Katar v datech: Dva kostarické dotyky, Kovačič jako Matthäus a Füllkrug à la Götze

28.11.2022, 09:14
Komentáře a souhrny
Belgické rozčarování (© AFP)

Katarský šampionát má za sebou osmý hrací den. Na jeho začátku Němci věděli, že po úvodním zaváhání proti Japonsku musí zvládnout utkání se Španělskem. Ještě předtím byly však na řadě tři další zápasy, které si prohlédneme před večerním šlágrem přednostně i pohledem dat.

Když i dva dotyky stačí

Japonci po úvodním vítězství nad Německem selhali v duelu s Kostarikou. Středoameričanům na výhru jedna nula stačila jediná střela na branku.

Když se podíváme na průběh zápasu, vidíme, že v prvním poločase se míč pohyboval na kopačkách obou týmů. Ve druhé půli už ale absolutně vládli Japonci. Nicméně paradoxně právě při jejich tlaku udeřila Kostarika. Ta vyhrála zápas, ve kterém měla jen dva dotyky s míčem v pokutovém území soupeře - zvítězit s tak pasivní bilancí se nepovedlo nikomu od roku 1966, kdy se statistika eviduje.

Statistiky zápasu Japonsko - Kostarika (©StatsPerform)

Opaření Rudí ďáblové

Když se Kevin De Bruyne nechal slyšet, že Belgie podle něj nemůže myslet na titul mistrů světa, protože už má příliš starý kádr, znělo to překvapivě. Po prohře 0:2 s Marokem už se ale asi jeho slovům nikdo nediví.

Nejdřív vám nabídneme graf očekávaných gólů. Z něj vyčtete, že Belgičané zápasu dominovali až do chvíle, kdy po standardce inkasovali. Od té doby už byli jako opaření, žádnou další šanci si nevypracovali a naopak dovolili Maroku ještě jeden gól.

Vývoj xG v utkání Belgie - Maroko (©StatsPerform)

Kevin de Bruyne působil úplně jiným dojmem, než ho znají fanoušci Manchesteru City. Podívejte se na mapu všech jeho přihrávek, kterou doplníme tím, že při nahrávání měl úspěšnost jen 75 procent. Z pěti centrů mu vyšel pouze jeden, zatímco 27x krát přišel o míč.

Mapa přihrávek Kevina De Bruyneho (©StatsPerform)

Na minulém šampionátu v Rusku měli Belgičani po dvou zápasech na kontě osm gólů? Letos zatím pouhopouhý jeden. Proti Maroku přitom pálili docela aktivně, jenže trefit prostor tří tyčí, pro ně byl, především u střel zblízka, neřešitelný rébus.

Odkud Belgie střílela v zápase s Marokem (©StatsPerform)

Další překvapení?

Fanoušci tušili, že i v zápase Chorvatů proti Kanadě by mohlo dojít k jistému překvapení a branka Kanady hned ve druhé minutě tomu napovídala. Byl to nejrychlejší gól na mistrovství světa od roku 2014. Jenže Chorvati čtyřmi góly otočili a poslali Kanaďany předčasně domů.

Cesta k premiérové trefě Kanady na MS (©StatsPerform)

Nejdřív si můžeme prohlédnout statistiky Matea Kovačiče. Ten se sice nezapsal mezi střelce ani asistenty zápasu, ale dařilo se mu náramně. Pět úspěšných skluzů, čtyři klíčové přihrávky a úspěšnost pasů na 93 procentech. Stejnou kombinaci těchto tří důležitých parametrů měl na mistrovství světa naposledy Lothar Matthäus v roce 1990 proti Jugoslávii.

Individuální statistiky Matea Kovačiče (©StatsPerform)

Spokojeně může pozápasové statistiky číst Ivan Perišić. Ten si připsal dvě asistence a když se podíváte na to, kudy vedli Chorvati většinu svých útoků, zjistíte, že právě Perisićova levá strana byla v největší pohotovosti. Tam leží klíč k úspěchu Vatreni v turnaji. Sám Perišić už na mistrovstvích světa a Eurech vstřelil devět gólů a na dalších šest přihrál.

Útočné třetiny Chorvatska (©StatsPerform)

A podrobněji můžeme prozkoumat i zápas v podání Andreje Kramariće. Ten vstřelil dva góly z bezprostřední blízkosti, ale v žádném případě se jeho vliv na utkání nedá omezit jen na kanadské vápno. Naopak, správné tvrzení zní, že se mu dvěma góly zúročil poctivý výkon v celém zápase.

Heat mapa Andreje Kramariče (©StatsPerform)

Naději vystřelil Füllkrug

Němci udrželi své naděje na postup, když zvládli pár minut před koncem v duelu se Španělskem vyrovnat na jedna jedna. Remízový gól dal útočník Werderu Füllkrug.

Pokud si pamatujete na vývoj očekávaných gólů z utkání Belgie, která po první inkasované trefě zcela odpadla, tady můžete vidět naprostý opak. Obdržený gól Němce probudil a nakonec ještě mohli zápas vyhrát.

Vývoj xG v utkání Španělsko - Německo (©StatsPerform)

Niklas Fülkrug se stal prvním hráčem z lavičky, který dal za Německo na mistrovství světa gól, od finále v roce 2014, kdy skóroval Mario Götze. Právě tenhle tah, sázka na ofenzivu a na hráče, který v devětadvaceti letech debutoval za reprezentaci teprve před jedenácti dny, Německu ještě udržela naděje na postup.

Heat mapa Nicklase Füllkruga (©StatsPerform)

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (1)

Přidat komentář
srandamač

Ta grafika je prostě top...dává vyniknout mé představivosti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele