Jaké jsou největší problémy českých rozhodčích, odhaluje Václav Krondl

30.10.2023, 09:43
Rozhovory
Rozhodčí s kartami (© AFP)

Rozhodčí bývají často hromosvodem především negativních emocí ze strany hráčů, trenérů i ligového publika. Během utkání se dostávají do situací, které by si každý sportovní fanoušek pravděpodobně rád odpustil, na druhé straně ovšem stojí velmi solidní finanční ohodnocení, možnost dávat zápasům řád a získávat si respekt fotbalové veřejnosti.

Jaká je aktuální situace kolem českých rozhodčích? Je práce s nimi v tuzemském prostředí dostatečná? Proč nepískají čeští sudí velké a prestižní zápasy na mezinárodní scéně? A co udělat pro to, aby měl český fotbal mezi arbitry větší osobnosti? To všechno jsme v dnešním vydání Livesport Daily probrali s Václavem Krondlem (70), bývalým dlouholetým rozhodčím, mezinárodním delegátem a člověkem se zkušenostmi z řízení komise českých rozhodčích.

Sedmdesátiletý Václav Krondl je jedním z lidí, kteří toho v prostředí českých rozhodčích zažil nejvíce. Jako hlavní sudí působil v československé i české lize, zapískal si na evropském šampionátu 1996, odřídil finále Pohárů vítězů pohárů mezi Arsenalem a Parmou v roce 1994 a v životopise má bohaté zkušenosti z postu mezinárodního delegáta.

"Je potřeba změnit práci s českými rozhodčími a FAČR tuhle oblast rozhodně nesmí přehlížet a naopak ji věnovat mimořádnou pozornost. Bez rozhodčích fotbal nebude existovat, mizí osobnosti, což je svým způsobem katastrofa. Je to o každodenní práci a výchově rozhodčích," říká Václav Krondl.

V nové epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Adekvátní finanční ohodnocení pro rozhodčí.

Jak VAR změnil přístup rozhodčích?

Výkony Dalibora Černého a Ladislava Szikszaye.

Úspěšnost Radka Příhody v čele Komise rozhodčích.

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Kostomlat

můj názor je, že v Česku špatně fungují komise rozhodčích a delegáti. Místo, aby působili jako mentoři a snažili se o růst rozhodčích jako osobností i jako profesionálů, máme tady v česku mentalitu chovat se k rozhodčím jako ke svým poddaným, kteří musí být 24/7 na telefonu, akceptovat neskutečné množství zápasů, výdrby, změny delegací a nakonec někdo přijde, sečte ti tvoje chyby, dá ti špatné hodnocení a nazdar.

Ať se komise nediví, že nemají rozhodčí, když se k nim chovají tak, jak se chovají.

Reagovat
smazaný uživatel

To je tak ale v mnoha jiných profesích, že po tobě vedení šlape a neberou se ohledy. Tohle by se muselo změnit v celé společnosti.

Reagovat
jsmolda

Od pralesa do ČFL to ale profese není...

Reagovat
Kostomlat

přesně. Právě proto mi chybí lepší vztah nebo lépe řečeno přístup komisí a delegátů k jednotlivým rozhodčím. Proč by to ti kluci dělali, když mají svoje zaměstnání, nepotřebují, aby na ně kdokoliv dělal machry a vozil se po nich....já vím, že určitý pořádek a štábní kultura být musí, ale jestliže Krondl mluví o chybějících rozhodcovských osobnostech, tak já tvrdím, že stávající systém spolu s pralesními soutěžemi ty osobnosti spolehlivě odradí. Pralesní soutěže nezměníme, ale systém práce komisí a přístup k sudím jednoznačně můžeme/musíme.

Reagovat
jsemdement

Takže je lepší to nechat bejt jak to je .

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem snad napsal něco takového? Já jen píšu, že to tak je i jinde, ne jenom ve fotbale. Já bych právě byl rád, kdyby to tak nebylo, akorát mám dojem, že to není úplně specifikum fotbalu, ale musela by se změnit celá společnost, aby ti “vedoucí” začali o podřízených lidech přemýšlet trochu jinak…

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele