Konferenční liga - preview odvetných zápasů čtvrtfinále

20.04.2023, 10:25
Previews
Fanoušci West Hamu (© AFP)

Dvěma podvečerními zápasy odstartuje čtvrtfinálový program odvet u Konferenční ligy, Anderlecht se pokusí udržet dvougólový náskok na půdě Alkmaaru, Fiorentina by přitom měla splnit povinnost nepokazit mač s Lechem. Večer vyzve Nice doma Basilej a West Ham vyrukuje na Gent, v obou střetech je zatím situace vyrovnaná...

AZ Alkmaar - RSC Anderlecht

čtvrtek 18:45

první zápas: 0:2

Anderlecht přijede do nizozemského Alkmaaru s jasným cílem - nedostat víc než jednu branku. V domácím duelu se mu totiž povedlo vyhrát o dva góly a výlet na AFAS Stadion by pro něj mohl představovat relativně snadnou práci.

Před jedenácti lety se oba kluby potkaly ve vyřazovací fázi Evropské ligy a pro Anderlecht to nedopadlo moc dobře. Jarní fáze pro ně skončila velmi rychle, neboť belgický celek prohrál s tím nizozemským oba dva zápasy shodně 1:0. V nejnovější edici mu tohle skóre vrátil s plnou parádou a před vlastními fandy se radoval z výhry po brankách Murilla s Ashimeruem. Byl to ale jinak obecně vyrovnaný zápas a třeba držení míče nebo střelba jsou disciplíny, v nichž dominoval právě nizozemský celek. Jenže počítají se góly a AZ neproměnilo ze svých šancí ani jednu.

Tým trenéra Pascala Jansena se dokázal od tohoto smolného výsledku oprostit a v rámci Eredivisie se vrátil na vítěznou vlnu. Fortuna Sittard moc štěstí neměla a v minulém kole po brankách Odgaarda, Kerkeze a Pavlidise kapitulovala. Tímto výsledkem si Alkmaar pojistil průběžné čtvrté místo v lize a dál se tlačí na třetí příčku.

A trenér Jansen doufá, že ligový úspěch pomůže jeho hráčům k obratu i v pohárech. "Bylo pro nás hodně důležité vyhrát v lize, přesně tohle jsme po minulém kole potřebovali. Anderlecht odehrál dobré utkání, ale myslím, že jsme si zasloužili lepší výsledek. Nic ale není ztraceno, doma jsme silní a věřím, že máme dostatek schopností a zkušeností na to, abychom otočili utkání. Nebude to snadné, ale musíme si věřit."

Anderlecht po trochu nečekaném úspěchu musel skousnout i jeden velký neúspěch. Minulé kolo belgické Jupiler Pro League mu totiž vůbec nevyšlo a od Genku schytal pořádný debakl. Trefy Slimaniho s Dreyerem nemohly ani zmírnit pět inkasovaných branek, což byla pro Anderlecht v prestižním duelu pořádná facka. Nicméně to jen podtrhuje tristní ligovou situaci Anderlechtu, kterému nyní patří až desáté místo! Najde útěchu aspoň v pohárech, nebo se jeho agónie prodlouží?

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Beukema, Hatzidiakos, Kerkez - Reijnders, Clasie - Odgaard, Mijnans, Van Brederode - Pavlidis

RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Murillo, Debast, Vertonghen, N'Diaye - Diawara, Ashimeru, Refaelov - Dreyer, Slimani, Amuzu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.99 - 5.36

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

ACF Fiorentina - Lech Poznań

čtvrtek 18:45

první zápas: 4:1

První čtvrtfinálová utkání nabídla hodně dramatických a vyrovnaných soubojů, ale jeden z nich se zdá být před odvetou jasně rozhodnutý. Jeho druhé kolo se odehraje ve Florencii, kde si domácí Fialky hlídají třígólový náskok nad polským Lechem.

Ze čtyř čtvrtfinálových střetů skončil jeden takovým výsledkem, který obrat na první pohled nepřipouští. Fialky se v polském městě Poznań radovaly z jasné výhry, protože se jim povedlo prostřelit brankáře Filipa Bednareka rovnou čtyřikrát! Jeho protipól Pietro Terracciano naopak inkasoval jen jednou a s výsledkem byli Italové velmi spokojení.

Spokojení mohou být se svým útokem obecně. Týmy trenéra Vincenza Italiana se ostatně na ofenzivní části vždycky hodně zakládaly a dávaly záležet, což se na Fiorentině také nesmírně podepisuje. Za své dosavadní účinkování v Konferenční lize dokázala dát dohromady už 30 branek, čímž stanovila nový rekord v jedné sezoně. Už v této fázi porazila AS Řím a Feyenoord, kteří v předchozím ročníku nasázeli shodně 28 branek.

Mírné obavy musí trenér Italiano mít s ohledem na náročný program, protože Fiorentina se do dalšího kola Serie A zapojila až v pondělí večer. Byl to ale plodný večer, protože Fialky dokázaly remizovat s aspirantem na Ligu mistrů z Bergama. Nad Atalantou si navíc dlouho udržovaly převahu a šancí měly mnohem víc než jejich slavnější konkurent.

Italiano si ale na náročnější program nestěžuje a dodává: "Právě v těchto zápasech rozhodujeme o tom, zda bude naše sezona úspěšná, nebo ne. Teď musí všichni zabrat a pokračovat v dobrých výkonech. Lech nám nedá nic zadarmo ani doma. Už minule měl pasáže hry, kdy vypadal velmi nebezpečně."

Polský celek debakl od Fiorentiny na vlastní půdě asi nečekal, ale dobře na něj zareagoval. V minulém kole Ekstraklasy si to rozdal s Legií Varšava a nezlomila ho ani brzká branka Tomáše Pekharta. Nakonec se ve šlágru kola body dělily a pro Lech to znamená, že mu pořád patří třetí místo. S ním je spojené předkolo Konferenční ligy, takže sezónní plán by byl splněn.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Dodò, Milenković, Igor, Biraghi - Bonaventura, Mandragora, Barák - Nico Gonzalez, Cabral, Saponara

Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Pereira, Salamon, Milić, Rebocho - Skoras, Sousa, Karlström, Velde - Marchwińsk - Ishak

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.64 - 11.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

OGC Nice - FC Basilej

čtvrtek 21:00

první zápas: 2:2

Švýcarská Basilej ani letos neprožívá na ligové scéně úplně nejpovedenější sezónu. A už teď je téměř jasné, že své šestileté čekání na zisk mistrovského titulu neukončí. Ovšem na evropské scéně předvádí vynikající výkony a po úvodní remíze 2:2 se nyní ve Francii senzačně pokusí proklouznout do semifinále Konferenční ligy. Na půdě Nice není považována za favorita, ale v předchozích kolech ukázala, že umí zaskočit kohokoliv.

Jeden z nejúspěšnějších švýcarských týmů od přelomu tisícletí posbíral v dosavadních osmadvaceti ligových zápasech jen šestatřicet bodů, v tabulce mu patří až šestá pozice, a reálně mu tedy hrozí, že se do příštího ročníku evropských pohárů vůbec neprobojuje. V generálce na tuto čtvrteční odvetu přivítal favorita Young Boys Bern a remizoval s ním 1:1. OGC naopak selhalo v Brestu, těsnou porážku 0:1 si určitě za rámeček nedá.

Domácí celek taktéž usiluje o účinkování v evropských pohárech pro nadcházející ročník, jenomže v tuto chvíli je až devátý s pětačtyřiceti body. Ve zbývajících sedmi kolech Ligue 1 tedy bude mít co dělat, aby své cíle splnil. Oba celky mimochodem udělaly v tomto roce změnu na trenérském postu. Vedení Nice odvolalo začátkem ledna Luciena Favreho a do zbraně povolalo Didiera Digarda, Basilej začátkem února ukončila smlouvu Alexanderovi Freiovi, takže mužstvo prozatím vede Heiko Vogel.

Tento duel je z pohledu bezpečnosti nesmírně rizikový, jelikož i starosta Nice Christian Estrosi se bojí násilností. Vždyť již minulý týden vyzval příznivce Basileje, aby do Francie vůbec nejezdili.

Digard se musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Atal, Beka Beka, Diop, Lotomba, Pepe i Viti, k dispozici přitom možná nebudou ani Ndayishimiye s Ramseym. "Na střetnutí s Brestem jsme dávno zapomněli. Teď se stoprocentně koncentrujeme na tento souboj s Basilejí. Cítíme velké vzrušení, ale také zodpovědnost za naše fanoušky," uvedl domácí stratég natěšeně.

Jeho protějšek Vogel nemůže počítat s Comasem, Freiem, Lopezem a pravděpodobně ani s duem Calafiori - Hitz. "Můj názor se oproti minulému týdnu vůbec nezměnil - Nice má nesmírně silný kádr s vysokou individuální kvalitou a jeho současné výkony tomu rozhodně neodpovídají. Po úvodní remíze je vše otevřené, o postupujícím do semifinále budou rozhodovat maličkosti," myslí si sedmačtyřicetiletý Vogel.

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Mendy, Ndayishimiye, Todibo, Dante, Bard - Ramsey, Boudaoui, Thuram - Moffi, Laborde

FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Hitz - Lang, Nuhu, Pelmard - Ndoye, Diouf, Xhaka, Burger, Kade - Amdouni, Zeqiri

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.25 - 6.70

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

West Ham United - KAA Gent

čtvrtek 21:00

první zápas: 1:1

West Ham má v Premier League svých starostí dost. A ačkoli v posledních dvou ligových zápasech přece zabral a trochu více se odpoutal od sestupových pozic, čeká ho až do konce sezóny v tomto ohledu ještě tvrdá dřina. Byla by každopádně velká škoda, kdyby povinnosti zanedbával v Konferenční lize. Jestli zvládne domácí odvetu s Gentem, zahraje si semifinále.

První vystoupení z minulého čtvrtka na belgické půdě nepřineslo ani vyloženě radostnou událost, ani úplné zklamání. Kladiváři uhráli plichtu, na kterou se nyní pokusí před vlastními fanoušky navázat vítězstvím, aby postoupili jakožto favorit tohoto dvojzápasu mezi čtyřku nejlepších. Pokud by si počínali stejně dobře jako ve všech letošních domácích kláních v této soutěži, své cíle naplní.

V letním předkole mimochodem nejprve slavili skalp Viborgu, ve skupinové fázi urvali tříbodový výsledek proti FCSB, Anderlechtu i Silkeborgu a v osmifinále jasně přetlačili Larnaku. "Nemáme žádné přednostní právo na účast v semifinále. Tu si musíme vybojovat přímo na hřišti,” nehodlal nic podceňovat před nynějším střetem domácí manažer David Moyes. "Jestli se chceme probojovat dál, musíme si to zasloužit,” vyzýval kabinu.

Když naposledy londýnský celek slavil zisk cenné trofeje, psal se dávný rok 1980. Tehdy opanoval FA Cup, v okolí se přitom začíná pokukovat po možnosti, že by se triumf mohl konat zrovna na téhle frontě. "Je skoro až neuvěřitelné, že je nám přisuzována role toho, kdo může vyhrát Konferenční ligu,” uculoval se Moyes. "Existují jen tři evropské soutěže. Když si lidé myslí, že můžeme zvítězit v jedné z nich, znamená to hodně.”

Gent bezpochyby nebude pro West Ham snadno přeskočitelnou překážkou. Aktuálně čtvrtý celek belgické Jupiler Pro League odcestoval na Ostrovy s bilancí devíti střetnutí bez porážky napříč domácí i evropskou scénou, od půlky února mimochodem padl v jediném případě. ”Tohle by nemělo být naše nejdůležitější utkání v této sezóně. Tedy alespoň doufám, že tomu tak nebude,” uvedl hostující lodivod Hein Vanhaezebrouck. "Když postoupíme, bude klíčové až semifinále."

Ten mimochodem nebyl spokojený s představením svého týmu v prvním zápase. "Gól West Hamu z předchozího týdne byl výsledkem chyby několika hráčů,” čertil se při vzpomínání na nedávné měření sil ještě teď. "Pokud teď vypadneme, možná i po penaltách, budeme se za tím první zápasem s lítostí ohlížet,” podotýkal.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Aréola - Coufal, Zouma, Kehrer, Cresswell - Souček, Rice, Lucas Paquetá - Emerson - Bowen, Antonio, Benrahma

KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Roef - Castro-Montes, Piatkowski, Okumu, Torunarigha - Hong, Kums, De Sart, Fofana - Cuypers - Orban

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.93 - 5.92

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Largo

Co to ta Fiorentina vyvádí???

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele