Katar v datech: Třetí chorvatský úspěch na MS řídili bezchybní Gvardiol s Perišičem

18.12.2022, 09:25, aktualizováno 18.12.2022, 09:25
Komentáře a souhrny
Oslavy Chorvatska po zisku bronzu (© AFP)

Maročtí příznivci zanechali na letošním mistrovství světa jednoznačně nejsilnější dojem ze všech fanouškovských skupin. Svým frenetickým povzbuzováním dohnali hráče až do boje o medaile a celý svět se před duelem o bronz ptal, zda se Maroko verze 2022 stane první africkou i arabskou zemí, která získá medaili na světovém šampionátu.

Soupeře z Chorvatska navíc před zápasem nepotěšila informace o volbě hlavního rozhodčího, tím byl vybrán sudí taktéž arabského původu, domácí Katařan Abdulrahman Al Jassim, který navíc do té doby pískal na mistrovství jediné utkání. I přes jednu evidentně upřenou penaltu pro evropský tým nakonec Vatreni potvrdili roli mírných favoritů a z Kataru si odvážejí bronzové medaile.

Zatímco ve vstupním zápase obou týmů na tomto mundialu se zrodila bezbranková remíza, tentokrát se na góly nečekalo dlouho. Ostatně se to dalo čekat, na předchozích dvou mistrovstvích světa padly v soubojích o bronz první branky vždy v úvodní pětiminutovce. Skóre tentokrát otevřel v sedmé minutě po standardní situaci a Perišičově prodloužení Chorvat Joško Gvardiol, na nějž za necelé dvě minuty navázal na opačné straně rovněž po přímém volném kopu další stoper Achraf Dari. V zápasech o medaile se střední obránce prosadil naposledy ve finále 2006, tehdy slavil Ital Marco Materazzi. Vítězný gól padl stále v prvním poločase, cenný kov vystřelil balkánské zemi šikovným obstřelem Mislav Oršič. Po pauze Maročanům viditelně došly síly a na zvrat už se nezmohli.

Individuální statistiky Achrafa Hakimiho (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Úbytek sil afrického týmu se dá pochopit, do posledního utkání vůbec nenastoupili tři zranění obránci Saiss, Aguerd a Mazraoui, v průběhu zápasu navíc odstoupili pro zdravotní problémy i další beci El Yamiq a Dari. Železným mužem marocké defenzivy tak byl jednoznačně Achraf Hakimi, který naskočil v zahajovací jedenáctce ve všech kláních. Při své derniéře pravý bek zaznamenal čtyři úspěšné obranné zákroky, dohromady jich má dvacet sedm, to je nejvíce na turnaji i nejvíce od roku 2014, kdy až na číslo třicet vyšplhal Argentinec Javier Mascherano.

Statistiky zápasu Chorvatsko - Maroko (©Opta by Stats Perform)

Na Chalífa International Stadium se hrál dle statistik vyrovnaný duel. Oba týmy zaznamenaly téměř totožný počet přihrávek, lehce pod pět set. Podobný poměr je i v počtu útoků, těch podnikly nakonec vítězní Chorvaté o pět více než Maroko.

Tabulka odvrácených míčů (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

V souvislosti s reprezentací Chorvatska se po celý mundial nejčastěji skloňovalo jméno sedmatřicetiletého kapitána Luky Modriče, tým hrající v šachovnicových dresech má ale minimálně dva další hrdiny. Prvním je stoper Joško Gvardiol, dvacetiletý zadák dal v zápase o bronz jeden gól a byl znovu precizní v defenzivě. Turnaj zakončil s bilancí sedmatřiceti odvrácených míčů, v této statistice je nejlepší na turnaji. Zdá se být krajně nepravděpodobné, že by ho některý z finálových aktérů ještě z první příčky v této statistice vystrnadil.

Heat mapa Ivana Perišiče (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Druhým jménem je Ivan Perišič. Klíčový muž sestavy trenéra Daliče nastoupil pokaždé v základní sestavě, v posledním představení pak poctivě obhospodařoval celou levou stranu hřiště. Byť původní profesí křídelník, působil Perišič na turnaji i jako nepostradatelný hráč v defenzivě. Připsal si navíc jednu asistenci, díky čemuž je nyní druhým nejproduktivnějším hráčem v součtu posledních tří světových šampionátů. Zaznamenal na nich šest gólů a pět asistencí, lepší je pouze Lionel Messi.

Rozložení ofenzivního snažení Chorvatska do jednotlivých útočných třetin hřiště (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Perišičův význam na celém turnaji i v závěrečném vystoupení potvrzuje také rozvržení útočných akcí Chorvatska v zápase o bronzové medaile. Třiapadesát procent akcí, tedy více než polovinu, totiž Chorvaté vedli z Perišičovy levé strany. Třiatřicetiletý hráč na ní celé utkání spolupracoval s Mislavem Oršičem, který právě z této strany vstřelil vítězný gól.

Chorvatsko se od vyhlášení samostatnosti na Jugoslávii kvalifikovalo na šest mundialů a třikrát získalo medaile. Tato na malou zemi bohatá sbírka se skládá z bronzu ve Francii 1998, stříbra z Ruska 2018 a nyní dalšího bronzu z Kataru 2022.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vogl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele