Katar v datech: Bale proti Íránu vyhořel, Maguire naopak držel anglické naděje

26.11.2022, 09:46
Komentáře a souhrny
Wayne Hennessey (© AFP)

Souboj fotbalu proti socceru. Tedy Anglie proti Spojenými státům. To byl večerní tahák šestého hracího dne na mistrovství světa v Kataru. Než se k němu ale v našem datovém přehledu dostaneme, prolétneme i tři utkání, které anglo - americkému zápasu předcházela.

Wales doplatil i na špatný výkon Balea

Hrací den zahájili Velšané, jakožto jasní favorité utkání proti Iránu. Asijský výběr dostal v prvním utkání turnaje šest gólů od Anglie, tentokrát ale jeho obrana zafungovala a v nastaveném čase navíc sami Íránci vstřelili dva góly. Chesmi se trefil v osmé minutě nastavení, což je nejpozdější vítězný gól na mistrovství světa od roku 1966, kdy se tato statistika eviduje.

Podívejme se na data utkání. Favorit z Walesu měl výraznou převahu v držení míče a dvojnásobek úspěšných přihrávek, ale nedokázal to k ničemu využít. Když se zaměříte na číslo v kolonce iránských střel na branku, bude vám jasné, kdo většinu zápasu udával tón utkání.

Statistiky zápasu Wales - Írán (©StatsPerform)

Dlouhou dobu Velšany držel brankář Wayne Hennesey, čtyři zákroky, které nebyli snadné, to rozhodně není málo. Jenže nejdůležitější je poslední řádek této grafiky - červená karta v závěru utkání, která pomohla Íráncům do závěrečného tlaku a ke dvěma vstřeleným brankám.

Wayne Hennessey byl na konci zápasu vyloučen (©StatsPerform)

A nakonec Gareth Bale. Tahoun Walesu neprožil v Kataru povedené utkání, pohlédněte na přehled všech jeho přihrávek. Těch úspěšných zaznamenal jen devatenáct a když se podíváte na směr, kterým posílal míč, zjistíte, že dopředu vyprodukoval za celý zápas jen pět úspěšných pasů. To je pekelně málo na hráče Baleových kvalit.

Gareth Bale neodehrál proti Íránu dobrý zápas (©StatsPerform)

Přehled zápasu Wales - Írán 0:2

Zápas dvou rozdílných poločasů

Druhé utkání dne skončilo očekávaným vítězstvím Senegalu nad Katarem. I když Katar vstřelil díky Muntarimu svůj první gól na mistrovství světa v historii, africký tým vyhrál 3:1 a v závěru skupiny se utká o postup v přímém souboji s Ekvádorem.

Abyste si vytvořili představu o průběhu utkání, podívejte se na vývoj očekáváných gólů. Senegalci vládli prvnímu poločasu a vytěžili z toho dvě branky. Po pauze ubrali a Katar si vytvořil své šance. Domácí měli na konci zápasu dokonce vyšší hodnotu očekáváných gólů. Ale žádné body z toho nakonec nebyly.

Katar se ve druhém poločase výrazně zlepšil (©StatsPerform)

Přehled zápasu Katar - Senegal 1:3

Nizozemci vytěžili z minima maximum

V prvním utkání skupiny NIzozemci dokázali na poslední chvíli prolomit obranu Senegalu a zvítězit 2:0. Proti Ekvádoru už ale takové štěstí neměli. Přitom do zápasu vstoupili výborně, už v 6. minutě zápasu se trefil Gakpo, pro kterého se jednalo o druhý gól na mistrovství světa. Za Ekvádor ale následně srovnal Valencia a víc gólů už nepadlo.

Začněme pohledem na heatmapu Codyho Gakpa. Útočník Nizozemska se většinu utkání pohyboval na pravé straně hřiště a nejvíc se mu líbilo v těsné blízkosti pokutového území soupeře. Bohužel pro Oranjes z toho po vstřelené brance už žádné další šance nevytěžil.

Gakpo se většinu zápasu pohyboval na pravé straně hřiště (©StatsPerform)

Zápas měl jinou hvězdu a to Ennera Valenciu. Podívejte, jak aktivní byl. Vyrovnávací branka byla už jeho třetí na turnaji a od roku 2014 vstřelil na mistrovstvích světa už šest branek v základních skupinách. To je spolu s Messim a Ronaldem za stejné období nejvíc ze všech fotbalistů. A to vezměte potaz, že na šampionátu v roce 2018 Valencia vůbec nebyl.

Enner Valencia odehrál další skvělý zápas (©StatsPerform)

Při pohledu na vývoj očekáváných gólů se člověku, který nesledoval zápas, může zdát neuvěřitelné, že červená křivka patří Ekvádoru, nikoliv Nizozemcům. Ti za celé utkání vystřelili jen dvakrát - jednou na branku a jednou mimo. To je od evropského týmu na mistrovství světa nejhorší výkon od roku 1966.

Holanďané si nevypracovali téměř žádné šance (©StatsPerform)

Přehled zápasu Nizozemsko - Ekvádor 1:1

Jistý Maguire podržel Angličany

Angličané šli do zápasu proti Spojeným státům s vědomím, že pokud získají bod, budou už prakticky jistými postupujícími ze skupiny. A podle toho zápas vypadal. Nudná bezgólová remíza, která pro Spojené státy znamená, že v posledním utkání skupiny potřebují zdolat Irán.

Když si prohlédneme momentum zápasu, dozvíme se, že převaha se v průběhu zápasu neustále přelévala mezi oběma týmy. K šancím to ale nevedlo. Anglie, ani USA se v ukazateli očekávaných gólů nepřiblížily jedničce.

Američané odehráli s Angličany vyrovnaný duel (©StatsPerform)

Jedním z nejzajímavějších hráčů na trávníku byl Harry Maguire. Suverénním defenzivním výkonem pomohl k udržení čistého konta. Především to, jak vládl vzdušnému prostoru při standardních situacích bylo ukázkové. Také při zakládání anglické rozehrávky projevoval Maguire velký přehled.

Harry Maguire byl jedním z nejlepších hráčů Anglie (©StatsPerform)

Přehled zápasu Anglie - USA 0:0

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (3)

Přidat komentář
SunFells

Pěkná práce jen u momenta Anglie x USA nevidím legendu.

Reagovat
oli9

Reagovat
h8_sfatto

už podle nadpisu není třeba komentovat dva nejslabší týmy na turnaji

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele