Katar v datech: Bezzubá španělská ofenziva, selhání experta i Ramos jako Klose

07.12.2022, 08:44
Komentáře a souhrny
Gonçalo Ramos (© AFP)

V Kataru byly na programu poslední dva osmifinálové zápasy a v akci byli spolufavorité z Pyrenejí - Španělé a Portugalci. Jak obě utkání vypadaly pohledem dat? Proč si La Roja nevěděla s Maročany rady? A koho svým snovým debutem napodobil Gonçalo Ramos?

Držení míče není vše

Španělé byli proti Maroku bezradní. V prvním poločase dokonce zaznamenali jen jednu střelu na branku, což byla jejich nejhorší bilance v prvních poločasech na mistrovstvích světa od roku 1966. Postupem zápasu šance přibyly, ale góly nikoliv. Španělé, i když drželi míč 77 procent času, pustili utkání až do penalt. Tam selhali tři jejich střelci a z postupu se radovalo Maroko.

Při pohledu na data nelze opomenout průměrnou pozici Španělů v utkání. Z ní je dobře vidět, jak vysoko reprezentanti La Roja hráli, většinu duelu drželi míč na polovině Maroka. Byla to ale bezzubá ofenziva, která vedla k minimu šancí.

Průměrná pozice Španělů (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Pozornost si zaslouží také Achraf Hakimi. Na heatmapě jeho pohybu po hřišti je jasně vidět, jak činorodý v utkání byl. A i když maximum jeho práce samozřejmě leželo v defenzivě, přesto byl aktivní i dopředu. Při tak nízkém procentu držení míče, jaké Maroko mělo, je to obdivuhodné.

Heat mapa Achrafa Hakimiho (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

A nakonec příběh penaltového rozstřelu. Španělé mimochodem na mistrovstvích světa prohráli už čtvrtý, nejvíc ze všech. Těsně před rozstřelem poslal trenér Luis Enrique na hřiště penaltového specialistu Pabla Sarabiu, na grafice vidíte jeho posledních třináct pokusů, všechny úspěšné. Ale teď, možná v té nejdůležitější chvíli, selhal a trefil jen tyč.

Penaltová historie Pabla Sarabii (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Maročané se tedy můžou radovat, protože jako teprve čtvrtý africký tým od roku v historii postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa. Trenér Walid Regragui je dokonce prvním africkým koučem, kterému se to povedlo.

Supernáhrada za Ronalda

Portugalci nastoupili do utkání proti Švýcarsku bez Cristiana Ronalda, ale že by tím jejich výkon nějak utrpěl, to se říct nedá. Šest gólů v síti Švýcarska je o tom nejlepším možným důkazem.

Hvězdou zápasu byl Gonçalo Ramos, který vstřelil tři branky a na další přihrál. Je to první hráč od Miroslava Kloseho v roce 2002, který ve svém prvním zápase v základní sestavě na mistrovství světa v životě dal tři góly. Do zápasu proti Švýcarsku navíc za Portugalsko odehrál jen 36 minut!

Individuální statistiky Gonçala Ramose (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Další důležitou postavou utkání byl stoper Pepe. Ten se před šampionátem stihl uzdravit a v devětatřiceti letech se stal nejstarším střelcem historie vyřazovací fáze mistrovství světa. Podle heat mapy jeho pohybu poznáte, že na stopera měl Pepe v utkání se Švýcarskem hodně velký rozsah působnosti.

Heat mapa Pepeho (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

A nakonec João Félix. Na vizualizaci vidíte všechny přihrávky hvězdy Atlétika Madrid v utkání. Do vápna dal za celý zápas tři přesné pasy z toho dva skončily góly. Z minima červených úseček poznáte i to, že Felix byl při tvorbě portugalské hry velmi přesný.

Mapa přihrávek Joãa Félixe (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Španělům zbyly oči pro pláč, Maročané slaví historický postup do čtvrtfinále. A fotbal v Kataru bude na programu zase v pátek.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (3)

Přidat komentář
Rothbard

Pepe snad nestárne! Zbavil se nefotbalových hříchů a věnuje se fotbalu a na jeho výkonech je to znát. Legenda světové kopané!

Reagovat
pobody's nerfect

Nikdy nebyl můj oblíbenec, ale musím uznat, že hraje opravdu skvěle.

Reagovat
D.Drogba

Jako co předvádí na turnaji je obdivuhodné. Ale stejně mě vždycky cukají koutky když na jeho kapitánské pásce je "Education for everybody"

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele