Konferenční liga - souhrn odvetných zápasů čtvrtfinále

20.04.2023, 20:46, aktualizováno 20.04.2023, 23:38
Komentáře a souhrny
Radost hráčů West Hamu (© AFP)

West Ham v odvetě proti Gentu naplnil roli favorita a jasným vítězstvím 4:1 si zajistil postup do semifinále. V něm narazí na Alkmaar, který doma po penaltovém rozstřelu dokonal obrat proti Anderlechtu. Fiorentina si po výhře 4:1 v úvodním zápase v domácí odvetě zahrávala, nakonec ji ale stačila porážka 2:3. V dalším kole vyzve po prodloužení postupující Basilej...

OGC Nice - FC Basilej 1:2e

20.04.2023 21:00

Góly: 9. Gaëtan Laborde - 86. Jean-Kévin Augustin, 98. Kasim Nuhu

První zápas: 2:2, postupuje FC Basilej

Švýcarská Basilej sice jen marně vzpomíná na časy, kdy pravidelně usilovala o základní skupinu Ligy mistrů a v lize se momentálně nachází až na šestém místě, ovšem v evropských pohárech naopak válí a díky dalšímu heroickému výkonu již proklouzla mezi nejlepší čtyřku v Konferenční lize. V utkání s Nice sice dlouho prohrávala, jenže v samém závěru srovnala na 1:1 a v prodloužení rozhodl o jejím úspěchu ghanský obránce Kasim Adams Nuhu.

Basilej tedy pokračuje ve své krasojízdě a o svou premiérovou finálovou účast si to rozdá s italskou Fiorentinou. Domácí favorit přitom vstoupil do této čtvrteční odvety naprosto fantasticky a v 9. minutě vsítil vedoucí gól. Těsně před tím sice nebyla uznána branka Boudaouiho kvůli zřetelnému ofsajdu, nicméně vzápětí se po hezké přízemním kombinaci zjevil na pravé straně šestnáctky Gaëtan Laborde a po finální nahrávce Ramseyho zavěsil levačkou přímo do bližší šibenice kolem plachtícího brankáře Hitze.

Stejný hráč mohl navýšit náskok svého výběru přesně v polovině úvodního dějství, avšak jeho projektil tentokráte minul levou tyč o decimetry. Domácí dominovali na trávníku také po změně stran a svého protivníka k ničemu nepouštěli, jenže mnoho vyložených možností si nevypracovali a druhou uklidňující trefu nepřidali. Naopak hosté postupem času zvyšovali svůj tlak a kýženého vyrovnání se dočkali v 86. minutě.

Střídající francouzský útočník Jean-Kévin Augustin ani ne po čtvrthodině strávené na trávníku poslal utkání do prodloužení, jelikož po standardní situaci z velké vzdálenosti a zpětné hlavičce Calafioriho napřáhl ze čtrnácti metrů a svůj nechytatelný projektil usměrnil přímo k pravé konstrukci. Basilej dokonce mohla rozhodnout v nastaveném čase základní části, avšak velkými možnostmi pohrdla.

Nejprve chtěl skórovat Ndoye, jehož pumelici vyškrábl konečky prstů do zámezí Schmeichel, a pak neměl potřebné štěstí ani Andy Diouf, protože po rohovém kopu pouze orazítkoval levou tyč. Svěřenci trenéra Heika Vogela působili v prodloužení živějším dojmem a v 97. minutě si vytvořili další stoprocentní možnost, nicméně Schmeichela na brankové čáře skvěle zastoupil dobře postavený Pablo Rosario.

Švýcarský vyzyvatel přeci jen vsítil rozdílovou branku za další minutu. Hrdinou Basileje se stal již zmiňovaný Adams Nuhu, který po načechraném centru Malese z levého křídla hlavičkoval nikým neatakován ve středu šestnáctky a balón umístil přímo k pravé tyči. Otřesené Nice si až do samotného konce nic nebezpečného nevypracovalo a v evropských pohárech tedy pro letošek končí.

Více informací k zápasu

West Ham United - KAA Gent 4:1

20.04.2023 21:00

Góly: 37. Michail Antonio, 55. Lucas Paquetá (pen.), 58. Declan Rice, 63. Michail Antonio - 26. Hugo Cuypers

První zápas: 1:1, postupuje West Ham United

West Ham zvládl domácí odvetu čtvrtfinále Konferenční ligy, když porazil Gent vysoko 4:1. Kladiváři nezačali zápas ideálně, jelikož už ve 26. minutě prohrávali. Ještě do konce první půle ovšem srovnal Michail Antonio. Po změně stran už bylo utkání v režii domácích, ti totiž vsítili během osmi minut tři branky, a oslavili tak postup do další fáze. V základní sestavě vítězů nechyběli ani čeští zástupci Tomáš Souček a Vladimír Coufal, kteří odehráli celý duel.

West Ham si z prvního klání na belgické půdě přivezl solidní výsledek 1:1. Do odvety navíc šel povzbuzen, jelikož o víkendu uhrál velmi cenný bod s lídrem Premier League Arsenalem. Gent však nechtěl dát kůži lacino a nebyl úplně bez šance. Naposledy totiž prohrál soutěžní zápas na konci února se silnými Bruggami.

Hosté mohli jít do vedení hned v osmé minutě, kdy Sven Kums povedeným centrem našel na úrovni malého vápna dva volné spoluhráče. Ani jeden však nedokázal usměrnit míč na branku. West Ham se nepoučil a ve 26. minutě byl potrestán za ztrátu Lucase Paquety. Na konci rychlého protiútoku Bizonů doputovala nepovedená střela Matisse Samoise k úplně volnému Hugovi Cuypersovi, který již neměl problém otevřít skóre. Domácí odpověděli pokusem Emersona na přední tyč, jenže Davy Roef byl připraven. Ve 37. minutě již ale neměl šanci proti přesné a prudké hlavičce Antonia, která zajistila poločasovou remízu.

Do druhého poločasu vstoupili Kladiváři mohutným náporem. Nejprve Souček trefil spojnici, Jarroda Bowena poté vychytal Roef a Antonio následně orazítkoval tyč. Když jeden z centrů do pokutového území přistál na ruce Josepha Okuma, následovala také penalta, kterou Paquetá s přehledem proměnil. V 58. minutě navíc Declan Rice předvedl po zisku míče dlouhý sprint, na jehož konci přidal zakončením na vzdálenější tyč třetí gól. Za dalších pět minut si Antonio navedl balon na hranici pokutového území a trefou do horního rohu zvýšil na 4:1. Ve zbytku zápasu si Kladiváři již jen hlídali pohodlné vedení.

West Ham tak navázal na výkon proti Arsenalu a výhrou si zajistil postup do semifinále. Tam na něj bude čekat Alkmaar.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - RSC Anderlecht 3:0p

20.04.2023 18:45

Góly: 5. Vangelis Pavlidis (pen.), 13. Vangelis Pavlidis

První zápas: 0:2, postupuje AZ Alkmaar

Alkmaar vstupoval do čtvrtfinálové odvety Konferenční ligy s dvoubrankovým deficitem, nicméně ten dokázal smazat dvěma bleskovými zásahy během úvodních třinácti minut a do vytouženého semifinále přeci jen postoupil díky zvládnutému penaltovému rozstřelu. Domácí na trávníku dominovali, jenomže třetí rozdílovou trefu vsítit nedokázali. Účast mezi čtyřkou nejlepších jim však nakonec zajistil Mexx Meerdink proměněnou penaltou ve čtvrté sérii.

Domácí měli naprosto snový start do tohoto čtvrtečního utkání a díky dvěma trefám řeckého kanonýra Vangelise Pavlidise během necelé čtvrthodiny dohnali dvoubrankové manko. Ten se nejprve prosadil po pěti odehraných minutách, když se postavil k nařízenému pokutovému kopu za nedovolený zákrok Murilla ve vlastní šestnáctce a s přehledem ho proměnil pohotovou střelou do protipohybu gólmana Verbruggena.

Stejný hráč zaznamenal svou druhou trefu tohoto utkání o osm minut později. Tentokráte si po fantastické kolmici Reijnderse seběhl za defenzivu protivníka Odgaard a přečíslení dva na brankáře vyřešil s grácií, neboť svou finální přihrávkou našel před prázdnou brankou právě Pavlidise a ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil. AZ mělo navrch i v následujícím průběhu a neohroženě obstřelovalo branku protivníka, ale další vyloženou možnost si ne a ne vypracovat.

V 65. minutě naopak mohl snížit na opačné straně N'Diaye, ovšem z mírného úhlu si nepřišel na pozorného brankáře Ryana. Zhruba deset minut před koncem základní hrací doby chtěl na druhé straně poslat AZ do semifinále Kerkez, avšak po vynikajícím centru Sugawary orazítkoval jeho pohotový volej pouze pravou konstrukci. O pár minut později neměl potřebné štěstí ani aktivní Odgaard a tváří v tvář nepřekonal Verbruggena.

Duel tedy dospěl do prodloužení a ani v něm se diváci na stadionu AFAS mnoho zajímavých momentů nedočkali. Za zmínku stojí jen neuznaný gól Odgaarda ze 112. minuty, jenž rozvlnil síť z jasného ofsajdového postavení. V penaltové loterii měli pevnější nervy svěřenci trenéra Pascala Jansena, jelikož ze čtyř pokusů ani jednou nezaváhali a Ryan naopak fantasticky zlikvidoval penalty Jana Vertonghena v první sérii a také Killiana Sardelly ve třetí sérii.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Lech Poznań 2:3

20.04.2023 18:45

Góly: 78. Riccardo Sottil, 90+2. Gaetano Castrovilli - 9. Afonso Sousa, 64. Kristoffer Velde (pen.), 69. Artur Sobiech

První zápas: 4:1, postupuje ACF Fiorentina

"Fialky" si dnes na domácí půdě zahrávaly a jejich postup se na chvíli i přes luxusní náskok zdál jako zahozený. Lech dorovnal skóre v součtu obou zápasů a s domácími to vypadalo špatně. Díky dvěma trefám v závěru ale nakonec Fiorentina slaví postup.

Fiorentina doma strážila luxusní náskok z prvního utkání, v Poznani nasázela rovnou čtyři branky a sama kapitulovala jen jednou. Vzhledem k tomu, že má nejoslnivější útok celé soutěže a v počtu branek už překonala loňské finalisty, byla si celkem jistá postupem. Lech se ale nepřijel jen procházet po čarokrásné Florencii a hodlal postup pořádně zdramatizovat.

Klíčem ke každému obratu je rychlá branka a přesně tahle taktika se Lechu začala brzy vyplácet. Polskému týmu stačilo jen devět minut na to, aby poprvé vyvedl z míry domácí fandy. První šance sice Lechu nevyšla, ale pak se k odraženému míči dostal Alfonso Sousa a ten už si ve snazší pozici poradil s obranou i brankářem Terraccianem - 1:0 pro Lech.

Hosté byli navíc stále aktivnější a brankář Terracciano musel zasahovat několikrát. Jednou ho trochu vystrašil Radosław Murawski, pak zase hlavičkoval Filip Dagerstål. Prapor "Fialek" nikdo nezvedal, Italové si byli jistí pohodlným náskokem. Až ke konci první půle vypálil velmi tvrdě Rolando Mandragora, ale jeho utažená rána zamířila těsně nad břevno!

Po změně stran to technicky zkoušel Antonín Barák po nahrávce Bonaventury, ale jeho střela byla zablokovaná. Šanci domácím mohl dát Luka Jović, na nějž prošla nahrávka a utíkal na bránu. Dokonce dokázal i prostřelit brankáře Bednareka, jenže místo něj míč na brankové čáře odkopl jeden ze stoperů. A pak nastal další problém. Michał Skóraś se vřítil do vápna a byl faulován Terzićem, jak ukázalo video. K penaltě se postavil Kristoffer Velde a nemýlil se!

Jenže to pořád nebyl konec problémů. Aktivně hrající Lech šel za postupem a jen o čtyři minuty později srovnal celkové skóre na 4:4! Jesper Karlström našel elegantně Artura Sobiecha a ten si poradil i s brankářem Terraccianem. "Fialky" byly zralé na ručník a jejich postup visel na vlásku.

Fiorentina ale nakonec znovu ukázala, že její útok umí zabrat. V 78. minutě zahrávala volný přímý kop a ve vápně ho jeden z hostů odhlavičkoval jen proti noze Riccarda Sottila, který perfektně zakončil. A v nastavení ještě pojistil postup "Fialek" i přes prohru Gaetano Castrovilli, který zakončil přečíslení hostující obrany pohotovou ranou k tyči.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Coutinho10

Souček přebral po vystřídání Rice kapitánskou pásku WHU velký ocenění

Reagovat
Furia Ceca

Barák ve Fiorentině taky A hned ji poslal dál

Reagovat
$dolar$

Reagovat
boleslav_bahno

KOLEJOWY KLUB SPORTOWY LECH POZNAŃ

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele