víc sedí nalevo, podobně jako Sanému. Ale z těch šancí měl určitě něco vytěžit. Frenkie je o parník nejlepší záložník. Líbil se mi i Griezmann, těším se na jeho kombinace právě s Frenkiem a Messim.

Reagovat
Visca el barca

Jen bych prosil neutápět Griziho na levém křídle. Frenkie je boží, vedle něj vypadá Ivan jako po obrně

Reagovat
roman1978

Trénuje nás ten dement, takže levé křídlo je přesně ten post, kam ho nacpe. Frenkie, na něj je radost koukat. A raketa vypadá jako po obrně vlastně v porovnání s kýmkoli.

Reagovat
vilp

Když vidím naši zálohu, za něj bych dal fakt cokoliv.

Reagovat
roman1978

Reagovat
roman1978

ale jinak - v záloze máte držitele zlatého míče, čili nejlepšího hráče na světě.

Reagovat
misinho7

kazdy starne..2,3 roky dozadu najlepsia zaloha na svete... teraz Luka proste spadol ked ten vek siel hore, Toni nema formu

Reagovat
Hristo Stoichkov

To se ti nedivím. Ale už teď se bojím toho, jak to u nás Valverde namíchá, protože je snad jediným člověkem na světě, který bude v takový konkurenci hrát Rakitiće v základu.

Reagovat
vilp

Na to spoléhám. Snad i se Suárezem v útoku.

Reagovat
smazaný uživatel

Chceš, aby vám dal další hattrick, jo?

Reagovat
Visca el barca

Přitom se to dá hrát. Busi, Frenkie, Arthur-Grizi,Leo,Dembouz a nazdar.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Záložníků máme spoustu. Pokud by odešli Rakitić, Vidal a Coutinho, byl bych jenom rád. Jestli všichni z nich zůstanou, bude to pěkný průser.

Reagovat
Visca el barca

Jako co budeme dělat? Píšu to dole, krom PSG nemáme kam Coutse udat.

Reagovat
smazaný uživatel

Dám sem sestřih Dembeleho highlightů, abyste všichni mohli vidět, co některé uživatele tak náramně baví:

https://www.youtube.com/watch?v=UrcEhFSLRpw

Najdete v něm několik zpackaných kliček, střel do neznáma a Rakiticův gól, na kterém neměl žádnou zásluhu. Takhle prosím větral Neapol, ale co byste dneska za 100 míčů chtěli, že.

Zahrát takto Coutinho, jde se na něj zase s vidlema.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
roman1978

Reagovat
roman1978

tyč jsi neviděl, co? červený zákrok (sice dostal jen žlutou) také ne, co? Několik nezpackaných kliček také ne, co? A to hrál jen pár minut.

Reagovat
smazaný uživatel

Kuba bych si nechal a neposílal ho na hostování.. V přípravě patřil k nejlepším a rozhodně ukázal své kvality..

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež si myslím, že si zaslúži byť členom prvého tímu, ale pod ZZ by šancu aj tak nedostal a hrať tretiu ligu by mu mohlo uškodiť, takže v súčasných podmienkach hosťovanie asi najlepšie riešenie.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty dementi ve vedení dělají vše proto, aby přišel ten komediant z Paříže. Tak se ani nedivím, že mlaďasům hledají hostování.

Reagovat
misinho7

Takze Pogba uz nic. Tak snad ten Beek dojde. Aj ked myslim si ze on nas nezachrani v tej zalohe.

Reagovat
CHONG

Pogba by to sám o sobě taky nezachránil.

Reagovat
patas92

https://streamable.com/kgnbv

Snad v sobotu dostane De Jong s Arthurem aspoň poločas

Reagovat
ADM

Pep by mal krvave oci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vilp

Rakitić klasik.

Reagovat
roman1978

v sobotu musí hráč rakitič, roberto, bus - je to generálka, takže tak

Reagovat
Generalní Gladiator

arthur si skvělými výkony na copě vůbec nepomohl, vynechal velkou část přípravy,takže přišel vo geniální valverdeho taktické prvky,které zatím stihnul implementovat do hry...raketa,bus,de jong-není vo čem a roberto bude chodit za de jonga

Reagovat
Visca el barca

Rakitic je náš nejhorší hráč. Začíná mě tak neskutečně srát, že bych ho poslal doprdele i zadarmo.

Reagovat
Reggie

To bude Frenkieho dlouho bavit...

Reagovat
smazaný uživatel

To se fakt nezbavime.ani jednoho z komickeho dua raky a kouty?

Reagovat
Visca el barca

Hoši, ale Coutinho tímto stylem zůstává. Pokud ho nenarveme do výměny s PSG, tak nevím kam by jsme ho udali.

Reagovat
smazaný uživatel

Co bayern, kdyz nemaj saneho

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern by vzal jedině Dembelého.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele