Katar v datech: Tulipány kvetly v pravé části záhonu, Messiho pavučina přihrávek

04.12.2022, 08:45, aktualizováno 04.12.2022, 08:45
Komentáře a souhrny
Denzel Dumfries (© AFP)

Na světovém šampionátu v Kataru už není čas ani prostor na jakékoliv pochybení. Po základních skupinách už nyní týmy vědí, že když prohrají, budou balit kufry. V sobotu to platilo o dvou posledních zástupcích svých kontinentů: jaké bylo vyřazení týmů USA a Austrálie z pohledu čísel?

Dumfries po 50 letech

Prvním týmem, jenž po osmifinále mohl volat taxíky na letiště, byli Američané. Ti totiž narazili na rozjeté Nizozemce, kteří prodloužili šňůru zápasů bez porážky. Oranjes podlehli naposledy Čechům na loňském evropském šampionátu, poté k týmu nastoupil kouč Louis van Gaal a jeho družina už 19 utkání v řadě neprohrála. Proti Američanům z toho byla výhra 3:1, když se postupně trefili Depay, Blind a Dumfries.

Dumfriesovo pole působnosti hře dominovalo (©Opta by Stats Perform)

Jak je vidět, klíčem k postupu mezi nejlepších osm týmů na turnaji, byla nizozemská pravá strana. Právě po tomto křídle totiž šla polovina všech útočných výpadů. Aktivitou hýřil především Denzel Dumfries, jehož heat mapa ukazuje, že prostor u pravé lajny naprosto ovládl.

Šestadvacetiletý rodák z Rotterdamu byl mužem utkání, k jednomu gólu přidal dvě přihrávky a je teprve třetím nizozemským hráčem, který se v jednom utkání na šampionátu podílel na třech brankách. Před ním se to povedlo jen v 70. letech minulého století Robu Rensebrinkovi a Johanu Cruyffovi.

Dumfriesův pohyb po hřišti (©Opta by Stats Perform)

Gól číslo 789

Austrálie byla ve druhém osmifinále připravena ukončit velký sen Lionela Messiho o titulu světového šampiona, ovšem hrající legenda opět potvrdila svoji neuvěřitelnou kvalitu. Byl to právě Messi, kdo otevřel skóre parádní přízemní ranou. Na svého kapitána poté ještě navázal ve druhé půli Julian Alvarez a Australanům už poté nepomohl ani vlastní gól Enza Fernandéze, ani závěrečný tlak.

Na útočné polovině není téměř místo, kde Messi netvořil (©Opta by Stats Perform)

Útočník PSG na sebe bral zodpovědnost i při výstavbě argentinských útoků. Během utkání dal 58 přihrávek a vytvořil hned čtyři gólové příležitosti. Na této mapě je vidět, že svými přihrávkami vyplnil prakticky kompletní polovinu hřiště.

Vedle toho však Messi rozšířil skupinu hráčů, kteří se na turnaji trefili už třikrát. Vybraná společnost aktuálně čítá už šest hráčů a až na Ennera Valenciu mohou všichni své konto ještě rozšířit. Argentinský fotbalový bůh tak parádně oslavil jedno velké jubileum - vítězný osmifinálový duel byl totiž jeho 1000. utkáním v kariéře a Messi v něm dal gól s pořadovým číslem 789.

Tabulka po sobotních duelech osmifinále (©Opta by Stats Perform)

Autor: Livesport.cz / Jakub Burian

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele