Katar v datech: Německá převaha přišla vniveč, dominance La Roja vynesla nové rekordy

24.11.2022, 11:02
Komentáře a souhrny
Gavi (© AFP)

V Kataru pokračuje turnaj plný překvapení a uživatelé Livesport Zpráv si už zvykli na to, že na ně po každém hracím dnu čeká pořádná dávka fotbalových dat. V tomto ohledu se ani tentokrát žádné překvapení nekoná...

Neposlušný veterán Modrič

Chorvaté tentokrát zůstali věrni svému tradičnímu vzoru na dresech a s Marokem sehráli vyrovnanou fotbalovou partii, která skončila patem. Na góly se totiž v tomto klání čekalo marně a k vidění tak byla už třetí bezgólová remíza na šampionátu. Netrefil se ani Luka Modrič, který se stal nejstarším hráčem Chorvatů, který kdy nastoupil do utkání mistrovství světa.

Veterán z Realu Madrid ale rozhodně nezahrál nejlepší part své bohaté kariéry. K jedné nepřesné ráně přidal mimo jiné hned čtyři fauly, žádný jiný aktér tohoho klání neměl nedovolených zákroků víc.

Statistiky Luky Modriče z utkání s Marokem (©StatsPerform)

Naopak vyčníval jeho parťák z obrany Joško Gvardiol. Hráč, který kvůli zlomenému nosu vypadá na trávníku jako postava z akčního filmu, přidal ke spolehlivé defenzivě také 103 přesných přihrávek a byl v tomto ohledu nejlepší na hřišti.

Mapa přihrávek Joška Gvardiola z utkání s Marokem (©StatsPerform)

Přehled zápasu Chorvatsko - Maroko 0:0

Převaha Němcům nestačila

"Jsem velkým fanouškem japonského týmu, jsou skvěle organizovaní a takticky připravení," říkal německý kouč Hansi Flick před prvním utkáním ve skupině. Po konci zápasu jeho sympatie minimálně ochladly, protože Die Mannschaft vstoupil do turnaje pod jeho vedením překvapivou porážkou 1:2. A to i přesto, že tým trenéra Moriyasua měl míč ve svém držení jen šestadvacet procent hracího času.

Vývoj xG v utkání Německo - Japonsko (©StatsPerform)

Německý tým byl obrovským favoritem a v utkání měl navrch, o čemž vypovídá i statistika očekávaných gólů. Ještě nikdy v dějinách používání této metriky se nestalo, aby tým s xG nad hodnotou tři prohrál zápas na světovém šampionátu.

Oba japonské góly obstarali hráči, kteří naskočili z lavičky a oba hrají v bundesligových klubech. Na 1:1 nejprve vyrovnával záložník Freiburgu Ritsu Doan a senzační výhru pak vypálil Takuma Asano z Bochumi.

Takuma Asano a jeho individuální statistiky z utkání s Německem (©StatsPerform)

Osmadvacetiletý křídelník, který prošel mimo jiné i rukama Arsena Wengera v Arsenalu, odehrál něco málo přes půl hodiny, i tak se ale stal klíčovou postavou duelu. Na výhru proti německému gigantovi padla v Japonsku nejedna láhev saké a Asano je národním hrdinou.

"Půjdeme do semifinále. Věřím tomu," pronesl po zápase jeden z příznivců japonského národního týmu.

Přehled zápasu Německo - Japonsko 1:2

Totální dominance La Roja

Další velikán evropského fotbalu nezaváhal. Španělé naskočili do utkání s Kostarikou ve velkém stylu a o vítězi nebylo ani na malou chvíli pochyb. Tým Luise Enriqueho vypálil na bránu Keylora Navase sedmkrát a všech sedm projektilů skončilo gólem.

Momentum zápasu Španělsko - Kostarika (©StatsPerform)

Naopak Kostaričané nevyprodukovali za 90 minut ani jednu střelu, a zopakovali tak svůj vlastní smutný výkon ze šampionátu v roce 1990. Z pohledu Španělů šlo o totální dominanci a La Roja předvedla dosud nejlepší výkon na turnaji ze všech týmů.

Poprvé ve španělské historii u toho byli v základní sestavě i dva teenageři - Pedri a Gavi. Druhý jmenovaný se navíc svojí trefou na 5:0 stal třetím nejmladším autorem gólu na světovém šampionátu. Mladší než on byli jen legendární Pelé a Manuel Rosas.

Statistiky zápasu Španělsko - Kostarika (©StatsPerform)

Šlo zkrátka o velkou španělskou corridu, kterou dokumentují i týmové statistiky. Španělští toreadoři vytvořili v tomto utkání nové rekordy světových šampionátů v počtu přihrávek i celkového držení míče a poprvé na mistrovství světa dali v jednom zápase sedm gólů.

Přehled zápasu Španělsko - Kostarika 7:0

Večerní dieta

Z utkání mezi Belgií a Kanadou měli radost všichni nutriční poradci, protože po ofenzivních hodech Španělů přišla večerní dieta a o vítězi rozhodl jediný gól. Postaral se o o něj na konci první půle Belgičan Batshuayi.

Cesta ke gólu Mitchyho Batshuayie do sítě Kanady (©StatsPerform)

Odvážně hrající Kanadu zpražila akce Belgičanů, která nejprve na vlastní polovině nevypadala nikterak nebezpečně. Poté ovšem přišla dlouhá a přesná přihrávka Tobyho Alderweirelda a devětadvacetiletý Batshuayi z tureckého Fenerbehce byl nekompromisní.

Přehled zápasu Belgie - Kanada 1:0

Nejen díky překvapivé výhře Japonců nad německou mašinérií nabral program šampionátu v Kataru tempo šinkanzenu a my pro vás budeme každou jeho zastávku monitorovat. Jízdní řád znáte, Katar v Datech tu bude opět v pátek!

Autor: Livesport.cz / Jakub Burian

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele