Konferenční liga - souhrn prvních zápasů čtvrtfinále

11.04., 23:02
Komentáře a souhrny
Ollie Watkins (© AFP)

Čtvrtfinále Konferenční ligy za sebou má první zápasy a ve všech odvetách bude o co hrát. Plzeň remizovala s Fiorentinou, další domácí týmy Olympiakos, Aston Villa a Club Bruggy vyhrály o jeden gól.

Aston Villa - Lille OSC 2:1

11.04.2024 21:00

Góly: 13. Ollie Watkins, 56. John McGinn - 84. Bafodé Diakité

Aston Villa porazila v prvním čtvrtfinále Konferenční ligy Lille 2:1. Na úspěchu týmu z Birminghamu měl lví podíl John McGinn. Kapitán Lvů nejprve v první půli asistoval kanonýrovi Olliemu Watkinsovi a po změně stran také sám gólově udeřil. Návrat do Francie hostům zpříjemnil jen několik minut před koncem Bafodé Diakité, jehož přesný zásah zdramatizoval vývoj dvojduelu.

Nabitý program Aston Ville příliš nechutnal, neboť v Premier League dvakrát v řadě ztratila, čímž zároveň spadla mimo top čtyřku. Po nepovedeném týdnu navíc musela přepnout svou mysl na čtvrtfinálový duel proti Lille, které se naopak nacházelo v dobrém rozpoložení. Francouzský celek totiž neprohrál sedm klání po sobě, přičemž naposledy vyzrál na Marseille.

Do první velké příležitosti se ve 12. minutě dostali domácí, Watkins však pohotovou ranou z hranice malého vápna pálil jen do prostoru, kde stál Lucas Chevalier. Právě anglický útočník si svou reputaci napravil jen o několik desítek sekund později, když si nikým nehlídaný naběhl na rohový kop McGinna a hlavou poslal míč mimo dosah Chevaliera. Lille se ovšem po obdržené brance rychle oklepalo a na konci jednoho z rychlých útoků se ocitl Edon Zhegrova, kterému ale ve skórování zabránil skvělým výběhem Emiliano Martínez. Argentinský brankář se následně ukázal být jako jeden z klíčových hráčů prvního poločasu, když zneškodnil i nebezpečné pokusy Diakitého a Jonathana Davida.

Stejně jako na začátku zápasu byli i po změně stran aktivnější fotbalisté Aston Villy, kteří svou převahu přetavili ve druhou branku v 56. minutě. Přihrávka Leona Baileyho našla za hranicí pokutového území osamoceného McGinna, jenž přízemní střelou uklidil míč přesně k levé tyči. Hosté se dočkali snížení po hodině hry, rozhodčí však branku po komunikaci s VAR z důvodu ofsajdového postavení odvolal. Úspěšný nebyl ani o několik minut později Hákon Arnar Haraldsson, kterého vychytal dosud bezchybný Martínez. Ten byl nakonec překonán až v 84. minutě, když se po rohovém kopu prosadil hlavou Diakité.

První bitvu v Birminghamu tak nakonec ovládla domácí Aston Villa. Odveta se odehraje příští čtvrtek 18. dubna ve Francii.

Více informací k zápasu

Club Bruggy - PAOK Soluň 1:0

11.04.2024 21:00

Góly: 6. Hugo Vetlesen

Bruggy porazily v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy PAOK 1:0. Belgický celek, který se stejně jako plzeňská Viktoria probojoval mezi osm nejlepších celků soutěže až ze druhého předkola, rozhodl o svém triumfu už v šesté minutě gólem Huga Vetlesena. Norský reprezentant, jenž před pár týdny nastoupil na chvíli také do duelu proti Česku, tak přiblížil modročerné prvnímu semifinále na evropské půdě od roku 1992, v němž se mohou setkat třeba právě s Plzní.

Řecký PAOK prožil fantastickou osmifinálovou odvetu proti Dinamu Záhřeb, jenž dokázal na vlastní půdě porazit vysoko 5:1. Ve čtvrtfinále na něj ale čekaly silné Bruggy, které chtěly z domácího prostředí vytěžit maximum. Před vlastním publikem totiž od startu sezony modročerní prohráli pouze jeden duel, přičemž se o víkendu naladili ligovou výhrou nad Anderlechtem.

Už od úvodního hvizdu potvrzovali modročerní letošní formu na vlastním hřišti. Zápas totiž gólově odšpuntoval Vetlesen přízemní ranou k tyči už v sedmé minutě. Další branku mohl přidat Igor Thiago, nicméně jeho pokus hlavou skončil těsně nad. Střelec první trefy Vetlesen měl chuť na další ve 38. minutě, kdy ovšem jeho zakončení tečoval jeden z obránců, a tak míč skončil mimo.

I po změně stran kralovali na hřišti fotbalisté Brugg. Dvě velké šance spálil Ferran Jutglá, jenž napřed těsně minul levou tyč a o tři minuty později ho skvěle vychytal Dominik Kotarski. Zanedlouho se k ohrožení brány soupeře dostal i Michal Skóraš, jehož rána z přímého kopu těsně přeletěla zařízení. Kotarski se předvedl i po povedené individuální akci Antonia Nusy. Pokus mladého Nora zablokovala defenziva Soluně, načež neúspěšně dorážel kapitán Hans Vanaken. Chorvatský gólman nakonec udržel poměrně přijatelný výsledek pro řecký tým poté, co zneškodnil penaltu Igora Thiaga.

Úvodní bitvu tak dotáhly do vítězného konce Bruggy. Odveta v Řecku je na programu příští čtvrtek 18. dubna.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - Fenerbahçe SK 3:2

11.04.2024 18:45

Góly: 8. Konstantinos Fortounis, 32. Stevan Jovetić, 57. Chiquinho - 68. Dušan Tadić (pen.), 74. Irfan Kahveci

Fotbalisté Olympiakosu porazili v prvním čtvrtfinále Konferenční ligy Fenerbahce 3:2. K postupu mezi čtyři nejlepší celky soutěže přiblížil domácí zejména Konstantinos Fortounis, jenž trestal nepřesnosti v defenzivě tureckého klubu. Zkušený záložník nejprve v osmé minutě skóroval a krátce po půlhodině hry asistoval u trefy Stevana Jovetiče. Rozdílovým zásahem se ovšem stala až branka Chiquinha z 57. minuty, jelikož istanbulský tým dvěma góly vybojoval hratelnou pozici do odvety.

Olympiakos prožil v osmifinále horskou dráhu emocí. V úvodním utkání totiž padl doma s Tel Avivem 1:4 a vypadalo to, že je jeho cesta u konce. V odvetě se však vybičoval k fantastickému výkonu a po nečekané výhře 6:1 po prodloužení si vysloužil vstupenku do čtvrtfinále. V něm ale narazil na nevyzpytatelné Fenerbahce. To bylo v minulém duelu "poraženo” Galatasarayem v tureckém Superpoháru, kam Kanárci na protest proti tamní asociaci poslali mladíky, kteří po inkasované brance z první minuty opustili hřiště.

Pocit bezpráví musel mít tým z Istanbulu i po nešťastném úvodu v Pireu. Tam totiž jasně dominoval, po zkratu v rozehrávce však utaženou ranou k tyči udeřil Fortounis. Hosté se sice zvládli herně oklepat, jenže po půlhodině hry znovu pochybili v defenzivě, tentokrát zhřešil Caglar Söyüncü. Bývalý stoper Leicesteru zůstal dva metry za obrannou linií, čímž umožnil střelci první branky průnikovku na Jovetiče, jenž z mírného úhlu uspěl křižnou trefou. V závěru půle Turci stupňovali snahu v cestě za snížením, Rade Krunič ale ambiciózním pokusem z hranice vápna naději nevzkřísil.

Trilogii trestání chyb klubu z Istanbulu završil v 57. minutě Chiquinho banánem zpoza pokutového území na zadní tyč. Fenerbahce opět doplatilo na riskantní rozehrávku bohatou na přihrávky obsazeným či atakovaným hráčům, směrem dopředu ale mělo co nabídnout. Na okamžitou odpověď si brousil zuby Bright Osayi-Samuel, vylámal si je však na pohotově reagujícím Konstantinosovi Tzolakisovi. Mladý gólman pár chvil nato bravurně vytěsnil i hlavičku Sebastiana Szymanského. Zneškodnit ovšem již nedokázal penaltu Dušana Tadiče, na kterou navíc navázal v 74. minutě Irfan Can Kahveci, pro něhož bylo dopravit spoluhráčem sklepnutý centr do brány formalitou.

První bitvu tak nakonec dotáhl do vítězného konce Olympiakos. Odvetný souboj je na programu za týden 18. dubna v Turecku.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - ACF Fiorentina 0:0

11.04.2024 18:45

Góly: -

Fotbalisté plzeňské Viktorie dokázali v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy udržet na uzdě favorizovanou Fiorentinu a po remíze 0:0 zajistili Česku posun na 10. místo v tabulce národních koeficientů, jež mistrovi Fortuna ligy zaručuje od sezony 2025/2026 přímý postup do Ligy mistrů. Fialky sice na hřišti dominovaly, domácí si ale dokázali navzdory spoustě absencí vytvořit několik příležitostí z rychlých kontrů, a nerozhodný výsledek se tak dal označit za spravedlivý. Účastníkem vůbec prvního evropského čtvrtfinále v Doosan Areně se stal také Antonín Barák, jenž se na trávník dostal v 70. minutě.

Reprezentační pauza, před níž Viktoria zářila na všech frontách, plzeňské fotbalisty jako by rozhodila. Jediná výhra ze třech soutěžních duelů se totiž nedala považovat za ideální přípravu na příjezd Fiorentiny, která v minulém ročníku Konferenční ligy dokráčela až do finále. Z pohledu formy to však ani u ní nebylo nejlepší, když v Serii A nezvládla souboje s AC Milán a Juventusem.

O něco lépe jí však vyšla úvodní pasáž ve Štruncových sadech, během níž držela míč pevně na svých kopačkách a nepouštěla domácí viktoriány, na jejichž výkonu byly znát četné absence, prakticky vůbec do hry. Plzni tak nezbývalo než spoléhat na rychlé protiútoky. Po jednom takovém se v dobré pozici ocitl Matěj Vydra, jeho křižné zakončení z úhlu po přiťuknutí od Pavla Šulce však prolétlo jen těsně vedle tyče. Po ojedinělé akci Západočechů se na balonu opět usadili hráči v bílých dresech, na víc než na dalekonosnou ránu Lucase Martíneze Quarty, která šla těsně nad, se však do konce úvodního dějství nezmohli.

První větší vzruch přišel zhruba po 10 minutách druhého poločasu, kdy do šestnáctky Plzně vtrhl Lucas Beltrán a snažil se na první tyči nachytat Martina Jedličku, ten byl ale pozorný. Utahující se smyčku kolem domácí obrany pak narušili fanoušci Fiorentiny, kteří několika vhozenými světlicemi na několik minut otupili tlak svého týmu. To dokonce přerostlo ve zvýšenou aktivitu Viktorie, která se v poslední čtvrthodině dostala k několika náznakům, největší šanci Tomáše Chorého ale předcházel faul. Pak znovu přišel platonický tlak Fialek, ze kterého už gól nepadl.

Fanoušci českého koeficientu tak slavili kýžený posun na 10. příčku a s výslednou remízou mohla být vzhledem k průběhu zápasu spokojena i samotná Plzeň. Odveta je na programu 18. dubna ve Florencii.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele