Kde slovo rivalita nestačí...

29.11.2012, 23:48
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Koncem června 2004 přišel anglický fotbal o jednoho z těch váženějších synů. Po nalezení nového investora a přesídlení mimo tradiční londýnské sídlo definitivně zanikl kdysi prvoligový Wimbledon FC, aby přenechal své místo MK Dons. Stoupenci starého klubu si pak založili svůj vlastní, který se nyní třese na pohárovou revanš...

Tuto neděli, druhého prosince, krátce po obědě, před televizními kamerami, nerušeny žádným zápasem elitní soutěže proti sobě tedy vystartují zástupci dvou měst se zcela odlišnou fotbalovou historií.

O Londýně, ba ani o pouhé jedné jeho jihozápadní části, se nemá smysl bavit. Lidé tu kopanou žili odpradávna, na titěrný stánek s názvem Plough Lane se dnes vzpomíná jako na obyčejnou legendu, celkem nedávno tu vítali kluby Premier League, zápasy Poháru Intertoto i triumf v FA Cupu.

Milton Keynes, ležící nějakých 110 kilometrů od hlavního města, bylo naproti tomu až do roku 2003 učiněným panicem fotbalového prostředí. Tedy samozřejmě, Arsenalům, Tottenhamům či Celtikům se zde běžně fandívalo, profesionální mančaft tu ale do té doby ani zdaleka neexistoval a nikdo jej tím pádem ani nepostrádal. Nebylo tedy divu, že oddaní příznivci původního Wimbledonu FC zpočátku MK Dons posměšně titulovali (a někteří stále titulují) "Franchise FC" a současně Peta Winklemana, čistě technicky zachránce tradičního klubu, obviňovali (a stále obviňují) z bohapusté krádeže.

Nicméně v Milton Keynes stihli za těch devět let ujít dlouhou štreku za jakýmsi uznáním širé fotbalové komunity. Pomohlo Inceovo kývnutí na manažerský džob, ale i nový 30tisícový chrám, který bude za pár dní dějištěm tohoto pikantního souboje. Právě tam Dons z pozice klubu na pokraji Conference dokonce ihned zlanařili samotnou anglickou jednadvacítku. Tehdy bylo kompletně vyprodáno; a rovněž v příštích měsících, během klání čtvrté ligy, se návštěvy šplhaly k 10 tisícům - což je numero, o kterém se Wimbledonu FC na sklonku fungování ani nezdálo.

Ovšem zatímco "obligátní" skepse běžných pozorovatelů prostředí anglické kopané pomalu uvadala, až se z MK Dons stal normálně respektovaný objekt, fanouškovská obec původního Wimbledonu FC ve své nenávisti přirozeně vytrvala. Na základě informací redaktora Telegraphu Tonyho Francise z roku 2008 "přeběhly" do Milton Keynes všehovšudy dvě stovky příznivců; ti zbylí zůstali, aby nenáviděli. Ostatně jenom inkriminovaný Francisův článek, který se snažil Dons vybarvit v poněkud světlejších konturách, než v té době bývalo zvykem, nepěkně hnul žlučí doopravdy celému táboru skalních stoupenců AFC.

"Winkelman nemá ponětí, kolik bolesti vůbec způsobil," vyprávěl tehdy Francisovi jistý Simon Wheeler, předseda Wimbledon Independent Supporters Association, jednoho z podpůrných uskupení kolem fanoušky spravovaného celku.

V tu chvíli se sám redaktor Telegraphu musel zarazit a podivit se nad koncentrací zloby - ta je vskutku ventilována vstříc jediné osobě. Jako by snad Winkelman nechal klub zkrachovat (nikoliv, to Libanonec Sam Hammam je zde na vině) a pak jej zcela sám také odkoupil a přestěhoval (činil tak ještě spolu s Charlesem Kopperem, který mimochodem lehkomyslně posvětil demolici památného Plough Lane).

Bráchové, kteří si z oka nevypadli

Fotbalový nadšenec může registrovat široké spektrum takzvaných rivalit mezi dvěma kluby. Můžeme odhalit případy historické nebo lokální - a to přímo městské či jen regionální. Většinou jde o pnutí vnímané oběma stranami, ačkoliv taková Chelsea se opětování něčeho takového prakticky nedočká. Koncept jakési "jednosměrné" rivality potom ctí rovněž Wimbledon AFC a Milton Keynes Dons, leč po svém. Jestliže na jedné straně barikády stojí respekt, na té druhé dodneška přežívá bolest, ba obyčejná nenávist.

Dons dělají vesměs všechno možné, aby si svůj faktický zárodek usmířili. Ačkoliv čistě technicky všechno dědictví zaniklého Wimbledonu FC náleží Milton Keynes, Winkleman na začátku roku 2008 veškerá memorabilia (včetně miniaturní repliky trofeje za vítězství v FA Cupu z roku 1988) odkázal Merton Borough Council, čili úřadu městské části Londýna, kam spadá i Wimbledon. Což je chvályhodný akt, bezesporu.

Něčím nicméně MK své londýnské "sourozence" stále dráždí - a to rovnou na první pohled. Narážím pochopitelně na přídomek Dons, jasně odkazující na přezdívku bývalého Wimbledonu FC. Protestní akce požadující právě vymazání tohoto odkazu ze jména odcizeného třetiligového klubu se naplno rozjely také před víkendovým kláním; rovněž tady ovšem inteligentní a klidný Winkleman přichází se smířlivým vysvětlením: "Jsme pořád Dons. Bez (původního) Wimbledonu bychom tu vůbec nebyli. Ten má zkrátka dva syny, AFC a nás."

Dva syny. Zrovna v tomto bodě se dá lehce přelézt pomyslnou zeď a stanout uprostřed druhého tábora, jehož stoupenci zaujímají úplně jiné stanovisko. Koneckonců rozpoložení příznivců Wimbledonu AFC by se snad dalo připodobnit této hypotetické situaci: představte si, že máte jednovaječné dvojče a to od vás jednoho dne odkouká dejme tomu ohraný kouzelnický trik. Vzápětí se odstěhuje o pár měst dále, kouzlo oživí, vypiluje, zviditelní se a za pár let se před vámi promenáduje s daleko příjemnějším rozpočtem, než jakým disponujete vy. Budete vůči němu cítit klasickou rivalitu? Těžko...

...což potvrzuje také blog jednoho z těch věrných, dlouholetých a skalních příznivců Wimbledonu (A)FC, jistého Aleda Thomase. Jakkoliv jde o příspěvek dva roky starý, citovat z něj mohu celkem v klidu - však nyní nabyl reálných obrysů. "Je to, jako by někdo zničehonic přišel, uzmul vám vše, co vlastníte, a jakmile byste se konečně znovu postavili na nohy, řekl by na to ‚no není to nádherné, že se nám teď oběma tak skvěle daří?‘," vyjádřil se trefně muž, který v tom samém blogu odmítá klasické řeči ve stylu "ale zase by byla paráda je porazit".

Ba co víc, Thomase neděsí ani představa porážky od tohoto soka - výsledek je mu zkrátka po všech směrech ukradený. Thomas se raději projevuje coby jinačí typ pragmatika: MK Dons nechce potkat hlavně z toho důvodu, že by vzájemný zápas de facto legitimizoval, potvrdil existenci tak odpudivého klubu, jakým pro něj Milton Keynes samo sebou je. A tím Thomas nekončí. Dále se například ptá, co by jako stálo v předzápasovém programu; v sekci, kde se představují oba soupeři, speciálně pod nadpisem "historie"? Byla by tam řečena celá pravda nebo by se jen elegantně, nekonfliktně opsala?

Odpovědí na takové otázky se Thomas přeci jen dočká. Třebaže los fanouškům jako tomuto jednomu cuchal nervy již vícekrát a planě (mimo jiné i v tom roce 2010), tentokrát už byl neomylný. A mezitímco anglická fanouškovská obec jako celek nemůže dospat pozitivním očekáváním, náš Aled Thomas v sobotu sotva zabere z docela odlišných příčin...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (88)

Přidat komentář
jester Radka Bejbla

Reagovat
smazaný uživatel

není to zbytečně zdlouhavý? mě to nebavilo číst do konce

Reagovat
fantomas

Spíš je to ještě brutálně zkrácený.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

když jsem to dočetl, tak jsem si říkal, že je to zbytečně krátký a v prvním komentáři si přečtu tohle ... celý článek je plnej zajímavých informací a štve mě, že ty jich o tom máš ještě podstatně víc a nedáš nám je

Reagovat
terry

Na druhou stranu mě tahle délka naprosto vyhovuje. Po dlouhý době jsem na EF přečetl nějakej článek.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Poslední dobou sem měl problém právě s tim přehlcovánim a následnou zmatečností - takže tohle ber jako takovej pokus o očistu (zkraje ne moc povedenej teda ).

Reagovat
terry

Reagovat
j_mrazik

Ocenil jsem hlavně tuhle snahu, už to není takový květnatý a je to lepší, líp se to čte, plynuleji.

Reagovat
terry

No, pořád tam je víc květů než stonků.

Reagovat
fantomas

Tak to už ale nikdy nevymýtim..

Reagovat
vladis271

Reagovat
kiwwi

tak toto si nemoze nechat ujst ziaden fanusik anglickej kopanej

asi si podam na Wimbledon

Reagovat
smazaný uživatel

skvelý článok

Reagovat
terry

Článek před půlnocí?

Reagovat
fantomas

Reagovat
j_mrazik

Hmm, taky jsem nasranej, že jsem neprolomil svou psychologickou hranici jít spát před půlnocí.

Reagovat
db18

konečně - a taky je lepší než ty popůlnoční

Reagovat
miky10

euroFOTBAL

Reagovat
miky10

Aha, ono to neni o tenise.

Reagovat
bobis21

tak tohle mě dostalo

Reagovat
jester Radka Bejbla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

Máš moc sofistikovaný vtipy.

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

Reagovat
herbage

asi by to vyznělo lépe, kdyby slovo Wimbledon bylo v nadpise, ale taky dobrý

Reagovat
Ligter

Ale spíš by mě zajímalo, kolik těch smějících se nade mnou nepochopilo mikyho „metavtip“ a spíš se mu vysmálo ve stylu „kdo proboha tohle může napsat“.

Reagovat
miky10

Všichni.

Reagovat
C-M@ster

U mikyho jeden nikdy neví.

Reagovat
miky10

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

Reagovat
db18

suchý

Reagovat
Ligter

Však jsme v sekci PL.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cukjerek

urcite se budu v nedeli divat

Reagovat
terry

Ale teda nevim, jestli to je moji přepracovaností, ale ty první odstavce podle mě autor článku trochu překombinoval. Dlouho jsem netušil, o čem je řeč, respektive jak to teda vlastně je.

Reagovat
miky10

Taky bych řek, že autor článku měl už někde hned na začátku jasně sdělit, o čem to vlastně píše...

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

Ale fakt.

Reagovat
fantomas

Od toho tam je první odstavec.

Reagovat
terry

No a už v něm vidim nedostatek, kterej v tom dělá bordel.

Reagovat
terry

Ne počkej, já si teď nedělám srandu.

Reagovat
fantomas

No já vim, že jo, ale...max. to MK Dons tam můžu ještě přidat, jinak na tom nevidim nic zlýho.

Reagovat
miky10

Teď je to lepší.

Reagovat
fantomas

Reagovat
terry

Reagovat
kiwwi

a to si sa minule smial z podobneho clanku na pl.cz

Reagovat
fantomas

Reagovat
kiwwi

nebol si to ty? tak nic

Reagovat
fantomas

Byl to miky, já sem se pak přidal, ale to byl furt jinačí případ no.

Reagovat
miky10

Reagovat
JimBob

Presne. Ja mel sto chuti to zavrit, porad jsem nevedel, o cem je rec. Az nekde v polovine to z kontextu nejak vyplynulo. Skoda, asi to zavre vic lidi, co nepochopeni nebudou prisuzovat pozdni hodine... Jinak paradni clanek, zase vec, o ktery jsem netusil.

Reagovat
hraca

na noc skvělý článek

Reagovat
C-M@ster

Jakože se u něj dobře usíná?

Reagovat
miky10

50. pro autora

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cink

diky za takove clanky. Bydlim kousek od Milton Keyens a muzu rict, ze jsem nevidel tak architektonicky hnusne mesto, a to jsem OStravska :D

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

MK je fungel novo postavene, naplanovane mesto. nema ziadnu historiu nic, nieco ako havirov u vas alebo svit u nas.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se líbila ta charakteristika co napsal Neil Gaiman v Dobrých znameních, je to taková humoristická fantasy o budoucím Armagedonu. Je vyprávěná z pohledu ďábla a Anděla, kteří by sice měli být konkurenti a nepřátelé, ale občas zajdou na skleničku, nebo si jenom tak pokecat. A ti dva do Nebe a nebo do Pekla hlásí, co se jim ve světě povedlo, a nebo jak lidem uškodili. Milton Keynes si oba nárokujou jako svůj úspěch.

Reagovat
cink

diky za takove clanky. Bydlim kousek od Milton Keyens a muzu rict, ze jsem nevidel tak architektonicky hnusne mesto, a to jsem OStravska :D

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JarousFCB

Něco jako Dukla-Příbram... teda až na tu rivalitu a fanoušky ...

Reagovat
vladis271

To bude lahôdka, taký futbalový zákusok.

Reagovat
niflheim

Už jsem myslel, že to zůstane nezmíněné

Reagovat
RealC.F.

Ještě že má anglie tak dlouho historii fotbalu, tam se dá psát fakt o všem

Reagovat
Mercury

Díky za článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Maju pekny stadak, Wimbledon si v EPL pamatam uz len velmi matne, MK Dons mi znie ako muzstvo zostavene z vaznov a gaunerov Inak Milton Keynes je krasne mesto, hlavne ta neopakovatelna nakupna zona je nieco k neuvereniu.

Reagovat
miky10

Tak sem si to přečet - tu poznámku k Chelsea sis prostě odpustit nemoh, co?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Chelsea nikomu nestojí za rivala?

Reagovat
fantomas

Víceméně to tak je. Miky ti poreferuje..

Reagovat
smazaný uživatel

No stejný článek jsem četl na pl.cz a tam je to asi ještě líp sepsaný, ale i tak

Reagovat
fantomas

Ten clanek tam je praveze uplne jinak pojatej no.

Reagovat
smazaný uživatel

Strašná škoda, že AFC neudrželo aspoň tu plichtu. Holt nedáš - dostaneš se projevilo v praxi. Ale jaká erupce radosti se strhla po vyrovnávajícím golu Midsona, to mi až ukápla slza

Reagovat
smazaný uživatel

Ta erupce se dala očekávat. Naši fandové byli hodně nažhavení. V závěru chyběl malý kousek štěstí.... Za výkon se Wimbledon nemusí stydět.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, dala, ale i tak mě dostala... krása no

Reagovat
smazaný uživatel

bohuzel MK DONS jsou trochu nekde jinde...:P

Reagovat
smazaný uživatel

miluju tym MK DONS!! a verim postup z 5. kola..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele